Dodaj do ulubionych

korki na Kobierzyńskiej

04.10.06, 08:24
Kobierzyńską rano praktycznie nie da się już jechać - tak jest zakorkowana!
Szczególnie między 7 a 8. Jeśli nie poszezry się ulicy, sytuacja za kilka
miesięcy może być dramatyczna. A z tego co wiem, nie planuje się takiej
inwestycji w najbliższym czasie. Chyba, że wiecie coś więcej...
Obserwuj wątek
    • chichocik Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 09:34
      Niom, to fakt. Czyżby otworzyli Skotnicką?
      A dodatkowo, przed 9 była stłuczka na skrzyżowaniu z Rostworowskiego, więc
      Kobierzyńska była dodatkowo zapchana.
      • lesolej Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 09:58
        tak, skotnicką otworzyli w sobotę, ale jest jeszcze problem złego ustawienia
        świateł (skrzyżowanie kobierzyńskiej z ulicą ruczaj) - za krótko są dla
        jadących prosto. Może ktoś z zarządu dróg powinien się tym zainteresować?!!!
        • emrg Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 10:38
          No robi się dramatycznie to fakt, o poszerzeniu Kobierzyńskiej niestety nie ma mowy.

Z tego co wiem część winy za korki ponosi remont ul. Konopnickiej, po prostu
          spora część kierowców jadących z południa Krakowa zamiast stać w naprawdę
          tragicznym korku koło hotelu Forum, woli go objechać Zawiła, Kobierzyńską,
          Kapelanką i MC.

jedyne co może poprawić sytuacje to wybudowanie nieszczęsnej Nowoobozowej... :/
          • lesolej Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 11:28
            Dlaczego nie można poszerzyć ulicy Kobierzyńskiej np. od skrzyżowania z ulicą
            Ruczaj? Wydaje się, że jest miejsce dla jeszcze jednego pasa (dla autobusów
            jadących w kierunku centrum)..
            • emrg Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 12:13
              ach takie poszerzenie, no może nie od ul. Ruczaj, ale Lipińskiego podejrzewam,
              że byłaby jakaś szansa
              • radek9918 Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 13:53
                oj, pomału zarysowuje się konflikt interesów między okręgiem nr 10 a nr 14,
                będzie ciekawa kampnia do rady dzielnicy
                • martinkubiak Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 15:58
                  witam mam pytanie. Jak ma przebiegać ta ul. Nowoobozowa ?? Czy może ma to ktoś
                  na jakimś planie ?? . Co do Kobierzyńskiej to rano jest naprawdę niewesoło.
                  • radek9918 Nowoobozowa 04.10.06, 18:39
                    img373.imageshack.us/img373/7765/kapelnkakliny4em.jpg
                    • martinkubiak Re: Nowoobozowa 04.10.06, 18:57
                      jakiś zarys jest .dzięki. szkoda że nie widać jak to będzie dokładnie
                      przechodzić przez Ruczaj.
                • emrg Re: korki na Kobierzyńskiej 04.10.06, 23:04
                  w poprzednim poście chodziło mi oczywiście o Miłkowskiego...

niech no sięgnę po moją mapkę okręgów :) okr. 10...
                  Czemu konflikt interesów?

• aaggat Re: korki na Kobierzyńskiej 05.10.06, 08:47
                    EMRG,

Tys na pewno najlepiej zorientowany:) Jak właściwie wygląda sprawa
                    Nowoobozowej? Kiedy rusza budowa, na kiedy przewidywane jest jej oddanie?
                    • emrg Re: korki na Kobierzyńskiej 05.10.06, 09:07
                      Nic mi nie wiadomo o konkretnych planach budowy... w tegorocznym budżecie były
                      pieniądze na przygotowanie dokumentacji dla tej inwestycji.

----
                      Obecnie czekamy na plan zagospodarowania dla rej. Ruczaj-Zaborze,
                      Zalesie-Kobierzyn, wyłożenie na przełomie październik/listopad, po tym jak plan
                      zostanie zatwierdzony poznamy dokładną lokalizację... a co dalej... to już
                      zależy od Rady Dzielnicy, Rady Miasta i Prezydenta.
                    • innyzruczaju Re: korki na Kobierzyńskiej 06.10.06, 09:32
                      Cała Nowoobozowa? W 2013 <8-o ...

dt.bip.krakow.pl/interpelacje/Odp_Mi%EAdzysesyjna_Jerzy_Grela_2006-08-24.PDF
                      • lesolej nowoobozowa w 2013 06.10.06, 10:02
                        a czy wiadomo, jak szeroka będzie ulica nowoobozowa i czy jest uwzględniona w
                        projekcie ścieżka rowerowa?
                      • emrg Re: korki na Kobierzyńskiej 06.10.06, 10:15
                        No baaardzo ciekawa i pełna informacja, tyle, że do 2013 Kobierzyńska przestanie
                        być przejezdna.
                        Ostatnio przestałem z niej korzystać, robię sobie mały objazd przez Studzianki,
                        Zalesie, Podhalńską, Turonia, Miłkowskiego, Lipińskiego.

Chociaż tyle, że odcinek Torfowa (Karabułu) - Żywiecka powstanie w jakimś
                        rozsądnym terminie.

--
                        • micholinek Re: korki na Kobierzyńskiej 06.10.06, 10:56
                          ale ten odcinek nie rozwiązuje dojazdu do centrum - co najwyzej na zakupy do
                          Zakopianki lub na narty. Notabene już teraz to połączenie funkcjonuje dzieki
                          drodze budowlanej Soboli.

rozwiązanie to zwiekszy obciążenie Zawiłej, na którą juz teraz cięzko wjechać
                          z Zywieckiej lub Skosnej.
                          takie protezki - jak wszyscy wiemy - niewiele dają niestety
                      • raciborek144 Re: korki na Kobierzyńskiej 16.10.06, 14:03
                        Ja pi.....e
                        Przeprowadzili pomiary "w godzinie szczytu" czyli o 15.15 -16.15
                        To nie jest żaden szczyt, może był w PRL-u
                        Że urzędy kończą pracę o tej porze to myślą, że wszyscy tak kończą
                        Godzina szczytu to bardziej 17.00-18.00 a rano 7.30-8.00
                        Sam chętnie zrobiłbym pomiary w tym czasie, są chętni ?
                        :-)

• raciborek144 Re: korki na Kobierzyńskiej 17.10.06, 09:11
                          dt.bip.krakow.pl/interpelacje/Odp_Mi%EAdzysesyjna_Jerzy_Grela_2006-08-24.PDF

Ha, więc wczoraj zrobiłem pomiary o 17.45-17.55 - według mnie, jest to lekko po
                          szczycie i wynik był taki

231 pojazdów w ciagu 10 min co daje średnio 1386 / na godzinę

• ruczajka Re: korki na Kobierzyńskiej 18.10.06, 22:32
                            hej
                            Całkiem niezły pomiar!
                            Dane przedstawione przez miasto w wielu punktach są do niczego. Porównania:
                            Wrocławska i Królowej Jadwigi, to zupełnie inna bajka, czyli w pierwszym
                            przypadku sieć dróg (problem Ruczaju polaga m.in. na tym, że nie ma się wyboru
                            na odcinku 3 km nie ma skrzyżowania, a jedynie dochodzące drogi osiedlowe) w
                            drugim inny typ zabudowy z przewagą jednorodzinnej i dojazd do
                            Balic/autostrady.
                            Kobierzyńska to tak naprawdę droga, która powinna mieć status osiedlowej.
                            Poprowadzono ją po dawnej drodze wiejskiej Kraków-Skawina. W Niemczech po
                            takiej drodze nikt nie jedzie szybciej niż 30/godzinę, bo takie są standardy.
                            Ciekawi mnie poprowadzenie Nowoobozowej w terenie? Dzisiejsza Podhalańska jest
                            wąska, stojace domki jednorodzinne nie wyglądają na chętne do wyburzenia,a w
                            jednym miejscu jest takie zwężenie, że dwa samochody się nie zmieszczą
                            jednocześnie obok siebie. No chyba, że opłotkami miedzy Pszczelną i Krokusową?

Z przykrością stwierdzam, że nie mamy wpływu na to co się na Ruczaju wyrabia.
                            Miło, że sobie podyskutujemy, ale przez ostatnie 2 lata-psu na budę.
                            Kiedy zaproponowałam otwarcie Zachodniej
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=48105050&a=48105050,
                            ktoś napisał, że "wiele osób będzie pokrzywdzonych". Zachodnia ma wspaniały pas
                            zielnie między jezdnią a chodnikiem dla pieszych. PO Kobierzyńskiej strach iść
                            z dzieckiem a o deszczu i śniegu nie wspomnę. To już nawet nie jest zabawne.
                            Wszyscy myślą tylko o swoim bloku i samochodzie.
                            Podział obowiązków moim zdaniem powinien wyglądać tak:
                            *miasto=gmina ma planować przestrzeń, powierzać ją inwestorom, wykupywać drogi
                            od spóldzielni i właścicieli prywatnych, pilnować dróg, chodników, ścieżek
                            pieszych. Na Ruczaju nie można przejść pieszo. Tu nie trzeba getta
                            komunalnych, tu każde osiedle jest jak getto, a pomiedzy nimi nie ma nawet
                            przejścia szerokości 1 metra.
                            *mieszkańcy powinni zadbać w miarę ,możliwości o ekonomiczne wykorzystanie
                            środków transportu (prywatnego i miejskiego). Oby był!
                            Ponieważ miasto ma BAŁAGAN w całej naszej dzielnicy (zasłanianie się planem
                            zagospodarowania niedługo sie skończy)nadal będą do Kobierzyńskiej "podpinane"
                            kolejne osiedla.
                            Jako ciekawostka. Osiedle komunalne na Magnolii główny ciąg komunikacyjny
                            bedzie miało wyprowadzony na skrzyżowanie z Kobierzyńską obok Lewiatana.
                            Końcówka tej drogi wykonana została podobno ze środków spóldzielni Kobierzyńska
                            120, więc będzie to podobna sytuacja jak na Zachodniej. Ludziom będzie gorzej,
                            bo zwiększy się ruch pod oknami. Cóż zamiast rozmawiać o tym komu będzie gorzej
                            powinno się ROZŁADOWAĆ ruch na możliwie dużą ilość dróg (potrzebna jest sieć a
                            nie dendryt).Ale co tu marzyć o drogach gdy nie ma żłobka, przedszkola,
                            parku... gdybym miała więcej cierpliwości poczekałabym na rewitalizację tej
                            dzielnicy-((( za X lat. Tylko, że Nową Hutę zaprojektowano dużo lepiej. Tu jak
                            zabudują bez głowy to nic się nie da poprawić. Trochę to pesymistyczne.
                            ruczajka
                            • bartekwl Zgadzam się z Ruczajką 19.10.06, 08:16
                              Według mnie i moich obserwacji Kobierzyńska już dawno powinna być odciążona z
                              takieg natężenia ruchu.
                              Tam rzeczywiście nie da się już spokojnie iść w czasie pogody, nie mówiąc o
                              słocie, błocie czy śniegu.
                              Idąc chodnikiem odczówam lęk, czy jakiś idiota pędzący ponad 60 km/h nie
                              wypadnie na chodnik i nie skosi pieszych.
                              Do kogo i gdzie powinno się skierować takie uwagi i kto to powinnien forsować,
                              rada dzielnicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka