Dodaj do ulubionych

otwory pod okna na różnych wyskościach

28.05.07, 16:05
na początek podziękowania za fotki dla dopanamariana.

Teraz jednak coś co zaniepokoiło mnie dość mocno po obejrzeniu tychże zdjęć,
nie wiem jak innych sąsiadów. Być może nikt jeszcze nie oglądał świeżo
dostarczonych fotek lub nie zauważył tego dziwnego zjawiska. Otóż,na
zdjęciach budynku A wyraźnie widać, że parter i I piętro mają otwory pod okna
na innej wysokości niż budowane II piętro. Otwory pod okna na II piętrze są
przygotowane na niżej wysokości. Powiem szczerze, iż dość dziwnie to
wygląda. Więc albo otwory na parterze i I piętrze są nieprawidłowo
przygotowane, albo te na II piętrze ( co jest bardziej prawdopodobne ).Być
może się mylę ( nie jestem budowlańcem ), ale nie spotkałam się z oknami
osadzonymi tak nisko. A trzeba mieć na uwadze, iż dojdzie jeszcze wylewka,
plus płytki czy też panele, które spowodują, iż jeszcze niżej wypadną okna,
co w kuchni może być dość sporym problemem. Pewnie nie jedna z sąsiadek ( nie
obrażając absolutnie sąsiadów ) zaplanowała sobie w kuchni zlew, bądź ladę
pod oknem. Proszę przemyślcie tą sprawę i napiszcie co o tym sądzicie.
Absolutnie nie chcę wprowadzać niepotrzebnego zamieszania.

pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • kurdeflaszka Re: otwory pod okna na różnych wyskościach 28.05.07, 16:59
      Hehehe
      Chłopaki się trzasnęli przy liczeniu rzędów pustaków. Pewnie sie skapną dopiero
      jak im okna nie będą pasowały:D Coś takiego pasowałoby doskonale na JoeMonster i
      świadczy doskonale o jakości prac i nadzorze nad realizacją. Ale nie ma sie co
      martwić na zapas, jak im okna nie spasują to dobudują brakujący rząd pustaków;)

Pozdrawiam
      • p_grzes Re: otwory pod okna na różnych wyskościach 29.05.07, 08:35
        Niezle,
        Przez chwile myslalem, ze moze problem jest tez w wysokosci pietra (o jeden rzad pustakow z malo), ale wyglada na to ze jest tyle samo na obu pietrach, wiec na razie tylko okna sa wieksze. Mysle, ze niedlugo sie przekonamy o co chodzilo robotnikom.
        Poki co nie nalezy panikowac.

Pozdrawiam
      • dopanamariana Brawo dla kwadraciucha za spostrzegawczość! :) 29.05.07, 18:54
        A na poważnie, to nieco mnie ta sytuacja zastanawia. Ciekawe kto buduje nasze
        mieszkania? A może to działanie jest zamierzone? Jakoś technicznie uzasadnione?

Posługując się tym zdjęciem: i9.tinypic.com/680st2c.jpg mam spooore
        wątpliwości, co do zamierzonego działania budowlańców.

Ps. Fajnie, że Proins nie podniósł cen - chwała im za to - ale to nie oznacza,
        że mogą wybudować kichę! Nie sądzicie? Tak czy tak płacimy za mieszkania duże
        pieniądze. Ja mam trzy pokoje za ponad 200 tys. A murarze mylą się przy
        liczeniu rzędow pustaków? Dziwne, dziwne...
        • galaxy_06 Re: Brawo dla kwadraciucha za spostrzegawczość! : 29.05.07, 19:30
          Cos tu wyglada naprawde dziwnie, pare tygodni temu ogladalem moje mieszkanie w
          budynku C i okazalo sie, ze na I pietrze w malych pokojach po stronie
          poludniowej nie ma wcale okien! Majster skomentowal: "no to sie chlopaki
          zagalopowali, ale to na szczescie latwo rozebrac na tym etapie". Czy ktos z
          budynku C bedzie moze na budowie i moglby sprawdzic czy pamietali o wyjeciu
          tych cegiel i czy I pietro ma teraz okna? (ja niestety mieszkam teraz za
          granica).
          Natomiast co do ceny, to ostatnio ktos tu w Niemczech wsadzil mi za wycieraczke
          ulotke reklamowa tutejszego dewelopera: Nowy budynek na obrzezach Kolonii
          (drozej niz Berlin, ale taniej niz Monachium), cena ok. 1750 EUR za metr. Jesli
          tu nowy blok mozna wybudowac za te pieniadze, to nie nalezy dawac sobie wcisnac
          kitu, ze nasza budowa dla PROINsu nie jest juz oplacalna! Podobno budowlancy w
          Krakowie biora teraz "nawet 20zl za godz." - przeliczylem, ze na oko po tej
          cenie mozna by do wybudowania budynku C zatrudnic ekipe ok. 20 osob na 8 lat z
          uwzglednieniem pelnego ZUS, zakladajac nasze historyczne juz ceny za m2. I
          nalezy pamietac, ze PROINS nie kupowal gruntu po aktualnych cenach, tylko pare
          lat temu.
          • dopanamariana ??? 29.05.07, 20:08
            Zapomnieli o oknach??? "Chłopali sie zagalopowali..." Nieźle. Mam zamiar bardzo
            skrupulatnie sprawdzać postęp robót w moim mieszkaniu, nawet jeżeli Proins
            miałby mie uznać za największego upierdliwca.

Co do utrzymania ceny, to napiszę jeszcze raz. Chwała Proinsowi za to.
            natomiast nie zmienia to faktu, że - pisałem o tym wcześniej - smutna to
            sytuacja, iż jesteśmy szczęśliwi, że ktoś, kto podpisał z nami umowę,
            respektuje jej zapisy. No cóż, na tle Salwatora, Wawelu itd. Proins jawi sie
            jako solidna firma. tymczasem, oni tylko wypełniają przyjęte na siebie
            zobowiązania.

Co do ceny mieszkań w Krk wolę się nie wypowiadać. Kwota jaką my płacimy wydaje
            mi się jeszcze w miarę uczciwa. Natomiast ceny po 7-8 tys na Ruczaju...
            Kuriozum.

To prawda, że Proins cały czas podnosi, iż nasza/ich budowa III etapu odbija
            się czkawką. Tyle, że warto aby Proins pamiętał, iż odbija się dwóm stronom!
            Oni nie zarobią na nas tak wiele jak się spodziewali. To prawda. Ale nas ten
            poślizg, też kosztuje bardzo wiele.

Cóż, okazuje się, że trzeba wybrac się na budowę i patrzeć na ręce budowlańcom.
            Skoro robia takie jaja...

A w Proinsie trzeba zapytac cóż to za ekipa buduje nasze domy. Mam nadzieję, że
            to nie goście brani na dniówki z ulicy... Daj Boże żeby chociaż majster był tam
            po budowlance...
    • gregor074 Re: otwory pod okna na różnych wyskościach 29.05.07, 20:09
      Słuchajcie jaka jest wysokośc tych mieszkań? Licząc pustaki 9,5pustaka x22cm
      (wysokośc pustaka)=209cm to pytam jeszcze raz o wysokośc naszych mieszkań.
      Mam nadzieję że coś pokręciłem.
      Pozdrawiam
      • dopanamariana To dobre pytanie. 29.05.07, 20:16
        Jeżeli tak przeliczymy jak napisał to gregor074 to nasze mieszkania będą
        wygodne dla Pigmejów, ale nie dla nas... To co mnie jeszcze dodatkowo
        zastanawia, to to, iż otwory okienne swą górna krawędź maja równo ze stropem.
        Czy tam przypadkiem nie ma być jeszcze kawałka sciany??? Mm nadzieję, że jestem
        w błędzie (na budowlance znam sie jak świnia na gwiazdach) i ktoś mi powie, że
        tak właśnie ma być?
        • gregor074 Re: To dobre pytanie. 29.05.07, 20:25
          www.cegielniaprzeclaw.pl/pustaki.htm to są chyba wymiry pustaka.
        • sabiptysia Re: To dobre pytanie. 29.05.07, 22:56
          Dopanamariana, ja bym sie na Twoim miejscu cieszyla! Bedziesz miec jasniejsze
          mieszkanie i mozesz sobie antresole w pokoju zrobic! ;P
          A tak serio, to rzeczywiscie jest to powazny problem. Proponuje by ktos
          zadzwonil do Proinsu, najlepiej ktos kto sie na tym zna, i wypyta o wszystko a
          pozniej podzieli sie informacjami na forum.
    • flower82 Re: otwory pod okna na różnych wyskościach 30.05.07, 13:58
      Hej,

Dzwoniłem do Proinsu i wszystko jest pod kontrolą. Zapewniono mnie, iż takowe
      różnice w rozmiarach są celowe, nie wiem z czego wynikają, ale wszystko będzie
      docelowo wyglądało tak samo. To znaczy tam gdzie jest za dużo dołożony zostanie
      pustak/ew jego połowa, chyba docelowo ma być 4,5 na wszystkie okna.
      • kwadraciuch Re: otwory pod okna na różnych wyskościach 31.05.07, 07:55
        Witam Sąsiadów,

wczoraj popołudniem pozwoliłam sobie zadzwonić do Proinsu ( widzę,że flower82
        był jednak szybszy )i dowiedziałam się, że wszystko jest ok.i że ostatecznie
        każdy z nas będzie miał okna tego samego rozmiaru i na tej samej wysokości.
        Jest to informacja, która na pewno mnie ucieszyła i uspokoiła.
        Sorry, że z takim opóźnieniem przekazuję Wam tą informację, ale niestety nie
        dysponuję w domu kompem, a w pracy nie zawsze mam czas i możliwość śledzenia
        tego co dzieje się na forum. Cieszy mnie jednak fakt, iż są osoby, takie jak
        flower82 ( i tutaj duża buźka ), które mają możliwość przekazywania informacji
        znacznie szybciej.

pozdrawiam słonecznie
        kwadraciuch

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka