patyrka 17.07.07, 22:23 poproszę o listę knajp, w których można palić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stefan Jaracz Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:27 Lista knajp dla palących jest zbyteczna, w każdej NORMALNEJ knajpie się jara ! Jakies cukierenki, pijalnie kakałka, bary dla wegan - prosze bardzo. Ale jesli te lokale są "istotne" to ja chyba nie wiem co to knajpa, pub, speluna; śmieszna akcyjka, sezon ogórkowy w pełni. Idę na szluga ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Ale dałeś (po)PALIĆ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:41 Od kiedy to wg ciebie "normalne" knajpy muszą być wypełnione cuchnącym dymem papierosowym? Całe szczęście, że pojawiła się taka inicjatywa "lokalu bez papierosa" A akcja nie jest "śmieszna" tylko z pożytkiem dla wszystkich. Idź, pal - byle daleko od niepalących. Na zdrowie! Pozdrawiam, mati Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Houk to jest najlepsza akcja! IP: *.chello.pl 17.07.07, 22:55 w pełni popieram tę akcję. Taka jest prawda, że wiele ludzi zaczyna palić w knajpach. Jezeli bedzie CAŁKOWITY zakaz palenia, to i mniej ludzi dotknie problem tego nałogu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: to jest najlepsza akcja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:45 brawo dla krakowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prisc Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.autocom.pl 18.07.07, 02:43 To w GreenWay mają salę dla palacych? To jestem zaskoczona, wiedząc co nieco o polityce tej firmy - między innymi dlatego nigdy tam nie byłam... Swoja drogą, w życiu nie zapaliłabym w kilku z wymienionych na liście lokali.. za mało miejsca, słaba wentylacja... chyba bym sie udusiła dymem z własnego papierosa - nie byłabym po prostu w stanie zapalić. Palenie tam to - ah, szkoda gadać;) I jedzenie byłoby zdecydowanie.. niesmaczne;) Ale z drugiej strony - dobrze, że taka lista została ogłoszona.. juz wiem, gdzie moja noga nigdy nie postanie [trudno - lokal zapewne wytrzyma bez mojej obecności] i których miejsc nie polecę palącym znajomym, którzy nie byliby w stanie wytrzymać godziny bez nikotyny. I z jeszcze innej strony... gdyby... lokale w Krakowie miałyby dobrą wentylację, odpowiednio dużo miejsca wewnątrz... gdyby można byłoby wydzielić miejsca tylko dla palących, tak, aby dym nie przeszkadzał niepalącym [kiedyś nie paliłam - i dym mi bardzo przeszkadzał].. to byłoby naprawdę dobrze. Pozdrawiam, Prisc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: 195.20.110.* 18.07.07, 09:03 Gość portalu: Prisc napisał(a): > I z jeszcze innej strony... gdyby... lokale w Krakowie miałyby dobrą wentylację > odpowiednio dużo miejsca wewnątrz... gdyby można byłoby wydzielić miejsca tylko > dla palących, tak, aby dym nie przeszkadzał niepalącym [kiedyś nie paliłam - i > dym mi bardzo przeszkadzał].. to byłoby naprawdę dobrze. Pieprzenie, ja u siebie w mieszkaniu czuje dym lecacy z zewnatrz jak pali ktos kilka balkonow dalej. Dym to niezle scierwo, wszedzie sie wcisnie. Sala dla palacych musialaby byc calkowicie wydzielona i miec wentylacje naprawde bardzo drozna i wyciagajaca sporo powietrza, choc i tak watpie w tego skutecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.chello.pl 18.07.07, 14:06 Pieprzenie? Ładnie zacząłeś. Ja w swoim mieszkaniu czuję, jak ktoś taki jak Ty, rozrusza swoje szare komórki. Jak masz takiego niucha to idź do straży granicznej albo do policji. Tam takich potrzebują. Tylko, źe robotę miałbyś na 4-ch łapach. Gratuluję nochala, rozumu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethx Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.icpnet.pl 18.07.07, 15:20 Mó kochany "goścu", tak się skłąda, że Adam ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palący Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.76.classcom.pl 18.07.07, 21:31 a spalinki z samochodów ci nie przeszkadzalą !! Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: W Krakowie już sobie nie popalisz 18.07.07, 11:23 @Prisc: nie wytrzymają godziny bez papierosa?? Licząc że śpią 8h, pozostaje 16h. Z tego odliczmy 2h na spędzenie czasu w łazience czy jedzenie, pozostaje 14 papierosów na dzień. Razy 30 , na miesiąc wypalają 420 papierosów (cena paczki po 5zł czyli 105zł wypalają), rocznie 5040 papierosów. Przy takim tempie palenia to aż dziw, że jeszcze żyją. A wydzielanie miejsc dla palących to jest trudne, gdyż dym jako rzecz lotna łatwo się przedostaje poza wyodrębniony obszar, no chyba, że by palili bardzo blisko wentylatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypalacz Uważasz, że w Irlandii nie ma normalych pubów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:50 Papierosy to syf nad syfy. Dla mnie palacze mogą zdychać, na wszystkie odmiany raka. Ich wybór. Ale dlaczego ja mam wdychać trujące wyziewy z ich paszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Uważasz, że w Irlandii nie ma normalych pubów 18.07.07, 10:18 Akurat z tego co wdychasz dym papierosowy jest najmniej trujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:31 Fajne "puby, restauracje i kluby" dołączyły do akcji. Na przykład lodziarnia. Typowo imprezowe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nu Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.net.autocom.pl 18.07.07, 17:33 No, nie wiem, czy Nowa Prowincja lub Tribeca podpadaja pod kategorie lodziarni i innych lokali "rodzinnych"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethx Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.icpnet.pl 18.07.07, 15:26 Abstrahując od kwestii czysto zdrowotnych; domyślam się, jak wspaniale pachnie Twoja skóra i Twoje włosy oraz jak cudownie smakują Twoje wydzieliny dzięki tak ubóstwianym papierosom. Na pewno wszystkie kobiety na to lecą ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Titus Fox Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:52 Hehe, nie ma to jak z przypadkowo przeczytanego artykułu dowiedzieć się o nowej japońskiej knajpce w Krakowie :> Mniam! W sam raz na wizytę jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc I dobrze, mam jeszcze nadzieję na lokal bez geja IP: *.kolornet.pl 17.07.07, 22:53 dresa i angola. Wtedy bedzie spokój i porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Popieram akcję i całkowity zakaz palenia w m.publ. IP: *.77.classcom.pl 17.07.07, 22:57 I tak będzie zakaz wkrótce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek he he dlatego w tej knajpie tak pusto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:05 jak widac na zdjeciu zima zbankrutuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcarz Re: he he dlatego w tej knajpie tak pusto? IP: *.kolornet.pl 18.07.07, 00:23 bedziesz na ławce w zimie pił piwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicdobrego Re: he he dlatego w tej knajpie tak pusto? IP: *.chello.pl 18.07.07, 08:16 na razie to same herbaciarnie, kawiarnie i restauracje dolaczyly do akcji... nie widze tu zadnego klubu, pubu - tam tylko ustawowy zakaz wygoni palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
armagon Re: he he dlatego w tej knajpie tak pusto? 18.07.07, 12:38 Jeszcze mozna usiasc w domu, puscic ulubiona (niekomercyjna i zajebista) muzyke, zrobic zajebiste (swoje) jedzenie, zapalic papierosa (i do tego jointa) i wypic kupione przez siebie ulubione piwo (mozna tez zrobic samemu - jeszcze nie probowalem) :] Odpowiedz Link Zgłoś
szampon.do.wlosow Re: I dobrze, mam jeszcze nadzieję na lokal bez g 18.07.07, 13:22 I bez - jak widac niektorym zbednych - fald na mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:21 tylko dalczego są to tylko jakieś cukiernie, bary dla wegan czy inne pijalnie czekolady czy herbaty? a jakbym piwa się chciała napiś i nie przesiąknąć przy tym smrodem papierosów to gdzie mam iść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozak idz na planty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 23:43 taka mam koncepcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frant Re: idz na planty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:59 Kiepska koncepcja, bo na plantach nie wolno pić piwa:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: idz na planty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:06 Widzisz! Zakazali, bo tak łatwiej. A kiedyś można było przyjemnie na ławeczce w parku. Normalny człowiek się nie napije, a menelom i tak to nie przeszkadza. Do tego prowadzą wszelkie zakazy. Tak samo będzie z kiepami. Jak zakażą wszędzie to nikt się już nie będzie przejmował i będą Ci na złość dmuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idz do parku! Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 01:25 idz do parku! knajpy dla palacych hetero! cooc wna kacu dym z peta mnie rozewala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: der Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 01:27 co za literowki! czytaj pollitrowki1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: 217.153.4.* 18.07.07, 10:22 Piwo jest szkodliwe. Powoduje wielki brzuch. Idź na lody. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Re: W Krakowie już sobie nie popalisz 18.07.07, 07:59 Mimo że jestem zajadłym palaczem to uważam że tam gdzie jedzenie, spokojnie można zakazać palenia. Sam nie lubię jak mi dym psuje smak potrawy. Puby z wyszynkiem to inna inszość. Nie bardzo sobie wyobrażam piwo lub seteczki bez papierocha. W sumie to można by wydzielić salę dla tych co sobie lubią i dla tych którzy nie palą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypalacz skoro nie potrafisz sobie tego wyobrazić, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:47 to znaczy, że masz kiepską wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:59 poproszę o listę lokali w których się pali????? -> w samym centrum Krakowa jest ich ponad 200. łatwo je odnaleźć.... Zresztą, nawet na stronie Lokalu bez papierosa są lokale, gdzie JEST SALA DLA NIEPALĄCYCH = jest też sala dla palaczy = jest wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m2 Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:24 hahaha! śmieszna ta lista: same lodziarnie, cukiernie, herbaciarnie - chyba jednej typowej knajpy tam nie ma. szkoda, że bufetu w Instytucie Onkologii tam nie dopisali - nabiliby sobie ilość. takie zakazy to ja rozumiem - nie ma problemu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojer W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:37 niedlugo na szczescie ten zakaz bedzie obowiazywal w kazdym lokalu, tak jak w cywilizowanych krajach wtedy bedziecie truc tylko siebie, ewentualnie swoje rodzinki na razie jarajcie do woli, a najlepiej wsadzcie sobie w gebe na raz cala paczke, to dopiero bedzie mieli rozkosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwa A kiedy takie knajpki w Warszawie? IP: 217.8.161.* 18.07.07, 09:46 Nie chodzę na piwo do knajp i pubów bo po takiej wizycie cały śmierdzę papierochami. Dlaczego nie mogę spotkać się z kumplami (wszyscy nie palą) w knajpce, musimy siedzieć w domu albo pić gdzieś w parku po krzakach jak żule. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: A kiedy takie knajpki w Warszawie? 18.07.07, 10:21 Chlopie, ja mam gorszy problem. Nie moge chodzic do barow ze stip teasem bo razi mnie golizna, dlaczego nie mozemy z kolegami (wszyscy zonaci) chodzic do barow ze stip teasem bez narazania sie na widok golych bab? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar No i co? Da sie bez odgornych zakazow? 18.07.07, 10:13 Jeszcze niedawno ktos sie ze mna spieral ze panstwowy zakaz jest potrzebny bo tak to nie ma knajp dla niepalacych. A ja od zawsze uwazam ze rynek wszystko potrafi lepiej uregulowac niz panstwo, nie odbierajac przy tym wolnosci ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.07, 10:42 Nie rozumiem czegoś takiego...jak jest lokal dla palących a nie palącym to przeszkadza, to proszę bardzo - są lokale gdzie się nie pali! Ja jako paląca nie wybieram knajpy gdzie palić nie można więc dlaczego niepalący nie mogą zrobić tegoż samego, tylko odwrotnie? Chory ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: W Krakowie już sobie nie popalisz 18.07.07, 11:26 Niepalącym to przeszkadza, ale czy cała knajpa będzie na tyle uprzejma aby nie palić jak ja jestem w środku? Nie, prędzej ja pójdę niż oni nie będą palić. Ponadto dym papierosowy jest bardziej rakotwórczy dla niepalącego niż ten wciągany przez palacza przez filtr. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: W Krakowie już sobie nie popalisz 18.07.07, 12:43 No wlasnie. Jak nie chcesz isc tam gdzie sie pali to nie idziesz. Proste. Jak ja nie chce chodzic tam gdzie sie pija alkohol to tez nie ide. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.07, 13:40 > Niepalącym to przeszkadza, ale czy cała knajpa będzie na tyle uprzejma aby nie > palić jak ja jestem w środku? Nie, prędzej ja pójdę niż oni nie będą palić. > Ponadto dym papierosowy jest bardziej rakotwórczy dla niepalącego niż ten > wciągany przez palacza przez filtr. Cala kanjpa będzie na tyle uprzejma, bo w każdym mieście - malym czy większym - są knajpy w ktorych się pali i takie w których nie pali się wogole! Każdy z nas ma wybór, bez zbędnego oceniania kto ma lepiej a kto gorzej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Lokala bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:03 Proponuję akcje: "Knajpy bez alkoholu" "Łóżko bez seksu" "Życie bez sensy" Brawo komuniści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojer Re: Lokala bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:18 w usa to chyba wszedzie rzadza komunisci pewnie dlugo nad tym myslales, gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Lokala bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:04 Komunista to taka mentalność, co w imię wyższych celów będzie kontrolować każdą dziedzinę Twojego życia. Dlatego pomału zabronią Ci wszystkiego. Od papierosów się zaczyna, potem będzie prohibicja, świadectwa moralności, zakaz biwakowania, bo można dostać wilka, ograniczenia szybkości chodzenia w upały. Już teraz nie wszystko możesz jeść, bo szkodzi. Prosta droga do państwa totalitarnego. Jeżeli tego nie rozumiesz to żal mi Ciebie, bo obudzisz się z palcem w nocniku. P.S. Komunizm w Polsce polegał właśnie na tym, że państwo pozwalało, zakazywało, a obywatel czuł się zwolniony z wszelkiej odpowiedzialności za swoje życie. Gdy to się skończyło wielu ludzi choć stać ich teraz na więcej tęsknią za komuną, bo nie potrafią ryzykować, podejmować decyzji i ponosić odpowiedzialności. Dla zniewolonych jest to ciężar nie do udźwignięcia. Co to ma wspólnego z paleniem. A nic. Ale jeżeli Ci moje palenie przeszkadza to możemy się nie spotykać. Mogę nie palić w grupie osób, które sobie tego nie życzą. Nie będę palić w lokalu, w którym jest zakaz(ale w życiu do niego nie pójdę), lecz nigdy nie pozwolę, by o tym, gzie mogę zapalić decydowało państwo. Niech decyduje właściciel pomieszczenia. To jego prawo. Jeżeli Pub dla niepalących będzie miał większy obrót niż Pub dla palących ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lokala bez alkoholu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.07, 13:44 > Co to ma wspólnego z paleniem. A nic. > Ale jeżeli Ci moje palenie przeszkadza to możemy się nie spotykać. Mogę nie > palić w grupie osób, które sobie tego nie życzą. Nie będę palić w lokalu, w > którym jest zakaz(ale w życiu do niego nie pójdę), lecz nigdy nie pozwolę, by o > tym, gzie mogę zapalić decydowało państwo. Niech decyduje właściciel > pomieszczenia. To jego prawo. Jeżeli Pub dla niepalących będzie miał większy > obrót niż Pub dla palących ich sprawa. ZGADZAM SIĘ z przedmowca w 100%! Chodzi o WOLNY wybor a nie narzucanie norm. Zgodzę się z zakazem palenia na przystankach, w miejscach publicznych itp. Ale dlaczego to nasze chore Państwo decyzuje o tym co WLAŚCICIEL lokalu ma ze swoim lokalm zrobic? A niech sobie otwiera agencję towarzyską - co mnie to obchodzi?! Nie chcę - nie idę, chcę - idę. To naprawdę BARDZO PROSTE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jubetZeJAram~! Re: Lokala bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 17:42 ale dlaczego komunizm a nie poprostu 'totalitaryzm' ? albo faszyzm ?;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emsi Re: Lokala bez alkoholu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:28 problem z palaczami polega na tym ze szkodza nie tylko sobie ale i otoczeniu jezeli twoj mozdzek tego nie ogarnia to polecam badania neurologiczne badz psychiatryczne albo pomysl chwile a potem wypisuj takie "dowcipne" madrosci na forum Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Lokala bez alkoholu 18.07.07, 12:48 Problem z tym ze chcacemu nie dzieje sie krzywda. Jesli ja ode tam gdzie sie pali i cos mi sie z tego powodu stanie (choc to malo prawdopodobne, polecam naukowe oracowania nt. biernego palenia) to moge miec pretensje tylko do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski W Krakowie już sobie nie popalisz 18.07.07, 11:27 Cóż, kretynów naszej krainie dostatek! Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 11:30 Dla mnie ta akcja to zwykłe mydlenie oczu. Pod sztandarem ważnej sprawy ukrywa się słabość krakowskich restauratorów i właścicieli innych knajp, pubów. To cholernie proste nadąć się i kreować nowomodę. Dużo trudniej byłoby im zainwestować w klimatyzację czy choćby sprawną wentylację. Wydajna instalacja pozwoliłaby na koegzystencję palących i niepalących. W efekcie zwiekszyłaby obroty i zyski. No, ale to już za trudne. Łatwiej zakazać, taki polski nawyk. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 11:33 a cóż ty pleceisz, jeśli wprowadzimy całkowity zakaz palenia w miejscach publicznch (a zatemi knajpach), nie zmieścimy się nawet na unijnym podium, tyle państw juz to uczyniło czas się pogodzić z faktem, że to niepalenie jest normą... Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 12:19 Normą? no faktycznie skoro to jest norma to skąd te rzesze palących w knajpach? Ilustracją normy jest stan faktyczny, a nie rozporządzenia unijne czy krajowe :) Nie jestem przeciwnikiem niepalenia (sam nie palę, rzuciłem samzsiebie). Jestem tylko przeciwnikiem kreowania mody na potrzeby usprawiedliwienia niedoskonałości. pozostając z szacunkiem pozdrawiam nieustająco Żaholec Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 12:29 ależ oczywiście, palacze, których jest zdecydowana mniejszość, wygonili z pubów i kawiarń milczącą większość, czyli niepalących, nikt nie lubi smierdzieć po wizycie w knajpce, po wyskoku choćby na jedno piwko, nikt z niepalących nie lubi wdychać tego syfu (pomijam celowo aspekt rakotwórczy) - co stało się z szumnym podziałem knajpy na część dla palaczy i dla niepalących? to była fikcja teraz niech palacze szukaja lokalu, gdzie wolno kurzyć i biegaja po mieście, jak mysmy biegali przez długie lata do nóżek padam szanownemu panu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:35 Obawiam się, że właściciel najpierw Ciebie wygoni i rozstawi popielniczki, bo nie będzie miał utargu. Wśród spożywców wysoko i niskoprocentowych trunków większość jest palących, a spożywają dużo więcej niż niepalący. Rynek się ureguluje jeżeli będzie zapotrzebowanie na niepalące knajpy sam. Proporcje będą mniej więcej takie jak mówię stosunek piwo-papierosów do piwo-niepapierosów i to Ty będziesz latał po mieście, ale nikt Ci z nas tego nie zabroni. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 12:44 chciałbym, żebyś kiedyś spotkaał się moim kilkunastosobowym towarzystwem, w którym nikt nie pali, a pragnienie jest ogromne, inaczej byś wtedy pisał... ;c) a tak poważnie: nie spróbujemy, nie przekonamy się, na razie czujemy się przez was sekowani Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 12:51 No to przeciez macie lokale dla niepalacych. Po co zakazywac palenia? Niech rynek to ureguluje. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 12:56 mamy: 4 na 200 - a może odwrócimy proporcje? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Łatwiej zakazać niż zainwestować...... 18.07.07, 13:26 Nie mam nic przeciwko temu. Jesli rynek sprawi ze w calym Krakowie bedzie jenda czy dwie knajpy dla palacych. Jesli ma to byc odgorny zakaz jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Łatwiej zakazać ...... święte słowa 18.07.07, 13:37 mulla_komar napisał: > No to przeciez macie lokale dla niepalacych. Po co zakazywac palenia? Niech > rynek to ureguluje. O to właśnie mi się rozchodzi. Rynek niech reguluje i ustala normy, nie zakazy. Oczywiście podtrzymuje swoją opinię, że za zakazem stoi lenistwo restauratorów. Miałem kiedyś sen; wszyscy siedzieli w knajpie, część paliła tytoń, część nie paliła. Wszystkim usługiwała wydajna instalacja... Jak pisała klasyk ; klimatyzacja chuchala, dmuchała i leniwie głaskała. Odnosząc się do wielkości spożycia palących i niepalących to ja tutaj nie widze zróżnicowania. Podczas palenia wypijałem tyle samo co teraz podczas niepalenia :)) pozdrawiam śląc wyrazy szacunku i uznania bezgranicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdury Ale bredzisz chłopie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:59 Kierując sie twoją logiką to można powiedzieć, że i pedofilia jest normą bo skąd całe rzesze pedofilów sie biorą? Rację ma przedmówca wyżej a ty po prostu bredzisz. NIEPALENIE jest normą dlatego, że człowiekowi do życia cos takiego jak dym papierosowy nie jest w najmniejszym stopniu potrzebne. Normą jest jedzenie, picie, wydalanie, seks, mowa itp bo bez tego nie można żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Ale bredzisz chłopie! 18.07.07, 13:28 Seks nie jest ci potrzebny do przezycia. Jesli cos wystepuje w naturze to jest norma, ok? Twopj przedmowca ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Ale bredzisz chłopie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:35 W naturze występuje kanibalizm, pederastia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Ale bredzisz chłopie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:37 Nas interesują normy kulturowe i plenie jak najbardziej się w nich mieści. Tak samo jak nie paleni i picie alkoholu. Ubieranie się, chodzenie na plażę nudystów. Normą nie jest kradzież, jazda samochodem po pijaku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Ale bredzisz chłopie! 18.07.07, 15:19 Alez ja sie z Toba jak najbardziej zgadzam. Sam nie pale, ale jak wprowadza zakazy, chyba sie naucze zeby powkurzac te faszystowskie pomioty. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Ale bredzisz chłopie! 18.07.07, 13:32 Czy Twoja wypowiedź skierowana jest do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAKmamŻYĆ?! Re: Ale bredzisz chłopie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 17:52 WŁAŚNIE! A pozatym większość palaczy ma związki z przestępczością zorganizowaną (głównie handlem ludzmi)!!! jeszcze odnośnie seksu - erotyka i pornografia NIE JEST NORMĄ !!! to abberacja! podobnie seks analny! nie jest ludziom POTRZEBNY DO ROZMNARZANIA - ZAKAZAC! w du..pach sie poprzerwacało. a NORMALNI żyć nie mogą bo chore jednostki, skażone... wszystko zabrały. jak żyć?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.ichf.edu.pl 18.07.07, 12:15 To dobrze, że powstają lokale dla niepalących. Może dzięki temu mniej będzie nawiedzonych proponujących całkowity zakaz palenia w lokalach. Palący i niepalący nie muszą przebywać razem i zatruwać sobie nawzajem życia. Żyj i pozwól zyć innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frant Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 12:55 Rozumiem niepalacych, którzy nie chcą siedzieć w atmosferze tytoniowego dymu, ale całkowity zakaz palenia we wszystkich lokalach to już była by nadgorliwość a nadgorliwość jak wiadomo, jest gorsza od faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzoza Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: 57.66.65.* 18.07.07, 13:39 W Irlandii zakaz palenia w miejscach publicznych obowiazuje od kilku lat. Puby i knajpy istnieja i maja sie dobrze. Nie narzekaja na brak klientow. Palacze - maja na zewnatrz wydzielone miejsca do palenia i tez nie narzekaja. Wiekszosc moch znajomych pali i wszyscy sa zwolennikami zakazu palenia. W Pubie jest czym oddychac, nie smierdzisz a jak chca zapalic to zawsze moga wyjsc na zewnatrz(i pogadac sobie z innymi palaczami i palaczkami:)). Nie wiem dlaczego budzi to takie kontrowersje w Polsce. Pewnie zaraz zostane poinformowana o istotnych i ogromnych roznicach miedzy palaczami w Poslce i w Irandii oraz calkiem innych pubach w Polsce co stanowi podstawowa przeszkode... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Do brzoza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.07, 13:49 Problem w tym, że w Irlandi jest (jak piszesz) miejsce dla palących na zewnątrz lokalu a u nas jak wprowadzą zakaz TO WSZĘDZIE. I tylko taka to różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzoza Re: Do brzoza IP: 57.66.65.* 18.07.07, 14:14 mozesz podac zrodlo tej informacji? rozumiem ze widzialas juz projeckt tego zakazu? Rozumiem tez ze nie masz ci przeciwko zakazowi palenia w knajpach, O ile bedziesz mogla zapalic na podworku. Dla wyjasnienia dodam ze w Irlandii jest to zwykle kawalek podworka z boku knajpy odgrodzony sznurkiem albo poprostu chodnik - nie powinno byc problemu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Do brzoza 18.07.07, 16:13 Wszystko fajnie, tylko ze do knajpy chodzic nie musze, a po ulicy i chodniku juz tak, i jesli kogos wywala sie z knajpy na ulice to nie ma jak uniknac jego dymu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:36 pl.youtube.com/watch?v=-NlUwlU06N8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Palacz przychodzi na chwile. Pracownik narazony je IP: *.netcologne.de 18.07.07, 14:04 Palacz przychodzi do knajpy na chwile. Pracownik takiej knajpy narazony jest na stale wdychanie dymu przez caly swoj czas pracy. O tym palacz nie pomysli... Czerwone piekace oczy i gryzacy bol gardla po kazdej zmianie. Ktory z nich chcialby codziennie przezywac cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: Palacz przychodzi na chwile. Pracownik narazo IP: 212.160.172.* 18.07.07, 14:41 A co ma powiedzieć np. Hutnik??? Niestety taki rodzaj pracy. Zresztą przy barach się nie pali lub powinna być dobra wentylacja Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Palacz przychodzi na chwile. Pracownik narazo 18.07.07, 16:17 Gornicy maja jeszcze gorzej. Zakazac wydobycia wegla! Odpowiedz Link Zgłoś
miauka Yes! Yes! Yes! 18.07.07, 14:06 Oby tak dalej! Nawet się nie spodziewałam, że tak szybko to pójdzie! Czekam, aż ten zbawienny trend dotrze do Warszaweczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Yes! Yes! Yes! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.07, 19:22 a ja bym poszedl po ciosie i od nowego roku... zero alkoholu w lokalach. jak szalec, to szalec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelly Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 14:39 I co z tego, że w 70 knajpach nie można palić? Tylko na rynku i plantach jest ponad 400 knajp!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane brawo, brawo, brawo jestem całymi płucami za IP: *.compower.pl 18.07.07, 15:12 jakby było miło chociaż raz wrócić do domu z knajpy bez przesmrodzonych ubrań, nieprzesiąknięty dymem echhh pomarzyć można :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: brawo, brawo, brawo jestem całymi płucami za IP: *.acn.waw.pl 18.07.07, 15:23 Gość portalu: kane napisał(a): > jakby było miło chociaż raz wrócić do domu z knajpy bez przesmrodzonych ubrań, > nieprzesiąknięty dymem echhh pomarzyć można :) Tylko pomarzyć? Wystarczy nie wchodzić do zadymionych knajp i luzik! Wejdź do baru dla wegan, wypij kefir (weganie to piją? A może też nie, bo są tam przecież żywe bakterie.) Musisz chlać piwsko? W porównaniu do alkoholu, tytoń jest niewinną zabawką. Nikt po wypaleniu paczki fajek nie awanturuje się, przewraca, nie rozbija samochodu, nie bije żony... Tacy święci a o najgorszym przekleństwie Polski: chlaniu gorzały na umór - cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: brawo, brawo, brawo jestem całymi płucami za 18.07.07, 16:15 Ja tylko ze swojej strony moge dodac ze nie przeszkadza mi dym w knajpie, a ci co mowia ze ten dym moze im zaszkodzic, musieliby tyle czasu spedzac w knajpach, ze i tak predzej zeszliby na marskosc watroby. Odpowiedz Link Zgłoś
mojetrzygrosze W Krakowie już sobie nie popalisz 19.07.07, 00:27 Lokale są państwowe czy prywatne? Prywatne, więc ryzykują właściciele i mają do tego prawo. Jak na tym wyjdą to się dopiero okaże po czasie. A wyjdą chyba dobrze bo na to wskazuje sonda internetowa - 75% osób opowiedziało się za akcją co być może wskazuje na to że papierosy są w odwrocie. I bardzo dobrze bo dzięki temu więcej osób będzie dłużej żyło, zwłaszcza tych którzy wdychają dym wbrew własnej woli. O paleniu na przystankach i w innych miejscach publicznych już nawet nie wspominam ale to temat na inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: W Krakowie już sobie nie popalisz IP: *.ghnet.pl 23.07.07, 11:59 i bardzo dobrze, bo cuchnie w knajpach, że oddychać się nie da. Przychodzi czlowiek do domu wieczorem i ciągnie za sobą papierosowy smród pomimo że sam nie pali. Zaraz ubrania do pralki, (a co jak ktoś nie ma? moczy czlowiek 3 dni w lenorze) wskakuje do wanny i nocuje korzystając z aromaterapii. sama chętnie dowiem się gdzie takie knajpy, omijając z daleka wędzarnie... niech się palacze sami duszą w szarych knajpach... Odpowiedz Link Zgłoś