damianbsc 15.01.08, 11:07 900zl to nie zycie wiec czego sie spodziewacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
80c51 To tyle jeśli chodzi o darmową edukację. 15.01.08, 11:51 Wreszcie zaczyna docierać... Nie ma czegoś takiego! Albo nauczyciele będą zarabiali, albo... będą zarabiali gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AVR Re: To tyle jeśli chodzi o darmową edukację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 13:07 Ten problem raczej będzie się pogłębiał. Watpie aby inżynierowie chciali pracowac jako nauczyciele zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Re: To tyle jeśli chodzi o darmową edukację. 15.01.08, 13:55 Na pewno nie za 1300zł/mies. Szczególnie w przypadku tzw. nowych technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIK Re: To tyle jeśli chodzi o darmową edukację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 19:27 Humaniści-poloniści, nauczyciele prac ręcznych...itp nie mają czasu na nowe technologie. Oni się dokształacją i jeszcze muszą strajkować. amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Nie CPU tylko MCU! Na wagarach byłeś na tej lekcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 16:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.08, 12:16 mnie (mgr inż.) od pracy w państwowym technikum odstraszyła papierkologia związana z tzw. awansem zawodowym nauczycieli. Temu kto to wymyślił i temu kto to zatwierdził należy się bezsprzecznie cenny tytuł idioty roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.08, 12:39 A ja mam doktorat i uczę na uczelni. Gdy "dla sportu" chciałem uczyć zawodowego przedmiotu w szkole koło domu okazało się że nie mam odpowiednich kawlifikacji, bo trzeba odbyć SPECJALNY kurs, uzyskać uprawnienia i dopiero wtedy....wniosek: chodzi o to żeby zarobiły firmy prowadzące szkolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż. mam do wyboru 5000zł w firmie lub 1000 zł w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 13:26 zgadnijcie co wybiorę? Bezpłatna nauka to slogan, który zaczyna umierać. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Uczyć każdy może 15.01.08, 13:38 Kolejny przykład na to, jak obchodzi się problem niedofinansowania szkół. Emeryt zastępujący nauczyciela to świetne rozwiązaniena papierze, ale ten człowiek nie nauczy już niczego (zwłaszcza, jeżeli ma uczyć takich przedmiotów "technicznych", jak informatyka). Pracownicy firm bez żadnego przygotowania pedagogicznego mogliby wpaść na zajęcia ze trzy razy na semestr, ale prowadzenie przez nich regularnych zajęć to chyba żart. A temu panu, który bierze 350 zł za miesiąc zajęć prowadzonych dla sportu życzę, żeby jemu też ktoś podebrał jego robotę za jakąś żałośną stawkę! (ja chętnie dla sportu porobię operacje neurochirurgiczne, moja stawka -50 zł za operację, są chętni?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skog Re: Uczyć każdy może IP: *.net.autocom.pl 15.01.08, 14:21 Nie rozumiec o co Ci chodzi, skoro nie ma chętnych do nauczania to chyba dobrze, że ktoś uczy, tym bardziej, że jest na bieżąco i może nauczyć potrzebnych i aktualnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: Uczyć każdy może 15.01.08, 14:45 To, o co mi chodzi, jest oczywiste: z zawodu odchodzą fachowcy, a zastępują ich ludzie z łapanki. Nawet jeśli ten pan, który chce pracować za 350 zł przypadkiem sprawdzi się jako nauczyciel, to ogólny trend jest fatalny: paniom w ministerstwie, na papierze ilośc nauczycieli się zgadza, nikt nie widzi potrzeby zwiększenia nakładów na szkolnictwo, a w zawodzie nauczyciela nadal trwać będzie negatywna selekcja. Przepraszam, ale prościej już tego nie dało się napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.chello.pl 15.01.08, 16:19 Dla "sportu" pracuje jako nauczyciel zawodu technik mechatronik w nowoczesnej placówce (Centrum Kształcenia Praktycznego), mam doktorat dwa kierunki mechanikę i informę. Pracuję na etacie na uczelni i zamierzam odejśc Z CKP. Płaca to kpina, jakieś hospitacje, papiery i poziom młodzieży (umiejętności, kultura) jak z OHP - poniżej krytyki, pretensje rodziców, że dziecko oceną skrzywdzone - a połowa osób powinna w szkole zawodowej skończyć, a nie w technikum. Jakis śmieszny kurs musiałem zrobic i zarabiam jako kontraktowy 1100 zł. Śmieszne jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 19:04 Ponad 3 miesiące w roku płatnego wolnego + 18-godzinny tydzień pracy = skandalicznie wysokie zarobki (w porównaniu do przepracowanego czasu). Ale płakać nie zaszkodzi... Może uda się wyrwać jeszcze co nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axl Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.3vnet.pl 15.01.08, 19:34 eeeh, znowu te 18 godzin...., to już bardzo oklepany temat - wystarczy przeczytać parę punktów z KN, aby dowiedzieć się o 40-godzinach pracy i zakresie obowiązków (innych niż nauczanie) nauczyciela..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.chello.pl 15.01.08, 21:13 moze masz baranie stopien dr, wtedy masz prawo sie wypowiedziec, a tak milcz, bo to, ze potrafisz pisac to efekt pracy nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga68 Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 21:56 Życzę , aby każdy laik spróbował tych 18 godzin . Ja też tak myślałam (mgr inż.) z bardzo dobrym zawodem , prowadzący własną firmę "wpadłam dla sportu " do szkoły technicznej na tzw 18 godzin. Dziś , po roku pracy , myślę o sobie , że jestem idiotką . Wrodzona odpowiedzialność każe mi tam pozostać przynajmniej do końca roku szkolnego .Z wychowawstwem , dodatkiem stażowym i wiejskim mam na rękę 900 zł - same koszty dojazdu 400zł do wsi , w szkole spędzam około 30 godzin tygodniowo , w domu około 20 godzin , szczególnie w nocy nad sprawdzianami , konkursami ,papierkami typu promocja szkoły itp.A wakacji to tylko 6 tygodni , ferii niby 2 tygodnie + święta , ale też siedzenie na maturach za darmo , przygotowanie do egzaminów zawodowych za free itp.Nie wspomnę o młodzieży , której połowa nie powinna znaleźć się w technikum !!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <> Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:31 Swego czasu pojawił się zamysł "upowszechniania wykształcenia średniego" to i są tego skutki. Czas najwyższy wrócić do zawodówek. Niestety znaczna cześć uczniów nie ma kwalifikacji intelektualnych by kończyć szkoły średnie, a w takich się znajdują i przechodzą "przepychani" z roku na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żyd Niemiecki 900 zł to 2 pary butów IP: 213.199.198.* 15.01.08, 21:00 ten kraj to kał! Odpowiedz Link Zgłoś
aka55 Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli 15.01.08, 21:12 Koledzy! Spokojnie! Słyszałam dziś panią Hall, która (z bardzo poważnym i zatroskanym wyrazem twarzy)wywodziła, że nauczyciele dostaną bardzo znaczące podwyżki - nawet 200 zł netto. Huraaaaaaaaaaa, chyba wypiję zdrowie pani minister.A Wy narzekacie! Jak zwykle! Odpowiedz Link Zgłoś
maryla-5-4 Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli 10.11.08, 19:02 heej!!!Ja też wypiję 31 grudnia ,chociaż wolałabym pracować, a ,mam 54 lata.Ale będę emerytką, nie z własnej woli,no i trochę doła mam, bo i dzieciaków mi szkoda i fajnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz be Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: 80.50.249.* 16.01.08, 08:12 trzeba zacząć od -zniesienia 300 godzinego kusru pedagogicznego (kto byl to wie jaka to żenada i g...) nauczyciel zawodowy nie ma byc wychowawcą -zniesienie czynownictwa (na początek dla nauczycieli zawodu), jak dyrektor chce i może komuś zapłacić więcej za godziny to niech to robi oficjalnie Odpowiedz Link Zgłoś
qbalenko Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli 16.01.08, 08:21 trzeba zacząć od zniesienia najbardziej idiotycznych hamulców 1.obowiązku 300 godz.kursu pedagogicznego (kto był ten wie jaka to żenada i g...) 2.czynownictwa nauczycieli, awansów zawodowych itp. na początek chociaż dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, niech zarabiają tyle ile wynegocjowali z dyrektorem szkoły ...a potem się zastanowić co można zrobić dalej Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli 16.01.08, 12:36 Niedowartościowanie i degradacja zawodu trwa nadal,a kolejne rzady nie licza sie z potulnymi i kulturalnymi żądaniami o naklady na oświatę. co innego ciężki argument w postaci kilofa,czy strajk w szpitalu? takie metody przemawiaja do wyobraźni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axl Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.3vnet.pl 16.01.08, 16:12 Tabela wynagrodzeń nauczycieli po podwyżkach (kwoty brutto): www.znp.edu.pl/files/tabela%202008.doc?short= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Emeryci i fachowcy zastępują nauczycieli IP: *.eth.net.pl 16.01.08, 22:09 ot macie liberalną polityke edukacyjną - każdemu dać maturę i magistra. a teraz wybraliście ich sobie znowu he he Odpowiedz Link Zgłoś