Dodaj do ulubionych

dlaczego w Krakowie nie ma Solarisów?

IP: *.zim.citynet.pl 19.03.03, 19:56
Dlaczego krakowskie MPK nie kupuje Solarisów

Osobiście wolałbym je od Jelczy ( ale tych od DD401-425 )
Obserwuj wątek
    • pavlack Re: dlaczego w Krakowie nie ma Solarisów? 19.03.03, 20:00
      Ja się ciesze, że nie ma Solarisów :D
      • Gość: mouset Re: dlaczego w Krakowie nie ma Solarisów? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.03.03, 20:02
        Już jedne bazylskie neoplany mamy, wołowa jazda i ciasnota, z chęcia
        zamieniłbym je na dwie-trzy scanie Omni krótkie
        • Gość: misiek Re: dlaczego w Krakowie nie ma Solarisów? IP: *.zim.citynet.pl 19.03.03, 20:25
          wiadomo nic nie przebije pięknych scanii !! :-)

Scanie są the best!!!
          • Gość: misiek mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.chello.pl 19.03.03, 20:40
            lepsze są oczywiście scanie ale wolałbym solara zamiast gniota!
            • Gość: mouset Re: mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.03.03, 20:42
              Spokojnie, zamiast gniotów będą scanie
              • Gość: misiek Re: mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.chello.pl 19.03.03, 22:22
                oby - oby !!!
                fajne mają gadżety na stronie www.scania-berlin.de pod trackeshop :-)
                • Gość: mouset Re: mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.03.03, 22:29
                  Więcej scanii!!!!!!!!!!!!!!!!!

I zabrać scanie z 205 , wiocha tylko paskudzi w tych wozach
                  • Gość: pudel25 Re: mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 20.03.03, 01:11
                    Gość portalu: mouset napisał(a):

> Więcej scanii!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    >
                    > I zabrać scanie z 205 , wiocha tylko paskudzi w tych wozach

205 obsługuje płaszów, to co mają dać? omni city???
                    • Gość: Locutus Re: mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.03.03, 03:14
                      Jest już i tak tyle beznadziejnych i porypanych wyjazdówek, że nic by się nie
                      zmieniło, gdyby pojawiła się jeszcze jedna i linie tę obsługiwała Wola jelczem
                      120M.
                      • Gość: mouset Re: mała poprawka - i tak scanie są najlepsze!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 20.03.03, 09:02
                        Właśnie, i to samo z 208
    • Gość: z Re: dlaczego w Krakowie nie ma Solarisów? IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 14:43
      Solarisow nie ma w Krakowie, dlatego, ze decydenci w ramach patriotyzmu
      lokalnego ratuja padajacy byznes Sobieslawa Zasady (krakowianin). Jelczow w
      Polsce juz nikt nie chce, ale wyglada na to ze "Sobek" nadal dysponuje mocnymi
      argumentami w Krakowie.
      • balsen Scanie, scanie, scanie... 20.03.03, 16:31
        Co wy jesteście tak w tych scaniach zakochani, rzeczywiście są bardzo ładnymi
        busami, ale wg mnie pod względem technicznym, wygodą podróżowania i
        rozmieszczeniem przestrzennym wewnątrz pojazdu zdecydowanie ustępują miejsca
        manowi 313 czy jak mu tam. To właśnie man jest najlepszym autobusem w Krakowie.
        • Gość: misiek Re: Scanie, scanie, scanie... IP: *.chello.pl 20.03.03, 16:49
          man jest najlepszy???
          ty chba scanią niejechałeś - scanie są wygodniejsze , ładniejsze i mają o wiele
          cichszy silnik!
          • Gość: mouset Re: Scanie, scanie, scanie... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 17:08
            Manom mówimy nie, tzn na 128 moga sobie jeździć
            • balsen Re: Scanie, scanie, scanie... 20.03.03, 17:45
              żartujesz chyba, scanie są wygodniejsze?!?!? To bardzo ciekawe że w niektóre
              siedzenia w omnicity to ledwo wciskam moje nogi, w manie tego problemu nie mam
              (Mam 182 cm wiec nie super wysoki). Po prostu jest mało miejsca, popatrz na
              umieszczenie siedzeń nad przednim kołem w omni a w 313, w scani to nawet
              siedzeń nie zmieścili nad prawym pierwszym kole. Co do zawieszenia mana to
              daje ono sobie całkiem dobrze rade na naszych ulicach i jezdzi sie bardzo
              wygodnie, napewno nie gorzej niż w scani. Fakt jest troche głosniejszy ale ma
              bardziej dynamiczny silnik. Ja bardzo lubie scanie, ich wygląd, lubie nimi
              jeżdzić ale odkładając sentymenty na bok każdy powinien się zgodzić że man
              jest lepiej zaprojektowany i wykonany - nie telepie sie tak jak scania ( może
              to przez to że jest robiona w Polsce?!) i nie widziałem w manie papierków lub
              gąbek poupychanych w szczeliny w klapach w suficie aby nie trzaskały.
              • Gość: misiek Re: Scanie, scanie, scanie... IP: *.chello.pl 20.03.03, 17:48
                jakoś Man-ów MPK już niekupuje a Scanie owszem i co... co Ci da tych parę manów
                mnie i tak nie przekonasz!
                • balsen Re: Scanie, scanie, scanie... 20.03.03, 17:54
                  Nic dziwnego, przegubowy Man jest droższym autobusem niż przegubowa Omnicity.
                  Po za tym weż pod uwagę że wygląd nie powinien być najistotniejszym aspektem w
                  ocenie pojazdów miejskich.
                  • Gość: mouset Re: Scanie, scanie, scanie... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 17:57
                    Fakt że MAN jest bardziej dynamiczny, ok 100 pojazdów ma LPP LUBLANA , ale qrwa
                    tam są ulice jak dwa razy Wielicka, bez kolein i nadmiaru przystanków, manami
                    az chce sie tam jechać, a u nas..........
                  • pavlack Re: Scanie, scanie, scanie... 20.03.03, 17:58
                    Many lepsze od OmniCity!!! :-)
                    • Gość: mouset Re: Scanie, scanie, scanie... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 18:02
                      A jeździ jeszcze man na 444???
                      • balsen Re: Scanie, scanie, scanie... 20.03.03, 18:42
                        Owszem jeździ, ale dość rzadko trafiam na niego.
                        • Gość: mouset Re: Scanie, scanie, scanie... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 18:43
                          A zwykle około której?
                  • Gość: Locutus ALE BZDURY!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.03.03, 03:06
                    1. Wszystkie MANy kupione przez MPK Kraków miały fabryczną wadę w elektronice -
                    są to po prostu technologiczne niedoróbki!
                    2. Rozmawiałem z kierowcą MANa zaraz po ich zakupie - mówił mi, że MANy są
                    TAŃSZE od scanii... i jest to bezwzględna prawda - wszędzie w przetargach
                    zwyciężają autobusy tańsze i właśnie dlatego nigdzie w Polsce oprócz Krakowa (i
                    jednego egzemplarza w Orlovski Travel) nie jeżdżą OmniCity.
                    • pavlack Re: ALE BZDURY!!! 21.03.03, 14:40
                      1. A pierwsze OmniCity to co... też jeździły na przeróbki (chodziło o
                      zawieszenie)... To są choroby wieku dziecięcego - ciekawe czemu Warszawa kupiła
                      100 Manów NG 313, a teraz kupują jeszcze krótkie?
                      2. Nie Orlovski tylko Ornowski Travel.
                      • balsen Re: ŻADNE BZDURY!!! 21.03.03, 15:03
                        No właśnie skoro Many są tańsze to dlaczego MPK qpuje droższe Scanie? Przecież
                        to tańszy autobus wygrywa w przetargu?
                        Sprawdziłem ponownie, mam rynek autobusów w polsce z końca 2002 i jasno wynika
                        że przegubowy Man jest droższy od przegubowej Scanii o 100 000 złotych,
                        Solaris o 85 000. Więc się zgadza lepszy autobus jest po prostu droższy.
                        Po za tym lepsze usterki w elektronice niż w zawieszeniu pojazdu, Man jakoś
                        nie musi mieć rur wzmacniających wewnątrz!
                      • Gość: ADAŚ ALE BZDURY!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 19:11
                        pavlack napisał:

> 2. Nie Orlovski tylko Ornowski Travel.

Hihihi, wyszło to o czym myśli Locutus.
                        W głowie mu produkcje Teresy Orlovski - hehehe
                        • yogy Re: ALE BZDURY!!! 21.03.03, 20:07
                          Jak się komuś Scania nie podoba, to trudno. Powiem tylko: Scania wie co robi:-)

Jeżeli o nasze Many chodzi, to siedzenia nie są wcale tak idealnie
                          rozmieszczone. Poza tym, Scania Omni, to taki duży przeskok (omni jest opływowa
                          wew. i na zew.) - zwróćcie uwagę na jej poprzedniczkę CN 113 CLL. Tam stawia
                          się na "kanciasta" kształty, tak jak w Manie NG 313. A tak nawiasem mówiąc, to
                          MAN jest przecież Niemieckim autobusem, a Scania to Scania!:-)
                          • Gość: misiek Re: ALE BZDURY!!! IP: *.zim.citynet.pl 21.03.03, 20:16
                            scania jest the best!!!
                            mpk wie co robi kupując scanie a nie jakieś syfne man-y , które zrobione są jak
                            najtaniej - byle było!!
                            • yogy Re: ALE BZDURY!!! 21.03.03, 20:21
                              Gość portalu: misiek napisał(a):

> scania jest the best!!!
                              > mpk wie co robi kupując scanie a nie jakieś syfne man-y , które zrobione są
                              jak
                              >
                              > najtaniej - byle było!!
                              Bez PRZESADY! Many nie są syfne. Trudno Mana porównywać ze Scanią..., ale każdy
                              autobus jest taką... świętą krową. Nawet Ikarus. Autobus też człowiek. Żyje i
                              nie wolno go obrażać:-)
                              • Gość: misiek Re: ALE BZDURY!!! IP: *.zim.citynet.pl 21.03.03, 20:47
                                przynajmniej jak jedziesz Ikarem to czyjesz że żyjesz ;-)
                                • balsen Re: ALE BZDURY!!! 21.03.03, 21:48
                                  Rzeczywiście, opływowość autobusów jest przecież najważniejsza - sorry -
                                  zapomniałem! Ale wg mnie to Man jest bardziej opływowy - przedni wyświetlacz
                                  nie jest pochylony do przodu tak jak w omni tylko jest prosty z łagodnym
                                  zachodzeniem do tyłu, czyż nie tak?!? Po za tym ma mniejsze wymiary niż omni
                                  więc stawia mniejszy opór przepływającemu powietrzu!!!
                                  • Gość: Locutus Re: ALE BZDURY!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.03.03, 23:56
                                    No nie wiem, jak to z tą ceną.. w każdym razie problemy były tylko ze scaniami
                                    ściąganymi z Francji, te produkowane w Polsce są już całkowicie dostosowane do
                                    naszych potrzeb, a many z ich elkektroniką... ojejku-jej... poza tym scanie
                                    wygrywają bo MPK rozpisuje przetargi na dostawę autobusów do konkretnej
                                    zajezdni, przy czym 70% punktów jest za cenę, a pozostałe 30% za zgodność z
                                    taborem już ekspoloatowanym...

Przepraszam, że tak na was skoczyłem, ale jestem po prostu zakochany w scaniach
                                    tak jak zbyrus w autobusach... jeszcze raz przepraszam.

I takie małe pytanko - jak myślicie, co kupią (jak już będzie kasiornia) do
                                    MAB? Ponoć teraz manów już nie chcą (zasłyszane na infobusie, nie wiem jak z
                                    prawdziwością tej tezy), na neoplanach się też przejechali, więc solniczek na
                                    stówę nie kupią... tylko mi nie mówcie, że jelcze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka