misterpee 28.11.07, 02:32 Gdyby tak nie bylo, nie byloby tylu turstow. Teraz czas na podroz. www.youtube.com/watch?v=zxGrzc2o6Xk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 28.11.07, 13:38 wierzyłam, dziękuję:) A więc wieczorem zaczynamy trzecią podróż. Trzeba będzie rozpalić ogień w ciuchci, aż żar z rozgrzanego jej brzucha bucha ;) Już ledwo sapie, już ledwo zipie, a jeszcze palacz węgiel w nią sypie. Nagle gwizd ! Nagle świst ! Para buch ! Koła w ruch ! Ruszyła maszyna Szarpnęła wagony I biegu przyśpiesza I dudni i stuka a dokąd ? Przez góry, przez tunel, przez pola przez las Do taktu turkocze I gnają, i pchają, i pociag się toczy, Bo Misterpee i Kgeorge z kotła rurami do tłoków A tłoki kołami ruszają z dwóch boków I Rita przyśpiesza Tak to to, tak to to tak to to ....! ;))) A wieczorem oblewanie ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mordotymoja.online Lokomotywa - nasz raj i nasza nasza nadzieja 28.11.07, 18:13 Radio internetowe www.lokomotywa.fm/onas.php oficjalnie powstalo i nadaje dla Was od dnia 16 wrzesnia 2006 roku. Naszym głównym zamierzeniem jest stworzenie ogromnego medium oferującego swoim słuchaczom kompleksowy szereg wielo gatunkowych kanałow muzycznych, począwszy od półki z muzyką dance, przez klimaty typowo klubowe, niekomercyjny trance, na czarnej muzie koncząc.. Jednym słowem - każdy z Was znajdzie tu swoje miejsce w sieci. Na dzien dzisiejszy Lokomotywa FM oferuje swoim słuchaczom az 4 kanały muzyczne i nalezy do jednych z największych i najchętniej sluchanych radii internetowych w kraju. Lokomotywa FM to pierwsze Polskie radio lansujące ambitną muzykę techniczną oraz klubową w technologi AAC Plus na szeroka skalę w internecie. Nadajemy przez 24 godziny na dobę, dzieki temu możecie nas uslyszeć o kazdej porze dnia i nocy, ktora dla Was jest najbardziej odpowiednia.. Z muzycznym pozdrowieniem mordotymoja.online Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nadzieja 28.11.07, 20:39 Oj, dziękuje 'mordotymoja' za muzyczkę, ale preferujemy rytmy brazylijskie. pl.youtube.com/watch?v=tU3ATQe2sf8&feature=related Misterpee, dziękuje, można na Ciebie liczyć jak na słowie Zawiszy. W duszy ufałam :) Sentymentalnie się zrobiło, bądź co bądź zaczynamy trzecie 2500 w tym samym składzie osobowym. Pozwolisz więc, ze poukładam meble i wniosę te stare nasze antyki ;) Czy jest piękniejsze miasto niz Wieliczki Wieliczka, nasza miłośc, sól, życie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=18339583&a=18339583 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nadzieja 28.11.07, 20:46 Teraz w rytmie muzyczki poustawiam mebelki ;) pl.youtube.com/watch?v=IWKhbR33bww www.paraty.com.br/lecastellet/ www.paratyvirtual.com.br/pinga.htm#meio www.artelazer.tur.br/paraisoparaty/default.asp?mes=8&ano=2004 my.opera.com/paratyminas/albums/show.dml?id=32753 my.opera.com/kgeorge2002/albums/show.dml?id=175067 Co jeszcze ? To chyba było najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nadzieja 28.11.07, 20:50 Czy nie myslicie, ze dobrze byłoby z tej okazji male co nie co wypić ? Nie bede proponować koklajlu "Łza komsomołki" ale coś takiego orginalnego. Czytam trochę o wschodniopruskiej tradycji i tam serwuje taki Austriak zaciągnięty do wojska niemieckiego - Nikolaszke. Nikolaszke pito przy kazdej okazji i z każdej okazji. Znacie ten trunek ? To jest wódeczka albo koniaczek z plastrem cytryny i cukrem. I to tworzy ponoć bardzo ładny kolorek trunku. Probowaliście ? Kgeorg - jedziedzie pociąg...... ;)))) Na zdrowie ! I co w Wieliczce na to odpowiadają ? Mazurzy odpowiadają: A psij z Bogam ! Misterpee, a w Brazylii jak wznoszo toasty ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Na Zdrowie! Saude! 29.11.07, 02:00 www.youtube.com/watch?v=8sAUH4Dpa8M zblizamy sie do karnawalu wiec skladam wszystkim Wieliczanom zdrowia! Os mais melhores desejos para todas as belezas de Wieliczka ! Saude ! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Na Zdrowie! Saude! 29.11.07, 22:10 Ano zbliżają się święta i czuć je w każdym markecie. Zachęcają na zakupy, kredyty i w ogole. Tymczasem zabawa Andrzejkowa przed nami. Wy pewnie tam tej tradycji nie macie, ale u nas to zazwyczaj wielkie obżarstwo i drinkarstwo , lanie wosku przez dziurkę klucza i wróżenie. Myślę, ze wszyscy teraz zaczną wróżyć politycznie bardziej. Dzyn, dzyn Kgeorge nie śpij... ho ho tu jesteśmy :) A w Wieliczce jest slisko, mamy lód na drogach nawet sól nie pomaga. Zima zaskoczyła jesień. Saude ! Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: lod przed domem posypac sola, 02.12.07, 17:47 Niedziela, zapewne u Klemensa byly tlumy. A Wiktor leci na narty na wakacje dlugie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: lod przed domem posypac sola, 03.12.07, 19:40 A prawda, pewnie u was sa wakacje, a to przecież lato sie zaczyna. A gdzie Wiktora wysyłasz na narty ? W Alpy ? Piękną zime mieliśmy teraz w Tatrach, ale halny przyleciał i w Krakowie śnieg zniknął, a sól jest już zbyteczna. Andrzejki się skończyły i zaczął sie adwent, ludzie u Klemensa zaświecili jedną świeczkę jak w starym zwyczaju. A następne w kolejne niedziele. Adwent cichy, Gody radosne wyśpiewują anielskie chóry głośne. Morze milczy, szumią ciemne lasy a dla ludzi zbawienne czasy. Rodzice i dzieci idą w kościoły, cieszą się wiernie ze świętymi anioły :) Wiecie jaka to jest stara pieśń ? Oj, staruszka, staruszka. Jak się przygotowujecie do Godów ? Gody, Gody idą ? Misterpee, a Wiktor dostaje coś od Mikołaja ? Kgeorge - czyś Ty niedzwiedź , że na zimę nam zasypiasz. Dzyń, dzyń - Barbórka się nam zbliża i Dzień Górnika - a wszyscy politycy tradycyjnie zjeźdzają na Sląsk, by górników pocieszyć, a o najstarszej Wieliczce zapominają. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Wiktor leci do Colorado 03.12.07, 20:08 a tymczasem popatrz na nsze piekne Tirandentes. Jest to taki Brazylijiski Gdow, sa piekne gorki, pare kosciolow i stara kolejka parowa. Zjezdzaja sie tu bogaci z Belo Horizonte, Rio i Sao Paulo zeby oddychac historia swojego kraju i spokojem minionego wieku. Miasteczko otrzymalo swoja nazwe po bohaterze narodowym Tiradentes. To on byl natchnieniem do walki o niepodleglosc. Zostal stracony, a jego cialo zostalo pocwiartowane przez Portugalczykow w pobliskim Ouro Preto. www.youtube.com/watch?v=gfjYgiAkYBM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wiktor leci do Colorado 03.12.07, 23:06 Prawda, całkiem podobne jakby nie patrzeć, ale jednak budownictwo jest u was inne, i kościoły również. I uliczki jeszcze z kamieni, wszystko takie naturalne i staroświeckie, jakby to był skansen i czuć , ze oddychacie innym powietrzem. Macie tam błogi spokój, kiedy u nas zycie jest inne. Wydaje mi się , ze Europa jest przepełniona, przepełniona wszystkim, dusimy się w przepisach, zakazach, nakazach i prawem, które może być różnie odbierane. Dusimy się własną polityką w którą jesteśmy wciągani, a tak prawde mówiąc mało kto sie na niej zna i wyzna . Tak, Wy żyjecie w innym wieku. Ale i wasza młodzież opuszcza kraj za pracą. A z kim Wiktor poleciał na narty ? Czy u was tez sie zyczy - złamania narty ? Czyli na szczęscie. No i nie musicie ogrzewać mieszkań. Kgeorge, a widziałes ile jest Brazylijskich skansenów lokomotyw ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wiktor leci do Colorado 03.12.07, 23:16 Zaglądnijcie do Paryża , jakie piękne witraże i wnetrza kościołów są na tym teledysku pokazane i jeszcze jaka piękna piosenka - w sam raz na adwent. www.youtube.com/watch?v=U7rSCvimFrQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Wiktor odlecial i leci 05.12.07, 19:16 jedzie z kolegami do cioci. To sa male miasteczka, wielkie miasta sa naogol pozbawione takich detali, choc mozna jez znalezc w Sao Paolo, Rio, Salvador, a nawet Recife. Jest takie male miasteczko tuz tuz kolo Recife nazywa sie Olinda. Bardzo piekne, tylko ze za blisko wielkiego wielomilionowego miasta. en.wikipedia.org/wiki/Olinda Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wiktor odlecial i leci 05.12.07, 19:52 To już masz spokój od Wiktora, odleciał i pewnie sportowo wypocznie. Zabrał ze sobą aparat fotograficzny ? Ta Olindia całkiem podobna do Party. Ja to nawet na pierwszy rzut oka pomyślałam, ze to sa Party. en.wikipedia.org/wiki/Image:Olindaa.jpg Te kościoły są tak podobne do siebie, że cięzko je odróznić od siebie. Macie niepowtarzalny styl. Misterpee, czy u was tez jest czas adwentu jak u nas ? A wczoraj był Dzień Górnika, szukałam orkiestry górniczej kopalni soli w Wieliczce, a znalazłam Bochnię. pl.youtube.com/watch?v=nHEQIucdC4w Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Orkiestra w Wieliczce 05.12.07, 21:51 O jenu, popatrzcie co znalazłam - mamy orkiestre górniczą z samej kopalni soli w Wieliczce Dołączył: 1 dzień temu pl.youtube.com/watch?v=XzlIuRu9v8w Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wieliczka Crystal Salsa Party 05.12.07, 21:53 pl.youtube.com/watch?v=JhQJlsV-OVs&feature=related I co powiecie, ale szok.... Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Orkiestra w Wieliczce 07.12.07, 01:35 to poprostu nieslychane zeby taka grzeszna zabawa mogla sie odbycx w sercu piekna i na dnie kopalni! Rito trzeba teraz dzieciom w Wieliczce pokazac balet i orkiestre symfoniczna, zeby uchronic je przed zepsuciem. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Orkiestra w Wieliczce 07.12.07, 20:06 Misterpee, teraz to mozemy wszystko znalez na internecie. Na zyczenie mamy i Straussa i orkiestre symfoniczną o której pewnie marzy Wieliczka Straussa. pl.youtube.com/watch?v=9zlE5ipwna8 Zobacz jak fajnie publiczność klaszcze w odpowiednim momencie. Piękny koncert. Nie martw się , nic się tam nie zepsuje, każda nutka jest wykorzystana w tym utworze, a przy pomocy oklasków i radości publiczności, utwór nabrał takich barw, że można to oglądać cały czas. A młodzież to chyba jest już zepsuta, po części - inne zycie, inny swiat i inna technika. A czy Twój Wiktor przesiaduje przed komputerem ? Dziś Wieliczka wspomina świętą Barbarę i św. Kingę. Obydwie są patronkami i jakoś nie wchodzą sobie w drogę. Jedna czuwa nad kopalnią , druga nad górnikami. Kgeorge, czy ty strajkujesz nam ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:mamy wszystko w internecie 09.12.07, 21:27 z wyjatkiem chleba, rozumu, domu, i przedewszystkim soli, jakiejkolwiek. Komputery powinny zniknac, wtedy wszyscy zaczna normalnie pracowac i tworzyc cos. Wiktor, oczywiscie, marnuje kupe czasu na komputerze, ale tu jest bat i wylacznik elektryczny. Musze powiedziec ze bez tego, Viktor spedza duzo czasu produktywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:mamy wszystko w internecie 10.12.07, 22:39 Znów się z Tobą Misterppe zgadzam, komputer to zaraza i narkotyk i najlepiej jednak jakby nie istniał. Miał słuzyć do pracy, a tak właściwie większą rolę gra w wirtualnych kontaktach towarzyskich, poznawaniu świata, którego by sie nigdy nie poznało, miłego spędzania czasu, ktory i tak byłby czasem relaksowym, nowych inspiracji w zyciu, nowych zainteresowań i wiedzy. Komputer nie pozwoli nam się znudzic życiem. Jest tyle w nim ciekawostek, ze nie jest sie w stanie tego owładnać. I jest ta nadzieja ze jutro znów się spotkamy i pogadamy, ze Kgeorge kliknie politycznie :) No i jak wyjdziesz z domu na swieże powietrze, na nature popatrzysz to bardziej doceniasz życie w realu, jak podziwiasz każdy kamyczek, każde źdzbło trawy, nawet błotnista kałuża wydaje się ślicznym bajorkiem :)) Po prostu świat się śmieje do Ciebie. A już kiedy znajdziesz w grudniu stokrotkę, tak jak ja znalazłam to 'cała gamba' sie śmieje. Taki drobiazg, a jednak dusza sie uraduje. Misterpee, a z czego najbardziej raduje sie Twoja dusza ? Wiem, wiem - z kwitnących jabłoni. Wiem też, ze Kgeorga dusza smieje się do sliwowicy łąckiej ;)))) ps. chyba najważniejsze, by Wiktor nie wszedł w jakieś gry, ktore całkowicie wybijają czlowieka z życia realnego. Bo dobrze twierdzisz, ze chleb trzeba umieć upiec własnorecznie. To jest piekne pytanie: jaki bylby dzis swiat bez komputera ? Albo, jaki byłby swiat bez wojen ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re bylby wiekszy 13.12.07, 17:24 z komputerami swiat jest maly, nie trzeba nigdzie jechac, wystarczy na Google map popatrzyc na kosciol swietego Klemensa, zobaczyc gdzie jest disco, zrobic rezerwacje w restauracji, wydac fortune. Nie mozemy jednak zrobic ciastko, wpakowac do glowy nauke, ............ , jest 2 stopnie C w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Re bylby wiekszy 13.12.07, 22:47 Oj, tak, zgadza się w komputerze świat wydaje się taki mały na jedno kliknięcie, ale też można dostać oczopląsu od tego oglądania. Wszędzie pięknie, i już nie wiadomo co jest piękniejsze, gdyby nie to, ze mamy dusze i ona nam mówi, że wszędzie jest dobrze ale najlepiej i najpiękniej jest w domu jakikolwiek jest ten dom i gdzie on jest. Podziwiać możemy wszystko, ale kochać tylko jedno. Tam gdzie są nasze zródła i skąd wypływają wspomnienia tam jest zawsze najpiękniej. Dlatego tak Wieliczcke uwielbiamy. Tam biły nasze serca. Tam kamienie jeszcze nas wspominają, a już jak wejdę na zamek wielicki gdzie dawniej była przychodnia lekarska i życie toczyło się inne w porównaniu z dzisiejszym to przykre dla człowieka, ze czas tak szybko leci, za to nie przykre dla zamku który stał się perełką wielicką. Kiedy w noc zwiedzania zamku chodziłam tak z córką i widzielismy ten pięknie oswietlony dziedziniec mówiąc jej, ze tam i mama i dziadek i babcia i ojciec dziadka, wszyscy stali w kolejkach do lekarza to wiem , ze przekazuje suchą informację bez czucia - bo jednak, ona już nie moze sobie tego już wyobrazić. A widziałeś ile jest filmów nakręconych w Wieliczce ? Strasznie dużo - oglądałam nawet rajdy samochodowe na zakręcie śmierci w zimie. Wiesz, który zakręt tak nazywają, ten pod mostem od Krakowa w strone cmentarza. To jest bardzo niebezpieczny zakręt. Ale filozofowie twierdza, że nic nie dzieje się bez celu, więc i komputery są w jakimś celu Misterpee, nie tęsknisz za Wiktorem ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: 100 lecie urodzin Oskara Niemeyera 17.12.07, 21:25 Rio de Janeiro, miasto i nas stan, Brazylia i swiat obchodza stulecie urodzin Oskara Nemeyera. Prezydent Francji nadal mu Legie Honorowa, Putin dal order Przyjazni, Chavez i Castro rowniez poslali mu dobre upominki. Niemcy poprosili go o projjekt basenow w Poczdamie, Hiszpanie beda miec teatr. Jedynie George Bush zapomnial i nie zauwazyl tej rocznicy. Popatrz e sie na rosyjskie strony architektoniczne o Niemeyerze. agency.archi.ru/news_current.html?nid=4801 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: 100 lecie urodzin Oskara Niemeyera 20.12.07, 20:35 Witaj Misterpee A w Polsce mamy jakiś obiekt zaprojektowany przez Oskara Niemeyera ? Nic nie mówisz. Stany Zjednoczone to ciekawy kraj i ludzie w nim ciekawi, właściwie dla mnie nieodgadniety jaką polityke prowadzą. My od dziś mamy wolne granice w Europie. Ale, ze biuro Busha nie złożyło gratulacji to dziw. Nawet grzecznosciowo by mogli, czapka z głowy Bushowi by nie spadła. Widze , ze ma Oskar takie kosmiczne projekty. Jest chyba takim indywidum i niepowtarzalny. www.bryla.pl/bryla/1,85298,4756966.html Własnie oglądałam te bryły, może jako obiekty jednostkowe wzbudzają zachwyt, choć najbardziej podobaja mi się starocie i antyki. Oraz..... chatki tradycyjne, może dlatego, że ich coraz mniej. Nie martw się tak tym. Najważniejsze to 'felix sum' bez granic ;))) a kłopoty mieć za nic. Od trzech dni oglądam Sejm i włosy dębem stają jaki mamy galimatias w polityce. I to wszystko idzie na żywo i na żywca. Kgeorge jak to ogląda to pewnie chowa głowę w piasek ze wstydu naszych rządzących. Swięta już tuż tuż, już prawie jestem gotowa, wszystkie zamrażarki i lodówki odmroziłam by zmieścić jadło świateczne. Ryby już się mrożą. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Gratulacje dla Oskara Niemeyera 20.12.07, 20:57 Oscar Niemeyer, pełne nazwisko Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho (ur. 15 grudnia 1907 w Rio de Janeiro) – najbardziej znany współczesny architekt brazylijski, nestor światowej architektury modernistycznej[1]. Oj, faktycznie macie wielkie świeto - On jeszcze żyje i pewnie jest jeszcze w formie projektanckiej. Taki stadion w Warszawie mógłby zaprojektowac na EURO 2012. wiadomosci.onet.pl/74895,21,0,pokaz.html Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Wieliczka Oskara Niemeyera 21.12.07, 21:38 cza zeby ktos w Wieliczce zamowil dzielo od Oscara. Bo choc Oskar ozenil sie dopiero rok temu z panienka 30 letnia to jego czas biologiczny ma swoje granice. Musze powiedziec ze on nigdy chatek nie projektowal, zaprojektowal wspolczesna stolice Brazyli - Brazylia, i swoja architekture inspirowal tradycjami starych barokowych . Katedra Brazyli ma rzeby przy wejsciu podobne do starego kosciola w Congonhas, a palac prezydenta jest jakims kreatywnym refleksem sukiennic w Diamentina. Ale nadzchodza swieta - wszystkiego najlepszego na te Swieta i na Nowy Rok dla Ciebie Rito, Georga i wszytskich ktorzy pisza i czytaja nasze posty. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka Oskara Niemeyera 22.12.07, 21:46 Tak, coraz mniej czasu mam, bo to i goście i przygotowania tylko wpadam na wątek by również złożyć pogodnych, wesołych i zdrowych świąt. Miałam wczoraj przygodę , bo w nocy na dworcu krakowskim na zdjęciu uwieczniłam jakiegoś ducha, który przechodził przez ulicę, a co ciekawe byłam prosto po lekturze ksiązki "Tragarz duchów" i niech to, chyba to uwieczniłam. Jak tylko zdobędę czas to pokaże. Czy wiesz, że dawniej , dawniej, bardzo hen dawniej byli ludzie co odprowadzali duchy na cmentarz ? W Wieliczce pewnie też tak kiedyś musiało być. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka Oskara Niemeyera 22.12.07, 21:53 Jeszcze mam pytanie - w którym kościele w Krakowie jest żywa szopka ? Odpowiedz Link Zgłoś
kgeorge We Wigilję Bożego Narodzenia 2007 roku 24.12.07, 16:30 Niech swieta Bozego Narodzenia i Wigilijny wieczór upłyna Wam w szczesciu i radosci przy staropolskich koledach i zapachu jodłowej choinki, a nadchodzacy Nowy Rok niech bedzie okresem radosci, ale równiez zadumy nad tym co mineło i nad tym, co nas czeka. Tak wiec duzo optymizmu i wiary w pogodne jutro dla Wszystkich odwiedzających czynnie i biernie niniejsze forum zyczy... kgeorge ps. a kalendarz 2008 jest tutaj my.opera.com/kgeorge2002/albums/show.dml?id=425161 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: We Wigilję Bożego Narodzenia 2007 roku 25.12.07, 13:17 Witajcie. Jak to miło , ze Kgeorge światecznie się nam ukazał. Również życzę wam optymizmu, zdrowia i radości , humoru i niech gwiazdka pomyślności wszystkim świeci. Kalendarz z pociagami - kazdy miesiąc inny pociąg my.opera.com/kgeorge2002/albums/showpic.dml?album=425161&picture=5969833 Ten jest bardzo ładny i ciekawy - jedzie pociąg nad samym jeziorem. Szkoda , ze w marcu, bo tak w lecie to pasażerowie uruchamiają ręczny hamulec i robią odpoczynek nad jeziorem i chlapu, chlapu w nim. Fajna trasa na lato. A ja byłam na Rynku Krakowskim i znalazłam kolędników. schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3786 schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3787 A na straganach były rózności. Szukałam na prezent mikołaja z piernika - pamietacie takie, kiedyś dostawało sie takie w prezencie. I nie znalazłam, jedynie serca z piernika były. Dziś koledy będą, a w nich taka magia...... nie ma piękniejszych piosenek jak kolendy. I popatrzcie, śpiewane co roku i nigdy się nie znudzą, co rok inna w nich magia. Wesołych Swiąt schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3783 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Szczesliwego Nowego roku z Alphaville, M. G. 26.12.07, 05:03 Alphaville jest piekne, nie ma jednego biednego czlowieka, nie ma slumsow, jest przeszlo godzine od Belo Horizonte, najmniej 6 godzin od Sao Paulo. Ma mnostwo kortow tenisowych, plywalni, sali gimnastycznych, ludzi jest tez nie wiele , moze 100 000. miasto jest nowe i nazwa ma cos w sobie z fikcji. sa tu domki na sprzedaz: www.alphaville.com.br/modules/gallery.php?id=lagoadosingleses Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Szczesliwego Nowego roku z Alphaville 28.12.07, 19:51 Witajcie, ja juz jutro odprowadzam gości. Swieta miło i rodzinnie spędzone. Teraz szykujemy się na obrócenie ostatniej kartki z kalendarza i przywitanie pierwszej kartki roku :)))))) To jest tez wazny dzień w roku, bo coby nie mówic czas biegnie szybko, może nawet za szybko, a nić życia się zwija jak w kołowrotku. Czasy nam się też zmieniają - Pakistan jest prawie w chaosie. Zanosi się na rozruchy w tamtych stronach świata. U nas tylko mówia o lekarzach, górnikach, pielęgniarkach czy prokuratorach i tak na okragło. Misterpee, Alphaville - to może u nas by brzmiało - miasto willowe. To nowe miasto i tak pewnie tak zaprojektowane by żadnych slamsów nie było, ale czas pokaże - rodziny bogacą sie i bankrutują, a z czasem i majętnośc ubożeje. Ale warunki rozwoju kulturalnego sa piękne. Wygląda jak miasteczko olimpijskie. Piszesz, że są domki na sprzedaż ? A cene nie podajesz - hehe, domyslam się jaka ;)))) Wiesz przeciez, że najpiękniej jest w swoim gnieździe. Z piosenką Sylwestrową i zyczeniami jeszcze przylecę, a może i szampana wezmę ze sobą dla Was :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:bidy w Alphaville nie bedzie 30.12.07, 01:16 z prostej przyczyny- wszystko nalezy do bogatych, podatki sa wysokie i poprostu zubozaly, nie placacy podatku od nieruchomosci musi opuscic miejsce, albo bedzie eksmitowany. W AV rzadzi pieniadz bezwzglednie. Pakistan to dopiero poczatek, moze uda sie im to zrobic w Venezueli, a moze na Slasku jezeli Polacy nie zechca byc niewolnikami NASZYCH. Ale przy Nowym Roku zapomnijmy o zle, zaopatrzmy sie w szampana, krewetki, languste, Sacher tort i schtrutzel. Dobre byloby wino grzane w Polsce bo macie pewnie zimno. Wiktor bedzie na plazy Trindade Paraty. Dosiego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:bidy w Alphaville nie bedzie 30.12.07, 19:26 Pieniądz, pieniądz szaleje, pieniądz buduje, pieniądz niszczy. Tak jest on rządzi. Podatki od nieruchomości to i u nas są, ceny rosną, opłaty rosną. Opłaty za wszystko. W święta rozmawiałam z młodzieżom - ich nie interesuje patriotyzm, historia - oni chcą godnie żyć - pracować i zarabiać - a teraz to takie to ciężkie. Globalizacja, internet zmienia świat. Rządzą elity, produkować jak najtaniej, a zarabiać jak najwięcej. Rodzić dzieci, ale za szczepionki płacić. Lecz ceny szczepionek kolosalne jak Coloseum. Fajnie ponarzekać w starym roku a zacząć z nowymi nadziejami Nowy Rok. Wiem, że dzisiaj macie Nowy Rok na plaży Copacabana. Występy, zabawy, szampany to i nie dziwie się , że Wiktor bawi na swojej plazy w Paraty. Jutro macie promenade ogni sztucznych. A my jutro mamy Sylwester i szampany będą się lać strumieniami. Kolejny Nowy Rok - oby następny doczekać w spokoju. A wino grzane może po Sylwestrze. Taki Grzaniec Galicyjski - już gotowy jest w sprzedaży, tylko wlać do garnka i podgrzać. Baw się dobrze Misterpee Pamiętasz Faride ? pl.youtube.com/watch?v=CVg4H9kGD0o Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:To mamy 2008 01.01.08, 01:06 · *· * * °*___ ° _*° *° \_/*° * * .* _|_ *.* * *...*...· * Na zdrowie jak ten czas biegnie, a jaki piękny Koncert w Krakowie - mamy piękne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Otwieram 2008 01.01.08, 19:10 no zgadnijcie czym ? pl.youtube.com/watch?v=JnRT4KNImdg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Tango Nuevo na Nowy Rok 05.01.08, 04:53 video.google.com/videoplay?docid=4623384691973127400&q=ano+nuevo+tango&total=22&start=0&num=10&s o=0&type=search&plindex=1 Rito Najwiekszym komozytorem tanga byl Piazzola. Lata temu u pani Nadi Boulanger w Paryzu zjawilo sie 2 aplikantow do tej slanej szkoly muzyki klasycznej. Byl to Astor Piazzola i Gershwin. Po przesluchaniu pani Boulanger ocenila ze Gershwsin talentu nie ma zadnego, Piazzole ocenila wysoko i potem radzila mu zajac sie tangiem. Piazzola byl najwiekszym kompozytorem i muzykiem nowoczesnego tanga. Byl wspaniala jego muzyka trwa do dzis. Lata temu dostalem w prezencie jego plyte i tak sie nia zachwycilem ze dalem ja z kolei mojemu przyjacielowi, obecnie choreografowi baletu w Lionie, we Francji. Razem wybralismy sie do Piazzoli o pozwolenie uzycia jego muzyki do nowego baletu, I tak Tango nuovo dostalo sie na scene wielkich baletow. Posluchaj Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Comparsita na Nowy Rok 05.01.08, 05:25 video.google.com/videoplay?docid=4623384691973127400&q=ano+nuevo+tango&total=22&start=0&num=10&s o=0&type=search&plindex=1 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Tango Nuevo i Paul Taylor 05.01.08, 05:58 video.google.com/videoplay?docid=4623384691973127400&q=ano+nuevo+tango&total=22&start=0&num=10&s o=0&type=search&plindex=1 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Tango Piazzoli w Bolshom - i w Niemczech 05.01.08, 05:04 video.google.com/videoplay?docid=4623384691973127400&q=ano+nuevo+tango&total=22&start=0&num=10&s o=0&type=search&plindex=1 video.google.com/videoplay?docid=4623384691973127400&q=ano+nuevo+tango&total=22&start=0&num=10&s o=0&type=search&plindex=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Przepienkne Tango Piazzoli 05.01.08, 18:40 I już jesteśmy w Nowym Roku i po bolu. Ale karnawał trwa, zabawy trwają, wódki idą tup tup tup.... Szampany się rozlewają i witamy ten pełen podwyżek roczek. Moje pierwsze postanowieni to postanowienie segregacji śmieci. Idzie dobrze. Zlikwidowałam kubły, jeden malutki zostawiła co pozwoli mi zaoszczędzić kupe pieniędzy :) bo wyobraź sobie - własnie śmieci podrożały o 50%. Wiem, wiem takie oszczędności to nie oszczędności, ale jednak nie będę wyrzucać pieniądze w smieci. Jak się u was segreguje śmieci ? Przypomniałeś Tango i Piazzolla. Poznałam go dzięki Tobie. Po pierwszych nutkach poznaje te klimaty. Kompozytor tanga argentyńskiego, tańca powstałego wśród biedoty argentyńskiej. video.google.com/videoplay?docid=4623384691973127400&q=ano+nuevo+tango&total=22&start=0&num=10&s Przepiękna muzyka Miaterpee, tak tylko się zapytam - słyszałeś coś o Felikie Nowowiejskim polskim kompozytorze ROTY. Zbieram o nim informacje. W czasie II wojny przebywał w Krakowie. Misterpee, a zaglądałeś do naszej-klasy, wpisałeś się, to teraz najmodniejszy portal polski. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Przepienkne Tango Piazzoli 05.01.08, 18:57 www.youtube.com/watch?v=zeJMsW2E6_E&feature=related Jeszcze cos, tak się zasłuchałam www.youtube.com/watch?v=k4xacge6qHE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:nastepne 5000 06.01.08, 19:05 i tak juz mamy dobry poczatek nastepnego 5000. Do Kolobrzega wpisze sie niedlugo. Najpierw myslalem ze jest to miejsce do zakupu mieszkania nad morzem, teraz okazuje sie ze jest to cos wiecej. Wesolych 3 Kroli Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:nastepne 5000 07.01.08, 20:37 Ano skończyły się już Swięte Wieczory czyli Dwunastki w czasie którym zakazane były dawniej prace, a tylko wieczorami się zabawiano. Kolędnicy od wielu już lat nie przychodzą i nie pukają do drzwi ze spiewem na ustach, jak dawniej - wszystko zamarło. A w Wieliczce to ich było sporo i prawdziwe przebierańce. A pamiętasz jak pewnien ambasador powróciwszy do Stambułu rozpowiadał, że w pewnej porze roku chrześcijanie dostają warjacyji i trzeba im jakiś proch na głowę sypać by się opamiętali. To mowa o zapustach zwanych 'rozpusty' i o szleńczych maskaradach. Dobrze, że Kościół tą tradycje pielęgnuje, bo świat jest za bardzo zabiegany. Podoba Ci sie Kołobrzeg ? Stare miasto, też ma swoisty klimat. Potrafiłam pół dnia przesiedzieć na molo i patrzeć sie w fale morskie i ich szum. Z przyczyn rodzinnych noszę ten link ze sobą, by na googlach lepiej sie ułożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:molo 09.01.08, 23:33 rzeczywisci Kolobrzeg wyglada pieknie i na milo jest patrzec sie z molo molo na te lagodne fale , wdychac bryze slonego morza i czuc powiew chlodnego wiatru. U nas nie ma chlodu, ocean nie jst tak spokojny, powitrze jest slone ale przy upale czuje sie raczej wilgoc. Daleki widok na fale nie nastraja do romantycznych rozmyslan i podrozniczych marzen. Do tego Rito, ty jestes z Wieliczki gdzie morza nie ma i wszyscy marza o podrozach morskich. My mamy to na codziec i kazdy marzy o osnierzonych gorach. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:molo 10.01.08, 19:56 Tak, właśnie jest z naturą czlowieczą, że zawsze mu czegoś brak. Pamiętasz jak pisali o wielkich bogaczach ziemskich, ze na jeden tydzień zamieniali się w nędzarzy by w ten sposób spędzić urlop. Jak się ma coś na stałe to mu to brzydnie z czasem i nie czuje już uroku. Tak jest w Kołobrzegu, ludzie tam mieszkający bardzo rzadko chodzą na molo, a nawet przyznają się, że w tym roku jeszcze nie byli, kiedy tłumy jeżdzą by zaczerpnąć zapach morza. Ale kiedy jedziesz tylko na parę dni nad to morze, to bez względu na pogodę podziwiasz i jest się nim zauroczony. Ale pięknie, ale fajnie, ale cudownie i wpadasz w zauroczenie i szczęśliwe uniesienie z tego tylko, że się jest w tym miejscu. Ale tak chyba jest wszędzie, bo nie powiem, mieszkam w Krakowie ale za każdym razem czuje ducha miasta i natychmiast staje się turystą, który jakby pierwszy raz widział miasto. Za każdym razem zobaczysz co innego - a to wykusz na jakiejś starej kamienicy, a to stara brama wejściowa, klatka ze starymi drewnianymi schodami, które piszczą pod nogami. I Dworzec Główny zachował swój blask i nawet Galeria Kraków stojąca obok tak nie szpeci tej wizji dworca. Raczej do marzeń Kraków nie pobudza, ale morze i szum fal wyzwala fantazje i zapominasz o wszystkim, zapomina się o problemach, to tak chwila relaksu dla tych co na co dzień morza nie widzą. Taką chwilą zapomnienia o świecie jest też kopalnia w Wieliczce, podziw jej zasłania wszystkie inne rzeczy. Ciicho, Misterpee, planuje wyjście do Słowackiego teatru, i wiesz na co ? Tango Piazzola. A to niespodzianka. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:To mamy dziś święto 11.01.08, 22:12 1223- W Wieliczce koło Krakowa odkryto pokłady soli. Tak w kalendarzu napisano. Ale my wiemy, że to Kraków leży koło Wieliczki. W tym dniu , własnie w tym dniu. Zobacz na stare mapy i plany oraz nazwy pierwszych komór schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=28 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=27 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Mapy Wieliczki sa przepiekne 16.01.08, 03:42 i zadziwiajce, jak pieknie namalowane sa te postacie wokol wspanialych pomnikow. Trzeba zeby takie pomniki teraz pobudowac przed kopalnia i na rynku glownym. Moznaby rowniez pomyclec o fontannie di Trevi na runku, obelisk przed kinem Gornik, a z kolei od Klasztoru Franciszkanow az do kopalni stworzyc park krajobrazowy na podobienstwo parque di Monstri w Bomarzo. W Wieliczce jest tylu artystow w roznych dziedzinach, chor Lutnia ze wspanialymi solistami, malarze, rzezbiarze, trzeba pomyslec o balecie. Na nowum stadionie Gornika mozna byloby dac przedstawienie Aidy tak jak w Weronie. Widowni nie braknie, turysci woleliby zostac w Wieliczce niz jecha do Krakowa , albo nie daj Boze do Warszawy na festiwal muzyki zydowskiej. Ale mamy teraz upaly, w Paraty jest rowniez wielu turystow europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Repopatrz sie na artykul o chlopcu palestynskim 16.01.08, 03:51 ktory chce zostac tancerzem baletowym, zadziwiajce ze w Palestynie mozna miec takie mazenia. desertpeace.wordpress.com/2008/01/15/young-palestinian-dances-his-way-to-peace/ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Repopatrz sie na artykul o chlopcu palestynsk 18.01.08, 21:05 Oj, nie czuje sie dobrze w balecie, to chodzenie na paluszkach to mnie doprowadza do białej gorączki, za to fantastyczna jest praca rąk i układ dłoń, palców. To jest sztuka cierpliwości. Pamiętam jak uczyłam się układać palce dłoni tak by zadowolić profesorkę od baletu. Mielismy semestr z baletem. Tak, balet to wspaniała sprawa jak sie jest młodym, teraz to już lepiej muzyki poważnej posłuchać, a jak nie to raz na ludowo by zycie było weselsze. Dobrze pisze ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Mapy Wieliczki sa przepiekne 18.01.08, 20:58 Misterpee, masz piękną wizję na Wieliczkę i fantazję - to faktycznie Wieliczka marzeń i raju. Pomniki, obeliski, parki krajobrazowe, wiszące ogrody i ciuchcia miedzy nimi. Tylko czy Ty mnie nie podbierasz , bo chór 'Lutnia' to chór Feliksa Nowowiejskiego, a myślisz , ze Nowowiejski był w Wieliczce ? Ciekawą sprawę poruszyłeś - bo był on w czasie wojny w Krakowie, brał ślub w Katedrze Zygmuntowskiej na Wawelu, to być może wybrał się w podróż poślubną do kopalni Wieliczki. Kto wie ? Chcesz zrobić z Wieliczki miasto kultury. I wiesz, że prawie już nią jest. To co się teraz organizuje w kopalni w dawnej komorze Warszawie to jest coś fenomenalnego. Co tydzień jakieś imprezy i to bardzo poważne. Coraz większa sławą szczyci się Koncert Straussa "Koncert Noworoczny w najniżej położonym salonie Krakowa, bo takie miano zyskała komora Warszawa, stał się tradycją. Koncert rozpoczęła uwertura z Barona Cygańskiego J. Straussa. Gdy tylko ucichł Baron Cygański przyszedł czas na powitanie gości i noworoczne życzenia. 125 m pod ziemią, w otoczeniu białego złota, bo tak niegdyś nazywano sól, Koncert Noworoczny ma wymiar mistyczny, a wypowiedziane życzenia rychło się spełniają. Licznie zgromadzona w komorze Warszawa publiczność wśród której zasiadał vice Marszałek Sejmu RP Marek Kotlinowski wraz z małżonką, wysłuchała życzeń noworocznych przekazanych przez dyrektora krakowskiego oddziału TVP Bogusława Nowaka, dyrektora Opery Krakowskiej Piotra Rozkruta, vice Marszałka Województwa Małopolskiego Witolda Śmiałka oraz dyrektora kopalni Zbigniewa Zarębskiego." www.kopalnia.pl/site.php?id_site=14&deparment_change=true&id_news=169&id_language=1 Zobacz jaka wielka jest ta komora i pomyśleć, że kiedyś tam grało się w tenisa i każdy zakamarek znałam. Czasami to miałam już dość tych zjazdów w dół tak kilka razy w tygodniu. A jak piłka tenisowa uciekła w korytarz i potoczyła się po schodach, to rozumiesz na którym poziomie można było ją znaleźc. Może jeszcze gdzieś się tam ukrywa :)? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Komora Koncertowa 20.01.08, 03:27 Nie sadzisz Riti ze czas na zmienienia nazwy z komora Warszawa na Komora Neapolitanska. Ostatecznie Wieliczka byla wlasnoscia Krola Neapolu, piosenki neapolitanksie sa bardzo piekne np "wroc do Sorrento", a warszawa nie jest najpiekniejszym mijscem nawet w Polsce. Mozna byloby nawet pomyslec zeby rod Sabaudzki zakorzenil sie w Wielczce, najlepiej w tym palacu obecnie zajmowanym przez IPN. STRACH pomyslec co oni tam teraz wyrabiaja w tym palacu! Pewnie kupuja materac dla Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Komora Koncertowa 20.01.08, 14:35 Sądzę Misterppe, że masz rację, tak komora Warszawa juz jest całkiem nieaktualna w nazwie, nic nie ma wspólnego z Warszawą a najwyższy czas zmienić ja na Wielką Salę Koncertową - bo taką rolę dzisiaj odgrywa. Trzeba by było petycję napisać o zmianę nazwy tej Komory. Mało wiem o Sabaudzkim jedynie omlet taki znam - "Sabaudzki omlet, potrawa zwana często chłopskim omletem, przyrządzana z plasterków uprzednio ugotowanych ziemniaków, ułożonych na patelni i smażonych z rozkłóconymi jajkami oraz startym, pikantnym serem" i wygląda na smakowita potrawę. Czy nie uważasz , że ta potrawa powinna być regionalną potrawą Wieliczki, podawaną w Wielkiej Podziemnej Restauracji Kopalni Soli , bo i taka tam się znajduje. Jakie jest imię tego Sabaudzkiego to poszperam w googlach. Chodzi Ci o czasy napoleońskie ? hehe, jakie tam zamieszanie było z tą rodziną Napoleona. Co do STRACHU - to nie wpadłam w panikę, uważam, że cisza wobec tego bedzie najodpowiedniejsza, bo nie ma nic gorszego jak obojętność. Dlatego nie staram się poznać tej ksiązki. Papier wszystko przyjmie, nich sobie pisze. Chyba wiemy co w trawie piszczy :)))) Ale tak prawdę mówiąc to sytuacja w Polsce nie jest przyjemna (rozgrabią nas kruki i wrony), jedynie w sporcie mamy nadzieję. Zwyciężają siatkarki, tenisistki, nawet Gołota w boksie... tu możemy mieć cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Grand Hotel 20.01.08, 14:53 Nie wiecie, gdzie w Krakowie w czasie wojny był Grand Hotel ? Kgeorge śpi i spi i wszystko przespi ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:ziemniaki w plasterkach 21.01.08, 02:49 To rzeczywiscie dobre. Ja robie bez jajek. Podgotowac troche ziemniaki, pokrajac w plastry dodac plastry cebuli i boczku. wylozyc na miske, na gore dac ryz i zapiec na zloto. Ziemniaki po zapieczeniu w piekarniku powinny byc zlote. Przedtem posolic do smaku. Moi znajomi daja do ryzu brusznice albo ciemne malutkie rodzynki, daje to piekny wyglad. Mozna tez dac szafron, albo jak masz, przwdziwe zloto w platkach. Ale to juz jest na wesele. Czy juz skakalas na nartach pod Baranem? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:ziemniaki w plasterkach 21.01.08, 21:07 Ślinka leci jak opisujesz takie smakowitości. Własnie w niedzielę takie jadło zrobiłam tylko bez ryżu. No i oczywiście pokroiłam surowe ziemniaki w plastry, a Ty piszesz, ze podgotowane powinnam. Faktycznie, wtenczas podrumieniły by się kartofelki i wzrokowo były by smaczniejsze. Ale nie napisałeś, czy ryż ma być wcześniej też podgotowany ? Z tym złotem nie bedzie kłopotu, wystarczy nalać kieliszeczek goldwassera i postawić obok jadła zamiast piwa;)))) Ciekawe, ze Wieliczka nie ma swojego napoju solno-słodkiego coś na rodzaj gorzko-żołądkowego czyli słodkiej fajnej wódeczki. No ale przy takiej ilosci jabłek w naszej okolicy mamy tylko jabcoki wyskokowe. Co do nart, niestety w tym roku nie mamy też zimy to i stok pod Baranem pewnie jest nieczynny. Sami górale mają kłopot z tym halnym, jeden dzień i śnieg momentalnie znika. Ale też i sprzęt narciarski trochę mam przestarzały. Gdybym tak wyszła na stok w tej pięknej i nowoczesnej Wieliczce z wiązaniami Kadry do nart, a to są takie pierwsze wiązania na linkach zabraliby mnie prosto do muzeum IPN w Wieliczce. Tak więc ostrożnie do nart podchodzę. Nie ma to jak pływanie w ciepłym morzu, gdzie nie potrzebne są żadne sprzęty, a strój kąpielowy od wieków ten sam w modzie. A jak tam Wiktor, całe nogi ma po tych wakacyjnych susach narciarskich ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: zaloba narodowa 26.01.08, 15:59 podobno w Plsce jest 3 dniowa zaloba, donald tusk chodzi w czarnej pizamie i uzywa czarne mydlo. Na Szczescie sol w Wieliczce jest biaka jak snieg i snieg pod Baranem jest rowniez niezwykle bialy, Jestto znak ze Wieliczka jest niezalezna od rzadowych rozkazow. Orkiestra gornicza w gra dalej walce Straussa,a obywatedl miasta przygotowuje sie do wiosennego pokazu kwiatow. Powinnas Rito postarac sie o sadzonke Marakuji , to za 2 3 lata bedziesz miala wspaniale owoce. Potrzebne sa dwa rozne gatunki. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: zaloba narodowa 26.01.08, 19:23 Miło Cie znów czytać Misterpee. Tak, pewnie słyszałeś o tej dziwnej katastrofie lotniczej. Dziwnej , bo Panowie wracali z 50-rocznicy Kongresu Bezpieczeństwa Lotów. Już na ten temat chodzą dowcipy. Co się okazuje załoga tuska nie potrafiła nawet zawiadomic Prezydenta o katastrofie. Taka jest ta cudowna grupa rządowa. Powiem Ci szczerze Misterpee, że żaden dzienikarz nie potrafił się nawet zapytać czy pilot był trzeźwy, wszak wracali z rocznicy i to okrągłej w liczbie. Musimy milczeć i niewygodnych pytań nie stawiać. Pewnie, że dziś w kopalni soli odbywa się studniówka, orkiestra gra, a w Zakopanym skacze Małysz przy wielkim aplauzie kibiców. Oglądałam dziś piękny film o Rudolfie Habsburgu i jego wielkiej miłości - piękny film. A przy okazji zapytam się co sądzisz o nominacji do Oskara filmu "Katyń" i czy już go oglądałeś ? Myślisz, ze Marakuja w naszym klimacie urośnie ? Wprawdzie brzoskwinie mamy, ale niestety jabłoń ubywa - mroźna wiosna niszczy kwiaty owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Kazdy film nominowany do Oskara to chala 27.01.08, 21:49 Istotnie, takie filmy jak Kleopatra, Tytanic,Lista Szyndlera to okropne kicze albo czysta propaganda, Co do tego wypadku , smutna to rzecz ze cale dowodztwo zginelo w tej katastrofie. Czuc tu jakas konspiracje, moze to cos jak katyn na mala skale. Wtedy Stalin zabijal wszystkich, dzis wybiera sie dowodztwo. Zobazczymy co na ten temat powie historia. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kazdy film nominowany do Oskara to sukces 27.01.08, 22:13 Nie mów tak, jednak nas Polaków cieszy taka nominacja. Nie liczymy na wygranie, sukces filmu juz jest. Myślisz, ze katastrofa lotnicza to spisek ? W dzisiejszych czasach wszystko jest mozliwe, szukają przyczyn. Misterpee, mamy specjalne pytanie, czy odpowiesz ? Myślę, że do nas jest ono skierowane forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=74630803&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: slone ceny na hotele w Wieliczce i Oskary. 28.01.08, 23:12 zupelnie nie nalezy sie dziwic , w slonym miescie sa slone ceny, na dodatek kilka kilometrow dystansu to dobre dla krazenia . Oskary, Rito, to dno i czas jest zupelnie zlekcewazyc ta impreze w LA. Czas na zrobienie wielkiego festiwalu cinematografi w Wieliczce, Jest kino Gornik, restauracja Krolewska i kosciol swietego Klemensa dla wszystkich grzesznych rezyserow. Katyn, a dzis jest rocznica wielkiego glodu na Ukrainie. 6 milionow , a moze 9 ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: slone ceny na hotele w Wieliczce i Oskary. 28.01.08, 23:27 Nie zawiodłeś Misterpee, tak wspaniała odpowiedź, słona Wieliczka to i słone ceny i nie ma co sie dziwić :) Wspaniale, ale mam uśmiech teraz szeroki, ale już poważnieję, bo własnie, jeśli dziś jest rocznica wielkiego glodu Ukraińskiego to chylę czoła do samej ziemi. To była ogromna tragedia, niewyobrażalna i masz rację , ze 'Katyń' przy tym to pikuś. Głód ukraiński - Boże jedyny jaki był straszny i nikt o tym nie mówi, jedynie można to wyczytać, a czytałam Sołżencyna Ludzie ludzi jedli, matki i ojcowie własne dzieci. Pozwól , ze pójdę spać, żeby sobie bardziej nie przypominać tych strasznych scen.... Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: sol zabija gorycz, 01.02.08, 21:06 czyli jezeli masz mdle ziele, naprzyklad kolendra, czyli brazylijskie cilantrio, to z dodatkiem soli , a jeszcze lepiej limonki i czosnku , smak stanie sie nadzwyczajny. Sproboj to teraz Rito wlasnie z kolendra. Niedlugo beda ostatki w Polsce, beda wiec paczki i to najlepiej z nadzianka z rozy. Czy ty smazysz paczki w oleju , czy tez w szmalcu? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: sol zabija gorycz, 01.02.08, 23:02 Często to używam, ale faktycznie Misterpee dobrym jesteś gospodarzem. Używając kolendry znajdziesz duzo ukrytych zalet, bo to i ziolo jest magiczne. "Ziarno pali, serce pali, spraw, byśmy zawsze się kochali" - takie oto jest przysłowie związane z kolendrę. Ja często używam lubczyk, bo podobne ma znaczenie, ale spróbuje tez kolendre. Cilantrio to jest nasz majeranek, czosnek i limonka też nam nie obce. Wszystko to dodaje do potraw. Ostatki już mamy, 'powiedział nam Bartek , ze dziś jest tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła i tłustych pączków usmazyła'. Dawniej smazyłam na smalcu, ale teraz wszystko robię na oleju z oliwek, chyba ze względu na cholesterol. Nadzienie oczywiście, że z rózy, ale różę mieszam z marmoladą, w ten sposób otrzymuję lepszy smak. Aż do wtorku mamy zapusty. Słyszałeś, jak w Polsce potrafią zrobić z igły widły - znalezli zabójcę laptopu za 5.000 zł. Będzie superekstra sledztwo przecie Ziobrze - cały dzień poświęcili na ten temat. Czym bardziej będą mieć takie sukcesy tym większy cyrk robi nam nasza nowa władza. Oby tylko potrawę nie przesolić. Nie zapomne o kolendrze, jutro kupie to ziele. Przy okazji kuchcenia można posłuchać starej zapomnianej piosenki www.wrzuta.pl/audio/k3srRjqTiT/mieczyslaw_wojnicki_-_kaczuszka_i_makKaczuszko wiesz maki są tak duże duże duże a ty masz krótkie nóżki jak zwykle u kaczuszki Kaczuszko wiesz maki są czerwone tak jak róże kaczuszki są nieduże i tak już w życiu jest Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: europa w Wieliczce 03.02.08, 05:20 Wieliczka to prawdziwe Europejskie miasto, w przeliczeniu turystow europejskich na jednego mieszkanca miasta, Wieliczka bije zapewne wszystkie miasta centralnej Europy. Mam nastepna idee, policja we Wieliczce powinnam miec specjalne mundury z czasow sredniowiecznych. Podobno pada deszcz teraz w miescie, wiec Rito postaraj sie o parasol. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: europa i świat w Wieliczce 03.02.08, 12:46 Tak, kopalnia w Wieliczce i sól od średniowiecza była oczkiem w głowie każdego władcy. Nie będziemy wspominać, że cały Kraków powinien wybrać się na pielgrzymkę do Wieliczki z wielkim podziękowaniami, że dzięki tej soli mogł się Kraków spokojnie i bogato rozwijać. Niech się cieszą teraz turyści, że nie muszą spuszczać się na linie w dół jak dawniej gdzie okolo pięćdziesięciu ludzi spuszczało się w dół uczepionych na linie by podziwiać solne pieczary. Potem wybudowano schody, a teraz mamy ekspresowe windy. Najbardziej jednak zpopularyzowali kopalnię Austriaki. Teraz ją zwiedza cały świat, a turystów przybywa z dnia na dzień i ciagle jest kolejka za biletami, mimo, że nie są one takie tanie. I co ciekawe, przez cały okrąglutki rok. hehe, a była w średniowieczu policja ? Przeciez, to wieś decydowała czy kogoś spalić na stosie czy nie. Ciekawe czy w Wieliczce palono na stosie ? Dzisiaj nie mamy deszczu, od samego rana świeci słońce, strasznie mocno świeci, aż w oczy razi. Jest czyste powietrze, i jakby się tak wybrać na Chorągwicę, to zobaczymy śnieżne Tatry kąpiace się w promieniach słonecznych. Jest cudownie, zapomnij na chwile o parasolach. Mam prośbę, uważaj na tym karnawale brazylijskim - macie strajk policjantów, no i nie tylko, różne procesje nawiązujące do niechlubnych kart historii europejskiej. Najbezpieczniej będzie, jak sobie ten karnawał podarujesz i siądziesz z kieliszkiem wina w ręku w wygodnym fotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: europa i świat w Wieliczce 03.02.08, 15:37 Sól dodaje smaku wydarzeniom, a szczególnie tak uroczystym jak Sylwester, gdyż jak twierdził XIV-wieczny poeta Adam Schroeter: „wszelkich zabaw podstawę sól na świecie stanowi, bez żartu słonego chęć zabawy ustaje”. Popatrz jak bawiono sie w Wieliczce. www.kopalnia.pl/site.php?id_site=14&deparment_change=true&id_news=580&id_language=1 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Nie wiadomo jak dogodzic starszym braciom 05.02.08, 03:09 Istotnie w karnavale jest jeden zespol , ktory wymyslil ze bracia sie uciesza pokazem golych dusz, tymczasem musieli zmienic temat i pokazac tylko gole duchy bez adresu. My uciekamy z daleka od karnawalu do zacisza domowego. Moj sasiad przwozi piwo i kielbasy krakowskie z Sao Paulo i w ten sposob mamy manichijski Februarfest zamiast Oktoberfest. Moj sasiad jest konsulem Niemiec, stad jestesmy w wielkiej przyjazni. Dojezdza do nas rowniez jego szwajcarski odpowiednik z zona Kolumbijka. Mam tu taka solna lampke ale musze ja trzymac pod szklem bo wilgoc sol rozpuszcza. Acha, nie mamy paczkow z roza. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nie wiadomo jak dogodzic starszym braciom 05.02.08, 19:42 No popatrz, to jednak i Wy wolicie zostawić ten karnawał bardziej turystom niż samemu na żywo oglądać. Ale spokojnie przebiega, nic strasznego nie donoszą, wrecz przeciwnie. Faktycznie taka parada dusz to nie na miejscu przy takiej zabawie frywolnej. Niesmaczne. Lepiej jakby tak furę pączków z różą wieźli w paradzie i rozdawali ludziom. Takie tłuściutkie, okapujące lukrem mniam, mniam. Ale Misterpee, nie możecie zrobić takich pączusiów ? Tylko drożdze są potrzebne do tego i tylko drożdze z Drożdzowni pod Wieliczką do tego się nadają. Szczypta soli wielickiej do ciasta i smaczek, ze palce lizać. Dzika róża obowiazkowo, żadne czekolady, budynie. A na tym spotkaniu to omawiacie politykę miedzysąsiedzką. Co się nam teraz wyprawia, Katyń dalej jest kością niezgody. Zamiast się rozbrajać, my sie zbroimy. Niech to, szkoda przyszłych pokoleń. Wiesz co, nic nie pozostaje jak sączyć półwytrawne czerwone wino za tych co na górze. Dlaczego nie możemy być państwem neutralnym ? Wolnym ? A powiedz, gdzie babcie trzymały ugotowaną kaszę by dobrze się uwarzyła i doszła do siebie ? A znasz zupę rybną ? Acha, wpadłam na pomysł, by w Wieliczce jak najwięcej było prywatnych kwater i malutkich hotelików, a otoczenie ryneczku najbardziej się nadaje, do tego jeszcze galicyjskie i brazylijskie kawiarenki dodały by wielkiego uroku. W ryneczku grali by walce Sztraussa, walce wiedeńskie i sprzedawali by tam też sledzie solone z beczki nie tylko kosmetyczną sól do kąpieli. My dzisiaj mamy sledziówke, a więc pijmy i zyjmy póki w nas płynie gorąca krew jeszcze ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Szumią jodły na gór szczycie 06.02.08, 21:23 6 lutego 1937- Urodził się Wiesław Ochman, śpiewak operowy (tenor), solista Opery Warszawskiej. Nagrał kilkadziesiąt płyt z ariami operowymi, operetkowymi, oratoriami, pieśniami i kolędami. Gościnnie występował w mediolańskiej La Scali, w Metropolitan Opera w Nowym Jorku oraz w teatrach operowych Wiednia i Paryża. Ciekawe czy był w Wieliczce i zwiedzał podziemne korytarze, spiewając słynną 'Halkę' Moniuszki ? pl.youtube.com/watch?v=JhJp2AxR6Z8&feature=user Szumią jodły na gór szczycie, Szumią sobie w dal, Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Czy Putin przyjedzie ? 08.02.08, 22:02 do Wieliczki ? Popatrz Misterpee, mamy problem z Wieliczką. Prunio pisze, ze Wieliczkę zamieszkują sami starsi ludzie na dożywociu. Wieliczka umiera na naszych oczach. Nic się tam nie dzieje, chyba, ze tylko w kopalni soli i to pod ziemią życie kwitnie. Faktycznie, zaniedbali Rynek, stary galicyjski rynek i te piękne kamieniczki. Proponowalismy utworzyć na terenie Rynku centrum hotelików z kawiarniami i ogrodami ale nic nie idzie w tym kierunku. Kopalnia przecież przynosi wielkie dochody - gdzie wiec idą te pieniądze ? Dlaczego nie rozwija sie z nich Wieliczka, a ludzie są zdani na pastwę losu ? Jedynie dobrze prosperują parkingi i parkinkarze. Czyżby pieniądze z turystyki, te światowe pieniadze szły do Krakowa ? Nie wiem, nie znamy tej odpowiedzi. Czyżby dalej Wieliczka budowała Kraków ? I jeszcze odpowiadam Prunio, dużo ludzi sprowadza sie do Wieliczki, kupuje ziemię, ale jak wiesz Wieliczka jest narażona na tąpnięcia ze wzgledu na korytarze kopalniane. My tu sobie gadu, gadu, bo nic od nas nie zależy, ale fantazji nam nie brakuje. Misterpee, co myślisz i wizycie Tuska u Putina, bedzie coś z tego miała Wieliczka ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wieliczka pelna turystow 09.02.08, 03:41 zupelnie podobnie jest w Paraty, Turystow jest zatrzesienie, Marina, moja przyjaciolka wrocila z Berlina zeby biznes rozkrecic. Co zrobic zeby Wieliczka byla bardziej atrakcyjna. Nalezy zlikwidowac parkingi, luksusowy pociag do krakowa powinien chodzic co pol godziny, zrobic dwa szyby turystyczne , szyb Kinga i szyb Danilowicza, Szyb Kinga bylby dla turystow z pociagu, mieliby wtedy bllikso do malego rynku i glownego rynku, restauracje i kawiarnie bylyby w zasiegu nogi, do tego w zamku nalezy zrobic wielkie muzeum Galicji i soli z nowymi eksponatami na ktore kopalnia powinna przeznaczyc 10 procent dochodu . Z palacu Konoplkow nalezy wygonic IPN i zrobic tam najbardziej luksusowyn hotel w Klei Polen. natepnie trzeba zrobic parade karnawalowa z naszymi dziwczynami z Rio de janeiro prezentujacymi holoka. Napewno caly swiat bdzie wtdy mowic o tym i wszyscy przyjada do Wieliczki wydawac pieniadze. Nawet Putin przyjedzie. Tusk jest przegrany i sluzy zupelnie innemu panu, wiec jego rozmowy z Putinem sa bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wieliczka pelna turystow 09.02.08, 20:00 Tak, z tym bym się i ja zgodziła, tylko podziękuję za paradę z Rio, to warto zostawić Rio, bo podróbka mogłaby wyjść gorzej. Nikt nie jest w stanie w Wieliczce zastąpić takiej frywolności ;))). Może przemarsz orkiestr górniczych z wielkim bębnem na czele i paradą ? Wieliczka już miała swoje parady w okresie komunizmu, były to pierwszomajowe pochody i Rynek zapełniony był w szwach od obowiązkowego wstawiennictwa. Te hoteliki i kawiarenki ogrodowe z jakimś podestem do dansingów byłyby może na miejscu. Romowie to się potrafią bawić, moze coś w stylu graj piękny Cyganie ? No i koniecznie miesiąc walców Starussa. Ale jest problem, bo na Rynku mieszkają ludzie i za bardzo nie lubią rozrywek, wolą ciszę. Trzeba by było uregulować własnośc tych kamieniczek i pieniądze z turytyki przeznaczyć na rozwój rynku w tym kierunku. Wielicznie, Ci na dożywociu mogliby zorganizować dorożki i wozić turystów po okolicy. IPN z pałacu wyrzucić do Krakowa, a wrota pałacu Konopków otworzyć na hotel, komunistyczny dom handlowy Kingę zburzyć, bo całkowicie nie pasuje do Wieliczki, postawić następny hotel, albo miedzynarodowy dom turystyczny "Party" dla młodzieży z całego świata. W kopalni zrobić dwie trasy, by nie stać długo w kolejce do zwiedzania , jedną tańszą, bo ceny biletów są juz za wysokie. W okresie zimowym na płycie rynku można zrobić lodowisko. Wszystko można i wcale nie potrzeba cudów. Co ciekawe, że młodzi Wieliczanie jadą na rozrywkę do Niepołomic bardzo chętnie i dość często. Mistrpee, też myślę, że nic wizyta Tuska w Rosji nie wniosła, bo co to oznacza ocieplenie ? A może wszystko to gra ? Badanie siebie. W każdym razie zbroimy się, a potem wystarczy iskra..... i byle jaki pretekst. A do zorganizowania festiwalu piosenki rosyjskiej nie potrzeba az takich wizyt na szczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wieliczka pelna turystow 13.02.08, 04:40 Musze powiedziec ze Wowka wygladal jak mily sportowiec , a Donald zakrawal na cwaniaczka. Wowka sie usmiechal bo wszystko zalatwi z Europa bez udzialu Polski. Tymczasem na Pomozu bedzie baza zagrazajaca wszystkim naokolo, zupelnie tak jak krzyzacy 700 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wieliczka pelna turystow i.... 13.02.08, 19:48 Jak to historia się powtarza. Kiedyś sprowadziliśmy Zakon by pomógł w zwalczaniu pogaństwa, a okazało sie że w podstępny sposób Zakon przywłaszczył sobie tereny na wieki i kłopotów również narobiliśmy sobie na wieki. Teraz znów władza decyduje o tarczy, które mają być kłopotem dla przyszłych pokoleń. A władza się teraz bawi w komisje, naciski, przecieki, wycieki, tajności, zabójstwa laptopów i takie tam bardzo ważne problemy, słowem zabawa w kotka i myszkę. A najbardziej dziwi mnie forowanie wyroków co do żołnierzy, którzy ostrzelali wioskę w Afganistanie. Sprawa całkowicie objęta klauzulą tajności, ale wyroki przez tych co nie znają tajnych akt już są wydawane i w mediach gdybają jakby wszystko wiedzieli. Rozkaz to rozkaz, ale to jednak nie tak, i pilot popełnił błąd doprowadzając do katastrofy, popełnił błąd..... gdyby przeżył na pewno by odpowiadał. Czy nie uważasz, że niektórych powinniśmy wywieź do kopalni soli, by tam w słonych ciemnościach pomedytowali nad swoimi decyzjami i nad kruchością życia. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wieliczka w przyszlosci 14.02.08, 02:01 Miasto ma wielka przyszlosc, nalezy juz zaczac planowac nastepujace elementy : 1. Katakumby w czesci nie uczeszczanej przez turystow. Poniewaz cialo sie nie rozklada w soli, katakumby wielickie sciagna setki tysiecy chetnych. Beda restauracje i hotele dla uczestnikow styp. 2. W wielkich komorach i kaplicach - sale weselne, po obrzadku goscie szukaliby nastepnych uciech w hotelach glownego rynku. 3. Wielki pomnik Szwejka kolo toalet miejskich malego rynku. Jezyk Wielicki bardzo jest podobny do czeskiego, dlatego nauka czeskiego dla turystow chinskich przynioslaba wielkie dochody. 4. ZOO i Ogrod botaniczny moze kolo swietego i kolo Franciszkanow. jak wiadom swiety Franciszek kochal zwierzeta. 5. Parady: Lady Godiwa na koniu - jej czekolady i nagosc sciagnelyby tlumy amatorow lizania z calego swiata. Mozna rowniez pomyslec o kilkudziesiecu damach w takim samym stroju. 5. Universytet radosci. Takiego jeszcze nie bylo i zapewne chetnych na stopien magistra i doktora w tej dziedzinie bylyby tlumy. Uwazam ze seks nie powinien byc przedmiotem zadnego fakultetu bo turysci z Nowego Saczy byliby oburzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wieliczka w przyszlosci 14.02.08, 19:42 Premier Tusk rusza w kraj, wypożyczył quady Polną drogą jedzie, bo nie ma autostrady Nagle mina, straszna mina, talib, Matko Święta! Nie, to tylko obrazona mina prezydenta! Donald marzy, żeby było miło Donald marzy, zeby się spełniło Donald marzy, zeby polskie ludzie Donald marzy, taplali się w cudzie. Do Donalda marzeń dorzućmy jeszcze to Żeby do kosmosu doszedło się pieszo! Leci premier, a z nim Rząd, lecą do Brukseli Z góry patrzą na stadiony, które chcieć by mieli Lecz w podróży tej podniebnej odczuwają braki Bo samolot, którym lecą, rąbneli bliźniaki! Donald marzy, żeby było miło Donald marzy, zeby się spełniło Donald marzy, zeby polskie ludzie Domald marzy, taplali się w cudzie. Do Donalda marzeń dorzućmy jeszcze to Żeby do kosmosu doszedło się pieszo! Idzie premier hopsasa, podwyżkami dzieli Ma ukrytych złotych sto dla nauczycieli Lech prezydent pyta go, gdy Donalda spotka Skąd Ty kasę na to masz ? Wygram w totolotka ! Donald marzy, żeby było miło Donald marzy, zeby się spełniło Donald marzy, zeby polskie ludzie Domald marzy, taplali się w cudzie. Żeby mu dopomóc, pomarzcie razem z nim Chcieliście Irlandię, a macie czeski film. Tak nam teraz kabaret pod Wilwigroszem spiewa. Szwejk byłby na miejscu :) Ale strasznie realnie mamy projekty i wszystko możemy wymyśleć, tak by każdy wiedział po co Wieliczka stworzona jest dla świata i jak wykorzystać solne złoto Wieliczki. Do tych wszystkich Twoich projektów dodałabym jeszcze produkcje waty solnej na patyku. Pamietasz tą z odpustu pod klasztorem, watę cukrową na patyku ? Zawsze cieszyła się dużym powodzeniem. Taką by można wyprodukować z soli, słodką watę solną i prosto owijać ją wokół patyczka. Produkcja słodkiej soli byłaby też cudem świata. Nawet studenci z Nowego Sącza nie wyszli by z podziwu nad Wieliczką, jedynie musimy produkt zastrzec by Bochnia nam go nie podebrała. Taplnie się w słodkiej soli i seks w słodkiej soli zrobiłby furrore na Amerykanach i zamiast głupich walentynek mielibyśmy dzień słodkiej Kingi. Na jeden choć dzień ta słona sól ziemi wielickiej stałaby się słodyczą i rozkoszą wszystkich na ziemi. Stałaby sie słodsza od cukru. Nie mogę, nie posłać teraz mocno słonego buziaka z okazji Dnia słodkiej Kingi. Co do katakumbów to pomysł jest doskonały. Nazwiemy te podziemne korytarze "Nędznicy" od książki w której częsciowo akcja przebiegała w katakumbach paryskich. I tam Wieliczka składała by kości. Co do ZOO i ogrodu botanicznego, to jabłoń z jabłkiem byłaby jej symbolem tylko ze zwierzętami jest kłopot - które zwierze najbardziej symbolizowało by Wieliczkę ? Słoń od słony ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re To Bardzo mily kabaret 17.02.08, 20:17 Ciekawe czy czytasz Stanislawa Michalkiewicza, Ten facet ma doskonale pioro i zdrowy rozsadek. Podobno ze Polacy teraz wracaja do kraju, bo w Polsce moga zarobic lepiej niz poza granicami. George musi miec obie rece pelne roboty, bo nic o nim nie slychac. Albo moze dalej jest na wycieczce po piaskach Arabii. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Re To Bardzo mily kabaret 17.02.08, 21:19 Czytam Michalkiewicza, pisze w "Najwyższym Czasie", ale też ma trudne pióro i pełną głowę wiedzy. Nie wiem co sie z George dzieje, może faktycznie wyjechał ale do Kosowa na uroczystości powstania nowego państwa w Europie. Gorąco nam się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Najpierw Kosovo 19.02.08, 04:23 a potem Opole, Baskowie, Flamandrzy, Kastylijczycy, Wolne Miasto Gdansk, Zachodnia Ukraina, Sardynia, Korsyka, Polnocna Irlandia, Bawaria, Kielce, .............. Jedynie Wieliczka pozostanie, jak za dawnych czasow, wierna Cesarzowi Franz Josef. Zapomialem , jego pomnik powinien byc na tej ostatniej gorce przed Krakowem. Tam przeciez Austriacy stoczyli swoje bitwe przeciwko Rosjanom w czasie 1 Wojny. Ciekawe ilu chlopcow z Wieliczki(naszych pra-pradziakow) walczylo w armi Cesarza Maximiliana w Meksyku. Cesarz wybudowal sobie wspanialy palac Chapultepec, na wzor swojego palacu Miramar w Trieste. en.wikipedia.org/wiki/Chapultepec_Castle Armia Maximiliana skladala sie glownie z chlopcow Galicyjskich, i to oni przywiezli do Meksyku Polke i instrumenty dente. To razem pomiezalo sie z Meksykanska kultura i mamy teraz cudowna muzyke Mariaci. W Mexico DF ( Dystryk Federalny - czyli miescie) jest nawet ulica o nazwie Cale Cracovia a zapewne niedaleko niej jest Plaza de Wieliczka. Sa w bardzo pieknej dzielnicy uniwersyteckiej. Byloby wiec ladnie ze strony Wieliczki, mianowac jedna z ulic , ulica Chapultapec i na jej zakonczeniu umiejscowic mala fontanne w ksztalcie palaci Miramar z Franciszkiem Jozefem i Maksymilianem. Maksymilian byl zabity przez Juarez'a , i zostal pochowany tuz przy Franciszku Jozefie w skromnym kosciele Kapucynow w Wiedniu. Do dzisiejszego dnia sa tam swierze orchideje z flagami Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: puszeczka Pandory ? 19.02.08, 20:10 Dobry wieczór Misterpee, ale masz wiedzę, podziwiam. Zacznę od Kosowa, bo i dla mnie to szok, jakby otworzyć puszkę Pandory. Tak cicho było przez ten czas, a tu nagle mamy nowe państwo w Europie i nowe ognisko zapalne. Jak to na szczycie wszystko sobie uzgadniają i ustalają odgórnie. Ale jeśli nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze. Cała historia oparta jest na kupnie i sprzedaży. Tak mi się wydaje, bo własnie jestem w trakcie szukania 'ducha pruskiego' jak to określił kanclerz Adenauer, który powiedział, ze jeśli przeniesiemy stolicę Niemiec do Berlina obudzi się 'duch pruski'. Wiec go pomału poznaję czytając książkę. Ale tam mam do czynienia z familią Hohenzollerów a tu w Austrii mamy rodzinę Habzbugrów i Franciszka Józefa. Wiele ciekawych rzeczy odkrywam, a choćby to, że handlowano olbrzymami to znaczy Hohenzoller kładł nacisk na mocno wysokich wojaków i za każdego płacił pieniądze. Specjalni werbownicy jeździli po Austrii i innych krajach i łapali tych olbrzymów do swojej armii, siłą zaciągali :) No ale Galicja na to nie przywiązywała taką wagę, bo państwo i Wiedeń było dobrze rozwinięte i dobrze postawione gospodarczo, a chlopi pewnie dobrowolnie zaciągali sie do armii. W porównaniu z Berlinem gdzie feudalizm trwał najdłuzej. No wyobraź sobie, kiedy Wiedeń pozbywał się Żydów chyba to za czasów cesarza Leopolda I, to Hohenzoller zaprosił 50 rodzin żydowskich wiedeńskich do siebie, a oni im tak miasto rozhulali że momentalnie Berlin stał się metropolią. Alem się rozgadała, a tu powinnam nawiązać do pomnika Franciszka Józefa , który faktycznie powinien stać na tej górce i spozierać jednym okiem na Kraków, a drugim na Wieliczkę. Tak nie dawno, zyły jeszcze te pokolenia, które cieszyły się z pokonania armii rosyjskiej i nastawiali zegarki w/g pociągu Wiedeń-Kraków. Przeczytałam w wikipedii o Maksymilianie, poniósł honorową śmierć w Meksyku na stanowisku , no i był w Brazylii badać przyrode :) Faktycznie mogli by rajcy nadać małemu miasteczku jak Wieliczka ducha austryjackiego. Byłoby jedyne swego rodzaju miasteczkiem historii Galicji. A Galicja nie była taka zła, kochali cesarza mieszkańcy tej ziemi, nie to co Stary Fryc, który gnębił lud i doprowadził ich do najwiekszych głodów. A wiesz jaka była największa kara dla chłopów pruskich, oprócz rózgi ? A oto przywiązywano ich łańcuchami do taczek i tak kazano im robić ciężką pracę. Fontany, ogrody, pomniki i duch, a on jest najważniejszy tak jak go ma dzielnica Krakowa Kazimierz ze swoimi duchami przeszłości.... i ile turystów przyciąga ten duch. Prawda ? :) No ale Wieliczka musi się przebudzić do takich inicjatyw. Ciekawe dlaczego Hohenzollorowie nie lubili sie z Habzburgami ? Wręcz ponoć się nawet nienawidzili. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Dlaczego sie nielubili 22.02.08, 04:08 z prostej przyczyny. Rod habsburgow - to stara arystokracja siegajaca korzeniami wprost do krola Dawida. Hohenzollernowie to tylko ksiazeta polscy, lennicy Polski od czasu holdu Pruskiego w Krakowie. Dlatego Wieliczka NIGDY zadnemu Fritzowi nie postawi pomnika. Hohenzolernowie zawdzieczaja swoja korone Gustawowi Adolfowi szweckiemu i biskupowi Krasickiemu. Gdyby nie najazd Szwdzki na Polske, Prusy byliby bez przerwy Polskie, coprawda z jezykiem niemieckim. To wlasnie wojna szwedzka spowodowala ze Hohenzollern uciekl z Konigsburga do Berlina - do swojej magdeburkiej zony i tam narodzila sie idea zjednoczenia Niemiec. Nie byli to Habsburgowie, Sasi, Bawarczycy , ale Prusacy , ktorzy zjednoczyli Niemczy, i wreszcie Fritz stal sie cesarzem. Jak bedziesz w Poczdamie, na poczatku parku jest kosciol w ktorym jest mauzoleum Wielkiego Fritza i jego zony Zoski. Notabene nie zapomnij wziasc rower ze soba , bo Park jest wielki i bardzo piekny , jest tam wiele palacow, a jeszcze dalej poza parkiem jest Cecilienhoff, i piekan katedra Schinkel'a i stacja pomp , ajeszce dalej centrum filmow niemieckich w Balelsbergu. A po drugiej stronie wody Uniwesytet berlinski, Muzeum, natepny park Gnedicke most na ktorym Rosjanie wymieniali jencow z Amerykanami , pare palacow i plaza nudystow. Jezeli masz lodke, o co nie jest trudno w Wieliczce, to mozesz to wszystko zobaczyc z lodki, A do Sans Souci wybierz sie jesienia na winozbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Historia rodu 22.02.08, 04:23 zobacz jaki przystojny jest ostani ksiaze Hohenzollern Georg Friedrich. en.wikipedia.org/wiki/House_of_Hohenzollern#Dukes_of_Prussia_.281525-1701.29 W zasadzie najbardziej nam blikim jest Ksiaze Bolko, rezydujacy w Monachium, Zarowno jest on Hohenzollern jak i Piast. Jest wlascicielem palacu w Pszczynie i podobno palacu w Ksiazu na Slasku. Dziwne jest to ze rod Niemiecki ma Polska krew po kadzieli ( jedna z prababek byla piastowna), podczas kiedy Habsburgowie polskiej krwi nie maja. Franz Josef mowil po Polsku, W Berlinie wielu znalo POlski, na przyklad Bismarck mowil w domu po polsku, mozesz jego farme ogladac kolo Olsztyna. Cesarze niemieccy po polsku nie mowili. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Poczdam 22.02.08, 04:28 angielska informacja jest bogatsza niz polska. Przepraszam za pare bledow ortograficznych , szczegolnie nazw niemieckich. Na nagielskiej stronie znajdziesz dobre zdjecia i informacje zrodlowe. Polscy powinni poznac swoich sasiadow z za nysy i Odry. en.wikipedia.org/wiki/Potsdam Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziękuje za lekcję 22.02.08, 19:55 Misterpee, to już rozumie. Dobrze to wytłumaczyłeś, tylko jaką rolę w tym zdobyciu korony 'krzywemu Frycowi' odegrał Ignacy Krasicki..... ? Był biskupem warmińskim, a Warmia nie należała do Prus. Masz rację różnica miedzy Hohenzolerami i Habsburgami jest w samej dynasti. Hohenzolorowie wszystko kupowali za pieniądze i koronę też sobie kupili w trakcie negocjacji. Handlowali wszystkim, nawet armią swoją, ktorą na dziesięć lat odstąpili Habsburgom za pieniądze i ziemię. Korupcja tak wtenczas kwitła, a kto tylko przebywał wokół Fryca to mógł się dołapać takiej fortuny, że ze zwykłego szynkarza mógł sie stać hrabią za pieniądze dzięki korupcji. Ten przykład znasz ? Katarzyna Kolbe von Wantenberg, która dorobiła się takiego majątku, ze sama na łożu śmierci powiedziała: "Łatwiej policzyć muszle na plaży Scheveningen" ( i z których czerpie jeszcze po dziś dzień paru bogatych ludzi w Republice Federalnej) Sami Hohenzolorowie bazowali na uchodźcach z innych krajów, dzieki temu rozkwitały ich miasta, a o swoją ludność wcale nie dbali, tylko o swoją własność. Armia pruska to przede wszystkim mięso armatnie. Jeśli chodzi o architekture to wszystkie prawie ich budowle to wzory z Francji czy Anglii. Ale piękne, trzeba przyznać. Podziwiam je na obrazkach. Okazy. Zona Frycka Zofia Charlotta, o której wspomniałeś miała piękny pałac, taki na wzór wersalski i z ogrodami. No ale jakie pałace miała kochanka Fryca Katarzynka Kolbe, to juz nie wiem. W ogóle ciekawa jest historia jeśli ciekawie opisują ją historycy i potrafią przytrzymać czytelnika w emocjach. Do Bismarka jeszcze nie doszłam, choć z nim to jest kłopot po dzisiejszy dzień, bo odnaleziono na Mazurach jego obelisk i problem co z nim zrobić, otarło się nawet o sądy i jak zwykle emocje. Misterpee, czy zgodziłbyś się z teorią, ze wszystko co niemieckie to najlepsze ? Tak, Wieliczka powinna być wdzieczna Cesarzowi Austrii i jakoś to uwiecznić. Szkoda, że nie ma Cesarz Franciszek Józef swojego pomnika w Wieliczce, byłby cel grzebania w jego historii i większego dociekania jego osobistości, a tak to tylko wspomnienia, ktore z czasem też umierają. Myślisz, ze się znajdzie jakiś ślad w Wieliczce tego wspaniałego cesarza co uwielbiał muzyke Straussa. Kochali go Wiedeńczycy, kochał go chyba cały świat. Misterpee, a skąd masz takie zainteresowanie historią, czy to tylko ze szkoły wyniesione, no i takie obycie w towarzystwie. Jak to się stało, ze tak masz co masz ? Oooo, ale wyszedł wpis rekord.... :) Młodzi teraz znają jezyk angielski, to więcej mogą poczytać, ja bazuję z polskich zródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jeszcze coś znalazłam 22.02.08, 20:00 Jeszcze coś znalazłam o muzyce Straussa "W pierwszym okresie wojny komendantem żandarmerii w randze kapitana był w Skierniewicach Austriak. Długo nie był na tym stanowisku ponieważ często przychodził do naszego zakładu zegarmistrzowskiego i się żalił, ze u nas przynajmniej wszystko można handlować, ze sobie jakoś radzimy , tymczasem jego żona z dziećmi we Wiedniu nie mają co jeść. Chyba nie czuł się w towarzystwie niemieckim dobrze i go usunęli dając na to miejsce innego, który bardziej się dawał we znaki Polakom. W związku z tym przypomina mi się inny wiedeńczyk, który też się zjawiał u nas. Był to człowiek w średnim wieku i najczęściej przychodził z buteleczką po zamknięciu zakładu. Rozmawialiśmy, a potem zaśpiewał nam rzewnym glosem kilka walczyków straussowskich. Przypomniało mu się miasto rodzinne, o ktorym nam opowiadał. Był to czlowiek w niemieckim mundurze, a moze ten mundur zalożył wbrew woli ? Może był nawet przeciwnikiem Hitlera ? ( Z pamietników Frenszkowskiego) A, powiedz co z tym Kosowem, ma Polska uznać czy nie uznać, zresztą co Polska ma ? Jak najlepiej zachować się w takiej sytuacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Polska i Niemcy 22.02.08, 22:39 Musze powiedziec ze mamy rosyjska romantyczna dusze i troche niemieckie wyrachowanie. Bo wilu polakow pochodzi ze wschodu i nasze slowianskie pochodzenie jest oczywiste. Z drugiejs strony nasza ludnosc miejska by pochopdzenia niemieckiego i z czasem zostala spolonizowana. Pruska ekonomia byla tak doskonala ze ksiestwo pruskie mialo dochod 6 krotnie wiekszy od ogromnej Polski. Nic dziwenego ze bylo to powodem wielkiego konfliktu. Na dodatek zniemczeni ksiazeta i ludnosc pomorza zachodniego byla nie tyle pochodzenia slowianskiego , ale poprostu polskiego. W czasie bitwy pod Grunwaldem w armi pruskiej bili sie rowniez polacy pomorscy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Polska i Niemcy 23.02.08, 21:17 Tośmy sobie historycznie Misterpee podyskutowali. Jestem akurat w temacie Hohenzollerów to ważne było rozróżniać te dwa rody. Teraz jest moda na odkrywanie swoich rodów i genealogii, a wszystko dzieki internetowi, dzięki któremu można się coś więcej dowiedzieć i jest się z kim podzielić uwagami rodowymi. Prawie każde nazwisko ma swój rodowód i każdy poszukuje go w herbach. Ale jak to w życiu jest, musi ktoś pracować dla kogoś albo ktoś musi u kogoś pracować i tego nikt nie zmieni. Nie wszyscy mogą byc dziedzicami z herbami. Ale Wieliczka też posiadała swoje kolonie i swoich wyszkolonych ludzi. Przypominam , ze moj dziadek uczył się na stolarza w samym Wiedniu i do tej pory rodzina ma takie świadectwo. Wcześniej nie przywiązywali wagę do tego, a teraz oprawione jest w warsztacie stolarskim. To jest ten akcent wiedeński, z ktorego rodzina jest dumna. Dziś noc Oskarowa, czy 'Katyń' wygra ? U nas nie transmitują tego. Wiosna już u nas jest za progiem, już ją słychać, bo wiatr halny w nocy nie pozwolił spać. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Czy Katyn wygra? 24.02.08, 03:14 w Holywood ida same kicze, gdyby nawet wygral to poprostu kazdy oscar to tak jakby dawniej nagroda stalinowska. Byc moze wygra. Katyn dla Amerykanow by od poczatku kontrowersyjnym tematem - poprostu tak mowia Polacy , co innego mowia Rosjanie, a prawda jest w posrodku. Dopiero teraz Ameryce otwieraja sie oczy, ale czyzby? Jest to wygodny temat dla sjonistow przedstawic Putina jako spadkobierce katow Katynia, a tymczasem zapomniec o Palestynie, Iraku, Afganistanie i calej reszczie. Trzeba jakos przygotowac grunt pod przyszla wojne swiatowa. I teraz film Wajdy jest bardzo na reke. Brat mojego dziadka zginal z rak NKWD na Syberi, Byl profesorem Lwowskiego Uniwersytetu wydanym w rece Rosjan przez wszystkowiedzacych "straszych braci". Moze ktos zrobi film na ten temat, na temat kim byli komisarze sowieccy? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czy Katyn wygra? 24.02.08, 23:09 Może ktoś i o tym temacie zrobi film, ale nie Wajda, bo zapowiedział, że to jego ostatni film historyczny. Tak myślę, że przydałoby się więcej takich historycznych filmów. 'Katyń' upolityczniono, mimo, że reżyser tego nie chciał. Jest to film o pewnej prawdzie, ale o małym urywku tej strasznej historii, którą nie przeżyło 40 tys. ludzi zabranych przez NKWD. Dziś się okaże jak to bedzie z tym Oskarem, chyba na 90% mozna postawić. Misterpee, mamy w lutym pełną wiosnę, kwitną krokusy i dziwy natury, bo widziałam drzewo klon, które ma liście jeszcze jesienne, brązowe i w ogóle z niego nie spadły. Czy na wiosnę będziemy grabić jesienne liście ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re; Katyn nie wygral 25.02.08, 19:24 ale zydzi dostali za tym razem austriacki, nastepny kicz. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Katyn nie wygral 25.02.08, 19:43 A dawałam 90% i przegrałam. Nie wygrał 'Katyń', ale to i dobrze, nie mam żalu do nikogo jeno do ciebie niebogo, oj Halino, oj jedyna... - jak w operze Halki aria brzmi ;))) Wygrał film austriacki i w podobnym temacie. Ten film polski i tak odegrał swoją rolę, pokazał to co miał pokazać i odbił się echem po świecie. To nie był film na nagrodę tylko uświadomienie społeczeństwa szczególnie polskiego, chyba nic więcej. Tylko, ze nasze apetyty tak wzrastały. A Czesi zgodziły sie na tarczę ponoć. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Grunt ze angela Merkel go widziala 27.02.08, 06:05 ale od Katynia na bok. Inflacja zbliza sie w USA i Europie. Nasz Lala zapowiedzial ze Nie bedzie zadnej inflacji w Brazyli. Poniewaz ceny na zywnosc pojda bardzo w gore, Brazylia bedzie coraz zasobniejsza. POdobno wykupuja zboze w USA ! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Grunt ze angela Merkel go widziala 27.02.08, 19:38 Mówisz, idzie inflacja, to źle wróży światu i nie tylko amerykańskiemu czy polskiemu. Taka inflacja zwiastuje wojną gospodarczą. Pamiętasz w historii w latach chyba 1920 jak inflacja taka ogromna była w Niemczech, że chłop sprzedał dom, a na drugi dzień mógł za to kupić tylko krowę. Taka inflacja była, ze jak baba poszła z koszem jajek na jarmark to wracała z dwoma koszami pełnymi banknotami. Albo takie czasy, że gdy się zbrojono to przetapiano wszystkie metale włącznie z monetami aż wreszcie musieli wprowadzić banknot zastępczy czyli tzw. notgeldy w poszczególnych okręgach. Czy Amerykę to czeka ? Martwi mnie to ciągłe zbrojenie, szukanie miejsca na bazy wojskowe, to źle wróży, szczegolnie dla Wieliczki, która ceni sobie pokój i spokój, a ludzie mieszkają sobie w zaciszu, dumni, że ich kopalnia soli przetrwała tyle burz i wichrów wojennych i od wieków cieszy oko turystów. Czy podziemia Wieliczki mogłyby być bazą wyrzutni rakietowych, ale cicho o tym, bo w czasie II wojny światowej miała swoje niemieckie tajemne magazyny. Zal mi tych Serbów. Zal mi żołnierzy, którzy są na misji pokojowej w Awganistanie. Dziwne z tym zbożem, bo dawniej moglismy mieć zapasy, a ponoć UE zabroniła mieć zapasy i musieli nasi wyczyścić swoje magazyny. Wiosna niezmiennie sie u nas utrzymuje, rolnicy zaczynają juz w lutym obrabiać swoje pola. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: swieta za pasem 01.03.08, 20:02 rzeczywiscie nie jest wesolo. Ale o ile dawniej konflikty byly sprowokowane przez Napoleona, Serba, Hitlera i Stalina, to swiat nie widzail ze tym glownym katalizatorem tych wszystkich wojen byli ci sami bankierzy. Dzis kazdy wie ze ze to nie Ameryka, Rosja, Chiny, Niemcy ale ONI pchaja swiat do wojny, do zaglady. Tymczasedm trzeba robic pisanki. kupilem tym razem ukrainskie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: swieta za pasem 01.03.08, 21:44 Za parę tygodni święta, ale o pisankach jeszcze nie myslimy. Mamy dziś w nocy wichure Orkan i nie wiemy gdzie zaatakuje. Mówią, ze w nocy, choć podmuchy jego mieliśmy wcześniej. W południe taki był szturm wiatru, taki zryw i tylko jeden, ze powalilo mi donice z iglakami w ogrodzie, zmiotło jakby kosą pociągnął. A jutro mamy wybory w Rosji, takie czujne wybory, bo wszystko zapiete na ostatni guzik, jak to się mówi. Nigdy bankierom nie zależało na ludziach, my to taki motłoch, to znaczy mówie o sobie, maszynka do głosowania. I jak można wybrać co jest dobre co jest złe, kiedy media i tak sterują. Jedno możemy sobie powiedzieć, jestesmy szczęśliwym pokoleniem, bez wojny i za to należy sie Bogu dzieki. Co tam góry złota, kiedy człowiek ceni życie. Cieszy się byle czym i to mu starczy. Misterpee, masz jakies marzenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: skad pochodzi slowo ORKAN 04.03.08, 16:29 zapewne z niemieckiego. Rito zobacz czy prymulki juz kwitna. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: skad pochodzi slowo ORKAN 04.03.08, 19:45 Już kwitną prawie prymulki i krokusiki. Mam zamiar posadzić tez Czarną Mańkę, to taka roślinka,piekne ma kwiaty, która najczęściej jest malowana przy chatce z ogrodem. A wiesz jak sie nazywa ? Orkan, tak dziennikarze nazwali naszą ostatnia wichurę. Ale jak wyczytałam, jest to zwykła kaczka dziennikarska. Widocznie chcieli zwrócić uwagę na następną wichurę i Bałtyk usadowili w okolicy Oceanu Indyjskiego, bo tam wystepuja orkany. Ale co sama nazwa oznacza to nie wiem. orkan 1. cyklon tropikalny formujący się w pewnych rejonach Oceanu Indyjskiego 2. silny wiatr połączony z burzą Dziękuję za ciekawy temat, bo nawet nie zwróciłam na to uwagi. A teraz mam pytanie dla Ciebie - Dlaczego przy Wieliczce na Baryczy komuna zrobiła sobie wysypisko śmieci i jak Wieliczanie mogli na to pozwolić, ze takie najsłynniejsze miasto, które wybudowało Kraków pozwoliło sobie na takie smietnisko. I dlaczego Kraków nam to zrobił ? Nie znajduję na to odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Swięto Kunegundy 05.03.08, 21:21 5 marca 1234- Urodziła się święta Kinga (Kunegunda), księżniczka krakowska i sandomierska, bohaterka ludowych podań i legend, m.in. o powstaniu kopalni soli w Wieliczce. Zmarła w 1292 roku. W 1999 roku kanonizowana przez papieża Jana Pawła II. Mamy święto patronki kopalni soli. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Witamy pana Buracheque 10.03.08, 02:13 Zupelnie nie wiem co z tym wysypiskiem, pojawienie sie pana B. przejelo mnie ogromna radoscia. Powinnas Go, Rito zaprosic do jakiego goracego tanca: www.youtube.com/watch?v=feMJx8ldhbQ&feature=email Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Mam rowniez nastepne video 10.03.08, 02:25 tym razem to bardzo filozoficzne www.youtube.com/watch?v=feMJx8ldhbQ&feature=email Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Dla pana Bouracheque cos 10.03.08, 02:38 swojego czasu mialem dwu chlopcow z Berlina. Jeden z nich przedstawil sie - nazywam sie Burak. Z Polski ? - zapytalem Nie , z Turcji. Powiedzialem co znaczy Burak po polsku i czy to jest jego nazwisko. Nie to jest imie. Teraz juz wiem ze braki polskie sa pochodzenia tureckiego. Teraz Rito popros goscia do tanga: www.youtube.com/watch?v=3zD9W9SZj9w&feature=email Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dla pana Bouracheque cos 10.03.08, 23:11 hehehe Dobrze Misterpee, jak sobie życzysz. Zatańczę te śliczne tanga z Bouracheque, choć jak śpiewa Anna Jantar - wielka dama tańczy sama to zrobię wyjątek ;)))) www.youtube.com/watch?v=UEIhx_pJCks Tylko, że mamy okres postu, może po świętach. A wiesz jaki film ostatnio oglądałam ? Taki historyczny o królowej Szkocji Maria I Stuart, też niesamowite dzieje. Ale wracając do Buraka, to i wiele nazwisk takich jest. Miałam szczęście widzieć pomnik buraka cukrowego. Prawdziwy burak cukrowy, gdzieś na przeciwko cukrowni stał. Taki duuuzy. Miło tak pocukrzyć nasz solny wątek, bo jak wiesz, do pomidorowej zupy oprócz soli również można dodać trochę cukru. Smak jest lepszy. Mówisz, że burak pochodzi z Turcji ? I może, ale na cukier przerobił go po raz pierwszy Prusak i w Prusach powstały pierwsze cukrownie. Ale się usmiałam z tego buraka. Dobry jesteś Misterpee. Teraz Misterpee prosze do walca :) www.youtube.com/watch?v=sTU55Lwc-Y4&feature=related jeden dwa trzy, jeden dwa trzy...... Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Te video sa artystyczne 11.03.08, 03:32 popatrz ile tu napiecia, jaka piekna muzyka, i kompozycja. www.youtube.com/watch?v=4u6ycs90YIk www.youtube.com/watch?v=sTp69FrSPrs Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Te video sa artystyczne 11.03.08, 22:07 www.youtube.com/watch?v=4u6ycs90YIk Oj, przepiekny uwodzicielski taniec, klasa sama w sobie. Perfekt wykonany. Jak taniec godowy to tango wygląda. Fantastiko. Można patrzeć i patrzeć i słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: czas na zwiedzanie Bunos Aires 11.03.08, 03:41 www.youtube.com/watch?v=UV_JBr0iAZI Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: czas na taniec w Belo Horizonte, 11.03.08, 04:06 stolicy stanu Minas Gerais www.youtube.com/watch?v=MdGa8LRvAio www.youtube.com/watch?v=JJdna2h4jgo&feature=related www.youtube.com/watch?v=R86vh-mWPdM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: czas na taniec w Belo Horizonte, 11.03.08, 22:23 I balet akrobatyczny i inny rodzaj Balletu Nazareth jakis taki rokowy. To aż tyle rodzajów baletu jest ? Grupo Corpo też ma wspaniały styl taneczny. Ach zabaletowałam się, a taka jestem zmęczona, oczy sie już kleją, bo chora dusza we mnie i tyle spraw domowych na głowie w ostatnim czasie. Dzięki, że jesteś Misterppe. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: a moze po lokalnym Belo czas na Rio de janeiro 14.03.08, 18:35 i na Teatro Municipal . Wlasnie tancza Dom Kichote w wykonaniu Brazylijskiej fili Wielkiego Teatru w Moskwie. Bolshoi do Brasil. Te dzieciaki sa nasze, z Brazyli ! www.youtube.com/watch?v=UtU9m2IoIf0 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: a moze po lokalnym Belo czas na Rio de janeir 15.03.08, 23:17 Cerwantes i Don Kichot, wariat, chwalący dobro, piekno, swobodę , poświęcenie i szczęście :) W Krakowie też w Słowackim występował balet Sankt- Petersburski z tą operą. I nasza publiczność oklaskiwała artystów. Ach fantazja, a w życiu tylko walka. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Po operze czas na kajaki 17.03.08, 01:18 kajakiem na Ilha Grande, 60 km z Paraty albo tyle samo z Rio de Janeiro. de.youtube.com/watch?v=a8COU9iUV80 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Po operze czas na kajaki 20.03.08, 21:57 2007 rok. A widziałeś jak wszyscy w kajakach siedzą w kapokach. Bezpieczne pływanie. Widać kościół w Party i bujne fale morskie. Piękne ujęcia z widoków kajaków. Czy to są turyści ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: szkola w stanie santa katarina 14.03.08, 18:45 www.youtube.com/watch?v=XLGOO1AjS7E Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: czas na zwiedzanie Bunos Aires 11.03.08, 22:11 To też są tam uliczni grajki, uliczni tancerze, salony mody, markety i kafejki, widoczki, ciekawe obiekty i autochtoni :) A przy tym doskonała argentyńska muzyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Pamiętasz ? 16.03.08, 22:29 de.youtube.com/watch?v=6Fuc20fzd-k Tą piosenkarkę. Własnie sobie popijam wino po bardzo cięzkim smutnym dniu i tak myslę, że szkoda być samotnym w tym momencie więc na zdrowie ! de.youtube.com/watch?v=M5_Cl6QA188&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:NIE dla sierpa i młota 20.03.08, 22:12 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,5040553.html "W Wieliczce miało powstać muzeum historii komunizmu. Nie powstanie, bo inicjatywa zbulwersowała radnych, którzy zarzucali twórcom ekspozycji promowanie komunizmu." Jak myślisz Misterpee - zabronimy jak radni ? Jak widzisz, każda inicjatywa ma czerwona kartkę, a takie muzeum zatrzymywało by turystów na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wesolych Swiat, Feliz Pasqua, 22.03.08, 08:07 Swieta sa wczesne w tym roku, ciepla w Polsce jeszcze nie ma, ale niebawem cos powieje z Rio. Co do Muzeum Komuny w Wieliczce, sadze ze radni miejsce maja racje, powinna to byc powazna biblioteka, z dobrymi referencjami i ksponatami. Wieliczka moglaby miec galerie pisanek wielkanocnych z corocznym konkursem na najlepsza pisanke, Ja mam w tym roku rosyjskie pisankie, wszystkie blekitne z ikonami i wizerunkami cerkwi, bardzo ladne na talerzu misniackim z czasow Augusta Mocnego (Augustus Rex) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Augustus Rex - Meissen 22.03.08, 08:32 www.meissen.de/ zobacz i wybierz sobie porcelane na swoj stol, Jam mam Blau Zwiebel, czyli niebieska cenule, rowniez mam pare starych kubkow i waz z 18 wieku. Rowniez mam blekitna Kopenhage. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Augustus Rex - Meissen 22.03.08, 19:32 Faktycznie piekne wzory ale i ładne logo tej firmy. www.meissen.de/index.php?id=225 A masz na zdjęciach swoje zbiory ? Najbardziej to podobają mi się figurki porcelanowe. Doskonały wyrób, miłe dla oczów. Widok na szczyty porcelanowe. Jak byłam w muzeum solniczek w Wieliczce też wywarły na mnie niesamowite wrażenie. Kilka figurek porcelanowych również posiadam, takie piękne baletnice. Masz rację, takie muzeum komunizmu to nie jest wysoka klasa i dobra marka Wieliczki, ale jak chcą pokazać zbiory niech pokazują. Bardziej powinni zrobic muzeum czasów galicyjskich, do lepszych czasów by nawiązywali , starej historii. Za wcześnie mamy te święta Wielkanocne, wyjatkowo za szybko, jeszcze czuje smak świąt Bożego Narodzenia, a tu już następne, no i wiosna jeszcze nie ta. Smingus Dyngus zimny i mycie się w wodzie rzecznej płynącej na wschód grozi przeziębieniem. Kury nioski chyba też jeszcze nie otrząsneły się po zimie wiosennej. A wiesz, że najczęstszym motywem malowania jajek jest słońce. Dawniej poganie w tym okresie obchodzili powitanie wiosny i słońca. To wesołego usmiechniętego i radosnego jajeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Raz na ludowo 23.03.08, 21:20 Dojze Boze z nieba rosi zeby sie niosłi kokosi Halle, hallelujo. Dajze Boze z nieba chmuri abi sie wom niosłi kury Halle, hallelujo. Wesołego Alleluja Misterpee i Kgeorge (niewidzialny) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Przedwiośnie w Wieliczce 27.03.08, 20:03 Misterpee, popatrz na piękne zdjęcia. Staw w Parku Mickiewicza ma już wodę. Zobacz tez na widok na warzelnię, coś wysepka zrobiła się taka mniejsza, może za dużo wody nalali. Zobacz też jak w dziwnym miejscu ustawili budynek toalety, prawie pod nogami klasztoru, a przecież tam mało ludzi przechodzi. Nie wierze by turyści pokonywali taką długą drogę za potrzebą. www.gazeta.wieliczka.pl/484/przedwiosnie-w-wieliczce---9-marca-2008/ Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Meissen 27.03.08, 20:23 piekne jest to male miasto kolo Drezna , gdzie produkoje sie poprcelane od czasow Krola Augusta Mocnego, elektora saskiego i Krola Polski. Na tej porcelanie byly herby Saksoni, Polski, Rusi i Litwy. Zobacz najpierw na miasto, zapewne jak bedziesz miala czas to zrobisz maly wypad do Saksoni. www.flickr.com/photos/tobi0406/2222085749/ Ja mam niebieska cebule czyli Blau Zwiebel porcelane z dodatkami Augustus Rex. Blau Zwiebel byl dla pospolstwa, chinska niebiesko biala porcelana, dzis jeden taki talerz kosztuje 200 dolarow. Dla dworu produkowano Augustus Rex porcelane. Ta byla w kolorach, ze zlotymi brzegami itd. Ceny na ta wachaja sie od kilkudziesieciu do tysiecy dolarow. Ja dostalem pare malutkich kubkow do kawy i spodki. Mam rowniez 3 figurki, nie sa ani pokazne ani drogie, ddna jest wysokosci 30 cm, dwie maja 15 cm. Widzialem niedawno w sklepie figurke nowa okolo 80 cm. kosztuje 24 000 dolarow. www.flickr.com/search/?q=meissen%20porcelain&w=all&s=int Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Meissen 27.03.08, 21:24 www.flickr.com/photos/7881905@N05/466028144/ Cudowny ten talerz, bardzo bogaty w ozdoby. Ale za czym porcelana dotarła do Europy to zobacz co piszą : "Tę najpiękniejszą, najszlachetniejszą odmianę ceramiki wynaleźli Chińczycy. Mieli do niej stosunek wyjątkowy - poświęcali jej tyle uwagi i teoretycznych rozważań, co Europejczycy malarstwu czy rzeźbie. Już w X w. Porcelana w Chinach była rozpowszechniona, a zachowane okazy świadczą, że przemysł ten stal na najwyższym szczeblu doskonałości. Tam też pojawili się pierwsi kolekcjonerzy porcelany - najstarsze zbiory liczą ponad 800 lat. Wieść o chińskiej porcelanie przywiózł do Europy Marco Polo (1298 r.) Dwieście lat później Portugalczyk Vasco da Gama odkrył drogę morską do Indii, dzięki czemu aż do osiemnastego wieku sprowadzano z Azji nie tylko jedwab, przyprawy korzenne i rzadkie gatunki drewna, ale także porcelanę. Była bardzo droga, droższa nawet od srebra, a handel nią przynosił ogromne zyski. W XVI-XVII w. na porcelanę stać było tylko przedstawicieli najwyższych kręgów społeczeństwa, a jednak możni chętnie otwierali dla niej sakiewki. Istniał bowiem przesąd, że porcelanowe naczynie rozpada się w zetknięciu z trucizną, podaną w potrawie lub napoju." Za czym zdołali wyprodukować porcelanę twardą w Dreźnie, a potem w Miśni to wcześniej ją mieli Włosi i Francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: porcelana 27.03.08, 20:28 popatrz jak sie ja robi www.flickr.com/photos/alikana/638378821/in/photostream/ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: porcelana 27.03.08, 21:40 A wiesz, że porcelana od dawna była ulubionym prezentem moim i kiedy były komunie moich córek to własnie wpadłam na pomysł , że najlepszą pamiatką będzie porcelana i jedna dostała , ta starsza dwa psy stojące obok siebie, a druga jednego pieknego psa. I nie żałuję, bo mają teraz swoje pamiatki, które bedą przechodzić z pokolenia na pokolenie. Pokaże Ci je na zdjęciu. Też przeczytałam ciekawe zdanie o porcelanie: "Porcelana, jako niezwykle cenny i szlachetny produkt była darem składanym władcom przez poselstwa, przekazywana przez przedstawicieli najwyższych klas spadkobiercom. Do naszych czasów zachował się przekaz: "dwadzieścia sztuk chińskiej, cesarskiej porcelany, jakiej nie widziano nigdy przedtem na dworze kalifa" wysłał Ili ibn-Isa, gubernator Khurasanu, jako dar dla Harun ar-Raszida piątego kalifa z dynastii Abbasydów, żyjącego w latach 763-809 n.e." Ten wzór cebulowy co wspominasz to wschodnie kwiaty w błekitach podszkliwanych. Zaraz wsadze zdjęcia do albumu swoich porcelan, choć na pewno nie będą one tak doskonałe. Czasami udalo mi się kupić figurkę porcelanową za grosze. Ale ogromna ilość zdjęć jest wyrobów porcelanowych. Nawet o szachach nie zapomnieli :) www.flickr.com/photos/77667545@N00/168322472/ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: porcelana 27.03.08, 23:01 schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1017663.JPG schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1017666.JPG To dopiero poczatek pokazu, jutro będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: porcelana 28.03.08, 20:37 Misterpee, to juz cała kolekcja porcelanowa. schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=624 Ale oprócz porcelany też piękne są wyroby z laki i metalu. Kiedyś to miałam hobbi zbierania figurek z jajek Kinder. Nie wiem czy u was też modne były te czekoladowe jajka Kinder z wkładką w środku ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Fajans na codzien 07.04.08, 04:43 Na codzien mam Dansk - Bistro - jest bardzo prosty, poprostu bialy, zawsze mozna dokupic, jest nowoczesny i w miare tani. www.dansk.com/pg/index.cfm?fuseaction=clp&wa=1&cl=69&kf=5 Nie widzialem Czeskiej porcelany, ale napewno oni maja rowniez doskonala. Czeskie szkla sa najlepsze na swiecie. sa rowniez dobre z Wencecji - Venini, z Francji - Lalique, ze Szwecji - Costa. Przyjem,nejj wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Fajans na codzien 07.04.08, 20:03 Fajans ? Też może być, najważniejsze, zeby było co położyć na te naczynia i smacznie zjeść. Bo chyba jadło jest najważniejsze. Chociaż nie zawsze, bo miałam taką klientkę, która twierdzi, ze jej kotek zjada tylko z porcelanowych miseczek, z innych nie ruszy jedzenia, przez co zachowała się w mojej pamięci tą wypowiedzią. Nie wiem z jakiego tworzywa teraz robią talerze, ale są w sprzedaży nierozbijalne i faktycznie takie posiadam i jeszcze się ani jeden talerz nie rozbił. Mają szansę przetrwać wiecznie i możemy jeść na nich z pokolenia na pokolenie ;)))) Co do szkła to Czesi są w tym chyba najlepsi. Kiedy w czasie Demokracji Ludowej wyjechałam do Teplice-skło to do dziś mam fantastyczne szklanki ozdobne, których w Polsce nie było w sprzedaży. Dostaliśmy z fabryki w prezencie w pieknym biało-czerwonym pudełku. To szkło jest jakby ciężkie, w porównaniu z naszymi cieńkimi szklankami do herbaty, które pękały od zalania wrzątkiem. A pamiętasz, takie tradycyjne szklanki z koszykiem metalowym jako uchwyty albo ze spodeczkami szklanymi ? Dziś już ich jest coraz mniej. Nie wiem w czym się dzisiaj pije herbatę, ja mam jeden kubeczek fajansowy z kwiatkami, ale była taka moda, ze w prezencie dostawało się kubek z jakimiś śmiesznymi napisami. Na pewno i Wieliczka ma takie prezentowe kubki, ale co tam mogłoby być napisane ? "Kocham sól" ? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wojciech Kilar 09.04.08, 22:25 pl.youtube.com/watch?v=zuQzgGlLwsw&feature=related Nie słyszałam piekniejszej melodii. Robi wrażenie tak słuchając. I ten taniec. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Nasz teatr z Paraty 10.04.08, 05:12 Jest doslownie po drugiej stronie ulicy od mojego domu. Jest to teatr marionetkowy. Wystepuja oni na caly swiecie, byli tez w Polsce. Ogladnij. pl.youtube.com/watch?v=JdZe-pTfE4Q Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nasz teatr z Paraty 10.04.08, 21:38 Oj, nie wiem co powiedzieć na ten teatr marionetkowy. Ten urywek jest tak milutki, nazwałabym go 'wesołe jest zycie staruszków'. Marionetki , a ukazują radosną starość dwojga ludzi. Tyle w tym urywku zadowolenia z zycia, mimo pracy prawie kopciuszkowej ;) Fantastiko Party ! pl.youtube.com/watch?v=JdZe-pTfE4Q Pamietam te marionetki ze stronki, którą kiedyś podałeś. Tyle tam było zdjęć ich i ten styl mi zapadł w pamięci. Te marionetki przypominają mi pewnych starych Warmiaków, sam zobacz czy nie podobni ? schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Obraz%20011%7E4.jpg Pokorni i wcale nie smucą sie życiem, samo zycie - i w tym jest piękno jego. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Czy Tusk jest ofiara holokastu? 12.04.08, 17:10 Najpierw wszyscy mowili ze dziadek Tuska byl armi niemieckiej dobrowlnie, poniewaz byl nazista, Teraz dowiadujemy sie ze byl on Zydem, a jako zyd cale jego pokolenie i nastepne pokolenia moga sie uwazac za ofiary holokastu, albo jako ci ktorzy przezyli holokast. W Polsce jest rowniez wielka sprawa tarczy obronnej , ktora chca miec Amerykanie, Zatem Tusk musi podjac decyzje, „Polska dyplomacja” zamiast stroić srogie miny przed prezydentem Putinem i przymilne – przed ministrem Steinmeierem i panią Anielą, powinna podjąć próbę wyjaśnienia, czy Stany Zjednoczone traktują nasze państwo jako kraj sojuszniczy, czy jako kraj podbity. Tylko bowiem na kraj podbity nakłada się kontrybucję, a taki charakter mają roszczenia majątkowe organizacji żydowskich, na spełnienie których rząd amerykański Polskę naciska. Jeśli to możliwe, dobrze byłoby uzyskać w tej kwestii jasną odpowiedź i wyciągnąć z niej wnioski. Z punktu widzenia polskiego interesu państwowego najgorsze byłoby powtórzenie sytuacji z pierwszej połowy lat 40-tych, kiedy sojusznicza Wlk. Brytania uzyskała od Polski licencję na frymarczenie naszymi interesami. Jeśli już musimy wyprzedawać Polskę prezydentowi Putinowi – to samemu, bez angażowania amerykańskich pośredników. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czy Tusk jest ofiara holokastu? 13.04.08, 09:55 Ponoć to była kaczka dziennikarska. Szkoda, że nie ma Kgeorga, coś by dopowiedział na ten temat. W naszym kraju jest dużo spraw nierozwiązanych, ciagnących się jeszcze od wojny. Przede wszystkim wygnańcy , których dziś nazywa sie tylko wygnańców zachodnich, a przecież wschodnich tez należy nazwać wygnańcami. Nie załatwione sprawy roszczeń, które nie sa traktowane dla obu grup wygnańców sprawiedliwie. Jedni moga żądać, drudzy nie. Czy jedna krzywda jest gorsza od drugiej ? Minęło 60 lat, a życie pokazuje nowe scenariusze i coraz gorsze dla Polaków. Sama nie wiem kim są dla nas Stany Zjednoczone i jaką rolę odgrywają, bo tak własciwie w biedzie, to nikt nie pomoże jak nie będzie miał swojego celu. A wszyscy ciągną pieniądze. Jak tak przeglądam historię, to zawsze panowało przekupstwo i tajemne układy. Weź np. Zakon Krzyżacki, w jaki podstepny sposób się zadomowili, a tylko mieli pomagać w chrystanizacji walecznych pogan. Potrzebujemy mądrych rządzących, a kryzys sie czai..... A jak Wiktor ? Znasz tą piosenkę ? Ty to masz szczęście Że w tym momencie Żyć ci przyszło W kraju nad Wisłą Ty to masz szczęście Twój kraj szczęśliwy Piękny prawdziwy Ludzie uczynni W sercach niewinni Twój kraj szczęśliwy pl.youtube.com/watch?v=9U4K0BfJ01k Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Victor rosnie, 14.04.08, 01:20 juz ma 182 cm. Uczy sie teraz niemieckiego przed wyjazdem do szkoly niemieckiej. Mamy teraz virusa, podobnego do malari, nazywa sie denque i przenoszony jest przez komary, szczegolnie na wybrzezu zielonym, to znaczy w Paraty i od Rio de janeiro w promieniu 400 km. Jest duzo wypadkow smiertelnych i ludzie choruja tysiacami, Prrezydent nawet zaangazowal wojsko zeby przjsc ludziom z pomoca. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Victor rosnie i ceny rosną 14.04.08, 19:51 Ależ wysoki już jest Wiktor, przerósł Ciebie ? Pewnie też cięzko jest się nauczyć języka niemieckiego, wszak twardy on jest niesłychanie, język oczywiście :) Plagi chorób również od wieków panowały i zbierały żniwa śmiertelne. Co jakiś czas wybuchały epidemie. Czytałam, że dawniej ludzie posądzali Zydów o rozwój dzumy, bo to oni przemieszczali się z jednego miejsca na drugie w czasie handlu obwoźnego i przenosili zarazę. A epidemia była tak straszna, ze wsie były całkowicie wyludnione. By te tereny zaludnić ściągano kolonistów z innych rejonów. No ale to było dawno, co nie oznacza, że era epidemii się skończyła. I można dbać o higienę, a tu przyleci komar - ciapnie nas i po nas. Wiesz, ciekawe co mówisz, bo w tamtym roku lata u nas prawie nie było komarów, to było dziwne, ani jeden mnie nie uciął, ani w nocy nie bzykał za uszami. Cieszyło mnie tamto lato, kiedy można było spokojnie siedzieć bez komarowej orkiestry. Może to cisza przed burzą i jakieś typy komarowe się rozmnażają. Teraz aktualnie mamy kleszcze, już jeden taki rzucił się na mojego kota i wczoraj wyciągałam go z podbródka. A dzisiaj, gdy kota wypuszczałam z domu zamamrotał tylko - biorę karabin maszynowy i wszystkie kleszcze powystrzelam - powiedział i wyleciał jak szalony. Tak był wściekły na te kleszcze. Ostro nam się zaczyna wiosna z owadami i robakami. Misterpee, a jak się bronicie przed tymi komarami, to znaczy co może wojsko zrobić w tym wypadku ? To tragedia. A nawiązując do dziadków Tuska, to faktycznie jeden z Wermahtu drugi Zyd i to wszystko możliwe, bo była wielka ilośc Zydów, a ci się nawet chrzcili. Niestety wydaje mi się, ze rządzący nie powinni mieszać się w jakieś organizacje syjonistyczne, czy wygnańcze, bo to są właśnie takie kleszcze chcące wyssysać krew. Ządać od nas 20% zagrabionego majątku, którego zniszczyła wojna nie wywołana przez nas, to przesada. Tusk powinien się licytować. Ale patrząc innym okiem kosciół otrzymał 100% zwrotu majątku. I jak tu na to wszystko patrzeć ? Możesz to wytłumaczyć. A jeszcze dochodzi do tego sprawa wyrzutni rakietowych i o których decyduje przyjaźń amerykańsko-rosyjska na polskich terenach. Nie mam pojęcia czy pojęcie o tym mają rządzący i co z tego wyjdzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: jak wojsko pomaga. 18.04.08, 23:29 Na ogol nie widac tego wojska , pomaga przez sanitariuszy i lekarzy wojskowych. Czy Niemiecki jest trudny - napewno latwiejszzy niz Polski, nie ma tyle koniugacji, w sluchu jest ok, wymawia sie tak jak pisze i jest bardzo precyzyjny. Tego nie mozna calkiem powiedziec o portugalskim, bo tu mowi sie bardzo szybko i cale sylaby sie polyka. Angielski jest na wioerchu latwy, ale wymowa ma swoje zawijasy. Dla polakow najlatwiej uczyc sie jezykow slowianskich, dla Niemcow - jezykow germanskich, dla lacinskich narodow jezyki lacinskie sa najlatwiejsze. Zanim Wiktor pojedzie do Niemiec , bedzie miec wycieczke do Francji, niech sie bawi w paryzu ze swojimi przyjaciolmi. Och dzis jest Passover . Wszystkiewgo najlepszego dla naszychmilusinskich , ktorzy to swieto obchodza. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: jak wojsko pomaga. 19.04.08, 20:21 A dajecie sobie radę z ta plagą komarów ? Powiedz jak się przed tym bronisz, macie jakieś wypróbowane metody ? Tak sie jakoś utarło, ze jak poznajesz najpierw język angielski to już cięzko idzie jezyk niemiecki w nauce. Odwrotnie jest ponoć lepiej. O wiele lepiej jest zapoznawać się z językami podróżując nic siedząc w czterech ścianach domu. Dobrze, ze Wiktora gwary nie uczysz, bo to, to jednak trzeba wssać z mlekiem matki. Zwiedzić Paryż - szczęśliwe dzieciństwo ma Wiktor. > Och dzis jest Passover . Wszystkiewgo najlepszego dla > naszychmilusinskich , ktorzy to swieto obchodza. Toś mnie zaskoczył, jakoś nie widzę milusińskich obchodzących to świeto. To chyba nie jest komercyjne święto. Widzisz co się w polityce wyprawia ? Putin nie przepuścił delegacji polskiej do Gruzji. Nie jest dobrze z życiem sąsiedzkim naszych państw. Wy takiego problemu nie macie. Europa robi się burzliwa. Czy nie uważasz, ze nasze Forum Kraków pada ? Jaka to może być przyczyna ? Lenistwo, chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: czy Forum upada 21.04.08, 22:25 zapewne tak, poniewaz jest cenzura i ludzie sa zdegustowani pasaniem ktore moze miec zle skutki. Czy Wiktor jest szczesliwy - moczywiscie jest, poniewaz ma szczesliwy dom. bez tego nie mialby to co ma. Wielcy ludziew wyrastaja nie z dobrobytu , ale z niedostatku. Dlatego trzeba dzieciom przypominac zeby zapracowaly na to co maja. Bogactwo jest zrodlem lenistwa , a to psuje okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: czy Forum upada 22.04.08, 20:02 Misterpee, masz rację, cenzura potrafi niszczyć, ale też wyzwala energię do walki jak i prawo, które dla jednych inaczej jest interpretowane dla drugich jeszcze inaczej. Ale jeszcze tak pustego forum nie widziałam, prawie bez życia. A przecież jest to Kraków miasto leżące obok Wieliczki, miasto na które Wieliczka wyłożyła ogromne pieniądze grubo wcześniej, zeby dziś mogła świecić nie tylko przykładem, ale energią życia. Na szczęście coś się ruszyło, mam nadzieje na dłużej. Dobrze też mówisz, ze zeby coś z dziecka było, to trzeba jak najszybciej puscić go na szerokie wody, bo te otulone szczegolną opieką nie nauczą sie zycia. Ty to rozumiesz, bo Wiktor w Paryżu tańczy kankana ;)))) A czy już wyczułeś duszę Wiktora - typ artysty, przywódcy, poliglota czy może filozof ? Co do polityki, to mój rozum nie jest w stanie już tego zrozumieć i nie mam pojęcia gdzie brniemy. Choć wydaje mi się , że pomysł prywatyzacji jest dobrym pomysłem. Jak myślisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Ludzie pewnie bardziej sluchaja radio Maryja. 25.04.08, 23:16 i czytaja artykuly Stanislawa Maichalkiewicza w Dzienniku Polskim. Pan Stanislaw ma doskonale pioro, i wielu wrogow pejsatych. Co Wiktor lubi - jezyki przyszly mu zupelnie naturalnie, mowi tymi w jakich sie obraca, z nauka nie ma problemu, lubi grac w pilke i wszyscy go lubia. pewnie bedzie politykiem. Rozwesel sie troche: www.toostupidtobepresident.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ludzie pewnie bardziej sluchaja radio Maryja 27.04.08, 10:01 Tak, Michalkiewicz pisze w 'Najwyższym Czasie' takim tygodniku chyba razem z JKM. Wydaje mi sie , ze są to najbardziej inteligentni ludzie, aż trudno ich rozumieć, bo trzeba znać pionki i figury by z nimi grać w szachy. Spotkałam takie opinie, że nie czytają ich ponieważ nie rozumią mimo , że po polsku piszą. Po prostu wyższa szkoła jazdy jak się to mówi, a przy ziemi mają swoje problemy niż studiować ich myśli. A Michalkiewicz wyjątkowo zna się na tych sprawach. Nie,ludzie nie słuchają Radia Maryja, może jakieś babcie i dziadki, ale ci to nawet z tranzystorkami starymi chodzą po ulicy i słuchają. Osobiście spotkałam takiego dziadka w parku na ławce :) Popatrz, jaka wolnośc jest, tyle bajkowych filmików z Bushem jest i wszystko w języku angielskim. Szkoda, bo śmaic się nie moge, no chyba że do tych obrazkow co pokazują. Musi byc tam swietny dialog. Ogromna ilośc tych filmów. Warto się cieszyć światem, szczególnie gdy jak dziś słoneczko świeci i spacereki i grille i kwitnące jablonie. Antonówki bedo zaraz kwitnac, a Wieliczka ma ich bez liku. Powiedzieli, ze grozi nam kryzys żywnościowy, a szczególnie w Ameryce i Europie. Co to za przyczyna ? Moze za duzo pól stoi odłogiem , kiedy UE dotuje pustostan. Teraz popatrz jaka jest tez wysmienita porcelana, tuz obok Wieliczki, bo niedaleko tylo A4 autostrada i juz. A ja myslałam, ze Sląsk tylko jest czarny. www.porcelanaslaska.pl/onas.php?mod1=onas/historia&mod2=onas/foto1&mod3=onas/targi/ambiente_2006&mod4=nodish Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Ludzie pewnie bardziej sluchaja radio brazyli 04.05.08, 04:53 posluchaj app.radio.musica.uol.com.br/radiouol/player/frameset.php?nomeplaylist=224&opcao=playlist albo poprostu ponizej i wybierz samba i bolero radio.musica.uol.com.br/ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ludzie pewnie bardziej sluchaja radio brazyl 04.05.08, 15:20 Faktycznie , na taki długi łikend majowy i tyle dni świąt pozostaje nam muzyka i to w domu, no może i drink jakis. Co tam polityka, co tam świat, który kłóci się ze sobą, co tam Olimpiada, która, która wypacza idee sportowe. Tylko muzyka, muzyka pozostała i pozwala nam trochę wybiec w fantazję bez względu na granice i język. Nie wiem co słucham, klikłam na Twoją stronkę i gra, a ludzie się bawią i klaskają, calkiem jak u nas. To chyba jakiś koncert jest. Radio UOL Victor e Leo śpiewa Nie sprzyjała pagoda na te świeta majowe w Polsce mimo , ze maj , wiosna - jednak słońce jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: W Brazyli coraz drozej 10.05.08, 05:39 Ale rowniez ludzie zarabiaja wiecej, Dla turystow jest drozej, zupelnie podobnie jak w Polsce Czy ogladalas Putina i Medwjedewa? Kreml wygladal wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: W Brazyli coraz drozej 11.05.08, 20:58 Doskonała oprawa była. Widać po pokazie, że Rosja to mocarstwo i nikogo się nie boi. Można powiedzieć, stara gwardia nie rdzewieje, a jego mocarskośc trwa wiecznie. Rosja potęgą jest i basta. A Ty jak myslisz ? Misterpee, zobacz jakie piękne zdjecia Wieliczki dał Forumowicz, cos w nich ciekawego znalazłam dla Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Teatr marionetek 10.04.08, 05:22 pl.youtube.com/watch?v=ZlEro6EWeyM&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Teatr marionetek 10.04.08, 21:57 Doskonała praca nóg tej marionetki, kunszt wykonawcy, wysoka klasa, by tak manipulować nogami by były jak w rzeczywistości prawdziwe. I tam muzyka współgrająca. Ale tak przy okazji, bo mi się znów coś wspomniało, że w Wieliczce jest stolarnia, jeszcze galicyjska i tam specjalnie dla mnie rodzina zrobiła taki teatrzyk z drewna i z prawdziwą rozsuwaną kurtyną i bawiliśmy się w przedstawienia z lalkami, nawet to chyba było zamówienie do szkoły podstawowej. Ale była wtenczas frajda robiąc takie pacynkowe przedstawienia. Czyli znasz wszystkich tych artystów skoro są sąsiadami w Paraty Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Yo Yo Ma w Paraty 10.04.08, 06:06 pl.youtube.com/watch?v=XInzfUvfOj4&feature=related jest to brazylijska muzyka Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wojciech Kilar 10.04.08, 21:26 Nie wiem jak Ty Misterpee, ale strasznie jestem zauroczona tą muzyką i takim wykonaniem, można słuchać bez końca. Przechodze teraz do marionetek Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss A forum Wieliczki puste 11.05.08, 13:00 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=465 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: A forum Wieliczki puste 11.05.08, 21:09 Sibeliuss, podziwiam zdjęcia. Wprawdzie mam swoje , ale te ukazują inaczej Wieliczkę. Oko moje spoczęło na: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199194,4,16,33310,sibeliuss.html na Bolesławie Wstydliwym, bo własnie czytam ksiązkę "Syn Jazdona" i królu i królowej Kindze, doskonała , historyczna książka oparta na faktach autentycznych pisana przez Kraszewskiego. To dla Misterpee fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199199,4,21,33310,sibeliuss.html Kolejka, którą po kopalni wożono cesarza Franciszka Józefa Komora Warszawa, gdzie dawniej był kort tenisowy na który nawet odbywały się zimowe Mistrzostwa Polski, a także grywał ambasador Indii z nami, bo powiedział, skoro w Chinach graja w pinponga to w Indii gra się w tenisa ;))) fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199180,4,51,33310,sibeliuss.html A teraz jest to przepiekna sala koncertowa, gdzie grany jest koncert Straussa. Komora Budryka, gdzie dawniej odbywały się bankiety wysokiego szczytu fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199179,4,50,33310,sibeliuss.html A tu przepiękne ogrodzenie metalowe, jeszcze austriackie fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199120,4,54,33310,sibeliuss.html Sibeliuss, to była wycieczka ? Misterpee, a na co najbardziej Twoje oko spoczeło ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Polska i Brazylia to jedna kulura 12.05.08, 05:29 Co do Rosji - uwazam ze Rozja jest wielka i bogata, stara nomenklatura wyjechala do USA, a nowe przewodztwo odrodzi Rosje i Europe. To jest zupelnie cos nowego. ale zobaczmy jak kultura brazylijska robi postepy w Polsce, konkretne we Wroclawiu. www.youtube.com/watch?v=X4KDzdYnW44 ma dodatek cos z Brazyli www.youtube.com/watch?v=JRP7Q5ZNqJ8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Polska i Brazylia to jedna kulura 12.05.08, 20:53 Oj, Misterpee jak to ująłeś pięknie o tej Rosji, anuluje swój wpis, boś określił ją w sposób perfekcyjny i zgodnie z moimi odczuciami, tylko, ze Ty trafiasz w samo sedno i umiesz to fachowo określić. Tak, mocarstwo Rosji się odradza w nowoczesny sposób. Również tak to odbieram. A kultura brazylijska zalewa Europę i niedługo Capoeira będzie sławniejsze od tanga. W Polsce jest jej wiele szkół. Porównując te dwa filmiki to Capoeira brazylijska jest taka naturalna i swobodna i się nie dziwię , wszak prosto ze żródła bije energia i technika. Jednak wolę tango :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Piekne piksy panie Sibeliuss 12.05.08, 05:42 Slona i slodka Uroda Wieliczki powinna byc dokumentowana codziennie. Panskie zdjecia sa znakomite. Zwlaszcza te suweniry po Franciszku Jozejie, naszym ukochanym Cesarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Piekne piksy panie Sibeliuss 12.05.08, 21:01 A nawiązując do zdjęć, to jest w nich jeden tajemniczy obiekt, który od lat rzuca się w oczy mieszkańcom, ale nikt nie wie co to jest. Na końcu ul. Kopernika, na wzgórku stoi budowla jak coś w rodzaju zamku, warowni - ja bym nazwała go Colosseum. Wpatrzcie się na to zdjecie, widać tylko szary dach na wzgórku. Plotka niesie co to bedzie wielki hotel - ale patrząc na wąską drogę wyścieloną kocimi łbami to żaden autokar tam nie jest w stanie dojechać, no chyba , ze własciciel dorożki tam postawi. Już od lat ciekawi mnie ten obiekt, lecz odpowiedzi nigdzie nie znajduję. fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199117,4,52,33310,sibeliuss.html Odpowiedz Link Zgłoś
mordotymoja.online Re:Piekne piksy panie Sibeliuss 13.05.08, 19:46 youtube.com/watch?v=1nD3-pU1JKw Das is Geil! steffen Moeller is Geil!!! Schlesien is Geil! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Piekne piksy 13.05.08, 20:00 Witaj Mordotymoja.online - hehe kope czasu i do kolekcji dorzuce Lokomotywę w gwarze warnijskiej, z nad samiuśkiej krainki tysiąca jezior. Jak mu się uda, może zdobęde taką wersję w języku pruskim z czasów pogańskich :) Stoi na banie lokomotywa, Ciajżka, łogromna i pot z niyj spłiwa - Tłusta łoliwa. Stoi i sapsie, dyszy i dmucha, Żar z psieksielnego jej brziucha bucha: Buch - jek gorónco ! Uch - jek gorónco! Puff - jek gorónco! Uff - jek gorónco! Łuż ledwo sapsie, już ledwo zipsie, A eszcze palacz wangiel w nió sypsie. Wagony do niyj podoczepsiali Zialgie i ciajżkie, z żielaza, sztali, I gwołt ludziów w kożdam wagonie, A w jenam krozi, a w drugam kónie, A w trzeciam siydzo same grubasy, Siydzo i jydzó tłuste kiełbasy. A szworty wagon pełen bananów, A w psióntym stoi sześć fortepsianów, W szóstam kanóna, ło! jaka zielga! Pod kożdam kołam żelazna belka! W sitom - dambowe stoły i szafy, W ósmam elefant, niedźwydz, żyrafy, W dziewiantam - some tuczone śfinie, W dziesiantam - kufry, paki i skrzynie, A tych wagonów je ze sztyrdzieści, Sam nie ziam, co sia w niych eszcze mnieści. Ano choćby przyszło tysiónc Giertychów ;) I sfutrowało tysiónc maltychów, I kożdy nie ziam jek sia natanżoł, To nie łudźzigno - teki to ciajżar! kanóna - armata sfutrowało - zjadło (nakarmiło się) maltychów - posiłków Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Piekne piksy 15.05.08, 20:57 · *· * * °*___ ° _*° *° \_/*° * * .* _|_ *.* * *...*...· * Na zdrowie ! Dziś mamy 15 maja - imieniny Nadziei i Zofii Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Na zdowie Pani Zofio, wszystkiego najlepszego ! 21.05.08, 01:26 To bylo Twoje swieto Rito, wszystkiego najlepszego, wiecej podrozy na rowerze po Polsce , a moze pojedziesz do Nieswierza, na Bialorusi. Jest tam jeden z najwspanialszych polskich palacow Radziwillowskich. Radziwillowie mieli tam wiele zamkow i palacow od Bialorusi po wybrzeze Baltyku. pl.wikipedia.org/wiki/Nie%C5%9Bwie%C5%BC Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Na zdowie Misterpee 21.05.08, 21:12 Dziękuję slicznie. A że napominasz o Białorusi i o wycieczce, to by się bardzo przydała, bo jak się okazuje odkrywając swoją genealogię korzenie matki własnie stamtąd pochodzą. Rodzicie mojej matki utraciwszy w dziwny sposób mająteczek zwany Roguszczyzną albo Roguscyzną przyjechali do Mińska Mazowieckiego gdzie ojciec matki wykonywał zawód szewski. Wszystkie siostry dziadków gdzieś na Białorusi zyją. Niestety słuch o nich zaginął. Może i kiedyś otrzymali ziemie od samego Radziwiłła :) Sama nie wiem, czy tez oni nie pochodzą od dawnych Prusów, którzy uciekali przed Krzyzakami, ale to już moja fantazja - dobre nie ? Tych Radziwiłłów to było przez wieki mnóstwo. Jedną, Barbarę spotkałam na zamku w Wiśniczu gdzie zmarła w ramionach króla Zygmunta Augusta. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Radziwillowna i moja babka 22.05.08, 04:23 Babka i jej brat urodzeni byli na zamku Wisnickim, pradziadek skladowal tam wina a prapradziad byl burmistrzem. Dzis mamy okazje spotykac w Wisniczu cala ta ferajne i Barbare Radziwillowne rowniez. Wiktor ma tam rowniez zdjecie na ich tle. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Radziwillowna i moja babka 22.05.08, 21:48 Jeśli na Wiśniczu spotkacie dobrego przewodnika to i ciekawe opowieści przekaże o gościach bywających w Wiśniczu. Ale ja kiedyś byłam dzień po jakiejś rodzinnej uroczystości, wywozili wtenczas bardzo duzo sprzetu i zastaw z jakiejś uczty. Pisałeś o tym. Wiśnicz jest jednym z Twoich miast rodzinnych. Czy Ci pradziadkowie wiśniccy to ze strony ojca czy matki ? Czy Twoi pradziadkowie leżą na cmentarzu wiśnickim ? A sam zamek, gdzie przebywał pradziadek miał zapasy zywności na 3 lata ponoc, a wina to ho ho. Jak myślisz, kto wypił ostatnia partię wina wiśniczówkę ? ;))0 Czy coś wiesz o nadawaniu imion na ziemiach białoruskich ? Zagadką jest dla mnie imię Zofia matki i to samo imię córki. Czy to jakaś tradycja może być , czy takie widzi mi się ? A teraz niespodzianka. Zobaczcie dworzec kolejowy w wsi Radziwiłłów pod Warszawą. Chyba nazwa od Radziwiłła ? Zwróćcie uwagę na rowery przymocowane do ogrodzenia :) i swojskim klimat fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,64828975,75425579.html Ten sam z opisem fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,64828975,75425480.html Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Radziwillowna i moja babka 23.05.08, 04:26 wydaje sie ze imiona dawano z dziada na wnuka, wiec masz po bac imie Zofia. Tak jest ze mna , ale Wiktor ma imie wedlug gustu matki. podobno tusk kurzyl mocne trawy w czasie pobytu w Peru. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Radziwillowna i moja babka 23.05.08, 20:33 Mister, nie całkiem mi to dobrze wytłumaczyłeś, bo rozumie co często po babciach i dziadkach nadaje się imię, ale żeby tak bezpośrednio po matce nadać córce - to już zagadka. Wiesz, jakie to robi zamieszanie w biurokracji. To jednak jest rzadkość. A mama Wiktora miała wolność i pewno była bez nacisków na nadawanie imienia. Faktycznie o nadaniu imienia najczęściej rządzą dziadkowie i do nich należy to prawo w/g tradycji i szacunku do dziadków. Wiem, wiem, głośno jest o tusku jako słoneczko Peru. Ale jeszcze głosniej jest o samorządowcach, którzy za zezwoleniem tuska wybrali się z darami charytatywnymi do Iraku,do bazy wojskowej, a koszty ich podróży przewyższyły skromny dar dla ubogich. Hehe, najdroższy dar charytatywny samych samorządowców z państwowej kasy. Wiesz, takich to ja bym natychmiast zmiotła ze stanowisk i na dodatek musieli by zwracać te wszystkie koszty. No ale cudów nie będzie, zostanę przy nadziei, ze kiedyś będzie bardziej kasa państwowa pilnowana i wydawana na korzystne dla Polski sprawy. Sześć miesięcy rządów za nami i żadnych rozwiązań w żadnej dziedzinie gospodarczej. A gdzie się dwóch bije PiS i PO to trzeci korzysta PSL - i to oni największe korzyści mają i po cichutku załatwiają swoje chłopskie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
olek2121 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 25.05.08, 00:14 Witamy! Ponieważ nasi miejscy urzędnicy dla organizacji Euro 2012 w Krakowie niewiele do tej pory zrobili (lub robią ale się tą wiedzą nie chcą z krakowianami podzielić) postanowiliśmy wziąć sprawe we własne ręce. Na stronie www.eurodlakrakowa.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=28 znajduje sie petycja do prezydenta Jacka Majchrowskiego o działanie, aktywność oraz jawność działań. Prosimy: podpiszcie, poślijcie dalej, zróby pospolite ruszenie jak zbierzemy 1000 to będzie można iść do prezydenta i mówić jako głos krakowian. Na razie jest już ponad 400... Pozdrawiamy Forum dla Polski www.forumdlapolski.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 25.05.08, 20:41 Poczekam na wypowiedź Misterpee. Bardzo jestem ciekawa Twojego zdania. Ja, to aż się boję powiedzieć, bo różne zdania mam o kibicach. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Popieram petycje w imieniu Paratynienses 31.05.08, 23:14 niewatpliwe wielkie mistrzostwa pilkarskie powinny miec oprawe wspanialego miasta np. Wieliczki i Krakowa. Popieram, podpisalem , Wieliczanie pojada do Krakowa na mistrzostwa. Zobaczymy was wszystkich na telewizji ! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Popieram petycje w imieniu Paratynienses 01.06.08, 21:00 To tez się wpiszę i liczę, że dzięki temu wreszcie odblokują z korków Kraków, bo teraz to on jest całkowicie nieprzejezdny. Korki, korki, a w taki upał to wiesz, można wścieklizny dostać ze stania w puszce z blachy. Liczę też, że Wiktor jako kibic piłkarski zdoła przyjechać osobiście kibicować. Tylko komu ? ;))))) Na pewno i bazy noclegowe w Wieliczce będą miały wzięcie i kopalnia. Tak, byłoby korzystne dla Wieliczki jak mawiał stary Fryc. Nasza Radwańska przegrała o półfinał w tenisie ziemnym, ale plotki niosą , że reprezentantki Brazylii są .... sam zobacz, jeśli nie wierzysz ;))) Oto artykuł z GW : www.pobandzie.pl/Pobandzie/1,86193,5257115,Goraca_sesja_pilkarki.html Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka kortami stoi 08.06.08, 20:43 Wieliczka postawiła na tenis, będą budowane dalsze korty. schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1017908.JPG Cudowne, prawda ? A teraz uciekam na mecz piłkarski Polska - Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee RePodoslki! 14.06.08, 19:31 to prawdziwy polski chlopak ! ma , panne , ubiera sie polskie koszulki z orzelkiem. w niemieckiej prasie pisze ze sercem jest Polakiem, a nogamu Niemcem, Polacy i Niemcy go kochaja, jego panna Monika to Polka. A co do rosyjskich tenisitek, piekne, ale polskie tenisistki powinny sie wstydzic ze nie ma ich zdjec na bialej plazy soli w Wieliczce. czekam na takie, Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: RePodoslki! 26.06.08, 20:37 No to będziemy mieć finał kopaczy miedzy Rosją a Niemcami. Jest takie prawdopodobieństwo. Tak, Podolski bardzo się wyróznia w tych Mistrzostwach. Ma energię i kopyto, a może i nawet inteligencje ;))) Niestety, temat piłkarski jest smutny, bo gdyby nie nasz Boruc, wyjechalibysmy z Mistrzostw z dwoma kopami goli w naszej bramce. Dlatego Misterpee, patrz na nasza wspaniałą Agnieszkę Radwańską i jej siostrę Ulę. Jest nadzieja, że ten biały sport, nie myl z solą zawojują Polki kiedyś. A Radwańskie swój kunszt zaczynały własnie na kortach w Wieliczce. Być może pokazową grę zagrają pod ziemią, jak kiedys , dawniej bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: wrocmy wiec potancowac fado w Lizbonie 28.06.08, 00:03 tym razem z bardzo nowoczenym Rodrigo Leao www.youtube.com/watch?v=W-IEmDWtbOA Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wrocmy wiec potancowac fado w Lizbonie 29.06.08, 20:22 misterpee napisała: > tym razem z bardzo nowoczenym Rodrigo Leao > www.youtube.com/watch?v=W-IEmDWtbOA Może bym i potańcowała, ale jakiejś wtyczki nie mam do youtube i nie umie pobrać. Jak dzieciaki przyjadą z wizyta do mnie to dopiero zainstalują. Teraz jestem biedna z muzyką na youtube. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wrocmy wiec potancowac fado w Lizbonie 04.07.08, 22:25 misterpee napisała: > tym razem z bardzo nowoczenym Rodrigo Leao > www.youtube.com/watch?v=W-IEmDWtbOA Widać, że stoisz murem w tym tańcu ;)))) Tengo un corazón ganando Yo sé que vos me estas escuchando Con mis lagrimas te quiero Pasión, sos mi amor sincero pl.youtube.com/watch?v=1YsbvnzxKH4&feature=related śliczne to Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: wrocmy do aukcji 05.07.08, 01:43 Ludzie kktorzy kupuja na aukcjach na ogol znaja sie na tym co kupuja, placa tyle na ile ich stac i w relacji do swoich spekulacji. Trzymanie pieniedzy w banku to poprostu strata, gra na gieldzie = jeszcze wieksza strata, zloto nie jest zle, ale sztuka dobrze kupiona to prawdziwy dochod. Tylko pare lat temu mozna bylo kupic van Gogha za pare milionow dolarow, dzis cena idzie w dziesiatki milionow. Moja porcelana nabrala na wartosci 3 razy w przeciagu paru lat. A zydow nie kupuj, sa to brzydkie obrazy i koniec. Rada dla pana jak dojechac do Wieliczki. Sadze ze nawet taksowki nie sa drogie, kolej jest elegancka , a busiki z dworca albo z pod poczty jeszcze tansze. Jezeli ten pan biega to 14 km w jedna strone to naet nie polowa maratonu, a od ostatniego przystanku tramwaju to zaledwie pare kilometrow. Wiec Rito idz na internet i kup cos u Christie. sa tam rzeczy za miliony , ale moze cos znajdziesz za pare dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wrocmy do aukcji 05.07.08, 22:33 Tak, to są koneserzy dzieł, znawcy sztuki. Ale własnie czytałam gdzies , że obrazy, znaczki, pocztówki wyszły z mody kolekcjonerskiej. Zalił się kiedyś Fibak, że stracił na swojej kolekcji, że się nie opłaca. Może mówisz i Brazylii. Chociaż i w Ameryce dolar też stracił. Christie aukcje nie dla mnie są. Ale pooglądać mogę :) Wystarczy, ze się wybiorę na targ staroci i coś wypatrzę ciekawego. Zyda nie kupie, choc mówia , że przynosi szczęście. Co tam, szczęście się nie szuka, ono samo przyjdzie :) No i największy klopot będę miec z glowy, strach przed kradzieżą dzieł. Boisz się ? ;) Jestem za tym , by ten Pan wybrał się do Wieliczki piechtą, jak dawniej bywało. 14 km to nie tak daleko, za dwie godziny będzie. Szkoda tylko, ze po drodze nie spotka już taboru cygańskiego, bo by mu może coś zaśpiewali i zatańczyli. A był kiedyś : pl.youtube.com/watch?v=JR3OR-juSaM&feature=related Misterpee, lubisz cygańskie melodie ? Macie tam Cyganów ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Christie's ostatnia aukcja 05.07.08, 01:50 zobazc - ceny sie wachaja. Oczywiscie my nie bedziemy dobrymi klientami Christie's. Tu trzeba miec duzo forsy. www.christies.com/LotFinder/searchresults.aspx?intSaleID=21508#intSaleID=21508&sid=9f3f9ea0-b0d4-45c5-a114- 8b0ad9e5caef z naszym budzetem lepiej sprobojmy www.ebay.com Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Christie's ostatnia aukcja 05.07.08, 22:45 Ciekawe obrazy. Wy tam macie swój styl. Na przykład zobacz na ten obraz dwóch pustynnych wojowników na koniach www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?pos=4&intObjectID=5093987&sid=9f3f9ea0-b0d4-45c5-a114- Całkiem podobny mam obraz olejny dwóch wojowników na koniach ale tatarskich. Muszę kiedyś pokazać. Albo ten: www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?pos=7&intObjectID=5093990&sid=9f3f9ea0-b0d4-45c5-a114- Całkiem przypomina pojedynek z Tatarami. Częsty motyw malarski w Polsce. Jak odmienna jest kultura i historia w obrazach róznych narodów. Niemcy zaś prawie w ogóle nie malowli Tatarów, no bo biedacy z nimi prawie nie walczyli. Polacy to taki był naród, ze co zbudowali chatę, to wieczne najazdy były i spalili chatę i dom. Dlatego też, chyba najdłużej w Europie utrzymały się chaty drewniane, no bo to i szybciej zbudowac i taniej. Nidy dom nie był pewnien na tych terenach - jak nie ze wschodu, to z zachodu i lecę spać, bo mi się o ciemku cos tak łatwo opowieści plecie ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Christie's ostatnia aukcja 06.07.08, 19:08 kliknij na "sort by" a nastepnie " low to high price" czyli niska do wysokiej ceny i zobaczysz ze sa tam rzeczy, ktore ty moglabys nabyc. 30 dolarow to nie jest wiele. www.campaignforliberty.com/blog/?p=115 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Christie's ostatnia aukcja 06.07.08, 22:49 30 dolarów to nie za wiele, szczególnie po dzisiejszym kursie dolara do zlotego. Klopot tylko z angielszczyzną i porozumiewaniu się. To nie przelewki, zle zrozumieć i wpadka na wieki. Kiedyś zdarzyło mi się pewną reklamę w języku angielskim podpisać, a okazało się , ze to faktura była. Do dziś mam to w pamięci. Zla jestem, bo nie trafiłam na starocie, całkiem co innego mnie zatrzymało w tym pędzie za starociami. Innym razem. A czy wiesz, że Wieliczce dziś królowały orkiestry dente i na placu zamkowym były występy orkiestr. To już wchodzi w tradycję. Szkoda, że mnie tam też nie było. Trzeba by poszukać w YouTube. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wrocmy wiec potancowac fado w Lizbonie 09.07.08, 22:26 misterpee napisała: > tym razem z bardzo nowoczenym Rodrigo Leao > www.youtube.com/watch?v=W-IEmDWtbOA Doskonały utwór, a jaki tekst Co za swoboda Brawo Misterpee za gust :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Voltar, wroc! 12.07.08, 03:43 www.youtube.com/watch?v=A6artkfX54s&feature=related nie ma jak ta nowczesna muzyka i mila piosenkarka. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Voltar, wroc! 12.07.08, 22:56 Marlene Dietrich mi ta piosenkarka przypomina. Coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Deep Blue, granatowy blekit 12.07.08, 03:47 piekne zdjecia www.youtube.com/watch?v=CyUaCw1_xAg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Deep Blue, granatowy blekit 12.07.08, 23:07 Tak, zdjęcia i muzyka jest piekna. Popatrz Misterpee, ile piekna jest ogólnie w naszym watku o Wieliczce. Samo piękno. I wcale nie żartuje. Tylko, że melancholijnie się zrobiło, późna noc, a czlowiek rano wstaje, by powrócić do dnia codziennego. Jaki jest Twój dzień codzienny ? pl.youtube.com/watch?v=1YsbvnzxKH4&feature=related jo, lalili jo, lala....la... to jest luz Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: kultura globalna w Wieliczce 16.07.08, 10:21 to swieta prawda. Na nszym blogu omawiamy wielkie sprawy tego swiata, kuture, polityk, sztuki piekne, sport, turystke, geografie, finanse, a nawet pilke nozna i tenis. Czy odwiedzilas ostatnio koscilek swietego Sebastiana i rozkoszowalas sie zapachem kwitnacych lip? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: kultura globalna w Wieliczce 17.07.08, 20:15 Wcale się nie dziwię. Wszystko to w Brazylii prosperuje dobrze, no i nie narzekacie na finanse. Niestety w Polsce projekty mogą być piękne, ale zawsze czegoś brakuje, jak nie ma przepisów, ustaw, biurokracji to znów pieniądze, zezwolenia, strajki. Jakieś błędne koło mamy. Wiele ludzi odcina się już od polityki, bo to i pojąć ani ogarnąć nie da się rady. Jeden dziennikarz z czasopisma Angora był zwiedzać Brazylie i sam pisze, że jadąc z lotniska do Rio de Janeiro, przejźdza się autobusem obok dzielnicy biedoty, a tam widzi piękne boiska sportowe, korty tenisowe, koszykówka itd, takie obiekty, że tylko pozazdrościć, każde miasto Polski by zazdrościło takich boisk. Teraz rozumię dlaczego na takim wysokim poziomie jest u was sport i tacy dobrzy sportowcy. Biedni, żeby coś osiągnąć musza się wysilać i muszą mieć motywację i ciągną do sportu i..... macie sukcesy. No bo rzadko sie zdarza, albo i w ogóle by bogaty był dobrym sportowcem - dobrze to rozwiązaliście. Oj tak, muszę tam pojechać zakosztować smak kwitnących lip. Dobrze, ześ przypomniał. Nastawię sobie cel na najbliższy czas - kwitnące lipy, te najstarsze przy modrzewiowym starym kościółku. Może nawet da się zerwać na herbatkę. W tamtym roku, to tam nazbierałam trochę jabłek, bo i jabłonie stare są i rosną bez ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: mieta na herbatke 19.07.08, 23:15 dobre sa skorki z jablek, skorka z marakuji, setki rodzajow miet, suszone brzoskwinie, kwiat jasminu, .........zobacz dalej, niemal ze wszystkiego mozna zrobic herbateke. Herbatka z ryzu podwedzonego - znakomita. dostaniesz w sklepie japonskim. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: mieta na herbatke 21.07.08, 21:13 Wiem, herbat teraz u nas pod dostatkiem. Oferują sklepy najrózniejsze ich smaki. Z najlepszych plantacji indyjskich, cejlońskich, chińskich i afrykańskich oraz japońskich, ale najlepsza, ta najlepsza to jest herbatka z pokrzywy, herbatka z mięty, teraz własnie z lipy. Oj, nie byłam pod kościółkiem św. Sebastiana bo musiałam lecieć na Rynek Debnicki porobić zdjęcia kamienicy w której mieszkał Feliks Nowowiejski. Ale w przyszłą to juz na pewno wybiorę sie na kwiaty lipy. Nasze herbatki z soczkami z malinek, agrstu, wisni czy truskawek. Wszytkie te soki aktualnie są robione na długie chłodne i zimowe dni. Spiżarkę trzeba zapełnić, bo to nie wiadomo co to w tym świecie będzie ;))) Dawniej to się w twisty bawiono, a teraz sa już zakręcane buteleczki i rach ciach szybciutko się zrobi. A czy wy robicie przetwory na chlodniejsze dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: tym razem 9 minut n scenie w Lizbonie 12.07.08, 03:54 www.youtube.com/watch?v=P4UKhoWaIks&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: moje ostatnie nabytki - meissen 12.07.08, 20:20 solniczki jak solniczki, ale waza ma Polski herb z pogonia litewska, herbem Rusi i Saksoni. my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=558353&picture=7776444 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: moje ostatnie nabytki - meissen 12.07.08, 22:42 łoł, co za cudo, brak mi już w mysli pieknych przymiotników. Ale masz okaz, jakie dekoracje na tej wazie, jaka secesja, bogate ozdoby, malowidła - bogate zdobnictwo. Muzealna klasa. Jak Ty to trzymasz , by się nie rozbiła ? Patrzyłam na ceny www.antyk.net.pl/sklep/meissen.php Takiej wazy nie ma nigdzie. Cena musi byz też wyskokowa :) Ale, ale Misterpee, zauważyłam że na Twoim zdjęciu jest też stara, bardzo stara ksiązkA na której stoi ta waza i nie wiem co jest cennejsze, czy ta książka czy ta waza ? ;)))) A dalej jest lampka mosięzna w postaci pegaza, też pewnie arcydzieło. Prowadzisz sklep z antykami ? Juz nie wspomne o solniczkach, takie to nawet nie ma w muzeum w Wieliczce. Jednak kiedy byłam w muzeum zamkowym w Wieliczce zrobiłam zdjęcie niektórym solniczkom schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/P1011732.JPG schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/P1011733.JPG o rany, zobaczyłam teraz, że posiadam taka sama solniczkę co jest po lewej stronie tego zdjęcia, taka dziewczynka w fartuszku schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/P1011735.JPG już sprawdzę naocznie, zaraz wracam Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: solniczka 12.07.08, 22:46 Alez oczywiście, ta sama dziewczyneczka co w muzeum stoi schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/P1011735.JPG Tylko, że nie ma pod spodem żadnego znaczku firmowego tylko dziurka okragła jedna, a na głowie same dziureczki. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tym razem 9 minut n scenie w Lizbonie 12.07.08, 22:13 misterpee napisała: > www.youtube.com/watch?v=P4UKhoWaIks&feature=related Przepiekna sceneria tych tańców. A sama tańce to kunsztyk, sztuka sama w sobie. Niby balet niby taniec nowoczesny i do tego połaczenie wschodu słońca, taniec z muszlą w dzień i tańce po zachodzie słońca, a nawet przy pełni księzyca. Jak moja fantazja wyobraźni mówi jest to taniec całego jednego dnia. Fantastyczna kolorystyka i fantastyczne fantazje taneczne. Wykorzystane muszle, muszle które pewnie szumia falami morskimi. Doskonała muzyka. A zakończenie jest fenomenalne, ten układ nóg w tańcu, te znaki figur z nich stworzone. Pełna fantazja. A może mi powiesz co ten taniec ma przekazać widzom ? Wyczytałam, że to wykonuje Teatro Alfa - São Paulo Brasil . Masz to na żywo, a ja zapraszam Teatr Alfa na występy do Teatru Slowackiego. Własnie teraz odbywają się w Krakowie imprezy Teatry uliczne. Nie powiem, że się wybieram na nie jutro wieczorem, bo zapeszę. Dzis mieliśmy taki upał, że prace można bylo wykonywac tylko wieczorem. A mom co robić , bo własnie wymyslam w ogrodzie kącik w cieniu i robie rewolucję. Zagospodarowanie ogrodu to też sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Zobacz co jest u mnie w ogrodzie 29.06.08, 01:50 Pieknie kwitnie i pachnie frangipani, brongmansja , orchideje i mnostwo innych krzakow. Ale Brazylia nie tonie w kwiatach tak jak Europa latem i na wiosne. Krajobraz jest albo zielony albo pustynny. my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=558353&picture=7672078 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Zobacz co jest u mnie w ogrodzie 29.06.08, 20:41 Dawno mnie nie było, ale i wakacje i zmiana branży w pracy mną tak zawładnęła, że hoho, żadnej nudy nie widzę. A tyle się wkoło dzieje, bo i piłkarze zaraz będą kopać piłkę, jutro Radwańska Wimblendon zawojuje, a od spraw politycznych całkowicie mnie odsunęło, kiedy obok w realu mam emocje o dreszcze przejmujące. Ale kto nam powiedział, że życie będzie łatwe. Nikt tego nam nie obiecał. Ty to masz zycie, kwiatami usłane. Patrzę dokładnie na album, bardzo dokładnie i między kwiatami znajdują się perełki porcelanowe. Zgadza się, Wasze kwiaty są całkiem odmienne od tych europejskich. Choć te widziałam w ogrodach w wielkich donicach i w różnych kolorach. my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=558353&picture=7672095 Wiesz jaki kwiatek posiadasz w swoim zbiorze "Męczennice" "Żadna roślina nie jest tak związana z Wielkanocą jak passiflora, po polsku zwana też męczennicą. W jej oryginalnie zbudowanych kwiatach dopatrywano się symboliki Męki Pańskiej." Widać , ze rośnie na całej kuli ziemskiej. my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=558353&picture=7672081 img384.imageshack.us/img384/3851/m281czennica2sg8.jpg A wiesz, że u nas wraca moda na różane ogrody. Dawniej to sadzono tylko iglaki, jakies dekoracyjne roślinki, a teraz wyobraź sobie wracamy do Czarnej Mańki czyli dawnych malw, krajobraz wiejski no i dużo róż. Teraz nawet w kolorze niebieskim. Ogród bez róż to nie ogród. Mnóstwo cudownych kolorów. No zaczyna się mecz, Niemcy pewnie wkraczają na boiska - widzisz ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Zobacz co jest u mnie w ogrodzie 29.06.08, 22:33 te porcelany to prawdziwa misniacka waza z 1750 roku krola Augusta Mocnego. Migurki male sa duzo mlodsze, a jajka maja koszulki niebieskie, rosyjskie. co do kwiatow - roze sa piekne i w Polsce kwitna bardzo dlugo, u nas jest za goraco i poprostu roz nie ma z wyjatkiem poludnia. W Paraty orchideje kwitna choc gdzie, sieja sie same i w widac je na drzewach e korze. Bromelie sa najbardziej pospolite. Meczennica to nasza marajua, ma swietne owoce, a placek z marakucha i kurczak w sosie marakuchowym to sa same delicje. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Popatrz na solniczki z misni 30.06.08, 22:14 A wiesz Misterpee, u nas w tej chwili króluje szarlotka. Szarlotka na kruchym tradycyjnym cieście. Doskonała w smaku i rarytas podniebienia. Z jabłuszek wielickich. Takie prosty placek, bez udziwnień tylko cukrem pudrem posypane. Takie mniam, mniam. Mozna jeść, degustować się i patrzeć na porcelanke równie starą jak szarlotka. Ta miśnicka waza musi byc kosztowna, nawet bardzo, bo jak patrze na Allegro to ceny zastraszające. Ja swoją porcelane musze sprawdzić, bo jak się dowiaduję jej historię, to jest ona zakupiona zaraz po wojnie na terenach zachodnich. Jeszcze Niemcy wysprzedawali je na targach. Dlatego taki piękny jest świat, że rózne kwiaty i roślinnośc rośnie na róznych stronach świata. Popatrz się np. palma tez nie rosnie w naszym klimacie, ale kto wie czy nie urośnie ? Teraz mamy takie upały, suszę i nadchodzą jeszcze bezdeszczowe upały, a zimy łagodne. Sniegu prawie wogóle nie było, to ziemia sucha. Nie zdziwię się jak zaczną u nas rosnąć róże pustynne. Gdzieś mam taki kwiatek, w słoiczku z piaskiem, jak na niego kropelkę wody poleję to rozkwita. Ale u was podawali jest tylko 14 stopni. I jak po meczu się czujesz ? Niemcy kaput ;))))) Nie pomógł Podolski. Popatrz na solniczki z misni aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=390926293 Ceny solniczek nie sa drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: solniczki z misni sa drogie 04.07.08, 02:15 w zaleznosci od roku, gatunku, metryki i ile kto da. Ta waza pewnie moz kosztowac strasznie duzo. za solniczke podobna z twoich ilustracji, dobrej jakosci, dobrego rocznika placi sie przecietnie 300 = kilka tysiecy dolarow. Te najlepsze sa w domach aukcyjnych. wiec zalezy od szczescia. Niedawno jedna z pierwszych ksiazek Kopernika poszla u Christie za niemal 2.5 miliona dolarow. zobacz na internecie co jest wystawiane teraz u Christi albo Soutby. www.seewald.com/collector_info.htm Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: sotheby ostatnie katalogi 04.07.08, 02:21 popatrz na ceny wywolawcze browse.sothebys.com/?browsesort=lot_sort_number&cat=1&event_id=28720&g=1&hp=&hpc=&i=1&page =2&sale_id=L08310 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: sotheby ostatnie katalogi 04.07.08, 22:18 Wszystko ma swoją cenę, ale są rzeczy bezcenne jak serce na dłoni, zdrowie, sumienie itd Widzę wielkie ceny dla kolekcjonerów. Myślisz, że ludzie kupujący te dzieła sztuki bardzie kochają przez to sztukę ? Nie wiem jak na to patrzeć, ale ja patrzę tak by obraz coś mówił sobą, nie jak w tym powiedzeniu: 'Mówił dziad do obrazu, a obraz do dziada ani razu'. Własnie się wybieram na targ staroci kupic obraz, coś mnie natchło na to. Jedne kubują cuchy, żeby humor sobie poprawić, a ja idę na obrazy. Chce kupic 'żebraka', albo 'żyda' - cos w tych portretach jest. Kwiaty na obrazie do mnie nie przemawiają hehe i tak patrze na sztukę :) A jak Ty patrzysz na nią ? To mi wpadło w oko: www.sothebys.com/app/live/lot/LotDetail.jsp?lot_id=159476896 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: 'kaszasa' 04.07.08, 22:06 Fotografie wystawione na aukcji. Po angielsku pisze, a ja prosta, gwarowa, gdzie mi tam taki język. Nic nie bande godać, bo foto só przepsiankne. Tan las nad brzegam jyziorka je pszepsienkny. Ale powiedz mi, czy ta fotografia jest z 1904 roku i dlatego taka droga? �The Pond-Moonlight,� taken on Long Island in 1904, sold for $2,928,000 No i mówisz, że w porcelanie liczy się rok produkcji. A jak poznać który rok, jak nie ma daty na porcelanie, jedynie marka. Domy aukcyjne to dla bogatych, tam faktycznie ceny podbijają róznymi sposobami. Kiedyś to i ja sama podbiłam cenę nieznanego wina, no bo rozumiesz, malo kto może cene porównać jeśli marka wina jest mało znana. Teraz przeczytałam w takim alkoholowym czasopismie, że najlepszy brazylijski drink to 'kaszasa' czyta się tak po polsku. Pijesz 'kaszase' ? Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 04.07.08, 13:13 Czy możecie mi powiedzieć czym tanio dojechac z Krakowa do Wieliczki? i jak jest ze zwiedzaniem jaskiń? trzeba mieć przewodnika? Chodzi mi o wypad w 2 os. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 04.07.08, 21:54 Postaram się odpowiedzieć stylem Misterppe - a więc Sanyuu, najtaniej będzie dojechac do Wieliczki na rowerze. Taką jazdę preferujemy najbardziej. Jest prosta autostrada i ile masz sił w nogach by pedałować pod górke i z górki to tak szybko będziesz na miejscu. Ewentualnie wrotki czy deska na wrotkach i też dojedziesz. Bez biletu i bez benzyny, która drożeje z dnia na dzień. A już najwazniejsze, bez korków na autostradzie ;))) Zwiedzać jaskinie możesz bez przewodnika, a nawet musisz, bo opłata przewodnika taka specjalna, na dwie osoby jest bardzo droga. Dołaczysz się tylko do jakiejś indywidualnej wycieczki i bez problemu zejdziecie schodami w dół, a tam już zajmą się wami podziemni ludkowie. Dobrze Mistrpee, czy jeszcze coś dodasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 07.07.08, 12:00 Widzę że żarty się was trzymają :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 07.07.08, 20:28 Tak troszeczkę lubimy pofolgować sobie o soli i solniczkach :) No i nie zapomnij, że sól wielicka wybudowała Kraków, rzadko kiedy przewodnicy o tym wspominają. Nawet bitwę pod Grunwaldem wygraliśmy dzięki wielickiej soli, no bo przecież czym by zakonserwowano mięso dla tylu wojowników potrzebujących energii i siły na zwycięstwo. Słynne przysłowie mówi - przez żołądek do serca - no więc bez soli zupa byłaby niesmaczna. Misterpee lepiej to tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
szwip2 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 07.07.08, 15:57 s6.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=122425 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka -św. Kingi 27.07.08, 22:36 Byłam na "Dniu Wieliczki" akurat występowała Majka Jeżowska i trochę zabawiłam się z publicznością, a ogromna ilość była. Postawili wczoraj nowy pomnik św. Kingi w parku Kingi. I wiesz jak go zobaczyłam, to ze śmiechu się kulałam, no bo wiesz to jakieś art dzieło - niesamowite, ludzie aż za boki się brali i się dziwili. Nie o taki pomnik chodziło. Chciałam już pokazać, byś sam określił co to jest, ale galeria wysiała w Krakowie i postaram się do innego albumu te zdjęcia włożyć jak i pięknie pachnące lipy pod kościółkiem Sebastiana. Ladny parking zrobili, tez Ci pokaże. Niestety ta mała Wieliczka, dziś była prawie zakorkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka -św. Kingi 28.07.08, 22:29 fotoforum.gazeta.pl/72,2,858,82720596.html Powiedz swoje zdanie Misterpee na temat tego pomnika św.Kingi. Cos pocieszającego, by ludzie Wieliczki nie chodzili załamani ze spuszczoną glową. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Och , nie widzialy galy swietej Kingi 10.08.08, 19:46 Lepsze to niz nic, ale za nim powiem cos na ten temat to pokarz zdjecie tego dziwactwa. Pewnie Tusk pozowal jako swieta Kinga, albo arysta byl na pogrzebie drogiego Beleslawa. Podobno Boleslaw ma zostac swietym , wiec kolej teraz na kopelnie zeby mu dedykowac kaplice. Czy lato dopisuje w Kleinpolen? Zapewne caly rzad teraz zaciagnal sie walczyc w Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Och , nie widzialy galy swietej Kingi 10.08.08, 23:32 I dobrze, bo szkoda martwić oczy tym widokiem. Nie wiem dlaczego znów Galeria Kraków jest nieczynna. Będę musiała zmienic galerie. Lato dopisuje w Małopolce, choć dziś przekroczyłam jej granice by udać się w poszukiwanie skarbów na zamku w Chęcinie. Odnalazłam buty Mistrza zakonu krzyzackiego, który po przegranej bitwie pamietengo roku 1410 został pojmany i odwieziony do Chęcina do lochów. Niestety uciekł i dalej zakonem kierował. Sladów Wieliczki nie znalazłam. Byłes w Chęcinie ? schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=671 Zamilczę o drogim Bronisławie, lepiej milczeć, jakoś nie miałam serca dla niego. A dziś to trudno ufać ludziom, sama już nie wiem kto jest dobry kto zły, kto prawde mówi a kto oszukuje. Prawdy już chyba nie ma na tym świecie. Jeśli chodzi o Gruzję , to wydaje mi się, że chodzi o ropę. Niemcy zabezpieczają się rurociągiem przez Bałtyk, a Polska chciałaby ciągnąć od Gruzji. Nie chce wojny, nie wierzę by ona trwała dłużej, tego nikt nie chce, nie rope kosztem wojny. W Brazyli macie spokój, Europa zaczyna się kisić w swojej biurokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Och , nie widzialy galy swietej Kingi 10.08.08, 23:40 fotoforum.gazeta.pl/photo/1/hb/za/ys1i/RzTBZz5q7bfWiMFZDB.jpg Teraz możesz dokładnie popatrzeć na wizję artysty pomnika św. Kingi. Nie takiego pomnika Wieliczanie oczekiwali. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Co za rzezba !!!!!!!!!! 11.08.08, 12:50 Istotnie jest to tam nie w piec ni w dziesiec. Artysta mial rzeczywiscie objawienie po zjedzeniu sera szwajcarskiego, a miasto stracilo kupe forsy. Co do Gruzji - Rosja postepuje dokladnie tak usa, Na dodatek wojne zaczeli najemni instruktorzy, a Gruzja placi za to. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Co za rzezba !!!!!!!!!! 11.08.08, 20:10 No widzisz, coś strasznego ta rzeźba. Wcale nie pasuje do krajobrazu ani historii galicyjskiego uzdrowiska. Takie coś to w swoim ogródku mógłby rzeźbiarz postawić , a nie w Parku Kingi. Bardziej pomnik Straussa by pasował. Brak gustu władzom Wieliczki. Ciekawe ile zapłacili z miejskiej kasy ? A widzisz co może ludnośc Wieliczki ? - nic, tylko się podśmiewują, bo nie są w stanie nic zrobić. Ponarzekają i koniec, tak jak my możemy narzekać na polityków i nic. Wielcy rządzą, a wielka jest Rosja i ja bym się tak nie wychylała, i nie ryzykowała konfliktu z Rosją. Na NATO czy UE też nie można liczyć, bo nigdy tak nie było, by wszyscy mówili jednym głosem. Swiat to taktyka i technika. Nie prorokuje to pokoju Misterpee. Mislisz, że coś w świecie zmieni Obama ? Europa jest nim zauroczona :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Manekin Piss Kaczor dla Wieliczki 29.11.08, 04:37 Zauwazylas Rito ze rzezba w parku Kingi jest niestosowna. Zauwaz jednak ze obywatele stolecznej Brukseli sa dumni ze swojego malenkiego siusiajacego chlopca - ' manecin piss'. Byloby to rzeczywiscie doskonale dla turystyki calego regionu, gdyby ustawiono w Wieliczce pomnik siusiajcego Kaczora, a moze nawet dwuch, albo nawet w towarzystwie tego wielkoluda Sakaszwilli. Poniewaz moje podroze i obowiazki oswiadly mnie od domu , nie mialem czasu zeby wpasc na ten doskonaly pomysl. Pozdrfowienia dla Rity i calej Wieliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Manekin Piss Kaczor dla Wieliczki 29.11.08, 21:48 Jestem za! Witaj Misterpee jak zwykle pełen fantazji i pomysłów. Tylko szkoda, ze Wieliczka o tym nie pomyslała, by powiązać symbol Kingi z siusiającym chłopczykiem symbolem unijnej Brukseli. Mozna by do tego towarzystwa wpleść jeszcze Straussa wiedeńskiego. Bylibysmy na pewno w centrum zainteresowania. Tak trochę jeszcze posolić do smaku, byle tylko nie przesolić i Wieliczka doskonale wypromowana. A jakby tak jeszcze zamiast siusiu leciała solanka krystaliczna to Bruksela jest rozłozona na lopatki, ich chłopczyk spaliłby się ze wstydu, ze tylko zwykła woda ciurka z jego siureczka ;))))) Z tą rzeźbo Kingi to Wieliczka okropnie przesoliła. Przy okazji na jeszcze lepszy pomysł wpadłam, a jakby tak chłopczyki wielickie siusiali tylko za wysłaniem esemesów to chlopaczki na siebie by zarabiali samym siusianiem. Przerwa sie przydała Misterpee, oprócz monitora, dzieje się wiele tez poza, normalne zycie biegnie dalej. Tylko że coraz więcej kłopotliwe, wiele informacji, tak wiele, że zagubić się można we wszystkim. Tu Bombaj, tu komisje sejmowe, to stocznie padają, to węgla brakuje, a tu.....szkoda wymieniać, bo nic dobrego nie widać i nie czuć na przyszłość. A wiesz, że każdy region bije się o tego chlopczyka z siuskiem. Miał juz ubranie Krakowiaka, Kaszuba, a teraz ponoć promuje Warmię i Mazury :) Pozdrawiam. A wiesz , ze w Wieliczce zyja dobrzy ludzie ? [img]https://bi.gazeta.pl/im/2/4567/z4567422X.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Manekin Piss Kaczor dla Wieliczki i Pequi 30.11.08, 01:40 Rowniez plywajacy pomnik na stawie salinarnym bylby znakomity. Moglby to byc plywajacy kaczor , albo Tusk. Radze Ci zebys ugotowala ryz z owocami Pequi, smakuje doskonale, ale musisz uwazac - pod jadalna zewnetrzna warstwa owocu jest warstwa igielek, bardzo cienka, moze 1 do 2 milimetrow. Moga sie one wbic w podniebienie i wtedy bedziesz chora na dobry tydzien. Zatem podaj je swoim zlotoustnym wrogom i nie mow jak to jesc. Moze na polskich stronach znajdziesz wiecej na ten temat en.wikipedia.org/wiki/Caryocar_brasiliense Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Pequi 30.11.08, 01:59 To jest po Polsku : barwybrazylii.bloog.pl/index.html?id=2843627&_ok=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Pequi jako kosmetyk 30.11.08, 19:20 Pływający pomnik z Tuskiem, a wokół kaczuszki, stado kaczuszek, i Tusk z oczopląsem ;)))tz z ruchomymi świetlistymi oczami ;) Kucharka prosta jestem, ryż jedynie w gołąbkach trawię albo w pomidorówce, to takie wielickie jadło. Wrogów nie mam, jedynie są ludzie inaczej myślący, tylko dla kawału mogłabym zrobic ryz z owocem pequi. Myslisz, że te pegui sprzedają w Polsce, skoro tylko drzewa brazylijskie tak owocują ? Czytałam ten blog, bardzo ciekawy i fajne zajęcie ma Magdalenka. Dwa lata siedzi już w Brazylii podziwiając okolice. Pisze też, że zapach gotowania pequi roznosi się po sasiadach, ale tylko oni cenią ten smak, turyści chyba są niechętni temu zapachowi :) Wyszukałam równiez, ze miąższ z owocu pequi bardzo dobrze działa na sucha skóre kobiecą, czyli musi być to też w kosmetykach. A Wieliczanki pod wpływem solnego powietrza moga mieć sucha skórę. Z tym pequi możemy przyjśc z pomocą. Coś się dzieje z kopalnia soli, coraz częściej mówią, ze kopalni zagraża woda, że naukowcy utracili kontrole.... Coś sie dzieje w polityce Tusk też ujawinił w tajemnicy, ze kryzys jest większy niż myslimy .....dlatego będą podwyżki i to wódki. Nie pomysli chłop, że jak chce podwyzki to niech podwyższa luksusowe trunki, a nie tym dla których jest to pierwsza potrzeba, bo co jak co, jak mówio, że lepiej niech się chałupa księdzu spali niż rozbić flaszeczkę gorzałeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wesolych Swiat 20.12.08, 07:26 Wesolych Swiat dla Rity i calej Wieliczki sklada caly swiat. Miejmy nadzieje ze w Polsce wszystko tanieje , sklepe sa pelne gruzinskich win i koniakow, bakali, owocow tropikalnych, a szczegolnie zwyklych owocow jak np. swerze wisnie i brzoskwinie z Czile. U nas drozyzna daje sie do tego stopnia za skore, ze nawet banany sa drogie w sklepie, choz mozna je urwac za darmo przy drodze. Zapewne po wielkanocnym Karpiu bedziesz miala kaczke na pierwszy dzien Bozego Narodzenia. A jak sie ma Kaczor? czy wyzwoli Istambul od panowania tureckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wesolych Swiat 20.12.08, 20:01 Wesołych i Spokojnych Misterpee i Wieliczko jak w tej cudownej melancholijnej i zimowej piosence. de.youtube.com/watch?v=gL6k5kLH6eM Jak słucham i oglądam takie obrazki to oczy wilgotnieją. Bo gdzie jest jeszcze taki spokojny świat ? Tyle co się napatrzymy na filmik. Piękny wirtualny świat. A w Polsce jeszcze tak nie widać kryzysu, towarów pod dostatkiem, benzyna tanieje. Ludzie kupują, szykują bogate święta, nie słyszę by gdzieś coś brakowało. Nie mam karpia, dorsz bez ości bedzie. Mała rodzina mi została, wszyscy się porozjezdzali, to kaczka w buraczkach też zbędna. Jutro dekorację domu robię i otwieram święta na całego. Cięzko w tym czasie o politykach mówić. Całkiem do światecznego nastroju nie pasują. Tak sobie myślę, że świata nie zawojuję, nie mam też na niego wpływu, a świat polityki to jedno wielkie bagno. Kiedy pomysle o dzisiejszych wielkich polskich autorytetach i politykach oraz ich wyczynach na rzecz zbawienia ludzi, to przypomina to pszczelarskie powiedzenie: "z gowna miodu nie zbierzesz". Nie mamy prawdziwych elit politycznych. A co bys Ty zrobił na naszym miejscu ? Na kogo głosował, kiedy nie ma na kogo. Sam szajs hehe. Az strach, bo ten co ścigał przestępców teraz sam jest ścigany. Paranoja. A wiesz, że w Gdowie jest konkurs szopek z masy solnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wesolych Swiat 22.12.08, 05:35 de.youtube.com/watch?v=iSlj2nfHuaw nasze drzewko w Rio de Janeiro jest ogromne, ale nie ma nastroju prawdziwej choinki. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Wesolych Swiat 22.12.08, 05:47 de.youtube.com/watch?v=Vax0uBcDXSA to samo ,z innej kamery Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wesolych Swiat 22.12.08, 22:09 Jak to nie ma nastroju, przepiekna parada otwarcia światecznej choinki. Faktycznie, bardziej są to klimaty wielkiej techniki petard niż baśniowych klimatów gwiazdkowych. Elegancka i wystawną macie tą choinkę. A tęsknisz za bajkowymi klimatami ? Może kiedyś powrócą :) A u nas już w oknach świecą się lampki na choinkach, juz czuć klimat. Pięknie bedzie w górach jak snieg spadnie, ale czy spadnie, kiedy dziś traba powietrzna zawitała do Polski, zniszczyła kilka domów pod Radomiem i dalej zapowiadają wichury. Przyjmiesz kolendników Misterpee ? Tej tradycji pewno nie macie. pl.youtube.com/watch?v=Uu3v17FFM0s Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:Szczesliwego Nowego Roku 01.01.09, 00:15 Zcze calej Wieliczce i jej pierwszej Damie - Ricie, wszystkiego najlepszego. Dla Rity - zeby jedna z komor solnych zotala nazwana jej imieniem. A po Sylwestrze wszyscy powinni isc pod Barana i pokakac trcche na nartach. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Na Nowy rok zyczenia operowe 01.01.09, 00:38 www.youtube.com/watch?v=TmWFnpCoEEo Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Na Nowy rok zyczenia operowe 01.01.09, 00:56 Zdrowia Misterpee, dużo zdrowia, radości i pokoju niech nam ten roczek przyniesie. W Wieliczce sie teraz bawią doskonale pod ziemią, ale na narty to tylko w góry do górali trzeba jechać. Bardzo poważnie rozpoczynacie tam u siebie Rok 2009 kiedy u nas najlepsza zabawa jest w rytmie disco - niech zyje wolnośc, wolnośc i swoboda, niech żyje zabawa i dziewczyna młoda. Chyba coś z pogaństwa mamy ;)))) Albo, hej sokoły, hej sokoły omijajcie góry lasy pola doły, albo karuzela, karuzela, na Bielanach co niedziela, smiechu beczka i wesela, a muzyczka, muzyczka nam gra :) Fajna zabawa dziś · *· * * °*___ ° _*° *° \_/*° * * .* _|_ *.* * *...*...· * A w świecie..... to wiesz najlepiej co sie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Niedlugo wielkanoc 09.03.09, 02:48 Co slychac w Wieliczce? Koscviol w Lazanach pewnie odnowiony, snieg stopnial, pan Tusk pogodzil sie z panem Kaczynskim, pieniadze juz nic nie znacza. Czas pomyslec o Babie Jadze. Zamiescile ostatnie zdjecie Wiktora ( starzeje sie) oraz zdjecia z Brazyli(stolicy) i z okolic Brazyli gdzie odwiedzilismy znajomych. my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=334539&picture=9624204 Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niedlugo wielkanoc 09.03.09, 20:07 Łoj, żyjesz Misterpee :) Bo to wiesz, kryzys. Sam mówisz, że już nie o pieniądze chodzi tylko o egzystencję tysięcy albo miliony ludzi. Ho ho, co nas czeka. O Wieliczkę się nie martw, turyści wpadają do niej oknami i drzwiami i nie tylko, bo i dla tubylców organizuje się różne wspaniałości jak wiesz. Na pewno wiesz, bo jak wspominasz o okolicznych wioskach to wiadomo, że jesteś wiedzący nie z tej ziemi. Zacznijmy od wioski Łazany i tego ciekawego kościoła. Ciekawe niesłychanie, popatrz. Myślisz, że w tym kościele leży rodzina Lubomirskich ? Jak tam jest nagrobek to i musi być też coś więcej ? Prawda ? "Kościół p.w. Znalezienia Krzyża Świętego Ufundowany przez Jakuba i Stanisława Lubomirskich w XVIw. Drewniany kościół istniał w tym samym miejscu już w XIIIw. Legenda głosi, że kościół budowali dwaj olbrzymi. Jeden stał na górze w Łazanach, a drugi karczował las na przeciwległej górze Stryszowa, a wielkie sosny przerzucali przez dolinę Raby. Warte uwagi są pochodzące z różnych epok od późnego gotyku do baroku ołtarze, chrzcielnica, stalle, epitafia. Najbardziej interesującym obiektem w kościele jest schowek na monstrancję wydrążony w pniu rosnącego tu niegdyś wiekowego dębu obmurowanego w trakcie budowy kościoła w 1586r. We wnętrzu można również podziwiać późnorenesansowy nagrobek rodziny Lubomirskich." Fajna stronka www.wieliczka.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=14&id=100&Itemid=180 Chyba zrobie sobie takie wycieczki z tej stronki. W Bodzanowie jest drewniany kościółek. Wiktora nie mogę zobaczyć, stronka opery jest nieotwieralna. Internal Server Error my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=334539&picture=9624204 Zmarł Religa - popatrz jakie to życie dziwne i przeciwnicy Jego, teraz oddają mu hołd w słowach, a wcześniej drwili z profesora na sali sejmowej, obrzucali błotkiem. Jak to jest...... Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Niedlugo wielkanoc 10.03.09, 01:51 otworzylem, widocznie mozna to otwiera tu, a nie u was. ale sproboj jeszcze raz. os lazan w strone choragwicy jest duzo nowych willi, nowa klasa z krakowa sie tam buduje. Ladny widok na Tatry przy ladnej pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niedlugo wielkanoc 10.03.09, 19:59 I mnie się udało otworzyć, ale dopiero o 19 z minutami przez google. Faktycznie Wiktor to teraz prawie dorosły Mlodzian. Wąs mu sie juz wysypał, a to znak ...... że wkracza na nowe drogi. I o jakich planach marzy ? Będzie wielkim piłkarzem, czy nadal ma ochotę zostać prezydentem Polski albo Wieliczki ? Takie to plany snulismy dla Wiktora :) I jak ? To jest piekne zdjęcie. Gdzie to jest ? my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=334539&picture=4884388 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Niedlugo wszystkim bedzie dobrze 10.03.09, 21:01 to zdjecie jest z Florencji. Wiktor od lata bedzie studiowac w Niemczech, wiec moze do Wieliczki wpadnie na swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niedlugo wszystkim bedzie dobrze 10.03.09, 22:17 Hohoho, to będzie bliżej Polski niż Brazylii. Uuuu, to się europejskiego życia nauczy. Nie boisz się ? A przede wszystkim ma szanse pojąć za żonę Wieliczankę. Powiedz, na co go kształcisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Kto to wie? 12.03.09, 20:43 Moze zostanie magistrem tak jak kwasniewski, albo profesorem tak jak gierymek, albo bedzie konsulem Polski w belo Horizonte - obecny konsul jest brazylijczykiem z 3 generacji; konsulem Francji jest pan Bernardes z Belo, ktory nie mowi po francusku. Kto to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kto to wie? 13.03.09, 19:49 hehe, ale trafne porównania stosujesz. Jedynie co wiemy to to , że nie wiem co jutro będzie. A dziś jest trzynasty i piątek, to lepiej nie wróżyć przyszłości. Wiele można planować, a potem sie okaże, że żadna praca nie hańbi ;)))) Jak nie będzie potrzebował zarabiać to i nic nie będzie musiał robić. A wiesz, że byłam na targach staroci i zobacz jakie pamiątkowe rzeczy schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1019084.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pierwszy dzień 15.03.09, 09:13 wiosny Taki widok dzisiaj jest w domach krakowsko-wielickich. Okno od strony wschodniej, a do niego kuka słoneczko w pełnej krasie. Wszystko oświetla, promienie padają na monitor, na klawiaturkę , na telewizor i zasłania obrazy. Nic nie widać, jeno kurz wszędzie, pozimowy kurz tańczący w promieniach słonecznych. Takie sa wiosenne promienie słoneczne w pomieszczeniach. Za to wyjście do łono natury daje nam rozkosz. Dobrze napisał Misterpee - pierwsze krokusy, hiacynty juz się pokazują, a zawilce juz nawet kwitną. Oj, jak musi być pięknie w lesie i na Grabrówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kgeorge Na Krzemionkach 13.06.09, 20:43 kwitnie już jaśmin. Jego zapach roznosi się po okolicy, przez okno wchodzi do domu. A o porannym koncercie kosa i zięby, tudzież innego ptactwa już nie wspomnę. pozdr. dla forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Na Krzemionkach 14.06.09, 08:56 Witoj, witoj Mośćpanie A kogóz to moje oczęta zobaczyły ? Gość w dom, Bóg w dom. Ajajajaj, jak cudownie teraz mamy zielono na Krzemionkach. Faktycznie jaśmin kwitnie wszystkimi kwiatami. Ptaki śpiewają jakby miały zapłacone. A kasztany juz przekwitły...... A Wieliczce nowy obiekt w parku budują. Wybiorę się , może nawet dzisiaj. Misterpee , nas opuscil, a moze jest gdzies na urlopie, teraz wszedzie jest komputer. Opuścił i zapomniał. A ja byłam w Raciechowicach w czasie kiedy kwitły jablonki. Jak tam cudownie było. Mam nawet zdjęcia, co za kwitnąca trasa, okolicy kwitnacych jabłoń. Jak się to mówi, byłam w odpowiednim miejscu w odpowiedniej porze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Albumy Opera 02.07.09, 22:04 Przepraszam, ze podnoszę watek. Jest kłopot, bo albumy opery sie nie wyświetlają. Znacie przyczynę tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Wieliczka nie ma kina 12.11.09, 17:36 a to szkoda, bo w kinie wyswietlano kiedys znakiomite filmy. Teraz trzeba pomyslec o budowie w Wieliczce opery dla calej Kleinpolen, bo ta krakowska przy rodndzie wyglada jak wcisniety pawilony na skrzyzowaniu autostrad. W Wieliczce zlokalizulny opere przy Parku salionarnym, z wielka fontanna i placem wypelnionym rzazbami. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka nie ma kina 12.11.09, 19:25 Oj, nie ma , nie ma kina Wieliczka i wcale mnie to nie smuci, raczej radość tryska z oczów, widząc jak po milczącym czasie Wieliczka pnie się w górę Na Zdrowie! Saude! Zdrowie najważniejsze :) Dokładnie Misterpee, w Wieliczce zbudowano basen, zrobiono piaskownice w Parku Mickiewicza ale nikt nie pomyślał o budowie na tym ogromnym placu gmachu Opery. Byłaby to inwestycja na miarę Coloseum. Szkoda, że rajcy miasta nie wychodzą z fantazją w przyszłość, tylko bawią się w baseny, które po jakimś czasie nie zdają egzaminów. Ile to już basenów było w Wieliczce, a każdy po jakimś czasie zamykali i bankrutowali. I masz rację , do tej krakowskiej opery ciężko się dostać po przez te skrzyżowanie autostrad. Kiedyś próbowałam, ale na zły pas wjechałam i prawie w Katowicach się znalazłam. Najpierw trzeba się nauczyć dojazdu, potem podziwiać nowy gmach opery. A do Wieliczki, jedna autostrada nas zawiezie. Marzą Wieliczanie o operze na kształt Wersalu z ogrodami. A miejsca jest dość Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Basen trzeba pielegnowac 13.11.09, 14:10 tak jak kazada inwestycje. Opera wielicka bedzie natchnieniem dla Uni Europeskiej. Beda tu przyjezdzac na nauke spiewu ludzie tacy jak Angela Merkel, Obama, a moze nawet prezydent Izraela. odwiedzilem niedawno Opere Lwowska na konert zespolu Kozakow Kubanskich, bylo bardzo wzruszajace dla calej polsko - ukrainskiej widowni. Zapowiadano w 2 jezykach, po ukrainsku i polsku. www.youtube.com/watch?v=lnn7JZ2Vmks Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Basen trzeba pielegnowac 13.11.09, 20:24 Masterpee, co za piękna pieśń, co za piękne wykonanie, co za piękna kraswaica i jakie wspomnienia suną po głowie, bo wiesz trafiłeś w nutkę wspomnieniową. Pociąg ze Lwowa w komunie jedzie torami tu tu tu tu tu, do Kijowa, okna pozaciemniane przez dnie i noce i w każdym przedziale głośnik z muzyką, nieustajną muzyką takich właśnie nutek i takich pieśniczek. Pajeli cudownie, ale to cudo dopiero teraz czuję i gdy teraz to słyszę to aż miękko na sercu. Wzruszyłeś mnie , że dech zapiera i czym więcej słucham tym wiecej popadam w kozacki klimat. Kiedy będzie można ich w Wieliczce posłuchać albo w miejscowości kolo Wieliczki zwanej Krakowem wielickim? A czytałeś "Cichy Don" Szolochowa ? Miesiąc temu skończyłam, też piękny. Gdzie są dońcy kozacy ? Tych z nad rzeki Kubań właśnie słuchamy w pięknych pieśniach. Byłes tam osobiście ? A jak Wiktor, zdrów ? :) Acha, bardzo często wcześniej tej pieśni słuchałam, przyznaj też cudowna. www.youtube.com/watch?v=IWKNdPXYxjk Trzeba by było pomyśleć o wielkim koncercie dla Markel i Obamy wielkich pieśni slowiańskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Feliz Natal e Proapero Ano Novo 19.12.09, 03:49 Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku dla Rity (Zosi) i mieszkancow Wieliczki oraz powiatu Wielickiego. Zeby nasze przemile miasto i wspaniale okolice mial pod swoja imperialna opeka w niebie nasz wielki cesarz Franciszek Jozef, zeby strzegl nasze wielkie skarby i przywrocil do Galicji nasza historyczna stolice Lwow jako zpojnie dwu bratnich, aczkolwiek zwasnionych narodow. Nie zapomnijmy o Slasku i Uni Europejskiej. Wieliczka bedac ta bliska Slaska jest rowniez perla Euroazji, jest spojnia miedzy Galizien und Lodomerien i cesarstwem Rzymskim Europy. Bylaby wiec doskoalym miejscem przyszlej olimpiady zimowej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Feliz Natal e Proapero Ano Novo 19.12.09, 18:36 Wesołych Świąt Misterpee, Wesołych Świat dla Party, dla Rio de Janerio i całej Brazylii oraz całego kontynentu Ameryki Południowej. Zdrowych i Szczęśliwych Świąt życzę również Mordotymoja również. Misterpee, potrafisz robić miłe niespodzianki. Ciałkiem podobnie jak cesarz Franciszek Jozef, który doprowadził kopalnię soli i Wieliczkę do rozkwitu. Wieliczka jest dumna z Franciszka Jozefa i zawsze o Nim pamięta w swoich uroczystościach czy imprezach muzycznych, balach i koncertach. Niestety, Wieliczanie nie potrafią się rozwijać i inwestować w przyszłość. Przkład pomnika św. Kingi w parku przy kopalni - niewypał. A teraz przykład nartostrady pod Baranem. Kiedyś buł, dzisiaj nie ma, ale za to w Podstolicach otwierają przepiękny obiekt narciarski. Wieliczka, jakoś się do tego nie może zabrać. Popatrz podstolice-ski.pl/index.php?page=wyciagi Piękne, prawda ? Mam zamiar się tam przejechać i zobaczyć. Misterpee, dobrze wiesz, że kiedy zaczną budzić się narody, zaczną budzić się demony. Nie wiem jak przeżyjemy EURO 2012, a co dopiero olimpiadę zimową. Pokoju życzę wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Feliz Natal e Prospero Ano Novo dla Podstolic 20.12.09, 20:43 Ni ma sprawy, Podstolice to przeciez tez Wieliczka, bo Wieliczka rozciaga sie do Dobczyc ! Wiec dobrego szfunku i skakac ci zycze w Podstolice - Wieliczce. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Feliz Natal e Prospero Ano Novo 21.12.09, 19:47 No niby tak, ale szkoda, ze pod Baranem zaniechano. Opowiem jak było jak tylko się tam wybiorę. A czy Ty wybierasz się teraz na plażę ? Pogoda zmienna jest na tym świecie :) Misterpee, mam coś świątecznego dla Ciebie Zaczyna się to co najpiękniejsze, świąteczny klimat Czujesz ? www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3169996 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Boze Narodzenie w Kopalni Soli 29.12.09, 03:56 Tym razem w Zapaquira kolo Bogoty w Kolumbi. Oczywiscie nie dorownoje Wieliczce, nawet nie ma szybu jak u Danilowicza, aje ma swoj urok. Przy okazji zobacz jak Victor obchodzil swieta w Giessen. Pozdrowienia i jeszcze raz Szczesliwego Nowego Roku. my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=1502261&picture=20295071 Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Boze Narodzenie we Lwowie 29.12.09, 04:15 We Lwowskiej Operze ogladalem Chor Kubanskich Kozakow i zrilem pare video. Pozylam 2 Linki. Po Nowym Roku zaladuje 2 wiecej.Dobre na Nowy Rok! A twoja kartka swiateczna Rito byla znakomita. www.youtube.com/watch?v=AflhxmZC3VA&feature=PlayList&p=0FBFF5A77CAE0FEB&index=0 www.youtube.com/watch?v=FnYxr1U4EL8&feature=PlayList&p=0FBFF5A77CAE0FEB&index=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Boze Narodzenie we Lwowie 29.12.09, 15:21 Dobrze Ci wyszły te filmiki i zbliżenie ładne i muzyka dobrze zgrana. A czy takie filmiki możesz też zrobić z wycieczki do Kolumbii ? Teraz wszystko jest na You Tube :) Przyjde jeszcze złożyć życzenia A wiesz, że tych Kubanskich Kozaków mam w ulubionej muzyce. Może dlatego, że przy słuchaniu ich serce mięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Boze Narodzenie w Kopalni Soli 29.12.09, 15:09 Kłaniam się nisko Misterpee i ogromnie się cieszę w swojej przepięknej Wieliczce, gdzie nie tylko Boże Narodzenie jest najpiekniejsze, ale i Sylwester pod ziemią najciekawszy. Nie mogę tego powiedzieć o; > my.opera.com/paratyminas/albums/showpic.dml?album=1502261&picture=20295071 Wcale się nie otwiera i pokazuje Errror w dalszym ciągu, nic nie widać, a szczególnie prawie dorosłego już Wiktora. To Ty siedzisz w średniowiecznej osadzie górniczej w Zipaquira. Na głębokości ok. 200 m pod ziemią znajduje się tam wykuta w soli katedra, z której pięknem konkurować może jedynie kaplica Św. Kingi w Wieliczce :) Faktycznie, jesteś w miejscu przypominającym Wieliczkę po części, ale krajobraz masz tam niesłychany i pewnie towarzystwo również. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Nowy Rok w Kopalni Soli z pola Negri 29.12.09, 17:13 To najslynniejsza polska spiewaczka. Spruboj otworzyc Myopera , a potem poszukaj Paratyminas, potem znajdz Giessen albo kopalnie. www.youtube.com/watch?v=WvYYo_2w2sU Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Nowy Rok w Kopalni Soli z Ordonka 29.12.09, 17:35 www.youtube.com/watch?v=Gere_K02mGE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nowy Rok w Kopalni Soli z pola Negri 30.12.09, 11:02 Dotarłam do albumu MyOpera, oglądałam i dopiero po takich mlodzieńcach widać jak czas biegnie do przodu. Och Pola Negri, polska śpiewaczka, aktorka, Wielka artystka podawała za swoją date urodzenia 31 grudzień 1899, choć urodziła się w innej dacie. No cóż, z tymi datami to każda kobieta ma klopot. To jest jedno o czym lepiej zapomnieć :) Pozwól wznieść toast za wszystkie daty urodzenia kobiet. 100 lat Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Ksiezyc bedzie swiecic nad Wieliczka na N Rok 31.12.09, 04:54 At the twilight, a moon appeared in the sky; Then it landed on earth to look at me. Like a hawk stealing a bird at the time of prey; That moon stole me and rushed back into the sky. I looked at myself, I did not see me anymore; For in that moon, my body turned as fine as soul. The nine spheres disappeared in that moon; The ship of my existence drowned in that sea. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ksiezyc bedzie swiecic nad Wieliczka na N Rok 31.12.09, 09:57 Ale tylko w nocy. Nie utoniemy Misterpee, zawsze się żegluje. Poezja jest piękna, tak piękna jak piękny jest widok na rozświecone gwiazdy tańczące z księżycem. My to na ziemi musimy mieć słońce w sercu i tego Ci życzę w nadchodzącym za parę godzin Nowym Roku. Dziękuje za pokazanie mi jednej z piękniejszych pieśni, choć nie z Wieliczki:) a da się lubić. Może ten zespół wystąpi pod ziemią. My już odliczamy czas do Nowego Roku www.youtube.com/watch?v=SxYqcdmDFLg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ksiezyc jest zaćmiony 01.01.10, 00:58 nad Wieliczką, a może też i troszkę zadringolony Witaj w Nowym Roku Misterpee Jutro popłyniemy daleko, jeszcze dalej niż te obłoki, poklonimy się nowym brzegom, odkryjemy nowe zatoki Szczesliwego Nowego Roku Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Gorale do tanca 01.01.10, 23:37 Wieliczka jest bez watpienia uzdrowieskiem i to uzdrowiskiem gorskim, czyli alpejskim. Czas wiec na tance tyrolskie w okresie Noworocznym. www.youtube.com/results?search_query=tirol+musik&search_type=&aq=f Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Gorale do tanca 02.01.10, 19:16 Coś w tym jest - już zaczyna tym pachnieć. Otoczenie wokół kopalni soli bardzo korzystnie się zmienia, ale tańce tyrolskie to raczej nie słychać , jeno Krakowiaka pewien zespół tańczy. W kopalni był jak co roku Sylwester i mówią, że po raz pierwszy były wybuchowe piękne petardy, niestety tylko na ekranie :) Misterpee, co za nieszczeście tam u was - lawiny z błota. A w Rosji podwyżka alkoholu o 80% Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Caly czas deszcz 04.01.10, 05:16 Zobacz co sie stalo , przeszlo 60 ofiar, deszcz spowodowal obsuniecie sie gruntu i lawine blota. Tragedia. Paraty nie bylo w centrum tej tragedi, ale pobliska Angra i Wielka Wyspa (Ilha Grande) ucierpialy najwieksza tragedie. Po tej fali deszcu nastapi okres komarow - DINGE- ktore znowu przyniosa jeszcze wiecej ofiar, Czasami liczba ofiar w samym stanie Rio de Janeiro przekracza setki. video.globo.com/Videos/Player/Noticias/0,,GIM1184425-7823-ESPECIALISTAS+EXPLICAM+AS+CAUSAS+DA+TRAGEDIA+EM+ANGRA+DOS+REIS,00.htm l Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Caly czas deszcz w stanie Sao Paulo 04.01.10, 05:22 Miejscowosci gorskie ns "drodze zlota" ucierpialy rowniez, Reportaz z Cunha ( miejscowosc powyzej Paraty) i Aparacida (Brazylijska Czestochowa) . video.globo.com/Videos/Player/Noticias/0,,GIM1184406-7823-CHUVA+CAUSA+ESTRAGOS+NO+INTERIOR+DE+SAO+PAULO,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Caly czas deszcz w stanie Sao Paulo 04.01.10, 19:20 Rzeka płynie przez Aparacida. Takie osuwiska ciężkie poleciały, pochowały żywcem wiele domów. Czy macie tam teraz jakiś stan wyjątkowy ? 'Ładnie' u Was rok się zaczął. Mieszkańcy tych wiosek są wstrząśnięci. Straszne to video.globo.com/Videos/Player/Noticias/0,,GIM1184714-7823-EQUIPES+DE+RESGATE+BUSCAM+POR+CORPOS+EM+ANGRA+DOS+REIS,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Caly czas deszcz 04.01.10, 19:12 To prawdziwa tragedia Misterpee dla tych miejscowości. Jest tam wgrane więcej filmów to widać to błoto lecące z gór. Nawet drzewa z korzeniami zabierało. Jeszcze mówisz, że komary zaczną swoje robić, oj to w strachu pewnie ludzie tam żyją. A czy nie masz zamiaru wyjechać na czas tej plagi w bezpieczniejsze miejsca? Straszne rumowiska pozostały. Paraty miało szczęście, wielkie szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Usuwiska, deszcz 04.01.10, 23:21 Paraty lezy okolo 2 kilometry od pierwszych gor i nie ma tak spadzistych gor jak na Wielkiej Wyspie i Angra dos Reis. Przez Paratu plyna dwie rzeki z gor i one moga wywolac powodz. Szosa z Rio do Santos ma wiele uszkodzen, w tym . rowniez w okolicach Paraty. My jestesmy teraz w Belo Horizonte, mamy nadzieje ze okolice beda spryskane czyms przeciwko Dinge. Dine to wielka plaga niemal calego wybrzeza Brazyli - niemal od Florianopolis do Bahia, Sczegolmnie okolice Rio. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Usuwiska, deszcz 05.01.10, 19:20 To was uchroniło pewnie i nie byliście na drodze lawin. Powodzie wszędzie bywają. U nas najczęściej po obfitych opadach śniegu i nagłej odwilży. Dobrze, że w bezpiecznym miejscu jesteś w tym mieście. Jednak te komary to plaga. A co będzie z Karnawałem brazylijskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Zapmna i karnawal bedzie jak zwykle 06.01.10, 22:57 Bedzie radosci co niemuara, zwlaszcza po tym okresie deszczow, katastrof i DINGE. www.youtube.com/watch?v=qrhE1pEZUB8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Zapmna i karnawal bedzie jak zwykle 06.01.10, 23:09 No tak, Brazylia to radosny kraj, a święto to radość i jak mawiają nasi górale, lepiej ażeby się plebania księdzu spaliła niżli flaszka wódki rozbiła ;)))) Świat u was będzie szalał w raju niezrównanego piękna w oddechu wolności i niesłychanej energii. Pokaz na cały świat. Szkoda, że transmisji nie będzie - oglądalność by była większa od meczów piłkarskich. Wieliczka ma się dobrze, choć bardzo dobrze promuje się Tarnów. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Karnawal, olimpiada i dobra ekonomia 08.01.10, 01:35 wszystko wiec bedzie wesolo w Rio, a przy okazji Olimpiady Paraty i Wielka Wyspa beda miejkscem gdzie mozna bedzie odpoczac po wielkich atrakcjach metropolitalnego Rio i Sao Paulo. www.youtube.com/watch?v=v0RHt_Cm5aM www.youtube.com/watch?v=qQfeDayTht0&feature=related www.youtube.com/watch?v=xXYSxVmdJ84&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Karnawal, olimpiada i dobra ekonomia 08.01.10, 17:46 No prosze, prosze jak radośnie, wesoło i sportowo spędzacie czas. Imponująco i dziko wygląda ta Wielka Wyspa, tylko cos wam ścieżkę dzwiękową zabrało i bez muzyczki oglądam. A na dodatek, kiedy u nas zapowiadaja duże opady śniegów, zawieje i zawieruchy to ciepło jest popatrzec na boso prze wyspe :) Trochę raju tam macie. Nasze gazety donoszą o brazylijskich kłopotach - Grozi nam katastrofa i wstyd - ostrzega brazylijski minister sportu. www.sport.pl/pilka/1,65029,7431402,MS_Brazylia_2014__Mundial_bez_pieniedzy_.html To i u was walka o pieniądze. Ale przed tym musimy przezyc polskie EURO :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Karnawal, olimpiada i dobra ekonomia 13.01.10, 20:00 Misterpee, widziałeś ilu ludzi zginęło w Haiti. Alez tragedia. Trzęsienie ziemi, moment i ludzi nie ma. Nikt się tego nie spodziewał. Tak zaczyna się rok na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeknht Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 18.01.10, 20:03 www.youtube.com/watch?v=LXKPNQplsPQ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wieliczka - nasz raj i nasza nasza nadzieja 18.01.10, 20:13 Dziękuję, w zamian zapraszam do kopalni soli w Wieliczce. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Wesolych Swiat dla Rity i Wieliczki 31.03.10, 17:39 Czas Rito na rowerowe wycieczki po Wieliczce , amoze nawet dalej do Lazan i do Gdowa. Zanim zdecydujesz sie na taka eskapade, wez swoj rower do mechanika rowerowego, niech sprawdzi czy wszystko dziala po zimie. www.youtube.com/user/MontyPython#p/a/CDFEA6D52E5CC0EC/1/U01xasUtlvw a dalej polecam rowerem z Wieliczki do parku i muzeum w Inhotim www.youtube.com/watch?v=Zm1no32vCe0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wesolych Swiat dla Misterpee i Paraty 31.03.10, 20:36 Witaj i ahoj przygodo. Sezon rowerowy dopiero się zaczyna. Też pomyślałam o sprawdzenia roweru i napompowaniu kół. Teraz stoi gotowy na wyzwanie drogowe. Do Łazan, do Gdowa, na Grabówki do BAZY, skąd z tarasu widokowego jest piękny widok na góry, a może i pod Chorągwice. Oj, tak, tak zasiedziana jestem, jak ta kwoka w domowych pieleszach. Znam już swoje ścieżki i skróty na Wieliczkę. Piękny macie park, jest co podziwiać pewnie przez cały rok, skoro zimy nie macie. Ale z drugiej strony to nie dobrze, bo jak się tak patrzy w niebo na przelatujące bociany i żurawie to tak jakby przylatywała nadzieja. Patrząc na młodziutkie listeczki, które co dopiero się wyslizgują z pączków to aż serce sie unosi z zachwytu - a u Was jak ? W czym widzicie nadzieję ? Niech no tylko zakwitną jabłonie Dziękuję za pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: serdeczne dzieki i absolutna prawda 01.04.10, 04:45 Jablonie kwitna i pachna wspaniale. Zapewne wielkanoc przyniesie Wam duzo kwiecia w roznych kolorach. U nas tez jest troche sezonu. Wiosna jest w pazdzierniku, szcegolnie na poludniu Brazyli, jest chlodniej, drzewa kwitna i dostaja nowe liscie. padaja deszcze. Inne rejony maja suchy sezon i mokry. W czasie suchego sezonu polowa Brazyli zamiuenia sie niemal w pustynie, w czasie deszczowej pory wszysko sie zieleni. Czy na swieto Baby Jagi przyjedzedzie do Wieliczki piekny radoslaw i jego przyjaciel Dolnald? jeszcze raz milego smigusa dyngusa! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: serdeczne dzieki i absolutna prawda 01.04.10, 21:13 To Wy dzielicie pory na mokre i suche. No tak może się sprzykrzyć ta sucha i zakurzona pora roku. Soczysta zieleń, na którą właśnie czekamy, i która własnie otwiera swoje zielone wrota dają nam nadzieję, wiarę na coś lepszego i pięknego. Wychodzimy spod skrzydeł białej i mroźnej zimy prosto w objęcia słoneczka. Oczy nam się wszystkim iskrzą na taką porę. Tak, dzięki za przypomnienie, Wielicka Siuda Baba pokaże nam się pod kościołami i będzie mazać nas sadzą i chłostać. Powinnam na szczęście się tam choć pokazać. Mmmm, pomyślę na tym i zdjęcie do galerii krakowskiej włożę. Tylko pogoda musi być. Piękny Radosław z przyjacielem Donkiem pewnie nie będą, ale może Miruś będzie, przeciez otwarty jest Orlik nieopodal Parku. Ponoć wraca do polityki dzikiego kraju. Przydał by mu sie zjazd do kopalni i wyjście na piechotkę ;)))) A ja bym czekała z wiadrem zimnej wody i chlus ...... dziki kraj, dzikie obyczaje heheh Jak tam Wiktor się czuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: tylko nie perfumuj wody 05.04.10, 05:36 poda na smigusa powinna byc czysta, bez perfum i zimna tak bardzo zeby nawet Tusk ochlonal. Wiadomosci Eurosojuzu sa dobre bo moj siostrzeniec dostal prace w Nadreni. Wiktor rowniez pokochal Szwabow, bo juz wystepuje w szkolnym teatrze i byl w objezdzie do Berlina, Poczdamu i paru innych miast. zdjecia sa w Operze.Zobacz/ Swieta spedza tym razem w Andaluzji, a po powrocie czeka go mama i odwiedziny Paryza. Swieta sie jeszcze nie skonczyly wiec Wesolego Alleluja. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tylko nie perfumuj wody 05.04.10, 19:52 Oczywiście, to ma być czysta, zdrowa woda prosto z węzła wodnego w Dobczycach. Misterpee, coraz więcej ludzi kocha Szwabów, a to z tego tytułu, że jest praca i płaca. Byłam oglądać Siudą Babę, ale to już nie to, to zaczyna być tylko występ dla mediów, nie tradycją , taką jaką sama pamiętam. Zawsze Suda Baba stała przy klasztornym kościele, a teraz przeniosła się pod kościół św. Klemensa i trzeba być o punkt 12.00 by ich zastać. Dawniej to szło sie na żywioł, piski, lanie, biczowanie i smaganie , teraz to tylko pozowanie do zdjęcia. Żadnej zabawy i żadnego zainteresowania się ludzi tą tradycją. Zobacz: fotoforum.gazeta.pl/72,2,858,109643709.html Nie chce narzekać, bo i smingus dyngus się kończy. Spokojnie możesz wyjść na pole i nawet wody nie zobaczysz, nikt nie leje. Nawet czuje się upokorzona ;) Dobrze ,że ta z nieba nie zawiodła i delikatnie pokropiła :) Oglądałam Operę. Tam jest fana funkcja 'pokaz slajdów' to fajnie się ogląda bez klikania. Wiktor tam się świetnie bawi. Siuda, ruda popielata Z batem lata. Siuda, ruda popielata Co kominy wymiata. Na szczęscie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Hej, hej coś mam 20.05.10, 21:08 Popatrzcie na stare zdjęcia z Wieliczki. Ja dopiero oglądam. Mistrpee, może coś dla siebie znajdziesz unikatowego ? No i nie śpij tak twardo. audiovis.nac.gov.pl/search/ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Hej, hej coś mam 20.05.10, 21:10 Jednak musisz wklepać : Wyniki wyszukiwania dla: Wieliczka Znaleziono: 189 audiovis.nac.gov.pl/search/ Odpowiedz Link Zgłoś