Dodaj do ulubionych

Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 11:03
1) PYTANIE

Jadąc w stronę Bieżanowa lub Kurdwanowa zaraz za Cmentarzem Podgórskim jest
takie łączenie torów przypominające niejako ślepe odgałęzienia szyn, ale
bardzo krótkie. Może ktoś zdradzi mi co to takiego jest i właściwie czemu
służy.

2) APEL DO MPK

Między przystankiem Wlotowa a ulicą w kierunku centrum jest około metrowy
odcinek torów pilnie wymagającego wymiany. Szyny są po prostu wyboczone i
grożą wykolejeniem wozów. Jak się tamtędy przejeżdża to strasznie trzepie.
Adaś prosi o przekazanie tego odpowiednim służbom.
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: 62.233.183.* 05.07.03, 11:20
      Za Podgórskim to resztki po starej mijance, tak mi się wydaje
      • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 05.07.03, 23:12
        Gość portalu: mouset napisał(a):

> Za Podgórskim to resztki po starej mijance, tak mi się wydaje

A skąd by się wzięły, już od tamtego czasu 2 remonty torowiska były :)) Tam
        chyba coś jest w ziemi w tym miejscu, ale nie mam pojęcia, co.
        • Gość: mouset Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: 62.233.183.* 06.07.03, 11:49
          Pamiętaj że pierwsza mijanka w 1992 była układana jak klocki
          • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 06.07.03, 17:15
            Gość portalu: mouset napisał(a):

> Pamiętaj że pierwsza mijanka w 1992 była układana jak klocki

Możliwe, tego nie pamiętam :))
    • _hektor Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 05.07.03, 19:39
      Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Między przystankiem Wlotowa a ulicą w kierunku centrum jest około metrowy
      > odcinek torów pilnie wymagającego wymiany. Szyny są po prostu wyboczone i
      > grożą wykolejeniem wozów. Jak się tamtędy przejeżdża to strasznie trzepie.
      > Adaś prosi o przekazanie tego odpowiednim służbom.

Odpowiednie służby kilka miesięcy temu już spawały tam szyny i moim zdaniem
      obecnie "trzepanie" tramwajem jest w normie. Interwencja naprawdę potrzebna
      jest za to na łuku wzdłuż ul.Teligi, ale jakoś fachowcom z Budostalu-5 jakoś
      się nie spieszy do napraw gwarancyjnych.
      • Gość: ADAŚ Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 20:56
        _hektor napisał:

> Odpowiednie służby kilka miesięcy temu już spawały tam szyny i moim zdaniem
        > obecnie "trzepanie" tramwajem jest w normie.

Dzięki za taką "normę".

Interwencja naprawdę potrzebna
        > jest za to na łuku wzdłuż ul.Teligi, ale jakoś fachowcom z Budostalu-5 jakoś
        > się nie spieszy do napraw gwarancyjnych.

Tego nie wiem. Jechałem tamtędy ponad 2 lata temu.
        • Gość: Locutus Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 07.07.03, 04:02

> Dzięki za taką "normę".

Pojeździłbyś po gopie, to przestałbyś narzekać :-D Tam wszędzie trzepie tak,
          jak u nas na Igołomskiej, a czasami o wiele, wiele bardziej...

U nas stan torowisk jest po prostu idealny... HOWGH!
          • Gość: mouset Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 07.07.03, 11:38
            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> U nas stan torowisk jest po prostu idealny... HOWGH!

A MPK jest cacy
            • Gość: Locutus Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 08.07.03, 01:21
              W porównaniu z KZK Gop - owszem... i właśnie to udowadniał mi kiedyś Misiek K
              (a może to był Kuba203?)... tylko ja się pytam, czy należy się porównywać z
              najgorszymi?
              • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 08.07.03, 14:12
                Pokażesz mi kogoś lepszego?
                • Gość: Locutus Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 09.07.03, 00:09
                  Wawa.

A poza tym nawet gdybyśmy byli najlepsi w kraju to nie dzięki naszej jakości,
                  ale dzięki temu, że inni są w stanie zupełnego rozkładu...
                  • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 09.07.03, 17:34

> Wawa.

Buahahahahaha, ROTFL:) Byłeś tam kiedyś w ogóle? Już sam stan taboru i jego
                    jakość pozostawia wiele do życzenia.
                    • Gość: Locutus Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.07.03, 01:16
                      Ale w nowym taborze montuje się sensowne okienka, dwie pary wyświetlaczy
                      wewnętrznych i wsio jeździ punktualnie. Na to się natknąłem, jak tam byłem. I,
                      o ile wawy nienawidzę, o tyle tamtejszy zbiorkom pozostaje mi tylko pochwalić.

:-P
                      • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 10.07.03, 22:59
                        Aha, czyli okienka i wyświetlacze są dla Ciebie znakiem, że komunikacja w
                        danym mieście jest dobra albo nie, brawo...
                        • Gość: Locutus Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.07.03, 23:03
                          W każdym razie była PRZYJAZNA PASAŻEROWI [Z INNEGO MIASTA].

1. Dzięki okienkom nie usmażyłem się jak w naszych scaniach.
                          2. Dzięki wyświetlaczom wiedziałem, kiedy i gdzie mam wysiąść i z poruszaniem
                          się po Wawie, której zupełnie nie znam, nie miałem najmniejszych problemów :-P
                          • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 10.07.03, 23:05
                            Akurat a propos okienek to zapamiętałem z przejażdżki wagonem 105N2k właśnie
                            to, że ich nie było :))
                            Rozumiem, ale to naprawdę nie jest wyznacznik jakości całego systemu.
                            • Gość: Locutus Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.07.03, 23:16
                              Bulwom akurat byłem jestem i będę przeciwny.
                              • kuba203 Re: Szyny tramwajowe - pytanie + apel do MPK 22.07.03, 18:50

> Bulwom akurat byłem jestem i będę przeciwny.

A ja akurat nie o bulwach mówiłem, tylko o 105N2k :D
                                Inna rzecz, że one się poza wyglądem zewnętrznym chyba niczym nie różnią.
    • Gość: HW Re: Szyny tramwajowe - pytanie IP: *.zine.net.pl 10.07.03, 08:38

> 1) PYTANIE
      >
      > Jadąc w stronę Bieżanowa lub Kurdwanowa zaraz za Cmentarzem Podgórskim jest
      > takie łączenie torów przypominające niejako ślepe odgałęzienia szyn, ale
      > bardzo krótkie. Może ktoś zdradzi mi co to takiego jest i właściwie czemu
      > służy.

To jest dylatacja, na skurcz/rozkurcz szyn od temperatury. Dawniej byly w calym
      Krakowie, ale madrzy panowie zdecydowali zeby tego nie montowac i mamy efekty w
      postaci wyboczen szyn na lukach
      • Gość: mouset Hubertus - autentyczny prorok IP: 62.233.183.* 21.07.03, 02:02
        Gość portalu: HW napisał(a):

> To jest dylatacja, na skurcz/rozkurcz szyn od temperatury. Dawniej byly w
        calym Krakowie, ale madrzy panowie zdecydowali zeby tego nie montowac i mamy
        efekty w postaci wyboczen szyn na lukach

Efekty tych wyboczeń właśnie poznaliśmy :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka