Dodaj do ulubionych

Wanda Krakow

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.03, 14:26
Dziwi mnie ze w tak duzym miescie jakim jest krakow nie ma zadnego sponsora
ktory by chcial wesprzec ten klub. Wiadomo ze zuzel pochlania wiele
pieniedzy ale zawsze sie znajduja jacys sponsorzy ktorzy wspomoga klub. O
wiele mniejsze miasta maja znakomite druzyny i sponsorow. Czyzby w Krakowie
nie bylo zapotrzebowania na zuzel i tylko pilka nozna byla na miejscu nr
1 ??
pozdrawiam i czekam na komentarze
Obserwuj wątek
    • Gość: prado Re: Wanda Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 14:46
      Dostałem ostatnio zaproszenie na stadion w Chorzowie na jakieś Mistrzostwa
      Świata , czy coś takiego, super miejsca dla Vipów, piękna pogoda i co?
      Kilka wyścigów można zobaczyć a potem nuda, myslałem że tam zasnę. Pokaz
      sztucznych ogni na zakończenie imprezy i Nasz Prezydent na rozpoczęcie to
      najciekawsze wydażenia tej imprezy. Acha, dwie godz. wyjeżdżałem z parkingu.
      Nie wiem co takiego jest w tym sporcie, mnie nie rusza i dobrze ,że w Krakowie
      nikt tak potwornie nie hałasuje. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam fanów
      żużla.
      • Gość: CZESTOCHOWIANIN Re: Wanda Krakow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.03, 15:30
        Czyli byles na GP. Ogolnie to faktycznie ze czasem wieje nuda ale w w
        wiekszosci zawodow jest to co najlepsze, mijanki walka na calego o kazdy
        centymetr toru a i ta walka jest uzalezniona od jakosci toru, nawiezchni czy
        jest przyczepnie, pod kolem ze mozna sie rozpedzac czy beton gdzie zazwyczaj
        decyduje star i juz w takiej kolejnosci jakwystartuja dojezdzaja do mety. A
        jednak w zuzlu cos jest skoro na ostatnim meczu w Czestochowie bylo 25tys
        kibicow.Gdzie zobaczysz tylu na pilce w polsce?? Tyle to chyba jest na jedna
        kolejke pilkarska. A co sprawia ze ludzie jezdza setki kilometrow zebyu
        zobaczyc mecz?? Ja naprzyklad wczoraj bylem w zielonej gorze czyli ponad 350
        km od czestochowy i co?? 11 tys ludzi na stadionie no i mecz! Jednak ludzie
        chca chodzic na mecze. Przytocze liczbe kibicow z tej wczorajszej kolejki. W
        Toruniu Widzów: 8 tysięcy, Zielkona gora 11 tysiecy, Gdansk 5 tysiecy. to i
        tam malo w porownaniu z tym co bylo niedawno w czestochowie. Ale jednak jest
        to troszke wiary
    • Gość: chlorofil Re: Wanda Krakow IP: *.biezanow.net 07.07.03, 16:52
      mysle ze w krakowie nie ma jakichs wielkich tradycji zuzlowych. to jest
      niewatpliwie jedna z glownych przyczyn choc nie jedyna upadku Wandy.
    • Gość: bonzaj Re: Wanda Krakow IP: *.crowley.pl 07.07.03, 19:35
      Był już wątek o tym smutnym wydarzeniu.Co do sposorów to niestety w dużych
      miastach jest o wiele trudniej o pozyskanie sposora.Wiem o tym dobrze z
      Lekkiejatletyki.Im mniejsza miejscowość tym łatwiej o sposora.Z Wandą to jest
      ten problem żę mieśći się w Nowej Hucie a tam powoli jakiekolwiek życie
      sportowe i kulturalne zamiera.Nie jestem jakimś szczególnym fanem żużla ale
      szkoda mi tego klubu.Mam nadzieje że ktoś w NH się w końcu opamięta i gdy
      upadnie już hutnik to poczyni jakieś kroki aby nie robićz NH sypialni Krakowa.
    • Gość: Hetero Sapiens Scigac sie na motocyklach bez hamulcow ? IP: *.nsw.bigpond.net.au 07.07.03, 23:47
      To nie dla Krakowian. W Swiecie speedway wywoluje tylko odruchy politowania.
      Nawet w Australii czy Nowej Zelandii, a ta ostatnia dostarczala mistrzow
      Swiata, jest to ostatni ze sportow. Tu sciga sie na porzadnych motocyklach
      500ccm i wiecej.
      • Gość: XX Re: Scigac sie na motocyklach bez hamulcow ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 13:57
        politowania to godny jestes ty
        • Gość: Hetero Sapiens Re: Scigac sie na motocyklach bez hamulcow ? IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 14:04
          A czy ty slyszales o takich nowozelandzkich mistrzach swiata na zuzlu jak Barry
          Briggs albo Ivan Mauger? Bo Nowozelandczycy o nich nie slyszeli!
          • Gość: XX Re: Scigac sie na motocyklach bez hamulcow ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 12:16
            Akurat slyszalem, zuzlem sie interesuje od ponad 20 lat wiec znam tych ludzi,
            biografie.
    • Gość: zuzelman Re: Wanda Krakow IP: *.centrumc.krakow.pl 08.07.03, 21:22
      W Krakowie jest zapotrzebowanie na zuzel - patrz np pierwszy mecz sezonu 2002.
      Tylko niestety poziom organizacyjny Wandy odstrasza kibicow i sponsorow.
      Tradycje moze niezbyt dlugie ale jeden sezon w I lidze to jednak cos.
      • Gość: Hetero Sapiens Re: Wanda Krakow IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 01:06
        'Tradycje moze niezbyt dlugie' - masz na mysli swoje tradycje, bo Wanda byla na
        poczatku lat 60-tych wicemistrzem Polski na zuzlu. Ale wtedy huta dymila na
        calego i zuzla nie brakowalo.
        • Gość: zuzelman Re: Wanda Krakow IP: *.centrumc.krakow.pl 09.07.03, 22:48
          Gość portalu: Hetero Sapiens napisał(a):

> 'Tradycje moze niezbyt dlugie' - masz na mysli swoje tradycje, bo Wanda byla
          na
          >
          > poczatku lat 60-tych wicemistrzem Polski na zuzlu. Ale wtedy huta dymila na
          > calego i zuzla nie brakowalo.

Wicemistrzem ?? Wanda nigdy nie zdobyla nawet jednego medalu Mistrzostw Polski.
          Jedyny start w I lidze to ostatnie miejsce i dwa punkty zdobyte na oslabionym
          Wlokniarzu. Ciekawe skad masz te informacje o wicemistzostwie ?
          www.wandakrakow.prv.pl - dzial historia
    • peteen a pokaż no mi miasta, które mają piłkę nożną... 08.07.03, 22:35
      na dość wysokim ligowym poziomie i gdzie żużel też prężnie się rozwija ?
      bo piłka to: Kraków, wawa, poznań, katowice, zabrze
      zaś żużel: częstochowa, toruń, bydgoszcz, wrocław
      mijają się po drodze...
    • Gość: Hetero Sapiens Co to jest World Long Ttack ? IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 14:21
      Wielokrotny Mistrz Swiata Na Zuzlu Ivan Mauger jest strasznie z powyzszego
      dumny, a tam nie ma zadnego Polaka. Nawet Szczakiel sie nie zmiescil.
      O co tu chodzi?
      www.ivanmauger.com/allresults.htm
      • peteen to mś na długim torze... 09.07.03, 14:28
        nasi w nich tradycyjnie nie startowali (podobnie jak na lodzie)...
        na długim torze bezkonkurencyjni byli niemcy...
        • Gość: Hetero Sapiens Re: to mś na długim torze... IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 14:32
          Czy do dlugiego toru tez potrzebny jest zuzel?
          • peteen nie, podobnie jak do krótkiego... 09.07.03, 14:34
            z żużla zrezygnowano juz bardzo dawno temu, teraz jest to mączka
            wieloskładnikowa, a ż. w niej nie uświadczysz...
            • Gość: Hetero Sapiens Re: nie, podobnie jak do krótkiego... IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 14:47
              a ta maczka jakiego koloru jest dzisiaj? czarna byc nie moze, to pewne, bo
              kosciol nie pozwoli
              • peteen Re: nie, podobnie jak do krótkiego... 09.07.03, 14:51
                czarna, szara, bordowa, czerwona (ciemno), różnie bywa...
                te, sąsiad, nie czepiaj sie kościoła, bo sameś płacił na arkę i czekał na nia...
                • Gość: Hetero Sapiens Re: nie, podobnie jak do krótkiego... IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 15:30
                  ciekawa sprawa, ze arka stoi nadal, a przeciwstawny jej monument poplynal do
                  Szwecji.
                  • peteen i to jest słuszny kierunek... n/t 09.07.03, 15:46

• Gość: CZESTOCHOWIANIN Re: nie, podobnie jak do krótkiego... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 12:22
                  Aco do tej maczki to zazwyczaj glownym skladnikiem jest granit
        • Gość: Hetero Sapiens Re: to mś na długim torze... IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.07.03, 15:14
          Ci Niemcy wyjasniaja wszystko - dawali lepiej zarobic. Wiecej niz zasilek dla
          bezrobotnych w N.Zealand, a nawet wiecej niz liga angielska zuzla.
        • Gość: CZESTOCHOWIANIN Re: to mś na długim torze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 12:20
          Zgadzam sie, ale na lodzie prym wiedli i wioda caly czas rosjanie i niemcy.
          Zaraz za nimi znajduja sie .......szwedzi ktorzy odnosza takie same sukcesy
          jak na klasycznym "czarnym" torze. No i dochodza jeszcze wyscigi na trawie !
          Pozdrawiam!
          Widze ze dyskusja sie rozwinela:)
    • Gość: zuzelman Re: Wanda Krakow IP: *.centrumc.krakow.pl 09.07.03, 22:58

> 'Tradycje moze niezbyt dlugie' - masz na mysli swoje tradycje, bo Wanda byla
      na >
      > poczatku lat 60-tych wicemistrzem Polski na zuzlu. Ale wtedy huta dymila na
      > calego i zuzla nie brakowalo.

Wicemistrzem ?? Wanda nigdy nie zdobyla nawet jednego medalu Mistrzostw Polski.
      Jedyny start w I lidze to ostatnie miejsce i dwa punkty zdobyte na oslabionym
      Wlokniarzu. Ciekawe skad masz te informacje o wicemistzostwie ?
      www.wandakrakow.prv.pl - dzial historia popatrz sobie
      • peteen Re: Wanda Krakow 09.07.03, 23:16
        bez dwóch zdań szczera prawda...
        ale zawszeć to były 2 punkty na wyjeździe !!!
        :c)
      • Gość: Hetero Sapiens Re: Wanda Krakow IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.07.03, 01:08
        No popatrz, to w dziecinstwie mnie oklamali. Wszystkie dzieci na moim podworku
        byly przekonane, ze Wanda jest wicemistrzem.
        • Gość: zuzelman Re: Wanda Krakow IP: *.centrumc.krakow.pl 10.07.03, 15:38

> No popatrz, to w dziecinstwie mnie oklamali. Wszystkie dzieci na moim
          podworku
          > byly przekonane, ze Wanda jest wicemistrzem.

Byc moze to wynika z tego ze Wanda awans do I ligo nie zdobyla na torze a w
          wyniku decyzji wladz zuzlowych po przegranych barazach z Wroclawiem a wtedy
          Wanda byla mistrzem ... swojej grupy II ligi

A kto jeszcze pamieta ze Cracovia tez miala sekcje zuzlowa ??
          • peteen Re: Wanda Krakow 10.07.03, 16:23
            jako posiadacz prawie wszystkich (w tym wczesnopowojennych) numerów przekroju,
            widziałem w nich zdjęcia z zawodów żużlowych w Krakowie, ale również i
            pierwszych rajdów (zawracali pod mostem na grzegórzeckiej), bezgrzeszne lata...
            smoczyk był młodym, obiecującym żużlowcem...
            • Gość: Hetero Sapiens Re: Wanda Krakow IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.07.03, 16:39
              a ja z kolei w niemowlectwie obserwowalem zuzlowcow wandy nowa huta przez
              szyby restauracji teatralna na os krakowiakow. i co? mieli duze branie u
              kelnerek i pomimo tego spadli z ligi, a mysmy mysleli, ze oni zdobyli
              wicemistrzostwo!
              • peteen ależ ty to przeżywasz... 10.07.03, 16:41
                musimy kiedys o teatrzyku osobny wątek założyć...
                się działo...
                • Gość: Hetero Sapiens Re: ależ ty to przeżywasz... IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.07.03, 16:45
                  nawet pamietam popularne na podworku nazwiska paru zuzlowcow: korus,
                  jaroszewicz (ten drugi pozniej jezdzil w sparcie wroclaw)
                  • peteen toś jednak sporo starszy ode mnie... 10.07.03, 16:46
                    ale do wspominków jam gotów...
                    • Gość: Hetero Sapiens Re: toś jednak sporo starszy ode mnie... IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.07.03, 16:50
                      alez coz, to wszystko, wiecej nie pamietam
                      • Gość: zuzelman Re: toś jednak sporo starszy ode mnie... IP: *.centrumc.krakow.pl 10.07.03, 19:57

> alez coz, to wszystko, wiecej nie pamietam
                        Jeszcze byli bracia Fijalkowscy (wnuk sp. Tadeusza to Dariusz - wychowanek
                        obecnej Wandy w tej chwili jezdzi w Warszawie)Waloszkowie i Stach - nie
                        pamietam (bo nie moge) ale znam z opowiadan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka