Dodaj do ulubionych

Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K...

IP: *.autocom.pl 02.02.07, 23:06
Och, a kim jest wielka pani autorka. Zróbmy następną wojnę to będziemy mieli
dopasowany pomniczek. Najgorsza wiadomość w tym roku dla pani krytyk. O jej,
najlepiej, żeby nie było nic nowego. Pani krytyk pokazała światu jakiegoś
wielkiego nowego artystę, czy siedzi i krytykuje, bo nie zrobili "brifingu" i
nie mogła się pokazać. Najpiękniejsze jest to, że w sztuce pewne osoby mają
ostatnie słowo i nie należy ono do wielkich znawczyń (nieznanych nikomu).
Rzeźba jest i będzie. Popłaczcie sobie nowi napływowi i reszta krytyków (o
sztuce się nie dyskutuje, przynajmniej z wami).
Obserwuj wątek
    • Gość: inny Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 23:14
      Podobną rzeźbę /położona głowa na boku/ widziałem na zdjęciu z Londynu - czy to
      nie ociera się o plagiat??? Nie mam teaz tego przewodnika i niestety nie moge
      zamieścić zdjęcia, może ktoś coś wie na ten temat?
      • Gość: Rain Re: Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w IP: *.autocom.pl 03.02.07, 05:45
        Przecież to rzeźba Mitoraja, a jeszcze jedna głowa jest w podwórzu przy
        Grodzkiej. Też plagiat?! www.planetware.com/picture/london-british-
        museum-eng-gbln101.htm
        • Gość: aldente Re: Faktycznie to rzezba Mitoraja! IP: *.fastres.net 03.02.07, 16:33
          i to w British Museum! Ale fantazji to on nie ma! Same glowy i to prawie , ze
          identyczne....az go niektorzy o plagiat samego siebie oskarzaja.
          • Gość: meeeee meeeee za stodołą..koło Kłaja..stoi rzeźba Mitoraja.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 18:06
            • Gość: bheeee ale jaja IP: 75.126.48.* 04.02.07, 10:24
              Prosimy o drugą taką głowę na Wawel ;-)
              Ale tylko "tymczasowo"!
              • Gość: warsaw_voice pusta glowa.....może to jakaś aluzja ?? ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 12:01
                • Gość: zbyszek Kompromitacja władz miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 08:41
                  Dla mnie nieumiejętność załatwienia sprawy głowy Mitoraja to kompromitacja
                  władz miasta. Co trzeba zrobić, aby postawić sobie pomnik na rynku głównym?Być
                  znanym, dać pomnik miastu, a później grymasić i że tylko Rynek i już!A władze
                  Krakowa pomruczą, posapią i za jakiś czas przyzwyczają się do nowego widoku. A
                  po roku będą już ważniejsze sprawy w naszym mieście.
                  • Gość: krakowianka Re: Kompromitacja władz miasta IP: *.autocom.pl 05.02.07, 09:28
                    A dlaczego to p. Mitoraj ma decydować, gdzie ta koszmarna rzeźba ma być na
                    stałe? Ważniejsza jest opinia samych krakowian. Nawet gdy daję komuś prezent, to
                    nie mam prawa wymagać, by darowana np. książka znalazła się na przeze mnie
                    wyznaczonym miejscu. A swoją drogą artyście nie przeszkadza, ze w Poznaniu jego
                    rzeźba znajduje się w centrum handlowym. To pewnie dlatego, ze jak Kuczyk
                    zapłacił , to nie życzy sobie, zeby ktoś mu się wtrącał. Prezydent Majchrowski
                    ma obowiązek reprezentować interes miasta i mieszkańców, a nie wczcielać sięw
                    rolę (za nasze pieniądze)pełnomocnika jakiegos rzeżbiarza.
                    • Gość: Locutus Re: Kompromitacja władz miasta IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 05.02.07, 16:02
                      > A dlaczego to p. Mitoraj ma decydować, gdzie ta koszmarna rzeźba ma być na
                      > stałe? Ważniejsza jest opinia samych krakowian. Nawet gdy daję komuś prezent, t
                      > o
                      > nie mam prawa wymagać, by darowana np. książka znalazła się na przeze mnie
                      > wyznaczonym miejscu.

Dokładnie ! Ja kiedyś napisałem w jednym z niezliczonych wątków poświęconych
                      Erosowi-Szkaradkowi, że ciekaw jestem, co by zrobił pan Majchrowski, gdyby ktoś
                      mu podarował zabytkowy, szesnastowieczny nocnik i zażądał, żeby tenże nocnik
                      stanął na samym środku salonu – nie z boku, nie na półce, nie w innym pokoju,
                      ale właśnie na samym jego środku, tak, żeby pan prezydent weń wdeptywał, chodząc
                      po mieszkaniu... założę się, że albo pan Majchrowski by temu komuś za
                      przeproszeniem ubrał tenże nocnik na łeb i pożegnał go kopem w rzyć na odchodne,
                      albo też postawił tenże nocnik tam, gdzie jemu by się podobało, nie zważając na
                      protesty darczyńcy.

DOŚĆ JUŻ HOŁDOWANIA PRZEROSTOWI AMBICJI WĄTPLIWEJ JAKOŚCI ARTYSTY!

> A swoją drogą artyście nie przeszkadza, ze w Poznaniu jego
                      > rzeźba znajduje się w centrum handlowym.

Dokładnie! W okolicach Paryża też jego rzeźba nie zdobi ani Notre-Dame, ani
                      Luwru, ale KOMERCYJNĄ DZIELNICĘ BIUROWCÓW La Défense...

> To pewnie dlatego, ze jak Kuczyk
                      > zapłacił , to nie życzy sobie, zeby ktoś mu się wtrącał. Prezydent Majchrowski
                      > ma obowiązek reprezentować interes miasta i mieszkańców, a nie wczcielać sięw
                      > rolę (za nasze pieniądze)pełnomocnika jakiegos rzeżbiarza.

Zgadzam się! Rynek to nie złomowisko, gdzie każdy może sobie postawić, co chce,
                      wbrew woli wszystkich...

Pozdrawiam!
                      LOKI
      • flamengista a skąd 03.02.07, 10:21
        przecież Mitoraj wykonuje odlewy swych rzeźb w wielu egzemplarzach. Każdy jest
        sygnowany, cena rzeźy zależy nie tylko od rozmiaru ale i od liczby jej kopii.

Takie są realia współczesnej sztuki. O plagiacie mowy być nie może (ew. byłby to
        autoplagiat, tyle że Mitoraj nigdy nie krył że rzeźba na rynku jest jedyna i
        niepowtarzallna).

A jeśli masz na myśli pierwowzór klasyczny - to przecież Mitoraj twórczo go
        przekształcił. Może się to nie podobać - jasne. Ale jakiś wkład artystyczny jest.
      • Gość: krakus Re: Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 14:51
        Polozona glowe na bruku mozna zobaczyc co wieczor w okolicach wielkiej
        rzezby.Mozna dorobic do niej drabinke, i dzieci mialyby ucieche.
    • Gość: pak na plac centralny z mitorajem ! IP: *.ver.airbites.pl 02.02.07, 23:19
      do huty ! dokładnie tam gdzie stał lenin !
      • Gość: plastyk Re: na plac centralny z mitorajem ! IP: 83.17.42.* 03.02.07, 13:42
        to faktycznie absurd z rzeźbą współczesną na Rynku w KRAKOWIE przecież to jest
        miejsce dla nas kultowe, dobrze mówią kształtowane przez wieki
        po co nam konkurencja dla naszego wieszcza Adasia - Mickiewicz /wszak/ patrzy w
        Sienną ulicę ... itd. dajcie Mitoraja na Plantach może? swoją drogą świetną
        sobie reklamę wymyślił facio...
      • Gość: metka Re: na plac centralny z mitorajem ! IP: *.fdk.airbites.pl 03.02.07, 14:01
        Może nie dokładnie tam gdzie lenin, ale kilkanaście metrów dalej.
        myślę że Eros znakomicie by się wpisał w to miejsce
      • centaur10 Re: na plac centralny z mitorajem ! 12.02.07, 19:48
        Dlaczego nie? Skoro szpeci Rynek, może nobilitować nasze Centrum. Jestem za,
        Prezydent też powinien być tego zdania. My, Hutaśnicy mielibyśmy wreszcie coś
        oryginalnego. Dajcie nam Erosa! Bo na razie to u nas tylko Prometeusz po mordzie
        skowany...
    • Gość: Krakus Zachęcam Autora do lokaliacji przy Dworcu Głównym! IP: *.77.classcom.pl 02.02.07, 23:47
      To naprawdę godne miejsce dla tego dzieła. Dworzec Główny jest przeciez BRAMĄ
      DO NASZEGO MIASTA.

Miasta odwiedzanego przez tłumy turystów. A znakomita ich część przyjeżdżając
      przewija się własnie przez okolice Dworca. Będące terenem miejskim, nie
      komercyjnym!

Ta okolica zyskała teraz nowy charakter i mam odcucie że ta rzeźba dobrze by
      się tam wpisała. Byłaby GŁÓWNĄ atrakcją turystyczną w tej okolicy,
      zapamiętywaną przez MILIONY.

A teraz stojąc na Rynku, z boku, co chwilę jest zasłaniana przez rusztowania,
      ogrodzenia (w ramach przygotowań sceny pod koncerty) itp.

I zawsze będzie marginalizowana - ta obok Ratusza, niedaleko Sukiennic, w rodu
      Rynku itd.

Nie rozumiem oporu przed lokalizacją pod Dworcem.

Jeśli Pan Mitoraj to czyta to proszę przemyśleć swoją decyzję. Będę wdzięczny.
      • Gość: Mi-Ki Re: Zachęcam Autora do lokaliacji przy Dworcu Głó IP: *.chello.pl 03.02.07, 20:44
        Ja tez głosowałam za placem dworcowym, ale teraz widzę, ze Rynek jest ok. Głowa
        jest naprawdę dużą atrakcją, cały czas są przy niej ludzie, włażą "do środka",
        robią sobie zdjęcia, fajnie, że to taki "żywy" pomnik i niech tak zostanie.
        • Gość: c jest naprawdę dużą atrakcją IP: *.netcontrol.pl 04.02.07, 21:51
          a jeszcze większą atrakcją byłoby cielę o dwóch głowach
          • Gość: Locutus Re: jest naprawdę dużą atrakcją IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 05.02.07, 16:02
            > a jeszcze większą atrakcją byłoby cielę o dwóch głowach

100% racji - bardzo trafne porównanie!

Pozdrawiam!
            LOKI
    • Gość: eeeee Re: Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w IP: *.wolfson.cam.ac.uk 02.02.07, 23:50
      fajna ta główka, robi wrażenie jakby spadła z krzywej wieży ratuszowej
    • Gość: gosc Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K.. IP: *.171.128.130.crowley.pl 03.02.07, 00:07
      Dramat... Kolejny przyklad, jak prezydent szanuje wole mieszknacow i co na to,
      ci ktorzy na niego glosowali?
      • Gość: spoks Re: Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 14:52
        Rzezbe wstawic prezydentowi na podworko jezeli sie do niej tak mocno przywiazal.
    • Gość: Krakowianin Dajmy szansę innym IP: *.chello.pl 03.02.07, 00:08
      To jest tragedia, osobiście lubie i szanuje p. Majchrowskiego ale za to że
      pozwala na zagracanie rynku powinien zapłacić mandat :) Jeśli jakiś uznany
      artysta postanowi na czas nieokreślony obwinąć używanym papierem toaletowym
      Sukiennice to Prezydent też wyrazi zgodę? Pozwólmy artystą pokazywać swoje
      dzieła ale niech to będą cykliczne wystawy na których będzie mogło zaprezentować
      się większe grono artystów.

cracovpl@gmail.com
      • franconus Re: Dajmy szansę innym 03.02.07, 13:12
        Za to powinien zapłacić mandat, albo jeszcze lepiej: mandatem.
    • Gość: peregrinus Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K.. IP: 195.150.224.* 03.02.07, 03:52
      moim zdaniem rzeźba świetnie pasuje na plac kolejowy, ten plac świeci tera pustką, zaś po postawieniu tam erosa nabrałaby ta przestrzeń charakteru, nadto wiekszość przybywających do krakowa koleją, a także z portu lotniczego balice miałaby okazję się na początek "przywitać" z rzeźbą.
      Argument Pana Mitoraja, o komercyjnym tle dla jego sztuki jest co najmniej kiczowaty, na ryku taka działalność się nie odbywa??? jak sobie eros stoi wśród ogródków piwnych to mitoman tłumaczy sobie, że to kuchnia dla ubogich...
      Bądźmy poważni, ktoś chce się podbudować tym, że jego twórczość stoi na rynku, a innych nie
    • Gość: kobieta majchrowski znowu drwi z mieszkancow IP: 62.46.83.* 03.02.07, 07:29
      przysiegal sie, ze ta maska zostanie przeniesiona gdzieindziej, tak jak tego
      chcieli mieszkancy, a tu prosze wolnoc Tomku....
    • Gość: Krakus mnóstwo turystów fotografuje się przy niej IP: 212.244.23.* 03.02.07, 08:19
      oni już zagłosowali.
      • Gość: mk Re: mnóstwo turystów fotografuje się przy niej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.07, 03:16
        pewnie myślą, że to zabytek.
    • Gość: a Tylko Plac Dworcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 08:34
      Tam rzeźba byłaby ozdobą
    • Gość: real Rzeźba Mitoraja nie powinna być na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 08:53
      tylko na PLACU DWORCOWYM. Tak zadecydowali krakowianie. Decyzja Prezydenta
      jest inna. Dlaczego? Uważam, że wszelkie dyskusje są zbędne i nie mają sensu.
      (np.osiedle bloków komunalnych na Ruczaju powstanie,pomimo sprzeciwu radnych i
      ostrej negatywnej dyskusji).Trzeba działać inaczej.
      • Gość: Locutus Re: Rzeźba Mitoraja nie powinna być na Rynku IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 05.02.07, 16:03
        > tylko na PLACU DWORCOWYM. Tak zadecydowali krakowianie. Decyzja Prezydenta
        > jest inna. Dlaczego? Uważam, że wszelkie dyskusje są zbędne i nie mają sensu.
        > (np.osiedle bloków komunalnych na Ruczaju powstanie,pomimo sprzeciwu radnych i
        >
        > ostrej negatywnej dyskusji).Trzeba działać inaczej.

Najlepiej tak jak za komuny z Leninem przy Placu Centralnym :-]

Pozdrawiam!
        LOKI
    • Gość: Krakus Ochyda won z Rynku! Prezio okłamał nas jak zwykle IP: 213.134.182.* 03.02.07, 09:05
      • kamil2007 Re: Ochyda won z Rynku! Prezio okłamał nas jak zw 03.02.07, 10:16
        po pierwsze, czy Prezydent powiedział "obiecuję"?
        Po drugie,czy uczestnicy forum gazety wyborczej, gdzie zamieszczona była
        ankieta zeszłego roku to "krakowianie"?
        a poza tym gdyby to "demos" mial decydować jaka rzeźba ma stać na rynku to
        pewnie byłby to Rubik;)pamiętajcie, że sztuka wysoka sztuka była jest i będzie
        elitarna.
        Rozumuiem też decyzję artysty, który nie chce by jego rzeźba upiększała
        inwestycję firmy ECE, która buduje Nowe Miasto.
        Rynek jest ok. Ważne miejsce dla ważnego Krakowianina. Ciekaw jestem dlaczego
        autorka artykułu tak bardzo nienawidzi Mitoraja?
        • flamengista nie przekręcaj 03.02.07, 10:28
          Oczywiście - od początku prezydent Majchrowski uspokajał krytyków umieszczenia
          rzeźby Mitoraja na rynku (a było ich wbrew pozorom sporo) że to decyzja tymczasowa.

Oczywiście - obiecał uszanować wolę Krakowian i nie tylko, wyrażoną w
          plebiscycie GW.

Prezydent i jego urzędnicy byli również obecni na wielu konferencjach i
          zebraniach historyków sztuki i krytyków - gdzie mogli sie wsłuchać w głos
          ekspertów. Sam byłem na takim zebraniu w MCK na rynku. I pamietam, że sala
          podzieliła się 50/50 jeśli chodzi o stosunek do Mitoraja.

Ja bardzo lubię rzeźbę Mitoraja, nic do niego nie mam - ale lokalizacja od
          początku budziła kontrowersje. Ta rzeźba nie pasuje do tego miejsca.

Ponadto nie może być tak, że artysta WYBIERA sobie lokalizację swojej rzeźby.
          Owszem, Mitoraj jest sławny ale bez przesady. Trzeba być wyjątkowym pyszałkiem,
          by żądać "jedynie słusznej" lokalizacji na Rynku. Przecież jest wiele innych,
          równie godnych miejsc.
        • Gość: Locutus Eros Bandito precz! IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 05.02.07, 16:19
          > po pierwsze, czy Prezydent powiedział "obiecuję"?

Nie wiem, co nie zmienia faktu, że publiczne deklaracje pana prezydenta powinny
          być warte coś więcej niż zwykłe pierdnięcie. A niestety nie są warte nic, jak
          pokazuje sprawa Erosa-Szkaradka. Co pozwala nazwać prezydenta Majchrowskiego KŁAMCĄ.

> Po drugie,czy uczestnicy forum gazety wyborczej, gdzie zamieszczona była
          > ankieta zeszłego roku to "krakowianie"?

Nie, Chińczycy z Pekinu.

> a poza tym gdyby to "demos" mial decydować jaka rzeźba ma stać na rynku to
          > pewnie byłby to Rubik;)pamiętajcie, że sztuka wysoka sztuka była jest i będzie
          > elitarna.

Do tego, aby tworzyć sztukę, to potrzeba jeszcze talentu. Osobnika, który
          produkuje na masową skalę nieudolne plagiaty rzeźb antycznych nadgryzionych
          zębem czasu utalentowanym nazwać nie mogę.

> Rozumuiem też decyzję artysty, który nie chce by jego rzeźba upiększała
          > inwestycję firmy ECE, która buduje Nowe Miasto.

Ciekawe, czemu nie burzył się, gdy jego rzeźby stawiano w czysto KOMERCYJNYCH
          miejscach w Poznaniu, czy w Paryżu? Zresztą Plac Dworcowy jakoś trudno nazwać mi
          przestrzenią komercjalną – fakt, że tuż obok jest Galeria Krakowska, ale także i
          Dworzec Główny, przez który rocznie przewijają się miliony turystów.

> Rynek jest ok. Ważne miejsce dla ważnego Krakowianina.

Rynek jest zbyt ważnym miejscem, żeby każdy byle „artysta” mógł tam otwierać
          stałą ekspozycję swoich rzeźb. Jak tak dalej pójdzie, to nam się Rynek w
          złomowisko zamieni...

> Ciekaw jestem dlaczego
          > autorka artykułu tak bardzo nienawidzi Mitoraja?

Bo trudno odczuwać sympatię do osobnika, który jest gorzej rozkapryszony niż
          pięciolatek, a nadęty tak, że zaraz pęknie! Żądać, żeby coś takiego stało na
          stałe w Rynku, będącym skończoną przestrzenią zabytkową i dziedzictwem ludzkości
          wpisanym na listę UNESCO jest wyjątkową bezczelnością i wyjątkowym przerostem
          zdania o samym sobie.

Pozdrawiam!
          LOKI
    • Gość: Gosc Dlaczego nie na lotnisku w Krakowie-Balicach? IP: *.10.14.univie.teleweb.at 03.02.07, 10:06
      Swietna lokalizacja bylaby przed budynkiem lotniska na Balicach. Bez komercji,
      jak chce artysta, a do tego miliony przyjezdnych zobaczyloby rzezbe zaraz po
      przybyciu do Krakowa.

Blagam, byle nie na Rynku!
      • mulla_komar Re: Dlaczego nie na lotnisku w Krakowie-Balicach? 03.02.07, 12:22
        Ale on robi sobie jaja z ta komercja. W Paryzu jego rzezby sa ustawione w
        najbardziej komercyjnej dzielnicy - La Defense, na placach miedzy biurowcami. To
        francusja komercja jest dla niego ok, ale juz polaczkom na to nie pozwoli?
        Zreszta, dla mnie to taki artysta jak z mysiej p... neseser.
    • flamengista Bardzo lubię rzeźby Mitoraja 03.02.07, 10:17
      ale przecież wyraźnie mówiono, że lokalizacja "rynkowa" jest tylko tymczasowa.

Również uważam, że rzeźba nie pasuje do tego otoczenia. Idealnym miejscem, gdzie
      mogła by zostać przeniesiona - to Plac Centralny. Ew. Plac Wolnica (skoro już
      Mitoraj protestuje przeciwko galerii krakowskiej).

Ale Majchrowski znany jest z tego, że nei dotrzymuje obietnic. To samo mamy ze
      stadionem Wisły i Cracovii...
      • Gość: Banek Mieszkam w Krakowie i czuje sie oszukany IP: 75.126.48.* 03.02.07, 10:43
        Mintoraj - won z Rynku!
    • Gość: Marek autorka słusznie zauważyła, że Majchrowski IP: *.net.autocom.pl 03.02.07, 10:37
      po prostu skłamał. On zreszta zawsze kręci: exemplum, sprawa motelu Krak. Może
      by tak tez ten człowiek (myślę o M.) wytłumaczył się z osławionej rozmowy ze
      Stechnijem i Balawenderem? Może by go ktos przepytał na okoliczność
      wydzierżawienia fortu po kopcem Kościuszki RMF-owi? Może by ten, pożal się Boże
      , profesor (piszę ze wzgledu na kulturę), przeprosił za te rozliczne ku..
      rzucane ot tak sobie, luźniutko...
      A poza tym, dlaczego autorce, z kolei, przeszkadza Eros Mitoraja, a "zdobiące"
      Rynek tralki "pasaż 13", rodem ze wsi podkrakowskiej nie przeszkadzają?
    • Gość: J Marek Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K.. IP: 91.90.191.* 03.02.07, 10:37
      I bardzo dobrze wspaniały Rynek i wspaniała Rzeźba
    • Gość: Agata Re: Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w IP: 81.21.194.* 03.02.07, 10:42
      Gość portalu: Rain napisał(a):
      > Och, a kim jest wielka pani autorka. Zróbmy następną wojnę to będziemy mieli
      > dopasowany pomniczek. Najgorsza wiadomość w tym roku dla pani krytyk. O jej,
      > najlepiej, żeby nie było nic nowego.....

I w dalszym ciągu w tym napastliwym stylu. A kimże jest autor tego postu? Chyba
      sam "jego wysokość" Mitoraj. Dokładnie ten styl.

A mnie sie ta rzeźba nawet podoba ale NIE PASUJE DO RYNKU!!! Tam przemawiają
      wieki a nie jakiś wyrobnik odlewów wzorowanych na antyku. I co wogóle ma
      przedstawiać ta głowa???
      Gdybym miała uhonorować Rynkiem jakiegoś polskiego ( a nie pochodzenia
      polskiego) rzeźbiarza to wolałabym Chromego. W jego rzeźbach jest myśl i
      przestrzeń.

A swoją drogą to dziwne by nasz wspaniały prezydent z przeszłością "po linii i
      na bazie" kompletnie olewał "głos ludu".
      Chyba ma jakieś zobowiązania względem Mitoraja? Mnie się to wydaje mocno
      podejrzane.
      Może by jakiś reporter pogrzebał w tej aferze? Bo moim zdaniem jest to afera.

RATUJCIE RYNEK!!!
    • Gość: polo11 Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 10:47
      zaniemówiłem gdy przeczytałem wypowiedź pani krytyk sztuki Moniki Branickiej...
      owa pani powinna się skoncentrować na krytycznym spojrzeniu na siebie i swoje
      zdziwaczałe poglądy...sztuka obroni się sama...dajmy jej tylko szansę...nie
      przepadam za panem JM ale podziwiam cierpliwość do osób w stylu autorki
      artykułu...
    • Gość: Banek Prosze zatkac otwory w glowie IP: 75.126.48.* 03.02.07, 10:50
      Bardzo prosze - jezeli rzezba Mintoraja zostanie na Rynku - to prosze pozatykac
      w niej otwory. Dzieci tam wlaza, a to niebezpieczne, bo mozna wykrecic kikuta.
      Gromadza sie tez pozostawione nieczystosci.

Apeluje o zatkanie przynajmniej tego najwiekszego otwora.
    • Gość: Linka z nh Re: Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w IP: *.chello.pl 03.02.07, 10:51
      Nie ma co się rzucać. Rzeźna brzydka, ale świetnie wtopiła się w tło. Na
      dodatek pełni funkcję atrakcji turystycznej: można sobie przy niej robić
      zdjęcia. Nie przysłania walorów turyst. Krakowa, ale je dodatkowa wzbogaca.
    • Gość: trupti patak A co ze Skargą z Pl. św. Marii Magdaleny??? IP: *.net.autocom.pl 03.02.07, 10:52
      Czy ten ohydny knot nikomu już nie przeszkadza? To jest dopiero przykład
      zniszczenia ładnego kawałka miasta i to w samym centrum. Jak mam wybierać to już
      wolę Mitoraja na Rynku od tego okropieństwa ustawionego cichcem przed Kościołem
      Piotra i Pawła...
      • Gość: Locutus Re: A co ze Skargą z Pl. św. Marii Magdaleny??? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 05.02.07, 16:20
        Ano pan Skarga Z Wielkim Prąciem też jest szkaradny – tyle że jednak mimo
        wszystko IMHO placyk przed kościołem Piotra i Pawła wydaje mi się przestrzenią o
        nieco mniejszej wartości i znaczeniu niż Rynek Główny...

Pozdrawiam!
        LOKI
    • mulla_komar Dla mnie to powinno to byc na zlomowisku, 03.02.07, 12:17
      Ale jak sie tak panu Majcherowskiemu podoba to niech sobie ta glowe wsadzi... do
      wlasnego domu.
    • Gość: Zbyszek Rzeźba Mitoraja pozostanie na Rynku Głównym w K.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 12:27
      Mam nadzieję, że złomiarze się nią zaopiekują, jak Majchrowski nie potrafi ulec
      swojemu pupilowi Mitorajowi - może to jego kochaś?
    • franconus proponuję świetne miejsce: 03.02.07, 13:23
      Przy drodze z Rząski do Bolechowic jest taka willa, przed którą stoją już teraz:
      1)plastikowa żyrafa naturalnych rozmiarów, 2)wiatrak holenderski. Głowa świetnie
      by się skomponowała z otoczeniem, całość ewentualnie można uzupełnić dziwadłem
      sprzed Piotra i Pawła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka