Gość: krakus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 23:11 Vivat Sepiol. Za to nalezy mu sie pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franconus Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! 24.01.08, 23:55 Nareszcie! Nie sądziłem, że tego dożyję... Byłem wtedy przypadkiem na miejscu, kiedy pomnik stanął tak niefortunnie na placu Marii Magdaleny i nigdy nie mogłem sie pogodzić z tym, że tak bezsensownie zniszczono jeden z najpiękniejszych zespołów architektonicznych starego Krakowa. A przecież w nowym miejscu, na - mam nadzieję - lepiej zaprojektowanej kolumnie i przy uwzględnieniu zasad umiejscowienia rzeźby monumentalnej pomnik wcale nie będzie taki znowu zły, będzie wzbogaceniem a nie zaprzeczeniem kulturowej tkanki miasta. Panu Sepiołowi wyrazy szacunku i wdzięczności - tak trzymać! Jeszcze Kraków nie zginął!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:01 Super! Wreszcie ten pomnik pijaka (bo bardziej przypominal pijaka niz Skarge) przestanie szpecic Grodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:08 Nie ma to jak fanaberie urzędników za publiczną kasę . Czy jest jakiś ranking urzędniczych głupot ? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona? 25.01.08, 00:20 A to czemu tak p. sepiolowi wprost smiertelnie zalezy na usunieciu tego pomnika? Zeby az klekac...? I prosic az sie zgodzi pan prezydent...? Takie poczucie "piekna" w panu sepiole, ze mu az klekac kazalo?:)))) A ja wam powiem, ze pomnik jest jak najbardziej na miejscu! Jest wspanialy wlasnie tam gdzie jest. Nie wazcie sie go ruszyc, bo to jest jego wlasciwe miejsce. Rzezbiarzu, autorze pomnika nie godz sie tak latwo na "przenosiny", bo rzezba juz nie jest twoja tylko nalezy do krakowian. A wiec krakowianie nie dajcie sobie w kasze dmuchac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 08:03 Jak zyc bez niego nie mozesz, to go sobie postaw na podworku. Mysle, ze krakusy dorzuca jeszcze Mitoraja. A tak wogole, to zaden Skarga, tylko Kilinski. Dac mu szable, i nikt nie odrozni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona? IP: *.chello.pl 25.01.08, 19:56 Ja też bym uklękła przed Majchrowskim żeby to paskudztwo zniknęło; strasznie się cieszę;D ale odczepcie się od Mitoraja, bo to zupełnie inna bajka i inny poziom:) Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Mitoraj - "inna bajka"? 26.01.08, 04:57 Gość portalu: xxx napisał(a): > Ja też bym uklękła przed Majchrowskim żeby to paskudztwo zniknęło; > strasznie się cieszę;D ale odczepcie się od Mitoraja, bo to > zupełnie inna bajka i inny poziom :) Mitoraj pasuje do Holdy Pruskiego i Slubowania Kosciuszki (dominuje miejsce gdzie te dwa wydarzenia mialy miejsce) jak piesc do nosa. Mitoraj w porownaniu z Kosciuszka i Zygmuntem Starym to maly pikus. I chociaz "wielki" artysta moze sie obrazic to nie zasluguje na umieszczenia serca (nie mowiac o innych czesciach ciala) na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.ver.airbites.pl 25.01.08, 00:14 Największą wadą tego pomnika jest to, że przedstawia jezuickiego kaznodzieje. Gdyby to był jakiś "oświecony" mason wybiórcza piałaby z zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:58 ktoś. Postaw sobie w domku na telewizorze z TV Trwam , pomnik swojego guru - Rydzyka i doznawaj extazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przechodzień Re: No to teraz może zamiast pomnik pederasty? IP: 78.41.24.* 25.01.08, 06:08 ...skandal. Skandal tak pomawiać ks. Piotra Skargę, który wszakże całej postępowej młodzieży polonistycznej i postępowej (niekoniecznie katolickiej) kojarzy się z..."u Piotra Zkargi". Piotr Skarga jest wporzo. Kto, kiedy i w jakim przekazie historycznym wspominał o pederastii? Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 A może przed ta decyzją rozpisać referendum? 25.01.08, 20:38 Ciekawe co by sie wtedy okazało? Jakoś jestem przekonany, że gdyby to nie był pomnik jezuity, ale jakiegoś geja, to nikomu by nie przeszkadzał. Gdyby nie był autorstwa twórcy pomników papieża, ale artysty, którego dzieło zmuszało by każdego do zastanawiania co artysta miał na myśli tworząc to coś, też by nie protestowano. Już myślałem, że sprawa przyschła, bo pomnik wrósł w plac i otoczenie, ale na bazie "odnowy" tuskowej postanowiono rozprawić się z symbolem polskiego katolicyzmu, polskiego patriotyzmu, a przede wszystkim postacią człowieka, który ganił kosmopolityzm! Dlaczego tylko słychać głosy liberałów, antykatolików i zazdrosnych kolegów rzeźbiarzy, którzy jakoś nie umieli się wykazać swym geniuszem, gdy szło o pomnik Bolesława Wstydliwego? Jak demokracja, to niech będzie lokalne referendum w tej sprawie! Zobaczymy kto wygra! Kraków to także miasto ludzi wierzących i nie tylo tych spod znaku ZNAKU! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Wiara a brzydota 26.01.08, 04:51 adamm5 napisał: > Kraków to także miasto ludzi wierzących i nie > tylo tych spod znaku ZNAKU! Wiara wcale nie musi oznaczac zlego smaku i brzydoty. Poza tym malutki plac Sw. Magdaleny nie potrzebuje byc zapelniany pomnikami, fontannami i glowami Mitoraja. "Wielcy" artyscia maja duzo innych miejsc aby zaspokajac swoje ambicje. Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Re: A może przed ta decyzją rozpisać referendum? 26.01.08, 06:21 Adamm, ty znowu o tych gejach... Naprawdę, jeśli nawet żródła coś księdzu Skardze wmawiają, czy sugerują, bądźmy tolerancyjni. X. Piotr Skarga był wielkim człowiekiem, a ty jesteś małostkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll nareszcie! 25.01.08, 00:19 naprawiać popełnione błędy - rzecz wciąż zbyt rzadka, a piękna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolumb Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.chello.pl 25.01.08, 00:24 nic dodac nic ujac do komentarzy. Ten pomnik nie kojarzył się Gazecie Wyborczej z Piotrem Skargą, ale z tą kretyńską sektą imienia... Piotra S. Tak trzymać GW. W ten sposób obalicie wszystko i przywrócicie Szwedzkiego Lenina z kolczykiem w uchu w Nowej Hucie. O czym marzą MT. i spóła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_smok Skojarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 01:05 Nie wiem z czym się kojarzył GW, ale mnie z Kryszakiem na słupie w Thais, pamięnej produkcji późnego PRL... Gdyby kolumna była 2x wyższa może wyglądałby znośnie (chociaż niekoniecznie w tym miejscu), ale w obecnej wersji ma się wrażenie, że zabrakło pieniędzy na większy kawałek granitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr Re: Skojarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 01:20 wspaniała wiadomość!! niech ten glut stoi ukryty gdzieś miedzy drzewami Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_myslik Fiu, fiu... 25.01.08, 01:32 "Cuda nie są sprzeczne z naturą - są sprzeczne z tym, co nam o naturze wiadomo" Św. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onlyI Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 01:37 Hurra hurra hurra! Jeszcze tylko mitoraja z rynku i będzie posprzątane!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk Dobra decyzja IP: *.fdk.airbites.pl 25.01.08, 03:32 "Ów z wielkim wysiłkiem wypowiedział wielkie głupstwo". Ten cytat z Michaela de Montaigne znakomicie pasuje do cześci pomieszczonych tutaj wypowiedzi. Pomnik Piotra Skargi to koszmarna pałuba i dobrze, że zniknie z placu, który oszpecał. Oby jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.chello.pl 25.01.08, 04:06 Nareszcie!!!!!!. Tego koszmarnego pomnika dawno tam nie powinno być. Nawet nagroda Archi Szopa nie zmusiała do działania, ale lepiej pózno niz wcale. Brawo dla Pana Janusza Sepiołą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Brawa. Wreszcie będzie można na placu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 05:18 brawa wreszcie będzie można na tym placu poustawiać ogródki piwne - bo chyba o to chodzi... tak że skejci nie cieszcie się przedwcześnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Zostanie tam na wieki. Tak jak Glowa Mitoraja. 25.01.08, 05:20 > "Krakowska paskuda" trafi na dziedziniec Collegium Broscianum. > Nie wiadomo tylko, kiedy to się stanie. Z Glowa Mitoraja tez obiecywano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przechodzień Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: 78.41.24.* 25.01.08, 06:01 Dla mnie nie ma ceny, której nie zapłaciłbym, żeby w przyszłości nie powtarzały się fatalne wpadki wyborcze z AWS lub PiS. Niech Skarga stoi jak wyrzut sumienia i ostrzega. Z O S T A W I Ć !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalenka Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.chello.pl 25.01.08, 07:25 Sfora estetów ujadała na pomnik Mickiewicza na Rynku. Trzeba było niemieckiej okupacji żeby zniknął, zniknął też Grunwald. I o dziwo komuna je przywróciła. Dzisiaj jaśnieoświeconemu ludowi nie odpowiada autor, forma, treść ale naśladownictwo okupanta, o którego wyczynach lepiej nie pamiętać. Dla Was i "Kazanie ks. Piotra Skargi" Matejki to też niezgorszy knot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemt Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: 83.15.139.* 25.01.08, 11:17 Ja wiem,nie ma obowiązku znać innych pomników niż Mickiewicz na Rynku (zresztą przerabiany tuz po odsłonięciu i...wygwizdaniu przez tłum), podobnie zresztą jak anegdoty historyczne dotyczące owych, ale wypadałoby cokolwiek wiedzieć zanim wypowie się ostre sądy. Historia ze Skargą przypomina raczej te z pomnikiem Kopernika, dłuta Krystiana Godebskiego, wstawionego pierwotnie na dziedziniec Coll. Maius, gdzie był wtrętem równie "udanym" jak kolumna przed kościołem Piptra i Pawła. Po wojnie, podczas restauracji Collegium i przywracaniu mu srednioweicznego charakteru przestawiony przez prof. Estreichera na Planty. A moze Estreicher tez nasladowal okupanta? BTW: Magdalenka to ze chrztu czy z zawodu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! 25.01.08, 07:36 A może by tak - po raz pierwszy w takich przypadkach - podać NAZWISKA tych, którzy wydali zezwolenie na stawianie pomnika omijając obowiązujące procedury ?! A dodatkowo, ku przestrodze, obciążyć ich kosztami planowanej przeprowadzki ?! Skończy sie anonimowość kuriozalnych spraw w krakowskiej - szeroko rozumianej - architekturze, urbanistyce i budownictwie. Przy okazji. Ulica Grodzka i przyległy do niej plac maja byc remontowane. I znowu słychać, że powierzchnia placu jest zniszczona, spękana i obszczerbiona. Jako żywo przypomina mi się "biały kamień" polożony na fragmentach nawierzchni Rynku Głównego. Co się dzieje w naszym mieście ? Nie można nigdzie znaleźć odpowiedniego materiału na ulice i place gdzie NIE MA intensywnego, ciężkiego transportu ?! Czy na te pytanie jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 08:07 Chyba niuwaznie czytamy wiadomosci. Zniszczenia sa dzielem skateboardzistow, ktorzy sie tutaj zagniezdzili. Rozumiem, ze w chwili gdy zostanie uruchomiany dla nich dawny basen w "Forum", beda bezwzglednie pedzeni przez straz miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ken Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.crowley.pl 25.01.08, 08:08 Mam nadzieję że skatowcy stracą podstument na którym jeździli. Jeszcze mitoraja z rynku, to jest dopiero kuriozum, za to ciężej będzie usunąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol Brawo!!! Powiew optymizmu... IP: *.um.krakow.pl 25.01.08, 08:35 Nie wierzyłem, ze doczekam tego momentu. Tylko dlaczego tego gniota prezentowac UJ...Ten symbol gnuśności i nietolerancji powinien w ogole zniknąć z naszego miasta. Ale może kiedyś przy okazji jakiegoś remontu dziedzińca Broscianum przeniosą go na złom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O'Bama Skargę usuną Mitoraj stoi IP: *.autocom.pl 25.01.08, 08:43 jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voo To chyba pierwszy (i zapewne ostatni) "cud Tuska" IP: *.hist.uj.edu.pl 25.01.08, 09:06 To faktycznie zakrawa na cud. W życiu bym nie uwierzył, że to zniknie, zwłaszcza po tylu latach. Od momentu pokropienia rzecz wydawała się beznadziejna. Ale kropla drąży skałę, przydały się jednak nasze protesty, listy, artykuły i szyderstwa. Ktoś zapamiętał i wziął sobie do serca - panie Sepioł, chylę czoła. Inna sprawa to przeniesienie pomnika gdzie indziej i zapaskudzenie innego, Bogu ducha winnego miejsca. Ale trudno, nie można od razu mieć wszystkiego. Może sam się zawali, zwłaszcza jak podwyższą cokół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A może moku Skarga po prostu, a nie jego pomnik... IP: *.supra.com.pl 25.01.08, 09:10 przeszkadza? Może on antysemita i nacjonalista, albo i katoendek? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar A Glowa z Rynku kiedy zniknie??? 25.01.08, 09:20 Krakowska paskuda won z Rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: A Glowa z Rynku kiedy zniknie??? IP: *.chello.pl 31.01.08, 13:39 Głowa na Rynku wkrótce będzie miała towarzystwo domyślnego autora - trzy funkiel nówki nie śmigane, gołębie główki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 10:39 A kiedy obiecana przeprowadzka głowy Mitoraja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowa Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.phils.uj.edu.pl 25.01.08, 11:35 Nareszcie! To paskudztwo nigdy nie powinno tam stanąć. Ale też nie rozumiem dlaczego uszczęśliwiony tym kiczem ma być dziedziniec Collegium Broscianum, będący nie jakimś tam "dzikim parkingiem", ale parkingiem wewnętrznym UJ. Przyznam też, iż pierwszy raz słyszę o jakoby rozpoczętej odnowie zespołu Coll. Brosc. Bywam tu codziennie od 30 lat i daję słowo - nic się takiego tutaj nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwqef Re: Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: *.ghnet.pl 25.01.08, 11:50 wreszcie Sepioł pokazał wszystkim jak rozmawiać z Majchrowskim ,żeby dopiąć swego na kolanach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agataccia Przeprowadzka pomnika Skargi postanowiona! IP: 195.213.95.* 25.01.08, 17:58 yuuupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii fantastycznie, co za cudowna nowina!!!! nie dosc ze piatek i weekend sie zaczyna to jeszcze to!!! dzieki dzieki dzieki po stokroc dzieki panie Sepiol!!! i oby jak najszybciej!!! ja proponuje lepsze miejsce niz collegium broscianum - przed klinika stomatologii na montelupich, bo jak sie ktos na niego (tego skarge, nie-skarge) popatrzy to od razu tak czlowieka zeby bola, ze powinien miec blisko do dentysty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś