Dodaj do ulubionych

cena miejsca postojowego

IP: *.motorola.com 16.10.06, 14:34
Co myslicie o cenie 35tyś za podziemne miejsce postojowe w nowo budowanym
bloku? Czy nie jest to za duza cena, powodujaca problemy ze sprzedarza takiego
miejsca postojowego w przyszlosci? np. za 5 lat?

Ciekawi mnie czy ludzie na rynku wtórnym są zainteresowni bardziej
mieszkaniami z miejscami postojowymi czy bez?

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 18:53
      przez miejsce postojowe rozumiesz garaz indywidualny, czy miejsce w garazu
      wielostanowiskowym? Jesli to drugie, to cena koszmarna i irracjonalna. Jak na
      garaz indyw. tez dosc drogo. Na naszym osiedlu garaze bardzo slabo sie sprzedaja
      zarowno na rynku pierwotny jak i wtornym (dlatego na odsprzedazy sie raczej
      traci). Podejrzewam ze za rok te garaze wciaz beda wolne, a deweloper, by sie
      ich pozbyc, obnizy cene.
      • Gość: Lewak Re: cena miejsca postojowego IP: *.net.autocom.pl 16.10.06, 19:10
        Ta cena to cena za miejsce postojowe. Sek w tym, ze wymusil na kupujacych duze
        mieszkania zakup miejsca postojowego. Albo kupujesz miesszkanie + miejsce
        postojowe albo nie kupujesz nic.
        • Gość: ogórek Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 08:18
          wiem o co chodzi i co zrobisz wziąłem bo musiałem....
        • Gość: ala Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 08:37
          cena jest bandycka, a sprzedajacy tak naprawde w ten sposob podnosi niejawnie
          cene mieszkania o jakies 20tys. Miejsca postojowe bardzo slabo sie sprzedaja,
          pieniadze sa nie do odzyskania. Na wielu osiedlach takie miejsca zostaja
          niesprzedane jeszcze przez wiele lat od dnia oddania mieszkan.
          • Gość: malewa Re: cena miejsca postojowego IP: *.76.classcom.pl 17.10.06, 18:11
            a ja gdzies czytałam, że to jest niezgodne z prawem .(pomijam, że dopiero po
            tym jak sama zostałam właścicielką miejsca postojowego w budowie :))
            • Gość: Lewak Re: cena miejsca postojowego IP: *.net.autocom.pl 17.10.06, 19:59
              Jestes pewna ze zwykla sprzedaż wiazana nie jest zgodna z prawem?
              Wydaje mi sie ze jest.
            • Gość: masia Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:05
              > a ja gdzies czytałam, że to jest niezgodne z prawem

PRAWDA. Nie można zmusić do zakupu garażu / miejsca postojowego etc.
              • Gość: marek Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:20
                a jak to powiesz deweloperowi co mu zrobisz?? powie ci że jak nie chcesz to są
                inni chętni na Twoje mieszkanie i co?
                • Gość: alicja Re: cena miejsca postojowego IP: *.elektro.agh.edu.pl 18.10.06, 13:06
                  Jasne, tylko przed podjeciem decyzji zakupu trzeba sobie te przeplacone 20 tys
                  doliczyc do ceny mieszkania i zapytac siebie, czy nadal cena mieszkania jest
                  atrakcyjna. Moze za 20 tys wiecej mozna gdzie indziej kupic ladniejsze, wieksze
                  mieszkanie lub w lepszej lokalizacji? Moze za taka cene mozna miec w tej
                  okolicy juz wykonczone mieszkanie w kilkuletnim bloku?
                  • Gość: marek Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 13:23
                    właśnie chodzi o to że mimo takiej ceny za garaż mieszkanie cenowo jest dalej
                    atrakcyjne i w sumie lokalizacyjnie także Garaż to bym sobie taniej zrobił ale
                    niestety obligatoryjnie wiąże się to z zakupem mieszkania
                    • Gość: kulka Re: cena miejsca postojowego IP: *.ing.uj.edu.pl 18.10.06, 13:31
                      kodeks cywilny wyraźnie mówi, że sprzedaz jednej rzeczy nie może byc uzależniona
                      od sprzedaży innej rzeczy. Więc uzależnianie sprzedazy mieszkania od tego czy
                      kupujesz miejsce postojowe czy nie jest zdecydowanie niezgodna z prawem.
                      • Gość: Lewak Re: cena miejsca postojowego IP: *.motorola.com 18.10.06, 14:04
                        hmm czyli jak w supermarkecie sa tylko zestawy promocyjne, to niewystawienie
                        oddzielnie na sprzedaz produktow, bedacych skladowymi zestawow jest bezprawne?
                        • Gość: kulka Re: cena miejsca postojowego IP: *.ing.uj.edu.pl 20.10.06, 10:28
                          zestaw promocyjny, o którym piszesz (jeśli w sklepie sa tylko takie) jest jedną
                          całością i ma jedna cenę. W przypadku tego miejsca postojowego: miejsce ma swoja
                          cene i mieszkanie swoją, ale developer NIE CHCE sprzedac ich osobno zmuszając
                          ludzi do kupna obu w myśl zasady: "albo wóz albo przewóz". I to właśnie jest
                          bezprawne.
    • Gość: dart Re: cena miejsca postojowego IP: *.crowley.pl 17.10.06, 23:02
      Mnie się udało niemal cudem kupić mieszkanie bez miejsca postojowego (Activ
      Investment na Okulickiego), ale tylko z tego względu, że na parterze stworzyli w
      końcowym etapie planowania kilka mieszkań zamiast lokali użytkowych. Cena była
      wtedy (grudzień 2005) 15 tys. za pojedyncze i chyba 20 tys. za podwójne. 35 tys
      to dla mnie chora cena za kawełek betonu pod blokiem :| Zresztą ceny mieszkań
      też są chore, ale to inna sprawa.
    • Gość: rudy_kot Re: cena miejsca postojowego IP: *.chello.pl 17.10.06, 23:34
      Ja za mniej pol roku temu kupilem duzy garaz z brama na pilota itp.
      Za kawalek placu w podziemu to duza przesada.
      Przypuszczam, ze sporo osob tak moze myslec,
      miejsca zostana i kupisz potem taniej

pozdrawiam

rudy_kot
    • Gość: znawca Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:26
      miejsca sprzedają się w cenach 20-30 tyś i nie ma problemów ze sprzedażą:)
      póżniej każdy chce w zimie wyjechac z garażu:)
      • Gość: alicja Re: cena miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:37
        No nie wiem, znam osiedle, gdzie kosztuja kilkanascie tys. i po paru latach
        wciaz duzo jest wolnych. Garaze sa ponad 10 tys. drozsze, a i tak sprzedaja sie
        lepiej (choc tez zostalo pare pustych). Tymczasem na parkingu pod chmurka pelno
        (i to calkiem dobrych samochodow). Mysle, ze wlasnie obawy o problemy ze
        sprzedaza motywuja te malo eleganckie dzialania dewelopera.
        • Gość: breslauer Re: cena miejsca postojowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:24
          chętnych do zakupu miejsc postojowych jest niewielu, ale chętnych do wynajęcia
          potem za 150-200 zł/mc nie brakuje, wręcz przybywa proporcjonalnie do ilości
          włamań i potłuczonych szyb w parkowanych na zewnątrz autach. Takie mam
          doświadczenia z trzech lokalizacji w różnych częsciach Krakowa.

Przykładowo: w jednym budynku, dokupiłem znacznie później miejsce postojowe i
          co m-c mam z niego 180 zł brutto. Faktem jest, że zapłaciłem dwukrotnie taniej
          niż te 35 tys. Czyli z każdych 17 tys inwestycji mam 180 zł brutto. To tak
          jakbym za wynajem 50 metrowego mieszkania w tej okolicy dostawał ponad 3700 zł
          brutto miesięcznie. Absolutnie nieraelne. Więc nie żałuję zakupu żadnego z
          moich miejsc parkingowych. Niestety, jest też druga strona medalu. Ceny miejsc
          parkingowych stoją i trudno liczyć na tak spektakularny ich wzrost jak to ma
          miejsce w przypadku cen mieszkań.
          • fogarasi Re: cena miejsca postojowego 20.10.06, 13:04
            sprzedaży mieszkania z garażem nie mozna traktować jako jeden produkt, bo mają
            różne stawki VAT (7% i 22%)
            • Gość: kulka Re: cena miejsca postojowego IP: *.ing.uj.edu.pl 23.10.06, 11:06
              mieszkania z garażem nie, ale jeśli jest to miejsce postojowe w garazu
              wielostanowiskowym, mozna je potraktowac jako pomieszczenie przynalezne i
              naliczyć stawkę 7% od całości.
    • Gość: wsd Re: cena miejsca postojowego IP: *.unregistered.net.exatel.pl 03.01.07, 09:57
      zawsze jest zbyt duża i zbyt mała:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka