Gość: mzb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 01:16 Betonowano w mróz i tyle lat wytrzymało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: narciarz2 Ostatni kurs na Kasprowy Wierch IP: *.dsl1-field.roc.ny.frontiernet.net 05.05.07, 04:38 Ostatni raz zjezdzalem z Kasprowego 17 lat temu, ale ciagle pamietam, jak narty zgrzytaly po kamieniach. Zabojczy byl zwlaszcza krotki zjazd z gornej stacji wyciagu na Goryczkowej, bo tam zjezdzalo mnostwo ludzi waskim gardlem, i snieg byl odgarniany nartami. Nie wiem, jak jest teraz, ale troche watpie, zeby sie poprawilo. Niestety, w Tatrach na ogol nie spada duzo sniegu. Mysle, ze warto modernizowac, ale na narty chyba lepiej jezdzic w Alpy. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Co rozni Kasprowy od Alp to nie tylko brak sniegu 05.05.07, 05:09 ktory zdarza sie rowniez coraz czesciej w Alpach i ktory dla okazyjnych narciarzy nie jest zadna przeszkoda w wypoczynku ale przede wszystkim poziom zwyrodnialego chamstwa jaki zadomowil sie na stale zarowno na stokach jak i na wyciagach na Kasprowym. Re: Ostatni kurs na Kasprowy Wierch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janosik a kto pojedzie w dziewiczy rejs nowej kolejki? IP: 80.54.200.* 05.05.07, 16:56 czy nasze Słońce Ludowe, tfu tfu Solidarne chciałem powiedzieć, Najukochańsze Najjaśniejsze i najmądrzejsze, nielicząc brata, pojedzie odważnie w I rejs nową kolejką razem z kloalicjią? ps kota możecie zostawić w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyekolog Re: Ostatni kurs na Kasprowy Wierch IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.07, 08:27 a ekolodzy powinni zacząć chodzić bez butów bo ich są ze skóry albo z jakiegoś materiału który długo się rozkłada Odpowiedz Link Zgłoś
szarikdowozu Re: nie odzywaj się jak nie masz nic do powiedzen 05.05.07, 22:57 W tym wypadku to właśnie ty nie masz nic do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Jesli ekolodzy boja sie ludzi 05.05.07, 08:39 to ich (ludzi ) wytruc, i klopot z glowy. Gory pozostana i bedzie fajnie. Jesli to zbyt drastyczne to dokupic wiecej gor np. w Tesco. Problem jest za 5o lat bedzie nas 6o miljonow i co wtedy. Na Kasprowy nie lzja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flaszek Re: Jesli ekolodzy boja sie ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 08:57 slmako napisał: > Problem jest za 5o lat bedzie nas 6o miljonow i co wtedy. Na Kasprowy nie > lzja ? Dlaczego nie lzia? A piechotką nie łaska, ceprusiu-leniusiu? Polecam drogę przez Skupniów Upłaz na Halę i stamtąd na Kasprowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek PKL zapomniał dać w łapę TPN-owi i ekologom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 08:39 I stąd ten cały rumor. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula Ekolodzy sa jak stonka. 05.05.07, 11:08 Przynajmniej ten typ wystepujacy w Polsce. Wybieraja cel i bezczelnie zabieraja sie za szantaz. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Chlopaki nie ma sie co excitment bo 05.05.07, 08:42 nie uda sie w Polsce wybudowac na czas tego cop zaplanowano. Ide w zaklad o kazdy pieniadz ze Kartofle wszystko spieprza lacznie z dziadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit betonowanie IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.07, 09:01 W jednym z Młodych Tecników z lat 80-tych był artykuł o tej budowie. Betonowano w zimie ale budynek był obudowany drewnianym barakiem tzw. cieplikiem, który cały czas był ogrzewany. Transport liny nośnej odbywał się na przyczepie ciągniętej przez półgasienicowy Niemiecki ciągnik artyleryjski (oczywiście wtedy była to wersja cywilna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: betonowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 09:13 Podejrzewam takze, ze cement byl prawdziwy i nikt go nie rozkradal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: betonowanie IP: *.chello.pl 05.05.07, 11:13 I to wyjaśnienie zmienia wydźwięk tekstu o betonowaniu w największe mrozy o 180 stopni. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Bo to była dobra Przedwojenna robota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:21 Ehh gdzie byśmy dziś byli gdyby nie zniszczenir i okradzenie Polksi przez Niemców... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Ostatni kurs na Kasprowy Wierch 05.05.07, 11:15 A ja dotknęłem wczoraj pogodnego nieba wczoraj na Wierchu Kasprowym i wiecie co...było mi z tym dobrze.Wielkie pzdr dla Tych którzy potrafią nienarzekać:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Ostatni kurs na Kasprowy Wierch 05.05.07, 12:47 Kolejka kolejka ale jakby tak droga.... ? To może nie tylko Euro 2012 i rajd Paryż - Dakar ale i Tour de France... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Ostatni kurs na Kasprowy Wierch IP: *.telia.com 05.05.07, 13:21 W Alpach,Pirenejach itd.Dzialaja kolejki wyciagi i turystow zatrzesienie. W Polsce oczywiscie kazdy oszolom lub cwaniak zaklada jakas pseudo organizacje lub tp. i rozrabiaja jak pijane swistaki.Kazdy moze nazwac sie ekologiem i bic piane.Laicy,dyletanci i lewacka durnota odkryla nowe zajecie : zadyma przy kazdej okazji ! Niektorzy pisac umieja i pisza niekonczace sie bzdurne donosy do wszystkich mozliwych instancji EU.Popiera ich wielu tzw.pozytecznych idiotow,ktorzy swoimi nazwiskami ,nadaja temu quasi rzeczowy charakter.Wszysko razem to o kant d...y rozbic !Na 100 protestow najwyzej jeden ma uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_q Park narodowy - mówi coiś koledze ta nazwa? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 09:49 Poza ty proponuję porównac wielkość Tatr (gór bez lodowca) i Alp a potem zabierać głos... Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Modernizować trzeba, a najwyżej limitować bilety. 05.05.07, 13:22 Wprowadzić przedsprzedaż w kilku punktach, nie będzie kolejek i zlikwiduje się irytujący dziki handel biletami. Ustala się limit dzienny, przydziela punktom, telefony i nternet istnieją, można się porozumiewać i uzgadniać sprawy. Trzeba tylko trochę dobrej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Modernizować trzeba, a najwyżej limitować bil IP: *.telia.com 05.05.07, 13:54 Wprowadzić przedsprzedaż w kilku punktach, nie będzie kolejek i zlikwiduje się > irytujący dziki handel biletami. > Ustala się limit dzienny, przydziela punktom, telefony i nternet istnieją, > można się porozumiewać i uzgadniać sprawy. > Trzeba tylko trochę dobrej woli. he he he ,odezwal sie dzialacz kolejkowy.Pewnie zaproponujesz " spoleczne komitety kolejkow" liste kolejkowa itp -jak po meble w PRL-u. Skad bierze sie w PL te debilstwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Re: człowieku, czy Ty czytać umiesz? Chyba nigdy 06.05.07, 10:16 nie korzystałeś z tej kolejki i dlatego niczego nie rozumiesz. TRZEBA STAĆ PARĘ GODZIN bez gwarancji, że się bilet dostanie. To nie jest jazda z jednej ulicy na drugą tylko wyprawa w góry. Są jeszcze zorganizowane wycieczki, które innym trybem zxałatwiają zbiorowe bilety. Można zmarnować wiele dni i nie pojechać. Obok zwykłych turystów stoją tabuny ludzi sprzedających bilety bez kolejki za spore pieniądze. Do Kuźnic, gdzie jest kasa biletowa jest dość daleko, nie ma szans, żeby się dowiedzieć o bilety bez wyprawy. Moja propozycja wynika z wieloletnich doświadczeń. Może mi wytłumaczysz o co Ci chodzi? I dlaczego mnie obrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Ostatni kurs na Kasprowy Wierch IP: 88.199.19.* 05.05.07, 16:46 pięknie własnie w lecie wybieramy sie do Zakopanego na wczasy juz zarezerwowane a tu masz ci pech na kasprowy nie wyjedziemy wielka szkoda dla turystów pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narciarz ze stażem Ostatni kurs na Kasprowy Wierch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:47 Boże jak ja nienawidzę tych wydrwigroszy nazywających się ekologami. A najwiekszą moja furię wywołuje "Pracownia na rzecz wszystkich istot" = miłośnicy kleszczy, muchy tse tse i komara widliszka. Ich jedynym celem jest wyłudzanie funduszy z Unii i od inwestorów. Za pieniądze zgodzą się na wesołe miasteczko w środku Puszczy Białowieskiej, ale będą protestować przeciwko Hipermarketowi Arkadia na wysypisku śmieci bo będzie to zagrożenie dla mleczy, szczawiu i wróbli, tak jak zrobiło to Przyjazne Miasto. A czym się ta hałastra od nich różni ? Niczym ! Nigdy się ekolodzy nie odcięli od PM , a jest to klasyczna firma oszustów. A ten cały Greenpeace od którego też ciągną kasę ? Na atol Muruoa to się wybrali żeby protestowaćc przeciwko francuskiej bombie atomowej, ale na Nową Ziemie przeciwko ZSRR nie popłynęli. Za zimno im było czy co ? Teraz się przypięli do liny na Kasprowy. Znam wszystkie tereny narciarskie w Europie i wiem jak się liczy pojemnośc narciarską terenu. Można tam wybudować trzy takie kolejki i nie bedzie żadnego zagdrożenia dla przyrody, ale żaden ekolog nie położył się na drodze od Palenicy do Morskiego Oka żeby zaprotestować przeciwko zadeptywaniu tej okolicy w lecie. Żaden ekolog nigdy nie wniósł projektu aby usunac Tiry z Łysej Polany i puścić je przez Jurgów, na Słowację i nie wypowiedział się na temat włażenia dziesiątków tysiecy ludzi na Giewont, zupełnie nie wiadomo po co. Ale z tego nie ma kasy, wiec lepiej się czepiać PKL. Na temat Rospudy się nie wypowiadam, bo nie znam problemu, ale sądzac po tym kto tam działa po stronie ekologów, nie spodziewam się niczego innego niż od Przyjaznego Miasta. Zdelegalizować ekologów i zabrać im forsę ! Natychmiast ! Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren [...] 05.05.07, 17:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do-dupy-ekolodzy Re: ple IP: *.devs.futuro.pl 05.05.07, 17:26 znam akurat paru "ekologgów" - żałośni ... tak szczerze co myśle o nich: nie chciało się uczyć, nie chciał sie iść do uczciwej roboty, lata lecą, nie ma pomysłu na życie niestety, a koledzy w tym czasie po świecie latają, piękne żony mają, dzieciaki rosną, już domy zaczynają budować ... a ekoelog 30 na karku i u mamusi mieszka i mamuśka biedna na piwo daje, no i taki nieudacznik postanawia zostac ekologiem, bo moze sie mu uda załatwić jakąś łapówkę przy okazji jakies budowy, no a jak go spytaćczym sie zajmujesz, to godzinami będzie opowiadał o "szczytnych celach". Może nie wszyscy tacy są, ale ci co znam to właśnie tacy. Aha, jesli ktos nie wie, dlaczego czasem ekologom udaje się załatwić wielką łapówkę (od kilkudziesięciu tysięcy do ponad miliona) - udaje się wtedy gdy ekolog dzieli się z dającym tę łapówkę, tzn. firma daje 400 tysięcy łapówy, ale jej pracownik (np. z zarządu) dostaje z tego dużą pulę (za to że zaproponował jednak zapłacić łapówę) - trudno to udowodnić bo zazwyczaj wie o tym kilka osób. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Ostatni kurs na Kasprowy Wierch 10.05.07, 12:30 Lecz się! Nie porównuj Pracowni na rzecz wszystkich istot z "Przyjaznym miastem". Zdajesz sobie w ogóle sprawę, że za takie pomówienia możesz trafić przed sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozzo Ostatni kurs na Kasprowy Wierch IP: *.dsl.bell.ca 05.05.07, 17:20 Mysle ze powinni zaczac od zakazu wjazdu skutrow snieznych i roznego rodzaju pojazdow samochodowych - co na to TOPR i schroniska. Potem zakaz wjazdu turystow do zakopanego i zakaz ruchu kolowego w tym miescie. Popatrzcie ze szczytow na Zakopane jaka czapa smogu wisci nad miastem. To wszystko rozdmuchyje wiatr i osiada na stokach i grnaich Tatr. To wieksza szkoda i ubytek rzyrody niez zagospodrowanei Kasprowego wlacznie z kotlem Swinskim. No ale tu sie nie ma co wychylac bo mozna by oberwac po lapach wiec bije sie bezkrytycvznie w dzwony zeby uchwycic chwile spendoru i umotywowac wage sojego jestestwa. Bzdura do kwadratu i jesli tak naprawde sie troszcza o Tatry to powinni zaczac od smogu zakopianskigo. Jozzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_q Bobkoland trzyma sie mocno... IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 09:45 Najpierw niejaki Bobkowski - minister i zięć prezydenta Mościckiego wybudował ją z naruszeniem prawa... Potem 1991 kolejka zgodnie z prawem powinna przejść na własność TPN ale jakoś "przypadkiem" nie przeszła... Teraz zacznie wozić jeszcze większe tłumy debili rozjeżdżające Tatry deskami (już sie domagają sztucznego dośnieżania w rezerwacie) i zabijające się na Orlej Perci (skoro na Świnicę dało się wejść bez zmeczenia i w adidaskach to idziemy dalej, prawda?). Ot, "państwo prawa" - bobkolandem było i bobkolandem pozostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świstak Panowie z TPN i pseudo-ekolodzy... IP: *.streamcn.pl 23.05.07, 11:06 ...na waszą histerię. Na nerwicę nic nie lobi lepiej niż parę szusów na Kasprowym. A my świstaki marzymy, żebyście nas i narciarzy zostawili w spokoju. Jeśli chodzi o dobro natury, to zajmijcie się swoimi połowicami w sypialni - to również pomoże na waszą nerwicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprytek Ja mam rozwiazanie na sprzeciwy i kolejkiDoKolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 13:43 Przeciez ponad 50% turystów wjeżdża na kasprowy żeby zjeść pizze w Dominium, zrobić sobie fotke i zadzwonić do mamy, pochwalić się że jest się na Kasprowym. Wprawdzie są bielty czasowe ale troche nieprzemyslany to system jest. Moje rozwiazanie jest nastepujące: Zrobić dwie kasy biletowe. W pierwszej sprzedawać bilety tylko góra-dół z ograniczeniem czasowym przykladowo 1h. Ludzie będą szczęśliwi bo zdążą zadzwonić i pstryknąć fotkę no i oczywiście Tatr nie zadepczą bo nie zdążą :) Druga kasa z limitem przykladowo 10os/wagonik będzie sprzedawać bilety tylko w jedną stronę. W ten sposób będzie kontrola nad tymi co chcą deptać Tatry. Pozatym ekolodzy, pomyślcie większa przepustowość wagoników z ograniczeniem osób wjeżdżających ale bez ograniczenia osób zjeżdżających właśnie odciąży Tatry - sam byłem kiedyś w sytuacji że chciałem zjechać (wchodziłem na piechotę) ale kolejka do kolejki aby zjechać była na 4h czekania - więc zszedłem na piechotę - jaki morał deptałem Tatry, jakie to nieekologiczne było ;P Odpowiedz Link Zgłoś