Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Ruczaj

IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 12.03.03, 11:40
Prawie na pewno wiadomo już, że na Ruczaj pojedzie 18. Pytanie tylko co
jeszcze? Czy będzie to:
- 8 przesunięta z Borku Fałęckiego,
- 10 przedłużona z Łagiewnik,
- 11 przedłużona z Łagiewnik (w przyszłości z Prądnika
Czerwonego/Mistrzejowic),
- 19 z Krowodrzy Górki,
- 22 z Walcowni,
- 23 z Bieżanowa raczej nie, ze względu na Locutusa - pozdrawiam :)
- nowy tramwaj z Nowej Huty (Grębałów?) przez Aleję Pokoju, Grzegórzecką,
Dietla, Monte Cassino, Kapelankę,
- nowy tramwaj z Nowej Huty (Grębałów?) przez Aleję Pokoju, Grzegórzecką,
Dietla, Krakowską, Kalwaryjską, Wadowicką, Brożka,
- inne opcje, kombinacje lub przesunięcia
Czy wiecie może dokładniej jak będzie wyglądać ta nowa linia? Wiadomo, że
będzie po północnej stronie Grota-Roweckiego, która ma w przyszłości być
ulicą klasy co najmniej G o przekroju 2x2. Co w takim układzie z rezerwą
terenu? Czy salon Peugeota (Golemo) straci kawałek parkingu, zamkną
Autohandel na rogu Grota-Roweckiego i Kobierzyńskiej, zniknie kawałek
parkingu i skałki do crossu Kegla-Błażusiaka?
Obserwuj wątek
    • Gość: laik Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.geo.uj.edu.pl 12.03.03, 12:34
      Autohandel na rogu grota i kobierzynskiej zniknie. bo ma tam powstac jakies
      centrum biurowe, czy cos takiego.
    • adas29 Tram-Ruczaj 12.03.03, 13:24
      Ja tam uważam tak

"18" - pewnik, zresztą jest to najbardziej rozsądne, poza tym sposób na
      ożywienie linii (tak jak było z "6").

"8", "10", "19" i "22" zostawią w spokoju. Tę ostatnią mogą pociąć do 20 minut
      cały dzień.

Pozostaje "11" oraz "23".
      Dla mnie logiczne byłoby skierowanie tam "23" (Locutus, siedź cicho !!!) a
      wydłużenie "11" do Borku. Jednak pozostawienie "23" a skierowanie "11" na Grota
      Roweckiego też nie jest złe.
      • Gość: Locutus Re: Tram-Ruczaj IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 13.03.03, 01:24
        Jeszcze raz powtarzam, że już linia #428 w obecnym kształcie jest o wiele
        mądrzejsza od #23 na Ruczaj - nikt tym nie będzie chciał jeździć no bo gdzie i
        po co? A odpadnie połączenie Bieżanowa z Borkiem, a w Borku przecia jest ZUS i
        sporo ludzi tam jeździ. Zresztą przejedź się sam dwódziestką trójką, jak mi nie
        wierzysz i nie opowiadaj pierdół na sucho. Trza przedłużyć coś z Łagiewnik i
        tyle.
        • Gość: Yasioo Re: Tram-Ruczaj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 13.03.03, 20:23
          Zgadzam się z Locutusem i sam widzę na Ruczaju "11". Przyznam się, że dosyć
          często jeżdżę na Kozłówek, Bieżanów czy do Tesco na Wielickiej, ale jak finkuje
          nad tym 10 lat, tak niewyfinkowałem co by tu mogło poza "23" poprawić
          komunikację Ruczaju z Bieżanowem...
    • adas29 Tram-Ruczaj 12.03.03, 13:36
      Ja tam uważam tak

"18" - pewnik, zresztą jest to najbardziej rozsądne, poza tym sposób na
      ożywienie linii (tak jak było z "6").

"8", "10", "19" i "22" zostawią w spokoju. Tę ostatnią mogą pociąć do 20 minut
      cały dzień.

Pozostaje "11" oraz "23".
      Dla mnie logiczne byłoby skierowanie tam "23" (Locutus, siedź cicho !!!) a
      wydłużenie "11" do Borku. Jednak pozostawienie "23" a skierowanie "11" na Grota
      Roweckiego też nie jest złe.
      • Gość: mouset Re: Tram-Ruczaj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 12.03.03, 15:51
        Z moich przexcieków:
        18 na pewno
        trwają dysputy co do 11 lub 23
        i trzecia nowa linia najchętniej do KCK lub Nowej Huty,

ale na razie i tak brak taboru
        • Gość: carver Re: Tram-Ruczaj IP: *.chello.pl 12.03.03, 16:56
          Tramwaj tramwajem, wiadomo. Ale ciekawi mnie co zrobi MPK z komunikacja
          autobusowa a tamtym rejonie. nie sadze zeby utrzymali 128,114,194 i 124 (
          notabene przesuniete na ruczaj z powodu zbudowania trawmaju na kurdwanow ) bo
          jak puszcza tramwaj to spokojnie 2 linie wystarcza. jakie macie propozycje lub
          przecieki na ten temat ??
          • Gość: mouset Re: Tram-Ruczaj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 12.03.03, 17:00
            Założenia, skądinąd szczytne prezwidują że przy 18 oraz linii XX na Ruczaj
            która pojedzie najprawdopodobniej na Dworzec i Krowodrzę nie będzie dużych
            ruchów w autobusach, co najwyzej ograniczenia w 124 i 128
            Trzy linie tramwajowe moga doprowadzić do realizacji projektu że 106 i 201 do
            Ruczaju
            • Gość: Yasioo Re: Tram-Ruczaj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 12.03.03, 20:03
              Wszystko ładnie, tylko jak się uda upchnąć kolejna linię pod Dworcem? Na
              Westerplatte i Starowiślnej zdarza się, że w kolejce stoją 3, czasem nawet 4
              tramwaje i czekają przed światłami.
              A teraz pytanie - na Ruczaj 11 czy 23? Tak czy nie - i dlaczego?
          • tymon2 Re: Tram-Ruczaj 13.03.03, 08:24
            Gość portalu: carver napisał(a):

> Tramwaj tramwajem, wiadomo. Ale ciekawi mnie co zrobi MPK z komunikacja
            > autobusowa a tamtym rejonie. nie sadze zeby utrzymali 128,114,194 i 124 (
            > notabene przesuniete na ruczaj z powodu zbudowania trawmaju na kurdwanow ) bo
            > jak puszcza tramwaj to spokojnie 2 linie wystarcza. jakie macie propozycje
            lub
            > przecieki na ten temat ??

Co do autobusów to myślę, że bedą zmiany np.
            124 bedzie kursowało gdzie indziej np. w kierunku mostu Zwierzynieckiego
            128 ograniczenie kursów, a po wybudowaniu linii tramwajowej przez Prądnik do
            Mistrzejowic albo calkowita zamiana trasy lub też likwidacja
            194 ze względu, że łaczy miasteczko z Kampusem pewnie zostanie bez zmian
            114 ta linia jest tak zakręcona, że trudno wyczuć co z nią dalej będzie.

Co do tramwajów to np.
            18 do Ruczaju
            11 do Ruczaju
            10 do Ruczaju lub do Borku a w zamian 8 lub 19 na Ruczaj
            a pętlka w Łagiewnikach będzie pelniła funkcje takie jak Wieczysta, Prokocim i
            inne.
            • marcin177 Re: Tram-Ruczaj 13.03.03, 16:45
              A po co komu 10 do Ruczaju????
              Likwidacja 128 jest tylko wtedy możliwa jeżeli linia nowa pojedzie z Ruczaju do
              Mogilskiego po trasie 128 , oby tylko 128 nie zastąopił 428!!!
              124 raczej ma pewny byt , cięcia moga byc w 114 i 194
              • Gość: Yasioo Re: Tram-Ruczaj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 13.03.03, 20:58
                marcin177 napisał:

> A po co komu 10 do Ruczaju????

A chociażby po to, że kolejna linia na Kapelance dublująca "19" i jadąca pod
                Dworzec i na Krowodrzę nie ma zbytniego sensu. Poza tym to co pisałem w innym
                poście - kolejna linia pod Pocztą, na Westerplatte i pod Dworcem zakorkuje
                kompletnie istniejący układ, a miło by było, żeby coś jechało z Ruczaju na
                Dworzec. Chyba, że ktoś wpadnie na pomysł zamiany miejscami "10" i "19", i tak:
                - "10" - Stradomska, Dietla, Monte Cassino, Kapelanka, Ruczaj,
                - "19" - Dietla, Krakowska, Kalwaryjska, Wadowicka, Zakopiańska, Borek Fałęcki.
                Sprawdzałem czas przejazdu od Dietla na Ruczaj przez Łagiewniki i przez
                Kapelankę, wynosi 15 minut (+/- 1 minuta). Co o tym myślicie?

> Likwidacja 128 jest tylko wtedy możliwa jeżeli linia nowa pojedzie z Ruczaju
                > do Mogilskiego po trasie 128 , oby tylko 128 nie zastąopił 428!!!
                > 124 raczej ma pewny byt , cięcia moga byc w 114 i 194

Wszystko ładnie, z Ruczaju na Mogilskie po trasie 128 tylko co dalej? Znowu na
                al. Jana Pawła II, a na al. Pokoju kiście się dalej po zabraniu autobusów? A
                może "14" z powrotem na trasę pod Halą Targową i Filharmonią i wtedy układ
                pozwalający na częściowe usunięcie autobusów z Ruczaju:
                - "10" i "19" - jedna na Ruczaj druga do Borku Fałęckiego, wymiennie (jw) przez
                Kalwaryjską lub przez Kapelankę,
                - "11" - z Łagiewnik na Ruczaj,
                - "18" - z Kapelanki na Ruczaj,
                - "25"(?) - z Nowej Huty przez al. Jana Pawła II, Mogilską, Rondo Mogilskie,
                Powstania Warszawskiego, Rondo Kotlarskie, Grzegórzecką, Dietla, Monte Cassino,
                Kapelankę na Ruczaj.
                Wtedy można zacząć ciachać 124 i 128, i to całkiem solidnie. Co o tym myślicie?
                • tymon2 Re: Tram-Ruczaj 14.03.03, 08:46
                  Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> marcin177 napisał:
                  >
                  > > A po co komu 10 do Ruczaju????
                  >
                  > A chociażby po to, że kolejna linia na Kapelance dublująca "19" i jadąca pod
                  > Dworzec i na Krowodrzę nie ma zbytniego sensu. Poza tym to co pisałem w innym
                  > poście - kolejna linia pod Pocztą, na Westerplatte i pod Dworcem zakorkuje
                  > kompletnie istniejący układ, a miło by było, żeby coś jechało z Ruczaju na
                  > Dworzec. Chyba, że ktoś wpadnie na pomysł zamiany miejscami "10" i "19", i
                  tak:
                  > - "10" - Stradomska, Dietla, Monte Cassino, Kapelanka, Ruczaj,
                  > - "19" - Dietla, Krakowska, Kalwaryjska, Wadowicka, Zakopiańska, Borek
                  Fałęcki.
                  > Sprawdzałem czas przejazdu od Dietla na Ruczaj przez Łagiewniki i przez
                  > Kapelankę, wynosi 15 minut (+/- 1 minuta). Co o tym myślicie?

TO też by było rozwiazanie może nawet lepsze, a dzisiątka dlatego, że zamiast
                  podobnie jak 124 jeździ w okolice Rynku, na Dworzec oraz na Wieczystą. I
                  wówczas 124 nie miałoby tak pewnego bytu jak to piszesz Mouset. Przecież od
                  dłuższego czasu polityką MPK (wg mnie dobrą) jest aby linie tramwajowe
                  zastępowały autobusy, a autobuse, żeby dojeżdżały tam gdzie nie ma tramwajów. I
                  z tego powodu żaden autobus nie jeździ al. Jana Pawała II od R. Mogildskiego do
                  Czyżyn.

>
                  > > Likwidacja 128 jest tylko wtedy możliwa jeżeli linia nowa pojedzie z Rucza
                  > ju
                  > > do Mogilskiego po trasie 128 , oby tylko 128 nie zastąopił 428!!!
                  > > 124 raczej ma pewny byt , cięcia moga byc w 114 i 194

Akurat nie wydaje mi się aby cieli 194 bo z założenia ma on łączyć miasteczko z
                  Kampusem, a tam żadnym tramwajem nie dojedziesz. Słyszałem, że AGH gdzieś na
                  Balickiej chce budować wlasny Kampus i wówczas sensenym rozwiązaniem byłoby
                  wydłużenie 194 do tego Kampusu.
                  Co do 114 to mogłoby być skrócone np. do R. Grunwaldzkiego albo nawet do Dworca
                  Gł.

>
                  > Wszystko ładnie, z Ruczaju na Mogilskie po trasie 128 tylko co dalej? Znowu
                  na
                  > al. Jana Pawła II, a na al. Pokoju kiście się dalej po zabraniu autobusów?

Przecież napisalem, że po wybudowaniu linii tramwajowej łączącej R. Mogilskie -
                  Prądnik - Mistrzejoweice :)

> - "11" - z Łagiewnik na Ruczaj,
                  > - "18" - z Kapelanki na Ruczaj,
                  > - "25"(?) - z Nowej Huty przez al. Jana Pawła II, Mogilską, Rondo Mogilskie,
                  > Powstania Warszawskiego, Rondo Kotlarskie, Grzegórzecką, Dietla, Monte
                  Cassino,
                  >
                  > Kapelankę na Ruczaj.

Na nową linię to raczej w najbliższym czasie nie będzie ani pieniędzy ani
                  taboru. Przykład z Kurdwanowa uruchomiona została tylko nowa linia, którą
                  obsługują baomby docelowo przeznczone do obsługi linii "szybkiego tramwaju"
                  łaczącego Kurdwanów z Kamienną i chyba dalej z Azorami.

• Gość: mouset Re: Tram-Ruczaj IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 14.03.03, 10:44
                    Zamiana 10 i 19 pozbawia dojazdu na Brożka wiadomo kogo, poza tym p Kapelankę
                    jest szybciej
                    Nowa linia załózmy 25 pojechałaby p Dietla i Powstania , KCK do Krowodrzy,
                    wtedy do piachu 128 na odcinku Ruczaj - Rondo M, 22 co 20 minut wtedy i na Al
                    Pokoju dać 15, 124 zostawić ale puścić Kobierzyńską, tam nic nie jedzie do
                    miasta! A przy puszczeniu 18 to 114 i 194 można ograniczyć
    • Gość: ADAŚ FAJNE WIDOKI IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 19:35
      Już się nie mogę doczekać takich fajnych widoczków na 2x105Na na "11" i "18" -
      nawet w weekendy !!!
      Tylko kupić tabor trzeba, tu już to stwierdzam.
      No, ale jak chcą budować tory to i tramy też kupią (chyba).
    • Gość: peyer Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.law.uj.edu.pl 18.03.03, 10:52
      moje propozycje co do nowego ukladu z ruczajem
      23 ( sorry locutus ) na ruczaj - z biezanowa na borek powinna jechac linia
      przez nowosadecka polaczoną z zakopianka
      11 przez dietla i kapelanka na ruczaj - taka zmiana pozwoli skrocic 128 jak
      dawniej do grunwaldzkiego lub puscic na jakiejs alternatywnej trasie...
      18 - jako ze ze starowislnej nic nie skreca w limanowskiego to ja puscic przez
      starowislna - kolejny plus - dzis brak polaczenia placu wszystkich swietych z
      placem boh.getta - taka 18 bylaby jak ulal ( a docelowo przedluzona przez
      piastowska na azory lub bronowice...) - przystanek koncowy łagiewniki lub borek
      falecki
      19 - na ruczaj i przez stradom a nie starowislna ( 19 to polaczenie 3 i 22 wiec
      dajmy jej troche orginalnosci )
      10 - przedluzona do borku - bo borek musi miec polaczenie z dworcem
      ergo:
      ruczaj 11,19,23
      borek 8,10,18,22
      • Gość: Locutus Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 19.03.03, 00:16
        Peyer, trollu jeden!

1. Jechałeś kedykolwiek w zyciu #23? Jeśli nie, i nie wiesz, jak wygląda
        frekwencja i na jakich odcinkach jeżdżą pasażerowie, to może się nie wypowiadaj.

2. DOKĄD twoim zdaniem mieliby dojechać pasażerowie z Ruczaju zmodyfikowaną #23?
        • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.03.03, 18:34
          A chociażby do Płaszowa na przesiadkę of course
          • Gość: Locutus Hę? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.03.03, 03:46
            Na przesiadkę DO CZEGO???
            • Gość: mouset Re: Hę? IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 20.03.03, 08:46
              158, 157, 205, 163, 174
              • Gość: Locutus Re: Hę? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.03.03, 03:26
                A po chuj komukolwiek z Ruczaju się na to przesiadać??? Czyżby Brzegi lub
                Bieżanów Bazy były strategicznymi punktami Krakowa, do których zmierzają dzikie
                tłumy pasażerów?
                • Gość: mouset Re: Hę? IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.03.03, 11:45
                  Bo jest tam w chuj firm, baz, magazynów, 115 i 125 jada pełne rano, hehe, więc
                  i z Ruczaju też pojadą
                  • Gość: Locutus Re: Hę? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.03.03, 00:14
                    No ni byłbym aż taki pewien... nie pasuje mi ta zmiana... zawsze wszystko się
                    obcina kosztem Bieżanowa - ufa na ósemkę, bo Bronowice muszą mieć ufa w prawo
                    (a Bieżanów nic nie musi), w wakacje na #502 wyłącznie przeciekające 120M, bo
                    przecież do Bielan musi być niskopodłogowiec, teraz #23 - no bo kogo to gówno
                    obchodzi, że bieżanowianie potrzebują się dostać do Borku...
                    • Gość: mouset Re: Hę? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.03.03, 09:06
                      Co Ty bredzisz!!?? Niska podłoga do Bielan jeździ codziennie i na pewno jeden
                      wóz nie pogarsza obsługi 502
                      • Gość: Locutus Re: Hę? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.03.03, 01:11
                        No właśnie o to chodzi - że do Bielan i na inne jeszcze koszmarniejsze zadupia
                        niska podłoga musi być, a na #502 nie...
                        • Gość: mouset Re: Hę? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.03.03, 19:08
                          A 121MB? hihi
                          • Gość: Locutus Re: Hę? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.03.03, 23:56
                            Teraz jest, oczywiście, nie protestuję. Ale całe wakacje tłukłem się
                            śmierdzącymi brudnymi przeciekającymi 120M...
                            • pavlack Re: Hę? 25.03.03, 16:18
                              Nie narzekaj, bo ja mam codziennie znienawidzone przez Ciebie Ikarusy (na 129)
                              i Jelcze 120M (na 142). A na Bombardiera na Jana Pawła II to poczekam jeszcze
                              pewnie z 5 lat. I jakoś się nie przejmuję, mam ważniejsze problemy...
                              • Gość: mouset Re: Hę? IP: 217.96.109.* 01.05.03, 19:07
                                129 pewnie następny do wymiany
                                • pavlack Re: Hę? 01.05.03, 19:09
                                  Nie mam nic przeciwko :)
                                  • Gość: mouset Re: Hę? IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 05.05.03, 11:49
                                    Tylko kiedy????????
                      • kuba203 Re: Hę? 25.03.03, 11:13
                        Gość portalu: mouset napisał(a):

> Co Ty bredzisz!!?? Niska podłoga do Bielan jeździ codziennie i na pewno jeden
                        > wóz nie pogarsza obsługi 502

AFAIK na 109 jeżdżą 2 wozy :))
                        • Gość: mouset Re: Hę? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 25.03.03, 17:22
                          To tymbardziej
    • Gość: Jakub K. Re: Tramwaj na Ruczaj IP: 213.25.129.* 11.04.03, 03:49
      Moje propozycje:
      18 - zdecydowanie (jako połączenie Kampusu ze "starymi" budynkami UJ - ruch
      studencki zapewniony)
      19 - jako połączenie ze śródmieściem, dworcem gł, itp.
      10 - przedłużyć do Borku, aby było nadal połaczenie Borku z dworcem (i to po
      krótszej trasie niż 19).
      • Gość: bartek Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.vii-lo.krakow.pl 23.04.03, 13:17
        co do układu linii w rejonie ruczaju to uważam, że najlepszym rozwiązaniem
        byłoby:
        10 - przez starowiślną,dietla,krakowską- do Borku fałęckiego *
        11 - przez dietla,kapelanke do Os.Ruczaj *
        18 - przez starowiślną,limanowskiego,kalwaryjska,łagiewniki do Os.Ruczaj *
        19 - przez stradom,kapelanka do Os.Ruczaj
        8,22,23,114,194 - bez zmian
        128 - przez zielińskiego,tyniecką do Tyńca
        124 - przez zielińskiego,most zwierzyniecki do Bielan
        109,112-likwidacja
        • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.cm-uj.krakow.pl 28.04.03, 16:54
          Gość portalu: bartek napisał(a):

> 11 - przez dietla,kapelanke do Os.Ruczaj * a po
          co?
          >
          > 18 - przez starowiślną,limanowskiego,kalwaryjska,łagiewniki do Os.Ruczaj *
          dublowałaby 11
          >
          > 19 - przez stradom,kapelanka do Os.Ruczaj
          hmmmmmm
          >
          > 8,22,23,114,194 - bez
          zmian
          >
          > 128 - przez zielińskiego,tyniecką do Tyńca
          jeżeli to 114 do Tyńca, pasuje częstotliwością, a 128 za
          428
          >
          > 124 - przez zielińskiego,most zwierzyniecki do Bielan
          utopia
          >
    • bolo84 Re: Tramwaj na Ruczaj 12.05.03, 12:22
      myślę iż co do 11,18 i 19 na ruczaj nie ma żadnych obiekcji,a 10 spokojnie do
      borku.co do autobusów to mam kilka ciekawych propozycji
      1.114 od r.grunwaldzkiego przez zielińskiego do tyńca (112 out)
      2.192 od r.mogilskiego na wieczystą
      3.124 od mogilskiego do mistrzejowic jak 128,od ruczaju do kampusu uj
      4.162 od r grunwaldzkiego do dworca (zmiana numeracji na 112)
      5.128 od r grzegórzeckiego przez most kotlarski,powstańców śl.,tischnera,brożka
      do os. ruczaj (jakiś krótki autobus np.man wystarczy)
      6.425,428 out!!!!
      7.125 co 10 minut w obie strony z wybranymi kursami skróconymi na biskupińską
      8.194 przedłuzyć do skotnik lub skawiny
      9.100 powrót na trasę do pl.matejki
      10.439 przedłużyc do łagiewnik przez kapelanka,brożka
      Zmiany te uwzględniają przebudowę r.mogilskiego,budowę linii do os.ruczaj dla
      tramwaju,oraz budowę centrum konferencyjnego przy r.grunwaldzkim.najbardziej
      zadowoleni będą mieszkańcy tyńca i praskiej, bo zyskają połaczenie z dworcem
      pkp.
      • bolo84 Re: Tramwaj na Ruczaj 14.05.03, 13:51
        bolo84 napisał:

> myślę iż co do 11,18 i 19 na ruczaj nie ma żadnych obiekcji,a 10 spokojnie do
        > borku.co do autobusów to mam kilka ciekawych
        propozycji
        > 1.114 od r.grunwaldzkiego przez zielińskiego do tyńca (112
        out)
        >
        > 2.192 od r.mogilskiego na
        wieczystą
        >
        > 3.124 od mogilskiego do mistrzejowic jak 128,od ruczaju do kampusu
        uj
        >
        > 4.162 od r grunwaldzkiego do dworca (zmiana numeracji na
        112)
        >
        > 5.128 od r grzegórzeckiego przez most kotlarski,powstańców
        śl.,tischnera,brożka
        >
        > do os. ruczaj (jakiś krótki autobus np.man wystarczy)
        > 6.425,428
        out!!!!
        >
        > 7.125 co 10 minut w obie strony z wybranymi kursami skróconymi na
        biskupińską
        >
        > 8.194 przedłuzyć do skotnik lub
        skawiny
        >
        > 9.100 powrót na trasę do
        pl.matejki
        >
        > 10.439 przedłużyc do łagiewnik przez
        kapelanka,brożka
        >
        > Zmiany te uwzględniają przebudowę r.mogilskiego,budowę linii do os.ruczaj dla
        > tramwaju,oraz budowę centrum konferencyjnego przy r.grunwaldzkim.najbardziej
        > zadowoleni będą mieszkańcy tyńca i praskiej, bo zyskają połaczenie z dworcem
        > pkp.
        Chłopaki myślmy realnie!poza 128,z którym faktycznie można zastosować wariant
        Os.Płaszów i tramwajami ,dla których możliwości jest wiele (dobry pomysł z 25
        przez r mogilskie i 15 na al.pokoju)autobusy maja dużą szansę kursować jak to
        napisałem.Inwestycje w mieście i zdrowy rozsadek to nakazują(jednak może go
        brakować w
        MPK).
        pozdrawia bolo84
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 16:55
      A ja też coś wymyśliłem. Nie wiem, czy się przypadkiem z czymś już nie
      pokrywa :D

10-do Borku Fałęckiego ( za 19 )
      11-do Borku Fałęckiego ( za 23 )
      12-nowa linia: Ruczaj - Kapelanka - Dietla - aleja Pokoju - Osiedle Piastów
      18-do Ruczaju oczywiście
      19-do Ruczaju
      23-do Ruczaju

i wygląda to tak:
      Borek Fałęcki: 8, 10, 11, 22
      Ruczaj: 12, 18, 19, 23

I dalej:
      204 bym wydłużył do Łagiewnik, żeby Bieżanów tak nie płakał :)
      128 skrócił do Ronda Grunwaldzkiego
      124 i tu małe szaleństwo, ja bym go skierował tak: z Plant tak jak 502 i
      później gdzieś w okolice Biskupińskiej. W sumie Płaszów nie ma w tej chwili
      połączenia połączenia z centrum poza 115, które dociera tylko pod Dworzec.
      114 bym wydłużył gdzieś tam do Skotnik

Tylko mnie nie pozabijajcie za te pomysły :D

Pozdrawiam
      Michał Wojtaszek
      • Gość: Clint Re: Tramwaj na Ruczaj IP: Odrzanska4:* 12.05.03, 17:02
        za #12 moze Ci sie oberwac :PPP

moze jednak zmiana z #12 na #25 :)
      • kuba203 Re: Tramwaj na Ruczaj 12.05.03, 18:37
        Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

> 23-do Ruczaju

NIGDY!!!

> 204 bym wydłużył do Łagiewnik, żeby Bieżanów tak nie płakał :)

Dzięki, zwłaszcza, że 204 nie jedzie przez Bieżanów :))

> Tylko mnie nie pozabijajcie za te pomysły :D

Zabiję, zabiję... ;PP
        • Gość: Locutus Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 12.05.03, 23:59
          Kuba! Popieram Cię w Twojej batalii o pozostawienie #23 w spokoju... #11 do
          Ruczaju...
      • Gość: ADAŚ Michała Wu pomysł IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 19:04

> 10-do Borku Fałęckiego ( za 19 )

bez zmian do Filkowic

> 11-do Borku Fałęckiego ( za 23 )

Jak najbardziej

> 12-nowa linia: Ruczaj - Kapelanka - Dietla - aleja Pokoju - Osiedle Piastów

Adaś kaszle, chrząka, ksztusi się - hehehehe.
        Czy nie lepiej skierować "17" po tej trasie. W Walcowni przeżyją.

> 18-do Ruczaju oczywiście

oszywiście
        > 19-do Ruczaju

najn, podbierałaby pasażerów "18"

> 23-do Ruczaju

Jasne, również w niedziele

> 128 skrócił do Ronda Grunwaldzkiego

tylko nie do Ronda Mogilskiego, mamy już taki kwiatek z "czwórką" na początku.
        Albo do Zakrzówka nawet. Byłby powrót do tradycji

Co do reszty Twoich pomysłów nie mam zdania

No powiedzmy, że nie.
        Choć Adaś nadal chrząka przypominając sobie niejaką "12" - hihihi

• Gość: ADAŚ Michała Wu pomysł - correction IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 19:06
          Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> bez zmian do Filkowic

poprawka: miałoby do Faustynowic. Hehehe - siła przyzwyczajenia.
        • kuba203 Re: Michała Wu pomysł 13.05.03, 21:37

> > 23-do Ruczaju
          >
          > Jasne, również w niedziele

LUDZIE Z BIEŻANOWA CHCĄ JEŹDZIĆ DO BORKU, A NIE NA RUCZAJ, PO CHUJ MI NA
          RUCZAJ!!!
          • Gość: ADAŚ Michała Wu pomysł IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 21:43
            kuba203 napisał:

>
            > LUDZIE Z BIEŻANOWA CHCĄ JEŹDZIĆ DO BORKU, A NIE NA RUCZAJ, PO CHUJ MI NA
            > RUCZAJ!!!

TO CZEMU NIE ROBIĄ RABANU, ABY "23" KURSOWAŁA PRZEZ CAŁY WEEKEND TYLKO SIEDZĄ
            CICHOOOOOO !!!!

Czekają na oburzonego pasażera "23" Adasia - hihihi !!!!
            • kuba203 Re: Michała Wu pomysł 13.05.03, 21:45

> TO CZEMU NIE ROBIĄ RABANU, ABY "23" KURSOWAŁA PRZEZ CAŁY WEEKEND TYLKO
              SIEDZĄ
              > CICHOOOOOO !!!!

A co mam, tory blokować w proteście? :))

> Czekają na oburzonego pasażera "23" Adasia - hihihi !!!!

Hehe, może i czekamy na zbawiciela ;))
              • Gość: ADAŚ Re: Michała Wu pomysł IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 21:47
                kuba203 napisał:

> Hehe, może i czekamy na zbawiciela ;))

No fajnie ADAŚ ZBAWICIEL - BIEŻANOWA ODKUPICIEL
                • kuba203 Re: Michała Wu pomysł 13.05.03, 21:51

> No fajnie ADAŚ ZBAWICIEL - BIEŻANOWA ODKUPICIEL

;))
                  • Gość: Locutus DWADZIEŚCIA TRZY DO BORKU 4EVER!!! n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 13.05.03, 23:01
      • Gość: ADAŚ Pomysł iście rewolucyjny IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 21:32

No to może "183" z Potrzasku wydłużyć do Faustynowic, co ???
        • tymon2 Re: Pomysł iście rewolucyjny 13.05.03, 07:46

> Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):
          >
          >
          >
          > > 204 bym wydłużył do Łagiewnik, żeby Bieżanów tak nie płakał :)
          >
          > No to może "183" z Potrzasku wydłużyć do Faustynowic, co ???

Michał przecież znasz politykę MPK :-P żeby linie autobusowe nie pokrywały się
          z tramwajowymi więc 204 nie ma chyba szans pojechać do Łagiewnik, a tym
          bardziej gdzieś się zapuszczać do Bieżanowa :-P.
      • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 13.05.03, 09:30
        > 10-do Borku Fałęckiego ( za 19 )

Myślę, że przez kilka lat można zostawić tą linię w spokoju. W borku nie ma aż
        tylu pasażerów, żeby kończyły tam 3 linie magistralne (8, 10, 19).

> 11-do Borku Fałęckiego ( za 23 )

Ja widzę tą linię na Ruczaju. W przyszłości idealnym rozwiązaniem byłoby
        przedłużenie jej do Prądnika przez Rakowice lub linię koło Plivy. Dzięki temu
        na pl. Bohaterów Getta jest szybka przesiadka na Bieżanów. A za kilka lat linia
        Ruczaj - Łagiewniki - Sanktuarium Łagiewnickie - Kurdwanów - Nowosądecka i
        dalej do Bieżanowa lub na os. Lipska. Eh, rozmarzyłem się...

> 12-nowa linia: Ruczaj - Kapelanka - Dietla - aleja Pokoju - Osiedle Piastów

Po pierwsze 25, a po drugie lepiej przez Rondo Mogilskie i Al. Jana Pawła.
        Wtedy możnaby przywrócić np. 15 na Al. Pokoju, co dałoby lepsze skomunikowanie
        Dąbia z Dworcem i Centrum. Można też wtedy puścić 128 prosto na Most Kotlarski
        i dalej np. do Dąbia, a w dalszej przyszłości Trasą Nowopłaszowską (zanim
        powstanie tam tramwaj).

> 18-do Ruczaju oczywiście

To już pewnik :)

> 19-do Ruczaju

Raczej nie. Na dłuższym odcinku dublowałaby 18, poza tym jej funkcja dla Borku
        jest bardzo ważna - bezpośrednie (i szybsze niż 10 - sprawdziłem osobiście)
        połączenie z Dworcem.

> 23-do Ruczaju

Tak jak jest jest dobrze. A gdyby jeździła też częściej w soboty, nawet jeden
        wagon, i w niedziele, to byłoby idealnie.

> i wygląda to tak:
        > Borek Fałęcki: 8, 10, 11, 22
        > Ruczaj: 12, 18, 19, 23

I wygląda to tak:
        Borek Fałęcki: 8, 19, 22, 23
        Ruczaj: 11, 18, 25
        Oczywiście wszystko przy założeniu, że 18 i 25 magistralne, a 11 uzupełniająca
        lub szczytówka.

> I dalej:

To się nigdy nie uda. Bezsensem jest dublowanie linii tramwajowych przez
        autobusy.

> 128 skrócił do Ronda Grunwaldzkiego

A ja wręcz przeciwnie - jedno takie "dorondowe" cudo już mamy. Dobrze byłoby
        wydłużyć tą linię za Most Kotlarski.

> 124 i tu małe szaleństwo, ja bym go skierował tak: z Plant tak jak 502 i
        > później gdzieś w okolice Biskupińskiej. W sumie Płaszów nie ma w tej chwili
        > połączenia połączenia z centrum poza 115, które dociera tylko pod Dworzec.
        > 114 bym wydłużył gdzieś tam do Skotnik

Oprócz tych dwóch linii jest jeszcze 194. I cóż z nimi można zrobić? Na
        Wieczystą, Prądnik Biały i Armii Krajowej (Boże, wydłużcie 194 do Mydlnik!!!)
        zostawić w spokoju (124 do czasu tramwaju koło Plivy, eh...), a w drugą stronę
        na starą pętlę przy Twardowskiego lub za most Zwierzyniecki do Przegorzał lub
        do Tyńca/Sidziny lub do Skotnik lub na os. Kliny - każdą gdzieś indziej i jak
        najdalej od tramwaju. 114 i 194 taki tabor i częstotliwość, jak jest. 124 można
        troszkę "poprzycinać", tabor taki sam, ale częstotliwość trochę mniejsza.

A zabijajcie ile chcecie, humor mam podły i kiepsko sypiam od tygodnia :(

> Pozdrawiam
        > Michał Wojtaszek

Pozdrawiam
        • Gość: mouset Mój plan IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 13.05.03, 22:21
          Ponieważ w Kobierzynie i na Ruczaju zalęgły się już busy trzeba je wykorzenić
          jakimś racjonalnym planem:

Tramy ok jak piszecie
          Autobusy
          106 piach
          114 do Tyńca
          124 p Kapelankę Kobierzyńską do Klinów
          128 do Płaszowa
          428 piach
          192 do Mistrzejowic
          194 do Skotnik
          112 piach
          162 bez zmian lub Salwator
          425 piach
          • Gość: Yasioo Re: Mój plan IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 13.05.03, 22:42
            Teoria idealna :) Czekamy na reakcję ZDiKu i MPKu :(
            • Gość: mouset Re: Mój plan IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 14.05.03, 07:15
              Na pewno nie będą czekać busiarze, moi znajomi z osiedli na Szuwarowej
              Obozowej, Żywieckiej, Babińskiego p........lą MPK i czekają na busa który
              pojedzie do centrum, chcieli 124 ale dostali jakieś bucowate pismo od MPK
              • Gość: Yasioo Re: Mój plan IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 14.05.03, 13:19
                Zaczynam dochodzić do wniosku, że w sprawie "bucowatych pism" MPK zaczyna być
                ekspertem. To normalne w naszym kraju, każdy jest ekspertem od czegoś innego,
                niż powinien być :)
    • yabol428 Re: Tramwaj na Ruczaj 18.09.03, 04:45
      No właśnie, o ten wątek mi chodziło.
      Proponuję 12 na trasie Bronowice Nowe - Ruczaj.
      I oczywiście 18 z Cichego Kącika.
      • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 18.09.03, 20:09
        No to jest godny uwagi pomysł
      • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 19.09.03, 00:29
        W sumie pomysł godny rozważenia. 12 i 18 jeżdżące na Ruczaj z częstotliwością
        f=20 min. Wtedy na przemian mamy dojazd do Bronowic 12 i krótszy do Cichego 18.
        Można wtedy spokojnie 124 pociachać lub wysłać gdzie indziej :)
        • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ghnet.pl 20.09.03, 16:36
          Nie no co Ty. f=10 dla dwóch linii jak na Kurdwanowie, w przeciwnym wypadku to
          się nie zwróci
          • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 21.09.03, 10:00
            Nie zapominaj, że oprócz wymienionego układu 12 i 18 byłaby jeszcze 11
            przedłużona z Łagiewnik i 25 - bliżej nieokreślone coś do Nowej Huty.
            • pavlack Re: Tramwaj na Ruczaj 21.09.03, 11:26
              Ja proponuję na Ruczaj:
              - przedłużenie 10-tki, UFA co 10 minut
              - 18-tka 2x105Na co 20 minut
              - 12 2x105Na na trasie Bronowice N. - Ruczaj przez Kapelankę, co 20 minut,
              skoordynowana z 18
              - 11tka 2x105Na co 20 minut.

Tyle powinno im wystarczyć :P
              • Gość: ADAŚ Tramwaj na Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 13:26
                Ja z kolei mówię tak:

"11": Ruczaj - Cm. Rakowicki (dwuskłady, 20 minut)
                "18": Ruczaj - Cichy Kącik (dwuskłady, 10 minut)
                "25": Ruczaj - Wzgórza Krzesławickie (przez Kopiec Wandy, 2 x bulwy hihihi, 20
                minut).
                "10" i "23" bez zmian (choć co do tej drugiej nadal się waham).
                • pavlack Re: Tramwaj na Ruczaj 21.09.03, 20:36
                  Nikt 25 nie będzie przez Kopiec Wandy jeździł. Moim zdaniem do Huty wystarczy
                  dać ufiastą 10-tkę, i tyle.
                  • Gość: ADAŚ Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 21:08
                    Opowiadasz bzdury.
                    Przecież jeśli lud będzie jechał do Wzgórz to mu wsio rado którędy, byleby
                    dojechać.
                    • Gość: ADAŚ Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 21:10
                      W przeciwieństwie do "10". Komu się będzie chciało jechać do Huty zwiedzając
                      Mateczny i Kalwaryjską. Nie sądzę, że wielu się takich znajdzie. Zatem
                      ufiasta "10" jest zbyteczna.
                      • pavlack Re: Tramwaj na Ruczaj 22.09.03, 17:06
                        Adaś, zostaw w spokoju sentymenty, i przestań gadać bzdury :D Liniiz Ruczaju
                        przez Kopiec Wandy na Wzgórza na pewno nie będzie, bo NIKT by tym nie jeździł.

A jeśli ta 25 miałaby jeździć przez Kapelankę i al. Pokoju to za bardzo
                        dublowała by 22.

Tak więc jeśli nie 10-tka, to ewentualnie mogłobybyć coś takiego jak 25, ale
                        przez Kapelankę, Dietla, Starowiślną, Westerplatte, Lubicz, Mogilska, Jana
                        Pawła II, Bieńczycka, Kocmyrzowska, Wzgórza. Zaryzykowałbym wtedy nawet
                        pocięcie 5-tki do f=20.
              • Gość: Locutus Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.09.03, 00:49
                Podpisuję się pod tym obiema ręcami.

Pzdr.
                LOKI
                • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.09.03, 12:04
                  18 zrobi karierę jak 6 , i bedą dwuskłady, a ufoki obsłużą linię X która
                  zapewne pojedzie do Azorów czy Krowodrzy, ew. Huty
                  10 nikt nie ruszy, jedyny sens ma 23
                  • pavlack Re: Tramwaj na Ruczaj 22.09.03, 17:07
                    23 zostawić w spokoju :D
                    • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ghnet.pl 22.09.03, 20:16
                      I tak najpewniej będzie: X i 18 na Ruczaj , każdy z f=10
                      124 i 128 do piachu, może pociągną 108
                  • Gość: Locutus Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.09.03, 06:23
                    Odpieprz się od #23! Już Ci tłumaczyłem, że to NIE MA sensu!!!

Pzdr.
                    LOKI
                    • Gość: mouset Re: Tramwaj na Ruczaj IP: *.ghnet.pl 24.09.03, 20:20
                      I tak nie pojedzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka