Dodaj do ulubionych

Fort czeka na rekonstrukcję

IP: *.tvn.pl 10.05.07, 21:20
Cieszy wiadomość, że ktoś chce rekonstruować fort Mogiła, ale w Krakowie jest
kilkadziesiąt fortów, które czekają na właściciela i opiekę a tymczasem są
dewastowane przez złodzie złomu i wszelkiej maści metalowych części. Co z
tymi zabytkami? Czy Kraków podzieli los Przemyśla, gdzie wysadzone forty
rozebrano w celu pozyskania złomu? Szkoda.
Obserwuj wątek
    • Gość: Borewicz boze kochany co za badziew IP: *.autocom.pl 10.05.07, 22:07
      dlaczego tego nikt nie wysadzi w powietrze tylko zostawi przeciez to jest lipny
      szajs
      • Gość: Arturek Wyburzyć zabytki i wybudować supermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 11:46
        Idąc tym tokiem rozumowania to najlepiej wyburzyć wszystkie zabytki bo trzeba
        dokładać do ich utrzymania. W miejsce zabytków postawić komercyjne supermarkety
        ktore będą przynosiły zyski i zasilały kasę miasta. Przypomnę, że Hitler
        powiedział iż naród ktory pozbawi się histori w drugim pokoleniu straci swoją
        tożsamość. Czy pamiętacie, że fort przy rondzie grunwaldzkim wyburzono po II
        wojnie.
        • Gość: w oto przyklad walki TVN i Gazety.PL IP: *.eranet.pl 11.05.07, 21:09
          gość pisze z adresu TVN.PL
        • helenka17 Arturku? 14.05.07, 07:23
          Przy całym szacunku dla Twojego oburzenia oraz przy zasadności Twojego
          niepokoju o przyszłość miasta zabudowywanego "jak leci" - zwróć uwagę, że przy
          Rondzie Grunwaldzkim nigdy nie było żadnego fortu. W pobliżu też nie.

H.
    • Gość: max Tiaaaa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 00:43
      Na pewno jest to bardzo trafna inwestycja!!
      Miejsce jest szczególne!
      Na pewno każdy pędzący kierowca czy też spieszący się pasażer MPK zatrzyma się
      na węźle komunikacyjnym, wyjdzie ze swojego samochodu bądź też tramwaju czy
      autobusu i będzie się w zadumie napawał widokiem fortu...
      A tak nawiasem mówiąc - jak znam życie zastosowanie dla fortu znajdą nocni
      smakosze jabcoków, młodzi graficiarze i wracający z Centrum imprezowicze.
      Czy aby warto tyle pieniędzy i pracy inwestować aby stworzyć zabytkowy szalet??
    • gembusia Re: Fort czeka na rekonstrukcję 11.05.07, 08:01
      OOOkropnośc szkoda pieniędzy!!!!!!
      lepiej przeznaczyć je na rekonstrukcje fortu KOSTRZE !!!!Z KTÓREGO JEST PIĘKNY
      WIDOK NA TYNIEC ,KLASZTOR KAMEDUŁÓW I WAWEL WOKÓŁ DUŻY PAGÓRKOWATY TEREN -
      OBECNIE OKUPOWANY NA DZIKO PRZEZ PARALOTNIARZY I POSIADACZY TERENOWYCH
      SAMOCHODÓW.
      Otoczenie Kopca Kościuszki też "woła o pomstę do nieba" -zarosnięte i
      zabrudzone moze tam przeznaczyć jakies pieniadze - podobnie fort przy Al. 29-
      Listopada.
    • Gość: bud Re: Fort czeka na rekonstrukcję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:14
      A ja jestem zachwycona rekonstruowaniem fortu i na pewno będę się tam
      zatrzymywać!
      • Gość: bodzia Re: Fort czeka na rekonstrukcję IP: 194.213.204.* 11.05.07, 11:11
        a to paskudztwo szkieletor ile jeszcze bedzie tak stało ? Zrobcie cos z tym bo
        wstyd przed ludźmi !
    • suhar3 Fort czeka na rekonstrukcję 11.05.07, 11:08
      to centrum naprawdę stanie się piękne. JEszcze tylko niech ten wiezowiec
      niedokonczony zlikwidują i będzie ślicznie!! :)
    • Gość: Czarna Re: Fort czeka na rekonstrukcję IP: *.autocom.pl 11.05.07, 14:47
      Czy ja dobrze rozumiem, że z góry zakładali, że jak im będzie fort przeszkadzał
      w budowie byle szosy dla pie*** tirów, których w ogóle w tym miejscu nie powinno
      być, to go sobie po prostu wyburzą??? Serdecznie dziękuję, że nie zburzą
      Barbakanu żeby poszerzyć Basztową.
      A ta budowa to jeden wielki skandal i nawet mnie nie dziwi, że wszystkie detale
      prac wykazują finezję Armii Czerwonej i dbałość najazdu Tatarów. Ha, to ja może
      podrzucę jeszcze parę fajnych propozycji: tam gdzie Kossakówka stoi jest fajne
      miejsce na parking, Podgórze najlepiej zabudować supermarketami, a na kopcu
      Kraka postawmy nadajniki dla sieci telefonicznych i wiadukt do Wieży
      Maksymiliańskiej. Żyć się nie chce.
    • Gość: minio Fort czeka na rekonstrukcję IP: *.ghnet.pl 11.05.07, 15:25
      Nikt nie ma zamiaru odbudowywac fortu - gdy istniał zajmował tak ogromny teren -
      od ogrodu botanicznego, aż po szkieletora. Ja nie mam złudzeń, odbudują
      kawałek ściany i tyle.

A przy Kosakówcw planowany jest parking!!! I bedzie realizowany!!!
      • pezetel Re: Fort czeka na rekonstrukcję 11.05.07, 20:13
        Prawda, dziennikarz jak zwykle palnął bzdurę zamiast najpierw zastanowić się co
        to znaczy "rekonstruować" i co to znaczy fort Lubicz. Kto nie wie tego drugiego
        niech wykona wycieczkę na nowy Kleparz i oglądnie bliźniaczy fort Kleparski.
        Dzienikarzowi chodziło oczywiście co najwyżej o rekonstrukcję fragmentu fortu.
        Ale że teraz wszyscy bełkoczą więc on też. Zastanawiam się jaki jest jeszcze
        sens czytania informacji medialnych skoro co wiadomość to bzdura.
    • helenka17 Piana 14.05.07, 08:01
      Nikt nie chce zrekonstruować Fortu Mogiła.
      www.fortyck.pl/fort_49_12a_mogila.htm
      bo fort Mogiłą leży w TROSZECZKĘ innym miejscu.
      Fortu Mogilskiego (Lubicz) także nikt nie chce rekonstruować,
      mowa była stale (od czasów pokazania pierwszych obrazków prześwietnej firmy
      tureckiej) o ODSŁONIĘCIU pozostałości fortu. Mianowicie zachowanych części
      podziemnych i tzw narysu.
      Decydują także , jak sądzę, kwestie kosztów. Taniej jest to pokazać i zrobić z
      tego lokalny walor, niż rozbierać.
      Nie jest to nota bene pierwszy pomysł odsłonięcia pozostałości fortu, bo
      pierwszy projekt Hotelu Chopin (Chyba Ingarden, Lewicki ,Łatak, ale nie jestem
      pewna) także takie odsłonięcie przewidywał. Przynajmniej w części.

H.
    • Gość: woland Co ta za brzydki wieżowiec w tle? nie jestem z IP: *.icpnet.pl 22.05.07, 16:23
      Krakowa, więc nie wiem.:)
      • helenka17 To nasz przesławny Szkieletor 23.05.07, 19:44
        wpisz do wyszukiwarki /szkieletor Kraków/ a dowiesz się więcej. Ostatnio kupili
        go przez szwajcarskie fundusze inwestycyjne jacyś saudyjscy Arabowie - i chcą go
        zrobić na bóstwo. Trochę się boimy.

H.
    • Gość: KMK Fort czeka na rekonstrukcję IP: *.eranet.pl 29.05.07, 01:23
      Ruiny fortu zajmowały przestrzeń prawie od ogrodu botanicznego na całym placu
      budowy i większość jego fundamentów została rozebrana.Obecnie widoczne są
      pozostałości tylko niewielkiego fragmentu tzw. kaponiery, elementu obronnego
      fosy, która ma być eksponowana w formie ruiny. Tak więc opowieści o jego
      rekonstrukcji są nieprawdziwe. Fort Lubicz ma swojego zachowanego "bliźniaka"
      przy ul. Kamiennej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka