kuba203 29.06.03, 18:09 Co to, do jasnej cholery, jest? Wie ktoś może? :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbigniew wiem.onet.pl IP: 80.48.20.* 29.06.03, 18:14 Podaje: Higrometr, przyrząd służący do wyznaczania wilgotności powietrza. Najczęściej wykorzystuje się higrometr włosowy, w którym odczytuje się zmiany długości włosa wywołane zmianami wilgotności. Istnieją ponadto: higrometr absorpcyjny (pomiar wilgotności polega na zważeniu pochłonietej w materiale higroskopijnym wody), higrometr kondensacyjny (pomiar polega na wyznaczeniu punktu rosy), higrometr elektrolityczny (mierzy zmiany przewodności wywołane wilgotnością). Anemometr, przyrząd do mierzenia prędkości, a niekiedy kierunku wiatru oraz ruchu gazów i cieczy. Stosuje się anemometry: 1) mechaniczne (rotacyjne), w których wykładnikiem prędkości jest liczba obrotów odpowiedniego wirnika (najczęściej o 4 łopatach zakończonych półkulistymi czaszami) zaopatrzonego w tachometr; 2) ciśnieniowe, gdzie prędkość przepływu określa się na podstawie proporcjonalnego do niej, a wywołanego strumieniem płynu ciśnienia dynamicznego powstającego w tzw. rurce Pitota; 3) cieplne, gdzie miarą prędkości jest spadek temperatury umieszczonego w strumieniu płynu drucika oporowego, przez który przepływa prąd elektryczny; 4) laserowe, gdzie prędkość mierzona jest dzięki światłu wiązki laserowej, które po odbiciu od poruszających się cząstek płynu zmienia swoją częstotliwość (Dopplera zjawisko). Anemometry wyposażone w urządzenie rejestrujące nazywa się anemografem. Uczysz się do fizyki czy laborkę jakąś przygotowujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: wiem.onet.pl 29.06.03, 18:20 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): Dzięki, zapomniałem w ogóle o tej encyklopedii :)) > Uczysz się do fizyki czy laborkę jakąś przygotowujesz? Nie, do wstępnego na AE :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seven Re: wiem.onet.pl IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 18:26 myslalem, ze idziesz na agieh? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: wiem.onet.pl 29.06.03, 18:32 Gość portalu: seven napisał(a): > myslalem, ze idziesz na agieh? Uaaaa, nie słuchałeś, jak Ci mówiłem, że AGH jest rezerwowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew A kiedy ten egzamin? IP: 80.48.20.* 29.06.03, 18:29 I posłuchaj również Mikołaja (AGH):) Powodzenia Ps. Na AE jest egzamin z fizyki a może to na geografii jest:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A kiedy ten egzamin? 29.06.03, 18:34 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Ps. Na AE jest egzamin z fizyki a może to na geografii jest:)) To jest geografia :(( Niestety... Egzamin mam we wtorek o 15 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: A kiedy ten egzamin? 29.06.03, 18:40 kuba203 napisał: > Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > > > Ps. Na AE jest egzamin z fizyki a może to na geografii jest:)) > > To jest geografia :(( Niestety... > Egzamin mam we wtorek o 15 :)) idziesz na geografie?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A kiedy ten egzamin? 29.06.03, 18:46 mikolaj7 napisał: > idziesz na geografie?:)) Bo będę gryzł, no naprawdę ;)) Idę na gospodarkę przestrzenną, a tam się na wstępnym zdaje m. in. geografię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: A kiedy ten egzamin? IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl 29.06.03, 23:26 kuba203 napisał: > mikolaj7 napisał: > > > idziesz na geografie?:)) > > Bo będę gryzł, no naprawdę ;)) > Idę na gospodarkę przestrzenną, a tam się na wstępnym zdaje m. in. geografię. Powodzenia. 3 dni temu zostalem mgr geografii. Ale juz po co higro- i anemometr na AE to nie rozumiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEVEN Re: A kiedy ten egzamin? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 00:14 Gość portalu: behemot napisał(a): > kuba203 napisał: > > > mikolaj7 napisał: > > > > > idziesz na geografie?:)) > > > > Bo będę gryzł, no naprawdę ;)) > > Idę na gospodarkę przestrzenną, a tam się na wstępnym zdaje m. in. geograf > ię. > > Powodzenia. 3 dni temu zostalem mgr geografii. gratulacje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A kiedy ten egzamin? 30.06.03, 08:16 Gość portalu: behemot napisał(a): > Powodzenia. 3 dni temu zostalem mgr geografii. Gratulacje :)) > Ale juz po co higro- i anemometr > > na AE to nie rozumiem ;) Ja też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
yennzfiolkowymioczami Re: A kiedy ten egzamin? 29.06.03, 23:20 kuba203 napisał: > Egzamin mam we wtorek o 15 :)) Będę trzymać kciuki;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dreamlover Re: A kiedy ten egzamin? 30.06.03, 09:06 Masz iść, wszystko szybciutko napisać i się dostać. Powodzenia (nie dziękuj) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A kiedy ten egzamin? 30.06.03, 09:11 dreamlover napisała: > Masz iść, wszystko szybciutko napisać i się dostać. Oby słowo stało się ciałem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś