Gość: cyto V, I LO - pomocy :-/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 11:48 Witam. Kończę w tym roku gimnazjum i zaczynam się zastanawiać, które liceum mam wybrać. Chcę dostać się do dobrego LO w Krakowie. Nie jestem z miasta, mieszkam na obrzeżach. Chodzę do gimnazjum jedynego w mieście, do którego chodzą wszyscy, jeśli chodzi o poziom to szaleństwa nie ma :] Uczę się bardzo dobrze, (same 5,6) ale boję się, że pójdę do Lo w Krakowie i nie będę mogła nadążyć. Powiedzmy sobie szrzecze - poziom nauczania w krakowskich gimnazjach a tych z poza miasta jest drastycznie różny. Jestem humanistką z urodzenia i wyboru. Z polskim, historią itd. najmniejszego problemu nie mam. Ze ścisłych przedmiotów również nie kuleję, ale orłem nie jestem (wyszło to dopiero w 3 klasie :p). Boję się, że świetnie napisze egzamin humanistyczny, a na ścisłym polegnę :-( Zresztą z pierwszego próbnego miałam 71 pkt (44 polski, 27 matematyka) Zdaję sobie sprawę, że wynik nie jest zbyt piękny. Mam zatem pytanie: czy w V bądź I jest miejsce dla kogoś takiego, jak ja? I od ilu pkt. bez problemu można się tam dostać? Na profile humanistyczne, oczywiście. pozdrawiam, Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati Re: V, I LO - pomocy :-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 17:42 w tym roku szkolnym?czyli 2008?nie idź do V,to szkoła dla samobójców.myślę,że I byłaby lepsza.ale bardziej polecam ci X i VII bo to fajne szkoły na niezłym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna :D Re: V, I LO - pomocy :-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 23:09 Szkoła dla samobójców? Żyję i mam się dobrze, podobnie jak moi koledzy ze szkoły ;)! Kocham V Zakład i życzę każdemu takiej szkoły jak ta xD... Polecam V! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati XII ranking liceów "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 17:38 ten ranking to bzdura totalna.i w ogóle dziwna jakaś jest ta punktacja?mogliby normalne dane jakoś przedstawić.zresztą dziwią mnie niektóre pozycje szkół...niektóre są chyba o wiele za wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V-tka Nie ma lepszej szkoły niż V Zakład... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 22:58 Miałam te same wątpliwości. Wybrałam V. nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowotrworek ;P Re: Porównanie V LO z I LO IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 18:01 Jestem byłym uczniem V LO, obecnie I LO. Szanuję wypowiedzi wszystkich pozostałych i nie zamierzam się kłócić, która szkoła jest lepsza. Ale chciałem wyrazić swoją opinię. Wszystko zależy od tego na jaką klasę i nauczycieli się trafi, w każdej szkole. Ja akurat z V nie byłem ani trochę zadowolony.. Klasa składała się głównie z nawiedzonych ludzi, którzy nie mieli życia poza nauką; już w pierwszej klasie dużo osób startowało w olimpiadach (ee, przerażali mnie czasami ;P). Na palcach jednej ręki można by wyliczyć bardziej 'normalnych', fajnych ludzi. ;P Co do nauczycieli.. Z przedmiotów wiodących uczyli pod olimpiadę (czyt. często uczyli rzeczy totalnie nieprzydatnych do matury, a przecież liceum powinno głównie przygotowywać właśnie do niej). A większość nauczycieli przedmiotów niewiodących dawało za dużo luzu, przez co tracio się motywację do nauki (czyt. nic się nie uczyło). I to wszystko, to nie jest tylko moja opnia.. Dwie osoby, z mojej byłej klasy, które uważały tak samo, przeniosły się razem ze mną, również do I LO- i wszyscy jesteśmy z niej bardzo zadowoleni. ;) Owszem, jest większa dyscyplina niż w V, ale dzięki temu jestem przekonany, że się dostanę na wymarzone studia. Ostatnio 'grasuje' opinia, że w I trzeba się uczyć wszystkiego równie rozszerzonego- nie wiem, ja się akurat nie spotkałem z czymś takim. Jestem w biol- chemie i nauczyciele nam odpuszczają np. historię czy wos.. ;P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Porównanie V LO z I LO IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 20:16 Jestem takiego samego zdania jak mówca powyżej. ;P Poszłam do V tylko i wyłącznie z ambicjii, bo byłam laureatką (teraz żałuję)..chociaż koleżanka mi odradzała, bo tak samo jak ja była laureatką i się nie dostała później do medycynę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Porównanie V LO z I LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 22:09 tez potwierdzam. I lo czyli slynny nowodworek to szkola z klasa , ludzie z klasa ,nauczyciele z klasa.W przyszlosci mozesz porozmawiac na kazdy temat bez wstydu i kompromitacji. znam ludzi po tej szkole i wiem co jej zawdzieczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Które LO????? IP: *.ists.pl 05.01.08, 00:16 Jesyem w 3 kl gimnazjum i zastanwiam sie obecnie nad liceum. Myśle nad VII LO, V , XIII, VII, II ,I.Nie wiem które wybrać. Po przeczytaniu opini o V jestem przerażona.Chociaż ucze sie dobrze ( 5,0)to chyba do V już nie chcę iść Nadal nie wiem czy ta szkoła jest normalna czy nie!! Chciałabym iść na biochema, a potem na medycyne. Czy VIII jest dobrym liceum?? Które licea są dobre i wmiare normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgrgag z taką ortografią??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 11:41 masz 5.0 i popełniasz takie błędy??? Idź do odzieżówki. Odpowiedz Link Zgłoś