eeeee1 20.03.07, 00:25 na szczescie nie lubie oscypka wiec zaoszczedze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malpiarnia Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 02:52 ja tez nie cierpie ani to smak ani zapach gnioty i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu *********bzdury********* 20.03.07, 08:46 cena to równowaga popytu i podazy. Jesli cena wzrosła by do 10 euro to popyt by nie istniał. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Stopa życiowa górali wzrośnie! 20.03.07, 09:04 Jedli ser po 5 euro, którego nikt poza nimi nie chciał jeść, a teraz będą jedli ser po 10 euro! I niech ktoś jeszcze powie, że PiS nie spełnia obietnic wyborczych :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ws60 Część wytwórców oszukiwała klientów 20.03.07, 09:14 > Część wytwórców oszukiwała klientów i wytwarzała podróbki z krowiego mleka, > które były tańsze - nie kryje Andrzej Gąsienica-Makowski. nie !? górale kantowali ? niemożliwe ! > - Teraz to się zmieni. taa. teraz ser z krowiego mleka będzie po 40 zł. góral jak widzi dutki to amoku dostaje. wierzycie że jak opłacało im się oszukiwać za 20 zł, to za 40 już nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sedes_z_bakeltu może za to zaczną myć rece i przestaną 20.03.07, 10:22 moczyć nogi w cebrzykach .. Odpowiedz Link Zgłoś
delta_21 angielski po góralsku - krótki kurs 20.03.07, 11:08 ten Euro dyska jurecków money dutki sheep's milk łowce mleko cow's milk krówce mleko to fight for your rights psyłomacyć ciupagom to pick up a girl wyłonacyć dziołche Odpowiedz Link Zgłoś
oblatywacz_budymiu a ale o co wogle cho ..chodzi tym przenoszeniem 20.03.07, 12:44 Krupówek do Londynu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Gorale? Bardziej pazernego narodu nie znam 20.03.07, 19:36 Omijam hadziajstwo łukiem. Mogą być i po 1000 euro. Tak jak polskie góry - (noclegi) droższe niż na Slowacji, w Czechach a nawet w Austrii. Będą siedziec ze swoimi łoscypkami i tyle. Pewnie Warszawka zje - przynajmniej ta obwieszona łancuchami częśc która przyjezdza też do modnego wsród karków Zakopanego. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: może za to zaczną myć rece i przestaną 20.03.07, 11:11 Podobno oscypki swą charakterystyczną barwę zawdzięczają wyciskaniu przez koszulę, zmienianą raz w roku kole Wielkanocy. Oscypki żółte są wyciskane przez przednią część koszuli, oscypki brązowe przez tylną. Odpowiedz Link Zgłoś
a.rd Chciwosc gorali 20.03.07, 11:14 Niech go sobie sami jedza, jak sa tacy pazeni. W dodatku zaden z cudzozeimecow czestowanych oscypkiem nie polubil tego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: *********bzdury********* 20.03.07, 09:04 milet_z_sedesu napisał: > cena to równowaga popytu i podazy. Jesli cena wzrosła by do 10 euro to popyt by > > nie istniał. ***************************************** Nie masz racji. Sprzedając ser z licencją unijną, bacowie przestają bać się konkurencji serów oscypkopodobnych, nawet o lepszym smaku. Sam fakt, że istnieje w UE homologowany regionalny smakołyk, ustawia oscypek na górnej półce. A górna półka nie podlega mechanizmom podaży i popytu. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio He he he...czyżby? 20.03.07, 09:09 Eh, ta wszechmocna wiara w urzędowe dokumenty :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: He he he...czyżby? 20.03.07, 09:13 ryssio napisał: > Eh, ta wszechmocna wiara w urzędowe dokumenty :-))) **************************************** Nie w dokumenty, a w realia rynku. Tego uczą na początkowych semestrach ekonomii. Cena wykonania aston-martina nie ma nic wspólnego z jego wartością rynkową, podobnie jak w przypadku biżuterii, drogich zegarków czy naturalnych futer. Były, są i będą drogie. Jeżeli na egzemplarzu aston-martina pojawi się urzędowe zaświadczenie, że jest to model oryginalny, bez udziału przemysłu chińskiego, to salon podniesie cenę i na zbyt nie będzie narzekał. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Pokaż mi urzędowe zaświadczenie UE 20.03.07, 09:18 na aston-martina :-))). Dzięki za poprawienie humoru z rana. Dawno się tak nie uśmiałem :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pokaż mi urzędowe zaświadczenie UE 20.03.07, 09:21 ryssio napisał: > na aston-martina :-))). Dzięki za poprawienie humoru z rana. Dawno się tak nie > uśmiałem :-))) ****************************** To był banalny przykład, żebyś mógł się podciągnąć z abc ekonomii. Naprawdę nie zajarzyłeś, że to przykład? No to teraz ja się uśmiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio A jak załatwisz papier z UE na wino "arizona" 20.03.07, 09:25 to sądzisz że zjednasz sobie tym koneserów win? Powodzenia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A jak załatwisz papier z UE na wino "arizona" 20.03.07, 09:27 ryssio napisał: > to sądzisz że zjednasz sobie tym koneserów win? Powodzenia :-))) ****************************************** Na wino arizona nie da się załatwić papieru UE, ale na tokaj Węgrzy, i owszem, załatwili. A Grecy na fetę. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Re: A jak załatwisz papier z UE na wino "arizona" 20.03.07, 09:33 Tylko że są tokaje (jak najbardziej oryginalne) za 7 zł w Lidlu i są tokaje za złotych 1000. Pewnie są i droższe. Nie mam nic przeciwko urzędowej ochronie oscypka jako nazwy rodzaju produktu. Bawi mnie po prostu naiwna pazernopść górali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A jak załatwisz papier z UE na wino "arizona" 20.03.07, 09:42 ryssio napisał: > Tylko że są tokaje (jak najbardziej oryginalne) za 7 zł w Lidlu i są tokaje za > złotych 1000. Pewnie są i droższe. Nie mam nic przeciwko urzędowej ochronie > oscypka jako nazwy rodzaju produktu. Bawi mnie po prostu naiwna pazernopść > górali :-) ***************************************** Cofnij się kilka artykułów wstecz, a przestanie Cię to bawić. Pogłowie owiec zmniejszyło się na tyle, że produkcja oryginalnego oscypka stanęła pod znakiem zapytania. No i jest wyrób ręczny (może być nawet brudnoręczny), a takowe muszą mieć cenę. Konkurencja w dziedzinie wędlin doprowadziła do tego, że nie ma na rynku prawdziwej polędwicy sopockiej. Takiej wędzonej na zimno przez dwa miesiące i która wytrzymywała rok dłużej. Jej miejsce zajęła polędwica w woreczkach, po wyjęci z których, szybko wędzona polędwica wytrzymuje kilka dni. Pazerność masarzy tradycyjnych została zastąpiona pazernością wielkich koncernów. Wyrób ręczny nie jest w stanie konkurować z masówką. Jeżeli dzięki wysokim cenom oscypek przetrwa w oryginalnej formie następne kilkadziesiąt lat, to jest o co walczyć, byś nie był skazany wyłącznie na produkty Nestle i McDonald. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Re: A jak załatwisz papier z UE na wino "arizona" 20.03.07, 09:47 Jak dla mnie - mogę sprzedawać nawet po 1000 euro za kg. Tylko że nikt tego nie kupi. Górale to lud mocno wierzący, niech sobie wierzą że urzędowa "bumaga" zastąpi im sensowne planowanie biznesu. Na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Re: He he he...czyżby? 20.03.07, 09:34 maruda.r napisał: > ryssio napisał: > > > Eh, ta wszechmocna wiara w urzędowe dokumenty :-))) > > **************************************** > > Nie w dokumenty, a w realia rynku. Tego uczą na początkowych semestrach > ekonomii. Cena wykonania aston-martina nie ma nic wspólnego z jego wartością > rynkową, podobnie jak w przypadku biżuterii, drogich zegarków czy naturalnych > futer. Były, są i będą drogie. Jeżeli na egzemplarzu aston-martina pojawi się > urzędowe zaświadczenie, że jest to model oryginalny, bez udziału przemysłu > chińskiego, to salon podniesie cenę i na zbyt nie będzie narzekał. > > > marudas- hahahahaha- nie porównuj smierdzacego oscypka do bizuterii, bo sie osmieszyłes. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: He he he...czyżby? 20.03.07, 09:52 brynk napisał: > > marudas- hahahahaha- nie porównuj smierdzacego oscypka do bizuterii, bo s > ie > osmieszyłes. ************************************** To Ty się ośmieszasz, bo nie rozumiesz tego rynku. Przeciętnemu bywalcowi Biedronki za jedno: cyrkonia czy brylant. To samo z oscypkiem: może być z mlekovity. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio A czym wyróżnia się oscypek? 20.03.07, 09:54 Chyba tylko mało higienicznymi warunkami produkcji. Z g... bicza nie ukręcisz. Odpowiedz Link Zgłoś
uzdek98 a na koncowych semestrach ucza o sile marki... 20.03.07, 14:39 wiec dowiesz sie o tym, jak duze znaczenie dla popytu ma wizerunek ... aston martin go posiada a oscypek nie... i to jest ta delikatne roznica... ktora zadecyduje o tym, ze nikt nie kupi nieznanego poza polska sera w takiej cenie... jedynie smakosze turysci... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar nieprawda 28.03.07, 18:27 ja jestem gotowa zapłacić za prawdziwy oscypek nawet 15 euro Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Zsowietyzowano górali 20.03.07, 10:16 Ostatnia ostoja patriotyzmu, nie udało ich sie zgermanizowac, zrusyfikowac to unia ich kupila. Unijne certyfikaty, kurna wyznacznik szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Zsowietyzowano górali 20.03.07, 14:10 > Ostatnia ostoja patriotyzmu, nie udało ich sie zgermanizowac, zrusyfikowac to > unia ich kupila. Unijne certyfikaty, kurna wyznacznik szczęścia. A co Ty chłopie opowiadasz? Dyć tacy zakopiańczycy Adolfowi sie byli zaprzedali jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia czytalem wspomnienia pana, ktory wszedl na Wawel 08.07.07, 13:51 zaraz po ucieczce Gubernatora Hansa Franka, w jego sypialni lezaly piekne, grube koldry, wyszywane z napisem po niemiecku, ze sa dla Pana Gubernatora od Goralenvolku. To tak tylko troche historii a propos tematu.Zagadnienie Goralenvolku jest czesto omijane jako temat "nieprzyjemny". Odpowiedz Link Zgłoś
nokryd Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 11:36 Niech sami źrą te śmierdzące skarpetami sery !!! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Słowacy już się ciesza...opanują rynek RP 20.03.07, 07:31 A dla nas ceprów...wsio rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Podnieść cenę można, ale kto to kupi? 20.03.07, 07:31 Zdaje się że górale już liczą teoretyczne zyski, których nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Podnieść cenę można, ale kto to kupi? 20.03.07, 07:37 Pewnie turyści z Zachodu... Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 07:43 Ja lubię sery w każdej postaci, ale jak zdrożeje bedę kupował znacznie tańsz ser z Podkarpacia - z Jureczkowej, Smolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 10:09 Polecam oscypek słowacki. Jest o niebo lepszy od podhalańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 10:10 slowacki oscypek bedzie tanszy; naiwni orale pozwola slowakom o zarejestrowac i ten slowacki wyprze ten polski; trudno zeby narod ktory zarabia 100 euro miesiecznie mogl sobie pozwolic na ser 10% pensji; Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu ha ha legendarna pazerność górali... :))) 20.03.07, 07:48 oni są już naprawdę zabawni :) Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: ha ha legendarna pazerność górali... :))) 20.03.07, 08:10 Pazerni oszuści... Odpowiedz Link Zgłoś
cynozura A podnośta chopy!Co tam 100%..o 200 bedzie... 20.03.07, 07:51 jesce lepiej,bo wtedy oscypek to bedzie ocipek. Odpowiedz Link Zgłoś
stemp10 Nie lubię tego badziewia 20.03.07, 08:14 Jaka jest różnica pomiędzy zjedzeniem oscypka a łyżki soli - żadna Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Podniosą, czym wkurzą polaków i oscypkowanie 20.03.07, 08:22 się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
mgz a ja wole pyszne sery z ... 20.03.07, 08:24 Normandii, albo z la Manchy, albo ze Szwajcarii. I takie bede kupowac. Hough. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda007 Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 08:25 a kto będzie jadł to świństwo jesli tak bardzo zdrożeje? Odpowiedz Link Zgłoś
ultra_new górale zawsze byli pazerni .. nawet za wożenie 20.03.07, 08:27 turystów .. po pijaku .. obskurną furmanką .. chcieli by brać więcej niż londyński taksówkarz .. Odpowiedz Link Zgłoś
chp1955 Ale zawiść... 20.03.07, 08:31 Typowo polska. A ja cieszę się, że prdoukt polski jest uznany przez EU. A ja się cieszę, że grupa obywateli polskich (górali) nie będzie musiała oszukiwać, aby wreszcie zarobić (tylko oscypki z mleka koziego, bez dodatku krowiego). Że wreszcie będą otrymywać przyzwoite wynagrodzenie za swoją pracę. Życzę, aby nam się tak wszystkim udało! I mam nadzieję, że oscypek stanie się wyrobem eksportowym wysokiej rangi międzynarodowej, bo na tym wszyscy skorzystamy. No i ja lubię oscypki, też te z mleka krowiego, na ciepło i z brusznicą. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Zabawne, jaki jesteś naiwny 20.03.07, 08:34 Ciekawe, kto będzie płacić dwa razy więcej za to, że nazwa "oscypek" została uznana przze UE? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Zabawne, jaki jesteś naiwny 20.03.07, 09:09 r_mol napisał: > Ciekawe, kto będzie płacić dwa razy więcej za to, że nazwa "oscypek" została > uznana przze UE? ************************************* Ten, który będzie chciał spróbować oscypka sporządzonego wg oryginalnej receptury. Bez obawy, że wtrynią mu podróbkę z mlekovity lub innego giganta nabiałowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio He he he...a konkretnie? 20.03.07, 09:14 Obawiam się, że chętnych może być trochę mało :-) Zwłaszcza za drugim razem. Dobrych serów w Europie nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: He he he...a konkretnie? 20.03.07, 09:20 ryssio napisał: > Obawiam się, że chętnych może być trochę mało :-) Zwłaszcza za drugim razem. > Dobrych serów w Europie nie brakuje. ****************************************** Co z tego, że nie brakuje? Win musujących również. Ale szampan jest tylko jeden. Czaisz? Nikt Cię nie zmusza do kupowania drugich towarów. Drogie towary istnieją, choć popyt na nie jest mizerny. One są po prostu przeznaczone dla posiadaczy większej ilości gotówki lub amatorów, którzy poświęcą wszystko, bo kupić ulubiony smakołyk. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Re: He he he...a konkretnie? 20.03.07, 09:29 Drogie towary mają pewne unikalne cechy, odróżniające je od "masówki". To tylko laicy sądzą, że wystarczy zmienić etykietkę. A oscypek to niestety ser przeciętny. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: He he he...a konkretnie? 20.03.07, 09:33 ryssio napisał: > Drogie towary mają pewne unikalne cechy, odróżniające je od "masówki". To tylko > > laicy sądzą, że wystarczy zmienić etykietkę. A oscypek to niestety ser > przeciętny. ****************************************** Skoro ma zamówienia w USA i Kanadzie, to niech Cię o to głowa nie boli. Co z tego, że wiele produktów nie ustępuje smakiem szynce parmeńskiej, ale to jest szynka parmeńska i tylko z tego powodu będzie droga. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio A nie, to kapelusze z głów. 20.03.07, 09:37 Ma zamowienia w USA i Kanadzie - zwracam honor. Produktom eksportowanym do USA jak np. piwu Perła, wódce Wyborowej czy tradycyjnej polskiej kaszance - należy się najwyższy szacunek. Na pewno są to produkty najwyższej jakości i niech się przy Perle ci głupi Niemcy ze swoimi piwami schowają. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A nie, to kapelusze z głów. 20.03.07, 09:46 ryssio napisał: > Ma zamowienia w USA i Kanadzie - zwracam honor. Produktom eksportowanym do USA > jak np. piwu Perła, wódce Wyborowej czy tradycyjnej polskiej kaszance - należy > się najwyższy szacunek. Na pewno są to produkty najwyższej jakości i niech się > przy Perle ci głupi Niemcy ze swoimi piwami schowają. **************************************** Perły na co dzień nie pijam, bo to nie ten region. Ale zdobywa rynek mały browar w Bielkówku k. Gdańska z piwem niepasteryzowanym (i nie tylko). I niech wszystkie żywce i lechy schowają. Odzyskuje rynek browar braniewski, zaorany przez grupę Żywiec. Ja za te produkty dam więcej, byle nie straciły na jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: He he he...a konkretnie? 20.03.07, 10:13 Rozpędziłeś się nieco z analogią szampana z licencjonowanym unijnie oscypkiem. Znam wina musujące znacznie lepsze od szampana z Szampanii i oscypki smaczniejsze niż podhalańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Ale zawiść... 20.03.07, 08:38 chp1955 napisała: > I mam nadzieję, że oscypek stanie się wyrobem eksportowym wysokiej rangi > międzynarodowej No bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
antixionc Re: Ale zawiść... 20.03.07, 11:11 > oszukiwać, aby wreszcie zarobić (tylko oscypki z mleka koziego, bez dodatku > krowiego). Hehe... oscypki są z mleka owczego... Odpowiedz Link Zgłoś
pantera22 Typowo polskie 20.03.07, 11:32 nie sadze zebysmy skorzystali na exporcie oscypka bo jak caly wyeksportuja to dla Polaka zostanie krowia podrobka, bo na pewno górole jak to Polacy beda sie chcieli po prostu dorobic ..no bo taka kasa idzie! a i cena 10 EUR to dla mieszkanca UE zaden wydatek a dla Polaka cena nie do przyjecia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
akiika Re: Ale zawiść... 20.03.07, 13:48 no to już wiemy wszystko, oni po prostu MUSIELI oszukiwać no to przecież nic złego...skoro musieli... ciekawe czy po tej podwyżce przypadkiem dalej nie będą musieli, tylko za więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Na monopolach... 20.03.07, 16:40 ... zyskuja tylko producenci. Konsumenci cierpia. Jest to wiec wygrana Gorali kosztem calej reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 Unia uzna 20.03.07, 09:02 góral podniesie cene a ja przestane kupować Odpowiedz Link Zgłoś
oldmiras Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 09:07 A ja nie kupie mimo, ze bardzo lubie... chore ceny! Odpowiedz Link Zgłoś
a3212 a może 100, 1000€, kez kozery? 20.03.07, 09:09 O tym nie górale, a rynek zdecyduje. Przy cenie 11 do 30€/kg za sery typu parmezan, cena 10€ za kilogram (czyli co najmniej 3xmniej) jest ledwo osiągalna. Oscypek nie jest znany i tak naprawdę jest co najwyżej przyzwoitym, niedojrzewającym serem. Cenić go tak bardzo może tylko ktoś, kto nie jadł dobrych serów włoskich, szwajcarskich czy franccuskich, lecz polski "żółty". Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 09:09 Argumentacja podniesienia ceny jest głupawa. Jeśli ktoś nie był oszustem, to produkując ser z owczego mleka, dokładał do interesu? Nic mu się nie zmieni, ale jak dalej będzie produkował uczciwie, to teraz będzie żądał za uczciwość premii? No chyba, że tak spadnie podaż, że trzeba będzie regulować popyt ceną. Ale w to to akurat nie wierzę. Wiem natomiast, jak oscypki się produkuje. Każdy inspektor unijny, jak to zobaczy, to odkorkuje i z certyfikatów nici. Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Na targu w Nowym Targu... 20.03.07, 09:09 ... podpuszczka kosztuje 100-200 zlotych za opakowanie. Wystarcza na kilka tysiecy pelnowymiarowych oscypkow. Jak jestem na wsi to lepie je sam, co prawda w krowiego mleka, ale roznica dla normalnego podniebienia jest niewyczuwalna. A jak doleje mleka koziego, to niech sie loscypek z luniojeuropejskim certyfikatem schowa Odpowiedz Link Zgłoś
bs75 Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 09:21 niech podnosza ceny nawet do 1000 EURO - pytanie kto to bedzie kupowal - znowu bacom dudki przewracaja w glowach Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 09:25 haha, ciekawe ile prawdziwych oscypków się pojawi. ile osób jadło owczego oscypka? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 11:18 W TESCO w weekendowej promocji będzie po 3,99 zł za kg a kto kupi 2 kg, dostanie najnowszy MS Office gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Oscypek- widziałem jak to sie wyrabia -obrzydzenie 20.03.07, 09:27 Wyrabia sie te oscypki łapami ludzkimi w szopach .Stan higieniczny -zaden .Nie wezme tego nigdy w moje rece, poprostu boje sie o zdrowie . Moze teraz u niektórych wytwórców cos się w higienie wytwazania zmieniło, ale to co widziałem no chocby 2 lata temu i wczesniej to strach . Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Oscypek- widziałem jak to sie wyrabia -obrzyd 20.03.07, 09:30 brynk napisał: > Wyrabia sie te oscypki łapami ludzkimi w szopach .Stan higieniczny -zaden .Ni > e > wezme tego nigdy w moje rece, poprostu boje sie o zdrowie . Moze teraz u > niektórych wytwórców cos się w higienie wytwazania zmieniło, ale to co widziałe > m > no chocby 2 lata temu i wczesniej to strach . ************************************** Tak właśnie wyrabia się bardzo wiele renomowanych przysmaków. Nikt Cię nie zmusza do kupowania oscypków, ani po 1, ani po 100 €. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Re: Oscypek- widziałem jak to sie wyrabia -obrzyd 20.03.07, 09:34 Różnica jest. Szwajcarzy czy Francuzi myją ręce częściej niż polscy górale :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Oscypek- widziałem jak to sie wyrabia -obrzyd 20.03.07, 11:18 Co do Szwajcarów, być może tak. Co do Francuzów nie mam pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 09:47 To będą sami żarli te oscypki. Od zawsze było wiadomo, że Górale to chciwy naród, a ta podwyżka to potwierdza. Aż takim frykasem ten oscypek nie jest, aby martwić się jego podwyżką, rzadko go jadam, a teraz będę jeszcze mniej. Ciekawe, czy ta podwyżka im na dobre wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Oscypek będzie kosztował 10 euro 20.03.07, 09:58 Tak właśnie monopole szkodzą konsumentom!!! Bacowie zapewnią sobie wyłączność na produkcję to i ceny już zaczynają dyktować z sufitu - a udławcie się. Wolę kupić ser nieoryginalny, tańszy a smakujący tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś