Dodaj do ulubionych

Wezwanie - Straż Miejska ?

28.02.03, 14:06
Czy ktoś ma doświadczenia związane z wezwaniem do stawienia się gdzieś tam
zostawione przez Straż Miejską za wycieraczką samochodu za np. nieprawidłowe
parkowanie? Co grozi za "olanie" sprawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 62.233.163.* 28.02.03, 14:32
      yamat napisał:

> Co grozi za "olanie" sprawy?

NIC!
      • yamat Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 01.03.03, 10:56
        Tak sobie piszesz czy miałeś styczność ze sprawą ;-) ??
        • Gość: tEq Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 16:28
          Nie gorozi nic, ja miałem takie papier w wakcje bo stanąłem gdzieś na zakazie i
          do teraz cisza. Przecież zawsze jakiś łobuz mógł to wyjąć zza wycieczarki zanim
          dotarłeś do samochdu ;-)
        • Gość: verte Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 62.233.163.* 01.03.03, 17:07
          yamat napisał:

> Tak sobie piszesz czy miałeś styczność ze sprawą ;-) ??

Mandatów nie wystawia się na samochody tylko na osoby popełniające nimi
          wykroczenia.A na to nie ma żadnych dowodów.Mandat za szybą nie spełnia
          wymogów doręczenia i innych.Ktoś mógł Ci go zza szyby wyjąć i nie wiesz
          o co chodzi.Jeśli przyślą Ci później polecony(w co wątpie) to idź do nich
          celem wyjaśnienia lub przynajmniej zadzwoń.Przecież tego dnia mogłeś pożyczyć
          swoje auto koledze Pago Mambo,mieszkańcowi Republiki Konga,ostatnio widzianym
          w Surinamie.Niech go sobie ścigają Służby Specjalne za ten mandat.
          Pozdro.
          ;-)
          • yamat Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 06.03.03, 11:33
            Też tak właśnie myślę, chciałem się upewnić, dzięki i pozdrawiam.
          • Gość: Andrzej Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 22:57
            Gość portalu: verte napisał(a):

> yamat napisał:
            >
            > > Tak sobie piszesz czy miałeś styczność ze sprawą ;-) ??
            >
            >
            > Mandatów nie wystawia się na samochody tylko na osoby popełniające nimi
            > wykroczenia.A na to nie ma żadnych dowodów.Mandat za szybą

Warunkiem skuteczności mandatu jest jego PRZYJĘCIE przez ukaranego, toteż nigdy
            nie było i nie ma żadych "mandatów za szybą" Co najwyżej wezwania i chyba o to
            było pytanie.
            Jedenaste: nie dezinformuj!

Andrzej
    • bartoo Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 06.03.03, 15:44
      No nie jestem pewien, bo podobno strażnicy robią zdjęcia cyfrówkami, że
      wezwanie było włożone za szybę? Co wy na to?
      • skks Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 06.03.03, 15:51
        A ja jak tylko widze u kogoś kwit za szyba to zaraz wyciągam!
        nawet ten pofotografowany!
      • yamat Re: Wezwanie - Straż Miejska ? 11.03.03, 17:51
        Nie robili zdjęć, obserwowałem ich uważnie :-)))
        • Gość: Realista Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 193.193.92.* 12.03.03, 17:55
          yamat napisał:

> Nie robili zdjęć, obserwowałem ich uważnie :-)))

Jesteś pewien, że to była straż miejska?
      • Gość: tEq Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 23:31
        1. aparat musi mieć homologacje instytutu ekspertyz sądowych żeby dopuścić
        zdjecie jako dowód
        2. zrób fotkę obejmującą:
        a) samochód
        b) zakaz zatrzymywania lub strefe
        c) dokładnie widoczne numery rejestracyjne
        d) twarz kierowcy
        Jeśli czegoś z tych rzeczy zabraknie to nie mowy o mandacie. Pozatym ktoś mógł
        świstek wyjąć już po fotce i ja o tym nic nie wiedziełem.
        Dlatego śmieszą ci panowie z firmy obsługującej strefę biegający z tym
        aparatem. Oni mają trudnie bo muszą jeszcz sfotografować że to nie niedziela i
        godziny od 10 do 18 ;-)
        • Gość: Realista Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: 193.193.92.* 19.03.03, 11:35
          Gość portalu: tEq napisał(a):

> 1. aparat musi mieć homologacje instytutu ekspertyz sądowych żeby dopuścić
          > zdjecie jako dowód

hehe, odkąd to IES zajmuje się homologowaniem aparatów fotograficznych???

• Gość: tEq Re: Wezwanie - Straż Miejska ? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 14:36
            Ok, źle sie wyraziłem, musi zbadać czy zdjęcie z apartu spełnia wymogi aby
            mogło być dowodem w oparciu o dane producenta i szczególne cechy aparatu.
            Ostatnio IES badał nowe alkomaty, który z pewnej odległości, bez
            konieczności "dmuchania w alkomat" sprawdzają zawartość alkoholu w wydychanym
            powietrzu. Okazało się że są ok, tylko w Polsce mamy narazie 2 takowe alkomaty.
            Czyli nadal nie można kolesia zmusić żeby dmuchnął w balonik, trza z nim na
            badanie krwi jechać, a do lipca może jeszcze odmówić badania czyli jest pat, bo
            policjant ma pijanego i nie może mu tego udowdonić. Naszczęcie nasz ustawodawce
            wyłapał błąd i w noweli do KPK z 10.01.2003 wprowadził obowiązek poddania sie
            badaniu krwi przez zatrzymanego kierowcę.
    • Gość: Andrzej nie, nie straż miejska IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 22:52
      yamat napisał:

> Czy ktoś ma doświadczenia związane z wezwaniem do stawienia się gdzieś tam
      > zostawione przez Straż Miejską za wycieraczką samochodu za np. nieprawidłowe
      > parkowanie? Co grozi za "olanie" sprawy?

Straż Miejska nie wkłada żadnych wezwań za wycieraczkę, ponieważ wezwanie
      opiewać musi na konkretną osobę a nie na samochód.
      Ktoś inny ci to wezwanie włożył, zapewne Kontrola Strefy. Na wezwaniu jest
      zresztą na pewno napisane kto wzywa, więc powinieneś był przynajmniej to
      przeczytać.

Andrzej
      • yamat Re: nie, nie straż miejska 13.03.03, 11:48
        To BYŁA Straż Miejska, przyjrzałem się im uważnie, przeczytałem też dokładnie
        świstek zza wycieraczki, nawet jest pieczątka - Straż Miejska w Krakowie czy
        jakoś tak.
        • mn7 aha 15.03.03, 12:46

Jeśli to jakiś drobiazg, to razie nic. Będziesz tylko w bazie danych, więc
          jeśli drugi raz Cię na czymś przyłapią, to raczej nie możesz wtedy liczyć na
          pouczenie.
          Jeśli to coś poważniejszego - wezwą Cię w charakterze świadka (bo nie ma
          pewności, że Ty kierowałeś). Wtedy trzeba się zgłosić. Nieusprawiedliwione
          niegłoszenie się kosztuje 250 a przy ponownym niestawiennictwie - 500 złotych.

Pozdrawiam

mn
          • Gość: T-rex Re: aha IP: *.ae.krakow.pl 15.03.03, 15:38
            Ja slyszalem, ze co prawda na razie mozna to olac w 100% nikt sie nie czepia.
            Ale podobno maja w przyszlosci stworzyc jakas baze czy cus i np w momencie jak
            bedziesz sprzedawal samochod to Cie dorwa. Ale znajac szbkosc dzialania "wladz"
            to do 2050 jestes bezpieczny;))
            • mn7 Re: aha 16.03.03, 11:28
              Gość portalu: T-rex napisał(a):

> Ja slyszalem, ze co prawda na razie mozna to olac w 100% nikt sie nie czepia.
              > Ale podobno maja w przyszlosci stworzyc jakas baze czy cus i np w momencie
              jak
              > bedziesz sprzedawal samochod to Cie dorwa.

Pomyliły ci się dwie rzeczy. Olewać można wezwania od "strefiarzy" za
              niezapłacenie w strefie bo faktycznie nie mają dostępu do bazy danych. Straż
              taki dostęp ma i kazdego może namierzyć od razu - rzecz w tym, że drobniejsze
              sprawy "puszczają" i zajmują się - słusznie - poważniejszymi.

mn7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka