Dodaj do ulubionych

BRAWA DLA UKRAINY !!!

14.06.03, 18:00
Ukraińska Rada Najwyższa zaaprobowała pomysł wprowadzenia od następnego roku
podatku liniowego i to jednego z najniższych w Europie.
22 maja ukraiński parlament (Rada Najwyższa) zdecydował bezwzględną
większością głosów, że od 1 stycznia 2004 roku zostanie tam wprowadzony
podatek liniowy w wysokości 13%. Ma on obowiązywać do końca 2006, potem
przewidziano zwiększenie stawki do 15%.

Ukraina nie jest jedynym krajem naszej części Europy, który zdecydował się na
wprowadzenie płaskiego podatku. Przed nią zrobiły to Rosja (również 13%),
Łotwa (25%), Estonia (26%), Litwa (33%). Na wprowadzenie tego typu
rozwiązania zdecydowała się ostatnio Słowacja. Tam podatek ma wynosić 20%

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Komentarz
ja wiem, że was; bezrobotnych, bezrobotnych studentó oraz osoby pozostające
na utrzymaniu mamy i taty niewiele to interesuje, ale to naprawdę jest
przełomowa decyzja !!!

Obserwuj wątek
    • Gość: totutotam Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! IP: *.chello.pl 15.06.03, 15:16
      jestem bezrobotnym studentem na utrzymaniu taty i mamy i uwierz mi ze mnie to
      interesuje tak samo jak tysiace podobnie bezrobotnych jak ja
    • sabbina Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! 15.06.03, 18:58
      Po 24 godzinnej refleksji stwierdzam, że się pomyliłam ! jakaż to ma ma być
      przełomowa decyzja. Przecież to jest nieuczciwe!!!
      Podatek linowy oznacza, że każdy płaci taki sam procent od swoich dochodów, np
      13 % (jak chcą wprowadzić na Ukrainie). Ale to jest nieuczciwe.
      Oznacza to bowiem, że jeżeli
      "A" zarabia na miesiąc 10 tys zł, to zapłaci podatek 1,300 zł
      "B" zarabia na miesiąc 1 tys zł, to zapłaci podatek 130 zł

To jest nieuczciwe !!!
      Dlaczego "A" ma płacic 10 razy większy podatek. Dlatego, ze jest zdolny,
      pracowity, wykształcony, nie żyje na garnuszku państwa, tylko prowadzi własną
      firmę itp. ????

a ten drugi "B" stęka, jęka, nie chce mu się pracować, siedzi u kogoś na
      etacie ????

Dlatego uważam, że najuczciwszy podatek to "pogłówny" oznaczający, że każdy
      płaciłby mniesięcznie, zryczałtowaną taką samą kwotę np. 200 zł, niezależnie od
      uzyskiwanai dochodów !!!

Promujmy dynamicznych, zaradnych, dynamicznych !!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

powyższe nie dotyczy bezrobotnych, bezrobotnych studentów, pozostających na
      utrzymaniu mamy i taty
      • Gość: kat.ia Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.03, 19:05
        Popieram sabbinę w dergiej wersji (tzn, po zastanowieniu się)
        • forward Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! 15.06.03, 19:19
          Takie rozwiązanie już było w I Rzeczpospolitej, którą ostatecznie zjadły
          etatystyczne Prusy, Austria i Rosja w 1795 r. Szlachta płaciła żałosne grosze
          podatku i w efekcie zabrakło na wojsko, dyplomację i inwestycje w
          infrastrukturę.
          Polska to nie Irlandia, nie możemy zlikwidować armii, dyplomacji i biurokracji
          jak nam radził pewien profesor ekonomii z Gazety, bo znowu nas zjedzą Rosja z
          Niemcami.
          Ucisk fiskalny być musi, niezależnie czy się to komuś podoba czy nie, bo będą
          musiały wzrastać wydatki na biurokrację i zbrojenia. Oczywiście można snuć
          utopie, jak dobrze byłoby bez państwa, ale tak już było i skończyło się
          katastrofą.
          Mądry i rozsądny etatyzm suwerena w Polsce jest potrzebny, bo Polacy to
          urodzeni anarchiści, którzy na złość babci lubią sobie odmrażać sobie uszka
          uszka. Ważne by biurokracja była sprawna a armia skuteczna.

Forward

• sabbina Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! 15.06.03, 20:18
            forward napisał:

> Takie rozwiązanie już było w I Rzeczpospolitej,

Przepraszam, a jaki procent obywateli płaciło podatki w I Rzeczpospolitej ???

Ucisk fiskalny być musi, niezależnie czy się to komuś podoba czy nie, bo będą
            > musiały wzrastać wydatki na biurokrację i zbrojenia.

Widmo wzrostu podatków na biurokrację mnie przeraża, natomiast wydatki na
            zbrojenia POPIERAM
            a propos, czy znasz procent wydatków obecnego budżetu państwa przeznaczanego
            na tzw. biurokrację (jak rozumiem administrację państwową) i zbrojenia ?
            Bo o ile pamiętam "idzie" na "to to" jakieś 3-4 % budżetu państwa, a co się
            dzieje z resztą pieniędzy pytam się ???

> Mądry i rozsądny etatyzm suwerena w Polsce jest potrzebny, bo Polacy to
            > urodzeni anarchiści,

Bzdury piszesz - zobacz jak wyglądają prywatne firmy, prywatne domy itp. Jak
            ktoś pracuje na swoim, ma swoją własność to wszystko jest o'key (wyjątki
            zdarzają się).

Fakt, że bandytyzm podatkowy osiągnął w Polsce taka skalę, że ludzie MUSZĄ
            oszukiwać urzędy skarbowe, nie można nazwać ANARCHIĄ.
            Znam przypadek gościa, co pracował w domu, miał zlecenia, podzlecał je komuś,
            oczywiście wszystko było na czarno, zarabiał na rękę około 8 tys. na miesiąc.
            Poradziłam mu "zalegalizuj" rozwiniesz sie, zaczniesz płacić podatki, Żona
            będzie dumna.
            Wynajął lokal, zaczłł płacić ZUS, od wynagrodzenia płatnego podwykonawcom,
            zaczął płacic podatki, do tego doszła opłata za księgową, marnowany czas na
            inne papierki itp.
            Z zarobku, który miał na szaro (około 8 tys.), po zalegalizowaniu i opłaceniu
            podatków, zostawało mu jakieś 3-4 tys. + ogromna ilosć czasu zmarnowana w
            urządach. Odechciało mu się rozwijać firmy, z dniem 30 czerwca zaprzestaje
            działalności gosp. wraca do "szarej" strefy. żeby odbić sobie straty zamierza
            przez 6 miesięcy - nabył do tego już uprawnienia - pobierać zasiłek dla
            bezrobotnych....

I kto tu szerzy anarchię On...?
            Czy "polski" rząd, płatne pachołki (za jakieś 200 lat będziemy, czytac czyimi
            byli agentami, podobnie jak teraz czytamy, czyimi agentami byli nasi XVIII-
            wieczni posłowie !!!)
            • forward Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! 16.06.03, 12:21
              Tak , a powiedz mi w jakim kraju nie ma uciążliwych obowiązków podatkowych?
              To wszystko o czym piszesz to są mity, demagogia i brak wiedzy. Najbardziej
              rozbawił mnie pomysł pogłównego. Fakt coś w tobie nie tak, bo cierpisz za
              miliony jak bohater romantyczny. Zajmij się lepiej firmą i nie pieprz głupot w
              necie, nie ma państwa bez podatków.

Forward

• Gość: Dzidek Re: BRAWA DLA UKRAINY !!! IP: 80.48.38.* 16.06.03, 19:50
            A właśnie, że w Polsce szczególnie podatek,liniowy jest potrzebny bo prawie
            uniemożliwia wszelkie kombinacje z nienależnymi ulgami, a wiadomo, że Polak
            potrafi...
            Kurczowe trzymanie się rzekomo sprawiedliwszej zasady podatku progresywnego
            doprowadzi jedynie do rozwinięcia się pasdżytniczej kasty doradców podatkowych
            jak to widzimy w USA czy Francji. Chyba że chodzi o zagospodarowanie
            nadprodukcji prawników i ekonomistów? Tylko z tych środowisk można usłyszeć
            głosy krytykujące podatek liniowy.
    • joseph.007 Podatek liniowy... 16.06.03, 13:32
      ...nie jest żadnym panaceum na kłopoty ze wzrostem gospodarczym. Spójrz jeszcze
      raz na swoją listę krajów i zwróć uwagę na to, że wszystkie one cierpiały
      (cierpią?) na to samo: przerost szarej strefy nad legalną, na skalę
      niewyobrażalną nawet dla nas. Np. w Rosji pod koniec poprzedniego
      dziesięciolecia szacowano, że 82% firm i podatników nie płaci w ogóle żadnych
      podatków (!), podczas gdy w Polsce zaniżanie podatków obejmuje najwyżej 30% i
      do tego w wiekszości dotyczy zatajonych dochodów opodatkowanych według
      najniższej stawki. W tej sytuacji, w przypadku wprowadzenia niskiego podatku
      liniowego w skali takiej jak np. w Rosji, dojdzie u nas do nieuchronnego spadku
      dochodów budżetowych o ok. 30-40%, przynajmniej przez dwa lata pod rząd. Nawet
      przy założeniu, że że dzięki uwolnieniu środków na inwestycje uda się osiągnąć
      szybki wzrost gospodarczy i, co za tym idzie, wieksze wpływy z podatków (a to
      bynejmniej nie jest pewne, na co wskazuje chocby przykład samej Rosji),
      spowoduje to katastrofę finansów publicznych. No chyba, że masz jakiś pomysł
      komu można zabrać np. 1/3 budżetu.
      • Gość: sabbina Re: Podatek liniowy... IP: *.pl / 192.168.1.* 16.06.03, 14:29
        tak naparwde zrzynam te njusy z innych serwisów, bo sama mam spore kłopoty z
        czytaniem i pisaniem. Jako 12-letnia dziewczynka zostałam wyrzucona ze szkoły
        za podrywanie pana intendenta i pani higienistki. Od tamtego czasu jestem na
        utrzymaniu wujka staszka i wujka cześka.

XXXXXXXXXXXX
        jestem na utrzymaniu wujków, którzy mnie bija i upodlają mą godność osobistom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka