Dodaj do ulubionych

Rondo Grunwaldzkie

IP: *.uci.agh.edu.pl 01.06.07, 10:23
Prośba do tych, którzy co rano próbują zgodnie z przepisami pokonać drogę z
Monte Cassino do Konopnickiej i godzinami sterczą na pasie do skrętu w lewo,
patrząc na cwaniaków mknących prawym pasem i w ostatniej chwili zajmujących
miejsca zwalniające się na środku Ronda. Pisałam w tej sprawie do Policji z
prośbą, aby raz na jakiś czas postawić tam policjantów. Pani odpowiadająca
najpierw zażadała uzupełnienie moich danych osobowych w meilu, potem zaś
wrzuciła sprawę do kosza!!! Może, jeśli ktoś jeszcze się przyłączy to coś z
tego będzie???
Obserwuj wątek
    • gniewko_syn_ryba Ja się chętnie przyłączę - podaj mejla 01.06.07, 10:40
      Warto tez wspomnieć o nagminnym robieniu sobie pasa do skrętu w prawo z pasa do
      skrętu w... lewo na czerwonym świetle (BEZ zielonej strzałki) jeśli na pasie do
      skrętu w prawo i na wprost jest kolejka. Ale wiadomo, że są cFaniacy i
      frajerzy... ;-/
      • Gość: ela Re: Ja się chętnie przyłączę - podaj mejla IP: *.uci.agh.edu.pl 01.06.07, 11:36
        Sylwia.Surowka@malopolska.policja.gov.pl
        • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Ja się chętnie przyłączę - podaj mejla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:49
          Dzięki, zaraz coś naskrobię... :)
    • Gość: Jadący Re: Rondo Grunwaldzkie IP: *.chello.pl 03.06.07, 12:11
      A jest w Krakowie jakaś policja drogowa? Czasem się pojawiają przy obstawie
      delegacji VIP-ów. Tak jak piszesz na Grunwaldzkim jest najgorzej, ale
      cwaniactwo radzi sobie podobnie jadąc Nowohucką prawym pasem do skrętu w ul.
      Krzywda i dalej już prosto kpiąc z 200 metrowego korka. A korek stoi, bo
      bezmyślni "uprzejmi" wpuszczają cwaniaków do szeregu. A Na Zjeździe? Jadą
      prawym pasem niby to w Limanowskiego, który jest pusty i już na przejściu
      wskakują na lewo. I dalej wydzielonym pasem dla tramwajów i autobusów.Widziałaś
      tam Policję? Nie licz,że Ci pomogą!
    • pr6_2 Re: Rondo Grunwaldzkie 18.06.07, 13:07
      Może zamiast skutku postarasz się zlikwidować przyczynę, czyli zamiast lecieć ze
      skargą do Policji napiszesz do Zarządu Dróg (czy jak oni sie tam zwą). Sytuacja
      w tym miejscu jest opłakana i żaden policjant tego nie zmieni, bo uporządkowany
      korek dalej będzie korkiem. Rondo wymaga głębokiej modernizacji i zmiany wizji
      bo jest to punkt w którym spotykają się 2 duże strumienie aut z
      Bieżanowa/Wieliczki/Myślenic i Ruczaju/Skawiny etc. Powiem tylko że o 8 rano
      korek do skrętu w lewo na rondzie zaczyna sie przy BP na Kapelance.
      Myślę że tunel pod kopcem jadąc z Mostu Zwierzynieckiego z wylotem na Piastowską
      pomógłby rozładować tą sytuację. Piastowska jest szeroka więc można przerobić ją
      nawet na dwa pasy.
      Dwa że sprawność kierowców też pozostawia wiele do życzenia, dziś chociażby na
      jednej zmianie świateł wyjechały z ronda dwa auta. Większość rusza dopiero parę
      sekund po zapaleniu zielonego światła ledwo naciskając na pedał gazu, odstępy
      między autami na tym zjeździe z ronda są nawet do długości samochodu. To akurat
      szybko sie nie zmieni więc nie szukałbym tu i tak rozwiązania.

Pozdrawiam
      Kuba
      • gniewko_syn_ryba Re: Rondo Grunwaldzkie 18.06.07, 15:15
        Sprawnośc kierowców to jedna sprawa, a druga to ta, że i tak więcej aut nie jest
        w stanie wyjechać, gdyż rondo jest zastawione cFaniakami skręcającymi w lewo z
        pasów do jazdy prosto. Pomogłaby tylko zmiana sygnalizacji świetlnej, tzn. jedno
        zielone dla wszystkich pasów...
      • gniewko_syn_ryba Re: Rondo Grunwaldzkie 18.06.07, 15:18
        Poza tym pisanie do zarządu dróg jest równie skuteczne jak na Berdyczów (już
        ćwiczyłem - odpowiedź na zapytanie dot. organizacji ruchu w okolicach cmentarzy
        w dniu 1 listopada 2006 otrzymałem... kilka tygodni później)
        • pr6_2 Re: Rondo Grunwaldzkie 19.06.07, 09:52
          Te satelitarne organa administracji typu Zarząd Dróg to chyba najbardziej
          zapyziałe instytucje które dopiero czekają na zmiany. Teraz chyba każdy urząd ma
          www i cms'a do publikowania komunikatów i zamieszczania informacji. Wystarczy
          tylko chcieć coś zrobić, to już nie są czary z pisaniem strony w html'u
          wystarczy tylko znajomość pisowni i tego co chce się przekazać.

Telepatycznie jak na razie z nikim sie nie połączysz a sami na pewno na to nie
          wpadną. Niestety ale pisanie jest dla nas jedyna formą zawiadamiania
          odpowiednich służb że coś należy zmienić/zmodernizować. Jeżeli urzędnik ci nie
          odpowie bez oporów kieruj pismo "piętro" wyżej z adnotacją że nie dostałeś
          odpowiedzi w ustawowym czasie i prosisz o pisemną informację co dalej w ww
          sprawie oraz o konsekwencjach w stosunku do podwładnego.

Może na czas budowy tego 'tunelu pod kopcem' postawią 5 policjantów na rondzie
          (1 na zjeździe z ronda). Zauważyłem że sama ich obecność mocno mobilizuje
          kierowców do bardziej dynamicznej i zdecydowanej jazdy. Wystarczy że pokierują
          ruchem przez 2-3h powiedzmy od 07:15.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka