Dodaj do ulubionych

LINKSYS WRT54GC

10.09.07, 20:25
Czesc,

czy ktos z Was uzywa tego routerka w zax.
mam problem z konfiguracja ustrojstwa...
nastawy:
internet set. - DHCP
lan set. - DHCP
operating mode - router (RIP)
nat - ON

...nie robi;/ ... no chyba, ze koncowke dostawcy przepne na port słicza - ale
wtedy widza siec i rozpoznaja nowy mac ... chyba sie nie znam ;(

pieknie prosze o pomoc...

pozdro
papod

Obserwuj wątek
    • schumifly Re: LINKSYS WRT54GC 10.09.07, 23:49
      A kolega ma wykupiony pakiet router (10zl/mies)? Jesli nie to jest
      problem dosyc trudny do obejscia (oczywiscie da sie, zalezy od
      mozliwosci routera, ale na tym routerze nie wiem).
      • papod Re: LINKSYS WRT54GC 11.09.07, 00:28
        a czy mozesz przyblizyc temat ... w czym tkwi problem wedlug Cibie?

pozdr
        papod
        • schumifly Re: LINKSYS WRT54GC 11.09.07, 09:10
          Pakiety przysylane przez ZAX maja TTL=1. Twoj router je zwyczajnie
          zjada. Zeby temu przeciwdzialac, trzeba zmienic dzialanie routera,
          ale to juz zalezy od routera - najlepsza jest zmiana firmware na
          opensource i reczna konfiguracja, ale dla Twojego routera firmwaru
          nie znam.
          • pragowicz Re: LINKSYS WRT54GC 11.09.07, 19:25
            Ja probowalem z Tomato (wlasnie dedykowany pod WRT...) i z routerkiem WRT... ale
            model GL. W koncu sie poddalem. Ich zabezpieczenie to raczej nie tylko TTL.
            Place teraz komunistyczne 10PLN miesiecznie. No coz, taki dostawca. Na zachodzie
            to nie do pomyslenia.
            • schumifly Re: LINKSYS WRT54GC 11.09.07, 19:38
              Asus WL-500G premium i OpenWrt WhiteRussian, dziala bez problemu.
              • p.manczyk o internecie zax-ie, kolornecie, TTLach i innych. 11.09.07, 21:40
                Z tym naszym internetem to jest coś dziwnego.
                Cały czas myślałem, że zax i kolornet się połączyły i obowiązywała nas oferta firmy kolornet. Osatatnio jednak dostaliśmy pocztą kartkę od zaxa, że zmienili siedzibę (patrzę w internecie i siedziba kolornetu się nie zmieniła), ponadto przed chwilą sprawdziłem i widzę, że zax na nową (pomijam, to, że tandetną i bez żadnych użytkowych treści) stronę www.

Zatem czyżby rozstanie?

A druga sprawa samego nieszczęsnego routera i TTLa na 1.
                Opierając się cały czas na cenniku kolornetu zauważyłem, że kiedyś (w momencie jak podpisywałem umowę) w cenniku był zapis o pakiecie router, 10 zł itd. Ale od dłuższego już czasu, może z pół roku zapis zniknął. Stwierdziłęm, że dostawca zmądrzał i w dobie konkurencji i poszerzania zakresu usług zrezygnował z tej opłaty. A tu proszę, taka niemiła niespodzianka.

Z drugiej jednak strony, skoro wspomnianego zapisu nie ma w cenniku, a pewnie gdzieś na umowie jest napisane, że obowiązuje nas cennik ze strony www. Można wtedy wystosowac zapytanie dlaczego nie działa router, a jak odpowiedzą że trzeba zapłacić, można zapytać, gdzie to jest w cenniku i że w momencie kupowania routera z myślą podłączenia go do sieci zaxa nikt cię o tym nie poinformował.

Powodzenia

PS. Jak ktoś wie więcej niech się podzieli sam jestem ciekaw jak to jest z tymi routerami.
                Sam obecnie korzystam z bramki voip, ale bramke mam ustawioną na bridge a od zaxa dostaję drugie IP.
                • papod Re: o internecie zax-ie, kolornecie, TTLach i inn 12.09.07, 10:54
                  ASMAX BR-604G (cena 140-180pln) - radzi sobie z zaxem bez problemu...

co do jakosci samego sprzetu - nie wiem ;P

pozdrawiam
                  papod
                • majkel.w Re: o internecie zax-ie, kolornecie, TTLach i inn 24.09.07, 20:46
                  Sa 2 zabezpieczenia TTL =1 oraz scan TTL wychodzacego (128). Co do sprzetu to
                  polecam Ovislink z APPRO. Dedykowany Linux z gwarancja. Cena to cos kolo 200 pln
                  ale radzi sobie z kazdym zabezpieczeniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka