yamat 28.02.03, 14:06 Czy ktoś ma doświadczenia związane z wezwaniem do stawienia się gdzieś tam zostawione przez Straż Miejską za wycieraczką samochodu za np. nieprawidłowe parkowanie? Co grozi za "olanie" sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: verte Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 62.233.163.* 28.02.03, 14:32 yamat napisał: > Co grozi za "olanie" sprawy? NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
yamat Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 01.03.03, 10:56 Tak sobie piszesz czy miałeś styczność ze sprawą ;-) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 16:28 Nie gorozi nic, ja miałem takie papier w wakcje bo stanąłem gdzieś na zakazie i do teraz cisza. Przecież zawsze jakiś łobuz mógł to wyjąć zza wycieczarki zanim dotarłeś do samochdu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 62.233.163.* 01.03.03, 17:07 yamat napisał: > Tak sobie piszesz czy miałeś styczność ze sprawą ;-) ?? Mandatów nie wystawia się na samochody tylko na osoby popełniające nimi wykroczenia.A na to nie ma żadnych dowodów.Mandat za szybą nie spełnia wymogów doręczenia i innych.Ktoś mógł Ci go zza szyby wyjąć i nie wiesz o co chodzi.Jeśli przyślą Ci później polecony(w co wątpie) to idź do nich celem wyjaśnienia lub przynajmniej zadzwoń.Przecież tego dnia mogłeś pożyczyć swoje auto koledze Pago Mambo,mieszkańcowi Republiki Konga,ostatnio widzianym w Surinamie.Niech go sobie ścigają Służby Specjalne za ten mandat. Pozdro. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yamat Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 06.03.03, 11:33 Też tak właśnie myślę, chciałem się upewnić, dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 22:57 Gość portalu: verte napisał(a): > yamat napisał: > > > Tak sobie piszesz czy miałeś styczność ze sprawą ;-) ?? > > > Mandatów nie wystawia się na samochody tylko na osoby popełniające nimi > wykroczenia.A na to nie ma żadnych dowodów.Mandat za szybą Warunkiem skuteczności mandatu jest jego PRZYJĘCIE przez ukaranego, toteż nigdy nie było i nie ma żadych "mandatów za szybą" Co najwyżej wezwania i chyba o to było pytanie. Jedenaste: nie dezinformuj! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
bartoo Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 06.03.03, 15:44 No nie jestem pewien, bo podobno strażnicy robią zdjęcia cyfrówkami, że wezwanie było włożone za szybę? Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 06.03.03, 15:51 A ja jak tylko widze u kogoś kwit za szyba to zaraz wyciągam! nawet ten pofotografowany! Odpowiedz Link Zgłoś
yamat Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 11.03.03, 17:51 Nie robili zdjęć, obserwowałem ich uważnie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 193.193.92.* 12.03.03, 17:55 yamat napisał: > Nie robili zdjęć, obserwowałem ich uważnie :-))) Jesteś pewien, że to była straż miejska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 23:31 1. aparat musi mieć homologacje instytutu ekspertyz sądowych żeby dopuścić zdjecie jako dowód 2. zrób fotkę obejmującą: a) samochód b) zakaz zatrzymywania lub strefe c) dokładnie widoczne numery rejestracyjne d) twarz kierowcy Jeśli czegoś z tych rzeczy zabraknie to nie mowy o mandacie. Pozatym ktoś mógł świstek wyjąć już po fotce i ja o tym nic nie wiedziełem. Dlatego śmieszą ci panowie z firmy obsługującej strefę biegający z tym aparatem. Oni mają trudnie bo muszą jeszcz sfotografować że to nie niedziela i godziny od 10 do 18 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 193.193.92.* 19.03.03, 11:35 Gość portalu: tEq napisał(a): > 1. aparat musi mieć homologacje instytutu ekspertyz sądowych żeby dopuścić > zdjecie jako dowód hehe, odkąd to IES zajmuje się homologowaniem aparatów fotograficznych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 14:36 Ok, źle sie wyraziłem, musi zbadać czy zdjęcie z apartu spełnia wymogi aby mogło być dowodem w oparciu o dane producenta i szczególne cechy aparatu. Ostatnio IES badał nowe alkomaty, który z pewnej odległości, bez konieczności "dmuchania w alkomat" sprawdzają zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Okazało się że są ok, tylko w Polsce mamy narazie 2 takowe alkomaty. Czyli nadal nie można kolesia zmusić żeby dmuchnął w balonik, trza z nim na badanie krwi jechać, a do lipca może jeszcze odmówić badania czyli jest pat, bo policjant ma pijanego i nie może mu tego udowdonić. Naszczęcie nasz ustawodawce wyłapał błąd i w noweli do KPK z 10.01.2003 wprowadził obowiązek poddania sie badaniu krwi przez zatrzymanego kierowcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej nie, nie straż miejska IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 22:52 yamat napisał: > Czy ktoś ma doświadczenia związane z wezwaniem do stawienia się gdzieś tam > zostawione przez Straż Miejską za wycieraczką samochodu za np. nieprawidłowe > parkowanie? Co grozi za "olanie" sprawy? Straż Miejska nie wkłada żadnych wezwań za wycieraczkę, ponieważ wezwanie opiewać musi na konkretną osobę a nie na samochód. Ktoś inny ci to wezwanie włożył, zapewne Kontrola Strefy. Na wezwaniu jest zresztą na pewno napisane kto wzywa, więc powinieneś był przynajmniej to przeczytać. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
yamat Re: nie, nie straż miejska 13.03.03, 11:48 To BYŁA Straż Miejska, przyjrzałem się im uważnie, przeczytałem też dokładnie świstek zza wycieraczki, nawet jest pieczątka - Straż Miejska w Krakowie czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 aha 15.03.03, 12:46 Jeśli to jakiś drobiazg, to razie nic. Będziesz tylko w bazie danych, więc jeśli drugi raz Cię na czymś przyłapią, to raczej nie możesz wtedy liczyć na pouczenie. Jeśli to coś poważniejszego - wezwą Cię w charakterze świadka (bo nie ma pewności, że Ty kierowałeś). Wtedy trzeba się zgłosić. Nieusprawiedliwione niegłoszenie się kosztuje 250 a przy ponownym niestawiennictwie - 500 złotych. Pozdrawiam mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-rex Re: aha IP: *.ae.krakow.pl 15.03.03, 15:38 Ja slyszalem, ze co prawda na razie mozna to olac w 100% nikt sie nie czepia. Ale podobno maja w przyszlosci stworzyc jakas baze czy cus i np w momencie jak bedziesz sprzedawal samochod to Cie dorwa. Ale znajac szbkosc dzialania "wladz" to do 2050 jestes bezpieczny;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: aha 16.03.03, 11:28 Gość portalu: T-rex napisał(a): > Ja slyszalem, ze co prawda na razie mozna to olac w 100% nikt sie nie czepia. > Ale podobno maja w przyszlosci stworzyc jakas baze czy cus i np w momencie jak > bedziesz sprzedawal samochod to Cie dorwa. Pomyliły ci się dwie rzeczy. Olewać można wezwania od "strefiarzy" za niezapłacenie w strefie bo faktycznie nie mają dostępu do bazy danych. Straż taki dostęp ma i kazdego może namierzyć od razu - rzecz w tym, że drobniejsze sprawy "puszczają" i zajmują się - słusznie - poważniejszymi. mn7 Odpowiedz Link Zgłoś