Gość: jola Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 30.07.07, 18:37 ile razy i o ile (dni) podpisywaliście aneks do umowy o wypłacenie pierwszej transzy z powodu przedłużającej się decyzji banku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.delphi.com 07.08.07, 15:00 Ja osobiscie mialam problem z zaswiadczeniem o "bezciezarowym przeniesieniu prawa wlasnosci", ktorego moj bank nie chcial zaakceptowac (Nordea). Ale na szczescie udalo sie zalatwic sprawe za pomoca jednego aneksu, przedluzajacego termin 1-szej transzy o 3 tygodnie. Jest to sprawa dosc indywidualna (w zaleznosci od procedur banku i dobrej woli Murapolu). Warto jechac do Murapolu i cisnac na nich, generalnie to dziala ;). Pozdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 01.08.07, 21:08 ręce i nogi opadają już od tego latania między bankami 2,5 miesiąca gonitwy i ciągle to samo...............kwestia podziału durnej działki!!!!!!! w każdym banku to samo..odechciewa się wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 86.45.128.* 02.08.07, 19:19 napiszcie prosze gdzie dostaliscie kredyt,slyszalam ze polbank i milenium daje ale kto jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 02.08.07, 22:46 Owszem Polbank daje ale zależy w którym budynku jest mieszkanie. Oświadczenie współwłaścicieli niestety nic nie dało (budynek 4). Po tygodniu dostałam odpowiedź banku, że potrzebne jest notarialne zniesienie współwłasności działki 1157 i ostateczny podział też notarialny. Czyli wracam do punktu wyjścia. Wybieram się jutro do Murapola przedłużyć pierwszą wpłatę. A może stał się cud i działka już podzielona? Ten kredyt w Millenium pewnie też w budynku nieparzystym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.delphi.com 07.08.07, 15:12 Ja dostalam w Banku Nordea. Troche sie meczylam z dokumentami ale ostatecznie umowe podpisalam w maju i juz pierwsze raty poszly. A tak a propos to bede mieszkac w budynku B3. Czy ktos jeszcze tam kupil? Pozdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 07.08.07, 19:36 To witam sąsiadkę. Też kupiłem w B3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 07.08.07, 21:10 Witam Sasiada :) Teraz tylko trzymajmy kciuki zeby nie bylo obsuwy z oddaniem mieszkanka. Pzdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 86.41.77.* 08.08.07, 21:24 ja mam w milenium na poczatku robili problemy ale potem juz poszlo kolega ma dostac w kredyt banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA ;) Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ists.pl 27.08.07, 09:33 hej,witam , ja też kupiłam mieszkanie w budynku B3. Chciałabym skontaktować się z osobami, którym przedłożono projekt aneksu w sprawie wydłużenia terminu realizacji inwestycji z marca 2008 na sierpień 2008. Proszę o kontakt : czochradelko@interia.pl pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 29.08.07, 14:32 o nie!czyli znowu nam przenoszą termin oddania:(:czy oni kiedykolwiek wybudują te mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.delphi.com 30.08.07, 11:36 Hej, To zaczyna mi sie coraz mniej podobac. Najpierw przesuneli termin z grudnia 2007 na marzec 2008 a teraz chca jeszcze dodatkowych 6-ciu miesiecy!? Czy oni to jakos uzasadniaja? Moze warto byloby interweniowac w tej sprawie?? W koncu to tylko nas naraza na dodatkowe koszty! Napiszcie co o tym myslicie. PS: a propos to do mnie jeszcze oficjalnie Murapol sie nie odezwal ale pewnie to zrobi. Pozdro, Malgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 30.08.07, 14:17 No ale przecież już od dawna tzn. co najmniej od maja, kiedy to zaczęłam się interesować kupnem, podają do wiadomości, że inwestycja zostanie zakończona w sierpniu 2008. Czy to znaczy że nie poinformowali o tym tych, którzy wcześniej podpisali umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.zax.pl 30.08.07, 20:14 dokladnie nie poinformowali, co wiecej jeszcze w czerwcu podpisywali aneksy z data realizacji 30 marca A dzis moj bank powiedzial ze nie widzi postepow w budowie budynku b5 i jesli nie zobaczy ich przed wplata nastepnej transz, nie przeleje pieniedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 30.08.07, 22:10 Ja podpisywałam umowę 20 czerwca i termin był 31 sierpnia, to samo mówili na targach 25 maja no i taką datę podawała też strona dominium.pl Uważam, że to skandal że nie zostały poinformowane osoby które podpisały wcześniej umowę z innym terminem. Poza tym w tej sytuacji Murapol powinien chyba przesunąć terminy wpłat kolejnych rat. Chociaż nie wiem jak to wygląda bo przecież w umowie terminy wpłaty transz są sztywne i zupełnie nie uzależnione od postępów budowy. Pozostaje nadzieja, że już większego opóźnienia nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Spotkanie ws. opoźnienia budowy - !WAŻNE! - IP: *.delphi.com 31.08.07, 09:55 Witam, Adresuje ta informacje do wszystkich osob, ktore maja podpisana umowe z Murapolem z data oddania mieszkania 31 marca 2008. Proponuje abysmy sie spotkali i ustalili wspolna strategie jak rozmawiac z Murapolem o przesunieciu terminu oddania mieszkan a szczegolnie o datach wplat kolejnych rat... Sytuacja jest dosc niemila, poniewaz podpisujac z nimi umowe, pierwsze trzy budynki mialy byc wybudowane jako etap I i oddane 31 grudnia 2007. Ich decyzja o budowaniu wszystkich blokow w jednym czasie powoduje przesuniecie wzgledem pierwotnego terminu o 8 miesiecy (jak na razie)! I jest to ewidentnie ich wina. Dzis juz rozmawialam z jedna osoba, ktora kupila mieszkanie w bud. B3 i czekamy na kontakt kolejnych osob. Razem bedziemy miec wieksza sile przebicia w rozmmowach z Murapolem. Moj adres e-mailowy to mal_jankowska@wp.pl. Czym szybciej sie spotkamy tym lepiej. Na razie nie podpisujcie zadnych aneksow! Pozdrawiam, Malgosia. Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: Spotkanie ws. opoźnienia budowy - !WAŻNE! - 01.09.07, 12:47 Lepiej później niż wcale. Opóźnienia w budowie to normalna sprawa. Nie słyszałem jeszcze nigdy, że ktoś odebrał mieszkanie w planowanym czasie. Czekam cierpliwie, a tak naprawdę to mi nie zależy na szybkim oddaniu. Nie mam kasy na urządzenie mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Spotkanie ws. opoźnienia budowy - !WAŻNE! - IP: *.ghnet.pl 02.09.07, 14:15 Sprawa jest prosta. Murapol wciąż ma wiele mieszkań do sprzedania, a chętnych na ich zakup jest wciąż garstka. To logiczne, że budowa postępuje zgodnie z napływem środków do dewelopera, choć racze nie wypada mu się do tego przyznawać. Z czego opłaci budowę, skoro banki zaczynają powoli wstrzymywać przelewy transz, a chętnych na korzystanie z usług tego żenująco nieprofesjonalnego dewelopera raczej nie przybywa? Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: Spotkanie ws. opoźnienia budowy - !WAŻNE! - 04.09.07, 22:51 Ale koleś zamęt siejesz! Z tego co widzę na stronie dominium.pl to mają w sumie jeszcze 30 mieszkań do sprzedania. Niedawno mieli chyba ze 108 lub coś takiego. A że obsługa żenująca - to fakt, który osobiście odczułem. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Spotkanie ws. opoźnienia budowy - !WAŻNE! - 05.09.07, 07:17 Kolego patrz uważnie a później sie wypowiadaj. Zobacz sobie na wybieg marketingowy ktory zrobil Murapol. Wystawil tylko mieszkania z jednego budynku i napisal ze te mieszkania są do sprzedania we wszystkich budynkach. cytuje: "Podane informacje dotyczą budynków 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 w zabudowie wielorodzinnej. Przedstawione plany prezentują powtarzalne mieszkania. Ceny od 6500 do 7400 zł/m2 brutto." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Spotkanie ws. opoźnienia budowy - !WAŻNE! - IP: *.chello.pl 05.09.07, 19:11 No właśnie! Początkowo ja też się nabrałam i ucieszyłam, a oni przedstawili tylko typy mieszkań, natomiast zwinęli listę z numerami budynków i lokali. Co więcej mieszkania w B1 i B2 są teraz oddzielnie w innej ofercie. No i teraz się już nie dowiemy ile mieszkań tak naprawdę pozostało w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.telnet.krakow.pl 17.09.07, 20:53 Witam Właśnie przejęłam cesję na mieszkanie w budynku B3 i nie wiem czy się cieszyć czy nie?? Pozdrawiam wszystkich sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansolo Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.22.30.* 18.09.07, 08:33 z B3 (oraz B1, B2 i B4) ida calkiem niezle do przodu (w porownaniu z reszta budynków) czy jest ktos kto ma mieszkanie w B5 i zostal mu przedstawiony anex przesuwajacy termin oddania na sierpien 2008 z marca 2008? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.180.137.* 18.09.07, 16:38 no wlasnie ja mam w b5 i wolno tam idzie :( nic mi nie przedstawili, al ejak dalej beda sie tak ociagac to beda musieli, bo im moj bank kredytu nie wyplaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego - B3 IP: 212.175.18.* 03.10.07, 17:01 Hej, ja tez kupilam w B3, mieszkanie nr. 2. Pozdrawiam przyszla sasiadke :) No ja tam raczej sie ciesze, wreszcie bedzie wlasne M... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego - B3 IP: *.telnet.krakow.pl 11.10.07, 17:55 czy ktoś wprowadzał może jakieś zmiany w mieszkaniu 2 pokojowym (37m) jeśli chodzi o układ ścian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prox Kredyty c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 20:49 Po pierwsze witam wszystkich, bo pisze pierwszy raz. Ja bede w B5. Odnosnie kredytow. Wielki blad Murapolu, ze na stronie nie podaje, ktore banki udzielaja kredytow na te inwestycje. To sporo zaoszczedziloby ludziom biegania, a im samym problemow z przedluzaniem terminow wplat. Biegalem za kredytem 3 miesiace (2 przedluzenia terminu)... mBank - od niego zaczalem - nie udzieli poki dzialka 1157 nie zostanie wykupiona w calosci przez Murapol. 1,5 mies walki i w koncu nic z tego. KredytBank - w nim otrzymalem kredyt. Wniosek lezal w oddziale 3 tyg nieruszony palcem. W koncu zainteresowano sie nim i potem bylo juz szybko i bez problemow. Ponizej banki, w ktorych rowniez skladalem wniosek, ale nie zdazylem otrzymac odpowiedzi: Polbank - udziela podobno bez problemow, ale w budynkach pasa zachodniego. Wschodni - chyba problemy z dzialka 1157. Millennium - zaczal udzielac, ale nie wiem na ktore budynki. Moze na wszystkie. Lucas Bank - to samo co Millennium BPH - zanim zlozylem wniosek powiedziano mi przez telefon, ze skoro udzielili Murapolowi kredytu na dzialki, to nie widza przeciwwskazan, zeby udzielic kredytow klientom Murapolu. Chwala sie szybkim rozpatrzeniem wniosku (6-7 dni), ale nie zdazylem juz sprawdzic na sobie. PKO BP - slyszalem, ze ktos tam ze znajomych znajomych otrzymal. Zlozylem ale napotkalem problemy - tym razem dotyczace mojej osoby. Na dzien dzisiejszy wiem tyle i wiecej juz tym interesowac sie nie bede. Moze jeszcze ktos uzupelni o swoje informacje dla dobra przyszlych desperatow:) Pozdrawiam (oby) przyszlych sasiadow i wszystkich innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kredyty c.d. IP: *.chello.pl 09.08.07, 23:18 Dodam tyle, że Polbank rzeczywiście udziela kredytów tylko na budynki nie leżące na działce 1157. Mnie nie udzielił ze względu właśnie na tą działkę. Co do Kredyt Banku to nie dostałam odmowy i wniosek jest ciągle rozpatrywany (od końca czerwca!!!)a ja ciągle donoszę kolejne dokumenty. Jestem wściekła bo powiedzieli mi w Murapolu, że nie ma problemu z Kredyt bankiem i że może poszłam do niewłaściwego oddziału. Tylko jak się jakiś czas temu pytałam czy współpracują z jakimś bankiem lub czy wiedzą które banki udzielają kredytów na tą inwestycję nic się nie dowiedziałam. Różne osoby piszą, że dostały kredyt. Ja mam takie pytanie i bardzo proszę o odpowiedź bo już jestem naprawdę zdesperowana: czy ktoś już dostał gdzieś (gdzie?) kredyt na mieszkania w budynkach: B2, B4, B6 lub B8? I druga sprawa. Tak sobie czasem zaglądam na stronę dominium (ponoć dane te są wiarygodne) i widzę, że dostępnych mieszkań od dłuższego czasu nie ubywa (ciągle 108), znaczy się nie sprzedają, a skoro się nie sprzedają to czy nie należy się obawiać o terminy budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prox Re: Kredyty c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 00:01 odbiegajac od tematu kredytow... Aktualnie na rynku mamy stagnacje. Za chwile-moment (zapewne po wakacjach) zaczna sie ukazywac mieszkania na rynku wtorym od osob, ktore zakupily mieszkania z mysla o zarobku. To, ze w Murapolu stoi sprzedaz nie znaczy, ze zla inwestycja (owszem, bardzo wiele mozna zarzucic umowie, biurze obslugi, checi wspolpracy oraz po czesci przyznac racji osobom, ktore pisaly wczesniej o zakazanych klauzulach itp). W tym momencie mamy chwilowa stabilizacje na rynku jezeli chodzi o popyt. Mieszkania zle schodza, posrednicy bardzo narzekaja na wyjatkowa posuche w sprzedarzy (jaka nie zdarzyla sie od bardzo dawna). Wyglada na to, ze przyszli kupujacy chca zobaczyc, co przyniosa przyszle miesiace. Fakt inny to taki, ze budowa ruszyla, a jak ruszyla to w miare sie posuwa. Nie znaczy to, ze moze sie zakonczyc szczesliwie. Kilku nieskazitelnych deweloperow w Krakowie w pewnym momencie dzialalnosci zaskoczylo cale srodowisko branzy nieruchomosci fatalnymi w skutkach decyzjami (najpierw dla klientow, a docelowo dla nich samych). Dlugo czytalem posty i w tym watku i w innych. Mimo wszystko zdecydowalem sie, chociaz cos mi mowi, ze nerwow nie koniec. Nie bede pisal czy warto, czy nie, bo to indywidualna decyzja. Mnie skusila lokalizacja i cena (zwlaszcza gwarantowana). Jezeli komus odpowiada lokalizacja, ale nie Murapol to proponuje inwestycje innego dewelopera kilkaset metrow dalej za wyzsza cene o ok. 1000 zl/m2. Podobno bardzo sumienny, aczkolwiek jak pokazala historia nawet sumienni potrafia byc w koncu niesumienni. Jaki, to nie bede reklamowal. Niech sobie sami poreklamuja. Odnosnie parzystych budynkow wobec kredytow to nic mi nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Kredyty c.d. IP: 86.41.77.* 10.08.07, 00:43 dzieki za konkretne informacje w sprawie tych kredytow szczegolnie prox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Kredyty c.d. IP: 213.180.137.* 10.08.07, 09:40 Ja dostałam kredyt w pekao sa, ale tez po załatwieiu wielu różnych formalności i ostrej bieganinie. Tyle że na budynek B5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Kredyty c.d. IP: 193.120.150.* 10.08.07, 18:54 W KTORYM ODDZIALE PEKAO SA DOSTALAS KREDYT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n&m Re: Kredyty c.d. IP: *.ghnet.pl 10.08.07, 19:37 ja dostałam w pko bp na budynek b6 i transze sa juz wypłacane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kredyty c.d. IP: *.chello.pl 10.08.07, 23:02 Dzisiaj podpisałam aneks przesuwający wpłatę pierwszej transzy o 20 dni i właśnie zauważyłam, że przesunięto też wpłatę kolejnych rat o 10 dni tyle że w odwrotną stronę tzn. na terminy wcześniejsze niż w umowie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INKA Re: Kredyty c.d. IP: *.ghnet.pl 11.08.07, 17:34 Witam. Moje transze z Millenium już są wypłacone na mieszkanie w budynku B5.PKO BP też udziela kredytów, bo miałam te dwa banki do wyboru. Akt notarialny o którym pisałam wcześniej bardzo pomaga w otrzymywaniu kredytów w różnych bankach. A co do obsługi w Murapolu...no cóż. Proponuję wszystko załatwiać przez Pana Prezesa( wtedy ważne decyzje podjęte sa na następny dzień). Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze z ta budową, coś się ruszyło i pracują. Byle do przodu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INKA Re: Kredyty c.d. IP: *.ghnet.pl 11.08.07, 17:34 Witam. Moje transze z Millenium już są wypłacone na mieszkanie w budynku B5.PKO BP też udziela kredytów, bo miałam te dwa banki do wyboru. Akt notarialny o którym pisałam wcześniej bardzo pomaga w otrzymywaniu kredytów w różnych bankach. A co do obsługi w Murapolu...no cóż. Proponuję wszystko załatwiać przez Pana Prezesa( wtedy ważne decyzje podjęte sa na następny dzień). Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze z ta budową, coś się ruszyło i pracują. Byle do przodu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kredyty c.d. IP: *.chello.pl 17.08.07, 19:45 Udało się nareszcie podpisać umowę kredytową w Kredyt Banku więc mogę potwierdzić że bank ten nie robi problemów niezależnie na jakich działkach jest budynek. Mimo to jakoś mi nie za wesoło (ta data ostatecznej spłaty straszy!). Teraz pozostaje tylko trzymać kciuki aby nie było opóźnień w budowie. Ponieważ nasze budynki są mniej więcej na etapie fundamentów a wiem że mieszkańcy poprzednich inwestycji narzekają właśnie na nieszczelne fundamenty (zalane piwnice) odczuwam pewien niepokój tzn. ja się kompletnie nie znam na sprawach budowlanych ale wiem że są tu tacy co się znają (patrz: wątek o grubości styropianu) i być może są w stanie rozwiać moje obawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xe Re: Kredyty c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 00:54 Czy ktoś jest zainteresowany odkupieniem mieszkania w bud.B3 ? Na zasadzie cesji umowy, niska cena. Pytania proszę na maila: bboza@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xe Re: Kredyty c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 16:54 UWAGA OKAZJA !!! uzupełniam poprzednią informację - mieszkanie o pow.62 m2 na I piętrze z pomieszczeniem gospodarczym i miejscem garażowym. Cena na umowie bardzo atrakcyjna, bo 5600 zł/m2. Więcej informacji podam mailem, bboza@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Kredyty c.d. 31.08.07, 18:14 U nas w końcu Millenium wypłacił pierwszą transze. Tak że moge potwierdzić że ten bank kredytuje tą nieruchomość. Odpowiedz Link Zgłoś
1olaja1 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.09.07, 21:15 Witam szukam sąsiadów z budynku B1- może ktoś kupił mieszkanie nade mną, chyba nr 10:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.07, 15:06 czy był ktoś ostatnio z inspektorem z banku sprawdzić postęp budowy przed przelaniem transzy murapolowi?. Jak wyglądała ta wizyta? pozdrawiam z budynku 7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.zax.pl 06.09.07, 19:35 sa juz nowe zdjecia z budowy - ciekawe dlaczego bbudynki 5-7 maja tylko chudy beton, a inne juz skonczone piwnice... skad taka nierowna budowa? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: sa juz nowe zdjecia z budowy 07.09.07, 07:23 Pewnie dlatego że nie sprzedali tam wystarczającą ilość mieszkań tak jak w innych budynkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.chello.pl 07.09.07, 22:12 Nie wydaje mi się. Z tego co pamiętam najwięcej wolnych mieszkań było w 8-ce, no i w ogóle wschodnia strona się gorzej sprzedawała. Myślę, że po prostu nie są w stanie wszystkich budynków na raz budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hudsonhawk@o2.pl Jacyś sąsiedzi z budynku B7 IP: *.autocom.pl 17.09.07, 18:20 mam podpisana umowe na mieszkanie w budynku B7 i przeszedlem wszystkie formalnosci z bankiem (Nordea) bez jakis duzych klopotow w czerwcu... czy ktos moze kupil tez meiszkanie w tym budynku ? pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bast Re: Jacyś sąsiedzi z budynku B7 IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.07, 21:25 czesc, z zona kupilismy m14. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
basieczka Re: Jacyś sąsiedzi z budynku B7 20.09.07, 22:02 Hej, my kupiliśmy w B7 m10:) W zeszlym tygodniu miala ruszyc juz na dobre budowa, byl ktos i widzial?? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Jacyś sąsiedzi z budynku B7 IP: *.ramtel.pl 21.09.07, 08:09 Czesć. Jeztem Ali i kupiac mieszkanie w Murapol w B7. Moja rozina z Senegal przyiezie na gotowe. Pozdrawica. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: sa juz nowe zdjecia z budowy 10.10.07, 19:51 Mam pytanie wie ktoś co sie dzieje na budowie. Bo jak umieszczali zdjęcia z postępu prac na poczatek miesiaca tak do tej pory nie umiescili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek S. Re: sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.ramtel.pl 10.10.07, 21:30 Siedzimy! Nic się nie dzieje! Nuda! Siedzimy! Piwko se pijemy! Siedzimy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.telnet.krakow.pl 11.10.07, 17:51 stawiają parter w b1 i 2. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: sa juz nowe zdjecia z budowy 12.10.07, 07:12 To juz dawno jest wiadome Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.telnet.krakow.pl 12.10.07, 11:58 Ale zdjęć nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.chello.pl 12.10.07, 23:51 Wygląda że parter w B1, B2 i B8 już stoi a robotnicy codziennie się uwijają. Tak to przynajmniej wygląda z perspektywy korka na Opolskiej/Conrada. Tylko że coś wczesną zimę zapowiadają... A ciekawa jestem czy ten podział działki 1157 się uprawomocnił jak obiecywali w biurze. Czy ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: sa juz nowe zdjecia z budowy 13.10.07, 23:48 Jak będzie takie tempo, to terminów raczej nie dotrzymają. Do końca listopada miało być zadaszenie! Znowu będzie aneks do podpisania?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: sa juz nowe zdjecia z budowy IP: *.chello.pl 14.10.07, 20:55 No nie...ja mam w harmonogramie prac stan surowy budynków z końcem marca! Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Harmonogram realizacji inwestycji 14.10.07, 21:55 Harmonogram realizacji inwestycji: 1. Ukończenie stanu surowego budynku - 30 listopad 2007 ( i co zdążą !!!!!!!?) 2. Wykonanie instalacji wewnętrznych - 30 styczeń 2008 3. Wykonanie tynków - 30 luty 2008 4. wykończenie mieszkań - 30 marzec 2008 5. wykończenie części wspólnych budynku - 31 sierpień 2008 6. zagospodarowanie terenu - 31 sierpień 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Harmonogram realizacji inwestycji IP: 198.91.8.* 15.10.07, 08:52 jasne, ze nie zdazą...czeka nas koleny anex do podpisania - przesuna termin wykonczenia mieszkan z 30 marca na 30 sierpnia 2007 - kolejne 5 miesiecy placenia odsetek od kredytu i to juz bez karecji w splacie kapitalu. Ze swojej strony przycisnalem Polbank aby wyslali "rzeczoznawce" na budowę co spowoduje niewyplacenie kolejnej transzy dla murapola - tylko tyle moge zrobic. A najbardziej denerwuje mnie fakt ze to "moj" budynek (B5) jest chyba najbardziej opozniony - B1, B2, B3 B4..ida na przyklad calkiem przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Harmonogram realizacji inwestycji 15.10.07, 11:08 Millenium dopiero wysyła rzeczoznawce przed wypłacaniem ostatniej transzy tak ze u mnie sie dopiero zrobi problem w nastepym roku. Jakbyś coś wiedział od tego rzeczoznawcy to daj znac bo jestem ciekaw jak Murapol sie z tego wytłumaczy. Ja mam w B9 i do sierpnia cos tam posuwali a teraz widzialem ze siadli na laurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Harmonogram realizacji inwestycji IP: *.telnet.krakow.pl 15.10.07, 11:59 Mój harmonogram wygląda inaczej: stan surowy - 30 marzec instalacje wewn - 30 kwiecień tynki - 30 maj wykończenie mieszkań - 30 czerwiec końcówka jest taka sama, czyli zagospodarowanie terenu - 31 sierpień. Ja biorę kredyt w Millennium, robili wizje 1 tydz temu i ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n&m Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 23.10.07, 10:53 czy ktoś był ostatnio na budowie? i widział co tam się dzieje, są jakieś postępy? bo zdjęć z pażdziernika murapol nie raczył umieścić do dzisiaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.180.137.* 23.10.07, 15:32 jakies sa, ale nieqwielkie budynki 1,2 - buduje sie chyba 1 pietro, budynek3 3 - bez zmian - strop w piwnicy, budynek 4 - dokladnei nie widzialam, ale podobnie chyba, budynek 5 - wylany beton podlogi w piwnicy i prety zbrojeniowe, ogolnie slabo, 6 nie widzialam, ale chyba podobnie jak 5, 7 - piwniece sie buduja, 8 - buduje sie 1 pietro, 9 - dokladnie nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 23.10.07, 21:54 Zdjęć nie pokazują, bo efektów widocznych gołym okiem nie widać! Jak dla mnie od miesiąca nic się nie zmieniło! ŻENADA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 24.10.07, 19:52 No nareszcie są nowe zdjęcia z budowy i nowa strona internetowa. Tylko dlaczego podają termina realizacji II kwartał 2008 kiedy wcześniej był III kwartał? I tak patrząc na zdjęcie budynku 8 wydaje mi się, że środkowe okna od strony południowej (krótszy bok) są wyższe niż te wąskie okna na projekcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meduz78 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.sgef.pl 25.10.07, 12:59 Witajcie po raz pierwszy, Zastawiamy się z żoną czy nie kupić mieszkania na tym osiedlu, bo w miarę blisko tam mieszkamy i znamy tą okolice. Z postów, które piszecie to wygląda na to, że jakość obsługi ma wiele do życzenia i zmieniają ciągle terminy. Bardzo podoba nam się ta lokalizacja ze wg na bliskość środków komunikacji i możliwość szybkiego dostania się do centrum. Mam pytania: Czy generalnie żałujecie/ nie żałujecie decyzji o kupnie tam mieszkania ? Jeszcze jesteśmy przed kupnem mieszkania, a ceny się zatrzymały, a mieszkanie które chcemy kupić dalej jest wolne, czy myślicie że moglby zejść z ceny, czy może ktoś próbował to robić ? Wiem, że lepiej się wstrzymać na razie z kupnem bo nie ma jeszcze uregulowanej sytuacji działki 1157. Proszę napiszcie co może pomóc podjąć decyzję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n&m Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 25.10.07, 18:50 bud 6 znów nie ma? o co chodzi? nie budują szóstki czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 12.11.07, 22:23 Pojawiły sie juz zdjecia z Listopada. Ale ta budowa im idzie jak krew z nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 13.11.07, 09:22 Ciekawe na jakiej podstawie firma Murapol wyobraża sobie wpłatę mojej kolejnej transzy? Zaawansowanie prac?! Raczej odbiega od harmonogramu!!! A miało być tak pięknie - odbiór mieszkania 31 grudzień 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
rasta78 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 14.11.07, 20:16 Od kilku tygodni zacząłem szukać niedużego mieszkania w okolicach Opolskiej i Conrada. Najpierw zainteresował mnie Murapol, więc wybrałem się do biura sprzedaży. Tam zero informacji i niemrawa obsługa - nie było co gadać, tylko pojechałem na budowe. Tam jeszcze gorzej, bo zero ruchu i nic sie nie dzieje, w ogóle jakiś dramat (..z opisu wynika że zaczeli w połowie roku). Jak sie zapytałem przypadkowych ludzi to powiedzieli że mieszkania to buduje się, ale w innym miejscu na Chełmońskiego. Podjechałem dalej i okazało się, że chodziło o osiedle realizowane przez Convector Development. Powiem tak - tam to rzeczywiście widac, że sie buduje. Jest potencjal ludzi i sprzetu, aż miło patrzec. Ochrona mnie nie wpuściła, ale zdążyłem się dowiedzieć, że wykonawcą jest Warbud i że zaczeli budować 2 miesiące wcześniej. Z tego co widziałem, to już zaczynają murować ściany parteru nad garażem. Wiec ja osobiście w Murapolu nie będe kupował, bo to jakieś żarty są. Czytam warunki sprzedaży z Convectora i widze, że na razie wszystko mi odpowiada, a ceny są podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.17.223.* 14.11.07, 22:15 jak się kształtują ceny? Dużo wolnych mieszkań jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
rasta78 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.11.07, 08:47 Nie wiem, ile mieszkań mają jeszcze wolnych. Ja szukam 2-pokojowego i dostałem kilka różnych propozycji od 43 do 47m2 - na parterze lub poddaszu, dość fajne, ale było też dostępne na I piętrze. Cena około 7400 zł za metr (bez względu na kondygnację), ale trzeba jeszcze doliczyć za piwnicę i miejsce postojowe. W ciągu miesiąca trzeba wpłacić około 40%, reszta niby miesięcznie, ale z tego co widzę, to chyba można negocjować indywidualny system spłaty. Odbiór ma być za rok, w grudniu. Wygląda wszystko dość rozsądnie i można uzyskać w miarę pełną informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 15.11.07, 09:01 Te Rasta, o ty pracujesz dla nich? Co ich tak zachwalasz? To jest najnowszy chwyt marketingowy? Murapol to najlepsza firma na krakowskim rynku! Ty widziałeś jak budują? Zobacz sobie galerie na www.murapol.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rasta78 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.11.07, 10:48 A co mam ich nie zachwalać, skoro widać że jedni budują a drudzy mówią, że budują??!!! Ja mieszkam po drugiej stronie Opolskiej i widze co sie dzieje, wiec nie ściemniaj. Adam - chyba dawno nie wychodziłeś z biura sprzedaży Murapolu, gdzie jak widać pracujesz, bo zdanie "Murapol to najlepsza firma na krakowskim rynku" wiele mówi. To forum jest dla ludzi wymieniających się opiniami na temat deweloperów, a nie miejscem spotkań pracowników biur sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberfrog Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.11.07, 11:20 O czym ty mówisz Adam?!Byłam na tej dennej stronie Murapola, gdzie nawet nie można zobaczyć schematów mieszkań, chyba że źle szukałam. Czytając twoją wypowiedź odnosze wrażenie, że reklamujesz Murapol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorgi Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.07, 16:35 ...za to szczere wyznanie Adam, to Murapol powinien ci wypłacić jakąś premię. Niezły ubaw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykaczor Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.07, 11:30 Ja podpisałem z nimi umowe na mieszkanie 3-pokojowe 68m2 i zgodzili się na raty kwartalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 15.11.07, 16:09 7400zł? żarty się skończyły, niech szukaja frajerów. Ja się do nich nie zaliczam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudiusz Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 15.11.07, 22:00 7 400 za m2 ?!! Co to za cena? Ja kupiłem w Murapolu mieszkanie za 5 900 m2. To 1 500 zł różnicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 16.11.07, 07:37 Jak widać ceny rosną nie wprost proporcjonalnie do postępów na budowie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolEk Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 10:51 Murapol??To chyba było dawno, albo nieprawda.Z tego co mi powiedzieli w Murapolu (3 tygodnie temu), to cena za m2 wynosi 7100 do 7400 zł + piwnica + miejsce postojowe za 35000. Coś ci się chyba pomyliło,chyba że goscie ogłosili wyprzedaż:-)) Poza tym, wypasowałem z tej oferty, bo okazało się, że Murapol ma nieuregulowany stan własności jednej z działek i w banku powiedzieli, że nie dostanę na to kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorowy anioł Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 11:06 A ja miałem podobną sytuacje z tym kredytem. Umowa Murapolu jest do chrzanu, a mało tego, nie chcą jej aneksować!!! Skandal!! I to ma być firma??? Przecież to jest w ich interesie. Zresztą nieważne. Kupiłem mieszkanie w tym rejonie, na tej samej ulicy i jest ok. Jestem generalnie mówiąc zadowolony. A należe do ludzi wymagających. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sexowna_jola Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 16.11.07, 11:37 Tak czytam i czytam.... Narzekacie i narzekacie. Podniecacie się sztucznie jakąś firmą Mura...coś, Rozwodzicie się na temat ich oferty, cen i umowy. Jak chcecie znaleść mieszkanie w tej lokalizaji, wystarczy wejść na wyszukiwarkę Dominium i poszukać jakie są oferty na w tym rejonie. Z tego co ja sie oriętuję to na ulicy Chełmońskiego to budują jeszcze chyba 2 lub 3 firmy dewloperskie. Podobne ceny i firmy z Krakowa. Pochwale się - sama kupiłam w jednej z tych firm. Resumując szkoda czasu na taką firme z Bielska. Temu kto tam kupił współczuje. Z całego serca - Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 16.11.07, 23:24 Tak mi się coś wydaje, że jak ktoś kupuje mieszkanie to się wcześniej orientuje w ofertach. Otóż ja nie znalazłam nic w tym rejonie na co by mnie było stać, poza tym oferta Murapolu mi się po prostu podobała. Owszem były dostępne mieszkania w podobnej cenie 2 ulice dalej tyle, że deweloper starał się o pozwolenie na budowę od paru lat (chyba się udało bo mieszkań nie widzę już w ofercie serwisu dominium). Kolejna firma z okolicy, której nazwy nie wymienię, Koleżanka kupiła mieszkanie, które miała odebrać w październiku...może się uda na wiosnę. Convector ma owszem ciekawą ofertę ale kurcze, mieszkanie są dużo droższe niż w Murapolu. Proszę więc nie wciskać kitu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.telnet.krakow.pl 02.12.07, 20:11 A MY współczujemy Tobie Jolu - KOMPLEKSÓW!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.telnet.krakow.pl 02.12.07, 20:14 Ja kupiłam za 5600 i kredyt dostałam bez problemu. Musiałeś zatem pytać w nieodpowiednim banku. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 03.12.07, 07:34 Nie wiem kiedy ty sie starale(a)s o kredyt ale wtedy kiedy ja to ani mBank, ani Millenium, ani Polbank nie chcieli dac kredytu ze wzgledu na stan dzialki. I uwierz mi ponad 3 miesiace walczylem z Murapolem i z bankami. Moze teraz sie to zmienilo. Ale z tego co wiem stan dzialki jest dalej nieuregulowany. Podobno w pazdzierniku czy listopadzie zapadl wyrok o podziale ale dalej nie jest prawomocny i murapol podobno czeka na upramowocnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: machon Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 20:37 BO TAK TO W ISTOCIE WYGLĄDA...Wciskają ciemnotę naiwnym ludziom, a połowa wpisów na tym forum to sztuczne dyskusyjki wywoływane chyba tylko przez pracowników Murapolu, bo nie wierzę żeby normalni ludzie zbiorowo oszaleli. Straciłem przez was cały cholerny listopad, bo okazało się, że wasza firma nie była uprzejma profesjonalnie przygotować inwestycję, która na dzień dzisiejszy nie nadaje się do kredytowania i nie wiadomo kiedy to nastąpi. W Fortis, gdzie wciąż mam pewny kredyt okazało się, że nie ja pierwszy uwierzyłem w zachęty Murapolu). Dno, panowie, dno!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 04.12.07, 21:26 byl taki okres kiedy Polbank i Millenium dawaly kredyt bez problemu na ta inwestycje- sam wzialem w Polbanku, ale to bylo w czerwcu 2007, a teraz znowu problem bo murapol oczywiscie nie wyrabia sie z budowa jak to jest zapisane w harmonogramie i bank wstrzymal transze - murapol prawdopodobnie trafi (albo juz trafil) na "bankowa" czarna liste developerow, zawalali do tej pory na kazdym z etapow sprzedazy i realizacji inwestycji, a to dopiero poczatek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.telnet.krakow.pl 05.12.07, 20:36 W Millennium nadal nie ma problemu z kredytem. Ja podpisałam umowe kredytową 3 dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TJ Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 17.12.07, 15:54 Wpisy na tym forum to jakas histeria... bezsensowne dyskutowanie i dramatyzowanie wszystkiego. Inwestycja jak kazda inna, jak ktos nigdy sam nie budowal domu to nie wie jak to wyglada. Polskie realia są takie, ze nic nie jest proste nawet jak sie tak wydaje. Coz obsluga w Murapolu nie jest moze najlepsza, ale chyba specjalnie nie mozna sie przyczepiac do samej inwestycji. Wszystko idzie do przodu, a wszelkie niedogodnosci to jest jednak kompormis pomiedzy dobra lokalizacja i atrakcyjna cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 17.12.07, 21:10 Pozdrawiam.... pracownika firmy Murapol. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 18.12.07, 07:22 Ja słyszalem ze podobno cały skład w murapolu wymienili. Ale i nowy nic a nic nie jest lepszy. Ale pozdrow szefowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 18.12.07, 09:04 Nie szefową tylko Panią Dyrektor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 13.11.07, 11:24 Czy mi się wydaje, czy cegły są krzywo ułożone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 21.11.07, 18:38 Ooo! Pojawiły się nowe zdjęcia. Jak się Wam podoba zdjęcie budynku 6 :-)))? Widać, że fotograf-artysta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A D Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 22.11.07, 09:09 30 listopada według harmonogramu prac ma być oddanie budynku nr 3 w stanie surowym. Mają jeszcze 8 dni na wybudowanie 3 kondygnacji! Jak myślicie? UDA SIĘ ? ? ? ? A jak tam wasz harmonogram? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.180.137.* 22.11.07, 13:29 tak samo - tylk dotyczy budynku nr 5 - tam to jeszcze musza skonczyc garaze stawiac, a nie tylko 3 kondygnacje... Ale co tam, wierzymy w Murapol :P Cuda się zdarzają :P :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 13.12.07, 09:15 Opóźnienia, opóźniania..... będą opóźnienia! Zresztą widać gołym okiem. Tylko czekać, aż Pani z Murapolu zadzwoni i zaproponuje aneks do umowy ;-( A płacić trzeba!? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 13.12.07, 14:01 Jak na razie to nic nie widać bo Murapol nie był łaskaw udostępnić zdjęć z budowy za grudzień :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 17.12.07, 22:40 Nie no postępy to na pewno widać, w bloku 8 jeszcze tylko dachu brakuje i codziennie widać ruch na budowie. Rzeczywiście szkoda, że nowych zdjęć jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.76.classcom.pl 27.12.07, 00:19 Witam wszystkich! Kupiłam mieszkanie w budynku nr 8 - czy jest na tym forum ktoś, kto również bedzie mieszał w tym budynku? Przeczytałam wszystkie posty i budynek B8 jakoś rzadko się w nich pojawiał... choc to akurat może i dobrze, bo większośc wpisów dotyczyła coraz to nowych kłopotów:-/ Ja dostałam kredyt w Kredyt Banku, na szczęście obyło się bez większych problemów, choć musiałam donieść parę dodatkowych papierków. Przejeżdzałam ostatnio koło placu budowy i widziałam, że mój budynek już stoi (znaczy mury stoją:-), ale z innymi już gorzej. A wiecie moze jak i czy rozwiązała sie sprawa z grubością styropianu? Kurde, nie chce marznąc w mieszkaniu, za które zapłaciłam tyle kasy i które będę spłacać przez najbliższe sto lat... Pozdrawiam wszystkich z budynku B8 i z innych też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 27.12.07, 13:15 marznąć nie bedziesz, dawniej ludzie budowali z pustakow bez zadnego ocieplania i jakos zyli i zyja do dzisiaj - po prostu wiecej musza wydac na ogrzewanie zeby miec cieplo w tych projektach wykonywanych dla Murapolu bylo tyle bledow, ze sie w glowie nie miesci. Czesc z nich poprawia i naniosa pozniej w formie powykonawczej, czesc oleja zupelnie. Ciekawe jak bedzie z tym styropianem - to sa w sumie dla nich koszty i to nie male Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 28.12.07, 19:03 Mam kolejny aneks do umowy do podpisania. Przesuwają termin oddania inwestycji. A jak tam u was? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 28.12.07, 21:46 A mozna wiedziec na kiedy przesówaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 30.12.07, 11:46 Joel77 w ktorym budynku masz mieszkanie? ja mam B5 i przesuneli jak narazie o miesiac tj. z marca na kwiecien 2008 ale jak znam zycie to to nie bedzie ostatni anex, w sobote wylewali plyte nad garazami wiec nie sadze zeby zdazyli z surowym na koniec marca i z oddaniem na koniec kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 30.12.07, 12:22 Chyba o 2 miesiące? Nie pamiętam dokładnie. Po Nowym Roku mam podpisać aneks. Budynek B3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.telnet.krakow.pl 30.12.07, 22:31 Ja mam w B3 i wg mojej umowy, którą podpisałam końcem września jest 30 czerwca-wykończenie mieszkań, 31 sierpnia-zagospodarowanie części wspólnych. Na wcześniej myślę nie ma szans. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 85.134.179.* 08.01.08, 16:22 kochani, dlaczego cały czas piszecie o aneksach z przesunieciem terminu oddania??? przecież od czerwca 2007 wiadomo, że oddają 31 sierpnia 2008. czy wy sie nie orientujecie na bieżąco?? dziwicie sie w grudniu jakbyście sie w ogóle tym nie interesowali. napiszcie lepiej jakie macie plany zmian ścianek działowych... pozdrawiam B&B bud. 7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.zax.pl 09.01.08, 00:14 No wlasnie o to chodzi, ze oficjalnie tego nie wiadomo... Ci co maja podpisane umowy ponad rok temu mieli 1 aneks przesuwajacytermin oddania z 31.12.2007 na 30.03.2008 Firm pytana przeze mnie czy data oddania sie znow zmenila, jeszcze w pazdzierniku 2007 zaprzeczala... mimo ze osoby podpisujace umowy dopiero teraz mieli od razu w umowie date 31.08.2008... Wiec to nie jest tak, ze my sie nie interesujemy, tylko, że murapol kręci, bo nie chce przesuwac daty wplat kolejnych rat... nieladnie z ich strony :( A jak widac czesci osob dano teraz kolejny aneks przesuwajacy termin oddania o miesiac... Do mnie jeszcze nic nie dotarlo. Ciekawe ile jeszcze takich aneksow oni wyprodukuja... BTw. bardzo załuje, ze w umowie z nimi nie zawarlam kar umownych dla nich w zwiazku z przesuwaniem terminu oddania mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 09.01.08, 07:14 Zamieszczenie kar umownych nic by ci nie dalo by sie na to na 100% nie zgodzili. Ja negocjowalem pare zapisów nawet sprzecznych z prawem wg. UOKiK i było ciężko a co dopiero takie cos. Nie wiem czy którykolwiek z developerów ma w ogole w zapisie takie zapisy bo by sobie petle na szyji ukrecali. Pozostało czekać na ich łaskawość ... niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 09.01.08, 09:08 Podpisałem niedawno kolejny aneks. Harmonogram prac jest następujący : 15 luty - stan surowy, 31 marzec oddanie mieszkań, 31 sierpień cała inwestycja. Co do 15 lutego to jest szansa, ale 31 marzec chyba jest niemożliwy. Przedtem miałem 30 listopada - stan surowy, 31 marzec oddanie mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 09.01.08, 14:01 Ja w zeszłym tygodniu podpisałam drugi już aneks przesuwający temin oddania, tym razem na koniec kwietnia. I myślę, że będzie to tak: Murapol doliczy sobie 60 dni z umowy, o które może się spóźnić i plota z zeszłego roku się potwierdza w rzeczywistości - czerwiec 2008! Voila! A pani dyrektor rozmawiając ze mną w listopadzie twierdziła, że "temin marcowy nie jest zagrożony"... Co do kar - negocjowanie jakichkolwiek zapisów z tej umowy było w zasadzie niemożliwe, a kary to już w ogóle kosmos kosmosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maslak Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.eranet.pl 11.01.08, 22:01 Witamy, Zamierzamy kupić mieszkanie w B6. Mamy kilka pytań dotyczacych inwestycji, trochęminy nam zrzedły kiedy poczytalimy wasze wypowiedzi: - Jak wygląda sprawa działki 1157,co ostatecznie wiadomo? - O co nalezy się upominaćprzy podpisywaniu umowy, o czym developer nie mówi? co udało Wam sięzmienićw umowach? - Czy ktoś z Was kupuje mieszkanie na parterze od strony wewnętrznej alejki/drogi?, jak mają tu wyglądać balkony/tarasy? (wzystkie wizualizacje omijają tę części budynków) Może znacie kogoś,kto kupił podobne mieszkanie? - Kiedy ta inwestycja bedzie gotowa? pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 12.01.08, 10:59 Ostatnio dostałem pismo z decyzja sądową że sytuacja z działka 1157 została uregulowana - czyli działka została wkońcu podzielona. Proponuje przegladnac umowe jezeli jakies zapisy sie nie podobaja to proponuje negocjowac. Nie wiele to da bo sa strasznie nieugieci ale cos mozna zawsze zystkac. Z tego co wiem to terimn oddania kazdego z budynkow jest teraz dla kazdego inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 15.01.08, 13:23 A mnie się nie podoba, że białe okna wstawiają. Miałam nadzieję, że będą brązowe jak na projekcie. To i kolory budynków też pewnie będą w takich jaskrawych barwach jak blok na Czerwieńskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 16.01.08, 16:44 Wlasnie widzialem w weekend te biale okna :-( troche mnie to zmartwilo, ale moze nie bede oceniac poki nie skoncza elewacji... z tego co widzialem na ich stronie to wszedzie wstawiaja biale, ale budynki w Tychach czy Bielsku zle nie wygladaly z kamiennym i drewnianym wykonczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hassan Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 19:56 He, he...Zobaczymy, czym was jeszcze zaskoczą. Kolorystyka okien, tak jak kolr elewacji jest elementem projektu, na podstawie którego wydano pozwolenie na budowę. Nie powinien ulec zmianie (zmiana istotna), chyba, że zmieniono pozwolenie. Zalecam czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 16.01.08, 20:37 Kolego co ty za bzdury wypisujesz. Co ma projekt na budowe wspolnego z kolorystyka okien. Inna sprawa ze Murapol ujal to w swojej ofercie a teraz montuje co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hassan Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 15:02 Hm, nie wiedziałem że jestesmy już kolegami...Ale skoro ripostujesz posądzając mnie o bzdury, to proponuję, żebyś poszedł do firmy i sprawdził. Poproś o kopie pozwolenia na budowę i wz [w tym terenie są bardzo wyraźne obostrzenia dot. kolorystyki elweacji i ogrodzeń, na pewno to wiesz:-)] na podstawie której wydano pozwolenie na budowe, to będziesz wiedział.kolorystyka jest elementem projektu i nie można jej zmieniać. Poza tym, jeżeli zawiera się z kimś umowę na podstawie określonego projektu o ściśle okreslonych cechach (jak np. kolor okien), to przynajmniej wypada zapytać, czy wyraża na to zgodę, bo w końcu Ty tam będziesz mieszkał i Ty za to płacisz. Jeżeli zaprojektowano brązowe (tik) a wstawiono białe, to bądź pewien, że zagrał motyw "obniżania kosztów budowy". Po prostu - w swoim interesie - kontroluj wykonanie projektu, skoro masz tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 31.01.08, 07:28 A wzięłaś pod uwagę to ,że na oknach są białe taśmy ochronne na oknach. Z daleka ciężko ocenic co jest pod taśmą zabezpieczającą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 17:57 Witam, czy jest ktoś na forum kto kupił mieszkanie na poddaszu?jeżeli tak to proszę o odpowiedź, sprawa dotyczy okna połaciowego, a własciwie jego braku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 06.02.08, 22:13 Owszem narożne z jednym oknem połaciowym. Nie no to niemożliwe żeby okna nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 15:30 właściciela mieszkania na poddaszu (narożnego)proszę o kontakt meilowy, Gocha10@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.tier.ar.krakow.pl 08.02.08, 18:09 Nie no przejeżdżałam dzisiaj koło budowy i widziałam śliczne okna połaciowe w B8. Takie jak trzeba i gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek zwolnienia w firmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 08:34 A zauważyliście, że pare osób wyleciało z firmy, nie ma już sławetnej pani dyrektor. Podobnie nie ma Pana Jana - kierownika budowy. Na swoich stronach internetowych ogłaszają się i chca przyjąć nowe osoby do pracy. Ciekawe która to już zmiana pracowników. Tak nie ma z kim rozmawiać, dzisiaj jest a za miesiąc jego miejsce zajmuje już ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: zwolnienia w firmie 09.05.08, 11:58 Nie wiem czy pani dyrektor wyleciala bo widzialem ja w biurze 1,5 tygodnia temu. Wiec moze zmienila tylko stanowisko. A wiedza i kompetencja pracowników to według mnie żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: zwolnienia w firmie IP: 195.212.79.* 09.05.08, 15:26 Wiecie co, jak pomyślę o poziomie obsługi świadczonym przez Murapol w Krakowie to mam w głowie milion negatywnych myśli, ale jestem zniesmaczona do tego stopnia, że nawet mi się nie chce o tym pisać. To jest TOTALNE DNO... A sytuacja sprzed dwóch tygodni jest kroplą, która przelała czarę goryczy. Miałam obejrzeć swoje mieszkanie razem z rodzicami, którzy specjalnie w tym celu przejechali 120 km do Krakowa, a ono było zamknięte i nikt nie miał klucza do pakamery, którą sobie tam urządzono!!! I do tego niegrzeczna pani z biura. Złota zasada Murapolu: postawić klienta pod ścianą - musi się zgodzić na wszystko bo i tak nie ma wyjścia. Zamordyzm to najlepsza metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowiusieńki Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ifsab.se 09.04.08, 13:54 Witam, przymierzam się do kupienia od nich mieszkanka. Czy da się z Murapolem negocjować o cenę? Dlaczego w B7 ceny są najniższe, a w B9 najwyższe? Dlaczego tak rażąco cenowo różnią się te dwa budynki? Stoją przecież obok siebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 14.02.08, 07:39 Sa juz nowe zdjecia z inwestycji z lutego. Za retusze zdjecia budynku B8 dał bym komuś medal. Nie ma jak pobawić się w paincie i zrobic to tak zeby nikt nie zauwazyl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 14.02.08, 18:40 Znaczy że co? Bo nie widzę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 14.02.08, 20:16 A ja się zastanawiałam czy to retusz czy to styropian spod tynku świeżo położonego tak wygląda dziwnie... Zastanawia mnie inna rzecz. Co znaczy "prace wstrzymane- budynek 2". Czyżby jakieś problemy z dwójką? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.02.08, 07:58 Zdjecie B8 -> nadbudówka z daszkiem - duza biala plama , pierwszy komin od lewej - lekka biala plama na tle nieba, czlowiek na dachu - tez jakies zabawy "paintem" wystapily... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 15.02.08, 20:41 A widzicie gościa w zielonych spodniach na rusztowaniu na parterze? Pije browarka! Odpowiedz Link Zgłoś
bswierk Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 20.02.08, 18:37 witam. moj pierwszy post tutaj (dlatego mozliwe ze ta kwestia byla juz poruszona). czy jestescie swiadomi tego ze otrzymacie mieszkanie z sufitem w stanie surowym? (gole plyty betonowe z widocznymi polaczeniami). PS: mam mieszkanie nr 9 w B1 (szukam sasiadow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.t-mont.net.pl 20.02.08, 22:05 A gdzie tak pisze? Ja myślałam że nie będzie tynków ale zapewnili mnie że to tylko standardowy zapis w umowie i tynki będą w całym mieszkaniu, a konkretnie chyba gips maszynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansolo Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 20.02.08, 22:37 ludzie, przeciez to wszystko jest opisane w standardzie wykonczenia, ktory jest zalacznikiem do umowy- czytacie umowy, które podpisujcie? stan deweloperski, wylewki, brak parapetów wewnętrznych, stropy mamy typu filigran- czyli element nośny tworza niewysokie prefabrykowane kratownice osadzone w betonie + warstwa nadbetonu wylewana na budowie - szczeliny-łączenia o ktorych piszesz to normalna rzecz - tak po prostu musi być bo nie jest to jednolita płyta żelbetowa, ale nie jest wielki problem, staniesz na krzesełku, zaszpachlujesz i juz masz gladka powierzchnie sufitu Odpowiedz Link Zgłoś
bswierk Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 20.02.08, 23:07 i wlasnie swiadom tego co mam w umowie probuje zalatwic jakos sprawe. jest problem.duzy. sam to bedziesz robil? bo ja nie. rozmawialem dzis z czlowiekiem z murapolu ktory pytal Pania dyrektor czy mogą przyjąć zlecenie dodatkowe na szpachlowanie sufitow (oczywiscie za doplata wycenioną przez nich) i powiedzieli ze nie ma takiej mozliwosci. a inspektor budowy powiedzial ze nie ma problemu tylko z biurem trzeba zalatwic. problem w tym ze murapol ma na budowie maszyne do tego a jak przyjdzie jakis "fachowiec" i zacznie ci robic recznie to powodzenia - bedziesz mial slady zacierania, zaokraglenia w naroznikach i cholera wie co jeszcze... oczywiscie mozna wynajac firme ktora ci przyjedzie z taka maszyną... tylko tyle ze do jednego mieszkania moze kosztowac to kolosalne pieniadze (chociaz co do kwoty za taka usluge nie jestem pewien -dlatego pisze tutaj) ja wolalbym to miec za wszelka cene zrobione przy tynkowaniu scian - wchodzisz na gotowe a nie pozniej ci ktos demolke robi... dlatego tez mnie dziwi postawa murapolu ktory nie chce przyjac takiego zlecenia, poniewaz ja i pewnie duza czesc ludzi (ktorzy dopiero otworza oczy jak im oddadzą mieszkanie) by na to poszła... a tu jak bedzie wygladal sufit w mieszkaniach oddawanych przez murapol :( img185.imageshack.us/img185/25/img0004hw8.jpg x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 21.02.08, 20:13 a co to za rura prawie na środku pokoju!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bswierk Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 21.02.08, 22:57 wszyscy tak beda miec - jako słup w pokoju :( przynajmniej w B1... brawo dla architekta...pion kanalizacyjny w pokoju... trzeba bedzie myslec zeby jakos to gipskartonem zabudowac... ---------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.crowley.pl 09.03.08, 16:36 kanalizacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 14:12 Uwaga ludzie,Murapol to przekrętasy!Na Czerwińskiego oddali budynki w takim stanie, że za najgorszej komuny było lepiej. Chwyt z niewtynkowanym sufitem to stary numer. Zobaczcie sobie klatki schodowe na Czerwińskiego. Nie róbcie błędu, który ja zrobiłem, bo dałem się podpuścić cwaniakom i do dzisiaj pluję sobie w brodę!! Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 22.02.08, 20:08 Ja na suficie będę robił kasetony, więc mnie wali taki sufit ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansolo Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.22.30.* 27.02.08, 17:55 czy ma ktos z Was kontakt do PROJEKTANTA tego naszego osiedla? Firma nazywa sie ARCH PRO, albo jakos podobnie - w googlach znalazlem firmy o podobnych nazwach ale zadna nie "chwali" sie Murapolem w swoim portfolio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 27.02.08, 22:20 własnie czekam tez na kontakt z tym projektantem, bo wprowadzilem kilka zmian do projektu i mam dostac potwierdzenie czy to wszystko bedzie zaakceptowane i ewentualnie ile bedzie kosztowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansolo Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.22.30.* 28.02.08, 11:51 czy próbował ktos z was załatwic pozwolenie na dodatkowe okno połacione? na powiekszenie okna w scianie szczytowej (tego 60/150 - ktore wyglada jak okno do piwnicy) się nie zgodzili ze wzgledu na istotne zmiany w projekcie - nie znam sie, nie jestem architektem ale tak sie zastanawiam czy to taki nowy trend - projektowanie okien piwnicznych w pokoju dziennym? co im szkodziło wstawic normalne okno o standardowym wymiarze 120/150? artyści od siedmiu boleści... [url=imageshack.us] [img=img405.imageshack.us/img405/7093/007respn9.jpg][/url] [url=img405.imageshack.us/my.php?image=007respn9.jpg] [img=img405.imageshack.us/img405/7093/007respn9.th.jpg][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 01.03.08, 20:55 założłem bloga z fotkami o budowanym osiedlu, mam nadzieje ze jakoś uda się to rozwinąc.. jakbyscie mieli jakies uwagi lub sugestie to czekam na opinie Zapraszam na : chelmonskiego.blogspot.com/ ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.zax.pl 02.03.08, 01:03 super, wielkie dzięki, dodaje do ulubionych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 02.03.08, 14:46 Świetny pomysł, również dodaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 77.252.160.* 03.03.08, 16:18 bardzo fajny pomysł:-) do pełni szczęścia brakuje mi tam tylko forum dla przyszłych mieszkańców:-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 03.03.08, 16:54 no mozna być coś takiego stworzyc, w koncu jak budowa się skończy to nie będe miec spacjalnie o czym pisac ;-p sadze ze tematy sie rozwina jak dostaniemy klucze ------------------------------------------------------------- zapraszam an chelmonskiego.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 13.03.08, 20:14 Pomysł z blogiem przedni:) Oby tylko wystarczylo czasu i sil na akualizacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 08:38 dodatkowe okno i powiększenie okna to nie jest zgodnie z Prawem Budowlanym istotne odstępstwo. To się załatwia zwykłym wpisem w dziennik budowy oraz zaznaczeniem na czerwono w dokumentacji. Tylko i aż tyle więc jak ktoś olewa to się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 217.98.12.* 09.05.08, 09:25 No nie da się nie zauważyć, iż murapol ma kłopoty z personelem. Ja podpisywałam umowę przedwstępną z nimi jeszcze w 2006 roku i od tego czasu wiele osób przewinęło się przez tę firmę. Przez pewien czas pracowała w Murapolu moja znajoma, jedynie przez pewien czas gdyż większość pracowników złożyła wtedy grupowe wypowiedzenia. No i czego można oczekawiać od wciąż nowych pracownikow, zasłaniających się niewiedzą wynikającą z braku doświadczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 05.03.08, 22:49 Szukam Przedszkola dla dziecka w naszej okolicy - macie jakieś pomysły? Znalazłem na ul. Heleny Modrzewskiej lub na ul. Stachiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 19.03.08, 16:27 w okolicy sa jeszcze: Prywatne Przedszkole nr 16 Domowe Przedszkole Adres: 31-223 Kraków, Prądnik Biały, ul. Pachońskiego 8, Prywatne Przedszkole Zgromadzenia Sióstr Córek św. Franciszka z Florencji, Adres: 31-345 Kraków, Prądnik Biały, ul. Sosnowiecka 12, tel. 012 637 84 35 Przedszkole RAINBOW Adres: 30-126 Kraków, Bronowice, ul. Zapolskiej 10c, tel. 012 638 65 00, przedszkole.rainbow@krak.pl Przedszkole Niepubliczne Iskierka Adres: 30-080 Kraków, Krowodrza, ul. Staffa 6, tel. 012 637 33 46, przedszkoleiskierka@neostrada.pl, www.przedszkoleiskierka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.212.79.* 20.03.08, 11:57 Powrócę jeszcze do tematu okien, bo będąc w Murapolu zobaczyłam, że na makiecie też są brązowe. Czy ktoś z Was może pytał się w biurze dlaczego wstawiono białe? Pytam w sumie z ciekawości, bo i tak nie ma to już żadnego znaczenia :)... Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 20.03.08, 16:16 Tak panie w biurze poinformowaly ze okna brazowe byly na makiecie i prezentacji we wczesniejszej wersji jak nie bylo poprawek. A w projekcie budowlanym niby sa biale. Po prostu zrobili "chłyt marketindody". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.03.08, 11:37 byłem wczoraj na budowie i zrobilem kilka fotek... okna sa ogolnie biale.. ale uwaga, sa tez ciemne brązowe w tych elementach scian gdzie są te wykusze z z dużymi oknami chelmonskiego.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 26.03.08, 17:14 Powiedzcie jakie są Wasze sposoby na rozmowę z pracownikami Murapola. Normalnie ręce i nogi opadają. Oni nic kompletnie nie wiedzą!!! Totalny brak profesjonalizmu. Nie ma tam chyba osoby pracującej dłużej niż 3 m-ce i potrafiącej udzielić fachowo odpowiedzi na PROSTE pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 26.03.08, 18:42 Niestety łatwo nie jest. Na ten przykład nie mogłam się dowiedzieć jak to jest z tymi ścianami działowymi na poddaszu bo te w B8 mi nijak na kartongips nie wyglądały. Coś ktoś wie na ten temat? Właśnie się męczę nad zaplanowanie instalacji. Mam niewiele czasu a plan od Murapola dostałam w takim stanie, że w niektórych miejscach nawet ścian nie widać. Może ktoś ma jakieś fajne pomysły na urządzenie mieszkania narożnego na poddaszu? Oprócz okien coś mi się wydaje, że i balkony inaczej wyglądają (miały być murowane i z daszkiem). Za to podobają mi się piękne balustrady na klatce schodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 27.03.08, 07:36 Balustrady moze sa piekne ale wedlug mnie nie praktyczne i nijak nie pasuja do tego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 27.03.08, 11:14 a jak wygladaja balustrady na schodach ? wiecie coś wiecej i widizeliście je ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 27.03.08, 11:54 Czy ktoś z Was zmieniał drzwi z wzmocnionych na antywłamaniowe???? ile to kosztuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 27.03.08, 20:38 Czy balustrady będą pasować to się okaże jak wykończą klatki. Na pewno jednak nic mnie tak nie denerwuje jak te wąskie okna w mieszkaniach narożnych...ba, nie dość, że wąskie to jeszcze przy samej ścianie i na takiej wysokości że szkoda gadać! Odpowiedz Link Zgłoś
ablutomania Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 27.03.08, 20:48 Witam, Blog jest super! jako przyszła mieszkanka dziękuje za aktualne zdjęcia:) Czy może ktoś jest zorientowany kiedy możemy się spodziewać odbioru naszych mieszkań? Już parokrotnie przesuwano terminy i już nie bardzo można zaufać obietnicom Murapolu:( Szczególnie interesuje mnie budynek B5:) Pozdrawiam serdecznie autora blogu i pozostałych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 206.19.210.* 28.03.08, 10:25 Hej wszystkim. Ja mam odbior mieszkania 11-go kwietnia (Budynek B3 parter). W zasadzie to mial byc juz jutro (tj. 29-go marca) ale nie udalo mi sie zalatwic wszystkich formalnosci zw. z ostatnia transza kredytu. I musialam przesunac termin. Czy ktos jeszcze odbiera w tym terminie? Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 28.03.08, 11:16 Ja mam mieszkanie w budynku 7 i termin odbioru jest na 30 czerwca (wykończenie cześci wspólnych do 31 sierpnia) Co do tych okien w narożnych mieszkaniach. Mam takie samo takie samo, ale akurat mi to nie przeszkada bo umiesciłem w tamtym miejscu garderobe i takie niewielkie okno jest w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 28.03.08, 21:57 Ja mam odbiór jutro (tj. 29 marca). Zobaczymy...B3. Nie podoba mi się to że budynek jest nie wykończony. No cóż terminy gonią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.t-mont.net.pl 28.03.08, 22:33 Witam, ja mam mieszkanie w B3 i zgodnie z umową wykończenie mieszkań 30 czerwca, części wspólnych 31 sierpnia. Bardzo dziwią mnie te rozbierzności! Jak to możliwe że inni z B3 odbierają prawie już?? Czy cokolwiek da się w tym mieszkaniu teraz już zrobić? Pozdrawiam sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 29.03.08, 10:21 Tak jak pisałem wcześniej... miałem odbiór ;-( ....ale odbierać nie było co!!! Mieszkanie B3 parter. I tak: - świeże wylewki na podłodze (chodziliśmy po płytach styropianowych) - brak drzwi wejściowych - niezamontowane grzejniki - brak klamek w oknach - brak obróbki tynkowej parapetów Stan budynku bardzo surowy, budowa trwa. Inwestor bardzo chce dotrzymać terminów, ale niestety... UWAGI DLA ODBIERAJĄCYCH: Nie wpłacajcie ostatniej transzy dopóki nie odbierzecie mieszkania - ja popełniłem błąd - wpłata już poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 29.03.08, 12:42 Wedlug standardu wykonczenia drzwi wejsciowe, grzejniki, okna powinny byc wykonczone! Chyba sie przejade do Murapolu w poniedzialek i zapytam osobiscie o to. Ja mam wplacic ostatnia transze do 10-go... Czy mowili w jakim czasie mowili wykonaja brakujace rzeczy?? A jak wyglada reszta rzeczy: sciany proste itd? Poza tym niepokoi mnie jeden zapis w tym pisemku, ktore wyslali przed oddaniem. Mowi o tym, ze wszystkie strony uzytkujace klatke schodowa maja "solidarnie" zaplacic za jej remont jesli sie zniszczy w czasie wykanczania mieszkan. Co Ty na to? Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 29.03.08, 22:54 Przed Świętami "zwiedzałam" 8-kę: były drzwi wejściowe i grzejniki (z wyjątkie łazienki)natomiast nie było gniazdek, płytek na balkonie i rzeczywiście niektóre okna bez klamek. To można odebrać mieszkanie kiedy klatki i w ogóle cały budynek nie są wykończone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 30.03.08, 12:32 Hej, dla mnie to tez bylo b. dziwne i zapytalam Murapol czy po odebraniu mieszkania bede miala dostep do niego (dojazd, media, itd...). Odpowiedz (nawet na pismie) byla twierdzaca. Trzeba tylko poinformowac Murapol w jakich terminach i kto bedzie prowadzil roboty wykonczeniowe i kiedy bedzie potrzebny prad i woda i oni dadza dostep. Dodatkowo budynki B1 i B3 (te najdalej od Opolskiej) maja byc odgrodzone od reszty budowy zeby bylo bezpieczniej no i ma byc tymczasowa dojazdowa droga brukowa zeby bylo jak dojechac. Mam tylko nadzieje, ze Murapol spelni wszystkie obietnice w terminie... Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow :) Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 11.04.08, 20:05 Hej wszystkim, Dzis odebralam mieszkanie w B3 na parterze. Na szczescie zdazyli juz zamontowac: grzejniki, klamki w oknach i drzwi wejsciowe ;) Ogolne spostrzezenia: - sciany rowne, jedynie w lazience maja troche odchylki (ok. 1cm) ale twierdza, ze to jest w "granicy bledu" i nie jest uznawane za usterke - wylewki rowne - klamka w jednym oknie balkonowym zainstalowana odwrotnie (nie sposon zamnknac okna ;)) - kabel od tv i internetu zainstalowany po zlej strony (niezgodnie z moim projektem) i jedna scianka zlej dlugosci. Mam nadzieje, ze szybko usune te usterki. Ale ogolnie nie najgorzej i nawet powierzchnia mieszkania sie zgadza :) A jak u Was? Pozdrawiam. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Meble kuchnia IP: *.dns.com.pl 08.04.08, 10:12 Czy ktos z was ma może jakies doświadczenia z firma Kuchnie Grabowscy na Chmieleńcu (Ruczaj) ? www.kuchniegrabowscy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Meble kuchnia 08.04.08, 11:56 Filmeb Studio. Filek A. tel. 0 604 44 42 69; tel.: 033 873 51 68 adres 34-100, Jaroszowice 19a woj. małopolskie Siedziba i salon pokazowy w budynku MIX-ELEKTRONIX na Wadowickiej, duże doświadczenie i naprawdę ogromna fachowość. Dwie kuchnie już u nich robiłem, a trzech moich znajomych po odwiedzinach u mnie zdecydowało się skorzystać z ich usług. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Meble kuchnia IP: *.dns.com.pl 09.04.08, 12:24 Super... dziekuje za rekomendacje, wybiore sie do nich :-) Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Meble kuchnia 18.04.08, 14:23 okazało się że Pani Ania Filek oddzieliła się od rodziny jakiś czas temu i ma swoją firmę - podaję kontakt do niej 604 444 269 zainteresowanym mogę podesłać zdjęcia jak wygląda ich robota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JankaW Re: Meble kuchnia IP: 78.8.106.* 08.04.15, 14:45 Moi znajomi mieli robione meble na wymiar przez firmę Rubimeble. Ich kuchnia faktycznie wygląda genialnie, meble idealnie dobrane do charakteru domu i rozmiarów kuchni. Czy ktoś z Was jeszcze korzystał z ich usług? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radzio Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego - vat IP: 78.131.137.* 12.04.08, 17:29 Witam Kupiłem mieszkanie z miejscem w garażu w B3, za mieszkanie zapłaciłem vat 7% za garaż 22%, podobnie oferuje większość deweloperów w Krakowie. W Polityce nr 9 z 1.03.2008 na str 46 w artykule "Uroki sprzedaży wiązanej" przeczytałem, że gdy kupuje się garaż i mieszkanie razem, za garaż można zapłacić również vat 7%. W Murapolu powiedziano mi na razie, że muszą się skontaktować z radcą prawnym - prawdopodobnie istnieją dwie interpretacje przepisu. Proponuję zainteresować się tym i uderzyć do Murapolu, gdyż gdy zrobi się wokół sprawy większy ruch może każdy odzyska te kilka tysięcy złotych z niepotrzebnie zapłaconego podatku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MikroUser Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego - vat IP: *.autocom.pl 12.04.08, 18:13 radzio a czy jak będziesz miał więcej informacji (radca prawny) to możesz się podzielić tym na forum? O ile dobrze wiem, podpisując umowę już się zgadzasz na te 22% od garażu. Czy Murapol ma na to jakiś wpływ i w momencie podpisywania umowy trzeba wyznaczyć 7% a nie 22%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MikroUser Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 12.04.08, 18:05 Witam, Rozglądam się za mieszkankiem i wpadłem na to forum. Czy da się negocjować cenę z Murapolem? Widział ktoś te mieszkanka gdzie w środku pokoju stoi słup? To jest normalne? Jak to wygląda? Da się coś z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 12:52 Witam wszystkich! nasze mieszkanie jest w B9 na parterze, pozdrawiam przyszlych sasiadow :) zastanawiamy sie nad dostepnoscia uslug w naszym przyszlym miejscu zamieszkania i z przerazeniem stwierdzamy ze zakupy trzeba robic na Azorach :D:D:D nie ma tam zadnego sklepu .....o przedszkolach juz bylo...komunikacji miejskiej póki co także brak.... jedno co pocieszajace, to to ze mamy naprawde swietny kosciol, www.parafiaredemptor.diecezja.pl/dzial.php?id=zespol zaprojektowany przez dobrych architektów www.koniorstudio.pl/ i duze tereny przeznaczone pod zabudowe, pozostaje tylko czekac :) do zobaczenia na placu boju ! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 13.04.08, 14:39 1.komunikacja aktualnie z pętli na Azorach można dojechać prawie wszędzie, tam też są sklepy, nie jest to może najwygodniejsze ale można tam zakupić wszystko. Prawdopodobny rozwój okolicy spowoduje że zakupy będą bliżej. Dokładnie naprzeciwko stacji SHELL planowane jest posadowienie dużego centrum handlowego którego realizacją zajmie się KKK (Krakowska Kongregacja Kupiecka) i zakupy będą w zasięgu 200-300 metrów w niedalekiej przyszłości planowana jest rozbudowa lini tramwajowej która kończyć będzie swój bieg na pętli niedaleko od osiedla (od wschodu jakieś 100 metrów) co rozwiąze wszelkie problemy komunikacyjne bo dojazd od centrum tramwajem zajmie 10-15 minut oba czynniki spowodują wzrost wartości mieszkań o około 20 - 30 % z uwagi na rewelacyjną lokaizację, dobrą architekturę itp P.S. nie mam mieszkania na tym osiedlu, nie jestem z MURAPOLU, interesuję się rozwojem miasta u urbanizają, bardzo lubię tę część miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 18:08 ja takze interesuje sie rozwojem miasta, choc bardziej architekturą, nie dotarly do mnie jeszcze takie informacje, jesli mozna gdzies o tym poczytac, to prosze o namiary... obecnie mieszkam na Azorach i znam walory tej lokalizacji, choc nie cieszy sie sławą i odstrasza poziom zycia jaki niektorzy tu preferuja, to komunikacja z innymi czesciami miasta i dostep do uslug jest zadowalający... jesli chodzi o osiedle chelmonskiego, to znaczna bariere stanowi ul.Opolska, (o duzym natezeniu ruchu) oddzielajac fizycznie te dwie czesci miasta... dlatego nie chcialabym z dzieckiem isc po bulki na Azory :) mam nadzieje ze jak mowisz rozwoj ten nastapi i ze ja bede jeszcze tam mieszkac, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 13.04.08, 19:25 budowa brzoskwiniowej i nowosłowiczej dodatkowo pomoże w skomunikowaniu tego miejsca. plany budowy tramwaju są opublikowane w niedostępnym nigdzie (niestety) planie rozwoju krakowa w ltach 2007 - 2112 (choć dat nie jestem pewien, bo widziałem tylko fragmenty w wersji elektronicznej). Postrzeganie Azorów zmienia się i to szybko, poza kilkoma "złymi" blokami to osiedla skłąda się z domków! Poziom życia rzeczywiście jest trochę niższy niż w np Bronowicach, ale i to się zmieni. Wymusi to rynek. Na Radzikowskiego już sa normalne sklepy, z czasem i na Azorach się pojawią. Ja się cziesze że nie mieszkam na Ruczaju, to jest dopiero dramat tam nie ma niczego. Ani komunikacji, ani dróg, ani sklepów ani szkół i przedszkoli. Opolska rzeczywiście dzieli, ale ja wspomniałem tramwaj, market, dwie nowe dorgi powinny zmienić to wszystko. Natomiast aktualnie możesz udać się na Shella :) na pyszne hot dogi Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 14.04.08, 07:44 Mam pytanie a co sądzicie o idącej obok linii kolejowej. Jako tako zauważyłem ze pociągi jeżdżą tam bardzo rzadko. Ale nie chciałbym żeby zmieniło sie to w arterie kolejową. Samoloty i drogę szybkiego ruchu już mamy wiec lepiej żeby nie planowali rozbudowywać kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrouser Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.04.08, 23:07 Witam, wynajmuję teraz (ok. roku) mieszkanko dokładnie po innej stronie Opolskiej obok dużego placyku dla dzieci. I z pewnością mogę powiedzieć, że pociągi jeżdżą bardzo rzadko, i nie są tak uciążliwe jak np. samoloty, które teraz się rozlatały jak szalone :) Właśnie się zastanawiam nad kupnem mieszkanka od Murapolu, bardzo proszę o pomoc (o kontakt) bo mam sporo pytań i nie mam u kogo się doradzić. Mój mail: MikroUser @ gazeta.pl Będę bardzo wdzięczny! Kto wie, może bęzdiemy sąsiadami :) -- MikroUser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkw Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.08, 21:36 Pociągi obecnie nie są uciążliwe, bo linia bodajże od 1997 roku była zamknięta (podmycie nasypu). Z tym, że PKP powoli ją remontuje - funkcjonuje już jeden tor, docelowo ma być uruchomiony również drugi. Linia ta funkcjonowała i zapewne znów ma funkcjonować jako towarowa obwodnica Krakowa - w praktyce oznacza to, że cały ruch towarowy przechodzący przez Kraków zostanie skierowany na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trawka_13 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 09:32 Widać Morfinko_12, że jesteś zorientowana, a szczególnie wzruszające jest PS. Ale do rzeczy - wszystkie te założenia są dość teoretyczne, jeżeli mówimy o zabudowie na północ od ulicy Conrada (IKEA, Macro). We wrześniu ub.r. miasto (na życzenie Pana Prezydenta JM, uznano skargi mieszkańców) uwaliło swój własny plan miejscowy pt. "Obszar koncentracji usług Bronowice Wielkie", tym samym wykluczając mozliwość budowy centrum handlowego (Auchan) nieopodal IKEA. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.04.08, 11:14 jestem zorientowany! szczególnie wzruszająca jest Twoja reakcja. Założenia dotyczące tramwaju nie są teoretyczne a wpisane w plan rozwoju miasta... co do marketu to ja nie pisałem o Auchan tylko o centrum handlowym KKK po stronie Azorów na Josepha Conrada (u wylotu nowej ulicy Brzoskwiniowej). Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 14.04.08, 07:40 Pozdrawiam sąsiadów :) Ja słyszałem ze w okolicy ma być budowany Auchan tak ze zakupy będzie gdzie robic. Obok jest jeszcze Makro z tym że trzeba miec karte zeby zrobic tam zakupy. Brak sklepów po tej stronie opolskiej myśle że wkrótce sie zmieni ze względu na nowo wybudowane osiedla. A jezeli chodzi o kościół to faktycznie ładny w środku jeszcze stan surowy ale podejzewam ze juz niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:15 Witam, czy ktoś już odbierał mieszkanie na poddaszu? Czy powierzchnia użytkowa mieszkania zgadza się z tą zaplanowaną? za powierzchnię o jakiej wysokości w rzeczywistości płacimy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikrouser Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 15.04.08, 23:10 czy mogę poprosić o kontakt kogoś kto już kupił mieszkanko od Murapolu. Chcę właśnie od nich kupić i mam bardzo dużo pytań ... a nie mam z kim się doradzić. Bardzo proszę o kontakt: MikroUser @ gazeta.pl Może zostaniemy sąsadami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 16.04.08, 00:18 Płacimy za metraż powyżej 180 cm, tak mi powiedzieli w Murapolu. Choć ja nie wiem czy to nie powinno być 200 cm... No i balkony będą niestety bez zadaszenia. Ja jestem ciekawa jak wygląda sprawa z pozwoleniem na użytkowanie na ul. Czerwieńskiego (O ile się nie mylę Morfinka_12 jest mieszkańcem bloku na ul. Czerwieńskiego (?!). Martwi mnie że może to trochę potrwać, bo Murapol założył sobie w przypadku naszego osiedla, że może to nastąpić dopiero w styczniu. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 16.04.08, 10:01 tak zgadza się mieszkam tam. budynek miał pozwolenie na użytkowanie miesiąc po Aktach Notarialnych. Murapol przy całym swoim zakręceniu i nieprofesjonalności, robi całkiem, całkiem. Ważne że nie podnosi cen, ale rzadko dotrzymuje terminów! czegokolwiek! budowy, przekazania, wykonania poprawek, pozwoleń, wszystko opóźnione. Kumpel kupił u nich mieszkanie, powiedziałem ile i co się opóźni i żyje na luzie. wiem że w sierpniu najwcześneij odbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 10:31 Z tego co piszesz wynika, że w momencie zawierania umów (przyrzeczonych?) sprzedaży u notariusza, budynek nie spełniał wymagań dotyczących jego przeznaczenia (brak decyzji o pozwoleniu na użytkowanie). Prawdę mówiąc, notariusz nie powinien sporządzić takiej umowy. Słyszałam od znajomych, że na Czerwińskiego Murapol przekazywał mieszkania b. kiepsko wykonane, bez wytynkowanych sufitów. Jak to wszystko się podsumuje, to mozna mieć poważne wątpliwości co do rzeteleności tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 16.04.08, 11:05 mieszkania poza drobnymi usterkami nie maiły większych wad, sufity bez tynków nie są najlepsze ale tak podpisaliśmy uowy przedwstępne do których załącznikiem był standard budynku, gdzie pisało że nie ma tynków... umowę przenoszącą własność sporządzano z zastzrzeżeniem że budynek nie nadaje się do zamieszkania bo nie ma pozwolenia, i że nie wolno, mieszkało wtedy w nim jakieś 60 % ludzi. A piszczeli wszyscy żeby murapol nie wypowiedział umów lub nie kazał sobie dopłacać czegoś. Więc przenosili własność budynku bez odbioru. Większośc kupiła tam mieszkania po 3000 PLN! więc nie dziw się że chcieli mieć akty w ręku, choćby bez odbiorów. Co do jakosci prac wystarczyło odebrać mieskzanie 3 - 4 razy i poprawiono wszystko na co zwróciłem uwagę. Ale jak wspominałem ja się tego spodziewałem. inni wiem że czekali na ten budynek ze dwa lata dłużej niż zakładano pierwotnie... nikogo nie bronię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 12:05 No tak, wszystko jasne. Murapol robi tak, jak ostatnio Uniwers na Szwai. Po prostu - smutne realia zakupu mieszkania, chociaż są też na rynku firmy, które na szczeście działają inaczej i potrafią całkiem profesjonalnie obsługiwać klientów. A swoją drogą - Murapol jest ci chyba winien medal za cierpliwość i wyrozumiałość:-)) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego-odbiór IP: *.zax.pl 18.04.08, 23:08 30.04 mam odbiór mieszkania (budynek b5) na co zwrócić uwage? Jak jest w koncu z tymi tynkami na suficie? są czy nie ma? A jeśli nie ma to jak zamierzacie rozwiązać ten problem? Tynki czy podwieszane sufity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego-odbiór IP: 213.134.176.* 19.04.08, 20:55 A to bardzo ciekawe że masz na odbiór mieszkania w budynku B5 pod koniec kwietnia, bo ja również mam tam mieszkanie i dwa dni temu dopisywałam kolejny (chyba 6) aneks przesuwający termin odbioru. Więc bardzo mnie interesuje w jakim stanie jest twoje mieszkanie, jeśli w tym tygodniu mają zacząć tynkowanie (przynajmniej tak mnie poinformowano). Trzymam mocno kciuki za pomyślny odbiór i proszę napisz jak było i co mnie w przyszłości czeka... z góry wielkie dzięki przyszły sąsiedzie/sąsiadko :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego-odbiór IP: *.chello.pl 19.04.08, 22:09 Trzeba sprawdzic: - powierzchnie mieszkania - czy sciany sa rowne (polecam zaopatrzenie sie w late murarska z poziomica) - okna (czy sa na miejscu, czy sie zamykaja, czy nie sa zarysowane, pekniete itp) - ogolne wymiary pomieszczen (zwlaszcza jesli robiles/as wlasna aranzacje scian dzialowych) - obecnosc wszystkich punktow elektrycznych, C/O - grzejniki, wody (plus ewentualnie dodatkowe punkty jesli takie byly) To tyle ode mnie osobiscie a jesli chcesz sie bardziej zaglebic w temat wpisz sobie w google haslo "odbior techniczny mieszkania" Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego-odbiór IP: 213.180.137.* 21.04.08, 11:11 thx za rady No tez mnie zaciekawilo ze juz chca oddawac, ale powiedzieli ze do 30.04 sie wyobia... hm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.180.137.* 28.04.08, 10:07 A co zrobiliście z tymi sufitami bez tynkow? Kazdy kładl tynki w swoim zakresie? Czy moze robiles podwieszane sufity albo cos innego? My na Chelmonskiego tez bedziemy mieli chyba sufity w takim stanie. Czy moglbys polecic jakies firmy ktore moglyby sie zajac tymi nieszczesnymi sufitami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 28.04.08, 19:33 Ja robie kasetony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.08, 22:39 chyba zartujesz....przeciez to jest okropneeeeeeeeee..... pewnie jeszcze jakies wytlaczane....natlaczane i rzeźbione..... no nic o gustach sie nie dyskutuje, w kazdy razie odradzam :D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 29.04.08, 15:43 ja i mam zaprojektowane podwieszane sufity z plyt KG i calosc tworzy jakas tam kompozycje wiec i tak to dla mnie bez znaczenie jakis sufit. W umowie byla mowa o tym, poza tym i tak trzeba jakies gładzie połozyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.b-ras1.bbh.dublin.eircom.net 06.05.08, 12:28 czesc odebral juz ktos z was mieszkanie? a jesli tak to w ktorym budynku, dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
margotka80 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 06.05.08, 17:41 czesc Basiu, Ja odebralam w B3 na parterze. Pozdrawiam. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.t-mont.net.pl 06.05.08, 19:30 Witam, ja mam w B3 na 1 pietrze. Czy orientujesz się kiedy będzie można już coś robić w mieszkaniu, bo z tego co wiem nie ma prądu, wody, nic. I nie wiadomo kiedy będzie. Pozdrawiam sąsiadkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.134.176.* 06.05.08, 20:57 Skoro nie ma jeszcze prądu i wody w mieszkaniu, to dlaczego zgodziliście się na odbiór mieszkania?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.t-mont.net.pl 06.05.08, 21:37 Ja jeszce nie odebrałam ale bylam na budowie i rozmawiałam z osobami tam pracującymi, mówili że nie jest nic podłączone i nie wiedzą kiedy będzie. Poza tym pochodziłam troche i miałam okazje pooglądać wszystko z bliska. Nie ma chyba sensu odbierac czegoś co nie jest zrobione. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 217.98.12.* 07.05.08, 07:57 Zgadzam się:) Też się właśnie wybieram w najbliższym czasie na "plac budowy". Jestem ciekawa czy uda im się dotrzymać terminów odbioru, ale jeśli nie ma przyłączy mediów to jakoś kiepsko to widze... czyli kolejny aneks:( Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.22.30.* 07.05.08, 11:00 podłaczone to bedzie 31 sierpnia (i tylko pod warunkiem ze zdaza z planem)..szczerze to dziwi mnie, ze jeszcze niektorzy z Was licza/liczyli na kwiecien/maj, od poczatku rozmowa z Murapolem wygladala w ten sposob, ze oni "wychodza nam naprzeciw" umozliwiajac odbior mieszkania wczesniej - przed podpieciem mediow- po to by mozna bylo pewne rzeczy juz w mieszkaniach robic a nie czekac do sierpnia (podlogi, sciany) - podpina sie prad z budowy, woda z budowy i robi to co sie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabrysia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 217.98.12.* 07.05.08, 13:37 No ja bym tego nie nazwała w ten sposób że Murapol "wychodzi nam naprzeciw" po prostu próbuje usprawidliwić swoje nieusatnne opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.22.30.* 07.05.08, 14:40 dlatego użyłem "..." Odpowiedz Link Zgłoś
margotka80 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 07.05.08, 11:19 Murapol ma dostarczyc wode i prad na "ryczalt" na czas wykanczania zanim uruchomione beda media dla indywidualnych mieszkan. To trzeba zalatwiac bezposrednio z Murapolem (tak samo jak pisemna informacje jakie osoby / ekipy budowlane beda obecne na budowie). Mysle, ze zaczne cos robic z koncem maja - musze poczekac az wyschna wylewki, tynki, itp... Ponadto babka z biura mowila mi, ze jak skoncza elewacje budynkow B1, B3 to maja czasowo odgrodzic je od reszty budynkow i zrobic wjazd od tylu osiedla zeby nie trzeba bylo chodzic po calym terenie budowy. Pytanko: masz juz klucze? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.zax.pl 09.05.08, 19:39 no to po odbiorze, choc przesunal sie o tydzien, bo przed tygodniem wszystko bylo jeszcze w proszku. Troche usterek jest. maja poprawic w ciagu 3 tygodni. neistety developer zmusza do podpisu protokolu zdawczo-odbiorczego, ale wynegocjowalam w nim inne zapisy niz oryginalne, bo na oryginalne nie mozna sie godzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: 213.134.176.* 09.05.08, 21:20 Gratuluję odbioru!:) A jak media?? Podpisałaś odbiór bez mediów?? Jakiego rodzaju były usterki?? W jakim ogólnie stanie znajduje się budynek B5?? Pozdrawiam sąsiadkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.zax.pl 10.05.08, 11:07 mediow nie ma, w protokole zastrzeglam ze odbior mediow nastapi, gdy zostana podlaczone Podobnie jak drzwi wejsciowych (nie ma progu, drzwi sa) Budynek w srodku ma miec robione wylewki na klatce do konca tygpodnia, schody maja juz porecze (nawet ładne) Z tego co wiem moje mieszkanie jest jednym z nielicznych wykonczonych w tym bloku (murapol chcial wywiazac sie z daty zawartej w 2 aneksie, a umowe podpisywalam jeszcze w grudniu 2006, z data ukonczenia 31 grudnia 2007) Plusem było to, że w protokole uwzgledniono wszystkie moje uwagi i dopiski, choc i tak wolalabym go nie podpisywac bez podlaczonych mediow... Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze 10.05.08, 11:18 A na jakiej zasadzie cie zmusili do podpisania odbioru? Przeciez to twoj wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.zax.pl 11.05.08, 00:35 na takiej ze nie zrobia poprawek dopoki nie beda one ujete jako aneks do protokolu zdawczo-odbiorczego ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radzio Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: 78.131.137.* 12.05.08, 19:59 Odebrałem dzisiaj mieszkanie w B3, wszystkie usterki zgłoszone przy odbiorze wstępnym (miesiąc temu) zostały usunięte. Mediów nie ma, jednak do wyboru jest czekanie aż będą media albo wcześniejsze rozpoczęcie prac w mieszkaniu. Wybrałem to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.ists.pl 13.05.08, 11:31 oo to witam, widze ze mam kolejnego sasiada :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.dns.com.pl 13.05.08, 13:58 Hmmma z tymi mediami to przypadkiem tak nie jest że kazdy musi podpisac indywidualna umowe z dostawcą (elektrownia, wodociągi, itp) zeby zostały podlączone ? Przeciez dostawca internetu np nie zamontuje łącza bez umowy Z drugiej strony zeby taka umowe podpisac to trzeba miec jakis akt wlasnosci czy dokument swierdzajacy prawo do lokalu.. umowa kupna sprzedaży to za mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: 213.134.176.* 13.05.08, 18:06 Z media generalnie jest problem... większość deweloperów, jak nie wszyscy mają z tego tytułu opóźnienia. Wygląda to mniej więcej tak ponieważ enion jest monopolistą na rynku i on dyktuje sam sobie terminy wykonania przyłączy. To nie jest też tak, że terem nie jest uzbrojony bo jest i w jakiś sposób są prowadzone prace budowlane, kłopot w tym że brak jest rozdzielenia mediów na poszczególne mieszkania. W momencie gdy enion wykona te przyłącza wtedy każdy z mieszkańców osobiście podpisuje umowę z dostawcą energii czy wody i montowane są liczniki. Pokrótce tak to wygląda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.76.classcom.pl 13.05.08, 21:22 Witam, mam pytanie w sprawie odbioru mieszkań - czy ta inwestycja ma już urzędowe pozwolenie na użytkowanie? Przypuszczam, że nie, skoro nie ma jeszcze podłączonych mediów. Jak w takim razie odbieraliście mieszkania? Ponoć za korzystanie z mieszkania nie dopuszczonego formalnie do użytku można zapłacić dużą karę, a po podpisaniu protokołu odbioru deweloper może już po prostu mieć gdzieś staranie się o takie pozwolenie (żeby je uzyskać budynek musi spełniać normy budowlane, być zgodny z planem itp.). ?? Pozdrawiam mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.chello.pl 14.05.08, 22:22 No i pozostaje jeszcze zdaje się jeszcze kwestia uporządkowania terenu budowy.A czy budynek B3 ma już wykończoną elewację, klatki schodowe, płytki na balkonach i drogę dojazdową? Pozwolenie na użytkowanie oznacza, że nie można w danym lokalu mieszkać a nie prowadzić żadnych prac (tak mi się przynajmniej wydaje) A czy od momentu podpisania odbioru nie obowązują jakieś opłaty ryczałtowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bast Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: 85.134.210.* 29.07.08, 22:04 czy będziemy płacić czynsz na tym osiedlu?? jezeli tak to jakie to będą koszta mniej wiecej? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 09:56 Z emdiami jest prosty układ. Murapol na siłę chciał rozpocząć inwestycję nie patrząc na przyłącza no to teraz mu brakło czasu aby oddawać mieszkania z mediami. Osobiście nie wyobrażam sobie aby odbierać mieszkania bez wody, ciepła i prądu. Nawet jak chce rozpocząć wykończenia wnętrz to MUSZĘ mieć prąd no chyba, zę wykonawca wszystko będzei robił ręcznie tylko że skasuje mnie wtedy jak za woły. ja wolę poczekać a potem wystawię firmie rachunek za opóżnienia inwestycji. Nawet chętnie w sądzie się spotkam, rachunki za wynajem mieszkań gromadzę od początku tak więć po odbiorze idę na wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: 217.98.12.* 19.05.08, 13:27 Popieram walkę z Murapolem!! Ja jestem w o tyle niekomfortowej sytuacji,że nie mam sporządzonej notarialnie umowy przedstępnej:( więc prawnie nie wiele mogę:( ponadto kupuje mieszkanie po cenach z 2006 i rozwiązanie umowy nie jest mi na rękę... więc nie mam za wiele pola do manewrów:( A co do mediów to większość deweloperów boryka się w tymi przyłączami, udostępniają mieszkania do wykończenia zapewniając prąd np z agreatów lub udostępniają media te z których korzystają generalni wykonawcy i podwykonawcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e-zuza Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opła 19.05.08, 15:36 Witam zastanawiam sie nad zakupieniem mieszkania(wiadomo gdzie)ale martwi mnie to że ogrzewanie jest na gaz,piec na prąd i w dodatku w 3 fazie. Czy liczył to ktos z Was?ile mniej więcej moga wynieść takie opłaty?Ja jestem zainteresowana mieszkaniem na parterze więc tym bardziej w zime trzeba będzie grzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł IP: *.chello.pl 19.05.08, 18:54 Ja tam jestem bardzo zadowolona, że nie będę mieć do czynienia z gazem w mieszkaniu, Junkersami itp.. W tym momencie w wynajmowanym mieszkaniu mam wszystko na prąd i rachunki nie są wysokie + woda i ogrzewanie w czynszu, który też wysoki nie jest, a metraż mam podobny jak w budowanym mieszkaniu. A kuchenka to chyba musi mieć przyłącze trófazowe, inaczej się nie da?! Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł 20.05.08, 17:31 Ja tez preferuje nie miec junkersow w domu. Mam pytanko wie ktos cos na temat dostawcy kablowki i internetu "City Partner" który ma dostarczac nam tych przyjemnosci. Po wizycie na ich stronie widze ze ceny nie sa nawet wygorowane ale ilosc programow TV przez nich oferowana jest stosunkowo mala. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zuza Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł 21.05.08, 09:53 ok ja też bym nie chcaiła miec junkersa ale martwi mnie to ogrzewanie na gaz. Lubie ciepło wiec obawiam się rachunków. czy ktoś moze to liczył?dowiadywał się o kocioł który mają zamontować,czy jest wydajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł IP: *.dns.com.pl 21.05.08, 12:38 Mnie szczerze interesuje tylko internet.. kablowki nie chce bo mam antene cyfry... z tego co widzialem to na budynkach beda anteny do odbioru telewizji naziemnej Czy ten City Partner to jzu pewna sprawa ze bedzie tam dostarczac tv- internet ? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł 21.05.08, 18:06 Wiadomość pochodzi z biura Murapolu wiec kto to wie. Ale raczej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka80 Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł 22.05.08, 12:06 Hej wszystkim, Mysle, ze trzeba dowiedziec sie, ktora firma dostarcza internet/tv do osiedla domkow obok. Moze bedzie mozliwosc przeciagniecia linii. Murapol nie ma prawa narzucac nam provider'a uslug. Byc moze jakis dobry znajomy Murapolu jest wlascicielem "City Partner" i chca zrobic interes? ;) Przy okazji rozmowy z Murapolem zapytam ich o to i dam Wam znac. Pzdr. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - ul. Chełmońskiego czynsz i inne opł IP: *.dns.com.pl 27.05.08, 09:26 w domkach obok ludzie zwykle maja neostrade z tpsa :-( a ten dostawca to chyba jakas nowość bo tam jeszcze nie dostarcza netu p.s. pozdrawiam sąsiadów z budynku 7 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: *.curtins.com 27.05.08, 14:22 Witam wszystkich przyszlych mieszkancow Chelmonskiego. Mam pytanko: czy ktos z was odebral juz mieszkanie na poddaszu? Jesli tak, to czy nie wydaje wam sie ze okna dachowe se nieco za nisko zamontowane? Poza tym czy zorientowaliscie sie ze na planie sa one w nieco innej pozycji jak w rzeczywistosci (przesuniete o ok.150cm). Czy wszyscy godzicie sie z tym ze zadaszony balkon stal sie nagle nie zadaszony? Bo mnie sie to nie bardzo usmiecha. Prosze o wasze opinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:16 my mamy mieszkanie na poddaszu w budynku B5, okno połaciowe jest faktycznie odrobine inaczej niz na planie ale zamontowane "z głowa" tzn na dobrej wysokosci- obsluga nie nastrecza trudnosci, jezeli chodzi o balkon to od poczatku bylo dla mnie wiadome ze bedzie niezadaszony (model, informacja Pani Marzeny, ktora juz niestety nie pracuje w Murapolu) i nie jest to dla nas zaskoczeniem, zastanawia mnie natomiast fakt jak mam odebrac mieszkanie w najblizszy piatek jezeli na balkonie nadal nie ma plytek gresowych i balustrady (a sa w standardzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: 213.134.176.* 27.05.08, 22:05 Witam również jestem "przedwstępną" mieszkanką B5 i mam termin odbioru na piątek. Wczoraj byłam w mieszkaniu stan jest nie akceptowalny (opinia mojego inspektora budowlanego) i nie zamierzam podpisać tego odbioru. Jeśli chodzi o balkon stanowisko murapolu jest takie że jest to część wspólna (ciekawe od kiedy??) i że będzie odbiera wraz częściami wspólnymi a odbiór dotyczy masy wewnętrznej (jakiś nonsens). Trzeba mieć również na uwadze konsekwencje podpisania protokołu!! Może jeśli większość mieszkańców B5 tak jak ja, nie podpisze odbioru to ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: *.curtins.com 28.05.08, 09:42 Ja tez mam odbior mieszkania przewidziany wkrotce w budynku B5 i prawdopodobnie nie zamierzam odebrac mieszkania glownie z racjii braku instalacji oraz balustrady na balkonie. Czy ktos mi powie drodzy forumowicze, co bedzie jesli po odbiorze mieszkania wykonczycie sobie wnetrza ,polozycie plytki itp i nagle sie okaze ze instalacja nie dziala np. elektryczna i trzeba bedzie "demolowac" plytki zeby ja poprawic. Kto za to zaplaci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: 213.134.176.* 28.05.08, 18:32 Nie liczyłabym, że Murapol zapłaci za wykończenie mieszkania, a jedną z konsekwencji podpisania odbioru mieszkania jest wykańczanie wnętrz na własną odpowiedzialność. Jako że jest pan moim przyszłym sąsiadem z B5 proponuję kontakt mailowy gabrielabledowska@onet.eu poza forum. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior 28.05.08, 22:12 A ja mam takie pytanie. Jak ominelas zapis w umowie dotyczacy protokołu odbioru. W umowie jest zapisane ze protokół odbioru musi być sporządzony po oddaniu mieszkania (z usterkami lub bez) w ciagu 2 tygodni a jak nie zostanie obustronnie sporzadzony to murapol sporzadzi go sam. Rozumiem ze to chodzi o samo sporzadzenie i podpisywanie nie wchodzi w gre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: 217.98.12.* 29.05.08, 09:01 Tu trzeba rozgraniczyć usterki od niezakończonych prac budowlanych. I coś takiego jak odbiór jednostronny może dotyczyć tylko przypadków, w których mieszkania są wykończone. Nie można mówić o odbiorze gdy mieszkanie jest bez mediów, balkonów, progów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: 62.22.30.* 29.05.08, 11:58 Gabrysia..wiekszość osob nie podpisze Murapolowi tego protokolu, ja tego nie zrobie napewno, natomiast sporzadzimy oczywiscie notatke, ze taki odbior sie odbył, " ze strony Murapolu obecni byli:... ze strony Inwestora obecni byli: ... odbiór nie zakonczyl sie przekazaniem kluczy, natomiast spisano liste usterek i "rzeczy" ktore Wykonawca zobowiazuje sie naprawic/wykonac" wzor takiej notatki moge przeslac zainteresowanym po jutrzejszym "odbiorze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrysia Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: 217.98.12.* 29.05.08, 12:32 bardzo mnie cieszy twoja postawa robak ;) Może się jutro tam spotkamy bo ja też mam tzw niby odbiór i podobnie jak ty spisze tylko protokół... Odpowiedz Link Zgłoś
e-zuza Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior 29.05.08, 13:05 mam pytanie do tych co kupili: czy podpisywaliście przedwstępna umowe u notariusza czy cywilno-prawną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: 89.174.218.* 29.05.08, 20:09 Ja bardzo proszę o wzór takiej notatki, mam odbiór za tydzień i z tego co tu czytam bardzo mi się przyda:( mój adres: bozka23@interia.pl. Będę wdzięczna. I piszcie jak poszło! Powodzenia i pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bud. B8 Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: *.76.classcom.pl 29.05.08, 20:50 Hej, możesz sprecyzować, co masz na myśli, pisząc "że odbiór się odbył", ale nie podpisałeś protokołu? Ja też mam odbiór w przyszłym tygodniu i mam zamiar nie odbierać mieszkania (oczywiście nie ma mediów, za to jest niewykończony balkon, niewykończona klatka schodowa i piwnica). Czy Murapol może w jakiś sposób zmusić mnie/nas do podpisania odbioru takiego mieszkania? Jeśli NIE GODZĘ się na odbiór? Przecież takiego mieszkania nawet nie da się za bardzo wykańczać, bo na teren inwestycji będzie ograniczony wstęp. I na jakiej podstawie Murapol twierdzi, że instalacje w mieszkaniu należą do "części wspólnych"? Wolałabym odbierać mieszkanie wtedy, kiedy cały budynek będzie skończony, kiedy będzie wszystko GOTOWE. Jeśli ktoś coś wie, to proszę o info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior 20.06.08, 18:32 Mam prośbę o przesłanie notatki o której pisałes. Moj mail z8ylu@poczta.onet.pl - Dzieki z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior 30.07.08, 23:49 Brak płytek gresowych na balkonie to proszę mi wierzyć najmniejszy problem:)Ja miałem odbiór na 30 czerwca i nie było szans dostać się do któregokolwiek budynku.Budowa w powijakach, tonąca w błocie, a pośrodku piękny rów na głębokość koparki,biegnący przez całą długość osiedla.Polecam zajrzeć na teren budowy, po prostu śmiechu warte. Czuć tandetą na odległość.Ja już w niejeden piątek byłem umówiony na odbiór,termin ciągle jest przekładany.Umówieni pracownicy już nawet nie mają odwagi stawiać się na umówionych wcześniej spotkaniach. Mam na myśli podobno kierownika tego placu zabaw Pana Popławskiego.Wspólczuję i sobie i Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Murapol - ul. Chełmońskiego -odbior IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 17:29 Sprawdze Pana skąd miał Pan pieniądze na 7 mieszkań i zobaczymy. Wywiad skarbowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyza243 Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 14:07 Witam! Wreszcie znalazłam kogoś kto myśli tak samo jak ja. My mamy mieszkanie w Budynku B5. Odbiór miał być 31.12.2007 roku. Na siłę wymusili na nas aneks z data 30.05.2008. Ale ja im go nie podpisałam jedynie potrzebowałam aneks aby przedstawić go w banku. Prosze bardzo o kontakt. Chciałabym aby Pan narazie napisał do mnie na mój adres emailowy pyza24@op.pl . Jeśli da mi Pan swój kontakt to podam Panu swój numer telefonu ponieważ ja nie mam internetu w domu więc nie mogę często z niego korzystać, a zależy mi na kontaktach z osobami, które są klientami Murapolu z ul. Chełmońskiego w Krakowie. Bo jeśli będziemy działać w grupie to myślę, że wywalczymy nasze prawa co do naszych mieszkań. Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajniak CBŚ Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.238.spine.pl 01.06.08, 12:35 Ludzie popierwsze czyście są frajerami że odbieracie takie mieszkania gdzie nawet wody niema, ani prądu, a jak sprawdzicie czy macie świato w kuchni - jak odbierzecie już mieszkanie teraz. Ja będę pisal skargę na MURAPOL i wam też radze napisac do Urzędu ochrony konkurencji i konsumenta. Niech sprawdzą czemu tak MURAPOL oszukuje i niech da im jakieś kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 09:22 Odbiór to Oni soie mogą robić samodzilenie. Tyle aneksów co chcieli spisać to można powiedzieć jedno porąbana firma. Ja nic nie podpisałem. I czekam na końcowe wezwanie do odbioru, potem idę z do sądu i będę się domagał wysokiego odszkodowania. Musiałem przez blisko rok wynajmować mieszkanie więc licze na bonus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berecik Re: Murapol to firma krzak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 14:46 Oj ludzie, i co was tak dziwi?! Ja we wrześniu nosiłem się z zamiarem kupna u nich mieszkania ale po kilku kontaktach z ich biurem sprzedaży nabrałem wątpliwości wobec tej firmy. Nikt ich nie znał w mieście, byli beznadziejni w obsłudze klienta i unikali odpowiedzi na trudne pytania. Znajomy prawnik po lekturze ich umowy odradził zakup (dzięki ci Andrzeju!). Zresztą, i tak się okazało że nie dostanę w banku kredytu na zakup mieszkania od Murapolu ze względu na pokrecony stan nieruchomosci. Nie mozna lekceważyć faktów! Obawiam się że teraz poczekacie troche na odbiór i zawarcie umów końcowych, bo ta firma tak sobie zaplanowała tą inwestycję. Ciekawi mnie tylko, gdzie są te wszystkie instytucje pilnujące porządku w mieście typu nadzór budowlany, rzecznik praw konsumenta, itd. które zamiast wyławiać przekretów pozorują swoją pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Murapol to firma krzak IP: 89.174.218.* 04.06.08, 21:55 Kredytu to chyba nie dostałeś ze względu na brak zdolności bo ja dostałem bez najmniejszych problemów. I wskaż proszę firmę która realizuje inwestycje w terminie? Są duuużo gorsze od Murapolu a jeśli trafiłeś na lepszą to gratulacje, oby Ci sie tynk na głowe nie posypał za pół roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol to firma krzak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 22:56 hmmm... ja tez poki co jestem zadowolona ze wspolpracy.. moze poza jakimis drobiazgami, na odbior czekam cierpliwie do 30 czerwca, nie dziwię sie opoznieniom bo nawet mala lazieneczke ciezko wykonczyc w zaplanowanym terminie, umowy sprawdzalismy z prawnikiem, kredyt dostalismy, wplacamy pieniadze i projektujemy wnetrza.... nie podpisalismy zeadnego aneksu, zadnego nam nie proponowano, moze dlatego ze czekamy na 2 etap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin ... IP: *.dns.com.pl 05.06.08, 12:12 malkontentów nigdzie nie brakuje a w internecie szczegolnie ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berecik Re: Murapol to firma krzak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 15:48 Jestem pod wrażeniem, duuuużym wrażeniem. Podejrzewam że moja zdolność kredytowa jest lepsza niż Murapolu :-)) (ciekawe, dlaczego Murapol opóźnia się z budową...????). Co do spadającego tynku z sufitu to rzeczywiście możesz spać spokojnie, bo z tego co pamietam to Murapol nie tynkuje sufitów :-)) Zadzwoń do Jaworowicz to może zrobi pierwszy w Polsce wywiad z klientem który jest szczesliwy że go wyrolował deweloper opóźniając po raz kolejny termin przekazania mieszkania, szantażując aneksami do umowy, oddając lokal bez mediów w budynku nie posiadającym dopuszczenia do użytkowania ale za to bez tynków spadających z [niewytynkowanych] sufitów!!! Albo lepiej - podziel się swoją wiarą w Murapol z tymi co dość soczyście piszą na tym forum o swoich doświadczeniach z tą firmą zwłaszcza przy odbiorach ! PS. Te wpisy od <drumli> i <Marcina> to też chyba od ciebie. Tylko po co to robisz? Ja już u was nie kupię, ci co podpisali z wami umowe i czekają na odbiór są wkurzeni, więc komu u licha chcesz robić wodę z mózgu podszywając się pod klienta..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Murapol to firma krzak IP: 89.174.218.* 05.06.08, 20:24 Nie jestem pracownikiem Murapolu, tylko klientem. Nie podpisywałem żadnych aneksów,a mieszkanie jest już do odbioru, miesiąc przed terminem i bez problemów. Głupi nie jestem, mieszkanie zostało sprawdzone przez dwóch inspektorów budowlanych i jest standardowo. A Ty jeśli nie kupujesz na tym osiedlu mieszkania to po co się tym w ogóle interesujesz? Nie masz nic lepszego do roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol to firma krzak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.08, 13:55 drumla tez nie jest pracownikiem murapolu, bedzie mieszkac w b9 i wiesc spokojne choc dynamiczne zycie :D:D:D, wspolczuje tym ktorzy musieli wynajmowac mieszkanie tak dlugo, i tym ktorzy mieli z murapolem zle doswiadczenia, napisalam bo tak wyszlo ze u nas jest wszystko ok, po prostu dla rownowagi sytuacji, nie po to by kogos bronic, jesli wystarczy Wam pieniedzy, nerwow i sily do walki, to jestem za i zycze sukcesu, oby to zmienilo stosunek deweloperow do kienta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajniak CBS Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.238.spine.pl 18.07.08, 19:10 Witam. Sąsiedzi -jestem już po odbiorze mieszkania. Miałem się spotkac z panią H, ale stnadardowo jakiś proble w MURAPOLU pani H. na L4, poszedłem z panem który zastępuje panią. Noi ku mojemu zaskoczeniu gośc miły, uprzejmy i rzeczowy odp. mi na wszystkie pytania które mu zadałem. Miałem problem z oknem bo się nie domykało i w jednym nie było klamki.Facet dzwoni przychodzą goście regulują okno, zakładają klamki i sprawa załatwiona.Podpisuje odbiór kluczy, dziekuje i dowidzenia. Zadowolony że mam mieszkanie I JAK OBSŁUŻONY PROFESJONALNIE tego tej firmie brakowało kontkretnego gościa.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombatant Re: Murapol - ul. Chełmońskiego - po odbiorze IP: *.eranet.pl 19.07.08, 21:30 konkretnego goscia? "Gabriel" jest twoim zdaniem jest rzeczowy i ma profesjonalne podjescie? nie rozśmieszaj mnie! a moze pod ksywa Tajniak CBS kryje sam Pan Tomus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.variant.pl 06.06.08, 13:51 Szukam przyszłych sąsiadów z B3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 89.174.218.* 07.06.08, 12:04 Witam sąsiada z B3. Ja mam mieszkanko na 1 piętrze w drugiej klatce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 14:21 Witam sąsiadów, też mam mieszkanie na 1 piętrze w budynku B3. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Umowy notarialne - podpisane? IP: *.ramtel.pl 07.06.08, 17:54 Czy ktoś z was podpisał już umowę kupna-sprzedaży u notariusza? Mi według umowy został ostatni tydzień do podpisania (60 dni od odbioru). Niestety nikt z Murapolu się nie spieszy z tym. Pozdrawiam sąsiadów z B3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody Re: Umowy notarialne - podpisane? IP: *.variant.pl 09.06.08, 09:18 rozumiem ze wszyscy sąsiedzi już odebrali mieszkania?? i klucze? Czy da się tam cokolwiek wykańczać ?? Ja po odbiorze też bym chciał jak najszybciej akt ale nie wiem czy to będzie możliwe. Ciekawe co na to murapol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajniak CBŚ Media IP: *.238.spine.pl 10.06.08, 20:34 Witam i znowu wracam po krótkiej przerwie na forum i mam dla was nowości. Z moich informacji wiem że nawet do końca sierpnia nie będziecie mieli wszystkich mediów a zwłaszcza prądu. Bo niestety firma Murapol lubi naciąga klientów na ryczałtowe opłaty za prąd z agregatów. A co do aktów notarialnych jak to Murapol nie może podpisa zwami umowy końcowej jak nawet żadne budynek nie jest po odbiorze technicznym. Nie martwcie się sąsiedzi do świąt Bożego Narodzenia napewno już będzie wszystko dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Re: Media IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 08:57 ..do Świąt Bożego Narodzenia..ale 2008 roku??? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Umowy notarialne - podpisane? IP: *.ists.pl 26.06.08, 12:23 Ja jeszcze nie odebrałam, byłam tam tydzień temu w celu odbioru, ale są do poprawy wylewki i jeszcze pare rzeczy.. :/ mam nadzieję, że do 2 tygodni wszystko już będzie ok i odbiorę mieszkanie.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 17.06.08, 13:20 Czy ktos tez ma ustalony termin odbioru na 30 czerwca w budynku 7 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 21:31 my mamy 30 czerwca ale w 9 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoidberg Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.centertel.pl 17.06.08, 21:42 witam, u mnie termin zakończenia prac w budynku 7 wskazany jest na 31.08. Sądząc jednak po stanie obecnym wydaje mi się to mało realne. widział ktoś z was może aktualny harmonogram robót dla całej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 21:49 u nas termin oddania mieszkania 30 czerwca, części wspolnych 31 sierpnia, jest tez zapis w umowie dotyczący miesiecznego poslizgu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 17.06.08, 22:26 Ja też mam termin odbioru wyznaczony na koniec czerwca a spodziewałam się, że będzie później. A przy okazji czy ktoś z forumowiczów odbiera mieszkanie w b.4 (szukam sąsiadów!)? Podobno w najbliższym czasie ma być około 60 odbiorów. Podpisujecie protokoły? Mnie wszyscy radzą, żebym za żadne skarby tego nie robiła bez podłączonych mediów. Jeden z forumowiczów pisał coś o notatce zamiast protokołu. Czy mogłabym prosić o wzór? mój e-mail: dnajgeba@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 18.06.08, 20:14 Ja tez mam 30.06 odbior w B9. Ale nie zamierzam odbierac mieszkania w budynku w ktorym nie jest nawet skonczony stan surowy. Murapol za wszelka cene chce zmiescic sie w terminie z odbiorem mieszkan mimo ze nie dotrzymal innych dat zamieszczonych w umowie. Nie polecam odbioru mieszkan w budynku nie dokonczonym gdzie nie ma mediow, tynkow itp. - nie dajmy sie zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ablutomania Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 213.134.176.* 18.06.08, 21:38 Ja miałem "odbiór" 30.05, oczywiście nie podpisałem tego protokołu! Tylko sporządziłem notatkę. Odradzam wszystkim podpisanie protokołu zdawczo-odbiorczego gdyż już w pierwszym zdaniu potwierdzacie że mieszkanie zostało wykończone zgodnie z umową i nie ma już od tego odwrotu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajniak CBŚ Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.238.spine.pl 18.06.08, 21:58 Drodzy sąsiedzi B6, B7 i B9 nie będzie jeszcze skończone za miesiąc. Nie bądzcie frajerami i nie podpisujcie protokołu odbiorczego, ponieważ nawet nie wiecie czy rura z wodą która jest zamontowana w wylewce nie jest dziurawa albo wogle jej tam niema, a jak odbierzecie mieszkanie to dupa zbita bo będziecie musieli kuc wylewk z własnej kasy. Ja nie odebrałem mieszkania i nie odbiore dopuki nie będzie mediów i nie będę mógł wszystkiego sprawdzic. Czyli zakładam że może koło października odbiorę. Nie wiem czy Murapol ma już podpisaną umowę na przyłącz gazu bo jeszcze kilka dni temu nie było takiej umowy, z tego co wiem z tajnych źródeł. Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 23:07 Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Dopóki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 18.06.08, 22:03 Ja odebrałem 15 kwietnia (B3), choć próbowali mi wcisnąć protokół już 29 marca - nie było kaloryferów, drzwi, klamek w oknie, mokre wylewki i niedokończone tynki. Umowy notarialnej nie mam podpisanej do dnia dzisiejszego, chodź termin minął 15 czerwca (według umowy 60 dni od odbioru). Na mieszkaniu byłem tylko 1 raz, kierownik budowy nie chciał mnie wpuścić!!! Poza tym cały czas trwa budowa. Nasz deweloper w kule se leci............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drumla Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 23:05 idziemy jutro zobaczyc co i jak....wizyta z przedstawicielem murapola..... zaczynam czarno to widziec, choc od początku spodziewalam sie odbioru z opoznieniem, dzis pani dzwonila informujac o 2 tyg. poslizgu... nie bedziemy niczego podpisywac jesli nie bedzie ok, mysle ze ludzie sa tego swiadomi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nim Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 28.06.08, 22:10 czy ktoś był na "odbiorze" ??? było co odbierać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 28.06.08, 22:54 Ze stanem mieszkań w momencie "odbioru" było jak widziałam różnie. U mnie nie najgorzej, natomiast w niektórych mieszkaniach wciąż trwały prace i nie było np. drzwi wejściowych. Rzecz się tyczy budynku 4. Balkony (barierki, płytki), komórki, progi (!), liczniki, no i media zaliczono do części wspólnych i mają być gotowe na koniec sierpnia. U mnie akurat wszystko poza tym było gotowe, nie bez usterek (źle zamontowane okna, drzwi balkonowe, zamurowane odpływy i gniazda el., "ruchome" skosy z płyt kartonowo-gipsowych). Radzę też sprawdzić sobie wszystko dokładnie przed odbiorem (jak się da), ponieważ ta niecała godzina przeznaczona na odbiór to zdecydowanie za krótko. Zastanawiam się nad realnością ukończenia inwestycji 31 sierpnia. Niepokoi mnie zwłaszcza stan b2, gdzie mieszkania podobno się nie sprzedały i nic się tam od dłuższego czasu nie dzieje. Ale żeby nie było tak pesymistycznie, podoba mi się wykończenie klatek schodowych (b8): ładne balustrady z drewnianymi poręczami i płytki. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 29.06.08, 21:04 Mam pytanie wiecie po co został zamontowany szlaban na olszyny wilczynskiego na poczatku ulicy? Czyzby ta ulica nie bylaby przejezdna dla innych osob niz mieszkancy domków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milon Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 14:14 A ja już kiedyś pisałem że za wszystkimi niedoróbkami i opóźnieniami stoi Prezes Dziuda... Pozdrawiam wszystkich lokatorów z ul. Chełmońskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milon Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 08:36 a ja się kiedyś gnoju w....ę za podszywanie sie pode mnie może podaj swoją prawdziwą ksywke Odpowiedz Link Zgłoś
e-zuza Re: Murapol - DROGO 04.07.08, 14:34 Witam Drodzy mieszkańcy czy nie uważacie że przepłaciliśmy za nasze mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody PRĄD IP: *.gprs.plus.pl 04.07.08, 20:24 Wygląda ze mamy problem. Z moich informacji uzyskanych w energetycznym wynika ze Murapol ma postawić TRAFO, na które dostał warunki itp.,ale na dzień dzisejszy zapomniał sie postarać o pozwolenie jego budowę. Wiec Apeluje do wszystkich o próbę zweryfikowania tej informacji, bo wygląda na to ze sylwester 08/09 możemy spędzić przy świeczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza Re: PRĄD IP: *.76.classcom.pl 15.07.08, 22:57 Hej, a możesz napisać o tym coś więcej? Kurde, szlag człowieka trafia, płacimy tyle kasy, a okazuje się, ze w murapolu ze wszystkim jest jakiś problem. Widocznie solidne przygotowanie inwestycji przekracza możliwości pani prezes i jej pracowników. A jeszcze parę dni temu kobieta z biura sprzedaży przekonywała mnie, że prąd będzie na pewno do końca sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
anghelinni Re: PRĄD 17.07.08, 08:42 Witam, Kupiłem mieszkanie od Murapolu w Tychach i widzę, że obie inwestycje borykają się z podobnymi problemami. Mam w związku z tym kilka pytań do klientów z Krakowa :-) Z tego co widzę, spora część z Was odebrała już mieszkanie, pomimo że nie ma jeszcze podłączonych mediów (woda, prąd). Czy w związku z tym żądaliście jakichś gwarancji podłączenia tych mediów, rekompensat? Jak sprawdzaliście instalacje wodno-kanalizacyjne i elektryczne? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: PRĄD IP: *.chello.pl 17.07.08, 19:23 No ja sobie zażyczyłam wpisania do protokołu, że nie odbiorę bez mediów, na co dostałam odpowiedź, że poczekam do sierpnia. Jeśli do sierpnia to nie tak źle bo akurat się wysezonuje. Ciekawa rzecz bo jak się zapytałam, czy podpisanie protokołu wiąże się z jakimiś opłatami za ewentualne korzystanie z prądu z budowy, powiedziano mi że nie będzie żadnych opłat do momentu podłączenia liczników a prąd z budowy może być udostępniony za darmo. Ale też się zastanawiam jak już będzie prąd i woda jak sprawdzić czy wszystko działa jak nie ma podłączonych gniazdek, wyłączników, hydrauliki...(tzn. czy prąd jest to pewnie można ale czy wszystko razem działa). Może ktoś mnie laika oświeci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody Re: PRĄD IP: *.gprs.plus.pl 23.07.08, 23:02 Fakty są takie jak pisałem do dnia dzisiejszego brak pozwolenia na trafo, procedura utknęła gdzieś w architekturze, a bez tego Energetyka nie rozpisze przetargu na wykonanie przyłącza itp itd, Dlatego nikt nic nie potrafi powiedzieć o terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milon Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:20 A może ktoś wie co się dzieje z inwestycją przy ul. Cieszyńskiej? Podobno została budowa wstrzymana? Odpowiedz Link Zgłoś
e-zuza Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 09.07.08, 16:15 hello Nikt nie odpisuje na moje zapytania trudno....moze tym razem się uda. Czy macie kogoś do "robienia" sufitów? Czy tacy zdolni Panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.212.79.* 11.07.08, 10:58 Zuza, konsultowałam sprawę z dwoma niezależnymi osobami, które były ze mną w mieszkaniu i jedyne rozwiązanie, które wchodzi w grę to płyty kartonowo-gipsowe. Wszystko inne (np. siatka) prędzej czy później zacznie pękać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 11.07.08, 20:13 Jest jeszcze jedna możliwość! Ja robie sobie taki sufit: KASETONY ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.dns.com.pl 14.07.08, 14:56 bzdura totalna... jesli stosuje sie odpowiednie materialy to nie ma czegos takiego jak pekajacy sufit czy laczenia plyt kartonowo gipsowych...zwykle wystarcza siatka plus dobry gips szpachlowy... mozna sie tez bawic w specjalistyczne kity akrylowe do laczenia spoin jak ten pod tym linkiem: www.denbraven.pl/download.php?file=pl%20310B%20TDS.pdf ------------------------------------------------------- chelmonskiego.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaaczkowski Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 07:57 i bardzo dobrze ze wstrzymali zreszta wyrzucili wszystkich pracownikow ktorzy cokolwiek trybili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men21 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 14.07.08, 19:57 zastanawiam sie nad tym ale chce wyczekać az ceny pojda maxymalnie w dól Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 16.07.08, 10:21 Gorąca wiadomość. Kolejny kierownik biura handlowego poszedł w odstawkę i z dniem dzisiejszym opuścił progi Murapolu. Jak tak dalej pójdzie to zacznie brakować ludzi w Polsce do prowadzenia inwestycji w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 16.07.08, 22:59 A mnie się marzyły Święta w nowym mieszkaniu! Jak patrzę jak się grzebią to czarno to widzę, żeby się wyrobili ze wszystkim na koniec sierpnia. Ciekawe czy się w ogóle za 2kę wezmą bo jak na razie to straszy. O.K. wiem, że się nie sprzedała, ale jak dokończyć inwestycję, drogę itp. bez skończenia jednego budynku? Z drugiej strony oplakatowane miasto, autobusy i komórka gratis świadczą o desperacji w kwestii sprzedaży. No ale to chyba obecnie ogólny trend. P.S. Też mieliście od Murapola telefon z ankietą w kwestii zadowolenia z obsługi w biurze sprzedaży? P.S. 2. Czy ktoś zaczął już wykańczać mieszkanie i jak wygląda kwestia wydzielenia osobnych dojazdów (w ogóle dostępu na teren budowy), aktów notarialnych w przypadku odbiorów ponad 2 m-ce temu? P.S. 3. Na pocieszenie kurs CHF leci na łeb na szyję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.zax.pl 16.07.08, 23:46 tak, tez mialam telefon. Ale telefonu ze policzyi liczbe dodatkowych gniazdek, wystawili fakture i mozna przyjsc odebracklucze niestety nei mialam. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
quest77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 21.07.08, 18:28 To paranoja, żeby trzeba się było prosić o fakture!!Nie dają kluczy do mieszkań, bo faktura nie zapłacona, a nie moze być zapłacona, bo nikt nie moze jej wyliczyć i wystawić!!!Taki chaos!Dzis dowiedziałem się, że kolejny kierownik już nie pracuje w Murapolu...Nie nadazam za ciągła zmiana personelu!!Pani Marzenka nagle tez nieobecna,ze niby na zwolnieniu lekarskim,ale chyba jakims baaaardzo dluuuugim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 85.134.128.* 21.07.08, 22:23 mam pytanko do tych, którzy odebrali już swoje mieszkanie (bo my jeszcze przed): jakie są koszty opłat u notariusza (podatek,wpis do ksiąg wieczystych itd.)będe wdzięczna ze wszelkie informacje.aha moze macie namiary na jakiegos dobrego notariusza w Krakowie. dzięki.pozdrawiam sąsiadów z B7!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 21.07.08, 22:45 Nawet mi nie wspominaj o notariuszu!!!Od tygodni nie można się doprosic o podpisanie umowy notarialnej przenoszącej własność mieszkania!!!A za ubezpieczenie kredytu trzeba płacić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 22.07.08, 10:47 Ja odebrałem swoje mieszkanie 15 kwietnia i do tej pory nie mogę się doprosić o podpisanie umowy notarialnej! Według umowy mamy 60 dni , a już minęło ponad 90 dni. Czekam do końca miesiąca, a później wybieram się do UOKIK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 22.07.08, 23:54 Proponuje zmienić nazwę tej firmy na Mur. Dlaczego? bo jest nie do przejścia. Ciągłe zmiany personelu-co mnie nie dziwi bo kto przy zdrowych zmysłach chciałby tam pracować. Ludzie popracują i uciekają jak widza jak sie traktuje klientów a raczej oszukuje. Dopóki nie podpisze się umowy to jest cacy a potem to już jest droga przez męki. Skąd to wiem ? Bo niestety wdepnąłem w to g...o.Pozdrawiam wszystkich którzy tak jak Ja maja przyjemność lokować swoje oszczędności w mieszkanie zakupione w murapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 212.38.199.* 23.07.08, 10:11 Czesc Best... witam sąsiada :-) ja tez mam mieszkanie w B7 Co do notariusz to sadze ze nie ma lepszego czy gorszego bo kazdy majac perspektywe zarobienia to traktuje cie po maksymalnej taksie. Z tego co pytalem w murapolu to obsluguje ich jakis notariusz ktory ma biuro na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 85.134.191.* 23.07.08, 19:34 sory to ja musze iść do tego notariusza, do którego Murapol mi powie?????? jestem całkowicie zielona w tej kwesti, więc jak cos wiecie w tej sprawie to proszę o pomoc! dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody Rekompensata IP: *.gprs.plus.pl 23.07.08, 23:09 Czy ktoś już wystąpił do murapolu o rekompensatę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Queat77 Re: Rekompensata IP: *.chello.pl 24.07.08, 08:54 Powodzenia. Zrozumcie ze Murapol wie najlepiej a racje klienta są zawsze w koszu.Wogóle jak oddadzą mieszkania do końca roku to będzie cud nad Wisłą. Pewnie oddają ale bez mediów i części wspólnych.Ale z tego co wiem to standard w tej firmie jak i wymiana personelu. Dzwonisz jednego tygodnia i robisz ustalenia ze to ma być tak i tak a następnego jest już kto inny no ręce opadają gdzie sens i logika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel prośba IP: 83.238.175.* 27.07.08, 16:39 Mam prośbę, czy ktoś ma może rozrysowany aneks kuchenny do mieszkania o pow. 37 m na parterze? Siedze nad tym już dłuższy czas i ni cholery nie wiem jak zmiescic wszystkie sprzęty. Może ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel podłoga IP: 195.212.79.* 28.07.08, 11:11 Acha, jeszcze jedna uwaga dla tych, którzy odbierają. W piątek byłam w mieszkaniu i przez zupełny przypadek sprawdziłam odległość od wylewki do krawędzi drzwi balkonowych. Wynosi ona 2 cm. Grubość parkietu to 2,2 plus klej... Brak mi słów. Czy Murapol decyduje również za nas jaki rodzaj podłogi położymy? Panele się zmieszczą, parkiet już nie... Jestem już tak zmęczona tymi przepychankami, że po prostu mam ochotę usiąść i płakać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest77 Re: podłoga IP: *.chello.pl 28.07.08, 22:00 Witaj Płakać nie ma co bo to nikogo w tej firmie nie wzruszy,złóż reklamacje może coś wskórasz ale wątpię bo polityka firmy jest prosta :nie uznawać reklamacji a nawet jak masz racje to tak jakbyś jej nie miała!Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Notariusz IP: *.chello.pl 29.07.08, 13:06 Podpisywałam notarialną umowę przedwstępną u notariusza Murapolu właśnie na rynku i nie narzekam. Opłata nie była wysoka i zapłaciłam 50% taksy tj. jakieś 1,500 zł, kolejne 50% mam zapłacić przy umowie właściwej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest77 Re: Notariusz IP: *.chello.pl 31.07.08, 01:50 ciekawy jestem czy tak samo jesteś zadowolona z poziomu wykonania mieszkania?Czy dowiadywał sie już ktoś kiedy będą media ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Media IP: 217.98.12.* 31.07.08, 07:49 Informacje jakie mi się udało uzyskać odnośnie mediów to październik... pozdrawiam sąsiadów i życzę dużo cierpliwość.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: Media IP: *.zax.pl 31.07.08, 20:12 ja znam date polowa sierpnia... a skad masz informacje o pazdzierniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Media IP: 217.98.12.* 01.08.08, 08:14 Z biura Murapolu. Trwają negocjacje w sprawie budowy i współfinansowania trafo. Prąd będzie dostępny w mieszkaniach z agregatów na cele wykończeniowe, ale na stałą i właściwą energię będziemy czekać do października... niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 01.08.08, 11:40 przeciez rte mieszkania nawet 6 tys nie sa warte, a cena ponad 7 w takiej okolicy przy tak ruchliwej ulicy z bliskiej odleglosci, daleko przystanek.... to juz rpzesada, ida spadki cen moze developerzy zmadrzeja jak ich przycisnie Odpowiedz Link Zgłoś
e-zuza Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 01.08.08, 12:05 A JA PŁACIŁAM NIECAŁE 6:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 01.08.08, 16:10 Ja uważam ze nawet 6 tys to dużo biorąc pod uwagę stan mieszkań i wykończenia: mieszkania zalane ( co w przyszłości grozi grzybicą,okna najtańsze jakie są na rynku a do tego w fatalnym stanie( porysowane), media jak będą to może w przyszłym roku o ile uda sie M. coś załatwić.I nie cieszcie sie ze podstawia nam agregaty i popłynie prąd bo będziemy musieli za to pewnie słono płacić !!!!!!!!!!!???????????A ja sie pytam dal czego??? czy to z mojej winy nie ma prądu??????. A teraz ostatnie wieści: Dziś jak sie dowiedziałem wyleciał kolejny kierownik budowy , mamy nowego kierownika biura sprzedaży-ciekawe ile ten wytrzyma jak dało mi sie też zauważyć pojawiły sie nowe twarze w samym biurze. Jedyne co ta firma potrafi to zmieniać personel.Jak tak dalej pójdzie to zaczną rekrutacje wśród chińczyków wtedy to na pewno sie dogadamy z działem sprzedaży. Pewnie ktoś mi zarzuci ze ciągle narzekam i moglem nie kupować ale niestety popełniłem błąd i dałem sie okraść z marzeń o pięknym własnym mieszkaniu do którego człowiek chętnie wraca po pracy.Jedyne nad czym sie teraz zastanawiam to założenie sprawy w sadzie przeciwko firmie Murapol. Odpowiedz Link Zgłoś
biatlonowiec Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 01.08.08, 18:58 I wreszcie. Nie ma się co zastanawiać.Jedyna szansa to pozew z powództwa cywilnego.Tylko tak mozna odzyskać chociaz część tego co już się straciło powieżając pieniadze życia tej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 10:32 Zbierzmy się razem sąsiedzi i złóżmy skargę na tych złodziej i partaczy z MURAPOLU do UOKiK to są nasz pieniądze ciężko zarobione a oni w kulki z nami lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.gprs.plus.pl 11.08.08, 22:11 Ja jestem za Może jakieś konkretne działanie jakieś spotkanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ver.airbites.pl 12.08.08, 07:44 Witam ja też jestem za możemy się spotkać .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.telnet.krakow.pl 12.08.08, 07:57 CZy ktos z Was po odbiorze podpisal juz umowa notarialna? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.212.79.* 13.08.08, 10:46 Dobra, proponuję przejść do konkretów. Kiedy i gdzie spotkanie? Wydaje mi się, że łatwiej by nam było spotkać się w tygodniu, jakoś wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ver.airbites.pl 13.08.08, 15:16 Podaje adres e-mailowy w celu umówienia spotkania info@vito.az.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mody Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. IP: *.gprs.plus.pl 15.08.08, 08:40 dzięki za adres może po prostu umówmy sie o 18 00 któregoś dnia pod budowa. np czwartek 21-08 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. IP: *.238.spine.pl 15.08.08, 22:03 Po tych deszczach które są wybieram się w poniedziałek na swoje mieszkanie zobaczyć czy już mogę odebrać czy dalej podlewa. Wam radze tez to sprawdzić to nie przeleweki bo zima za pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. 16.08.08, 14:07 A co u ciebie podlewa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. IP: *.238.spine.pl 17.08.08, 16:48 Sciany i komin chociaż mieszkam na parteże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. IP: 89.174.218.* 17.08.08, 17:06 Czy ktoś wie kiedy zakopią ten rów i zrobią drogę??? Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. 18.08.08, 11:29 Według moich ostatnich informacji to termin oddania czesci wspolnych murapol przesunal na 31.10.2008r. Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. 18.08.08, 16:18 Może i 31.10.08 :) Dostałem kolejne oficjalne śmieszne pismo od Murapolu . W piśmie tym stoi jak byk że drogi dojazdowe wraz z dojściami do budynków oddadzą do 15/09/2008. Już im wierze ;) Szczerze powiem mało mnie to już obchodzi czy bedzie to za miesiąć czy za pięć. Niewywiązali się z terminów a ignoractwo większości ludzi tam pracujących zaczyna mnie drażnić. Ostatnio bedąc z biegłym na terenie budowy nie wpuścili nas do wykupionego mieszkania. Paranoja. Walczę żeby odtąpić od uwowy. Jak na razie wszystko jest na dobrej drodze. W syfie nie warto mieszkać. Niech sobie wsadzą gdzieś całą listę rekompensat jaką mi przysłali. Najlepsze jest to ze zapewniają iż zrobią gładzie i pomalują ściany na biało:)Ha ha ha. Muszą najpierw zrobić coś żeby nie lało się po scianach i nie ciekło z sufitu. Miłoby było też żeby wypompowali wodę z pokoi przed tymi gładziami i malowaniem :) Ciekawe skąd bierze się takich "fachowców". Tak na marginesie zerknijcie na studzienki kanalizacyjne które są na zjazdach do garaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. IP: *.rol.ar.krakow.pl 19.08.08, 07:55 A w jakim mieszkaniu jest woda że trzeba wypompowac i jak można wycofać się z inwestycji piszesz że jestes na dobrej drodże ja tez o tym myślę ale bez aktu notarialnego umowy przedstepnej nie mam wielu praw Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego. 19.08.08, 08:41 Podstawą do odstąpienia jest niedotrzymanie terminu odbioru lokali oraz błędy w sztuce murarskiej, a jest ich wiele. W środę odbieram gotowe protokoły z nadzoru budowlanego które zostaną wykorzystane przez biegłego sądowego. Proponuje złożyć się na jednego wspólnego adwokata . Dać mu 100tyś i niech walczy w imieniu wszystkich. Murapol jest tak cienki że nawet grunty ma pod hipotekę, których może nie spłacić a wtedy prawny właściciel lub też bank, chyba wiecie co zrobi :) W najlepszej opcji odsprzeda mam działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.18:00 IP: 206.19.210.* 19.08.08, 13:56 Witam wszystkich, Widzialam, ze padla propozycja spotkania pod budowa w czwartek (21.08.2008) o 18-tej. Mysle, ze to jest b. dobry pomysl zeby sie jakos zmobilizowac i w razie czego stanowic wieksza sile. KTO MOZE NIECH SIE STAWI i obgadamy sprawe wspolnie. Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.ver.airbites.pl 19.08.08, 14:04 Proponuje spotkanie o 18,00 w czwartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.ver.airbites.pl 19.08.08, 14:05 Mój e-mail info@vitop.az.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.76.classcom.pl 19.08.08, 17:36 Hej, a gdzie to spotkanie? Tez bym chętnie przyszła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basieczka Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:36 Pomysł ze spotkaniem rewelacyjny. W CZWARTEK 21GO O 18EJ POD BUDOWĄ!!! Z tą firmą to są jakieś jaja. W poniedziałek byliśmy odbierać mieszkanie (planowo miało być 30go czerwca) i nie było co odbierać. Usterek i wad na dwie strony A4 wypisaliśmy. Proponuje spojrzeć na okno w małym pokoju w mieszkaniach na poddaszu - nie otwiera się!!!! Jest tylko uchylne, ale tak, że nie można ręki pomiędzy okno a framugę włożyć. Po naszej interwencji w biurze powiedziano nam, że muszą skontaktować się z prawnikiem... Pewnie będą wymieniać te wszystkie okna. Mój brat kupił mieszkanie od Murapolu w Bielsku - 5x odbierał... Mówi, że ta firma ma olbrzymie problemy i żeby wiać z niej póki czas! Pozdrawiam i do zobaczenia w czwartek - niech będzie nas tam wielu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 20.08.08, 12:53 Nic dziwinego że się że nie otwierają. Bedąc kiedyś na budowie i czekając na osobę która pokaże mi po raz pierwszy mieszkanie stałem i przysłuchiwałem się z niedowierzaniem jak "inteligentny" kierownik bydowy mowi na głos do jakiegoś człowieka "zamówiliśmy partię wadliwych okien, czas nagli, trzeba je wmontować a potem bedziemy wymieniać z racji reklamacji" Trzeba być do reszty dxxxxxx żeby mówić takie rzeczy na głos, tym bardziej że ktoś stoi obok. Sprawdzałem ostatnio, co prawda pobierznie i nie wyglądają na wadliwe. Wyglądają natomiast na najtańszą tandetną lipę jaką można zdobyć na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.ch2m.com 20.08.08, 13:00 u nas otwiera sie normalnie, powiem wiecej - byl u mnie na mieszkaniu spec od okien dachowych i stwierdzil ze troche sie dziwi ze Murapol zalozyl nam okna Roto - z szyba energooszczedna - w sensie nie najtansze tylko z średniej polki cenowej odbieralem 3 razy - byla masa usterek ale poprawili - trwalo to 2 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basieczka Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 13:13 Chodziło mi o okno w małym pokoju, nie dachowe!!!! Bo dachowe to normalne, że są uchylne (zdziwiłabym się gdyby było inaczej). Panie w biurze przyznały, że najpewniej nastąpiła pomyłka, ale na nasze pytanie kiedy okna będą wymieniane, powiedziała, że muszą skontaktować się z prawnikiem. No cóż... odpowiedź dziś o 18ej! Pozdrawiam przyszłych sąsiadów z B7! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.ver.airbites.pl 20.08.08, 14:00 Czy ktoś juz podpisał umowę notarialną ? Propnuje jutro spotkanie przed budową ale trochę wcześniej bo po 18 to juz tam nikogo nie ma może o 17 00 czwartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basieczka Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 16:19 Niech zostanie już ta 18ta. Spotkanie jest z lokatorami - postanowimy co robić! Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 20.08.08, 17:41 Jestem za 18-ta. Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: 89.174.218.* 20.08.08, 20:51 Ja 'odbieram' mieszkanie od 6 czerwca i wciąż nic nie jest zrobione ze wskazanych usterek.Tylko siąść i płakać. Będę jutro na 100%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 13:16 rowniez bede na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: 212.249.50.* 21.08.08, 14:04 Jestem umowiony jutro na 3-ci odbior. Bede dzis o 18:00, do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.telnet.krakow.pl 21.08.08, 14:44 Witajcie! Ja też w to wchodzę i będę na miejscu o 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 16:10 Witam Ja niestety nie dam rady pojawić się dzisiaj na spotkaniu, więc bardzo prosiłabym o napisanie na forum co zostało ustalone. Jeśli nie na forum, to podaje maila : czochradelko@interia.pl z góry dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.b-ras1.bbh.dublin.eircom.net 21.08.08, 16:25 mam prosbe, napiszcie prosze na forum co ustaliliscie, bo ja tez niestety nie moge bycna spotkaniu, ale jestem z wami,w tamtym tygodniu mielismy umuwione spotkanie na odbior mieszkania,pomijajac fakt ze mialy byc oddane na konie cczerwca, nie bylo czego odbierac, spisalismy z dwie strony usterek(min.zalana lazienka,brak klamek w oknach, tynki szkoda gadac...) i teraz czekamy na wiesci z murapola i pewnie sie nie doczekamy!zycze wszytskim wytrwalosci!1 Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz odbiór 21.08.08, 22:53 Zanim podpiszesz odbiór: -Sprzedający jest inwestorem, a więc do jego obowiązków należy zgłoszenie i uzyskanie pozwolenia na użytkowanie mieszkania oraz części wspólnych w budynku, a także garażu we właściwym organie nadzoru budowlanego. Kupujący nie jest inwestorem i nadzór budowlany może nie wyrazić zgody na użytkowanie lokalu mieszkalnego. - Do dnia wskazanego w umowie sprzedający winien przekazać Kupującemu mieszkanie zgodnie z załącznikami umowy czyli w stanie surowym zamkniętym, z instalacjami wewnętrznymi po odbiorach ( protokoły pomiarów instalacji elektrycznej i protokoły prób szczelności instalacji wod.-kan , co ) Sprzedający winien uzyskać pozwolenie na użytkowanie lokalu mieszkalnego od właściwego organu nadzoru budowlanego i przekazać je Kupującemu. - Sprzedający winien zgłosić na piśmie Kupującemu zakończenie prac budowlanych w lokalu mieszkalnym. Do protokołu zdawczo-odbiorczego Sprzedający winien dołączyć następujące dokumenty : * protokół pomiarów instalacji elektrycznej wraz ze schematami * protokół prób szczelności instalacji wod-kan i co * opinia kominiarza w sprawie drożności przewodów kominowych i wentylacyjnych * pozwolenie na użytkowanie lokalu mieszkalnego wydany przez właściwy organ nadzoru budowlanego * pozwolenie na użytkowanie częsci współnych i garażu wydane przez właściwy organ nadzoru budowlanego * do wglądu zatwierdzony projekt budowlany z częścią opisową lub przekazanie kserokopi zatwierdzonego kompletnego projektu dla danego budynku. * wykaż usterek jeśli takowe są. Przy spisywaniu umowy notarialnej należy dopilnować aby nastąpiło wyodrębnienie gruntu i lokalu mieszkalnego z hipotek oraz skreślenie wyodrębnionej powierzchni gruntu przynależnej do lokalu mieszkalnego. To wyodrębnienie winien Sprzedającemu potwierdzić bank przed spisaniem protokołu zdawczo-odbiorczego, ponieważ Kupujący wpłacił wszystkie wymagane zgodnie z umową kwoty za lokal mieszkalny, części wspólne nieruchomości i współwłasność w garażu. Wskazanym jest przed podpisaniem protokołu zdawczo-odbiorczego uzyskanie ( niezależnie od oświadczenia Sprzedającego)pisemnego potwierdzenia banku , że przedmiot umowy nie jest obciążony hipotekami. Przy spisaniu protokołu zdawczo-odbiorczego należałoby wpisać uwagę że sprzedający usunie wszystkie wady i usterki spowodowane niewłaściwym wykonaniem robót wykonczeniowych i instalacyjnych w pozostałych lokalach mieszkalnych mieszczących się w budynku. Przypominam że zgodnie z jednym z paragrafów umowy kupujący po odbiorze lokalu mieszkalnego ponosi wszelkie koszty eksploatacji oraz koszty utrzymania lokalu mieszkalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eddie Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: *.chello.pl 24.08.08, 15:23 Sąsiedzi z poddaszy! a co z pomierzeniem mieszkania przez osobę z uprawnieniami niezlależna od murapola? Skąd mamy wiedzieć ze nasze mieszkania mają metraże zgodne z umową? Samodzielne pomierzenie poddasza i odliczanie skosów jest lekko niewykonalne dla kupującego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 20:25 Z tego co się orientuję, to do odbioru mieszkania nie jest potrzebne pozwolenie na użytkowanie. W związku z tym można wykonywać wszelkie prace wykończeniowe ,ale nie można zamieszkać.Pozwolenie wydawane jest formie decyzji -przez nadzór budowlany ,który stwierdza zgodność wykonania z projektem ,warunkami decyzji pozwolenia na budowę itd.Jeśli zasiedlenie mieszkań nastąpi przed wydaniem pozwolenia na użytkowanie to są wysokie kary dla inwestora . Tak powinno być jak piszesz ,ale w praktyce wygląda różnie .Moja kuzynka kupiła mieszkanie od innego developera i najpierw był odbiór i prace wykończeniowe ,później pozwolenie na użytkowanie i akt notarialny.Ja też bym nie podpisała aktu przeniesienia własności bez pozwolenia na użytkowanie . Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od 27.08.08, 00:09 Fakt, nie jest potrzebne ale po co odbierać coś co się nie nadaje do zamieszkania. Chyba tylko po to żeby pozbawić się możliwości odstąpienia od umowy w przypadku kiedy developer nie dokończy prac w terminie do których się zobowiązał w umowie. Tym sposobem można odebrać nawet fundamenty i czekać na to iż developer kiedyś dokończy nieszczęsną budowę. Jaki sens ma takie działanie? W imie czego mamy mieć aż taki gest wobec Murapolu? W imie tej całej niekompetencji, nierzetelności i unikania konkretnych decyzji? Z resztą jakie prace wykończeniowe? Bez prądu, wody , kanalicji i dostępu do budynków to możemy sobie bezpiecznie co najwyżej grila zapalić poza terenem budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: *.chello.pl 27.08.08, 09:30 chyba troche przesadzasz z tym grilem, mieszkanie oddaja nam w stanie deweloperskim - jest masa rzeczy do zrobienia zaczynajac od gladzi na scianach poprzez terakote w kuchni i lazience, zamowienie kuchni na wymiar, zrobienie podlog. Prad dostarczaja na swoj koszt (agregaty) woda na budowie jest wiec nie mow mi ze tych rzeczy nie da sie zrobic bo je wlasnie koncze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptrk Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: 195.116.43.* 27.08.08, 10:12 hans - masz racje że wiele rzeczy można zrobić, miej jednak na uwadze że wykańczasz mieszkanie bez technicznego odbioru. W tym wypadku wadliwe działanie jakiejkolwiek instalacji po podłączeniu juz mediów może kosztowac cie kolejny remont Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od 27.08.08, 23:13 Hans powiedz mi jedno i wszyskim innym zainteresowanym. Co Ty konczysz? :) Może podjedź na budowę i zobacz co tam się dzieje zanim cokolwiek napiszesz. Co do jednego masz 100% rację. Woda jest. Jest jej aż nadto gdyż leje się z sufitów, przynajmniej u mnie. Aha, wody też jest pełno w garażach w których na tym etapie inwestycji i po tak przekroczonych terminach już chyba nie powinno być? :) Powiem Ci jedno Hans nie jest to pierwsze mieszkanie które odbieram ale z takim dziadostwem pierwszy raz się spotykam. Powiedz mi w którym to budynku moża już wykańczać bo jestem ciekaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: *.chello.pl 28.08.08, 21:40 u mnie z sufitow nic sie nie leje, garaze mam gdzies bo miejsca na nim nie wykupowalem, w wykonczeniu glownym moim problem jest dojscie po schodach bo podwykonawca uklada plytki na klatce schodowej oraz prad, ktory musze pozyczac od sasiada bo mam za krotki przedluzacz zeby siegnal do agregatu pod moim oknem, wspolczuje kapiacej wody z sufitu - u mnie tak jak mowilem tego nie ma, przechodzilem juz tajne narady i spotkania z malkontentami przy okazji zesrania sie inwestycji "Bocianie Gnizado" Super Kraka i wiesz co? na narzekaniu i pokrzykiwaniu przy piwku sie skonczylo - bo naszymi skargami, ktore wplynely solidarnie w ilosci dwudziestu kilku deweloper ten podtarł sobie zad i tak bedzie tez w tym przypadku, tak wiec kłade lage na zgromadzenia przy bramie osiedla, nie jojcze na forum i robie to co zrobić się da na mieszkaniu - a wbrew roztaczanej przez Ciebie czarnej wizji da sie sporo zrobic ( o tyle mniej bedzie jak podlacza w koncu media) ps. nie jest mi obojętna ta sytuacja (place za wynajem i splacam kredyt, wielokrotnie przekladalem termin wejscia mojej ekipy, ale od narzekania sytuacja nie ulegnie poprawie wiec wez sie w garsc chlopie Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od 29.08.08, 09:38 Hans w umowie masz wyraźnie napisane z jakimi mediami powinieneś otrzymać mieszkanie za które spłacasz teraz kredyt. Odebrałeś mieszkanie świadomie lub też nie w stanie bez mediów i możliwości dojazdu to teraz liczysz na łaskę Murapolu. Prąd z agregatu na kablu od sąsiada? Dobre. Może Ciebie to zadowala ale mnie i przypuszczam większośći też nie. Ja jestem w tej sytualcji że nie podpisałem odbioru i przypuszczam że tego nie zrobię, chyba że deweloper mnie do tego przekona sensownym rabatem. Komuna się skończyła a konkurencja oferuje w podobnych kwotach gotowe do odbioru lokale w dużo lepszym standardzie wykończenia. Kazdy robi jak uważa i odpowiada za swoje czyny a w tym przypadku podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: *.chello.pl 29.08.08, 16:20 walcz w takim razie, powodzenia, serio pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od IP: *.chello.pl 01.11.08, 09:52 Pisałem pół roku temu ze nie widzę opcji oddania budynków do użytkowaia wcześniej niż I/II kwartał 2009. Co niektórzy nie wierzyli bedąc optymistami. Teraz wiem że się pomyliłem. Sądzę że będzie to jeszcze dalej. Co do garaży to po co komu garaż nawet za 5 tyś jak nie ma gdzie mieszkać :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbylus Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 22.08.08, 22:20 Mam pytanie czy poszedł juz e-mail informacyjny bo ja nic nie dostalem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Murapol - Chełmońskiego - Spotkanie 21.08 g.1 IP: *.gprs.plus.pl 30.08.08, 12:09 Podpisywanie odbioru, kiedy w mieszkaniu nic tam nie ma - to bezsens. Nam pan powiedzial, ze sobie przecigniemy 100 metrow kabla - a co Murapol rozdaje te kable? Dlaczego mam placic za kabel i jeszcze prosic sie szefa budowy o agregat? - to tylko jego dobra wola, ze da. A jak mu sie odechce? Po drugie - dlaczego mamy ponosic koszty utrzymania mieszkania (a tak jest od chwili podpisania odbioru), skoro nie moge tam nawet dojechac ani wejsc? Mozna od Murapolu odzyskac kase za wynajem mieszkania i za odsetki od kredytu za ten okres spoznienia - tylko trzeba twardo walczyc. Oni sa tacy jacy sa, bo wszyscy odpuszczaja. A odpuszczac nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
biatlonowiec Re: Murapol - Chełmońskiego - Zanim podpiszesz od 24.08.08, 19:14 Twoja wypowiedz to domysł czy fakt?Masz na to jakieś dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
brazi1 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 24.08.08, 20:11 "MARDIMEX" buduje, ale troszkę dalej na Chełmońskiego. Nie mieszajmy w ten kanał innych deweloperów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 24.08.08, 20:20 Hej wszystkim, Niestety nie bylo mnie na spotkaniu. Czy ktos moglby wyslac mi mailem co zostalo ustalone - slyszalam, ze jutro ma byc spotkanie w biurze i jakies pisma mamy skladac. Bardzo prosze o informacje!! Dziekuje. Gosia mal_jankowska@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 89.174.218.* 24.08.08, 23:59 A w niedziele o 19 dlaczego nikogo nie było????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basieczka Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.150.233.* 25.08.08, 10:18 Dzis miedzy 16 a 17 spotykamy sie w biurze murapolu i skladamy podpisy na pismie, kto moze niech przyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.212.79.* 25.08.08, 15:16 Hej, proszę o jakieś info dla osób, których nie było na spotkaniu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 25.08.08, 21:26 ja nie mogłam być na spotkaniu, o jakie pismo chodzi, co ustaliliście? prosze o info na adres nut24@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 25.08.08, 23:21 dopisuję się do prośby dnajgeba@poczta.onet.pl P.s. ze źródeł własnych wiem, że Murapol ma ogromne problemy ze znalezieniem pracowników do naprawiania usterek stąd między innymi takie opóźnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 20:31 Nie mogłam być na spotkaniu . Bardzo proszę o poinformowanie na forum o jakie podpisy chodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? maskara.... IP: *.ep.krakow.pl 29.08.08, 08:19 jak czytam wasze wpisy to mi juz ochota odeszła na kupno tam mieszkania, teraz nawet promocje maja bez VAt. vhyba mam gdzies ten ich vat - bo widze, że będe zdrowsza jak daruje sobie to osiedle. serdecznie Wam wspólczuję. walczcie o swoje, bo jak ja będe spłacac moje M przez 30 lat to chcę by wszystko było OK, a nie żeby mi sie woda z sufitu lała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jaki odbior!? IP: *.gprs.plus.pl 30.08.08, 12:12 Podpisywanie odbioru, kiedy w mieszkaniu nic tam nie ma - to bezsens. Nam pan powiedzial, ze sobie przeciagniemy kabel - a co Murapol rozdaje te kable? Dlaczego mam placic za kabel i jeszcze prosic sie szefa budowy o agregat? - to tylko jego dobra wola, ze da. A jak mu sie odechce? Po drugie - dlaczego mamy ponosic koszty utrzymania mieszkania (a tak jest od chwili podpisania odbioru), skoro nie moge tam nawet dojechac ani wejsc? Mozna od Murapolu odzyskac kase za wynajem mieszkania i za odsetki od kredytu za ten okres spoznienia - tylko trzeba twardo walczyc. Oni sa tacy jacy sa, bo wszyscy odpuszczaja. A odpuszczac nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggg Jaki odbior?! IP: *.gprs.plus.pl 30.08.08, 12:14 Podpisywanie odbioru, kiedy w mieszkaniu nic tam nie ma - to bezsens. Nam pan powiedzial, ze sobie przecigniemy kabel - a co Murapol rozdaje te kable? Dlaczego mam placic za kabel i jeszcze prosic sie szefa budowy o agregat? - to tylko jego dobra wola, ze da. A jak mu sie odechce? Po drugie - dlaczego mamy ponosic koszty utrzymania mieszkania (a tak jest od chwili podpisania odbioru), skoro nie moge tam nawet dojechac ani wejsc? Ta firma naraza nas na dodatkowe koszty, za ktore ona powinna placic. Mozna od Murapolu odzyskac kase za wynajem mieszkania i za odsetki od kredytu za ten okres spoznienia - tylko trzeba twardo walczyc. Oni sa tacy jacy sa, bo wszyscy odpuszczaja. A odpuszczac nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga kłopoty finansowe murapolu??? IP: 62.61.59.* 08.09.08, 09:44 Hej! Słuchajcie wszystkie fora i się przeraziłam. Przymierzam się do kupna mieszkania w nowej inwestycji tej firmy w Gdańsku- narazie jest dziura w ziemi. Ceny mają bardzo konkurencyjne. Nie obchodzi mnie to czy ściany pękają lub czy robią jakies małe niedoróbki bo każdy deweloper tak robi.. Czy wiecie coś o poważniejszych problemach finansowych tej firmy??Podobno na południu nie sa w stanie kończyć innych inwestycji i nie płacą podwykonawcom juz 3 miesiąc. Nie chcę wpakować się w bagno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kłopoty finansowe murapolu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:27 Jeśli nie przeszkadzają Ci niedorobki lub popękane ściany lub też ich zupełny brak to śmiało możesz dofinansować MURAPOL może na południu dokończy co zaczął za Twoją kasę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swrk tynkowanie sufitow IP: *.autocom.pl 10.09.08, 20:25 czy komuś udało się przekonać murapol do wytynkowania sufitow jako zlecenie dodatkowe? ------------------------------------------------------------------- wizualizacje architektoniczne: swrk.vgh.pl swrk.vgh.pl/news.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: tynkowanie sufitow IP: *.ver.airbites.pl 17.09.08, 15:46 Przyszli mieszkancy czy nie uważacie że za administrowanie budynków 1,80/m2 to lekka przesada zastanówcie sie bo potem nie ma adwrotu przy podpisywaniu aktu notarialnego ponoc taka stawke ma firma lokia na ul Aurianskiej w Krakowie wszędzie gdzie pytałem to stawka jest od 0,90/m2 do 1,5/m2 powinnismy najpierw otrzymac informację za co ta firma bedzie brac takie pieniadze tylko w ten sposób możemy skorygować umowe Murapolu z Tą firma jeśli się zbierzemy i napiszemy pismo wspólnie że nie zgadzamy sie na takie stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Koszty IP: *.chello.pl 18.09.08, 07:53 Masz całkowitą rację. Stawka jest absurdalna. Mieszkanie które odebrałem niecały rok temu z minitoringiem , terenem całkowicie ogrodzonym, olbrzymim placem zabaw, piękną i dopracowaną zielenią, sprzątaczki są codziennie, winda w 4 piętrowym budynku itp..... Standard naprawdę wysoki. Stawka wynosi 0.65/m2. Rachunek jest prosty za 60m2 mieszkanie w Murapolu ok 108zł . W moim obecnym 39zł . To jest dopiero koszt administracji a gdzie reszta. Pytanie co Murapol zapewnia za tą stawkę? Niech Murapol najpierw podłączy media i zrobi drogę dojazdową . Mieszkanie odbiorę dopiero jak zobaczę szlaban na wjeżdzie i zakończone wszelkie prace jakie są przewidziane i do których Murapol się zobowiązał w umowie. Na tą chwilę za przeproszeniem są w "wielkiej dupie" . Mrozy idą a ogrzewania nie ma i jak znam życie to nie bedzie jeszcze kilka miesięcy tak jak i mozliwości zamieszkania tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 08:43 czy ktoś już wie, czy murapol ma pozwolenie na budowe trafo? wiem, ze podniose cisnienie wielu osobom ale swiezy harmonogram prac to: wykończenie mieszkań 30.11, czesci wspolnych 31.12,zagospodarowanie terenu 31.12:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 14:00 Nie wiem kto taki optymistyczny harmonogram podał ale jak w maju przyszłego roku bedzie można odebrać mieszkanie i części wspólne zgodnie z tym co jest w umowie przedstępnej to bedę mile zaskoczony. Na obecną chwilę rozsądnym jest zapomnieć o tej inwestycji przynajmniej do lutego przyszłego roku bo szkoda się stresować i marnować czas na pisma i rozmowy z Murapolem. To że Murapol nie zaopatrzył mieszkańców w prąd, wodę , gaz i kanalizację to jeszcze na dodatek nie udostępnia nawet obuwia ochronnego (gumiaków) co jest już szczytem beszczelności :) aby dało się dotrzeć do budynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: IP: 213.134.176.* 25.09.08, 15:50 Dzis dopiero przyszło pismo z murapolu które miało przyjś 3 tygodnie temu... i jak zwykle pismo z du... nie ma konkretów Miarka się przelała rezygnuje z mieszkania , nie mam zamiaru czekac kolejnego roku by sie wprowadzic żegnam sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: IP: *.fortisbank.com.pl 25.09.08, 15:50 Najlepiej to zrezygnować i tyle!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 19:16 co do gumiakow to musiales miec pecha, bo zwykle udostepniaja (widocznie sporo ludzi bylo na budowie).bylam dzis u rzecznika praw konsumenta i jezeli nie macie uzaleznienia terminu oddania (co do dnia)mieszkania(tzn.spisania aktu notarialnego i wpisanie sie jako wlasciel do ksiegi wieczystej) od sporzadzenia protokolu odbioru a tego z kolei od uzyskania pozwolenia na uzytkowanie (jak murapol zda budowe) to niewiele uda wam sie zrobic a juz na pewno jak nie macie umowy przedwstepnej w postaci aktu notarialnego!!! dzwonilam tez do murapolu i pozwolenie na budowe trafo jest dopiero rozpatrywane(tylko ciekawa jestem od jakiego czasu). pozostaje tylko liczyc na uczciwosc dewelopera, ktoremu ewidentnie podwinela sie noga(ale to tylko kwestia przedluzenia formalnosci o pare dobrych miesiecy)i miec nadzieje, ze splaci kredyt zaciagniety na budowe i nie obciazy was kosztami. bo dopoki nie macie pozwolenia na uzytkowanie to zaplaciliscie nie za mieszkanie tylko za budowe, ktorej na nieszczescie nie widac konca a domagac sie mozecie (chyba?) jedynie gruntu pod budowa, przynajmniej tak to zrozumialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 22:10 a czy ktos juz w ogole podpisal umowe notarialna? po odbiorze mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Koszty IP: *.chello.pl 26.09.08, 00:26 Ciekawe....mnie powiedziano, że pozwolenie na trafo już jest a według umowy z Enionem prąd ma być podłączony najpóźniej w grudniu. No ale cóż można wiedzieć na pewno skoro z końcem sierpnia inwestycja miała być zakończona a ja nawet żadnego pisma z wyjaśnieniami nie dostałam, jedynie zapewnienia najpierw, ze koniec września, potem że koniec października. Gołym okiem widać, że ta budowa jeszcze trochę potrwa o pozwoleniu na użytkowanie nie mówiąc. Nie wiem czy w zaistniałej sytuacji mądrym by było podpisywanie aktów notarialnych (tak jakby wszystkie sprawy były uregulowane). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1 Re: Koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 00:43 dlatego istotne jest czy jest ktos kto podpisal ta umowe bo jak na razie zaden z forumowiczow tego nie potwierdzil.a wrecz mowiono ze sa nagle problemy z umowieniem sie z notariuszem murapola!!! gdyby on w takim stanie budowy podpisal ten akt to delikatnie mowiac mocno by naruszyl swoje uprawnienia. a poza tym nawet po podpisaniu tego aktu jest sie wlascicielem czesci budowy a nie mieszkania i nie mam pewnosci czy banki odstepuja od pobierania kwoty ubezpieczenia gdy nie ma pozwolenia na uzytkowanie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 00:46 ja dzwonilem do nich dzis. a jutro zamierzam sie przejsc osobiscie i poprosic o dokument potwierdzajacy otrzymanie tego pozwolenia( skoro mowisz, ze je maja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koszty IP: *.gprs.plus.pl 26.09.08, 09:36 Ale za to można sobie porozmawiać przez Hot line z Prezesami i pogadać tą breje przez internet lub mieć wiatę na rowery. Mega ponadstandardowe wyposażenie osiedla Co z stek bzdur Proponuje użyć dziś i ulżyć na rozmówcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Koszty IP: 89.174.218.* 26.09.08, 20:40 Umowe notarialną podpisałam, nie było z tym problemu. I wiele osób juz tak zrobiło. Wiele też wykańcza mieszkania. Jeśli nie wiecie co Wam daje akt notarialny to się nie wypowiadajcie. Życzę miłego dalszego nakręcania się!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc x Re: Koszty IP: *.chello.pl 27.09.08, 07:59 Jeśli wykończyłaś mieszkanie i mieszkasz to współczuję Twoim sąsiadom. Mieć sąsiad, który przez kilka miesięcy się nie myje i załatwaia swoje potrzeby chyba do kuwety to dramat. Nie dość, że żaden nadzór nie odebrał mieszkań to jeszcze zrobisz problem i sanepid zamknie plac budowy. Ciekawe jak wnosiłaś te materiały wykończeniowe przez ten rów wypełniony błotem. Gadasz bzdurnie jak MURAPOL. Napisz z którego budynku jesteś. Nie chcę mieć takiej sąsiadki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Koszty IP: *.chello.pl 27.09.08, 08:49 czlowieku ale bzdury piszesz...bredzisz cos o zalatwianiu sie do kuwety...nie widzisz roznicy miedzy wykanczaniem lokalu a mieszkaniem w nim? ja tez wykanczam i nie mam problemow z wnoszeniem czegokolwiek, podjezdzam samochodem 3 metry od wejscia, od strony ogródków, zrobione mam juz wszystko z wyjątkiem parkietu i łazienki bo nie chce ryzykować skuwania plytek jezeli proby szczelnosci sie nie powiodą, jezeli wszyscy sąsiedzi są takimi jak Ty malkontentami to ja nie chce sobie wyobrazac jak bedzie wygladalo codzienne zycie na tym osiedlu z takim sasiadem, któremu wszystko dookoła przeszkadza...bedziesz miał duzo stresu chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: Koszty IP: *.chello.pl 27.09.08, 09:16 Ale Ty brednie piszecie. Byłem w tym tygodniu na terenie budowy zeby wejsc do mieszkania. Kierownik budowy stwierdził żebym sobie odpuścił oglądanie mieszkania , zresztą sam nie za bardzo chciał brnąć przez to błoto. Więc zakończyłem oględziny tylko na zrobieniu paru fotek terenu. Po prostu nie dało się w cywilizowany sposób tam dojść a co dopiero dojechać samochodem :). Osobiscie odradzał bo i tak mieszkanie nie nadaje się do odbioru zgodnie z umową przedwstępną. Jesli ktoś dawno nie był na terenie budowy to mam fotki do wglądu. Jak podacie maila to prześlę zainteresowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bb Re: Koszty IP: 85.134.215.* 27.09.08, 11:28 dwa tygodnie temu bylismy umuwieni juz drugi raz na odbior mieszkania w budynku B7, dosc ze zadne usterki nie zostaly usunięte, to znalezlismy jeszcze kilka innych!!!! bez komentarza!!! czy ktos juz odebrał mieszkanie w B7??!! a tak wogóle to jak wy możecie odbierać te mieszkania, jak nie ma mediów, częsci wspólne nie wykończone!!! a murapol tylko zaciera ręcę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc x Re: Koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 12:45 Teraz Murapol nie wydaje mieszkań bo na to bagno nie da wejść. B7 odcięte jak i reszta od mozliwości dostępu. Zaczną pewnie wydawać mieszkania jak troszkę podeschnie A co do pytania to należałoby je zadać Hasowi bo jako jedynych chyba znajduje się w niczym nie uzasadnionej euforii. Cieszy się że podpisał papiery i w zamian dostał klucze od mieszkania niczym dziecko z zabawki. Nadużywa słowa malkontent w kierunku ludzi którzy realnie patrzą na stan budowy. Wykończył "mieszkanie" i czeka z której strony go zaleje woda po podłączeniu :) o ile go cokolwiek zaleje w najbliższych miesiącach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc FOTO z Budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 14:00 Link do 10 fotek z budowy : zikzak32.fotosik.pl/albumy/512679.html Zdziwiony Hansa zachwytem nie mogłem się oprzeć aby nie umieścić tych zdjęć. Moze Hans jeszcze raz objaśnisz jak można dojechać do budynków na 3 metry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: FOTO z Budowy IP: *.chello.pl 28.09.08, 21:28 cholernie daleko mi do zachwytu nad budową Murapolu bo wpadliśmy w duży syf z tą firmą ale od narzekania nasze problemy same sie nie rozwiążą...odpowiadając...żadasz od naszego dewelopera zeby osuszyl ci grunt zebys mogl dotrzec do klatki schodowej? a moze powinni zatrzymac opad deszczu? nie wiem czy zauwazyles (byles zajety klepaniem postow na forach i wklejaniem zdjęć na fotosiku) ale od 2 tydogni pogoda raczej nie nas nie rozpieszcza...3m od wejscia (tak jak pisalem wczesniej- od strony ogódka) zaparkowalem koncem sierpnia, kiedy bylo sucho, wiec nie mialem problemu z wnoszeniem plytek, denerwuje mnie czytanie wpisów, z których nic nie wynika i nie da sie z nich uzyskać zadnych użytecznych informacji, ludzie na forach szukaja zazwyczaj pomocy w rozwiązaniu problemów (i tak było kiedy ten wątek się rozpoczynał) teraz czytam tylko o tym jacy oni są "źli" i jak nas na kazdym kroku chcą nas oszukać - kazdy z klientów firmy M. wie o tym.... nie warto sie na ten temat rozpisywać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: FOTO z Budowy IP: *.chello.pl 28.09.08, 21:54 Hans wyluzuj, ja to traktuję już jako relax. Nie zależy mi w tym momencie na szybkim odebraniu mieszkania a jedynie na odebraniu go w stanie jakim powinno zostać oddane ewentualnie z odpowiednią rekompensatą za zwłokę. Z uśmiechem na ustach wklejam te posty jako ripostę Twojej euforii i szczęscia. Nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: FOTO z Budowy IP: *.chello.pl 29.09.08, 08:20 Analizowałem ten wjazd od tego ogóródka i nadal nie wiem jak Ty to zrobiłeś. Nie chodzi mi zupełnie o pogodę którą podajesz jako problematyczną w ostatnim czasie. Czyżby dojazd był lepszy wcześniej? Tu masz fotki z 31/07/2008 zikzak32.fotosik.pl/albumy/512666.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basieczka rekompensata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 12:11 Czy ktos doczekal sie jakiejkolwiek rekompensaty od murapolu w zwiazku z niedotrzymaniem terminow? A jesli tak, to jak do tego doprowadziliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: rekompensata IP: *.fortisbank.com.pl 29.09.08, 14:21 wydaje mi że będzie to niemożliwe. zastanawiam się czy nie zrezygnować. Czy komus się to udało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: FOTO z Budowy IP: *.chello.pl 04.10.08, 19:10 No tak wystarczyło kilka sztachet wyjąć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xed izolacje!!!!!!!!!!!!! IP: *.net.autocom.pl 04.10.08, 21:15 czy ktoś zwrócił uwagę na: Izolacja termiczna i przeciwwilgociowa fundamentów podczas odkopania kanalizaci??? tzn. czy ktoś w ogóle widział ją na naszej inwestycji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honzo Re: izolacje!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 05.10.08, 13:39 co masz na mysli pisząc "izolacja termiczna fundamentów"? izolacja przeciwilgociowa jest - pochlapali sciany fundamentowe lepikiem - i starczy , nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xed Re: izolacje!!!!!!!!!!!!! IP: *.net.autocom.pl 06.10.08, 20:30 mała pomyłka! nie termiczna tylko przeciwwilgociowa! właśnie nigdzie sie tego chlapania lepikiem nie dopatrzyłem a fundamenty były dość sopro odkopane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: izolacje!!!!!!!!!!!!! IP: 85.128.7.* 06.10.08, 22:51 Beton hydrotechniczny-który nie przepuszcza wody (wilgoci). Gdyby był inny to w garażach była by prawdziwa powódź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Koszty IP: *.gprs.plus.pl 30.09.08, 15:18 prosze o odpowiedz ewentualnych właścicieli ostatecznego aktu notarialnego przeniesienia własnosci. jak jest określony przedmiot umowy co do określenia ułamkowej częsci gruntu. czy ktoś zawierał juz taka umowe czy tylko akt notarialny przyrzeczenia sprzedazy. z gory dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Koszty IP: *.gprs.plus.pl 02.10.08, 11:24 czy ktoś wie jak na dzień dzisiejszy wyglądaja prace na budowie? zasypuja po woli ten dół miedzy budynkami, wznowili odbiory mieszkań?idzie cos do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 12:00 Zdecydowanie do przodu idzie, ale rów :) Rów rozkopują w kierunku wiazdu. Jest coraz większy. Co do odbioru mieszkań to przecież one są nieskończone. Mediów żadnych nie. Więc nie ma co odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xed Rekompensata!!! IP: *.net.autocom.pl 03.10.08, 22:18 Co do przyszłych rekompensat to na dzień dzisiejszy można jedynie wywalczyć tylko i wyłącznie jakieś roboty wykończeniowe z strony murapolu. Jeśli się na to zgodzą w co wątpię ale spróbować warto. Inne rekompensaty to tylko w tedy jeśli będziecie wiedzieli o jakiej kwocie mówicie tzn. po przekazaniu nam pozwolenia na użytkowanie każdy będzie mógł sobie obliczyć ile kosztowały go odsetki w banku i wynajem mieszkania i o takie pieniądze będzie można walczyć. pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
radob7 Witam przyszłych sąsiadów! 12.10.08, 12:36 Jestem po dwóch próbach odbioru mieszkania w budynku B7. Po pierwszym odbiorze bylem troche zalamany jakościa wykonanych robót, a przede wszystkich brakiem ich wykonania.Natomiast po kolejnym drugim odbiorze bylem milo zaskoczony poprawieniem wszystkich usterek jakie poprzednio stwierdzilismy. Teraz czekam na wlączenie mediów, po którym mam dokonac odbioru mieszkania. Z tego co mnie zapewniano to powinno wszystko byc wlączone do konca miesiaca(czyt. pażdziernika,miesiąc wczesniej slyszalem to samo:( ). Dzwonilem tez na ta infolinię, gdzie uslyszalem taka samą wersję, a na pytanie kiedy bedzie pozwolenie na użytkowanie- dowiedzialem sie,że w lutym 2009.Widzialem tez, ze w koncu cos ruszylo z ta kanalizacją, bo dokonywano zasypki tego glebokiego wykopu.Narazie cierpliwie czekam, chociaz wiem, ze gdy te terminy nie zostaną dotrzymane to skonczy sie to zapewne w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc droga dojazdowa IP: *.gprs.plus.pl 07.10.08, 10:19 O jaki administrowaniu piszesz? Co tam administrowac - jak nie ma drogi i do konca roku juz jej raczej nie zrobia. Czy ktos wie, jakie sa realne szanse na ukonczenie tego osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: droga dojazdowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:38 Realnie szanse na zamieszkanie i dojazd do garaży zgodny z umową to sądze że nie nastąpi to wczesniej niż maju 2008. O ile wogóle skończą to osiedle. Człowiek z Murapolu rozsyła listy polecone o boksach na rowery jako rekompensate za zwłokę. Dobry jest bo przynajmniej ubawił mnie do łez w całej tej beznadziejnej sytuacji. Liczę ze do tych boksów dołoży jeszcze dla kazdego mieszkania jakiś fajny rower za 10tyś jako rekompensate za czas zmarnowany na odbieraniu listów poleconych które nic nie wnoszą do sprawy. Co do tego administrowania to sądzę ze nie ma co odbierać a co dopiero administrować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb :) IP: *.b-ras1.bbh.dublin.eircom.net 08.10.08, 16:43 czesc wszystkim, wczoraj odbyla sie kolejna proba odbioru mieszkania, wszystkie usterki zostaly usuniete,natomiast jesli chodzi o media to pan z \murapolu powiedzial ze prad bedzie za jakies 1,5 miesiaca!!!! wiec pozostaje tylko czekac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc x Re: :) IP: *.chello.pl 08.10.08, 20:19 A kanalizacja, woda i gaz też okreslił kiedy bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: :) IP: *.chello.pl 08.10.08, 20:54 Też byłam na odbiorze. Media mają być podobno za miesiąc. Tyle, że to samo słyszałam miesiąc temu. W sumie to nawet coś się dzieje. Klatkę mi ładnie kafelkują, na balkonie pojawiła się wylewka i barierki, piwnice wykańczają, wygląda, że rów powoli zakopują. A dzwonił ktoś może z pytaniami na "infolinię"? Bo ja jakoś nerw nie mam. Czy jest jakaś oficjalna wersja zakończenia tej całej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Prawnik przeciwko Murapolowi IP: *.gprs.plus.pl 09.10.08, 09:28 Czy zastanawialiście się nad wspólną inicjatywą? Możemy razem wynająć prawnika i domagać się od Murapola odszkodowania. Takie sprawy naprawdę są do wygrania, tylko trzeba być solidarnym. Każdy z nas ponosi straty związane z opóźnieniami spowodowanymi przez Murapol (wynajem mieszkań etc.). I nie wiadomo jak długo to będzie trwać, kiedy ta inwestycja zostanie oddana. Jeśli znajdą się chętni możemy zorganizować spotkanie i napisać oficjalne pisma (właśnie przy pomocy prawnika i specjalisty od spraw prawa budowlanego). Wiem, że wiele można wywalczyć, tylko trzeba się o to postarać i nie odpuszczać, bo Murapol nas po prostu oszukuje. serdecznie margo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooosc Prawnik IP: *.gprs.plus.pl 09.10.08, 09:48 Prawnik jest rozwiazaniem dla osob majacych akty notarialne i ktore nie popelnily tego bledu, ze podpisaly odbior mieszkania. 1) Takie osoby powinny sie spotkac i ustalic wspolnie, co robic - czyli po prostu wynajac dobrego prawnika. 2) Nalezy wyslac info do gazet i lokalnych mediow - grozba utraty wizeerunku i wypadnieca z krakowskiego rynku moze podzialac na Murapol dopingujaca. 3) Pracownicy Murapola, jak sie wydaje, zagladaja na to forum i widza, ze wszyscy narzekaja, ale nikt nie podejmuje zadnych krokow - wiec spia spokojnie 4) Polecam bielske forum klientow Murapola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Prawnik IP: *.tvn.pl 09.10.08, 19:11 domagac odszkodowania mozesz sie nawet po odbiorze, zaznaczas ze odbierasz bez mediów warunkowo, przeciez dla sądu oczywiste jest że nie mogles tam mieszkac jak nie bylo mediów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek mroz Ida przymrozki IP: *.gprs.plus.pl 09.10.08, 18:42 i ciekawe co zrobia, ci ktorzy oderbali mieszkania i je wykanczaja - jak im zaczna tez mieszkania bez ogrzewania grzybem zalazic... a ogrzewania szybko nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: tynkowanie sufitow IP: 67.159.45.* 22.10.08, 10:51 Prosze o przesyłanie Państwa problemów z Murapolem na adres e- mail: uwaga@tvn.pl Odpowiedz Link Zgłoś