Dodaj do ulubionych

Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowiedź

IP: *.eu.org 27.11.07, 22:14
Pobranie zestawów zadań na Konkurs Chemiczny oraz na Konkurs z
Fizyki i Astronomii możliwe było 3 (TRZY!) dni wcześniej. Te
konkursy odbywały się w dwa kolejne poniedziałki: 19 i 26 XI, więc
Kuratorium umożliwiło pobranie zestawów już w piątek.
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 22:45
      Mama Zosi ma całkowitą rację, proszę zobaczyć wyniki z poprzedniego roku, górą Gimnazjum Pijarów . tajemnicą poliszynela jest to że nauczyciele dyktują odpowiedzi, później te osoby przepadają, bo nie ma im kto podpowiadać. Ludzie nie obrażając uczciwych, czy wy wiecie kto jest dyrektorem twojego gimnazjum ?
      • mamosta Re: Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowie 27.11.07, 22:56
        Zgadzam się z tym, że procedury przeprowadzania konkursów powinny
        być bardziej rygorystyczne. Kuratorium powinno też przewidzieć
        procedury pozwalające skontrolować uczciwość przeprowadzania
        konkursu w szkołach. Uczniowie, którzy dostają się dzięki "pomocy"
        nauczycieli, zabierają miejsca tym, którzy zdobyli trochę mniej
        punktów, lecz całkowicie uczciwie. Udowodnione przypadki oszustwa
        powinny być przez kuratorium karane. Powinny istnieć procedury
        postępowania nawet w przypadkach podejrzenia o przekupstwo. Walka z
        korupcją zaczyna się też na tak niskim poziomie, a nie od razu w CBA.
        Jeszcze z innej bajki: pani Szpunar przydałoby się kilka zajęć z
        interpunkcji.
        • Gość: pinus Re: Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowie IP: *.ghnet.pl 28.11.07, 06:49
          może stanie do konkursu interpunkcyjnego Kuratorium Oświaty
      • Gość: znajacy sprawe Re: Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 20:17
        Po pierwsze:
        To ze w Gimnazjum Pijarow sa tak dobre wyniki jest zasluga bardzo dobrych
        uczniow i ciezkiej pracy nauczycieli - kto pisze inaczej "łże jak bura suka"
        (cytat za Marszałkiem Sejmu Ludwikiem Dornem). Takie rzeczy jak podpowiadanie
        nie wchodzi w rachube. Prosze zauwazyc ilu uczniow Gimnazjum Pijarów jest
        finalistami i !!!LAUREATAMI!!! roznych konkursow. Czyzby ktos niespelna rozumu
        poszedl w swym szalenstwie tak daleko, ze tropi legendarny UKŁAD na wszystkich
        szczeblach wszystkich konkursow?? Gratuluje fantazji!

po drugie:
        Pani za przeproszeniem "redaktor" Olga Szpunar znana jest z pisania artykulow
        dotyczacych szkolnictwa. Taki ma zawod. Ale jak wiemy sa ludzie ktorzy wykonuja
        go dobrze i ... Wielokrotnie czytajac artykuly przez nia napisane korygowalem je
        na forum gdyz delikatnie piszac mija sie z prawda oraz realiami.

po trzecie:
        OK, ja tez jestem za tym, by zrzucic z obciazen szkoly przygotowanie do
        konkursow. I wtedy osoby chcace wziac udzial w konkursie niech pokryja koszty
        druku w drukarni (tak by nie bylo mozliwosci sugerowanego "przecieku", koszty
        transportu do wszystkich jednostek bioracych udzial w konkursach no i niech
        zaplaca nauczycielom za sprawdzanie ich prac (prac sa setki - a nauczyciele
        robia to za totalne free!!). A tak szkola musi pobrac arkusz konkursu, powielic
        go n-krotnie zorganizowac sale i zmusic nauczycieli do sprawdzenia tych prac.
        A sprawe pewnie rozkrecila osoba ktorej pociesze sie nie powiodlo.. taka forma
        harcerskiego zartu.. druh druhowi narobil w buty - A to Polska wlasnie.. smutne
      • Gość: ja z Krakowa do mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 14:29
        Mamo, zaprzeczasz sama sobie. Najpierw piszesz, że "górą Gimnazjum
        Pijarów", a potem że "uczniowie przepadają"... Moja córka ukończyła
        tą Szkołę w tym roku i brała udział w wielu olimpiadach od klasy
        pierwszej. Nigdy nie została finalistką, nie mówiąc już o
        zaszczytnym tytule laureata. Tym bardziej zapewniam Cię, że wysokie
        wyniki jakie osiągają uczniowie to pochodna ogromnej pracy młodzieży
        i nauczycieli. Przy tak pracującym gronie pedagogicznym i dyrekcji
        (nie myślę tutaj tylko o konkursach) młodzi ludzie mogą nauczyć się
        naprawdę bardzo dużo. Mam nadzieję, że wprzyszłości moja młodsza
        córka będzie mogła zdobywać wiedzę w murach tego Gimnazjum. Rzucanie
        anonimowo oszczerstw jest moim zdaniem wielce niestosowne i
        niesprawiedliwe... M.
    • Gość: krakowianka_jedna sztuka dziennikarska - gdzie ona? IP: *.chello.pl 28.11.07, 08:23
      Zgadzam się, ale ostatnie zdanie artykułu p. Szpunar jest nieco dziwne... czy
      pani zastanowiła się nad jego sensem?!... Myślę, że nie o taki sens dziennikarce
      chodziło.
      • Gość: ihhhhaaaaaaaaaa Re: sztuka dziennikarska - gdzie ona? IP: *.chello.pl 28.11.07, 09:56
        gó..ara zaszła w ciążę, a teraz społeczeństwo ma płacić za poród?!
        i dlaczego ma rodzić w czasie szkolnego konkursu wiedzy.dyrektorka
        powinna ją zastąpić.
    • Gość: Student_UJ Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowiedź IP: *.ghnet.pl 28.11.07, 10:02
      A wiecie kim jest mama Zosi?Otóż powiem Wam, że jest ona adiunktem w katedrze
      Historii Prawa UJ:) ma ona dość specyficzny styl bycia, i dlatego szuka dziury w
      całym. Faktem jest, że ta praktyka jest zła, ale jej argumentacja,że Ci co
      przeprowadzają konkurs powinni sobie kupić lepsze serwery jest śmieszna. To
      niech sama da pieniądze i nie "oburza" się. Tak się pienić to każdy może. Idąc
      tym krokiem można by powiedzieć, że jej córeczka też powinna być
      zdyskwalifikowana, gdyż do takich przedmiotów należy się samemu przygotować, z
      pomocą ewentualną nauczyciela, a mogę się założyć że córeczka dostała wszystko
      podane na tacy od kochające mamusi. Dla mnie również jest to nie w porządku, bo
      co mają zrobić dzieci, które nie mają rodziców historyków i muszą same
      wyszukiwać źródła, bibliografię itp. Radzę się nad tym zastanowić!!
      • Gość: uczennica Re: Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowie IP: *.ghnet.pl 28.11.07, 11:57
        Absolutnie popieram. Zdobywanie informacji na konkursy wymaga ogromnego wkładu
        pracy, a mając rodziców wykształconych w tym kierunku, wystarczy zapytać.
        Podobnie z resztą dziwię się, że pani Lewandowska-Malec nie zainteresowała się
        startowaniem w konkursach językowych uczniów, którzy urodzili się lub mieszkali
        parę lat w krajach anglo czy niemieckojęzycznych. Przecież to również jawna
        niesprawiedliwość, czyż nie?
        A argumentacja kogoś tutaj wcześniej, że z pijarów jest dużo laureatów i to
        dlatego, że nauczyciele pomagają, jest kompletnie dla mnie niezrozumiała. Chodzę
        do jednego z gimnazjum z największą liczbą laureatów i finalistów i nigdy nie
        spotkałam się z sytuacją jakiegokolwiek nadużycia ze strony nauczycieli. Do
        dobrych gimnazjów idą uczniowie przede wszystkim ambitni i ta ambicja zazwyczaj
        utrzymuje się przez trzy lata, żeby potem próbowali iść do dobrych liceów. A do
        dobrych liceów bez choćby dodatkowych punktów za finał nie da się dostać.
    • Gość: alutka Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowiedź IP: *.ghnet.pl 28.11.07, 12:53
      Warto również przyjżeć się uważnie ocenianiu tych konkursów - już
      przez szkolnych nauczycieli. Proszę uwierzyć....!
    • Gość: ja Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowiedź IP: *.alatek.krakow.pl 28.11.07, 13:26
      hmm nie rozumiem, co za problem udostępniać pytania zaszyfrowane mocnym hasłem,
      nawet tydzień przed konkursem, a w dniu konkursu podać do wiadomości hasło, brak
      problemów z przeciążaniem serwerów i zgodnie z prawem bo nie ma dostępu do pytań
      przed dniem konkursu
    • Gość: jaga Konkursy szkolne: dziś pytanie, jutro odpowiedź IP: *.net.autocom.pl 29.11.07, 18:17
      Warto zastanowić się jeszcze nad jedną rzeczą. Czy istnieje możliwość
      zweryfikowania, kto oszukiwał? Myślę, że tak i to często już na poziomie szkoły.
      Na przykład bierze taki uczeń udział w konkursie kuratoryjnym (który jest
      przecież konkursem trudnym) i zdobywa prawie maksymalną ilość punktów.
      Przechodzi z powodzeniem kolejne coraz to trudniejsze etapy i zostaje laureatem.
      Bierze udział również w innych konkursach z tego samego przedmiotu ( o niebo
      łatwiejszych) i nie zdobywa nawet wyróżnienia. Proszę mi wierzyć, znam takie
      przykłady...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka