Dodaj do ulubionych

Widziane 02.07.2003

02.07.03, 10:17
Taki wątek musiał przecież być.
Najważniejsza wiadomość to, że widziałem JĄ (patrz ADAŚ LOVE STORY wątek) w
Scanii PS 040.
Kierowca się wlókł tak przy okazji, bo sobie bułę wsuwał. A niech mu na
zdrowie wyjdzie.
W jednej "13", którą dziś widziałem muszę przyznać, że było nawet względnie.
Jednak ufoki to i tak konieczność.
Zastanawiam się nad jednym. Jeśli w wakacje jest mniejsze napełnienie, bo nie
ma szkoły, są urlopy itd., to dlaczego akurat nie dotyczy to linii "24",
która nawet w soboty kursuje co 10 minut. Przecież to się w ogóle kupy nie
trzyma. Znów są lepsi i lepsiejsi.
Obserwuj wątek
    • adas29 Podmiany dla Mouseta Serwina Wielkiego 02.07.03, 10:24
      Nasz PROF. PODMIANOLOGII STOSOWANEJ pewnie o tym wie, ale zauważyłem, że
      na "144" na Rżąkę wyjeżdża o godzinie 7.30 wolskie jelczydło przegubowe. Od
      Bieżanowskiej jedzie puste, choć mogłoby zabierać tę garstkę pasażerów.
      "157" robi także kursy na "127" (albo może na odwrót). Widziałem rozpiskę z
      tramwaju przez okno, ale nie było widoczne, czy była to brygada "127"
      czy "157".
      • Gość: mouset Re: Podmiany dla Mouseta Serwina Wielkiego IP: 62.233.183.* 02.07.03, 10:25
        Dziękwa za 157! A o tym chujnym 144 wiem, to 144-01 (pierwszy a taki zły
        przykład daje), no ale nie ma taboru , więc ciiiiiiiii
        • adas29 Re: Podmiany dla Mouseta Serwina Wielkiego 02.07.03, 10:34
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Dziękwa za 157!

A to była "157" jak przyjechała - to tak dla jasności.
          • mouset Re: Podmiany dla Mouseta Serwina Wielkiego 02.07.03, 10:35
            A katoryj czias był?
            • adas29 Re: Podmiany dla Mouseta Serwina Wielkiego 02.07.03, 11:02
              mouset napisał:

> A katoryj czias był?

Według rozkładu "13" - 7.13.
              • mouset Re: Podmiany dla Mouseta Serwina Wielkiego 02.07.03, 11:27
                Na 127 jest tak że jeżdżą wszystkie wozy z Pl Getta
    • Gość: mouset Re: Widziane 02.07.2003 IP: 62.233.183.* 02.07.03, 10:24
      Heheh 24 to piqś przy megataborze 16 i 21
      • Gość: Clint Re: [DP] Ciecia przy remoncie Kalwaryjskiej IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 02.07.03, 12:55
        - Komisja przetargowa sprawdza jeszcze dokładnie m.in. kosztorysy i być może
        decyzja w sprawie przetargu będzie dziś. Nam oczywiście też zależy na czasie,
        gdyż chcielibyśmy szybko wejść na budowę - powiedziała nam wczoraj wieczorem
        Irena Cebula, wicedyrektor Zarządu Dróg i Komunikacji w Krakowie.
        Niewątpliwie ZDiK ma trudny orzech do zgryzienia, gdyż na przetarg na
        remont ulicy Kalwaryjskiej (torowiska, jezdni, części chodników,
        także "przyległości") wpłynęły tylko dwie oferty, na dodatek bardzo do siebie
        zbliżone cenowo. Konsorcjum złożone z firmy "Energopol" oraz Zakładu Usług
        Energetycznych i Konstrukcyjnych Grupa ZUE SA zaoferowało wykonanie wszystkich
        prac za około 27,4 miliona złotych, natomiast Budostal 5 oszacował potrzeby
        finansowe na ok. 27,9 miliona złotych. Problem w tym, że gmina jest w stanie
        przeznaczyć na ten cel zaledwie połowę potrzebnych środków - biorąc pod uwagę
        kosztorysy przedstawione przez firmy.

Analizy więc z pewnością będzie wymagało to - co zrobić za te pieniądze,
        którymi ZDiK dysponuje. Jest tu pewne pole manewru, gdyż planowano remont na
        większą skalę, licząc na to, że oferty pozwolą na zrobienie większego zakresu
        robót (chodziło też o to, by nie znaleźć się w sytuacji, że pieniądze są, a
        nie ma ich jak wydać) - zwłaszcza że generalnej przebudowy wymaga nie tylko
        sama ul. Kalwaryjska, ale przydałaby się modernizacja skrzyżowania
        koło "Korony", części sygnalizacji ulicznej (budowa nowej przy moście), remont
        torowiska na części ulicy Limanowskiego itd.

- Trzeba się będzie jeszcze dokładnie zastanowić, z czego ewentualnie
        zrezygnować. Z pewnością remont samej ulicy Kalwaryjskiej musi zostać
        przeprowadzony; można zastanawiać się m.in. nad rezygnacją z przebudowy węzła
        koło hali "Korony" - dodaje dyrektor Cebula. - Jest też wersja, która
        zakładałaby np. rozłożenie płatności; zrobiono by większy zakres prac,
        natomiast część pieniędzy firmy mogłyby wtedy otrzymać w roku przyszłym. To są
        trudne decyzje, więc musimy brać wszystko pod uwagę.

Remont ulicy Kalwaryjskiej miał się rozpocząć jeszcze w ubiegłym miesiącu,
        ale pierwszy przetarg, na który wpłynęły 3 oferty, został unieważniony, gdyż
        stwierdzono, że we wszystkich przypadkach dokumenty były niekompletne. By
        uniknąć zarzutów, że przetarg robiony jest pod "konkretną firmę, która
        dysponuje wymaganą przez ZDiK technologią" - złagodzono nawet przed drugim
        przetargiem wymagania dotyczące nawierzchni w torowiskach. - Technologia musi
        być jednak najbardziej nowoczesna i firmy muszą ją wdrażać; trudno przecież
        dostosowywać warunki przetargu do firm mniej zaawansowanych technologicznie.
        Teraz obniżyliśmy nieco wymagania, ale i tak, jeśli prace będą wykonywane,
        będziemy się im dokładnie przyglądać i np. wymagać podwyższonych gwarancji -
        powiedział nam Andrzej Zaborski, wicedyrektor ZDiK.

Jeśli komisja przetargowa dopatrzy się jeszcze jakichś uchybień choćby w
        jednej ofercie - przetarg trzeba będzie unieważnić. Teoretycznie wygrać go
        winny firmy, które zaoferowały najniższą cenę, czyli "Energopol" z ZUE i
        teoretycznie termin rozpoczęcia prac jest nadal wyznaczony na 12 lipca. (J.ŚW)
      • Gość: Clint Re: [DP] Miasto nie chce parkingow IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 02.07.03, 12:56
        Nowatorskie parkingi

Miasto nie jest zainteresowane
        Wielopiętrowe, naziemne parkingi, w których maszyny zwożą auta do
        specjalnej przechowalni, chciałaby wybudować w Krakowie międzynarodowa firma
        Cristaldi Trade.

- Najlepiej byłoby, aby gmina dała aportem ziemię. My ten obiekt
        używalibyśmy tylko tak długo, aż się zamortyzuje - mówił na wczorajszym
        posiedzeniu Komisji Mienia i Rozwoju Gospodarczego Zygmunt Zaremba,
        przedstawiciel firmy. Wiceprezydent Tadeusz Trzmiel poinformował go, że miasto
        już rozstrzygnęło przetarg na budowę parkingów, podziemnych. - Szkoda, ze
        państwo nie zgłosiliście się do przetargu - stwierdził wiceprezydent i dodał,
        że nic nie stoi na przeszkodzie, aby firma wybudowała parkingu za swoje
        pieniądze, na swoim terenie.

W całej Polsce nie ma jeszcze tego typu parkingów, jakie buduje Cristaldi
        Trade, ale podobno są w np. w Hamburgu. Samochód, który zostawia kierowca,
        zwożony jest do przechowalni. Zamiast biletu używa się karty magnetycznej. -
        Zalety tego są takie, że nie ma takiej możliwości, aby samochód został
        skradziony. Nie trzeba także szukać wolnych miejsc na parkingu ani wciskać się
        między auta, ryzykując porysowaniem lakieru - zachwalał Zygmunt Zaremba.
        Wybudowanie jednego miejsca parkingowego kosztowałoby ok. 6 tys. euro. (AM)
      • Gość: Clint Re: [DP] Filomena tez nie wiedziala o zmianie tel IP: *.ramtel.com.pl / 172.16.6.* 02.07.03, 12:57
        ZASKOCZENI ZMIANĄ. Osoby dzwoniące wczoraj pod numer 910, pod którym można
        uzyskać informacje dotyczące m.in. rozkładu jazdy Miejskiego Przedsiębiorstwa
        Komunikacyjnego, mogły usłyszeć, że Telekomunikacja Polska "uprzejmie
        informuje", iż od 1 lipca nastąpiła zmiana tego numeru i teraz trzeba dzwonić
        pod nr 91-50. - Również my byliśmy tym zaskoczeni; o zmianie numeru
        dowiedzieliśmy się od mieszkańców Krakowa, którzy do nas dzwonili -
        powiedziała nam Filomena Serwin, rzeczniczka MPK. (jś)
        • adas29 ROFTL 02.07.03, 14:03
          Gość portalu: Clint napisał(a):

>Również my byliśmy tym zaskoczeni; o zmianie numeru
          > dowiedzieliśmy się od mieszkańców Krakowa, którzy do nas dzwonili -
          > powiedziała nam Filomena Serwin, rzeczniczka MPK.

hahahaha - jakoś mnie to w ogóle nie dziwi.
          Zapewne nie było odpowiedniego formularza ISO !!!
          • kuba203 Re: ROFTL 02.07.03, 16:58
            adas29 napisał:

> hahahaha - jakoś mnie to w ogóle nie dziwi.
            > Zapewne nie było odpowiedniego formularza ISO !!!

Przecież to nie MPK zajmuje się zmianami numerów telefonicznych, nawet
            swoich!!! Już nieraz bywały takie przypadki, że TP zmieniała ludziom numery, a
            ci się o tym dowiadywali, jak ktoś nie mógł się do nich dodzwonić...
        • Gość: Filomena Serwin Re: [DP] Filomena tez nie wiedziala o zmianie tel IP: *.no 02.07.03, 17:03
          Gość portalu: Clint napisał(a):

> Również my byliśmy tym zaskoczeni; o zmianie numeru
          > dowiedzieliśmy się od mieszkańców Krakowa, którzy do nas dzwonili -
          > powiedziała nam Filomena Serwin, rzeczniczka MPK. (jś)

Zawsze, moi kochani, możecie dzwonić do mnie na komóreczkę.
          Baaardzo lubię nocne rozmowy z sympatycznymi młodymi ludźmi!
          • mouset Re: [DP] Filomena tez nie wiedziala o zmianie tel 02.07.03, 19:29
            Można prosić numer tej komórki
          • mouset W MPK brak obuwia? 02.07.03, 19:31
            Myslałem że padnę ze smiechu jak zobaczyłem że kierowca linii nr.... wóż nr...
            prowadzi autobus ............ boso, obok stały sandały, hahahahahahha
    • kuba203 Re: Widziane 02.07.2003 02.07.03, 16:59
      Kierowca 201 przegapił zjazd z autostrady :DD
      Fajne przeżycie, cofanie na autostradzie :))
    • Gość: ADAŚ Linia "5" IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 22:19
      W dobie mojej krytyki co do posunięcia z linią "13" (Mam nadzieję, że się w MPK
      opamiętają, a w przypadku skasowania "23" na czas remontu tym bardziej) i
      przywrócą to co jest po prostu konieczne) muszę pochwalić pozostawienie 2x105Na
      na "5". Ta linia w ostatnim okresie czasu zyskała sobie chętnych i często
      jadące teraz dwuskłady są po prostu pełne. Myślę, że tak powinno zostać także
      po wakacjach. Z tego co zauważyłem obecnie obsługuje ją osiem brygad z tym, że
      tylko czwarta to GT6, która potem wjeżdża na "20".
      • Gość: mouset Re: Linia '5' IP: 62.233.183.* 02.07.03, 22:28
        I ta brygada jest chujnią w oku mym
    • Gość: ADAŚ Nowe wcielenie Paoli IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 22:21
      Dziś w końcu zobaczyłem w ruchu liniowym 349+350 (Paola, ex 891+892) na "14".
      Natomiast 14-06 z Podgórza obsługiwał 606+605.
    • Gość: Locutus W DD453 śmiedzi... LENIEM OD KIEROWCY IP: *.lama.net.pl 03.07.03, 00:21
      Ano na #173 miał zablokowane wyśiwetlanie przystanków w pozycji takiej, jak na
      pętli - to znaczy cały czas wyświetla tylko 173 -> AZORY i trasę. Całą. Żadnych
      przystanków, żadnych imienin, żadnej godziny. To lenistwo mnie cholernie
      wkurwiło... chyba nmie po to ktoś się męczył i programował te przystanki, żeby
      jakiś wygodny kierowca wyłączał ich podawanie?

GRRR :-[
      • Gość: qbott odp IP: *.gemini.net.pl / 192.168.20.* 03.07.03, 01:37
        Przecież nie we wszystkich wozach są wyświetlane poszczególne przystanki , a
        razcej w niewielu (ostatni raz widziałem w DJ645 na 184 rok temu).
        • Gość: Locutus Re: odp IP: *.lama.net.pl 03.07.03, 01:51
          DD453 już jechałem ma #173 i wyświetlał. A teraz też wyświetlał trasę. Tylko
          kierowcy się nie chciało wciskać guziczka z przełączaniem przystanków. Leń
          śmierdzący.
          • Gość: mouset Re: odp IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 03.07.03, 09:16
            Nie dostał premii - nie wcisnął guziczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka