Dodaj do ulubionych

Zakaz palenia w parkach i na przystankach!

IP: 77.236.5.* 19.12.07, 22:29
Proponuję poprawkę:

W ramach promocji, przez pierwszy rok będą moli na przystanku palić ci
pasażerowie, którzy nie zmieścili się do autobusu z powodu tłoku i musieli
zostać na przystanku. Kierowca w/w autobusu wyda tym oczekującym zaświadczenie
z datą i godziną, podbiję pieczątkę z numerem linii. Palić powinni móc również
ci, przez których oczekiwany kurs spóźnia się więcej niż 10 minut. Przyłapany
pasażer poczeka wtedy e strażnikami do przybycia spóźnionego pojazdu na w/w
zaświadczenie wydane przez kierowcę.

W drugim roku podobnie, ale zdenerwowany palacz będzie mógł sobie ulżyć kiedy
nie wsiądzie z powodu tłoku 2x pod rząd lub pojazd się spóźnia ponad 20 minut.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.chello.pl 19.12.07, 22:47
      A co mają zrobić dzieci? Chorzy? Astmatycy? Wdychać ten syf bo ktoś ma "słabe
      nerwy"??!!
      • Gość: komputer Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 77.236.5.* 19.12.07, 23:25
        A w ogóle co to ma do rzeczy? Komentujesz artykuł czy mój post? :)

Nie rozprawiałem o tym czy palić ale o tym, kto tego będzie przestrzegał,
        zwłaszcza że w Krakowie przystanki to specyficzne miejsce. Grupa zestresowanych
        ludzi nie będzie palić? Naiwne.

100 metrów wokół przystanku czy kilometr?
        Miasto nie potrafi wyegzekwować zakazu parkowania na przystankach a porywa się
        na palaczy.

Za rok czeka nas zakaz przeklinania i puszczania bąków 100 metrów w okół przystanku.
        • Gość: gość1234 Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.chello.pl 20.12.07, 07:28
          Zakaz przeklinania już jest - art. 141 kodeksu wykroczeń: "Kto w
          miejscu publicznym umieszcza nieprzyzwoite ogłoszenie, napis lub
          rysunek albo używa słów nieprzyzwoitych, podlega karze ograniczenia
          wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.
      • Gość: observator Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.ghnet.pl 20.12.07, 23:10
        A co mają zrobić ludzie o słabych nerwach??!! Stresować się, bo dzieci? Chorzy?
        Astmatycy?
    • Gość: krzysjek Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:57
      Następne cudo legislacyjne radnych pokrzywdzonych przez los brakiem zdrowego rozsądku.Ja sam jestem wrogiem tytoniu ale żeby zakazywać tam gdzie to akurat najmniej przeszkadza a ignorować miejsca gdzie o takie zakazy się prosi to jest to albo kompletne ignoranctwo albo po prostu strach przed protestami. Zacznijcie więc tak jak to się robi na zachodzie od restauracji, barów, kawiarni, tam gdzie taki zakaz ma sens jak najbardziej a nie wygłupiajcie się z parkami, barany. Tak jak wcześniej choro pojęta konkurencja kazała wam wprowadzić totalną dowolność w ustalaniu taryfy taksówek. Doprawdy jest to niedźwiedzia przysługa tak dla ludzi-klientów jak i w ostatecznym rachunku taksówkarzy. Z czymś takim nie spotkałem się nigdzie w Europie zach. ani w Ameryce. Ciekawe co następnego wymyślicie debile.
    • Gość: ja Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.ghnet.pl 19.12.07, 23:04
      ja palę paczkę dziennie ale nigdy przy dzieciach czy na przystanku... przecież
      nikt nie pali po to żeby męczyć innych, gdyby zdrowy rozsądek dopisywał
      wszystkim to nie potrzebowalibyśmy do tego przepisów
    • Gość: Paul Palić by mogli... IP: *.fdk.airbites.pl 19.12.07, 23:11
      ...gdyby nie to że śmiecą!! Każdy przystanek wygląda tragicznie. Koszy nie
      widzą? W domu też rzucają śmieci na podłogę?
      • Gość: nie krakowianin to zabronić jeść na ulicy, IP: *.wawel.org.pl 20.12.07, 08:56
        bo najwięcej śmieci jest z rozrzuconych papierków po kebabach, hot-
        dog'ach etc...
        • Gość: Krytyk Re: to zabronić jeść na ulicy, IP: *.eranet.pl 20.12.07, 10:01
          masz rację, jedzenia na ulicy na starym mieście też należy zabronić.
          Jak widzę odstrzeloną laskę w szpilkach i z tapetą na twarzy z
          wymodelowanymi włosami w futerku i obcisłych spodniach, lub
          spódniczce ładnych włochatych kozaczkach i ŻRĄCĄ na ulicy kebaba to
          mnie obrzydzenie bierze. Takie toto zadbane i trendy a zachowuje się
          jak wieśniara z Wypi..wa. Kulturalni ludzie jedzą siedząc przy
          stoliku.
    • Gość: dert A co to znaczy "na przystanku"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 23:39
      Ciekawe...
    • Gość: greg Co za bzdury panie Salwarowski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 23:56
      Co za bzdury panie Salwarowski! Właśnie we Włoszech ten zakaz sprawdził się doskonale i to z dnia na dzień. Bez żadnej akcji uświadamiającej, ale za to z sankcjami TAKŻE dla właścicieli lokali. Jak ręką odjął - zniknął smród i dym z zakopconych dotychczas miejsc. Świadomość wysokich kar, łącznie z zamknięciem knajpy czy restauracji skutecznie mobilizuje właściciela do pilnowania i przestrzegania prawa. Jak widać, da się, a niedyscyplinowani Włosi podporządkowali się i jest różnica. Teraz można bez smrodu zjeść pizzę i nikt się nie sprzeciwia zakazowi.
      • Gość: Zadowolony Nareszcie :) IP: *.betanet.pl 19.12.07, 23:57
      • Gość: sebas Re: Co za bzdury panie Salwarowski! IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.07, 18:15
        we wloszech !!!!
        akurat tam wieksaosc barow zrobila sie dla palacysh !!!!
    • Gość: Elmer Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 91.86.8.* 20.12.07, 01:09
      Już słyszę jęki "pokrzywdzonych" baranków :)
      Tylko czekam aż będzie można się normalnie napić piwa w knajpie, bez
      konieczności przesiąkania "klimatem".
      Juuuuch!
      • Gość: zelmer Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.07, 04:05
        ty się nie ciesz, bo kolejnym krokierm genialnych radnych bedzie
        zakaz picia alkoholu w reastauracjach. Przecież tam też przychodzą
        dzieci, astmatycy itp. i osoby nie mające ochoty być zaczepianym lub
        pobitym przez pijanego faceta

A następnym krokiem będzie zakaz jeżdżenia rowerami po chodnikach,
        co dziś się nagminnie dzieje.

Wszystkim obrońcom swieżego powietrza zalecam przeprowadzenie się do
        Zakopanego. Kraków ma przez Hutę i SAklawinę powietrze zatrute
        bardziej niż od milionów papierosów. I tu się nic nie robi.

A co do idiotycznego zakazu. Jest już taki zakaz w prawie karnym
        (bodaj 50 tys. zł za palenie na przystanku i co? Tu będzie tak samo).

A będę miał nowy sposób na zabawę ze straża miejską. Teraz wożę ze
        sobą "parciankę", odmierzam 1,60 od ściany budynku i parkuję. A
        potem jak taki czorny pisze mi mandat wyjmuję parciankę i udowadniam
        mu jak się myli. Mina strażnika - bezcenna.

Teraz sobie kupię dłuższą taśmę i jeśli będe musiał czekać na
        autobus to odmierzę 15,10 m stanę tam i zapalę. Ponadto (bo złośliwe
        ze mnie bydlę) - dotąd paląc kolo przystanku styarałem się dmuchać
        tam gdzie nikt nie stoi. Teraz to odwrócę. No bo "specustawa" nie
        przewiduje w ktorą stronę ktoś stojący już za strefą zakazaną może
        dmuchać;)

Tak radni z PO. Udowadniacie na każdym kroku, że od PiSu nic was nie
        różni - może poza osobami przywódców (Tusk jest nieco wyższy i
        szczuplejszy).

Jesli myślicie, że idiotycznymi i nieprzemyslanymi zakazami
        cokolwiek zmienicie - to jesteście w błędzie
        • Gość: gość1234 Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.chello.pl 20.12.07, 07:34
          Zakaz jeżdżenia rowerem po chdniku już jest w Prawie o Ruchu
          Drogowym: art. 33
          5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego
          rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
          1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą
          rowerem lub
          2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch
          pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co
          najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.
          6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych,
          jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i
          ustępować miejsca pieszym.
        • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.autocom.pl 20.12.07, 09:18
          > ty się nie ciesz, bo kolejnym krokierm genialnych radnych bedzie
          > zakaz picia alkoholu w reastauracjach. Przecież tam też przychodzą
          > dzieci, astmatycy itp. i osoby nie mające ochoty być zaczepianym lub
          > pobitym przez pijanego faceta

mylisz pojęcia ziomek, nic nie rozumiesz.

> A następnym krokiem będzie zakaz jeżdżenia rowerami po chodnikach,
          > co dziś się nagminnie dzieje.

taki zakaz już istnieje jakbyś chciał wiedzieć, ale ludzie dlatego nadal jezdza
          po chodniku bo nie ma ścieżek rowerowych i życie im miłe (ale to już inny temat).

> Jesli myślicie, że idiotycznymi i nieprzemyslanymi zakazami
          > cokolwiek zmienicie - to jesteście w błędzie

jest zrozumiałe że na przystanku gdzieś na głębokim kurdwanowie czy głębokiej
          hucie ten przepis nie będzie egzekwowany tak mocno jak w obrębie rynku i plant
          czy kazimierza - bo chyba o to głównie chodziło, żeby przystanki w obszarze
          zabytkowej czesci miasta stały się czystsze. i chyba to się właśnie zmieni bo w
          tych rejonach nigdy stażnikow nie brakuje i mandaciki sie posypią.

a ty sobie pal i dmuchaj gdzie chcesz, niech cie żółć zaleje, i nie zapomnij o
          parcianym sznurku, napewno ci sie przyda.

brawo dla radnych za decyzję!
    • stasieczek5 Zakaz palenia w parkach i na przystankach! 20.12.07, 07:17
      Gdzie sie kończy i zaczyna obszar przystanku ?
      Mam nadzieję, że zostanie to sprecyzowane i podane do wiadomości.
    • Gość: gość1234 Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.chello.pl 20.12.07, 07:37
      Ludziom kulturalny taka uchwała nie jest potrzebna, bo dobrze wiedzą
      gdzie można palić, a gdzie nie.
      A cham i tak zapali gdzie będzie chciał (chyba że sankcją byłaby
      kara śmierci na miejscu)
      • Gość: Zojka Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.ghnet.pl 20.12.07, 18:29
        Oj tak jestem za "karą śmierci na miejscu"bo jak taki najarany
        śmierdziel wsiada do środka lokomocji to można się zrzygać(niestety
        on sam już zatracił węch!!!)
    • Gość: Piotr z Krakowa Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 08:11
      Oczywiście zatrudnia więcej ludzi. Proponuję rozszeżyć zakaz o
      puszczanie bąków ( okropny smród ! ), odbijanie z przewodu
      pokarmowego ( takoż ! ), i smud z jamy ustnej ( patrz wyżej ).
      Sprawdzać mają członkowie POpaprańów z Platformy. Radni z PO to
      banda gnojii!!!
      • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 10:13
        Śmiechu warta banda pętaków, którzy nic wspólnego z liberałami nie mają a mącą
        tylko ludkom o małym rozumku definicję liberalizmu utożsamiając ją z jakimiś
        kolejnymi zakazami, dopłatami do zapłodnienia in vitro i budową boisk. PO to
        taki sam socjal i zamordyzm jak PIS tylko, że mnie prokatolicki...
        • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 11:22
          PUBLIC SMOKING BAN - do tego dążymy i to jest pierwszy krok.

gdybys mieszkał w cywilizowanym kraju to byś nie psioczył tylko ogon pod siebie,
          a że jestes polaczek to nadajesz ile wlezie.

zapal se przejdzie ci
          na zdrowie!
          • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 18:24
            Pierwsze słyszę aby zakaz palenia był jakimś wyznacznikiem poziomu cywilizacji.
            Według mnie to tylko objaw intelektualnego i cywilnego lenistwa oraz ustawowego
            zamordyzmu, nic więcej.

I jeszcze jedno- skoro tak ci tęskno do "cywilizacji" to weź sam sobie smycz
            załóż i wyjeżdżaj tworzyć "powszechny dobrobyt" wraz z innymi czworonogami,
            które przyzwyczaiły się do państwa-niańki, które im do michy żarcia nasypie,
            wody naleje i będzie prowadzić przez życie jak kogoś komu brakuje piątek klepki.

PS: a do samochodów strzelasz? One trują jeszcze bardziej- nie bądź hipokrytą,
            bądź konsekwentny: zabroń jeździć czymkolwiek co ma silnik spalinowy i zlikwiduj
            cały przemysł ciężki. Może ci ulży.
            • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 18:31
              > Pierwsze słyszę aby zakaz palenia był jakimś wyznacznikiem poziomu cywilizacji.
              > Według mnie to tylko objaw intelektualnego i cywilnego lenistwa oraz ustawowego
              > zamordyzmu, nic więcej.

ok sory moje przejęzyczenie. miałem na myśli niektóre kraje w europie.

do cywilizacji mi nie tęskno, tęskno mi do knajp gdzie można wyjsc i nie musieć
              palić biernie. takich jest na razie niewiele. a śmierdziele niech palą na
              zewnątrz lub w wydzielonych ogródkach.

a twoje porównanie do samochodów jest wręcz żałosne.
              • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 19:01
                Knajpy? To zostawmy samym właścicielom knajp- to ich własność i niech sami
                decydują czy można w nich palić czy nie- ze wszystkimi ekonomicznymi
                konsekwencjami. Większość klientów jest niepaląca? To będzie 50 lokali z
                właścicielskim zakazem palenia i 3 wtórych palić wolno. Te zakazy natomiast
                zmierzają do tego, że to państwo ma aspiracje mówić komu jak i dla kogo ma
                prowadzić swój lokal- czyli zamordyści próbują doprowadzić do sytuacji w której
                będą 53 lokale dla niepalących. Chore.

Przykład z samochodami "żałosny"? A to niby czemu?
                • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 19:12
                  powtarzam: PUBLIC SMOKING BAN - to jest rozwiązanie które jest przyjęte w wielu
                  krajach, i bardzo dobrze że w koncu dotarło to do naszego kraju.

wprowadzenie zakazu na przystankach jest pierwszym krokiem, no bo czemu niby mam
                  wdychać dym który nie należy do mnie? po za tym przynajmniej w obrębie
                  zabytkowej zabudowy bedzie troche czyściej na przystankach, bo nie sądze że ten
                  zakaz bedzie egzekwowany na przeróżnych osiedlach w mieście.

przykład z samochodami jest do dupy bo przebywanie w mieście zanieczyszczonym
                  spalinami nie ma takiego wpływu na organizm człowieka jak palenie papierosów,
                  chyba że myslisz że mam podłączoną rurkę do rury wydechowej. powietrze jest na
                  tyle rozrzedzone że wdychasz tylko jakiś tam ułamek tych zanieczyszczeń.
                  oczywiscie w porównaniu z powietrzem w górach czy innym czystym terenie różnica
                  jest zauważalna, ale w mieście - nie.

problem zanieczyszczania środowiska jest tutaj nie na miejscu, a jeśli chcesz
                  zmienić ten świat - to zacznij od siebie.
                  • Gość: palacz Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.fema.krakow.pl 20.12.07, 20:09
                    Powtarzac sobie mozesz co chcesz - na szczescie jeszcze twoje zdanie
                    nie decyduje o niczym i raczej tak pozostanie. A co JA sadze o
                    kretynskich zakazach palenia w otwartej przestrzeni gdzie wlasnie dym
                    papierosowy praktycznie nie ma na innych wplywu to moja sprawa.
                    To czy ja mam zamiar rzucac palenie czy truc sie nadal tez.
                    Wlasnie argumenty o spalinach sa tu jak najbardziej na miejscu - tak
                    samo sie rozrzedzaja i tak samo szkodza zanieczyszczenia papierosowe
                    jak i samochodowe - nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz inaczej,
                    panie ekspercie. Urzedy, poczty i inne takie - prosze bardzo, bo tam
                    niepalacy zmuszeni sa czasem sie pojawic. Knajpy - NIE. Tzn. owszem,
                    ale wlasciciel decyduje czy jest tylko dla niepalacych, a nie jakis
                    marny urzedas. Nie odpowiada ci knajpa dla palacych ? TO NIE WLAZ, BO CIE NIKT
                    NIE ZMUSZA! Znajdz sobie inna. Ja na pewno nie pojde do knajpy dla niepalacych,
                    bo nie odpowiada mi przymusowa kilkugodzinna
                    abstynencja. Lekcewaze sobie prawo, ktore jest glupie - tak juz mam
                    i nie mam dla takich przepisow ani odrobiny szacunku.
                    • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 20:16
                      "knajpa dla palących" - hehe dobre dobre ;) nie skomentuję tego bo to świadczy
                      troche o Tobie.

lekceważ i pal sobie na zdrowie, życzę wielu mandatów!
                      • Gość: palacz Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.fema.krakow.pl 20.12.07, 21:05
                        Udajesz glupiego czy naprawde tak masz ? OK, moze dla niezbyt lotnych powinienem
                        napisac zamiast "knajpa dla palacych" - "knajpa nie tylko dla niepalacych" lub
                        "knajpa dla palacych i niepalacych, ktorzy nie maja problemow z dymem
                        papierosowym" tylko to troche dlugie.
                        Jezeli lokal tego typy ci nie odpowiada - nikt cie nie zmusza do wejscia.
                      • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 22:55
                        Kolego, jeśli ktoś ma coś na własność to jego i tylko jego sprawa jak tym
                        gospodaruje- może sobie zażyczyć, że nie będzie wpuszczał garbatych,
                        piegowatych, matek z dziećmi czy ludzi powyżej 60 roku życia- jego lokal, jego
                        zasady i nie ma tutaj mowy o żadnej dyskryminacji.

To, że nasze "prawo" na takie nie pozwala to tylko problem tego prawa, które pół
                        wieku temu z hakiem przestało przypominać cokolwiek i od tamtego czasu jest już
                        tylko gorzej. W USA w czasach najszybszego rozwoju tego kraju własność byłą
                        świętością- od momentu kiedy państwo zaczęło w nią ingerować wybraliśmy równię
                        pochyłą w dół.

I dlatego nie widzę nic nienormalnego w knajpie wyłącznie dla palących.
                        Założyłbym się nawet, że taka knajpa nie narzekałaby na brak klientów,
                        szczególnie dzisiaj, w czasach społecznej zajebiozy i polowania na czarnownice.

Zabraniasz mi palić? To ja ci zabraniam żreć fastfoody- bo potem będziesz miał
                        problemy zdrowotne, za których leczenie również ja będę musiał zapłacić w
                        podatkach, chociaż nie miałem z twoją dietą nic wspólnego.
                        • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.autocom.pl 21.12.07, 01:57
                          ok zakonczmy dyskusję.

palący nigdy nie zrozumie niepalącego i vice versa.

a co będzie to pożyjemy - zobaczymy.
      • Gość: krakus Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:00
        Jak rozumiem imputujesz, ze to pisiory puszczaja baki i smiedzi im z geby. O, nieladnie.
    • Gość: ucha Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 08:47
      "Stało się. Krakowscy palacze papierosów, którzy dotąd spowijali chmurą gęstego
      dymu autobusowe i tramwajowe przystanki, będą teraz musieli obejść się smakiem."

Łał, co za styl! Panowie redaktorzy, nonono....

Czemu tylko nie podaliscie nazwisk tych radnych, niech ludzie wiedza przez kogo
      beda placic mandaty.
    • Gość: Anus HURRA!!!! IP: *.66.pxs.pl 20.12.07, 08:53
      Mam nadzieję, że nadejdzie dzień w którym palacze będa mogli palic
      tylko i wyłącznie w swoich zamnkniętych domach i mieszkaniach. Ale
      na początek dobre i to :-)
    • Gość: Piotr Brawo ale czy będzie to respektowane? IP: *.autocom.pl 20.12.07, 09:31
      W Polsce uczciwość nie popłaca.
      A chamstwo wygrywa.

• Gość: robert Super ! IP: *.77.classcom.pl 20.12.07, 09:45
        Jeszcze tylko knajpy zostały.
        Mam nadzieje że to początek końca dla palaczy
        • Gość: ala Re: Super ! IP: *.cable.casema.nl 20.12.07, 10:08
          no wreszcie!!!!!!!!!!! oj jak tylko zobacze teraz takiego chama co mi kaze wdychac to gowno to od razu bede dzwonic na straz miejska, juz sobie numer do komorki wklepuje, bede upierdliwa tak jak upierdliwi sa palacze, jak bym byla facetem to bym im nogawki obsikiwala ale troche mi ciezko niestety...
        • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Super ! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 10:08
          Knajpy to własność prywatna i nic gminie do tego czy tam się pali czy nie. Jeśli
          właściciel pozwala palić a ty nie lubisz dymu papierosowego to idziesz do innej
          knajpy. Wara wam od cudzej własności!
          • Gość: rybka Nemo Popieram IP: *.dsl.club-internet.fr 20.12.07, 10:48
            Wprawdzie nie pale, ale masz calkowita racje.
            Niestety na przystankach, potrafi taki smierdziuch zainstalowac swoje 4 litery
            na laweczce i chuchac dymem dookola jak lokomotywa. Zeby jeszcze peta wrzucil do
            smietnika ... ale nie ! Ostentacyjnie pstryka sobie z pozostalego filtra wprost
            na chodnik. Glownie powinno sie karac zasmiecanie, czy jest to niedopalek,
            papier po kebabie czy psia kupa!
    • jaccaranda A co z popielniczkami na przystankach????? 20.12.07, 10:51
      I bardzo dobrze. Nigdzie papieros tak nie śmierdzi jak na świeżym
      powietrzu. Tylko niech przystanki beda oznakowane!
      • Gość: Fajczarz Krakowski Re: A co z popielniczkami na przystankach????? IP: 212.244.210.* 20.12.07, 12:01
        Na świeżym powietrzu papierosa nie czuć, chyba że ktoś pali w Twoim bezpośrednim
        pobliżu i dmucha ci w twarz. Zakaz palenia w parkach to jakiś nonsens.

PS: Przystanki nie są oznakowane???
    • Gość: v A GK mówi że zakazu nie ma! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 11:32
      >Na razie nie będzie w Krakowie stref wolnych od papierosowego dymu.
      >Marta Patena, pomysłodawczyni uchwały zabraniającej palenia w
      >wybranych miejscach publicznych, poprosiła, by radni odesłali jej
      >projekt do ponownego przygotowania.
    • Gość: Misiek Będzie "dobrze"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 13:09
      Widzę, że jeden przepis poróżnił znaczną część Krakowian. Niepalący
      już chcą krzyżować palących - a palący swoim wrogom też dłużni nie
      pozostają.
      Moim zdaniem wszystko jest sprawą kultury osobistej i wychowania a
      nie sztucznych przepisów tworzonych "pod publiczkę".
      Choć sam jestem palaczem, denerwuje mnie wiele rzeczy związanych z
      tym tematem.
      Wystarczy podać pierwszy lepszy przykład:
      Przystanki MPK.
      Dlaczego kosz wraz z popielniczką instalowany jest zwykle przy a
      nawet pod samą wiatą przystanku??
      W takim przypadku palaczowi, który nie chce zaśmiecać
      otoczenia "petami" nie pozostaje nic innego, jak palić w pobliżu
      wiaty. Jeśli natomiast chce dbać o dobro pozostałych ludzi i nie
      narażać ich na swoje "wyziewy" - zmuszony jest do rzucenia peta
      gdziekolwiek ( bo drugiego kosza ani popielniczki nie znajdzie w
      pobliżu ).
      Podobnych przykładów bezmyślności można przytoczyć dziesiątki - ale
      po co trudzić się nad ich zmianą, skoro można to załatwić jednym
      przepisem...
      A tak nawiasem mówiąc - piękne by to było Państwo, w którym nikt by
      nie palił ani nikt by nie spożywał alkoholu - tylko ile wtedy by
      kosztował bochenek chleba a ile litr benzyny ??
      Wiadomo nie od dzisiaj, że Państwo czerpie kolosalne zyski z bardzo
      wysokiej akcyzy nałożonej na wyroby tytoniowe i alkoholowe.
      Wiem, że odezwą się też tacy, którzy zaraz stwierdzą, że palacze
      narażają na koszty pozostałe osoby, ponieważ częściej chorują.
      Jest to prawda - ale idąc takim tokiem rozumowania należy zakazać:
      - sportu zawodowego - zawodnicy co chwilę ulegają kontuzjom,
      - sportów extremalnych - ci to już ewidentnie narażają nas na koszty,
      - narciarstwa - bo narciarze sami do gipsu się pchają,
      - wychodzenia starszych osób w dni upalne oraz gdy jest slisko,
      - wchodzenia do niestrzeżonych akwenów wodnych,
      - jazdy samochodem,
      oraz oddychania w dużych miastach w pobliżu ciągów komunikacyjnych.

Pozdrawiam !!

• Gość: neria Re: Będzie "dobrze"!!! IP: *.computerland.pl 20.12.07, 15:05
        Ponadto palacze umierają wcześniej dzieki czemu odciążają system emerytalny państwa :)
    • Gość: rrita Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 16:21
      A mnie właśnie palenie na przystanku - albo w odległości paru kroków
      od niego - bardzo przeszkadza, zazwyczaj jeszcze mam takiego pecha,
      że jeden palacz stanie sobie kilka kroków za przystankiem z jednej
      strony, drugi z drugiej, i gdzie bym nie stanęła, zawsze czuję dym z
      papierosa...
    • Gość: Radical Manko = eksperci? IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.07, 16:28
      Stowarzyszenie Manko wyrosło na eksperta od rzucania palenia, a tymczasem
      właściciele lokali skarżą się na wysokie opłaty za umieszczenie na ich szczytnej
      mapie i niektórzy z tego zwyczajnie rezygnują. Szkoda, że taka piękna (patrząc z
      zewnątrz) akcja od kuchni wygląda zupełnie inaczej :(
    • Gość: w12 Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 62.121.132.* 20.12.07, 16:54
      Ok. Zakaz palenia w parkach rozumiem - chociaż byłem przekonany do tej pory, że
      taki zakaz już obowiązuje. Ale niech mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens zakazywać
      palenia np. na przystanku autobusowym pod Jubilatem czy na każdym innym
      przystanku przy Alejach?
    • Gość: palacz Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.fema.krakow.pl 20.12.07, 18:02
      Mogą mnie w dupę pocałować razem ze swoimi nakazami.
      • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 18:27
        Ot, głos rozsądku. Niech jeszcze zaczną odbierać palącym rodzicom ich dzieci a
        ideały "wysokiej" cywilizacji będą spełnione...

****** co za kraj...
        • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 18:32
          > ****** co za kraj...

droga wolna, śmiało, pożyjesz gdzie indziej zmienisz światopogląd, może nawet
          uda ci się rzucić palenie.
          • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 19:06
            Wam się chyba wszystkim w głowach poprzewracało- przez to że WAM odbija to ja
            mam wyjechać? Może wam łatwo zmieniać ojczyznę ale ja jestem Polakiem i nie mam
            zamiaru stąd zwiewać tylko dlatego, że większość rodaków ma problemy ze
            zwróceniem uwagi komuś, żeby przestał palić bo komuś to przeszkadza. Cywilną
            odwagę zastępuje się ustawą i numerem 997. Wstyd.
            • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 19:19
              o Patriota przez wielkie P, to przestań psioczyć w stylu "*** co za kraj" tylko
              pomyśl obiektywnie.

zakaz sprawi że zdecydowanej wiekszosci ludzi niepalących bedzie się żyło
              PRZYJEMNIEJ. to fakt.

czy z powodu zakazu, tobie, palaczu, z zanikłymi kubkami smakowymi i dziurawymi
              płucami, będzie żyło się gorzej?

odpowiedz brzmi NIE, bo i tak bedziesz palił, nawet z tego wku..enia na swój
              kraj bedziesz palił 2 razy więcej, a że będzie zakaz to ty bedziesz psioczył na
              forach, w pracy, moze nawet na przystanku wystawisz transparent, albo bedziesz
              łaził, jak inny oszołom z tego wątku, z parcianym sznurkiem i wydzielał sobie
              strefy gdzie mozna palic, demonstrując jednocześnie swój bunt przeciwko
              systemowi. O JAK MI ŹLE NA TYM ŚWIECIE. na zdrowie zatem.

jesli tego nie wprowadzą teraz to wygrałeś, ale za rok dwa to już napewno
              wprowadzą public ban i czekam na to z utęsknieniem.

• Gość: palacz Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.fema.krakow.pl 20.12.07, 19:47
                Zakaz nic nie sprawi, bo nie mam najmniejszego
                zamiaru go przestrzegac. Stref takze zadnych
                sobie nie bede wyznaczac jak i wczesniej tego
                nie robilem. Jakos sam z siebie nigdy nie palilem
                pod wiatami czy w tlumie czekajacych ludzi tylko
                z 2-3 metry obok - jak ktos sadzi, ze bede zapieprzac
                15 metrow od przystanku, zeby sobie zapalic, bo jakis
                urzedas tak sobie postanowil to jest w grubym bledzie.
                Tym bardziej idac ulica nie bede sie przejmowac i na
                pewno nie bede sie rozgladac panicznie czy gdzies
                w promieniu 15 metrow nie ma przypadkiem przystanku.
                • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 19:58
                  proponuję jeszcze przechodząc obok przystanku ostentacyjnie splunąć w kierunku
                  niepalących, przecież to ich wina.

gratuluję odwagi cywilnej!
                  • Gość: palacz Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.fema.krakow.pl 20.12.07, 20:21
                    Czlowieku, o czym ty bredzisz w tej chwili w ogole ?
                    Czy ja gdzies powiedzialem ze to wina niepalacych ?
                    Caly czas twierdze ze to wina durnych urzednikow
                    jak rowniez, ze mam te przepisy gleboko gdzies.
                    Jak napisalem sam wedlug wlasnego uznania staram sie
                    nie zaklocac swietego spokoju niepalacych, ale nie
                    scierpie tez, zeby mnie go zaklocano i tyle. Wiec
                    sznurkow parcianych czy jakiekolwiek innych nosic
                    nie bede, a palic bede sobie w takiej odleglosc jak
                    uznam za stosowne - czyli takiej, ktora uznam za
                    odpowiednia, aby nie przeszkadzalo to np. innym
                    na przystanku nie patrzac na regulki czy to 15metrowe
                    czy jakiekolwiek inne.
                    • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 22:56
                      Palacz, odpuść mu. Chłopak się już zatrzasnął i nie czyta ze zrozumieniem.
              • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 19:49
                Dalej uważam, że to brak cywilnej odwagi i żadne mydlenie nic tu nie zmieni. A
                przez ten durny zakaz będzie teraz możliwa sytuacja taka: na przystanku czekają
                tylko dwie osoby i palą. Podjeżdża straż miejska, wlepia mandaty, odjeżdża, a na
                przystanku dalej są te dwie osoby. Jeśli nie widzisz idiotyzmu tej sytuacji to
                może i jestem oszołomem- ale w tym momencie brak mi słów na określenie ciebie.
                • Gość: anti Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.sun.com 20.12.07, 19:56
                  no rzeczywiście idiotyczne bo stali ewidentnie w miejscu publicznym gdzie jest
                  zakaz palenia i dali sobie wlepić mandaty ;)

spokojnie, dostaniesz pare mandacików za 50 zeta, z portfela troche ubędzie to
                  zobaczymy jak bedziesz śpiewał.
                  • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 22:45
                    Jak napisaliby w ustawie, że jesteś idiotą i trzeba cię importować do kraju
                    gdzie urzędnik zastępuje mózg to też byłbyś taki szczęśliwy?

Wybacz kolego, ale przejrzałem nasze dyskusje i uważam, że albo jesteś
                    dzieciakiem o socjalistycznych zapędach albo cholernym konformistycznym
                    legalistą. Jeśli pierwsze to wybaczam, bo domeną młodości jest naiwna i ślepa
                    wręcz wiara, że prawem można zdziałać wszystko. Jeśli to drugie to niech cię
                    piekło pochłonie bo tych ostatnich zwyczajnie nie trawię- z fanatycznym
                    fundamentalistą rozmawiać się nie da.
    • Gość: Vulgar Pigeon a co np. w sytuacji gdy.... IP: *.ghnet.pl 20.12.07, 18:21
      gdzy ide sobie ulicą, jaram sobie petka i akurat przechodze koło przystanku a tu
      mnie czorny zgarnia i oferuje mandacik ?!?!?! czy to oznacza ze palacze będą
      teraz musieli chodzic po ulicach slalomem omijając takie miejsca?!?! to bedzie
      martwy przepis moim zdaniem. jakpowiedzial moj przedmowca mozecie nas pocalować
      we wiadomo co :-]
    • Gość: kitano Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.gemini.net.pl 20.12.07, 21:31
      Popieram ten zakaz jak najbardziej.Powinno się go jeszcze rozszerzyć, tak aby
      przestrzeń publiczna była całkowicie wolna od dymu!
      • Gość: Fajczarz Krakowski Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: 212.244.210.* 20.12.07, 23:00
        To wywal również wszystko co jest napędzane silnikami spalinowymi- bo te smrodzą
        i trują dużo bardzie niż papierosy. Jeśli uważasz to jednak za nonsens to odczep
        się pan od palaczy- bo oni na twoje zdrowie w całym tym smogu mają najmniejszy
        wpływ.
        • Gość: kitano Re: Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.gemini.net.pl 21.12.07, 00:48
          OK,jeśli już pominiemy aspekt zdrowotny,to może po prostu nie mam ochoty wdychać
          śmierdzącego,duszącego dymu papierosowego podczas oczekiwania na autobus czy
          tramwaj.
    • Gość: KRAKUS Zakaz palenia w parkach i na przystankach! IP: *.zax.pl 23.12.07, 11:22
      Brawo! Ale proponuję rozszerzyć zakaz na osoby poruszające się po
      chodnikach. Idzie taki koleś i wymachuje trzymanym w ręce żarem nie
      zwracając uwagi na innych użytkowników chodnika. Chyba każdy z nas
      zastanawiał się, kiedy powstała wypalona dziura w płaszczu, czy
      marynarce. Właśnie w taki sposób. Kiedyś zostałem przez bezstresowo
      palącego kolesia poparzony papierosem. Dlatego proszę Szanownych
      Radnych o wprowadzenie takiej poprawki.
    • Gość: jajcarz a jak z paleniem na klatkach schodowych? IP: *.ver.airbites.pl 23.12.07, 21:57
      sasiedzi nagminnie pala na klatce , aby w mieszkaniu nie smrodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka