Dodaj do ulubionych

Opinie na temat Nowej Huty

06.03.07, 16:14
Miszeka ktoś na (w) Nowej Hucie?

- jak tam życie wygląda?
- architektura
- mentalność
- kultura i sztuka
- komunikacja (w tym układ komunikacyjny)
- działalność społeczno-oraganizatorska
- pozostałości PRL-u
- zabytki (jeżeli są)
- inne
Obserwuj wątek
    • seven Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 17:29
      jak piszesz NA nowej hucie, to w zasadzie od razu juz moglbys tam zamieszkac,
      szybko sie zasymilujesz z tubylcami..
      • kocinos Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 17:38
        Oj, te stereotypy... Mieszkam tu (z krótkimi przerwami) od wieeeeeeelu lat i
        widzę, że średnia jest taka sama, jak w innych dużych miastach.
        • malpiarnia Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 20:52
          a ta srednia to pol litra ?
          czy 6 piw
          • kocinos Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 23:12
            Nie ten punkt widzenia, dobry człowieku, ale pewnie to też...
            • koola_w_plot Re: Opinie na temat Nowej Huty 17.03.07, 23:19
              Tylko Nowa Huta ma namiastkę swojej telewizji ŻycieTV.

www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/content/blogsection/4/68/
              Dużo się tu dzieje :)
      • broton Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 18:17
        ... seven - Tobie też niczego nie brakuje ...

• seven Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 18:19
          a wiec ty tez mieszkasz NA hucie?
    • morgen3 Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 17:59
      Nowa Huta jest ok. Ja mieszkam od kilku lat i nie narzekam:) (jak się dobrze
      żyje z dresami to jest oki;) A tak serio - na obrzeżach NH to może nie za
      ciekawie (kombatantów itp), okolice Placu Centralnego spox. Plusem jest na
      pewno też to, że jazda tramwajem z NH do centrum zajmuje ok 20 min, a jazda
      autem - o 5 min. krócej, jeśli korków nie ma:) no i klimat też jest -
      restauracje jak za czasów PRL:)
      pozdrawiam

• gervee Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 22:43
        Lepiej milczeć niż pleść bzdury tak jak Ty w tej chwili. W NH mieszkam prawie od
        dziecka a na os. Kombatantów prawie od początku jego powstania. Odkąd np.
        Kombatantów to obrzeża? Polecam wycieczkę po NH w kierunku Mistrzejowic to może
        dowiesz się o czym chcesz powiedzieć. Te okolice Placu Centralnego wcale się nie
        różnią od innych enklaw nowohuckich.
        Architektura starej części Nowej Huty jest przemyślana i stanowi spójną całość.
        Popatrz na układ architektoniczny tej części NH - świetnie wygląda. Główne ulice
        szerokie (choć czasem zapchane przez samochody stojące przy ulicach). Nowe
        cześci NH to blokowiska (najróżniejsze i o najróżniejszym stanie), trochę nowych
        bloków (czyli developerski chaos).
        Mentalność ludzi - taka jak wszędzie. Są mili i uczciwi ludzie i są sku..syny.
        Komunikacja z centrum Krakowa jest bardzo dobra praktycznie z każdego miejsca
        choć czasem przejazd trwa długo (tramwajem z Mistrzejowic, Piastów lub Wzgórz
        Krzesławickich).

Co do pozostałych ... przyjedź, zobacz i mieszkaj. Miej głęboko w poważaniu te
        "opinie" napływowych krakowian - "kochają smutki".
        I przede wszystkim .. mieszka się w Nowej Hucie i jeździ do Krakowa (u starszych
        ludzi mieskzających w NH to nagminne).

Niestety jest to dzielnica, w której czuć wyraźnie niedoinwestowanie w lokale, a
        te które się pojawiają często upadają na pysk albo stawiają na taką klientelę,
        wśród której nie chciałby przesiadywać (no ale np. czy przesiadywanie pomiędzy
        nachlanymi angolami to taka przyjemność - knajpy w okolicach Rynku)
    • peteen Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 20:27
      misterxy napisał:

> Miszeka ktoś na (w) Nowej Hucie?
      >
      > - jak tam życie wygląda? - jak gdzie indziej, a niby jak ma wyglądać?
      > - architektura - zróżnicowana, stara część socrealistyczna, nowa - szuflandia
      > - mentalność - wszędzie trafisz na mądrych i glupich
      > - kultura i sztuka - z tym kiepsko, ale jest i ludowy, i nowa łaźnia
      > - komunikacja (w tym układ komunikacyjny) - jasna i przejrzysta
      > - działalność społeczno-oraganizatorska - nie wiem
      > - pozostałości PRL-u - liczna architektura
      > - zabytki (jeżeli są)- klasztor w mogile, dwory w krzesławicach i branicach,
      muzeum archeologiczne tamże
      > - inne - co inne?
    • czesiekkk Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 21:52
      No też jestem nowohucianinem. NH jest OK.
    • szto_tawariszczi Na niewłaściwe forum się udałeś 06.03.07, 22:02
      to jest Forum Kraków

nie Forum Nowa Huta ??????
      • henio56 Re: Na niewłaściwe forum się udałeś 06.03.07, 22:14
        włAŚCIWE
      • emelem1 Re: Na niewłaściwe forum się udałeś 07.03.07, 10:00
        a Huta to nie część Krakowa??
        • polski0001 Re: Na niewłaściwe forum się udałeś 07.03.07, 23:31
          emelem1 napisał:

> a Huta to nie część Krakowa??

No własnie Heniu ??!! :-))
        • agnesrasmus Re: Na niewłaściwe forum się udałeś 21.03.07, 20:51
          Huta jest dzielnica Krakowa
    • ta-ona Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 22:15
      www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/content/blogcategory/23/49/
      • polski0001 Re: Opinie na temat Nowej Huty 06.03.07, 23:27
        Jak wielu Forumowiczow wie tez jestem z N.Huty i jest spokojnie i ma swoj
        klimat !!!!
        • hutniczek3 Re: Opinie na temat Nowej Huty 07.03.07, 15:31
          A kto mieszkańców NOWEJ HUTY nie szanuje niech ich w d..ę pocałuje!!!
        • maximus1982 Re: Opinie na temat Nowej Huty 17.03.07, 01:16
          polski0001 napisał:

> Jak wielu Forumowiczow wie tez jestem z N.Huty i jest spokojnie i ma swoj
          > klimat !!!!
          >
          >
          >
          Ehh, ja to brzmi dosadnie podkreślające Twoje pochodzenie.
          \
          \Pozdro NH
    • nhblog Rozbudowana odpowiedź 09.03.07, 14:40
      --------------------------------------
      Miszeka ktoś na (w) Nowej Hucie?

- jak tam życie wygląda?
      - architektura
      - mentalność
      - kultura i sztuka
      - komunikacja (w tym układ komunikacyjny)
      - działalność społeczno-oraganizatorska
      - pozostałości PRL-u
      - zabytki (jeżeli są)
      - inne

Zycie wygląda tak jak wszędzie. Jest praca i jest to co poza nią. Korzyścią dodaną tego życia jest
      ogromna przestrzeń - nikt nikomu nie patrzy w gary. Bloki są na tyle daleko że i drzewko czy dwa się
      zmieszczą między nimi.

Architektura. No taka jak w PRLu... przecież Nowa Huta to tamtejszy twór. Ale czy to złe ? Mieszkam tu,
      fotografuję Nową Hutę i uważam ją za wspaniałą dzielnicę.

Mentalność. Mentalność kogo ? Nowohucian ? Taka jak każdego człowieka. Ale jako że NH jest dzielnicą
      z dużą ilością ludzi starszych to rano wychodząc po mleko można spokojnie porozmawiać o
      szczekającym psie sąsiada, o tym że chodnika nie poprawili ...

Kultura i sztuka. Teraz przeżywają fazę wzrostu. Może nie jakaś rewolucja - ale dzieje się wiele. Sam
      mam przyjemność częściowo w tym uczestniczyć zatem myślę że udzielam informacji z pierwszej ręki.

Komunikacja. Rozbudowana. Jako że ulice powstawały niegdyś według założenia że MIG musi się
      zmieścić - korków w zasadzie nie ma.

Działalność... polecam śledzić następujące strony
      Nowa Huta Non Stop! - www.nhns.pl - najczęściej aktualizowany serwis nowohucki
      Życie Krakowa - www.zyciekrakowa.pl
      Nowa Huta fotoblog - www.blog.fotohuta.pl (moja skromna stronka gdzie można znaleźć obraz Nowej
      Huty z mojego punktu widzenia - na tej stronie znaleźć można też obszerną linkownię różnych
      podmiotów nowohuckich)

Pozostałości. Są. Tylko o jakie Ci chodzi. Jeśli pytasz o bary mleczne to OCZYWIŚCIE. Tanie i smaczne
      jedzenie. Polecam bar na os. Szkolnym - stołuję się tam często i uważam że dobre jedzenie.

Zabytki. Kombinat (wejścia są możliwe ale w grupach i trzeba skontaktować się z odpowiednią
      instytucją) Opactwo Mogilskie, Kość. Św. Bartłomieja (obok), Kośc. "Arka Pana", Kościół w
      Mistrzejowicach (bogata historia), Kopiec Wandy (doczekał się swoich imprez - Święto Kopca Wandy),
      Pomnik Solidarności na Placu Centralnym (przeniesiony z Kombinatu). Odnośnie zabytków - w Ośrodku
      Kultury Norwida jest są prowadzone spotkania grupy entuzjastów Nowej Huty (pod kątem jej
      zabytków). Grupę prowadzi Piotrek Skucha - młody entuzjasta Nowej Huty i architekt. Także można z
      nim porozmawiać. Poza tym w Muzeum Miasta Krakowa oddział Dzieje Nowej Huty (os. Słoneczne)
      pracuje człowiek co ma "łeb jak sklep" jeśli idzie o Nową Hutę - Pan Maciej Miezian - historyk. Z nim
      też można porozmawiać jeśli bardzo komuś zależy na poznaniu dzielnicy.

Inne: cała masa innych rzeczy !
      1949 Club na Uroczym - różnorodna działalność rewitalizująca kulturę, sztukę, turystykę w Nowej
      Hucie
      Teatr Łaźnia Nowa, Teatr Ludowy, Prężnie działające ośrodki kultury (na Górali dla przykładu),
      Zgniatacze Dźwięku - grupa performerów (mają stronę www), głośne coroczne Sacrum Profanum na
      terenie Kombinatu..., Grupa alternatywnego oprowadzania po NH - Crazy Cars, wiele się dzieje w Nowej
      Hucie. I mogę powiedzieć ze spokojnym sumieniem: TERAZ już nie trzeba się naszukać żeby znaleźć.

A negatywy ? tak jak wszędzie ! Chcesz dostać po buzi ? - jak będziesz tego szukał to dostaniesz. Tak
      samo jak w Śródmieściu, tak samo jak w każdej innej dzielnicy.

Pozdrawiam z Nowej Huty
      www.blog.fotohuta.pl
    • ja_nova Re: Opinie na temat Nowej Huty 09.03.07, 20:24
      misterxy napisał:

> Miszeka ktoś na (w) Nowej Hucie?

yhy

>
      > - jak tam życie wygląda?

zależy skąd patrzysz

> - architektura

jedyna w swoim rodzaju

> - mentalność

jednostek czy ogółu

> - kultura i sztuka

miejska łaźnia nowa

> - komunikacja (w tym układ komunikacyjny)

brak układów

> - działalność społeczno-oraganizatorska

taka jak sobie ustawisz

> - pozostałości PRL-u

ja

> - zabytki (jeżeli są)

ja i
      matejki dworek

> - inne

kościołów mnogo
      • mr.lordi Ladnie to tak lamac regulamin..... 10.03.07, 12:12
        i reklamowac swoje stronki co ??
        • peteen Re: Ladnie to tak lamac regulamin..... 10.03.07, 12:36
          ja_nova niczego nie reklamuje...
          ;c)
        • nhblog Re: Ladnie to tak lamac regulamin..... 10.03.07, 15:44
          może mi wybaczą... a jak nie to usuną posta... co tam...
        • ja_nova Re: Ladnie to tak lamac regulamin..... 15.03.07, 20:27
          mr.lordi napisał:

> i reklamowac swoje stronki co ??

podobajom ci siem?
    • 10iwonka10 Re: Opinie na temat Nowej Huty 11.03.07, 18:59
      Pewno sie teraz naraze mieszkancom Nowej Huty ale kiedys pracowalam na osiedlu
      Wandy i jest tam taki maly placyk handlowy ( placyk Ok swieze warzywa,
      chleb....) ale zaraz obok jest cmentarz i jak te babska z placyka zaczely
      wywieszac ubrania do sprzedania na calym ogrodzeniu cmentarza...szkoda ze sobie
      jeszcze tam pikniku nie zrobily.
      • wolny35 Re: Opinie na temat Nowej Huty 13.03.07, 19:51
        Kiedyś to pewnie byłaś młoda i .....
    • 10iwonka10 Re: Opinie na temat Nowej Huty 14.03.07, 12:25
      malo dowcipne.

I coz ma wspolnego moj wiek z brakiem dobrego smaku ?????
      • wolny35 Re: Opinie na temat Nowej Huty 14.03.07, 13:21
        Takie widoki można było oglądac 20 - 25 lat temu .NIE TYLKO W NOWEJ HUCIE ale
        bardziej "poważnych niejscach "Krakowa!Więc nie czepiaj się .
    • eeeee1 Re: Opinie na temat Nowej Huty 15.03.07, 02:05
      "Przypatrzcie się uważniej Nowej Hucie, uważniej! To będzie pouczająca lekcja.
      Krzywd, draństwa, bezduszności, zakłamania [...] Posłuchaj: Niedawno jedna 14-
      letnia zaraziła ośmiu chłopców. Kiedy z nią mówiliśmy, opowiadała o swoich
      wyczynach tak wulgarnie, że się zbierało na wymioty. Ona nie jest jedyna. Nie
      wszystkie są tak młode, ale jest ich sporo. [...] W Nowej Hucie znają
      mieszkanie, gdzie w jedynym pokoju mama przyjmuje od facetów forsę, a w drugim
      córka wyrównuje gościom te straty. To nie jedyne takie mieszkanie. [...] A
      teraz, proszę, przyjrzyj się życiu młodego człowieka tu, w Hucie. Wstaje rano,
      jedzie do pracy. Wraca, jest godzina trzecia. To wszystko. O trzeciej kończy
      się jego dzień. Chodziłem po takich hotelach. Zaglądam do pokoi: siedzą.
      Właściwie to jest jedyna czynność, jaką wykonują: siedzą. Nawet nie rozmawiają,
      o czym ciągle rozmawiać? Mogliby czytać - nie są przyzwyczajeni, mogliby
      śpiewać - to przeszkadza innym - mogliby bić się - nie chcą. Tylko - siedzą.
      [...]"

www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3877785.html?as=1&ias=3&startsz=x
      • aaannn Re: Opinie na temat Nowej Huty 16.03.07, 16:35
        a moze nalezaloby przeczytac caly artykul a nie wyrywac pojedynczych zdan? bo te pare cytatow bynajmniej nie odzwierciedlaja przeslania. zwlaszcza, ze odnosza sie do poczatkow dzielnicy. moze wtedy zycie tutaj tak wygladalo, ale teraz na pewno NIE.

to ja tez wyrwe z kontektu dwa zdania:
        "Nasłuchałeś się tych historii, każdy człowiek może się tu ich nasłuchać. Nie, nie sprawdziłem z absolutną pewnością, czy dokładnie tak właśnie wyglądają, czy nie ma w tym jakiejś nieścisłości."
      • agnesrasmus Re: Opinie na temat Nowej Huty 21.03.07, 20:55
        Ach ciekawa historia.ja mieszkam od 27 lat w hucie ale takiej bzdury to nie
        slyszalam.Wszedzie sa przestepcy a nie tylko w Hucie nie wiem skad te
        informacje-bajkopisarz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • 10iwonka10 Re: Opinie na temat Nowej Huty 15.03.07, 09:44
      Wolny,

Ja nie jestem staruszka, to bylo 3 lata temu nie 25.

• kitrii XXI LO 15.03.07, 12:25
        Ja ja jezdzilam z "Krakowa" do Huty do liceum.Chodzilam do XXI LO o profilu
        artystycznym na os.Tysiaclecia.Ten czas wspominam jako najpiekniejsze lata z
        mojego zycia.Bylo super.Cisza,spokoj,mala szkola...A w srodku "mnostwo tworczej
        mlodziezy:)"Super szkola...Było to 4 temu:)W kazdym badz raziem,mam nadzieje ze
        nikt nie pozwoli zlikwidowac tej wspanialej placówki.Nigdy nie bylo problemow z
        miejscowymi.Bylo naprawde ok.pozdrawiam
        • mika9930 Re: XXI LO 15.03.07, 20:41
          Nareszcie ktoś mądry i wykształcony pisze o Nowej Hucie prawdę.Ile lat temu
          byly hotele robotnicze?Ten co to pisał pewnie nigdy nie był w Nowej Hucie lub
          podobnym mieście. Co jest w robotniczym(czerwonym )Podgórzu,meliniarsko
          złodziejskim Kazimierzu czy Krowodrzy o okolicznych wsiach Prądnikach, Ugorkach
          i innych Olszach nie wspomnę ?
          • aaannn Re: XXI LO 16.03.07, 16:16
            bez obrazy, ale zachowujesz sie(piszesz) tak samo, jak wszyscy krytykujacy Hute. mieszkam tu od urodzenia, czesto slysze zle opinie o mojej dzielnicy i zawsze staram sie jej bronic. ale nigdy nie obrzucam blotem innych dzielnic. bo wlasnie w ten sposob powstaja typowe urban legends(jak ta o Hucie). a co najgorsze zwykle powtarzaja je osoby, ktore nigdy(!!!!!) w Hucie nie byly. jak np moi znajomi ze studiow z drugiego konca Polski, ktorzy na wiesc ze mieszkam w Hucie robia wielkie oczy i ze zdziwieniem pytaja jakim cudem jeszcze zyje.

nie wiesz jak jest w Hucie? przyjedz, przekonaj sie na wlasne oczy, zapytaj kogos kto mieszka w Hucie. na forum mozesz co najwyzej uslyszec ze to mordownia, i to od kogos, kto zna kogos, kto slyszal, ze ktos wybral sie do Huty i juz nie wrocil :)
            • mika9930 Re: XXI LO 16.03.07, 18:04
              Z Huty ście ? a d..a ście!
    • aaannn Re: Opinie na temat Nowej Huty 16.03.07, 16:17
      a tak poza tematem, znacie jakies Huckie fora ?
    • nhblog Najlepiej zrobić następujące porównanie : 16.03.07, 22:20
      Kup jednego dnia wszystkie dostępne krakowskie gazety. Jestem przekonany że w każdej będzie coś o
      wydarzeniach z Nowej Huty (oprócz oczywiście środmieścia i ogólnych tematów politycznych) podczas
      gdy inne dzielnice najwyżej będą omówione pod kątem tego co kto remontuje albo buduje.
      • aaannn Re: Najlepiej zrobić następujące porównanie : 17.03.07, 20:57
        tak to napisales, ze az sie przestraszylam. ale chyba nie taki byl Twoj cel :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka