Dodaj do ulubionych

OBCY w Krakowie

IP: 82.139.11.* 05.10.06, 23:39
Mam już serdecznie dosyć swojego rodzinnego miasta. Przykre, ale prawdziwe.
Koniec. Basta. Znudziło mi się. Znajomi stąd wyjechali, kolejna praca
rozczarowuje i finansowo i zawodowo - no po prostu słabo. Chodzi mi po głowie
kilka miast, do których warto się przeprowadzić. Na czele stawki są Kraków i
Gdańsk. Do Krakowa mam bliżej, stąd pytania:
Jak się miewa lokalny rynek pracy? Czy łatwo znaleźć pracę (cokolwiek to
znaczy w dzisiejszych czasach)? Jakie zarobi na start?... Słyszałam
narzekania znajomych krakusów, że studenci rozwalają tu rynek, bo żeby zdobyć
jakikolwiek doświadczenie do CV godza się pracowac nawet za darmo. Czy to
prawda, czy ploty?...
Pozdrawiam ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin Re: OBCY w Krakowie IP: *.proxy.aol.com 06.10.06, 11:24
      myslalem ze ten post to o kosmitach bo w tytule ci obcy...no i nieco sie
      rozczarowalem bo to znowu jakas bzdura.
      lokalny rynek pracy sie nie miewa bo krakow to skansen i pracy tam nie ma,czemu
      nie sa winni ani studneci ani krakusi ktorch w krakowie tak miedzy Bogiem a
      prawda jak na lekarstwo,
      proponuje wziasc kilka gazet i opatrzec na ogloszenia bo na forum nikt za
      ciebie pracy nie znajdzie
      poza tym skoro juz tak studenci psuja rynek pracy to kolejnych wioskowych tam
      zapewne nie potrzeba.
      • Gość: Plasticine Re: OBCY w Krakowie IP: 82.139.11.* 09.10.06, 00:08
        Marcin, b. ci współczuję, że jesteś taki zgryźliwy ("Kraków to skansen", "na
        forum nikt za Ciebie pracy nie znajdzie", itd.), bo to musi byc trudne
        wytrzymać ze sobą 24 h/dobę jak się ma tak wysoki poziom frustracji.
        Skąd Ci przyszło do głowy, że ja na forum szukam pracy???....
        I po co te teksty o "wioskowych"??? To własnie ty strasznie prowincjonalnie się
        zachowujesz, obrażając w ten sposób obcych ludzi. To własnie tego ludzie nie
        lubią w pseudokrakusach - wywyższania się. Na jakiej podstawie uważasz się za
        kogoś lepszego? Kim ty jesteś, żeby tak mi odpisac trollu?...
    • tim999 Re: OBCY w Krakowie 06.10.06, 14:56
      ...widac nierzyczliwi sie wszędzie znajdą...ludzie którzy piszą że Kraków to
      skansen to nędzne dupki, które w przerwie dubania w nosie postują. Kraków to
      miasto rozwijające się, powstaje dużo nowych mieszkań, biur klasy A (niektórzy
      zazdroszczą!!). Śmiało możesz przyjeżdżać.
    • Gość: Ewa Re: OBCY w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.06, 10:37
      Bzdura, pierwszy raz słyszę, studenci nigdy nie pracują za darmo, ludzie młodzi
      teraz są cwani i nie dają się robić w konia. Praca jest, ale zarobki zależne od
      umiejętności, jak wszędzie.
    • Gość: Antyliberał [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 11:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: mariolik Re: OBCY w Krakowie IP: *.ists.pl 07.10.06, 21:03
      Dobrze się zastanów.Ja miałam dośc Wa-wy mieszkałam tam 8 lat i rok temu
      przyjechałam do Krakowa.Kiedy byłam wcześniej, na krótko to byłam zachwycona,a
      teraz powiem Ci,ludzie tutejsi nie lubią przyjezdnych,miasto jest ciasne i
      brudne,fatalny stan chodników i ulic,ceny wynajmu mieszkań szalone-stare 30
      letnie38m,parter na Azorach za 1100.W pracy znieczulica rzadnej pomocy nawet jak
      padalam na twarz tutejszy nie pomógł,jedynie przyjezdni mieli trochę serca za co
      nie byli lubiani przez tut. .Wybili mi szybe w samochodzie bo na obcej
      rejstracji nie warszawskiej postawiłam na parkingu przed blokiem w którym
      wynajmuję mieszkanie.Nie zostanę tu długo.Pracę znalazłam bez problemu-w
      szpitalu,ale znajoma po pedagogice nie ma pracy.
      • Gość: marcin Re: OBCY w Krakowie IP: *.proxy.aol.com 08.10.06, 08:56
        no to sie krakow roziwja...powstaja mieszkania i biura-dodaj buraczku ze
        wiekszosc stoi pusta bo koszty wynajmu lub kupna sa niewspolmierne do tego co
        oferuje to miasto.krakow zostal wyprzedzony juz przez wroclaw,poznan i gdansk
        jesli chodzi o inwestycje a takze imprezy kulturalne.krakow to skansen do
        ktorego mozna przyjechac na kawe w weekend o ile nie odbywaja sie akurat tak
        zalosne imprezy jak marsz jamnikow itp.
        • czesiekkk Re: OBCY w Krakowie 08.10.06, 09:28
          Skansen to prawda, bo wybrano taką strategię masowi turyści (zabytki, tanie piwo
          ) oraz to co było już 100 lat temu, czyli miasto urzędniczo-akademickie.
          • swantevit Re: OBCY w Krakowie 08.10.06, 11:55
            Krakowa zdecydowanie nie polecam; tu sie bedziesz czyl jeszcze bardziej obco
            niz tam, skad pochodzisz.
            • vacare1 Re: OBCY w Krakowie 08.10.06, 12:16
              Niekoniecznie, fakt bardzo trudno przekonać do wspólnych interesów,ale jak się uda
              przekonać do jakiegoś przedsięwzięcia,staja się bardzo dobrym partnerem:)

vacare
            • Gość: H56 Re: OBCY w Krakowie IP: 195.150.112.* 08.10.06, 12:17
              przesadzasz, wszędzie krzywo patrzą na obcych.
            • Gość: Miro Re: OBCY w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 12:20
              Moze nie jestem obiektywny bo jestem autochtonem - ale poza Londynem godzie
              mieszkalem 7 lat, Krakow jest naprawde miastem do zycia.No i pare fajnych firm
              ma tu centrale i biura finasowe-Shell, Tesco,Ahold,Phillip Morris,Lotus,
              Elektrolux,Cup Gemini,IBM, etc. A co do obcosci to mysle ze to co wysylasz od
              siebie tym samy wraca, wiem ze to takie latwe podejscie "ja super a na okolo
              same wilki" ale moze warto to zmienic i troche nad tym popracowac?
              • czesiekkk Re: OBCY w Krakowie 08.10.06, 17:06
                To miło dowiedzieć się że urodziłem się i mieszkam w tak dynamicznie
                rozwijającym się mieście. Co prawda znajomi i koledzy są dawno za granicą, bo
                znudziło im się życie za 750 zł netto, ale co tam, jest dobrze a będzie jeszcze
                lepiej.
                Pora szukać kapitału i założyć knajpę z tanim piwem.
        • tim999 Re: OBCY w Krakowie 08.10.06, 17:54
          Pusty to masz łeb ziemniaku i niewiele wiesz. Żaden Wrocław, Poznań czy Gdańsk
          Krakowa nie przegoniły. W Krakowie oddaje sie więcej biur klasy A niz w/w
          miastach i sa one zajmowane, bo firmy planuja kolejne inwestycje...podobnie z
          mieszkaniami. Ludzie z twoja wiedzą powinni mieszkać w górach Kałkazu...tam
          takim odmieńcom jest najlepiej!!
          • Gość: zaintrygowany Re: OBCY w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:03
            Kałkaz - gdzie to ?
          • Gość: kaukaz men Re: OBCY w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:13
            a kolego wiesz o czym mówisz- ja tam mieszkałem 2 lata i oceniam ludzi na 5 a w
            polsce to niestety -2. wiec nie pisz o rzeczach o których nie masz pojęcia- i
            nawet tam nie byłeś - a do twojej wiadomosci - LENIN JUZ NIE ZYJE OD DAWNA..
            • wij.paszczak Re: OBCY w Krakowie 08.10.06, 20:21
              LENIN NIE ŻYJE???....
              Jak to?....
              Mój świat legł w gruzach...wodza..niet?...
    • Gość: Plasticine Re: OBCY w Krakowie IP: 82.139.11.* 09.10.06, 00:25
      Lektura większości dotychczasowych postów to przeżycie z gatunku hardcore.
      Nieżyczliwym współczuję poziomu żółci wylewającego się na forum. Za wszystkie
      dobre słowa dziękuję.
      Osobiście nie uważam, że Kraków to skansen. Od lat mam to miasto na oku, mąż
      jest Krakusem i jestem tu regularnie. Martwią mnie kiepskie zarobki,
      nieadekwatne do kosztów życia. Myślałam, że w Krakowie jest z tym lepiej niż w
      reszcie kraju, a po kilku spotkaniach widzę, że bywa gorzej. Może miałam pecha,
      ale na razie trafiłam na cwany management, który dużo by chciał, ale niewiele
      miał do zaoferowania w zamian. Więc na razie nie warto w to wchodzić.
      Może faktycznie lepiej wśród swoich wilków? I pieniądze dużo lepsze. I nikt nie
      traktuje jak "wioskowego przybłędę"?... Zawsze jeszcze zostaje Gdańsk.

• Gość: Filip Re: OBCY w Krakowie IP: *.dsl.bell.ca 09.10.06, 04:52
        ...chyba przesadzacie ....studenci musza pracowac za darmo...w ten tylko sposob
        moga zdobyc doswiadczenie....i jakas historyike pracy by ja wymienic w swojej
        historyice zycia....lepiej to czy nie lepiej...?
        Ja pracowalem w Polsce, jako student w roznych miejscach, w cegielni, na
        budowie, w Transbudzie i w spoldzielni studenckiej....z ktorej mnie wylano...bo
        konkurowalem o robote z ubekiem...w spoldzielni studenckiej mylem okna,
        szorowalem wanny kapielowe, robilem hydraulike....
        Nie namawiam do skrajnosci jaka mogl byc Gdansk...to male miasteczko w
        sumie...chociaz Trujmiasto moze podniecac...spedzilem tam troche
        czasu...Gdanszczanie z koleji do pracy wyjezdzaja do Warszawy...a pozatym tam
        strasznie cos szumi,....i do tego szumu trzeba sie przyzwyczaic...z tewnoscia
        to inny rodzaj szumu niz "na hali"..
        • Gość: marcin Re: OBCY w Krakowie IP: *.proxy.aol.com 09.10.06, 08:05
          biura klasy A...ciekawe,niedlugo zapewne dowiemy sie ze kwatery glwone
          wszystkich swiatowych firm maja siedzibe w krakowie-wejscie przez smocza jame
          zapewne.to na prawde podniecajace ze kilka firm ma siedziby w miescie o takim
          potencjale akademickim,zapewniam cie jednak ze znajde ci o wiele wiecej w
          pozaniu czy wroclawiu.co do mieszkan to nie wiem czy wiesz jaki boom na
          mieszkania jest w varnie(to bulgaria),albo w bukareszcie(to rumunia).w krakowie
          mieszkania kupuja glownie obcokrajowcy ktorzy pozniej wynajmuja je na kilka dni
          angolom ktorzy przyjezdzaja sie tutaj schlac.
          problem krakowski jest taki ze planu na rozowj krakowa nie ma.jest tylko banda
          bufonow ktorym wydaje sie ze sa pepkiem swiata.
          • Gość: też obca Re: OBCY w Krakowie IP: *.chello.pl 09.10.06, 12:01
            proponuję osiedlić się na trochę w jakiejśc małej mieścinie, np. dolnośląskiej,
            niedaleko wrocławia. gdyby przyjąć wasz tok myslenia i uwierzyć w wasze opinie,
            to warto spróbować, bo czeka tam na was raj. rzeczywistośc jest inna. w małej
            mieścinie nie ma pracy, a nawet jeśli to za 600-700 zł netto. powiecie, że w
            krakowie podobnie. być może. jednak w małej mieścinie czujesz na sobie oddech
            układów i korupcji, a kulturę i życie kulturalne możesz poznać z kaisążek albo
            czasopism. i do problemu niskich zarobków dochodzi frustracja, że żyjesz na
            pustyni i wszystko wielkie cię omija. tu przynajmniej możesz gdziekolwiek wyjść
            i przynajmniej przez moment poczuć życie. tak więc nie wiecie o czym
            piszecie.
            • czesiekkk Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 18:17
              Samochód to można kupic juz za kilka tysięcy złotych. Moi znajomi z małopolskich
              mieścin tak własnie dojeżdżają do Krakowa do teatru,czasem jadą pociągiem,
              czasem samochodem. Jak ktoś chce obcować z kulturą wysoką to zawsze jakoś
              dojedzie do teatru albo muzeum.
              I ja im tych mieścin zazdroszczę, zwłaszcza jak są to mieściny czyste i zadbane,
              bez żulomatów na parkingach i agresywnej chuliganerii, która każdego może opluć
              albo zrzygać. Za to można się pomęczyć z dojazdem do pracy, bo w weekend
              bierzesz rower i jeździsz po lesie albo robisz grilla.
      • buraque Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 17:23
        Gość portalu: Plasticine napisał(a):

> Może miałam pecha,
        >
        > ale na razie trafiłam na cwany management, który dużo by chciał, ale niewiele
        > miał do zaoferowania w zamian.

z całym szacunkiem może to, co masz do zaoferowania nie jest warte tyle, ile ci
        się wydaje?
        • Gość: też obca Re: OBCY w Krakowie IP: *.chello.pl 09.10.06, 19:45
          może jednak dobrze że przyjedzie tu trochę normalntych ludzi z różnych
          środowisk - po tym co czytam to wstyd że w tym mieście z historią i tradycjami
          zagnieździły się takie osobniki
        • Gość: Plasticine Re: OBCY w Krakowie IP: 82.139.11.* 09.10.06, 21:57
          Czy ja wiem? Nie mam jakichś szczególnych wymagań. U siebie jestem sekretarzem
          redakcji w gazecie (nie mylic z sekretarką ;-)). W nowej pracy nie muszę mieć
          więcej, nie chcę miec mniej. I tyle.
    • mrug Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 20:25
      Jeśli jesteś barmanem/kelnerem/kucharzem/pizzerem(?) itp. przyjeżdżaj w ciemno.
      Prawie na każdym lokalu wiszą ogłoszenia. Co do innych zawodów nie wiem. Ale
      zawsze łatwiej znaleźć pracę w dużym mieście niż w małej pipidówie. Tylko koszty
      utrzymania wyższe...
      • Gość: gaudenty Re: OBCY w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:46
        mrug napisał:

> Jeśli jesteś barmanem/kelnerem/kucharzem/pizzerem

a propos - w jakich godzinach pracuje pizzer, może ktoś wie ? zsatanawiam się ,
        czy by się nie przekwalifikować :)
        • Gość: fvk Re: OBCY w Krakowie IP: *.chello.pl 09.10.06, 22:13
          Pizzer pracuje w godzinach otwarcia pizzerii.
    • ja.s [...] 09.10.06, 20:38
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mrug Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 20:39
        A ogłoszenie w Irlandii już daliście?
        • ja.s Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 20:45
          nie - a co nasi wyganiają Irlandczykow do Polski do roboty ?
      • mrug Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 20:47
        Tam szybciej znajdziesz wykwalifikowanego Polaka niż tutaj...
        • ja.s Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 20:55
          to szukam jeszcze tłumacza co mnie porządnie ogłoszenie w prasie irlandzkiej
          napisze !
          • mrug Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 21:04
            Po Polsku wystarczy...;)
            • ja.s Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 21:07
              no tak , ale zlecenie trza dać po ichniemu.
              • ja.s Re: OBCY w Krakowie 09.10.06, 21:27
                ...dobrze , że to nie polityka bo by nas wycięli ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka