Gość: kasownik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 22:52 Zakaz palenia na całym Starym Mieście + przystanki w Krakowie 15 metrów. precyzyjne i jasne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Norbert Wreszcie zakaz palenia! IP: *.chello.pl 05.12.07, 22:53 wreszcie! nie wiem dlaczego palacze, którzy są w mniejszości mają więkse prawa od osób niepalących?! nie wiem dlaczego inna osoba może mnie truć na przystanku, parku czy w restauracji. Mam nadzieje, że Radni wprowadzą taką uchwałę, oraz poszerzą ją jeszcze o obowiązek dla zarządcy mieniem (MPK, właściciel restauracji, parku...) o zakazie palenia w dwóch językach (POL + ANG) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciężarówka Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.chello.pl 05.12.07, 22:53 TAK TAK TAK!!! Absolutnie jestem za zakazem palenia na przystankach i w ogródkach! Nie raz ktoś dmuchał mi w twarz dymem, mimo mojej widocznej ciąży czy malutkiego dziecka na ręku. Chamstwa się nie usunie całkowicie, ale przynajmniej będzie podstawa prawna do zwrócenia takiemu uwagi (bo argumenty o kulturze osobistej nie działają niestety...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepalący Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.chello.pl 05.12.07, 23:01 ale bredzisz - a spaliny z samochodów które przejeżdżają obok przystanku cię nie trują, rusz d upe i się odsuń jak ci przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrr Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.chello.pl 06.12.07, 16:50 A dlaczegóż to kobieta w ciąży miałaby ruszyć d... a nie śmierdzący palacz? Dlaczego to zawsze niepalący muszą ustępować palącym i wynosić się w miejsca gdzie nie są narażeni na dym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimra Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 04:01 zakaz rodzenia też powinien obowiązywać, czemu bo mi się oczy psująod patrzenia na bebech babski. najlepiej zakazać ale nic w zamian - polska przypadłość niestety. podobnie jest z innymi rzeczami, postawić zakaz parkowania, karaćmandatami, ale w zamian parkingu nima, zamknąć ulice ale nie zrobić objazdu, zakaz palenia ale nie zrobić miejsca do palenia itd itd - żebym sobie na polu nie mógł zapalić - chore po prostu żałosne - osobiście będę ten zakaz miał głęboko w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm przecież możesz sobie zapalić na polu ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:37 nie wolno będzie tylko na przystankach, w parkach i ogródkach !!! będziesz mógł zapalić np. idąc ulicą (z wyjątkiem małego odcinka ulicy gdy będzie na niej przystanek) -> umiesz czytać ze zrozumieniem ? chyba nie - ale nie dziwi mnie to bo ci mózg już dawno nikotyna wypaliła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: przecież możesz sobie zapalić na polu ! 06.12.07, 09:45 Ogrodkach dzialkowych? Czy knajpianych? Ludzi czasem chca sobie usiasc i zapalic. Dymek z papierosa wypalony w ogrodku jueszcze nikomu nie zaszkodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm chodziło mi o ogródki jordanowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:52 takie dla dzieci... ale byłbym także za zakazem palenia w ogródkach kawiarnianych, i stworzenie dla palących specjalnych miejsc (osobnych sal) w knajpach... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: chodziło mi o ogródki jordanowskie 06.12.07, 10:03 Orgodki knajpiane powinny lezec w gestii danej knajpy. Jesli knajpa zezwala na palenie to miasto nie powinno sie mieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 23:25 Mysle, ze o wiele bardziej wartosciowa inicjatywa grupy radnych byloby zabranie sie za uprzatanie wszechogarniajacego brudu panujacego na Plantach. Trawa przykryta warstwa zgnilych lisci, smieci, zdewastowane lawki i ogrodzenia, to jest temat, a nie wymyslanie pustych przepisow nie do wyegzekwowania. A tak a propos; czy palenie w UMK, instytucji publicznej, nie jest objete sankcjami karnymi, nawet jezeli sa to cygara? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bcn no.. IP: 89.129.48.* 06.12.07, 00:01 przy okazji to torche naiwne.. co np kobieta w ciazy robi w ogrodku? pije piwo? mieszkam w bcn od kilku lat, tutaj nie ma zakazow.. poza tym jak nie palisz to idziesz do niepalcej knajpy i nikt ci nie bedzie dmuchal. w naszym pieknym miescie jest syf, nie da sie nigdzie dojechac ale to juz nikogo nie obchodzi bo mozna zamydlic oczy paleniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mev Re: no.. IP: *.autocom.pl 06.12.07, 00:15 Ręce mi opadają.. nie można będzie palić nawet na zewnątrz..? w parku palić nie będzie wolno? Rozumiem... na przystankach... rozumiem nawet - w niektórych lokalach... ale w parkach?! Dorzućcie może jeszcze zakaz palenia we własnym mieszkaniu, jeśli okno będzie uchylone - lub.. o zgrozo.. otwarte... A może zajmijcie się, szanowni rządzący, rzeczami ważniejszymi..? np. śmieciami, brudem, problemami komunikacji miejskiej.. na pewno znajdziecie coś ciekawszego niż problem palenia papierosów w parkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Astmatycy! Zakazac pojazdow spalinowych! 06.12.07, 09:28 Dzisiaj w BBC opublikowali wyniki eksperymentu przeprowadzonego w Londynie. Grupa astmatykow poszla na zakupy na Oxford Street. Okazuje sie ze po dwoch godzinach wszyscy mieli probemy z oddychaniem i grozil im atak astmy. W UK zakazano palenia (swoja droga puby narzekaja ze przez to spadly im przychody), dolegliwosci byly spowodowane spalinami z dieslowskich, ekologicznych silnikow. Dlaczego ludzie musza truc sie spalinami, ktore nieporownywalnie bardziej szkoda czlowiekowi i srodowisku naturalnemu? Dlaczego atakuje sie ldzi puszczajacych dymka, ktory przy spalinach jest jak pierdniecie przy huraganie Catrina? Politpoprawnosc czy glupota... ooops! przeciez to synonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Astmatycy! Zakazac pojazdow spalinowych! IP: *.chello.pl 09.12.07, 21:06 Samochody są użyteczne. Papierosy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Papierosy tez sa uzyteczne 10.12.07, 03:25 Gość portalu: gość napisał(a): > Samochody są użyteczne. Papierosy nie. Tyton tez jest uzyteczny: obniza stres, poprawia pamiec i koncentracje. Zmniejsza szanse na Parkinsona i demencje starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Czas na wieksze porzadki w Krakowie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:47 Cygara można palić,ale w gabinecie/"kuwa"/za zgodą wielce panującego nam "Michała vel"Nicka" szefa "FAMILII"-więcej na :www.jacekprezydent.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.wolfson.cam.ac.uk 06.12.07, 00:41 jestem osoba niepalaca i popieram zakaz palenia na przystankach; co do zakazu palenia na Plantach i Bloniach mam juz jednak mieszane uczucia; uwazam, ze nie ma sensu wprowadzac prawa, ktore nie bedzie przestrzegane, bo to bezposrednio prowadzi do braku poszanowania prawa przez obywateli w ogole, co w Polsce wydaje sie juz byc narodową cechą charakteru; nalepiej zacząc od niewielkich zakazow, jak chocby zakaz wprowadzic wylacznie na przystankach; po pewnym czasie, jak ludzie sie do takiego zakazu przyzwyczaja i zaczna sami pilnowac innych by zakaz byl przestrzegany, bo uznaja go za cos naturalnego - mozna pojsc dalej i rozszerzyc strefy beztytoniowe; zaczecie od zakazania wszystkiego i wszedzie bedzie jedynie falstartem i spowoduje opór, a tym samym przepis okaze sie martwy; a co do strazy miejskiej, to jesli potrafi wlepiac mandaty 60-letnim rencistkom, bo ich piesek narobil w parku to mysle, ze i z nadzorowaniem przestrzegania kolejnego lokalnego przepisu powinna sobie radzic; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.ksknet.pl 06.12.07, 01:32 A ja widze czasami zadowolonego radnego Sularza, który rozparty na ławce przy Szewskiej na PLantach pali papierocha za papierochem. I co on bidulek zrobi, gdy koledzy radni zabronią mu palic na Plantach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.wolfson.cam.ac.uk 06.12.07, 20:16 > A ja widze czasami zadowolonego radnego Sularza, który rozparty na > ławce przy Szewskiej na PLantach pali papierocha za papierochem. I > co on bidulek zrobi, gdy koledzy radni zabronią mu palic na Plantach? jak to co? bedzie palił dalej tak jak i tysiace krakowian dla ktorych przepis bedzie jedynie martwym przepisem niemozliwym do wyegzekwowania przez sluzby miejskie; dlatego zakaz palenia w poczatkowej fazie powinien byc ograniczony jedynie do wybranych miejsc typu przystanki etc.;nie tworzmy prawa, ktorego nikt nie bedzie szanowal; Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Faszyzm sie szerzy 06.12.07, 03:15 www.forces.org/articles/art-fcan/nazi2.htm reckon.files.wordpress.com/2007/05/znazipropsmok-small.jpg www.forcesitaly.org/italy/immagini/nazi1b.gif www.forcesitaly.org/italy/immagini/1450_1.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.240.214.221.Dial1.Phoenix1.Level3.net 06.12.07, 05:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.240.214.221.Dial1.Phoenix1.Level3.net 06.12.07, 05:32 A moze zaczac od zakazu produkcji, importu i sprzedazy papierosow i innych wyrobow tytoniowych? Bo skoro sa to jak na razie legalne artykuly to wszelakie zakazy palenia w miejscach publicznych sa conajmnie smieszne. Idac tym torem myslenia radnych nie nalezy tez sprzedawac alkoholu w pubach i kawiarniach (ogrodkach) a zrobic w kazdym z takich lokali osobna sale do konsumpcji ww. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm "malutka różnica" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:51 której wy egosityczni i prymitywni palący nie zauważacie podnosząc swoje argumenty - porównując palenie do picia alkoholu (zgadzam się to i to to trucizna) zapominacie że picie alkoholu nie szkodzi osobom postronnym, siedzącym obok !!! a dym z papierosów niestety szkodzi innym... widzicie różnice ? czy jednak jesteście tępi ? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: "malutka różnica" 06.12.07, 10:21 Sorry, ale dym z papierosow szkodzu jesli jestes w tym samym pomiszczeniu z palacym przez dluuuugi okres czasu. Raz czy dwa razy w tygodniu w knajpie nic ci nie zaszkodzi. Jelsi bywasz czesciej to predzej zemrzesz na marskosc watroby niz raka pluc. Jelsi wdychasz dym na ulicy, przystanku badz w orgodku, to jest on rozrzedzony, nie pozodtaje w miejscu wiec wdychasz go raz i naprawde wierz mi, predzej zaszkodzi ci zanieczysczenie powietrza spowodowane przez przemysl i samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mainkun Szkodzi. IP: *.net.autocom.pl 06.12.07, 10:37 mulla_komar napisał: > Sorry, ale dym z papierosow szkodzu jesli jestes w tym samym pomiszczeniu z > palacym przez dluuuugi okres czasu. Raz czy dwa razy w tygodniu w knajpie nic c > i > nie zaszkodzi. A, owszem, zaszkodzi. Nie mam ochoty przesiakac smierdzacym dymem, kiedy ide do knajpy. Ciuchy nawet po kwadransie spedzonym w zadymionym pomieszczeniu nadaja sie tylko do prania, a sama musze sie szorowac, zeby zapach laskawie sie ode mnie odczepil. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Szkodzi. 06.12.07, 10:48 Eeee tam. Ubranie i tak trzeba prac wiec nie przesadzaj. Nie rozmawiamy o gaciach tylko o zdrowiu. Generalnie wyjscie do knajpy jest jednoznaczne z pobrudzniem ubrania bo ludzi jest tlum, zawsze cos sie komus wyleje, stoliki zawsze sa troche syfne, przejscie do knajpy, jesli nie jedziesz taksowka tez rowna sie pobrudzeniem ubrania, a jesli idziesz do klubu potanczyc to sie spocisz i tez trzeba bedzie prac. Chyba ze ty tylko odswiezasz ubranie a nie czyscisz :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrr Re: Szkodzi. IP: *.chello.pl 06.12.07, 17:00 Taaaak, no jasne, że trzeba prać... A co mam zrobić np. z płaszczem, kurtką, wełnianym szalikiem itp? Normalnie nie piorę tych rzeczy po każdorazowym założeniu... no chyba, że akurat się wybiorę do zadymionej knajpy... Ale ty, mulla, masz już na pewno tak przytępiony węch od papierochów, że nawet tego smrodu, który wchodzi w ubrania nie czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Szkodzi. 06.12.07, 19:03 Wiesz, ja do knajpy nie chodze opstrzelony jak stroz w boze cialo. Knajpa jest takim przybytkiem, w ktorym mam sie dobrze bawic i nie zrwacac uwagi na ubranie. Zawsze sie z kims zderzysz i wyleje sie jakis browar czy cos. Chyba ze chodzisz do pustych knajp ale wtedy nie masz problemu z palaczami bo pewnie ich jak na lekarstwo. Poza tym zawsze masz wybor pojscia do knajp dla niepalacych. Jesli idzie o kluby to zazwyczaj sa tam szatnie i zostawiasz w nich plaszcz, welniany szalik, czapke itd. Wiec nie przesiakna ci dymem. Naprawde, jesli tak dbasz o czystosc ubrania to nie powiniennes wogole chodzic do takich przybytkow niezalznie czy sie w nich pali czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Szkodzi. 06.12.07, 10:49 A juz potrzeba umycia sie??? Jezu jaka niedogodnosc! Powinnas podziekowac palaczom ze dzieki nim zachowujesz czystosc. Odpowiedz Link Zgłoś
crogool Re: Szkodzi. 06.12.07, 17:25 mulla_komar, słuchaj jest taka sprawa, że ja lubię sobie od czasu do czasu pierdnąć. Trenuję często mam niejakie osiągnięcia w modulacji, natężeniu więc proste melodyjki już zagram. Nie miałbyś nic przeciwko gdybym siedząc stolik obok podnosił raz na jakiś czas udo i pyrkał w Twoim kierunku? Wiem, że to metan ale przecież rozrzedza się w powietrzu i w ogóle te sprawy, nieszkodliwe, nie mieszkamy wszak razem? Generalnie, pasuje Ci? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Szkodzi. 06.12.07, 19:04 Masz do tego prawo. A ja poprostu zmienie knajpe. Odpowiedz Link Zgłoś
crogool Re: Szkodzi. 06.12.07, 23:22 Acha. A jak będę pierdział na przystanku, pójdziesz na piechotę? Wybacz, ale Twoje pojmowanie wolności zupełnie na chwilę obecną zupełnie do mnie nie dociera. Z tej prostej przyczyny, że w czasie SUM-u i przyspieszonego kursu nauk politycznych zakochałem się we wszelkich odcieniach "liber***" (gdzie *** dowolny ciąg znaków definiujący odpowiedni prąd myślowy) po czym w zderzeniu z rzeczywistością olałem. Wolność = odpowiedzialność. Nie sadzę byś chciał zaryzykować w przypadku pozwania Cię ;) Miłej nocy ps.: jestem ex-palaczem. 2 paczki fajek dziennie, w przerwie na skręcanie skrętów. Da się przestać. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Szkodzi. 07.12.07, 15:51 Sluchaj, jakos wytrzymam twoje pierdy. Naprawde. Na pewno bede przeciwny zakazowi pierdzenia, jesli takowy pomysl kiedys sie zrodzi w glowach totalniackich politykow. Naprawde, zyjemy w spoleczenstwie i w imie wolnosci musimy czasem znosic rzeczy, kotre nam sie nie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar PS. 07.12.07, 15:53 > ps.: jestem ex-palaczem. 2 paczki fajek dziennie, w przerwie na skręcanie > skrętów. Da się przestać. Czyli nadgorliwosc neofity. Ja nigdy nie palilem i palic nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: "malutka różnica" IP: *.chello.pl 06.12.07, 20:21 A co to za różnica czy długo, czy krótko przebywam z kimś kto pali? Nawet nie o to chodzi, że dym szkodzi. Po prostu nie lubię dymu. W moim mieszkaniu się nie pali, jak gdzieś wychodzę(knajpa, znajomi), to też w miejsca gdzie się nie pali. Nie rozumiem więc dlaczego mam zgadzać się na to, że jak siedzę na plantach na ławce to dosiada sie ktoś obcy z papierosem (miałam ostatnio taka sytuację). I co powinnam sobie wtedy grzecznie wstać i poszukać innej ławki? Albo inna sytuacja: Pracuję przy Wadowickiej w tzw. Bumie. Rano, około 7.50 wysiada tam z tramwaju około 15 osób i zawsze jest ktoś kto od razu zapala papierosa. Zaraz są śiatła, więc często zdarza mi się stać bardzo blisko "takiego dymka". I niech mi nikt nie mówi, że to na powietrzu i nie powinno przeszkadzać, bo przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: "malutka różnica" 07.12.07, 15:56 Ja tez nie lubie wielu rzeczy. Moze nawet ciebie nie lubie, czy to zanczy ze jak usiadzisz kolo mnie na lawce to mam sobie pojsc? Bez sensu argumenty. Sorry, ale takie jest zycie, zyjemy wsrod ludzi i wielu ich zachowan nie lubimy, ale musimy je znosic, a oni znosza nasze zachowanie itd. Jesli chcesz mozesz sie wyniesc z dala od cywilizacji, ale i tak dotkna cie konsekwencje jej dzialanosci (np. zanieczyszczenie srodowiska). Gdyby kazdy myslal tak jak ty, musielibysmy wrocic do jaskin i zyc z dala od siebie (co najmniej odleglosc 10-ciu mil) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:10 tak, ale spożywanie alkoholu przez osobę siedzącą prze drugim stoliku nie wpływa na zdrowie fizyczne innych ludzi, prawda ? jest drobna różnica, pomiędzy płynem a dymem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.ifj.edu.pl 06.12.07, 10:26 zauważ, że alkoholu w miejscach publicznych spożywać NIE WOLNO - grozi za to mandat... tak więc dlaczego z paleniem ma być inaczej? Poza tym dym papierosowy wydmuchany prosto w czyjś nos nie dość, że jest wyjątkowo nieprzyjemny, to jeszcze zdecydowanie szkodliwy. Bierni palacze są tak samo narażeni na choroby spowodowane paleniem tytoniu, jak palacze czynni! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis 06.12.07, 10:40 Bierni palacze sa narazeni na choroby jesli przebywaja z palaczami non stop. Jesli raz czy dwa razy w tygodniu bedziesz w knajpie w kotrej sie pali to naprawde nic ci sie nie stanie. Nie mowiac juz o wdychaniu dymu na polu, gdzie jest to jedna z najmniej szkodliwych substancji (daleko za spalinami, i innywmi zanieczyszczeniami powietrza). Odpowiedz Link Zgłoś
loader Ogródki, Planty, Przystanek, Plebania... 06.12.07, 07:41 a nie pomyśleliście czasem "zdrowi" egoiści i niepalący egocentrycy o tych którzy na plantach np. pracują? jak można zakazać jarania w kawiarni gdzie podają piwo, wino czy kawę?? a może zabronić całkowicie palić na powietrzu na terenie miasta?? chce państwo mieć monopol na legalne trucizny i używki społeczne to niech politycy odpie..m się od palących. a ci co nie jarają, sami powinni sobie szukać takich lokali gdzie się nie pali nic! no co, w końcu umrzecie zdrowsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm "malutka" różnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:51 której wy egosityczni i prymitywni palący nie zauważacie podnosząc swoje argumenty - porównując palenie do picia alkoholu (zgadzam się to i to to trucizna) zapominacie że picie alkoholu nie szkodzi osobom postronnym, siedzącym obok !!! a dym z papierosów niestety szkodzi innym... widzicie różnice ? czy jednak jesteście tępi ? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: "malutka" różnica 06.12.07, 10:57 Po co wklejasz sto razy tekst o alkoholu? Przeciez on nic o alkoholu nie napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuth Re: Ogródki, Planty, Przystanek, Plebania... IP: *.chello.pl 07.12.07, 20:31 a nie pomyśleliście czasem chorzy egoiści i palący egocentrycy o tych, którzy w tych kawiarniach np. pracują i nie palą a muszą wdychać ten syf przez cały dzień pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugaj Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 07:47 ... cudowanie i pierdoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semprini123 Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.crowley.pl 06.12.07, 07:53 Zgodnie z art 5 ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami związanymi z używaniem tytoniu zabronione jest palenie wyrobów tytoniowych poza pomieszczeniami WYODRĘBNIONYMI i odpowiednio PRZYSTOSOWANYMI w zakładach pracy i obiektach użyteczności publicznej. Z tektu artykułu wynika, że zarówno radni (którzy palą na korytarzu przed salą obrad), jak i sam prezydent (jego gabinet nie jest raczej pomieszczeniem wyodrębnionym i odpowiednio przystosowanym) naruszają ten przepis. Ciekawe czy Starż Miejska się nimi zainteresuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajczarz Krakowski Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.ramtel.pl 07.12.07, 11:56 Nie sztuką jest stworzyć głupie prawo- sztuką jest zmusić ludzie do jego przestrzegania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogownik Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.wil.pk.edu.pl 06.12.07, 08:27 "w końcu strażnicy miejscy mają na głowie poważniejsze wykroczenia niż zaciągnięcie się papierosem w miejscu niedozwolonym" np. ganianie babć na kleparzu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser91e Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.ipt.aol.com 06.12.07, 08:27 W Wielkiej Brytani się dało. Nie można palić w żadnym miejscu pracy wliczając w to wszystkie Bary, Dyskoteki itp. Jest pięknie jak idziesz na piwko czy większą imprezę. Wracam do domu i nie niosę na sobie zapachu tysiąca petów. Sam czasami lubię zapalić, ale można to zrobić w odosobnionym miejscu lub w czasie spaceru (dlatego zabranianie na Plantach to zły pomysł moim zdaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
vingaer Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis 06.12.07, 09:05 popieram zakaz na przystankach, chociaż jako osoba paląca mam na tyle szacunku dla niepalących, aby odejść i tak gdzieś na bok, więc różnicy mi to nie zrobi. ale knajpy? trudno, ja też w niektórych nie mogę sobie przykurzyć. ale, litości, nie we wszystkich. place zabaw dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Bzdury piszesz! 06.12.07, 09:41 W Wielkiej Brytanii bylo pelno barow dla niepalacych (np. Wetherspoons). Wiec mogles sie bawic tam gdzie nie zasmierdzialboby ci ubranie. Teraz mozna palic tylko na ulicy (rozumiem - miejsce niepubliczne, nikt nie jest zmuszony wychodzic na ulice, ale juz kazdy musi byc w prywatnej knajpie), wiec jak wchodzisz do knajpy truc sie alkoholem, to i tak przechodzisz przez chmure dymu. Wczoraj opublikowano dane wskazujace na to ze knajpy duzo stracily na zakazie. Teraz nawet palacz w swojej prywatnej knajpie nie moze zezwolic ludziom palic, mimo ze chce i ze wszyscy jego klienci pala (vide - Birmingham, ponadmilionowe miasto, gdzie sciga sie wlasciciela jedynej knajpy, ktora zezwalala na palenie). Pier.leni neofici! Wiekszosc zwolennikow zakazu to byli palacze. Czlowiek chory nie zrozumie, ze niewinny dymek nikomu jeszcze nie zaszkodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Krakowscy faszole! 06.12.07, 09:20 Zabraniajcie sobie palenia na wlasnosci miasta, odczepcie sie od prywatnych pubow i restauracji. Widze, ze idiotyzm z zachodu wielkimi krokami zbliza sie do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajczarz Krakowski Re: Krakowscy faszole! IP: *.ramtel.pl 07.12.07, 12:04 On się nie zbliża- on już tu jest i się coraz bardziej bezczelnie rozpycha. Teraz jeszcze tylko czekam na ustawę zabraniającą ubóstwa- wtedy ideały dobrego, demokratycznego prawodastwa będą spełnione! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Jak najbardziej za !!! IP: 193.111.166.* 06.12.07, 09:28 Trzeba to wreszcie powiedzieć - palacze przeszkadzają niepalącym, walczmy z tym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Ale w czym przeszkadzaja? 06.12.07, 09:42 Dlaczego walczyc? Cos ty taki bojowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajczarz Krakowski Re: Ale w czym przeszkadzaja? IP: *.ramtel.pl 07.12.07, 12:01 Bojowy? Toż to piękny przejaw wychowania socjalistycznego i nowomowy- przecież to tam była "walka o realizację planu pięcioletniego" czy "wspólny wysiłek na froncie wzrostu gospodarczego". Agresja i żargon wojskowy jest trwale wpisany w socjalizm ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:41 Tiaaa, a te poważniejsze wykroczenia, którymi zajmują się strażnicy miejscy to np. przeganianie i nakladanie kar finansowych na staruszki dorabiające do nędznej renciny sprzedażą kwiatków lub natki ze swojego ogródka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 11:03 WRESZCIE! deszcz leje, ja stoje pod wiata na przystanku a tu przychodzi taki jelop i mi kurzy, mam solidna alergie i dym papierosowy powoduje ze sie poprostu dusze ale do jelopa to nie dociera. wystarczy mi ze knajpy sa dla mnie niedostepne bo by mnie chyba karetka wywozili z knajpy. bylam w tym roku w irlandii, suuuuper miejsce, wchodze do pubu bezpiecznie bo wiem ze tam nikt nie pali bo ZAKAZ jest! a ludzie jakos sie bawia calkiem fajnie. skoro nie mozna pic w miejscach publicznych to dlaczego wolno palic? mniej mi przeszkadza pijak n laweczce niz palacz Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis 06.12.07, 11:23 Suuper. A jak wchodzisz do kanajpy to sie nie dusisz? Bo przed knajpa zawsze stoi tlum palacych. Na ulicy palic mozna. Dusialas sie na ulicy? Astmatycy jakos musza sobie radzic - nikt samochodow nie zakaze, wiec palenie tez nie powinno byc zakazywane. Szczegolnie w knajpach, do ktorych nikt nikogo nie zmusza do palenia. Przystanki ok, ale tez uwazam ze pod warunkiem ze samoachody nie moga przejezdzac bliez niz 15 metrow od przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Alergia na dym? 06.12.07, 14:43 Gość portalu: ala napisał(a): > mam solidna alergie i dym papierosowy powoduje ze sie poprostu > dusze To ciekawe, czy ma Pani uczulenie na dym, czy na nikotyne? Jesli na dym, to na ktory skladnik, co lekarze powiedzieli? Moze ma Pani uczulenie na dwutlenek wegla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Jawohl! IP: *.ksi-system.net 06.12.07, 13:18 To mi przypomina czasy, kiedy wstępu do restauracji, kawiarń i parków zabroniono Żydom, no bo przecież śmierdzieli czosnkiem i cebulą. Argumenty były identyczne: żydowska mniejszość nie może narzucać swojego smrodu "zdrowej" większości. Ciekaw jestem tylko kiedy nasi radni posuną się do zamykania palących w specjlanych obozach i "resocjalizowania" ich przez pracę. Z pewnością to tylko kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajczarz Krakowski Re: Jawohl! IP: *.ramtel.pl 06.12.07, 15:44 Knajpa, ogródek = teren prywatny - niech decyduje właściciel a nie radny. Ile jeszcze tego zamordyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.ramtel.pl 06.12.07, 13:39 To jest bardzo dobry pomysł. Jestem niepalący i nie chce być narażony na wdychanie tego smrodu...kto pali musi sie liczyc z tym ze bedzie coraz bardziej restrykcyjnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Ile jest smordow 06.12.07, 13:59 ktore sobie zyczysz wdychac? Nie uczyli cie, ze na tym polega zycie w spoleczenstwie, ze czasem musimy znosic rzeczy, ktorych nie lubimy? Ja jestem pieszy, do pracy mam 10 minut na nogach, nie zycze sobie wdychac smrodu spalin. Nie zycze sobie tez wdychac smrodow z okolicznej fabryki slodu, ale na tym polega zycie w spoleczenstwie. Nie moge przeciez zablokowac ludziom mozliwosci normalnego zycia. Nie zycze sobie sluchac odglosow z knajpy, ale nie zabronie ludziom sie bawic. Musisz zrozumiec ze na tym swiat polega. Zawsze mozesz pojechac w gory czy wyniesc sie na wies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrr Re: Ile jest smordow IP: *.chello.pl 06.12.07, 17:05 Najchętniej to na bezludną wyspę... Ale nie mam takiej możliwości :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: 82.160.10.* 06.12.07, 15:23 a przepraszam mam pytanie czy sąsiadowi piętro niżej wolno palić na balkonie lub w oknie lub przed klatką schodową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: 149.156.80.* 06.12.07, 15:55 Zakaz wyprowadzania psów a wogole zdelegalizujmy też tramwaje i rowery!!! Rozumiem nie palenie na przestankach popieram ale na świeżym powietrzu??? Może jeszcze zdelegalizujmy spacery i czapki na zime! Planty i parki są na tyle duże że wszyscy się tam zmieszczą! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Bierne Palenie 06.12.07, 16:37 Zwolennicy zakazu powoluja sie na bierne palenie, ale prawda jest taka ze jak ktos przesiaduje w knajpie na tyle dlugo zeby mogl mu zaszkodzic dym z papierosa to i tak wczesniej zemra na marskosc watroby niz na raka pluc. Natomist na powietrzu dym szybko sie rozrzedza i nikomu nie szkodzi. W przeciwienstwie to calego syfu, ktory niestety znajduje sie w krakowskim powietrzu. Czemu z tym nie walcza antynikotynowi hunwejbini? Odpowiedz Link Zgłoś
roby45 Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? 06.12.07, 17:44 nie jestem pewien czy radni krakowa maja prawo zabronic palenia papierosow ktore sprzedaje panstwo od ktorych place podatek i akcyze ktorych wartosc przekracza cene wyrobu w miejscach publicznych i otwartym powietrzu gdzie dym sie rozrzedza w momencie wydechu .przyznaje racje jest skonczonym chamstwem palic stojac obok kobiety w cziazy lub dmuchac komus w twarz ale to kwestia wychowania nie zakazow .a straz miejska lepiej mogla by sie zajac pijakami sikajacymi pod drzewami na plantach i w parkach w obecnosci dzieci i kobiet w ciazy tez obsikujacymi kamiemice w rynku glownym na oczach turystow zagranicznych ktorzy ze zdumienia robia zdjecia takim scenom ale ale pijacy sa niebezpieczni moga pobic i poco lepiej gonic ludzi palacych lub ktorzy przy 30-stopniowym upale chca sie napic piwa (jedno nie dziesiec).a radni krakowa nie maja nic lepszego wazniejszego i POWAZNIEJSZEGO do roboty .taka decyzja jest ograniczaniem moich praw .papierosy jesli sa az tak bardzo szkodliwe ze szkodza osoba tylko dlatego ze stoja kolo palacza powinny zostac zakazane przez prawo .ale wtedy czym zatkamy dziure ktora powstanie w budzecie panstwa bedzie tez mniej pieniedzy dla radnych pamietajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.sun.com 06.12.07, 18:03 >nie jestem pewien czy radni krakowa maja prawo zabronic palenia >papierosow ktore sprzedaje panstwo od ktorych place podatek i akcyze >ktorych wartosc przekracza cene wyrobu w miejscach publicznych i >otwartym powietrzu gdzie dym sie rozrzedza w momencie wydechu . PITOLENIE... w USA jest zakaz palenia w każdej knajpie i restauracji, jakoś popyt na wychodzenie nie zmalał, podobne zakazy w UK, Włoszech i paru innych krajach, knajpy nadal pełne ludzi a palący nie pitolą tylko palą na zewnątrz... I TAK POWINNO BYĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis 06.12.07, 19:07 Tak, wlasnie wczoraj mowili na BBC ze zakaz uderzyl w przemysl knajpiarski. Moim zdaniem trzeba byc faszysta zeby zabraniac ludziom decydowac jakie maja panowac zasadyc dotyczace legalnego produktu w ich wlasnym przybytku. W USA w jednym stanie zabronili nawet palic we wlasnym domu. Coz faszystow nie sieja, sami sie rodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajczarz Krakowski Re: Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalis IP: *.ramtel.pl 07.12.07, 12:06 Kolejny z kompleksami na punkcie zachodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życiowy Ogródki, Planty, przystanek - tam nie zapalisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:09 Już za parę dni radni nie pozwolą nam puścić nawet bąka,a strażnicy miejscy zamiast ścigać chuliganów , będą oprócz łapania kierowców na przekroczeniu prędkości foto-radarem / stając np. w polu gdzie rośnie kukurydza jak to ma miejsce koło Pyrzyc zachodniopomorskie/ścigać również spokojnych ludzi.Zajęcia dla strażników sporo , a przy okazji ponoszą sobie przymiar kreskowy.Gratulacje dla pomysłodawców.Wykonawcom życzę długich lat życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek ZAKAZ! IP: 62.136.11.* 06.12.07, 18:34 Zakaz Palenia, Zakaz Picia, Zakaz Parkowania, Zakaz Plucia, Zakaz Biegania, Zakaz Deptania Trawy, Zakaz Rozmawiania, Zakaz Glosnego Mowienia, Zakaz Rozmawiania, Zakaz Uzywania Telefonow Komorkowych, Zakaz Smiechu, Zakaz Placzu, Zakaz Modlenia Sie, Zakaz Stosunkow Seksualnych, Zakaz Pedalowania, Zakaz Smierdzenia, Zakaz Pachnienia, Zakaz Sluchania Muzyki, Zakaz Grania W Pilke, Zakaz Jezdzenia Na Rowerze, Zakaz Wjazdu, Zakaz Poruszania Sie, Zakaz Spania, Zakaz Wyrzucania Smieci, Zakaz, Zakaz, Zakaz... ROB TO W DOMU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti Re: ZAKAZ! IP: *.sun.com 06.12.07, 18:42 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Zakaz Palenia, Zakaz Picia, Zakaz Parkowania, Zakaz Plucia, Zakaz > Biegania, Zakaz Deptania Trawy, Zakaz Rozmawiania, Zakaz Glosnego > Mowienia, Zakaz Rozmawiania, Zakaz Uzywania Telefonow Komorkowych, > Zakaz Smiechu, Zakaz Placzu, Zakaz Modlenia Sie, Zakaz Stosunkow > Seksualnych, Zakaz Pedalowania, Zakaz Smierdzenia, Zakaz Pachnienia, > Zakaz Sluchania Muzyki, Zakaz Grania W Pilke, Zakaz Jezdzenia Na > Rowerze, Zakaz Wjazdu, Zakaz Poruszania Sie, Zakaz Spania, Zakaz > Wyrzucania Smieci, Zakaz, Zakaz, Zakaz... ROB TO W DOMU! FRUSTRAT! hihi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: ZAKAZ! 06.12.07, 19:08 We Francji jeden burmistrz wprowadzil nawet zakaz umierania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyciowy Re: ZAKAZ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 19:59 Stukrotne brawa za ten cytat ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator To nic nie da. Dziś widziałem... IP: *.chello.pl 06.12.07, 19:37 ...wprawdzie nie w Krakowie, ale to bez znaczenia. Dziś widziałem na dworcu autobusowym w Myślenicach, tzn. w miejscu, w którym wisi wielki napis "zakaz palenia", jak zatrzymał się na postój autobus przelotowy do Katowic. Z 10-minutowej przerwy skorzystał kierowca i coś koło 8-9 pasażerów. Co zrobili? Wyszli z autobusu i... zapalili papieroska (przypominam: w tym miejscu już jest zakaz palenia - i CO Z TEGO?) Odpowiedz Link Zgłoś