Gość: InaV Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.11, 23:24 sąsiad - ja chciałabym ogrodzony parking nie tylko dlatego by nie mogła tam parkować Klotoida, gdyby mi tylko na tym zależało to byłabym np. za szlabanami ;) Chcę ogrodzenia parkingu dla bezpieczeństwa, i nie chodzi o mój prywatny samochód (bo akurat mam miejsce w garażu), ale o to by nikt z obcych nie wchodził na ten teren. Jak ktoś obcy przejdzie przez ogrodzenie, to będzie można natychmiast wezwać policję. Ogrodzenie parkingu spowoduje też powiększenie placu zabaw i nie muszę pisać, że nie chodzi mi o to by dzieci bawiły się na miejscach parkingowych... z16tki - z postów wynika, że jesteś za poszerzonym ogrodzeniem, prawda? Z nicka wynika, że mieszkasz w bloku 16. Pomożesz zbierać podpisy w swoim bloku? Ktoś jeszcze pomoże w bloku 16 zebrać podpisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 20.142.116.* 20.06.11, 13:33 InaV, Ok, jak się mogę z Tobą skontaktować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV kontakt IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 13:35 Napisz do mnie irena_krakow(at)poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 20.142.116.* 21.06.11, 08:16 Najnowsze wieści! Z banera postawionego przy pawilonie Klotoidy wynika, że Klotoida chce podnająć część lub całość osobom trzecim. Pozostawiam już państwu do oceny, co o tym sądzić i co z tego może wyniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 13:38 Na stronie firmowej Klotoidy też jest info o wynajęciu. Myślą nie tylko o chętnych na biura, ale też o wynajmie na sklep czy kawiarnię (żeby było miejsce gdzie można spokojnie wypić piwo)! Info mam z pierwszej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez z 16 Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 15:43 Hmmm, a czy pomysł wynajęcia tego lokalu pod kawiarnię jest negocjowalny i zmienialny? Bo szczerze mówiąc, mnie wydaje się, że taka osiedlowa kawiarnia może się szybko przerodzić w zwykłą pijalnię trunków procentowych (żeby nie wyrazić się bardziej dosadnie), a tego nikt by sobie chyba nie życzył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Klotoida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 22:27 nie jestem na 100% pewna, ale czy to nie jest tak, że mieszkańcy budynku, w którym znajduje się sklep, muszą się zgodzić na sprzedaż alkoholu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 23:15 Tego nie wiem, ale w Klotoidzie tym się nie martwią, bo gość mówił tylko, że muszą się trzymać przepisów, które pozwalają na sprzedaż alkoholu w miejscach oddalonych o określoną ilość metrów od szkoły czy kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 23:11 Nie wiem czy pomysł jest negocjowalny i zmienialny. Klotoida chce wynająć powierzchnie biurowe, ale z tego co zrozumiałam to wśród potencjalnych najemców nie muszą być tylko chętni na biura. Jeśli znajdzie się chętny żeby otworzyć sklep czy kawiarnię, to Klotoida nie widzi problemu. Ja widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 12:42 Umówiłam się w wiceprezesem Klotoidy na spotkanie w sprawie ogrodzenia. Trzymajcie kciuki za owocną rozmowę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 16 Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 20:10 trzymam kciuki i daj znać po spotkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Pomoc IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 13:41 16, rozumiem, że też jesteś z bloku 16. Pomógłbyś zbierać podpisy w swoim bloku za poszerzonym ogrodzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 13:54 Wczorajsza rozmowa z wiceprezesem Klotoidy ciężka ale w miarę w kulturalnym tonie. Niestety gość nie zgodził się na wersję ogrodzenia, którą mu przedstawiłam (żeby brama zaczynała się już od rogu przy ich parkingu), bo jak mówił utrudniłoby to wejście do jego biurowca dla tych co je wynajmą od drugiej strony (od wjazdu do naszych garaży). Mnie zależało żeby było ogrodzenie, które odizolowałoby swobodny dostęp do naszych garaży. I po ponad godzinnej dyskusji wpadłam na jeszcze 1 genialny :D pomysł, że ogrodzenie może być od strony drugiego rogu budynku a nie tego pierwszego jak planowałam (nie wiem czy rozumiecie o co chodzi?). I tu w oczach wiceprezesa zobaczyłam pewne zawahanie, pomysł mu się trochę spodobał i powiedział, że to już jest warte przemyślenia i że musi pogadać ze wspólnikiem. Byłby fajny kompromis, bo my zagrodzimy dojazd do swoich garaży, a oni nie będą mieli zagrodzonego drugiego wejścia. Byłoby świetnie jakby na to przystali. Teraz czekam na telefon, jak się ze mną wcześniej nie skontaktuje, to mam do niego dzwonić jutro rano. Nadziejo trwaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Spotkanie z Klotoidą IP: 20.142.116.* 21.06.11, 14:45 Faktycznie, byłoby to bardzo pozytywne i budujące dobre sąsiedzkie relacje, gdyby przystali na tą opcję z możliwością ogrodzenia wjazdu do naszych garaży. Cóż, trzeba trzymać kciuki i być dobrej myśli. Dzięki za Twój czas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 09:40 Niestety Klotoida się NIE zgodziła. Gość już nie był miły, aż trudno uwierzyć, że to ten sam człowiek, z którym rozmawiałam 2 dni temu. Uzasadnienie wiceprezesa Klotoidy - muszą chronić swoje interesy, a to ogrodzenie może powodować utrudnienie dla najemców, a poza tym jakby chcieli komuś sprzedać ten budynek, to nowy nabywca może nie życzyć sobie ogrodzenia w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.upm-kymmene.com 22.06.11, 12:05 Wyglada to tak jakby dyktowali prawa bo maja tam kawalek swojej "ziemi". To siedle jest wiekszoscia i ono powinno narzucac pewne warunki. Wychodzi na to niezly wrzut na d.. ta dobodowka tam. Czy nie ma opcji aby ich ubezwlasnowolnic w jakis sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.play-internet.pl 22.06.11, 21:14 Trzeba bedzie im troszke zycie utrudniac... a jak to kazdy na swoj sposób. Jak oni nie chca wspolpracowac to nasze dwa bloki sobie z nimi poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.imsmultimedia.com.pl 22.06.11, 22:07 Zastanawiam się czy brama nie mogłaby zostać ustawiona wzdłuż ogrodzenia klotoidy z tyłu budynku ale na działce należącej do bloku nr 18 wtedy Klotoida nie miała by nic do gadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:13 Właśnie o takiej propozycji rozmawiałam z Klotoidą (ogrodzenie od tego rogu budynku od tyłu, ogólnie przedłużające ich ogrodzenie). Ale dziś dostałam info, że delikatnie mówiąc nie są tym zainteresowani. Czyt. wyżej uzasadnienie. Działka należy do Klotoidy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:15 Ja nie znam żadnego sposobu na ubezwłasnowolnienie Klotoidy. Ale jakby wynająć bardzo dobrego prawnika to kto wie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:16 O ubezwłasnowolnieniu to było do worena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.imsmultimedia.com.pl 23.06.11, 12:21 Że tak powiem "a nie mówiłem?"... Ile razy można to samo przerabiać? Zarząd i administracja poinformowały, że właściciel biura nie zgadza się na ogrodzenie, a działka należy do niego. I tak ma służebność na działce i możemy przez nią przejeżdżać na parking pod 18-tką. Ale żadnej zgody na stawianie ogrodzenia na swojej własności wyrażać nie musi. A teraz widzę głosy na forum, że skoro nie chcą marchewki, to my ich kijem. No, proszę Państwa, jesteśmy dorośli? Bądźmy też i racjonalni. Nie kupuje się mieszkania na 2 lata, ale na 20 lat i lepiej mieć zdrowe stosunki z sąsiadami, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 12:57 Jak czytam informacje na temat ogrodzenia to widzę, że cały czas kręcimy się w kółko i ani jednego kroku do przodu. Co jakiś czas jest nowa osoba z propozycją ogrodzenia całego terenu i zawsze kończy się to w ten sam sposób :( Mamy przegłosowaną mniejszą wersję ogrodzenia, wiec zrealizujmy to, bo w przeciwnym przypadku to i za 10 lat będziemy w tym samym miejscu. P.S. Popieram wypowiedź poprzednika. Trzeba żyć w zgodzie z sąsiadami i na wzajem respektować swoje prawa i obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Re: Spotkanie z Klotoidą IP: 93.159.141.* 23.06.11, 20:07 Szukam chętnej osoby, która przeszłaby się ze mną w poniedziałek po 16stce w celu głosowania za nową, większą opcja ogrodzenia, mój maila gopherr(at)interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 21:05 "Trzeba żyć w zgodzie z sąsiadami i na wzajem respektować swoje prawa i obowiązki." Bardzo dobrze,zgadzam sie z tym w 100%.Tylko dlaczego My mamy Klotojdze we wszystkim ustępować i iść im na rękę a Oni w stosunku do nas nie bo to ich interesy.My też mamy swoje i też powinniśmy o nie dbać. Klotojda niby kupiła pawilon na sowje biura,teraz okazuje się że chce ten pawilon wynająć i nie wiadomo jeszcze co tam będzie(oby coś z korzyścią dla nas).Pawilon wykańcza "Bryksy"(tak jest napisane na tablicy informacyjnej). W związku z tym mam kilka pytań i może ktoś mądry na tym forum mi odpowie. 1. Do kogo należy mieszkanie nr3 na parterze w 16-stce?(mam dziwne wrażenie że do Klotojdy) 2.Czy Klotopjda będzie należała do wspólnoty 16-stki ?( jeżeli mieszkanie nr3 jest ich to nie ma chyba innego wyjścia). 3.W jaki sposób Klotojda będzie się rozliczać z opłat za ogrzewanie,wodę, ścieki, śmieci itp?( Jeżeli nie będą należeć do wspólnoty to ok,podpisują oddzielne umowy i są wolni, a od naszego śmietnika wara!) 4.Czy Klotojda ma wspólne liczniki na wode ,ogrzewanie z 16-stką bo wtedy siłą rzeczy będzie należeć do wspólnoty 16-stki w rozliczeniach? Po co te pytania? A no po to że jeżeli Klotojda będzie należeć do wpólnoty lub będzie musiała należeć do wspólnoty(wymaga tego ustawa),to wspólnota musi wyrazić zgodę np.: na dzialalność jak będzie prowadzona w lokalach należących do Wspólnoty.Wpólnota może również zaskarżyć tą dzialalność do sądu. Panowie Prezesi Klotojdy jeżeli czytacie to forum to przemyślcie sobie wszystko jeszcze raz . My możemy Wam też umilić życie jak wy nam zaczynacie umilać. Czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 22:56 witam, zgadzam się - powinniśmy żyć w zgodzie z sąsiadami, ale nie dać się wykorzystywać...Co do ogrodzenia powinniśmy zagrodzić wszystko, co należy do nas bez niepotrzebnego pytania Klotoidy. Z księgi wieczystej działki 576/21 (działka na której posadowiany jest budynek nr 16) wynika, że na parkingach utworzonych na działce nr 16 mają prawo postoju tylko właściciele działki nr 576/19 (budynek nr 18) "NIEODPŁATNA SŁUŻEBNOŚĆ GRUNTOWA POLEGAJĄCA NA PRAWIE POSTOJU NA URZĄDZONYCH MIEJSCACH PARKINGOWYCH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ NA DZIAŁCE NR 576/21 - NA RZECZ KAŻDOCZESNYCH WŁAŚCICIELI DZIAŁKI NR 576/19 ( OBJ. KW KR1P/00356948/2 )." (cytat z księgi wieczystej). Wynika z tego więc, że Kolotoida (właściciel działki nr 576/22) nie ma prawa postoju na działce nr 16. Z tego, co pisali Państwo wcześniej Klotoida nie może korzystać także z parkingów należących do 18. Stąd też zupełnie nie uzasadnione jest wchodzenie w jakiekolwiek dyskusje z Panem z Klotoidy, który wszystkich nas wodzi za nos - do czego nie ma żadnej podstawy prawnej!!!! Z księgi wieczystej 16 wynika, że na rzecz Klotoidy, 16 ma ponosić następujące ograniczenia: "NIEODPŁATNE SŁUŻEBNOŚCI GRUNTOWE POLEGAJĄCE NA : -PRZEPROWADZENIU INSTALACJI ENERGETYCZNYCH, GAZOWYCH, WODNYCH, KANALIZACYJNYCH, SANITARNYCH, KANALIZACJI DESZCZOWYCH, CENTRALNEGO OGRZEWANIA, TELEFONICZNYCH ORAZ INFORMATYCZNYCH PRZEZ DZIAŁKĘ NR 576/21 (OBJ. KR1P/00355463/1) I PRZEZ DZIAŁKĘ NR 576/20 (OBJ. KR1P/00356951/6) -NA RZECZ KAŻDOCZESNEGO WŁAŚCICIELA DZIAŁKI NR 576/22 (OBJ. KR1P/00362838/3); - KORZYSTANIU Z WIATY ŚMIETNIKOWEJ URZĄDZONEJ NA DZIAŁCE NR 576/21 (OBJ. KR1P//00355463/1) -NA RZECZ KAŻDOCZESNEGO WŁAŚCICIELA DZIAŁKI NR 576/22 (OBJ. KR1P/00362838/3)." Zainteresowanych odsyłam do wydziału ksiąg wieczystych w Krakowie (przeglądanie pełnego odpisu księgi, dział III) albo na stronę ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html NIE DAJMY SIĘ ZROBIĆ W KONIA!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.imsmultimedia.com.pl 24.06.11, 00:08 Nie rozumiem całego zamieszania. Nie słyszałem nigdy, ani w żadnych korespondencjach, że pracownicy Klotoidy mogą parkować auta na działkach 16-tki i 18-tki. Nie powinni, jak i my nie powinniśmy na nich. Święte prawo własności. Nigdzie nie jest napisane, że Klotoida ma służebność wobec działek sąsiadujących na postawienie ogrodzenia na jej działce. Obecny projekt ogrodzenia to uwzględnia. Do ax: grodzimy wszystko co należy do nas i o to Klotoidy nie pytamy. Pytamy, czy możemy część ogrodzenia postawić na działce należącej do nich. Zgody nie ma i należy to uszanować. Oprócz wczytywania się w zapisy KW proponuję również spojrzeć na granice działek na planie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 12:47 Tomek z IV - ja słyszałam i od p. Kopani i od wiceprezesa Klotoidy, że oprócz tego, że oczywiście mogą parkować na swoich wykupionych 10 miejscach, to również w ramach służebności mogą parkować na pozostałych miejscach parkingowych w stronę śmietnika po tej stronie co mają własne miejsca parkingowe. A, Klotoida ma jeszcze 2 miejsca parkingowe w garażu podziemnym 16-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 16B Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 21:42 A Ty co, w Klotoidzie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.imsmultimedia.com.pl 24.06.11, 00:24 Co oznacza, że we wszystkim ustępujemy? Jakbyś był prawnym właścicielem miejsca parkingowego i ktoś notorycznie by ci na nim stawał, to co byś zrobił? Nie rozumiem też zażalenia, że Klotoida kupiła pawilon "niby" na swoje biura, a teraz chce wynająć. Ty też możesz wynająć swoje mieszkanie. Nikt Ci tego nie zabroni. ad. 1 nie wiem, ale nawet gdyby to co w tym dziwnego? ad. 2 jeżeli mieszkanie znajduje się na działce należącej do Wspólnoty, to będzie jej częścią ad. 3 j.w. ad. 4 wątpię by mieli wspólne liczniki, bo jest to osobna działka Tak wspólnota może nie wyrazić zgody, ale nie musi. Po co te pokrzykiwania? Gabinety lekarskie nikomu nie przeszkadzają, czemu jakieś biuro by miało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 10:11 Tomku z IV -a jaka masz pewnosc ,ze to beda biura?bo na pewno nie beda Ktos to wymajmie na lokale usługowe-nie zdziwi mnie sklep z alkoholem -w okolicy nie ma i wtedy bedziemy miec pod blokiem tłumy pijaczków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Spotkanie z Klotoidą IP: 20.142.116.* 24.06.11, 10:44 Nikt nie ma takiej pewności. Zgodnie z prawem może tam powstać sklep z alkoholem(zobacznie na Łużycką), kawiarnia z piwem(zobacznie na Kurdwanów), solarium(tamże), fitness club(tamże), biura, przedszkole, właściwie cokolwiek i nie mamy prawa głosu w tej sprawie. Bochenka 16A to osobny budynek, osobna nieruchomość, osobna działka. Nie można wymagać od Klotoidy tego, żeby zgodziła się na poprowadzenie ogrodzenia na jej działce. Można ją jednak o to POPROSIĆ, co uczyniono, a ona się nie zgodziła i ma do tego święte prawo. Koniec kropka. Możemy spórbować ogrodzić parking koło placu. Jednak pragnę zauważyć, że już obecnie około 50% mieszkańców 16tki i 18tki parkuje poza parkingiem koło placu zabaw. I w przyszłości również będzie musiała parkować poza tym parkingiem. Dlaczego więc miałaby obowiązywać zasada "kto pierwszy, ten lepszy" przy parkowaniu na tamtym parkingu, a płacić mieliby za bramy wszyscy? Trzeba tu spokoju i rozsądku. Pożyjom, uwidim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B do Tomek zIV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 21:35 Tomek,po twoich odpowiedziach widze że nie wiesz o czym piszesz.Poczytaj ustawę o zarządzie nieruchomości i wtedy pogadamy.Pisanie na tym forum to chyba dla Ciebie forma spędzania wolnego czasu.Proponuje znajdz sobie inne zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 12:39 Grzesiu – kręciMY się w kółko? Może Ty kręcisz się w kółko i nie robisz ani jednego kroku naprzód. Jak chcesz coś zdziałać, to coś zrób, np. pomóż zbierać głosy na poszerzoną wersję ogrodzenia. Mogę na Ciebie liczyć? P. Kopania mówił, że ogrodzenie ma być zrobione przed jesienią (tegoroczną) i dlatego jeszcze jest czas (zostało parę dni), by dokonywać zmian w jego „wyglądzie”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 21:56 InaV - akurat w sprawą ogrodzenia interesuje się. Nie wiem czy Ty byłaś na spotkaniu w sprawie wyznaczenia szczegółów dotyczących PRZYJĘTEJ WERSJI OGRODZENIA, a ja akurat byłem. Zależało mi na tym na tyle, że zwolniłem się kilka godzin z pracy. Na spotkaniu było tylko kilka osób. Przy czym każdy z innym pomysłem. Po uświadomieniu wszystkim, że już przegłosowaliśmy wersję ogrodzenia, przeszliśmy do ustalania dokładnego przebiegu ogrodzenia i omówienia sprawy domofonów przy bramce wejściowej. Obecnie czekamy na pozwolenie od zarządcy ulicą Bochenka na pozwolenie na ogrodzenie. Pan Kopania wysłał takie pismo i czekamy na odpowiedź. Co do Twojej opinii, że większy teren ogrodzony (parking z placem zabaw) będzie lepszą alternatywą to ja już nie jestem taki pewien z kilku powodów o których piszą i inni mieszkańcy: - po pierwsze brak zgody Klotoidy - po drugie już 3 lata robi się to ogrodzenie ja mieszkam tu dopiero niecały rok i nie mam zamiaru czekać następne 3 lub więcej żeby znowu ktoś miał genialny pomysł na ogrodzenie, który nigdy nie zostanie zrealizowany - po trzecie dwie bramy to większe koszty (bramy, piloty, serwis itd) - po czwarte i tak nie stanie tam każdy z mieszkańców więc będzie następny problem kto ma tam parkować i dlaczego - po piąte brak odgrodzenia parkingu od placu zabaw będzie skutkował parkowaniem jakie możemy już dziś obserwować (kilka dni temu widziałem Fiata Punto pięknie zaparkowanego pod samym statkiem - jak tak dalej pójdzie to dzieci będą miały świetną zabawę ale z autami) - itd Rozumiem, że chcesz dobrze, ale niestety mamy takie realia a nie inne i albo zrealizujemy ogrodzenie takie jak mamy przegłosowane, albo nie będziemy mieć go wcale. Osobiście jestem za jak najszybszą realizacją przegłosowanej wersji ogrodzenia, którą w obecnej sytuacji uważam za optymalną. Mam nadzieję, że pójdziemy krok dalej i wprowadzimy monitoring, ale z tego co wiem u nas w 16-stce zostało to przegłosowane, niestety 18-nastka nie przegłosowała tej uchwały, a szkoda. Pomożesz w tej kwestii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 12:37 Tomek z IV – i co z tego, że mówiłeś? A jeśli mówiłeś to komu? Zresztą teraz to i tak nie ma znaczenia. Ważne by nie stać w miejscu tylko działać, a działanie w imię dobra wspólnego jest warte podejmowania wielokrotnych prób, bo a nuż za którymś razem coś więcej uda się zdziałać :) Napisałeś, że „Zarząd i administracja poinformowały, że właściciel biura nie zgadza się na ogrodzenie”. No i to ma być powód by nie spróbować jeszcze raz? Wiesz co mi powiedział wiceprezes Klotoidy? Że na pierwszym spotkaniu z zarządami naszych Wspólnot poinformował, że nie zamierza stawiać żadnego ogrodzenia, ale gdyby mu ktoś dał alternatywę do bramy nie od wjazdu od Bochenka (bo tylko o takim słyszeli), ale np. by ogrodzenie zaczynało się od tyłu, to wtedy by to przemyśleli, a że nie padła żadna propozycja ze strony Zarządów, to trzymali się wersji, że żadnego ogrodzenia nie będzie, bo im tak na rękę było. Podobnie z monitoringiem. Proponowali partycypację w kosztach monitoringu (to akurat wiem choćby z zebrania), i że jak rozmawiali z zarządami na ten temat, to jakoś nie padła z naszej strony propozycja, by np. partycypować w kosztach ochroniarza w zamian za zgodę na ogrodzenie. A że się wszyscy nie zgodziliśmy na monitoring, to oni są okoniem i zrezygnowali z ochroniarza na rzecz lepszego sprzętu monitorującego. I co o tym myśleć? Kto ma rację, bo co innego słyszałam o naszych propozycjach dla Klotoidy, a co innego słyszę z ust samego wiceprezesa. Ja przyznaję, że mam teraz awersję do Klotoidy, bo kompromisy można było jeszcze osiągnąć, ale Oni nie wykazują dobrej woli, tylko ciągle podkreślają potrzebę własnego interesu... Teraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko trzeba zdziałać coś tam gdzie się da, czyli np. zrobić poszerzoną wersję ogrodzenia, bo jednak taką można zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.imsmultimedia.com.pl 24.06.11, 12:59 Inav - wypowiadałem się na forum. I póki co to właśnie przez to, że co sąsiad, to inny pomysł stoimy w miejscu. Administracja pewnie już sama zgłupiała co z naszym ogrodzeniem. Bo uchwała została podjęta, a teraz kilku sąsiadów na własną ręką chce zbierać podpisy pod kolejną. Ciekaw jestem ilu sąsiadów zgodzi się na podwyższenie kosztów poszerzenia ogrodzenia, skoro problemy są ze ściąganiem czynszu (!!!), a Wspólnota (przynajmniej 18-tka) jest na minusie? Osobiście jestem przeciwny nowej inicjatywie poszerzenia ogrodzenia, bo czekam na nie już niemal 3 lata i jesteśmy już tak blisko jej realizacji, a co chwila ktoś zgłasza zastrzeżenia. Co do Klotoidy, z tego co wiem, to właśnie zarządy zrezygnowały ze współpracy przy monitoringu, ze względu A. na wysokie koszty bieżące, B. brak zgody Klotoidy na ogrodzenie (od początku podnosili argument, że nie wiadomo czy przyszłemu najemcy będzie ono na rękę i że będzie utrudniało dostęp do budynku). Klotoida nie otrzymała planu bramy od Bochenka nigdy, bo tej bramy postawić tam nie można ze względu na służebność. Od początku była mowa o bramie przy wjeździe na parking 18-tki. A Zarząd to nie jakaś wydumana i tajemnicza instytucja, tylko nasi sąsiedzi. Trzeba było zgłosić się do Zarządu. Myślę że zostałabyś wybrana przez aklamację. Nie ma chętnych do pracy za darmo i w prywatnym czasie, a spraw pewnie trochę jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 13:27 Tomek z IV – nie wszyscy czytają to forum, wręcz bardzo mała ilość mieszkańców więc przekazywanie informacji tą drogą mija się z sensem, no chyba że Zarząd powiadomi wszystkich mieszkańców (każdego oddzielnie), że takowe forum istnieje i by je czytali na bieżąco, wtedy to co innego. Co do dodatkowych kosztów, to utrzymanie bram wg p. Kopani to koszt energii trudny teraz do przewidzenia, ale z doświadczeń w innych Wspólnotach, to kwoty rzędu ok. 100-200 zł/m-c, co przy tym większym koszcie (czyli 200 zł) daje na mieszkanie ok. 1,27zł/m-c. Mogą też dojść koszty konserwacji, teraz nieznane, ale mogą być rzędu i ok. 1000 zł rocznie, co na mieszkanie daje ok. 6,36 zł/rok. To chyba nie są straszne koszty? Ja sama nie potrzebuję miejsca na parkingu, bo mamy miejsce w garażu podziemnym, ale zależy mi na ogrodzeniu jak największej części, bo chcę się czuć bezpiecznej i chcę mieć większy plac zabaw, bo przy obecnym uchwalonym ogrodzeniu będzie zagrodzony malutki skrawek placu zabaw i można by dostać klaustrofobii ;) Ogrodzenie tak czy owak będzie, ale skoro jest szansa ogrodzić większy teren (a wiele osób w tym i ja myślało, że się nie da) to dlaczego miałabym odpuścić temat? Nie darowałabym sobie później, że nic w tym kierunku nie zrobiłam. A to czy Administracja zgłupieje to już nie mój problem. Ja uważam, że to dobrze, że sąsiedzi mają różne pomysły, bo przynajmniej ktoś jest czynny a nie bierny. Szkoda tylko, że ktoś za szybko się poddaje, bo słyszy, że się nie da i temat odpuszcza. Ze zgodą Klotoidy na ogrodzenie są sprzeczne informacje, ale teraz, jak już pisałam wyżej, nie ma to znaczenia. Nauczyło mnie to czegoś przyszłość, by np. przy kupowaniu mieszkania m.in. zwracać uwagę na służebności. I że zawsze pytać, pytać, pytać aż się nie poczuje, że się wie wystarczająco dużo. Szkoda, że jesteś przeciwny nowej inicjatywie poszerzenia ogrodzenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Spotkanie z Klotoidą IP: 141.129.1.* 24.06.11, 18:53 Inav, piszesz o kosztach eksploatacji, a nie kosztach inwestycji, ktore sa znacznie wyzsze. Sama brama wjazdowa to koszt conajmniej (!) 3000 zl (najtanszy chinski produkt), a do tego dochodza jeszcze instalacje elektryczne i domofonowe oraz montaz. Koszt jednego pilota do bramy firmy Horman (czyli nasze bramy garazowe), to ok. 110 zl. Sam koszt pilota! Sama przyznasz, ze koszt inwestycji to nieco wiecej niz 1.27 zl ;) Ja nie mam pretensji do pomyslow sasiadow, ani do tego w szczegolnosci. Szkoda tylko, ze pojawia sie on po walnym zebraniu i po zebraniu wszystkich glosow do uchwaly, czyli mniej wiecej 4 m-ce od decyzji Zarzadu o inwestycji w ogrodzenie... Jak mowie, na to ogrodzenie czekamy juz 3 lata, m.in. dlatego ze nieuregulowana byla wlasnosc dzialki Klotoidy, bo ich tam jeszcze wtedy nie bylo. Kiedy przyszli okazalo sie, ze w sumie nie potrzebnie zwlekano z ogrodzeniem, bo i tak sie nie zgodzili. Moim zdaniem ogrodzenie zaproponowane w pierwotnym ksztalcie, nad ktorym odbyla sie dyskusja na walnym i ostatecznie przyjeto uchwale jest najlepsze. Po pierwsze uwzglednia wszystkie zaleznosci prawno-wlasnosciowe, po drugie odgradza dostep do klatek schodowych, podworza i placu zabaw i po trzecie jest ekonomiczne. Dodatkowo nie powoduje utraty miejsc parkingowych w zwiazku ze swoim przebiegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 21:31 Tomek z 16-tki – masz rację pisałam w ostatnim poście o kosztach eksploatacji, ale o kosztach inwestycji już wcześniej pisałam, aż sprawdzałam czy na pewno ;). Zobacz pod datą 09.06.11r., godz. 15.36. Jak chcesz to Ci prześlę kosztorys, mam przeskanowany od p. Kopani. Jako ciekawostkę napiszę, że koszt pilota wg kosztorysu to 37 zł ;). Zresztą koszty jednostkowe nie są aż tak istotne, ważniejsze jaki koszt wyjdzie na mieszkanie. Widzisz, a dla mnie jak i wielu mieszkańców uchwalone ogrodzenie nie jest najlepsze. Wersja poszerzona ogrodzenia również uwzględnia wszystkie zależności prawno-własnościowe, po drugie też odgradza dostęp do klatek schodowych, podwórza i placu zabaw i po trzecie jest równie ekonomiczne (wydatek 306 zł na mieszkanie nie jest jakimś strasznym). I też nie powoduje utraty miejsc parkingowych w związku ze swoim przebiegiem. Do tego będzie bezpieczniejsze dla większej ilości mieszkańców i powiększy teren placu zabaw :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 21:33 To miało być do Tomek z IV, a nie z 16-tki, ale liczę, że się domyśliłeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 24.06.11, 21:40 No i dobrze i taka racjonalna argumentacja do mnie przemawia :) Bez emocji i snucia teorii spiskowych. Co prawda dalej obstaję przy pierwszym wariancie, ale ważne by poszanować wolę większości, cokolwiek by to nie było. Oczywiście fajnie by było, żeby ta większość była równie racjonalna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 21:47 Tomek z IV - a zagłosujesz ZA poszerzonym ogrodzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 22:24 Grzesiu – ja też byłam na tym spotkaniu w sprawie wyznaczenia szczegółów dotyczących PRZYJĘTEJ WERSJI OGRODZENIA (a ciekawe, że spora część mieszkańców nawet nie wiedziała, że taka wersja przeszła, jak również nie wiedziała, że nie można zrobić inaczej). Nie wiem czy nie zrozumiałeś tego co wcześniej pisałam, czy może nie doczytałeś, to Ci tu wyjaśnię: - po pierwsze brak zgody Klotoidy Klotoida nie ma nic do powiedzenia w kwestii poszerzonej wersji ogrodzenia więc nie mają prawa się nie zgodzić. Potwierdził to p. Kopania. - po drugie już 3 lata robi się to ogrodzenie ja mieszkam tu dopiero niecały rok i nie mam zamiaru czekać następne 3 lub więcej żeby znowu ktoś miał genialny pomysł na ogrodzenie, który nigdy nie zostanie zrealizowany Kolejna osoba pisze, że już 3 lata robi się to ogrodzenie, ciekawe skąd te 3 lata? ;) - po trzecie dwie bramy to większe koszty (bramy, piloty, serwis itd) Większe ale nie jakieś dramatyczne. O kosztach już pisałam. Przypomnę na szybko, że wersja z ogrodzonym placem zabaw będzie kosztować ok. 151,20 zł, wersja poszerzona ok. 306,70 zł. Dla porównania w bloku "naprzeciwko" (koło tego domku na rogu) płacili po 2.000 zł na mieszkanie! - po czwarte i tak nie stanie tam każdy z mieszkańców więc będzie następny problem kto ma tam parkować i dlaczego Teraz też nie każdy tam stoi. Z tego co widzę parkuje się na zasadzie „kto pierwszy ten lepszy”. - po piąte brak odgrodzenia parkingu od placu zabaw będzie skutkował parkowaniem jakie możemy już dziś obserwować (kilka dni temu widziałem Fiata Punto pięknie zaparkowanego pod samym statkiem - jak tak dalej pójdzie to dzieci będą miały świetną zabawę ale z autami) To mi nie przeszkadza, ale może dlatego, że nie widziałam tego na własne oczy. albo zrealizujemy ogrodzenie takie jak mamy przegłosowane, albo nie będziemy mieć go wcale. O rany, widzę, że czytasz chyba bez zrozumienia ;). Nie zdarzy się tak, że ogrodzenia nie będzie. Ono będzie w na 100%! Jeśli nie będzie 51% głosów ZA poszerzonym ogrodzeniem, to będzie to w wersji uchwalonej czyli z zagrodzonym placem zabaw. Bez względu na to, która wersja ogrodzenia będzie, to ono będzie jesienią zrobione. Słowa p. Kopani. Osobiście jestem za jak najszybszą realizacją przegłosowanej wersji ogrodzenia, którą w obecnej sytuacji uważam za optymalną. Mam nadzieję, że pójdziemy krok dalej i wprowadzimy monitoring, ale z tego co wiem u nas w 16-stce zostało to przegłosowane, niestety 18-nastka nie przegłosowała tej uchwały, a szkoda. Pomożesz w tej kwestii ? No widzisz, a dla mnie uchwalona wersja ogrodzenia nie jest optymalna. I co mam zrobić? ;) Hehe, pytasz mnie czy pomogę, a sam nie odpowiedziałeś mi na pytanie, które Ci wcześniej zadałam - czy pomożesz zbierać podpisy w swoim bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 10:28 Nie zamierzam zbierać podpisów za poszerzoną wersją ogrodzenie, bo uważam, że ta obecnie przegłosowana jest lepsza. I za nią głosowałem. Jednak jeśli uda Ci się zebrać wystarczającą ilość głosów za Twoją wersją na pewno nie będę przeciwny. Po prostu bardzo zależy mi na ogrodzeniu i chce żeby powstało jak najszybciej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 22:42 Grzesiu - szanuję Twoją decyzję :) A skoro nie będziesz przeciwny czy to znaczy, że zagłosujesz ZA poszerzonym ogrodzeniem? PS. Zbieranie głosów nie opóźnia powstania ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 09:28 kiedy będziecie zbierać podpisy? InaV czy jest możliwość wrzucenia np kartki z głosem do skrzynki z administracji? Nie mieszkamy jeszcze w bloku, a jesteśmy spoza Krakowa. Zainteresowało mnie pytanie nt śmietnika dla Klotoidy. Czy ktoś zna odpowiedź, czy śmieci będą wyrzucane do naszego śmietnika i czy mają do tego prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 21:26 Ble ble ble młucicie siano już chyba z pół roku.Zróbcie do cholery to ogrodzenie i przestańcie wymyślać.Szlag czlowieka może trafic jak to wszystko czyta ,co jeden to mądrzejszy,ale jak były zebrania to było cicho. A Klotoidy to jeszcze będziecie mieli dość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 20:48 Z uwagi na Twoją determinację, zagłosuję ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 23:50 Klotoidy juz mamy dość -Koleś zachowuje sie jak Pan na włościach nie do wiary,ze przez jednego Goscia 2 bloki pełne ludzi maja zwiazane rece oczywiscie ,ze trzeba bylo dobrze przestudiuwoac podział dzialek itp ale Facet jest zlosliwy i jak zobacze,ze stawia samochód na działce np przy bloku 18 to nie odpuszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 00:04 PP – szybciej będzie jak wyślesz do mnie maila (irena_krakow(at)poczta.onet.pl) z info, że jesteś ZA poszerzoną wersją ogrodzenia, no i oczywiście plus takie dane jak imię i nazwisko oraz adres. Jeśli wolisz osobiście się podpisać, to prześlij mi swojego maila a ja Ci wyślę druczek, który wypełnisz i wrzucisz do mojej skrzynki. Tylko czasu już mało, bo w tę środę oddaję listy p. Kopani. Co do śmietnika i Klotoidy, to nie znam odpowiedzi, ale przypuszczam, że mogą mieć do tego prawo, ale wtedy w kosztach by obowiązkowo musieli partycypować. Jak spotkam p. Kopanię, to go o to zapytam z ciekawości. Grzesiu – dzięki :) X – więcej kultury bo trąci chamstwem! Dlaczego piszesz „zróbcie”? Przecież nie my będziemy stawiać ogrodzenie. Co do zebrań, to w każdym brałam udział i na każdym się odzywam więc z mojej strony nie jest cicho. Z ogrodzeniem ogólnie wychodzi na to, że powstało małe zamieszanie, bo wielu mieszkańców zrozumiało pewne rzeczy inaczej. Ja również. A jak wyżej przeczytasz to sam zobaczysz, że ogrodzenie będzie, a zbieranie podpisów nie ma wpływu na jego powstanie. Zebranie podpisów ma tylko wpłynąć na powstanie ogrodzenia w poszerzonej wersji, czyli z zagrodzeniem parkingu zewnętrznego koło placu zabaw. Ja - niestety na pewne rzeczy nie mamy wpływu, jak widać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boch16 Re: Ogrodzenie IP: *.mofnet.gov.pl 27.06.11, 08:08 Czy poszerzona wersja ogrodzenia uwzględnia zagrodzenie wjazdu do garaży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 22:33 Boch16 – niestety poszerzona wersja ogrodzenia nie uwzględnia zagrodzenia wjazdu do naszych garaży. Klotoida nie wyraziła na to zgody. Poszerzona wersja ogrodzenia uwzględnia zagrodzenie parkingu zewnętrznego koło placu zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 22:08 InaV, przesłałam maila. Kurcze, szkoda, że wcześniej nie pomyślałam - można było zostawić info dla osób, których nie zastaliście, o możliwości oddania głosu mailowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 22:33 PP – dzięki :), dostałam maila, dołączę Twój głos do już oddanych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Śmietnik IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 22:30 Pytałam dziś p. Kopanię o śmietnik dla Klotoidy. Powiedział, że nie pamięta jakie są zapisy w Akcie Notarialnym, ale że albo będą korzystać ze swojego kontenera, który postawią na swojej działce (koło swojego biurowca), albo będą korzystać z naszego śmietnika i wtedy będą partycypować w kosztach. Jak ktoś chce wiedzieć dokładnie to p. Kopania może to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Śmietnik IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 22:11 Do InaV - Z całym szacunkiem dla Ciebie,ale Ty mnie kultury uczyć nie będziesz!Napisałem to co myśle o tym co tu piszecie i koniec. To że napisałem "zróbcie" nie oznaczało że to mieszkańcy mają robić to ogrodzenie i dobrze wiem że oni tego robić nie będą. Mówisz ,że nie wszyscy dobrze zrozumieli na zebraniach jak bedzie wyglądać ogrodzenie.No to chyba jakiś żart!Każdy dostał rysunek z proponowaną wersja ogrodzenia i co tu jest do rozumienia?Albo się jest "za" albo "przeciw".Na zebraniu mimo kilku pomysłów jak ogrodzic nasze bloki w inny sposób p.Kopania i zarząd wspólnoty stwierdzili że inaczej sie nie da.Wiec większość była "za" ogrodzeniem w proponowanej formie,i ogrodzenie już powinno stać albo powinny trwać prace.Ale nie,bo teraz nagle wielu ma swoje inne pomysły jak tu się ogrodzić i ciągle wracamy do punktu wyjścia. Jestem jak najbardzej za wersją z bramami przy parkingu za 18-stką ( ta propozycja też była już przerabiana na zabraniu i wtedy jakoś sie nie dało,ciekawe dlaczego?)i już nawet zagłosowałem "za",ale obawiam się że to zbieranie podpisów potrwa do września a wtedy nagle pojawi się nowy pomysł ogrodzenia,albo wzrosną koszty i zabawa zacznie sie od nowa a ogrodzenia dalej nie będzie.Mam nadzieję że jestem w błędzie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 23:53 Do X Z całym szacunkiem dla Ciebie,ale Ty mnie kultury uczyć nie będziesz!Napisałem to co myśle o tym co tu piszecie i koniec. Ja Cię nie zamierzam uczyć kultury. A o tym co się myśli można również pisać w sposób niechamski. Mówisz ,że nie wszyscy dobrze zrozumieli na zebraniach jak bedzie wyglądać ogrodzenie.No to chyba jakiś żart! Możesz to odbierać jako żart. Każdy ma prawo do własnej interpretacji. Wiec większość była "za" ogrodzeniem w proponowanej formie,i ogrodzenie już powinno stać albo powinny trwać prace.Ale nie,bo teraz nagle wielu ma swoje inne pomysły jak tu się ogrodzić i ciągle wracamy do punktu wyjścia. Pijesz do innych a sam masz problem z rozumieniem tego co się tu pisze. Wielokrotnie pisałam, że zbieranie głosów NIE OPÓŹNI powstania ogrodzenia. Wg p. Kopani prace będą wykonywane przed jesienią. Zależy kiedy ZIKiT prześle stosowne „papierki” (muszą być poinformowani o tym, że będzie stawiane ogrodzenie wzdłuż ul. Bochenka, ogrodzenie od strony placu zabaw na szczęście ich nie interesuje). Jestem jak najbardzej za wersją z bramami przy parkingu za 18-stką ( ta propozycja też była już przerabiana na zabraniu i wtedy jakoś sie nie dało,ciekawe dlaczego?)i już nawet zagłosowałem "za", Cieszę się, że jesteś za poszerzonym ogrodzeniem i że zagłosowałeś ZA :) Podobnie jak Ty, ja i wielu mieszkańców też tego nie rozumiemy, że na zebraniu się nie dało, a na spotkaniu na terenie naszych bloków już się dało :) ale obawiam się że to zbieranie podpisów potrwa do września a wtedy nagle pojawi się nowy pomysł ogrodzenia,albo wzrosną koszty i zabawa zacznie sie od nowa a ogrodzenia dalej nie będzie.Mam nadzieję że jestem w błędzie. Zbieranie głosów nie potrwa do września tylko do tego czwartku (30.06.11r.). I jak już pisałam wcześniej kilka razy - ogrodzenie będzie, sam p. Kopania o tym zapewniał. Teraz tylko od zebranych głosów zależy czy będzie to uchwalone (z ogrodzeniem tylko placu zabaw), czy poszerzone (z ogrodzeniem zewnętrznego parkingu koło placu zabaw). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee winda w 18 IP: *.147.115.50.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.07.11, 13:51 Czy ktoś z bloku 18 wie dlaczego nie działa mała winda?? Mam nadzieję, że to chwilowa usterka a nie fantastyczny pomysł wyłączenia:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frustracja18 Re: winda w 18 IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 19:52 Chyba pomysł wyłączenia - bo awaria 4 dni by nie trwała. Nie ma to jak kosmiczny pomysł Zarządu! Coś czuję, że mieszkanie damy pod wynajem studenciakom, bo żyć się tu normalnie nie da - Zarząd jest poprostu do dupy, bo do dupy pomysły daje pod głosowanie, więc jestem za jego zmianą. Czy Tu wszystko musi być najtańsze? Wyłączmy prąd w nocy przed blokiem może, bo drogi, moj głos już macie! Chcemy ogrodzenie, a nie stać nas na windę? Osz! Pare złotych w kieszeni na pewno zbawi nasz blok od nędzy, tak? Tak już to widzę! Chytry 2 razy traci, nie znacie tego? Brawo, po prostu ryczę ze szczęścia! O tych co jeżdżą małą windą codziennie oczywiście nie pomyślano, bo po co. Liczy się pieniądz i tani poklask, nie człowiek. Dziekuję szanowna Administracjo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Re: winda w 18 IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 07:26 a zadzwoniłeś frustracie na nr przyklejony do windy żeby zgłosić jej awarie? pewnie nie, łatwiej wylewać żale na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: winda w 18 IP: *.imsmultimedia.com.pl 06.07.11, 16:56 Naklejka na windzie z numerem do Otisa pojawiła się dopiero po moim telefonie do serwisu, nr telefonu do Otisa znalazłem na internecie. Przez dwa dni - niedzielę i poniedziałek , nie wiadomo było co z windą bo nie było na niej żadnej informacji. Czekamy na części do windy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: winda w 18 IP: 141.129.1.* 06.07.11, 17:57 Proponuje zapoznac sie z tablica informacyjna na parterze. Tam sa wszystkie niezbedne kontakty i telefony. A jezeli ktos zauwazyl nagla usterke, ktora powinna byc od razu usunieta, to nie do Zarzadu, ale od razu do administracji, albo odpowiednich sluzb. Przypominam ze czlonkowie Zarzadu to zwykli sasiedzi i tez sie zdarza, ze wyjezdzaja na weekend z miasta. Nie ma co czekac wowczas na Swietego Nigdy tylko wykonac odpowiedni telefon. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: winda w 18 IP: 141.129.1.* 06.07.11, 17:59 Mysle, ze studenci to calkiem niezly pomysl w Twoim przypadku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: winda w 18 IP: 151.193.120.* 08.07.11, 09:12 Jestem za poddaniem pod glosowanie - wylaczyc winde duza, a wlaczyc z powrotem winde mala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: winda w 18 IP: *.pl.hurra.com 08.07.11, 09:19 Hmm a czemu to głosowanie miałoby służyć? Jakieś uzasadnienie? Uważam, że dwie windy są potrzebne np. w razie takiej awarii jak teraz. Zresztą akurat "mała" winda się częściej psuje a na codzień używam obu - osobiście jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven powiekszone ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 07:38 Do przeglosowania powiekszonego ogrodzenia brakuje pare glosow z 16 i 18. Czy naprawde pozostalym osobom nie zalezy, by miec takie ogrodzenie? Termin ostateczny mamy do 15 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszk 16 Re: powiekszone ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 15:35 Tak, uważam, że powiększone ogrodzenie nie ma sensu i głosuję na NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: powiekszone ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 10.07.11, 18:20 No ale zagłosuj ! A nie tylko tak piszesz ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eb Re: powiekszone ogrodzenie IP: *.180.20.120.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.07.11, 19:51 Mam nadzieje, że głos oddany na maila zarządu jest uwzględniany?? Bo do dzisiaj nie dostałam odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: powiekszone ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 00:19 Wedlug mnie glos wyslany mailem do zarzadu nic nie daje, bo zarzad nie zajmuje sie akurat tym glosowaniem. Wyslij maila do InaV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: powiekszone ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 00:16 W sumie czy ktos zaglosuje na NIE albo wogole nie zaglosuje to wlasciwie to samo. Trzeba zebrac 51% glosow ZA z ogolnej liczby mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? głosowanie IP: *.imsmultimedia.com.pl 11.07.11, 22:11 Proszę o oddanie głosów w sprawie poszerzonej wersji ogrodzenia. Termin do 15 lipca. Mailem do inaV , były też listy w skrzynkach w 18 dla tych co nie oddali głosu na liście osobiście, pospieszcie sie ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: głosowanie IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.11, 20:33 15 lipca już minął. Jakie są wyniki głosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Segregacja śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 21:32 Staram się oglądać info Kraków i oto okazuje się, że od przyszłego roku maja być wprowadzone kary za brak segregacji śmieci, może trzeba by jednak już przygotować się , a nie dopiero jak zaczniemy płacić kary to zrobimy porządek ze śmieciami, tym bardziej, że możemy dużo mniejsze pieniądze płacić za bieżące śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Segregacja śmieci IP: *.imsmultimedia.com.pl 14.07.11, 21:43 A co ,teraz nie segregujesz ??? Faktem jest , że strasznie brakuje pojemników do segregacji. Moze kiedyś w okolicy pojawią się bliżej, te na podedworzu i na łużyckiej są daleko... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: Segregacja śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 15:34 ??? Jakis Ty rezolutny! Sami mozemy sprawic by takie pojemniki sie pojawily na naszym osiedlu i oszczedzic kilka zlotowek co miesiac. Z tego powodu uwazam, ze jest to dobry pomysl na poddanie go pod glosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Segregacja śmieci IP: *.imsmultimedia.com.pl 17.07.11, 13:37 Hmm, w sumie to niezły pomysł. A znasz szczegóły tej uchwały, tzn. czy miasto zapewnia pojemniki? I czy są to dzwony (które nie wejdą do naszej wiaty) czy innego rodzaju pojemniki? Zastanawiam się też, czy segregacja będzie "rejonowana", czy każdy sobie, bo co z nowymi inwestycjami na Bochenka? Jak pierwsi postawimy kosze, to będą przychodzić do nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: Segregacja śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.11, 21:22 Na takie pytania odpowiedź zna chyba tylko MPO. Tutaj więcej info na ten temat z prasy: www.gazetakrakowska.pl/fakty24/391199,krakow-urzad-chce-wprowadzic-nakaz-segregacji-smieci,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV głosowanie za poszerzonym ogrodzeniem IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.11, 09:44 P. Kopania wydłużył dziś termin zbierania głosów do końca lipca :) Nie wpłynie to na termin wykonania ogrodzenia, bo ciągle czeka na odpowiedź z ZIKiT-u (zgoda na ogrodzenie od strony Bochenka). Statystyki na dziś wyglądają następująco: Z 16-tki jest 26 głosów ZA, 2 osoby wstrzymały się, a 1 była przeciw. Z 18-tki jest 45 głosów ZA, 4 osoby były przeciw. Brakuje jakiś 8 głosów, mam nadzieję, że zbierzemy brakujące głosy :) Ci, którzy jeszcze nie zagłosowali, bo ich np. nie było, mają jeszcze szansę :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: głosowanie za poszerzonym ogrodzeniem IP: 151.193.120.* 27.07.11, 09:45 Czyli rozumiem, ze zabraknie nam 8 glosow - na nic trud osob zbierajacych podpisy po mieszkaniach, wrzucanie kart do glosowania do skrzynek, glosowanie przez maila. Wiec pozostanie nam spacerniak zamiast wiekszego ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Kolejne włamanie - garaż w 16-stce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 19:40 Dziś znowu ktoś włamał się do auta jednego z naszych sąsiadów, pomieszczenia technicznego i zdemolował ściany...czy wszystkim mieszkańcom muszą okraść auta, żeby w końcu zagłosowali za ochroną, monitoringiem, ogrodzeniem czy czymkolwiek co pozwoli zapewnić bezpieczeństwo u nas w bloku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Kolejne włamanie - garaż w 16-stce IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 21:08 Tutaj mieszkają chyba sami bogacze, że takie włamania nikomu nie przeszkadzają. A co ze zmianą Zarządu? Rozumiem, że próba zmiany warty spaliła na panewce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Dziś kolejna dewastacja ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 18:45 Ostatnio chyba za mało zdewastowali ściany, więc dziś poprawili... czekajmy dalej i nic nie róbmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Kolejne włamanie - garaż w 16-stce IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.11, 10:36 Eh - chodzi Ci o zmianę Zarządu czy Administratora? Nie słyszałam żeby Zarząd miał być zmieniany, co do zmiany Administratora to była podjęta decyzja, ciekawe na czym stanęło. Napisałeś do Zarządu by się dowiedzieć? Włamania i dewastacji współczuję :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.11, 10:32 Brakuje jeszcze 7 głosów ZA poszerzonym ogrodzeniem. Na głosowanie jest jeszcze czas do tej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 14:19 Mamy chyba pierwszy wspólny sukces! Udało się zebrać 51% głosów ZA poszerzonym ogrodzeniem :) P. Kopania dostał listy z głosami. Mamy łącznie z obu bloków 87 głosów, z czego 81 była ZA, 5 było przeciw, 1 osoba wstrzymała się. Tak więc ponad 51% mieszkańców jest za zrobieniem poszerzonego ogrodzenia. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czadczad Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 21:51 Wspaniała wiadomość :) Wspaniale się spisałaś InaV! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 22:05 Czadczad - dzięki :), ale wspaniale to się spisali wszyscy, którzy głosowali ZA poszerzonym ogrodzeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 07:11 Super! Kiedy planowany jest start robót nad ogrodzeniem i zakończenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 10:59 Rozmawiałam przed chwilą z p. Kopanią i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, to prace nad ogrodzeniem mają ruszyć 29 sierpnia i mają potrwać ok. 2 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 18:06 Czy ktoś wie dlaczego deweloper z działki obok ogrodził nasz plac zabaw ? Nie znalazłem żadnej informacji na naszej tablicy ogłoszeń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.comarch.com 05.08.11, 09:10 Witam. Na tablicy ogłoszeń czytałem tydzień temu że robią nam wjazd na działkę od strony placu zabaw w celu podłączenia bodajże rur CO czy kanalizacji. Nie było tam nic napisane na temat tego że plac będzie NIEDOSTĘPNY. Może osoby z wyższych pięter które widzą plac z góry powiedzą czy nie jest tak że oni nam rozryli całą trawę i żwirek "za statkiem" bo coś mi się tak wydaje. Najbardziej mnie martwi że jak po swojemu na odczep się to poskładają do kupy to będzie to wyglądało jak po podłączeniu prądu po którym dalej w trawniku nie wyrosla trawa bo na piachu to chyba ciężko (tak naprawili). Myślę że trzeba tego bardzo pilnować żeby efekt końcowy był dla nas zadowalający, w przeciwnym przypadku każda nowo powstająca budowa pozostawi bliznę na naszym otoczeniu i będziemy mięli wszystko zryte i na odczep się poprawione. Nie wiem tylko czy leży to w gestii naszego zarządu czy administracji. Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: Ogrodzenie IP: 151.193.120.* 05.08.11, 10:03 Mamy teraz jeden wielki plac budowy - z dwoch stron dzwigi, na okolo bloki - nie myslalem, ze az to tak bedzie. Ale z tym ogrodzeniem placu zabaw to przesada - nie wiedzielem, ze sluzebnosc polega na tym, ze pakuja nam sie na nasz teren i robia co chca, jak dlugo chca. Watpie tez, ze wszystko wroci do poprzedniego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Ogrodzenie IP: 141.129.1.* 05.08.11, 22:07 Maven, sluzebnosc nie polega na tym, ze "pakuja nam sie na nasz teren i robia co chca, jak dlugo chca". Pakuja sie w okreslonym przedziale czasowym, robia to o co wnioskowali do Wydzialu Architektury i wychodza pozostawiajac teren w stanie takim jaki byl przed rozpoczeciem robot. Administrator ma za zadanie dopilnowac, zeby wszystko przebieglo zgodnie z procedurami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Wózkownia w 16 IP: 80.50.144.* 08.08.11, 08:36 W czwartek z wózkowni w 16stce została skradziona szafka 60tka dwudrzwiowa, czy ktoś coś widział lub wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wózkownia w 16 IP: 20.142.116.* 08.08.11, 10:22 W wózkowni NIE WOLNO trzymać nic prócz wózków, rowerów itp. Każda inna rzecz zgodnie z regulaminem powinna być stamtąd usunięta. Wisi przecież kartka na drziwach od miesięcy... więc może po prostu wykonano wreszcie to, o czym jest napisane na tej kartce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Re: Wózkownia w 16 IP: 80.50.144.* 08.08.11, 11:25 tylko dziwne, że śmieci w workach, duże stare łóżko i kilka innych śmieci nie zostały usunięte tylko moja prawie nowa szafka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wózkownia w 16 IP: 20.142.116.* 08.08.11, 11:48 o kurcze... może ktoś, kto ma dostęp do wózkowni po prostu wziął sobie tą szafkę i pomyślał, że w zasadzie robi dobrze, bo robi miejsce na rowery i wózki. Może pomyślał sobie, że jeśli ktoś zostawia w wózkowni jakąś rzecz, której nie powinna tam być, to może znaczyć, że można ją zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. co powstaje przed naszymi blokami? IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 21:21 Wie ktoś może co budują przed naszymi blokami od strony ulicy Bochenka/podedworze? Wiem że ma to być jakiś budynek mieszkalny ale jako inwestor figuruje jakiś Krzysztof Herman - żadnej nazwy dewelopera więc nie ma nawet jak sprawdzić co to dokładnie będzie. Interesuje mnie zasadniczo ile będzie miało pięter. Na razie to jakoś dziwnie wygląda bo zamiast kopać dół pod fundamenty tylko tam ziemię zwożą i nawet drzew nie pousuwali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.11, 08:59 To jest działka Krakoina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: 151.193.120.* 09.08.11, 09:49 Krakoin ma dzialke kolo naszego placu zabaw i tam maja chyba postac 3 bloki 6-pietrowe. Po drugiej stronie Bochenka - w strone kosciola dzialke ma chyba ktos inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.11, 11:00 nie, po drugiej stronie są 3 dzialki, jedna Krakoina - pan Herman to prezes Krakoina, druga Ganta i trzecia Polbau. Działka obok przy Szpakowej tez jest Krakoina. Ta na której jest komin chyba zresztą tez i jest jeszcze trzecia działka z tymi ruinami, ale to chyba scanmed. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 11:17 Znalazłam link, który został tu już wcześniej przez kogoś wklejony. Może to właśnie ta inwestycja powstanie na rogu Bochenka/Podedworze. www.ucees.pl/www/index.php?action=mieszkanie&id=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: 151.193.120.* 09.08.11, 11:53 No to jest jakas gruba przesada - tyle blokow w jednym miejscu? Taki kolos? Toz to gorzej niz na Ruczaju. Kto sie na to zgodzil? A droga Bochenka jest taka waska, dziurawa i parkuja na niej samochody, ze nie ma sposobu sie wyminac. A niby ZIKiT twierdzi, ze to jest podrzedna droga i nie beda jej odsniezac, remontowac, ani robic chodnika. Skoro jest podrzedna to skad te bloki? Jeden wydzial miasta daje pozwolenie, a inny nie chce utrzymywac drogi w nalezytym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: 20.142.116.* 09.08.11, 14:41 Aby nie być niemile rozczarownym w przyszłości radzę zakładać, że każdy następny blok, który powstanie w okolicy będzie mieć 10 pięter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: co powstaje przed naszymi blokami? IP: *.play-internet.pl 09.08.11, 19:11 Na przeciwko po drugiej stronie Bochenka www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-krakow-bochenka/lokalizacja.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? <a href="http://www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-krakow-boch" targe IP: *.play-internet.pl 09.08.11, 19:12 To chyba to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? <a href="http://www.ucees.pl/www/index.php?action=mieszkani" targe IP: *.play-internet.pl 09.08.11, 19:24 A to moze pomiędzy "psiarnią" a Scanmedem ??? To by była szósta inwestycja przy tej ulicy realizowana wkrótce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Re: Wózkownia w 16 IP: 80.50.144.* 16.08.11, 11:00 Jeśli osoba, która ukradła szafkę z wózkowni nie zwróci jej do czwartku. Sprawa zostanie zgłoszona na Policje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :I:I:I:I:I:I:I:I: Masakra IP: *.play-internet.pl 09.08.11, 23:24 KBI, Bryksy , Activ, Gant , Ucees, Krakoin.A o dzieciach nikt nie pomyśli. Do jedynego państwowego przedszkola na osiedlu cięzko się im dostać już od zawsze, aż strach myślec co tu będzie za 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Masakra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:47 Przy Bochenka powstanie normalnie drugie osiedle. ale ciekawe co z Parkiem Drwinka, bo blok Ganta powstaje na działce, która na miejscowym planie zagospodarowania miała być przeznaczona pod infrastrukturę sportową. planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=101 z drugiej strony lepsze bloki niz ruiny i chaszcze ze starego szpitala - troche sie tu ucywilizuje. Oby szpital za bardzo sie nie rozrastal, bo scanmed ma tu jeszcze troche działek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof w IP: 80.50.144.* 16.08.11, 11:08 Jeśli osoba, która ukradła szafkę z wózkowni w bochenka 16 nie zwróci jej do czwartku. Sprawa zostanie zgłoszona na Policje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: w IP: *.imsmultimedia.com.pl 17.08.11, 00:33 To chyba ironiczny żart? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCek Re: w IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 01:16 A wlasnie co niby ma dac policja? Zabezpieczy miesce zbrodni? Wysle list gonczy za szafa? Mysle, ze ktos nia napalil w piecu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: w IP: 80.50.144.* 17.08.11, 08:18 ciekawe czy wam bedzie tez tak do smiechu jak nam pokradna rowery lub wozki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCek Re: w IP: 151.193.120.* 17.08.11, 09:25 Nie jest mi do smiechu i bardzo ubolewam z tego powodu. Ale mysle, ze policja duzo tu nie da - ile bylo wlaman do piwnic i zgloszenie nic nie dalo. Wedlug mnie trzymanie rowerow i wozkow w wozkowni jest troche ryzykowne, ale gdzies trzymac trzeba. Kiedys proponowalismy, by zrobic rurki w scianie by mozna bylo przypiac rowery, ale jakos nie udalo sie tego zrobic. A tak kazdy moze wyniesc co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 10:51 Jestem zła żeby nie powiedzieć wkurzona! Wczoraj pod wieczór zadzwonił do mnie sąsiad z mojego piętra, który rozmawiał wcześniej z p. Kopanią i dowiedział się od niego, że nie będzie poszerzonego ogrodzenia, bo... za mało głosów zostało zebranych. Mocno mnie to zaskoczyło, bo przecież głosy wiele razy przeliczałam i było ponad 51%. Zresztą wklejałam tu dane więc sami widzieliście. Dziś dzwoniłam do p. Kopani i co się dowiedziałam? Nie liczą się głosy na sztuki czyli 1 głos = 1 mieszkanie, tylko wg udziałów, czyli im ktoś ma większe mieszkanie tym większy ma udział i większy % głosów. I zła jestem, bo jakoś p. Kopania nie raczył mnie o tym wcześniej poinformować, a przecież wysyłałam mu tabelkę do głosowania i ją zaaprobował, nie było mowy o % udziału. Rozmawiałam też z nim kilka razy, m.in. w sprawie wydłużenia terminu głosowania i zdawałam mu "relacje" ile głosów nam brakuje. Jak ostatnim razem usłyszał, że 7 głosów brakuje do 51%, to znów wydłużył termin, bo i tak czekał na jakąś zgodę z urzędu. Piszę o tym wszystkim, bo mi ręce opadły i nie wiem co dalej robić? Odpuścić, czy walczymy dalej o głosy??? P. Kopania powiedział, że możemy jeszcze przez 1,5 tygodnia zbierać głosy. Taką dostałam informację: Stan głosowania nad uchwałą w sprawie poszerzonej wersji ogrodzenia: Bochenka 18: 49,47% - „za”; 4,39% - „przeciw”. Bochenka 16: 32,77% - „za”; 0,61% - ”przeciw”, 1,59% - „wstrzymał się”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.comarch.com 18.08.11, 11:20 Z mojej obserwacji wynika że temu Panu wyraźnie już od pierwszych wzmianek z naszej strony o poszerzonym ogrodzeniu (na spotkaniu wspólnoty) nie pasował ten pomysł. Jeśli jest tak rzeczywiście nie dziwi mnie to, że poczekał do ostatniej chwili i poinformował że "jednak się nie da". W mojej opinii to że powiedział o tym tak późno to normalne zaniedbanie i jest to karygodne , nie wspomnę że na pierwszy rzut oka wygląda to na działanie celowe i wyrachowane. Do tej pory nasza rewelacyjna administracja chrzaniła nam małe i łatwe do ewentualnej poprawy sprawy, teraz jak stanie "mniejsze ogrodzenie" to już raczej na stałe. Udawajmy dalej że mamy dobrą dbającą o nasze interesy administrację a żyje nam się dobrze i dalej róbmy wielkie oczy na wzmiankę o zmianie administracji - no bo w zasadzie po co skoro jest DOBRZE. Przykro mi Ina że cały Twój wysiłek poszedł na marne, niestety takie rzeczy to nie w tej wspólnocie... Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 16:49 gdzie mogę zagłosować?... przepraszam jestem w tyle z informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 18.08.11, 18:50 Najwyraźniej prezes klotoidy obiecał p. Kopani jakieś profity . Dlatego od poczatku utrudnia nam stworzenie poszerzonej wersji ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik Re: Ogrodzenie IP: *.comp-serwis.com.pl 18.08.11, 21:07 Kim w ogóle jest ten Wasz mityczny pan Kopania? Jakiś udzielny książę? Ludzie!!!! Przecież on żyje z naszych (!!!) pieniędzy, więc mamy chyba prawo wymagać przynajmniej odrobiny kindersztuby. Naprawdę nie uważacie, że trzeba przyspieszyć odwoływanie administracji? Przecież już bodajże 19 głosów było za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 21:25 Dokładnie o tym mówię, administracja pracuje dla NAS za NASZE pieniądze i to NASZE dobro powinno być dla niej celem. Takie zagranie jak poinformowanie nas 11 dni przed rozpoczęciem prac że nie mamy przegłosowanej uchwały to albo mega zaniedbanie albo... "Sabotaż – umyślne niewypełnienie albo wypełnianie wadliwie swoich obowiązków w zamiarze wywołania dezorganizacji, strat i szkód" - tak ja to widzę. Pan Kopania doskonale wiedział że zależy nam na poszerzonym ogrodzeniu i pragnę zauważyć nie dał nam oficjalnie nadal znać że nie ma większości (dowiedziała sie Ina przez znajomego który przypadkiem zapytał). Zapewne gdyby nie zapytał to za miesiac zdziwilibyśmy się widząc że firma postawiła mniejsze ogrodzenie a pan Kopania powiedział by nam wtedy że "nie było większości...." Trzeba być chyba ślepym żeby nie widzieć jak nas ta administracja dyma!! Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Re: Ogrodzenie IP: 80.50.144.* 19.08.11, 09:06 wszyscy pięknie narzekają na forum a w temacie odwołania administracji nic się nie dzieje i nie zmienia, zarząd raczej też nic nie robi w tym temacie. Bezsensu może jest potrzeba jakiegoś zebrania i przegadania tematu ogrodzenie, administracji, zabezpieczenei wejscia do garaży, zmiana domofonów na takie gdzie aby otworzyc trzeba będzie wybrać numer mieszkania i znać pin, bo w tej chwili metodą prób i błędów można trafić pin i otworzyć. Sam znam bardzo prosty i idiotyczny pin do 16 i ie ma się co dziwidzć że gó...arze wchodzą do garaży i jeżdzą na deskorolkach i rozbijają szyby, sciany itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Ogrodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.11, 09:37 Tak samo, jak na pytanie na zebraniu czy jest już jakaś konkretna firma wybrana do robienia ogrodzenia, to dowiedziałam się, że ..."proszę Panią...ofert jest wiele"...wiem, bo jedną składała firma, która przypadkowo znam i mniej więcej znałam wycenę...ale jak od razu od Pana K. usłyszałam, że baaaaaardzo korzystna jest firma, która dla developera Bryksy robiła....to szczerze mówiąc coś mnie trafiło...Może i dobrze robią, ale mam wiele niestety nie najlepszych doświadczeń z podwykonawcami naszego developera (tarasy np.) i chyba, jak my płacimy to możemy mieć większe ogrodzenie. Tyle osób wykonało taka fantastyczną pracę zbierając głosy a Pan K. na tydzień przed planowanym rzekomo ogrodzeniem informuje "wypchajcie się"...normalnie jak Anioł z Alternatyw:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.11, 11:02 Gwoli wyjaśnienia, to mój sąsiad jest inżynierem elektrykiem (jeśli dobrze zrozumiałam) i jako, że zna się na technicznych i elektrycznych sprawach, to dzwonił do p. Kopani, bo chciał znać szczegóły wykonania bram i sprawdzić czy to wszystko będzie dobrej jakości itd. W ten sposób dowiedział się, że bram nie będzie, bo nie ma wystarczającej ilości głosów. Q – możesz zagłosować osobiście podpisując się na kartce do głosowania albo przesłać mi maila z głosem ZA poszerzoną wersją ogrodzenia. Do tego pełne imię i nazwisko oraz adres. Mój mail: irena_krakow@poczta.onet.pl Gof - a 16-tka wypowiedziała umowę administracji? To co robimy? Zbieramy te głosy, czy odpuszczamy i zostajemy przy starej wersji ogrodzenia (z zamknięciem tylko placu zabaw)? W 18-tce brakuje 1-3 głosów (zależy jak duże mieszkania zagłosują), a w 16-tce to chyba z 10-15 mieszkań jeszcze potrzebnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.11, 15:49 no to zagłosowałem ... na jakiej podstawie p. kopania narzuca warunki głosowania? Przecież koszt ogrodzenia jest rozłożony po równo na każde mieszkanie a nie w zależności od udziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Re: Ogrodzenie IP: 80.50.144.* 19.08.11, 15:53 dobre, faktycznie nie pomyślałem skoro udziały są procentowe w zależności od wielkości mieszkania to niech też zrzuta na ogordzenie będzie procentowa :), tj jakieś chore, że ktoś ustalił jakieś głosowania/udziały porcentowe :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.comarch.com 19.08.11, 16:04 Teoretycznie mając mieszkanie o powierzchni 5000 m2 ktoś miałby pakiet kontrolny naszego bloku i to jego głos decydowałby o sprawach całej wspólnoty. Gdzie tu sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.11, 23:08 Q – słuszna uwaga. Ale jestem teraz ciekawa czy opłata za ogrodzenie też będzie zależna od udziałów. W poniedziałek zadzwonię do p. Kopani i go o to spytam, chyba że ktoś coś wie, to niech napisze. Co do warunków głosowania, to ja już sama nie wiem czy On (jako administracja) je narzuca, czy to my tak zdecydowaliśmy na którymś zebraniu? Musiałaby się Zarząd wypowiedzieć. Mnie p. Kopania powiedział, że każdy dostał Regulamin i w nim jest napisane, że każda uchwalana rzecz/temat/sprawa jest poprzez oddanie wcześniej głosu, który przeliczany jest na udziały. A mnie coś świta w głowie, że są odgórne przepisy wspólnotowe, które mówią o udziałach, ale czy rzeczywiście wszystko przelicza się na udziały? Np. śmieci czy winda liczą się u nas od osoby więc jednak nie wszystko jest "udziałowe". Chyba można przepisy zmienić albo obejść? Pamiętam, że "złamaliśmy" prawo, bo głosowaliśmy za nie wymienianiem piasku na taki z atestem. Dało się z piaskiem, więc może w innych tematach też by się udało. Ale to chyba temat do przedyskutowania na zebraniu Wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee Re: Ogrodzenie IP: *.146.224.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.08.11, 09:58 Pan K. najwyraźniej robi wszystko, by było tak, jak On postanowił i pewnie z wybraną ! przez siebie firmą ustalił. Może już w ten sposób chce nam zasygnalizować, że jak nie zbierzemy większości wg udziałów to wspaniałej administracji też nie uda nam się odwołać. Normalnie szkoda słów. Szkoda, że jak INaV była z Nimi w kontakcie w sprawie głosowania, to jakoś nie mógł udzielić takiej informacji?? Każde spotkanie z nimi-administracją to wieczne nie da się, nie możliwe itp. Aż ręce opadają:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Głosy IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 13:43 Rozmawiałam dziś z p. Kopanią i potem z p. Jamróz (też z naszej administracji). I jest tak, że - głosy liczą się w przeliczeniu na udziały, bo tak kiedyś zagłosowaliśmy i takie też jest prawo. Natomiast opłata za ogrodzenie będzie już taka sama dla każdego mieszkania, bo tak wcześniej też zagłosowaliśmy. Jeśli chcemy by inaczej przeliczać głosy, czyli 1 głos = 1 mieszkanie, to musimy zrobić uchwałę przegłosowującą (w sensie "obalającą") uchwałę o przeliczaniu głosów wg udziałów. Jeśli będzie ponad 51 % głosów (liczonych udziałami!), to będzie można uchwalać sprawy/rzeczy gdzie 1 głos = 1 mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Głosy IP: *.comarch.com 22.08.11, 17:02 InaV a jak wygląda sprawa mniejszego ogrodzenia. Czy jeśli do poniedziałku nie "doniesiemy" głosów za to automatycznie wchodzi ekipa z mniejszym? Możesz dać znać jak to wygląda od strony praktycznej i czasowej bo sie troche pogubilem? Czy da się to jakoś zablokować do zebrania głosów? Z góry dzięki Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Głosy IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 21:01 Sebastian, nie wiem jak to będzie na 100% wyglądało, może Zarząd lepiej będzie wiedział, ale z tego co mówił p. Kopania, to jeśli z Architektury dostaną zgodę (nie wiem czy już jest czy jeszcze czekają), to w poniedziałek mają zacząć stawiać ogrodzenie od strony Bochenka, a dopiero potem (czyli chyba po kilku dniach) będzie od strony placu zabaw. Jeśli głosów do tego czasu nie będzie, to od tyłu tylko plac zabaw zostanie ogrodzony. Stawianie całego ogrodzenia ma zająć ok. 2 tygodni. A jeśli Architektura opóźni wydanie zgody, to ogrodzenie powstanie odpowiednio później. Powstanie ogrodzenia pewnie da się zablokować, ale ja tego nie mogę zrobić, za niskie progi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Głosy IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 22:16 Dziękuję InaV za wyjaśnienie tematu. Rozumiem że firmę która wykona ogrodzenie wybrał p.Kopania ale czy były te oferty konsultowane choćby z zarządami bo z nami z tego co wiem nie... Pytam bo chciałbym mieć pełen obraz wszechwładzy administracji zarządzającej naszą wspólnotą. Pozdrawiam Sebastian P.S Obawiam się że w te kilka dni nie ma szans zdobyć reszty głosów szczególnie w 16-tce gdzie brakuje ich z tego co pisałaś kilkanaście. Dotyczy to także przegłosowania sposobu głosowania w naszej wspólnocie. Wszystkim którzy głosowali za takim sposobem obliczania głosów gratuluję wyKOPANIA pod sobą dołka w pogoni za kilkoma groszami potencjalnej oszczędności- ot polactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Głosy IP: *.imsmultimedia.com.pl 23.08.11, 00:10 Polactwo to dopiero pokazało już przy samym głosowaniu, jak dużo ludzi ma gdzieś nasze ogrodzenie a tym bardziej jej najdroższą wersję - poszerzoną . Nienawidzę tego osiedla, nienawidzę korupcji i pana Kopani, wkurza mnie to , że nic sie nie dzieje w kierunku wyKOPANIA Go. Ludzie obudźcie się ! Przecież On bierze łapuwy od firm rzekomo "najtańszych" świadczących dla nas usługi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Głosy IP: 141.129.1.* 23.08.11, 16:00 "Polactwo" to właśnie wychodzi z tych osób, które nie mogą się pogodzić z wynikiem głosowania. Niestety tak to jest w demokracji, że większość decyduje, a tych paru krzykaczy np. "Sebastian" i "???" niech wejdzie na statek i pomacha szabelką. Śmieszni jesteście Panowie i dziecinni. Ale tak to jest. W internecie najłatwiej bluzgać będąc anonimowym. Co do ofert, to były składane różne oferty, znacznie przewyższające możliwości Wspólnot. Zarząd 16tki i 18tki wybrał ofertę firmy, która wykonała już część ogrodzenia od strony wschodniej i południowej. I tak, była to najtańsza oferta, jakościowo wcale nie odbiegająca od ofert droższych. Sprawa ogrodzenia ciągnie się już kolejny rok i rozbija o właśnie takich sąsiadów jak powyżsi. Wiecznie anty, wiecznie sfrustrowani. Dyskutować można, także w kwestiach spornych, ale na poziomie. I dobrze, że jest Inav, bo choć pogląd na sytuację ma inny ode mnie, to z wzajemnością szanuje odrębne zdania i się nie piekli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Głosy IP: *.comarch.com 23.08.11, 16:50 ""Polactwo" to właśnie wychodzi z tych osób, które nie mogą się pogodzić z wynikiem głosowania" - wynik głosowania przeprowadzonego przez InaV przeliczając na ilość mieszkańa nie ich powierzchnię był ZA poszerzonym a więc po mojej myśli, dlaczego więc miałbym mieć problem z jego zaakceptowaniem? Chyba że mówisz o wyniku pierwszego "głosowania" za mniejszym ogrodzeniem ale przypominam że tutaj wspólnoty zagłosowały ZA ponieważ na pytania czy da się zrobić większe administracja powiedziała że "kategorycznie nie"(podając kilka jak się okazalo wyssanych z palca argumentów)-zatem woleliśmy mieć ogrodzenie mniejsze niż żadne. Dopiero InaV ustaliła że da się je poszerzyć (nagle te argumenty poszły w zapomnienie) i z tego co pokazują wyniki głosowania większość mieszkań jest ZA takim właśnie działaniem. Co do reszty twojego postu ... mówisz o poziomie a w treści jakoś go brak więc komentarz i dalszy dialog z tobą zakończę w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Głosy IP: *.imsmultimedia.com.pl 23.08.11, 21:31 Dokładnie Sebastian, P Kopania niedoinformował nas na początku, dlatego wszyscy prawie byliśmy za pierwszą wersją ogrodzenia. Być może zrobił to celowo, tego już się nie dowiemy. Gdyby jasno było powiedziane od początku jakie są wersje ogrodzenia i jakie jego koszty to nie byłoby całego zamieszania, osobiście wolę już wydać trochę wiecej ale też za większe ogrodzenie, Ci co nie mają dzieci i również Ci właściciele co tu nie mieszkają raczej tego nie zrozumieją. Podziwiam Inav , że walczy od początku o większe ogrodzenie, ja też miałem w tym swój spory udział, być może przegramy ale nie będę miał wyrzutów sumienia , że nic w tym kierunku nie robiłem . Mieszkańców na zebraniach za każdym razem mniej, a potem można pukać do drzwi żeby coś ustalić, i takl nikt nie otworzy , ludzie , gdzie my mieszkamy ???Zarząd wspólnoty olał większość problemów , bo im się nie chce już za wszystkim łazić ... Odpowiedz Link Zgłoś