gregry dlaczego nie doleją wybielacza do tego prania mózg 16.02.08, 14:18 myślę, że robi się z ludzi ciemnogród próbując wstawić w tym miejscu Spalarnię To już ten tak "rozpaczliwie" ulokowany kombinat jest perfekcyjnie umiejscowiony względem miasta - w porównaniu ze slalarnią no, ale co wolno wojewodzie to nie komuchowi ".....Mit piąty: projektanci kombinatu usytuowali go świadomie na wschód od Krakowa, kierując się rutynowo tak zwaną “różą wiatrów”.... tadeusz.binek.pl/6b.htm ..." Zaleta Krakowa nr. 1 Projektanci Spalarni świadomie ulokowali ją w środku miasta, by powstała w tym miejscu wielka dziura Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Dlaczego nie doleją wybielacza do tego prania mózg 16.02.08, 14:19 myślę, że robi się z ludzi ciemnogród próbując wstawić w tym miejscu Spalarnię To już ten tak "rozpaczliwie" ulokowany kombinat jest perfekcyjnie umiejscowiony względem miasta - w porównaniu ze slalarnią no, ale co wolno wojewodzie to nie komuchowi ".....Mit piąty: projektanci kombinatu usytuowali go świadomie na wschód od Krakowa, kierując się rutynowo tak zwaną “różą wiatrów”.... tadeusz.binek.pl/6b.htm ..." Zaleta Krakowa nr. 1 Projektanci Spalarni świadomie ulokowali ją w środku miasta, by powstała w tym miejscu wielka dziura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalarnię! IP: *.autocom.pl 16.02.08, 14:21 Spalarnia odpadów powinna powstać właśnie na Woli Justowskiej, bo tam mieszka najwięcej bogaczy, wykształciuchów, kapitalistycznych złodziei i urzędasów! Trzeba dać im w kość i postawić tam fabryki i jeszcze krematorium, bo w Krakowie by się przydało. A na ową spalarnię jest to najlepsze miejsce. Wszystkie syfy z miasta powinno się kierować właśnie tam gdzie mieszkają te nowobogackie ćwoki. Ja bym ich jeszcze zasypał odpadami z Baryczy i by było git:] Takich ludzi powinno się tępić! Trzeba skończyć z tym żydo-komuno-liberało ścierwem! Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalar 16.02.08, 17:35 Gość portalu: Krakowianin napisał(a): > Spalarnia odpadów powinna powstać właśnie na Woli Justowskiej, bo tam mieszka > najwięcej bogaczy Przejdź się, człowieku, do psychologa. Kompleksy się leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bycz Re: Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 18:56 Widać, że masz 40 lat, mieszkasz z mamusią w bloku i nigdy się nie wyprowadzisz, bo jesteś za tępy, aby zarobić sam na własne utrzymanie. Skoro inni się dorobili pieniędzy, to Ty też mogłeś, ale skoro jesteś na to za głupi to przynajmniej nie obrażaj tych, którzy potrafią w życiu do czegoś dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolanin Re: Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 19:00 Podyskutujcie o tym na www.wolajustowska.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.autocom.pl 16.02.08, 14:34 Protestujący przeciw spalarni śmieci mają już swoje miejsce w historii,tak,tak.Miejsce w historii obok: -paryskich kopistów z XV wieku protestujących przeciw szkaradnemu wynalazkowi druku -angielskich robotników z pocz.XIX którzy zwalczali maszyny,jako szkodliwą nowość w przemyśle A teraz w Krakowie kolejny rozdział tej historii.Szkoda tylko i to żenujące zjawisko ma miejsce w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Zgadzam się z twoim stwierdzeniem. IP: *.autocom.pl 16.02.08, 14:50 Jednak z jednym małym wyjątkiem. Angielscy robotnicy, którzy w początkach XIX w. niszczyli maszyny przemysłowe robili to poniekąd słusznie. Rewolucja przemysłowa, która najwcześniej pojawiła się właśnie w Anglii przyniosła za sobą powstanie maszyn przemysłowych i rozwój nowych technologii w produkcji, a to przyczyniło się do wzrostu bezrobocia. Pracę, którą wcześniej wykonywało dużo ludzi zaczęła wykonywać maszyna, przy obsłudze której pracował dajmy na to jeden tylko człowiek. Niszczenie maszyn w fabrykach pojawiało się później także i w innych krajach europejskich, między innymi echa tego rodzaju protestu miały miejsce i na ziemiach polskich. Jednak nie zaliczyłbym tego do czegoś skrajnie negatywnego. Robotnicy protestowali po prostu w ten sposób przeciwko czemuś, co było powodem utraty przez nich pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na Wolę Justowską! 16.02.08, 14:38 Mnie zawsze zastanawia, dlaczego ludzie interesuja sie gdzie mieszkaja dopiero po kupnie mieszkania.Przeciez od dawna bylo wiadomo,ze tereny na ktorych miasto chce postawic spalarnie, to tereny przeznaczone na przemysl,ze moga tam stanac fabryki,hale i zwiekszy sie ruch samochodow,i ze bedzie smierdziec.Trzeba sie bylo zorientowac wczesniej co moze powstac pod oknami,a potem dopiero decydowac sie na zakup.Ostatnio w tiwi byly pokazywane dwie podobne sprawy:lokatorzy nowych osiedli chcieli usunac raz ferme lisow,dwa schronisko dla psow. Obie "firmy" staly tam zanim ktokolwiek wiedzial,ze powstana osiedla.I teraz ci 'nowi'chca usunac 'starych' bo im smierdzi.To znaczy,ze nie wiedzieli gdzie beda mieszkac?Nie byli na budowie,zeby sobie obejrzec okolice?To niech teraz wachaja smrod,a nie usuwaja smrodzacych,ktorzy byli wczesniej.jak sie nie dbalo wczesniej o informacje,to teraz trzeba znosic towarzystwo nawqet spalarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.ghnet.pl 16.02.08, 14:45 My już tu JESTEŚMY a spalarni jeszcze nie ma, więc co starego usuwamy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na Wolę Justowską! 16.02.08, 14:51 To byly przyklady z tiwi.Zanim tam zamieszkales/as nie dowiadywaliscie sie co bedzie w okolicy?Przeciez wiadomo bylo wszem i wobec,ze sa to tereny przeznaczone na takie inwestycje.Ale sie pewnie nie chcialo poszukac,bo ceny byly niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.ghnet.pl 16.02.08, 14:48 Droga Ewo, Rybitwy i Bieżanów są starsze niż jakikolwiek uciążliwy zakład w tej okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na Wolę Justowską! 16.02.08, 14:53 Ale co ma piernik do wiatraka?Miasto przeznaczylo te tereny pod przemysl juz dawno,wiec mogli sie mieszkancy spodziewac jak nie spalarni to fabryki pod oknami.Jak sie nie zainteresowali okolica wczesniej,to niech ponosza konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mit Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.devs.futuro.pl 16.02.08, 16:00 a znasz ty pojęcie "miejscowy plan zagospodarowania"? informuję cię więc, że takiego planu dla rybitw, przewozu i bieżanowa NIE MA!!! skąd więc ty nagle jesteś taki oświecony i wiesz co miało się znaleźć za oknami ludzi 10 lat po ich wprowadzeniu się. tutaj rada: idź ty, yntelygęcie do rady swojej dzielnicy i zapytaj czy istnieje miejscowy plan dla twoich okolic. założę się , że nie ma. a na pewno nie było go wtedy kiedy tam się wprowadziłeś ergo jest szansa na ulokowanie spalarni u ciebie. POWAżNIE! no i jak ci teraz, uwsteczniony wykształciuchu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aisha Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 13:01 Moja droga Ewo - nie mów, że wiedzieliśmy gdzie kupujemy mieszkanie a jeśli nie, to nasz błąd - miasto zamierzało po cichu wybudować spalarnię bez wiedzy mieszkańców - dziennikarka, która jako pierwsza napisałą o trzech potencjalnych lokalizacjach - w ciągu 1 dnia straciła pracę - wg Ciebie to jest przypadkowy zbieg okoliczności? Bo ja w to NIE WIERZĘ. Poza tym to właśnie miasto wydało decyzję zezwalającą na wybudowanie osiedla czy poszczególnych domków (mówimy o tych powstałych stosunkowo niedawno) - w papierach nie było mowy o żadnych nowych uciążliwych inwestycjach. Nie było mowy o giełdzie samochodowej, nie było mowy o spalarni lagun itp. atrakcjach. Poza tym kilkanaście lat remu miasto przeniosło w ten rejon giełdę spo,żywczą a nie potrafiło do tej pory wybudować do niej dojazdu - korki w tym miejscu byłyby dużo mniejsze, gdyby zmienili 1 (słownie: jeden) znak drogowy. A skoro to przerosło naszych włodarzy, to jak mamy wierzyc, że nam wybudują bezpieczną spalarnię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolanin Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 19:04 Oto odnośnik do HTML.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 14:54 Przepraszam wszystikch, że mieszkam na Rybitwach i nie chcę by ktoś budował 300m od mojego domu spalarnię, nie kupiłam tutaj taniego mieszkania ani taniej działki , tutaj urodzili się moi dziadkowie, rodzice i ja też, całkiem niedawno wybudzowaliśmy dom (legalnie z pozwoleniem na budowę) nie na terenach przemysłowych jak myślą niektórzy, teraz po kilku latach okazuje się że władze Miasta chcą na tym terenie urządzić składowisko odpadów z całego miasta to nie tylko spalarnia śmieci ale też rozbudowa oczyszczalni ścieków i kompostownia, takie "szczęcie" mogło spotkać Każdego z Was więc powiedzcie sobie uczciwie czy chcielibyście znaleźć się w takiej sytuacji jak my? Jeśli tak to proszę o kontakt coraz poważniej myślę o sprzedaży domu! Jeśli ta spalarnia musi powstać to miasto powinno znaleźć nie tanią lokalizację, ale taką która będzie zdala od osiedli minimum 5 km nie na Rybitwach, ani w Łęgu, ani nawet na Woli Justowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:07 To jest niestety urok mieszkania w miescie.Ja mieszkam w Hucie i nie domagam sie usuniecia huty,ktos,kto mieszka przy ruchliwej ulicy nie powinien zadac zamkniecia tej ulicy.A ze miasto wlasnie tam przeznaczylo tereny pod przemysl,to trudno,gdzies musialo, inaczej nie bedzie sie rozwijac.Trzeba sie bylo dowiedziec,co miasto planuje wokol nowych osiedli,to moze zamieszkali by tam ci,ktorzy by sie na spalarnie zgodzili,albo nikt.A starzy mieszkancy musza sie pogodzic z rozrostem miasta,albo przeniesc sie wystarczajaco daleko,zeby miasto ich nie wchlonelo.Cisza,spokoj i mile zapachy to tylko na gluchej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:22 > To jest niestety urok mieszkania w miescie.Ja mieszkam w Hucie i nie > domagam sie usuniecia huty Tyle, że ta huta została tak usytuowana, że nie zatruwa życia mieszkańcom miasta a tym bardziej nowohucianom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 15:26 Ewo! chyba zupełnie nie zrozumiałaś co napisałam moja rodzina mieszka tutaj od STU lat i były to jedynie tereny ROLNICZE! a pierwsze zakłady pojawiły się w latach osiemdziesiątych, niestety nie skontaktowałam się z jasnowidzem przed budową domu aby sprawdzić co zostanie tutaj wybudowane w 2010r. Na Rybitwach, Przewozie,Bieżanowie jest większość właśnie takich mieszkańców z "dziada pradziada" więc nie ma mowy o jakimś WYBORZE miejsca zamieszkania. Twoja rodzina wprowadzając się do Huty o istnienu kombinatu już wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:35 Chyba nie doczytalas do konca.Nie przewidywalas,ze miasto sie rozwija i anektuje okoliczne ziemie rolnicze pod siebie i swoja dzialalnosc?Takie sa uroki zycia w miescie i jego najblizszych okolicach,ze z sielskiej podmiejskiej okolicy moze sie zrobic okolica miejska przemyslowa.Jasne,ze urzednicy powinni takie sprawy rozgrywac madrze i w porozumieniu z mieszkancami,ale rozrostu i rozwoju miasta nie zatrzymasz.Huta tez kiedys byla terenami rolniczymi,ale powstala Nowa Huta,a gdzyby nie ona,to zapewne teraz by sie rozrastal jakis koszmarek typu Ruczaj.Jezeli ci tak zle,to sie wyprowadz na glucha wies,tam bedziesz miec klimaty jak za czasow twoich dziadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:10 Kobieto, najnormalniej w świecie jesteś głupia. Ludzie maja się wyprowadzić bo "Wadza" sobie wymyśliła że tu zrobi teren przemysłowy? Czast stalinizmu minęły. Jakbyś nie wiedziała, to urzędnicy mają służyć miszkańcom a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIT Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 16.02.08, 16:12 masz rację! stalinizm się odradza w ludziach. tutaj trafiło na ewę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Spalarnię na ? IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 12:28 Tylko ze ta Wladza musi gdzies to umiesci i zawsze bede prostesty okolicznych mieszkancow. Ja sie tylko dziwie tym profesorom ktorzy popierja ten protest (sa mieszkanscami dzielnic ktore beda zaszczycone spalarnia). Widac ze tytul naukowy do niczego nie zoobowiazuje taki ludzi powinno sie zwolnic z uniwerkow. Prawdziwy naukowiec nie mogłby sie sprzeciwic spalarni bo fakty sa nieubłagane. A ci panowie to szmatławcy oportunisci a nie naukowcy. Spalarnia jest w srodku Wiednia i działa. Sam jestem krakowianinem od niedawna pochodze z nowego sacza i ten sam case czyli spalarnia i protesty niesety tacy sa ludzie i tego sie nie zmieni. zarzadca miastem musi wybierac rzetelnie i przejzyscie takie miejsce i pozniej robic to siła i tyle. Ja mieszkam na osiedlu w mieszkaniu, pierwszy raz w zyciu mieszkam w bloku i dziwi mnie postawa ludzi mowia ze sasiedzi sa zagłosco ze dzieci płacza itp. a mi tez przeszkadza ale tak wbyrałem kupiłem mieszkanie nie dom na wsi wiec wybrałem sasiada za scianą i godze sie ze bedzie glosno. a starsi ludzie na spotkaniu wspolnoty mowil ze oni sobie kupil mieszkanie na starosc aby odpaczac a tu obko studneci. Kto do jasnej cholery kupuje mieszkanie na starosc trzeba bylo kupic dom 50 km od krakowa i bylo by spokojnie. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:18 Gdyby mieli sluzyc tak jak ty bys chcial/a,to pewnie byloby piekniej.Zatem czekam az wystartujesz w wyborach,a potem bedziesz nam sluzyc,bede pierwsza z moimi miejskimi bolaczkami u ciebie.Tylko sie ujawnij z imienia i nazwiska,zebym wiedziala na kogo glosowac i kto mi potem bedzie sluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Spalarnię na ? IP: *.autocom.pl 16.02.08, 16:29 Tak,tak,jeszcze raz tak!!!Władza ma służyć mieszkańcom np.poprzez wybudowanie im nowoczesnej spalarni śmieci!A nie powinna,wręcz nie może rezygnować z korzystnych dla mieszkańców działań zaszantażowana przez grupkę warchołów i pieniaczy.Terrorowi irracjonalnych protestów STANOWCZE NIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:43 a czy zapoznałaś się z argumentami protestujących aby je nazywać irracjonalnymi? Czy potrafisz jedynie kogoś obrażać? Na tym poziomie można by napisać że jesteś idiotką z wypranym przez władze mózgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Spalarnię na ? IP: *.autocom.pl 16.02.08, 17:12 Ach co za styl!To zapewne(ten chamski bluzg pod moim adresem)jeden z twoich racjonalnych argumentów?No to gratuluję intelektualnej błyskotliwości! A co meritum-spalarnie są w Skandynawii,Japonii,Austrii.Ty zaś i tobie podobni każecie mi wierzyć,że te kraje,o niebo bardziej dbające o środowisko i bardziej zaawansowane z uporem działają na własną szkodę.Że mieszkają tam głupcy,którzy z chorobliwą konsekwencją stosują rozwiązanie szkodliwe i nieopłacalne.Prawda bowiem o spalarniach na tej planecie objawiła się jedynie grupce mieszkańców Rybitw.Tak?Wybacz,ale w taką bzdurę nie uwierzę.I nie uczyni tak nikt racjonalnie myślący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 17:26 Nie miałem zamiaru nikogo obrażać w przeciwieństwie do Ciebie. W Wiedniu nikt nikogo nie zmusza do mieszkania przy spalarni. Okoliczni mieszkańcy dostali możliwość wykupienia swoich mieszkań przez miasto. Tutaj natomiast nikt nie będzie chciał kupić mieszkań, czy działek, więc ludzie są zmuszeni do sąsiadowania ze spalarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Spalarnię na ? IP: *.autocom.pl 16.02.08, 17:33 Cóż,jeśli uważasz że nazwanie kogoś "Idiotką z wypranym mózgiem" nie jest obrazliwe to mogę jedynie pomedytować nad twoją językową wrażliwością.Aż boję się pomyśleć co w twoim rozumieniu jest obrazliwym określeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:49 Tak, mieszkańcy się wypowiadali w sondażachna ten temat. Sondaż na stronie internetowej urzędu maista został nagle zdjęty jak się okazało że 70% jest przeciwko spalarni. Również w sondażu gazety Wyborczej większość była przeciwko spalarni. Do ludzi już dotarło informacja , że spalarnia jest nieekologiczna i nieekonomiczna, a tzw. specjaliści to opowiadają kłamstwa i bzdury za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 08:48 "gościu", proponuję, żebyś podarował sobie dalszą dyskusję z osobami potrafiącymi "rozumować" jedynie przez analogie. z argumentami masz szansę trafić do ludzi inteligentnych. do wykształciuchów trafiają jedynie hasła i obrazy. a propos. mam przed sobą zdjęcie rozebranej "do ostatniej śrubki" nowoczesnej spalarni w karlsruhe. wygląda na to, że mieszkańcy rybitw chcą nam oszczędzić znacznych kosztów! RYBITWY NA PREZYDENTA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:41 Chcialam tylko zwrocic uwage na to,ze mieszkancy nowych osiedli zamiast teraz protestowac,mogli sie dowiedziec co miasto planuje na tych terenach.Skoro ja wiem,ze to ma byc dzielnica przemyslowa,to tym bardziej przyszli mieszkancy powinni sie tego dowiedziec.I teraz nie byloby krzykow,bo mieszkali by tam ludzie,ktorzy wiedzieliby,ze moga miec fabryke czy spalarnie w okolicy.Albo nikt by tam nie mieszkal.I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyewa Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:10 a Ty ewo 1125 masz może coś wspólnego z tym "miastem" na które ciągle się powołujesz? To "miasto" w postaci KZK przekupiło już radną Rybitw posadką, aby nie protestowała. Takie metody to "miasto" stosuje. To nie prawda, że te tereny to tereny przemysłowe. Część rzeczywiście przeznaczona jest na przemysł, ale większość to osiedla domów jednorodzinnych i ostatnio bloków. Dlatego te dwie części muszą ze sobą koegzystować. Miasto ma tereny gdzie odległość od zabudowy mieszkalnej jest znacznie większa, tam może postawić spalarnię, a na tym terenie mogą powstawać hurtownie i inne zakłady, które będą dawały zatrudnienie jednocześnie nie wpływając negatywnie na życie mieszkańców. Miasto to nie jakiś mityczny stwór decydujący o losie ludzi. To mieszkańcy tworzą to miasto i mają prawo wpływania na jego losy i rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:13 "To "miasto" w postaci KZK przekupiło już radną Rybitw posadką, aby nie protestowała." Po nazwisku proszę. Ludzie muszą wiedzieć jak głosować w następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyewa Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:22 wystarczy sprawdzić na stronie rady dzielnicy XIII odpowiedni okręg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:51 a skąd wiesz że chodzi o radną dzielnicową (a może radną miejska wybrana z tego terenu)? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:41 To dlaczego ci mieszkancy,ktorzy tworza miasto,nie zadbali wczasniej o okolice?Wiedzieli w jakiej lokalizacji beda mieszkac,jakie zaklady sa dookola.I zamiast zapytac odpowiedni urzad,czy cos planuja tam postawic,co bedzie kiedys wokolo i poprosic o odpowiedz na pismie,to teraz placza,ze chca im spalarnie zbudowac.Wiec smiem twierdzic,ze nie tworza oni miasta,bo sie nim interesuja tylko wtedy,kiedy dzialalnosc urzednikow dotyka bezposrednio ich i chetnie wsadza te spalarnie na Wole Justowska.A wystarczyloby zamiast opluwac tych,co maja inna wizje,wrzucic tu apel:Mieszkancy Krakowa,chca nam postawic spalarnie pod domem.Pomozcie nam,bo to samo moze kiedys spotkac was.Bylabym pierwsza,ktora by sie podpisala pod takim apelem.Ale teraz stracilisie jeden glos za wasza racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:46 takich zapytań do władz było wiele, ale ta władza po prostu nie odpowiada. Tak samo było z ostatnim spotkaniem w Bieżanowie. A hasło o Wolę Justowską nikt nie traktował poważnie. Po prostu władza powinna zainteresować się innymi lokalizacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:53 Wladze nie odpowiadaly,wiec trzeba bylo szukac pomocy dalej.Ja mam problem z gmina,bo nie odpowiada na moje pisma w ustawowym czasie.Wiec zamierzam wyslac ostatnie pismo z prosba o odpowiedz,a jak jej nie dostane,to bede pisac wyzej,rozwazam nawet droge sadowa.W dobie internetu nie potrzeba wielu pieniedzy aby sie zorientowac gdzie kierowac swoje pytania czy prosby i wj aki sposob,a takze ile druga strona ma czasu na odpowiedz.Mozna tez bylo zaczac od apelu do mieszkancow o pomoc a nie od krzykow i obrazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 17:03 tego typu spotkania charakteryzują się dużym poziomem emocji. Jak można obwiniać ludzi, że są zdenerwowani, że władza ich lekceważy? Poza tym większość tego spotkania to była spokojna i bardzo wyważona prezentacja racji mieszkańców. Emocje wzrosły dopiero, gdy przedstawiciele prezydenta oświadczyli, że nie zamierzają odpowiadać na jakiekolwiek pytania ludzi. Co do zwracania się do wyższych władz: komitet protestacyjny zdobył już poparcie dużej części radny, posłów Krakowskich i tzw. eurodeputowanych. A jeżeli chodzi o apel, to proszę odwiedź stronę www.zlotaenklawa.pl . I proszę nie formułuj oskarżeń nie znając dogłębnie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Mieszkaniec madrala sie znalazl zalosne IP: *.betanet.pl 16.02.08, 17:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Mieszkaniec madrala sie znalazl zalosne IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 17:30 co w tym niby żałosnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ases Re: Spalarnię na ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:47 To już jest pomówienie - owa radna owszem pracuje w KZK ale nikt jej nie przekupywał. Jakaś nowa teoria spiskowa czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie o radną coś na kształt politycznej prostytucji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 18:19 Gość portalu: ases napisał(a): > To już jest pomówienie - owa radna owszem pracuje w KZK ale nikt > jej nie przekupywał. Jakaś nowa teoria spiskowa czy co? Jak się nazywa ta radna? Pracowała w KCK zanim została radną? To bardzo głupi ludzie ją wybrali. Jeśli zaczęła pracować po tym, jak została radną, to powinna złożyć mandat. Nie można być zależnym (zawodowo czytaj finansowo) od instytucji, którą się z mandatu społecznego ma KONTROLOWAĆ. To elementarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mit Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 16.02.08, 16:10 ewo, nie! zasada jest taka: kupując NIERUCHOMOść godzisz się ze stanem "zastanym" oraz z tym co powstanie wokół ZGODNIE z planem zagospodarowania przestrzennego. kraków takich planów nie ma a winę za swoje zaniechanie chce zepchnąć na praworządnych obywateli. ja na ich miejscu pozwałbym majchrowskiego do sądu już dzisiaj. za publiczną zniewagę. na przykład - powodów znajdzie się z pewnością więcej! PRECZ Z KOMUNą! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:28 Wystarczy,ze ktos ma inny pomysl i juz go chcecie zjesc.Nie chodzilo mi o to zeby ludziom na sile budowac spalarnie pod domami,ale o to,ze trzeba sie interesowac okolica,a nie tylko mieszkaniem.No ale to ja jestem glupia,a nie ci,ktorzy kupuja sobie mieszkania bez sprawdzenia co jest dookola,a potem placza,ze drogi nie ma(kto pamieta problem z droga?),ze cos buduja pod oknami,ze nie ma przedszkola.Zobaczymy co mieszkancy spornych terenow zrobia,jak zmieni sie lokalizacja spalarni i tamtejsi okoliczni mieszkancy beda protestowac?Pomozecie im,czy bedzie sie cieszyc,ze to nie u was postawili?Nie spodziewajcie sie poparcia,skoro dbacie o swoje osiedle,a nie o cale miasto i innych mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyewa Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:37 Dbanie o całe miasto oznacza zgadzanie są na każda nierozsądną decyzję włodarzy. Są miejsca w Krakowie, gdzie spalarnie można by usytuować w znacznym oddaleniu od zabudowy mieszkalnej. Władze tego miasta to nie rada mędrców, których każda decyzja jest nieomylna. Decyzję o tej lokalizacji podjęto bez konsultacji społecznych, bez informowania nikogo co się planuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:47 Pisalam juz o tym wczesniej.Zamiast oplowac tych,co mysla inaczej(ja pisalam przede wszystkim o tym,ze ludzie zanim kupili mieszkania nie sprawdzili,co sie tam moze jeszcze zbudowac,przeciez wiedzieli w jakiej okolicy chca zamieszkac)wystarczyloby wsadzic tu apel do mieszkancow miasta o pomoc,sama chetnie podpisala bym sie pod takim apelem.Ale teraz juz nie,myslicie tylko o sobie,to sobie sami radzcie. p.s.kupujac mieszkanie w takiej okolicy nie interesowaloby cie co moze powstac obok?Bo mnie tak i przeszlabym sie po urzedach aby wiedziec,co moze sie trafic pod oknami za jakis czas,tak samo jak interesowalo by mnie jaka jest komunikacja i cala infrastruktura nowego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:53 Ciekawy jestem w którym urzędzie udzieliliby Ci takiej odpowiedzi. Protestujący wysłali setki pism do władz miasta, ale oni nie skorzy do jakichkolwiek odpowiedzi. Więc może trzeba było iść do wróżki, żeby przewidziała co będzie się budować w tej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
gregry ewa1125 16.02.08, 17:46 A co Ty Ewa tak bronisz tej spalarni? To, może skoro jest taka świetna i wspaniała, to poproś, by zaprojektowali ją koło Twojego domu? A potem powiedz sobie "przecież mogłam się dowiedzieć, co planują koło mojego domu zanim tu zamieszkałam". Dlaczego miasto ma przeznaczać kolejny, tak cenny teren pod przemysł w mieście, skoro na wschodzie jest już ku temu przeznaczony? Wystarczy zrobić tam Nova Park Edwarda Nowaka: miasta.gazeta.pl/krakow/1,57820,4034218.html i lokować wszelkie tego typu śmierdzące inwestycje Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: ewa1125 17.02.08, 07:19 Alez ja wcale nie bronie spalarni w tamtym rejonie,tez uwazam,ze jezeli musi powstac to na terenach odludnych.Ale znajac fantazje naszych wlodarzy i przeznaczenie okolicznych terenow,zainteresowalabym sie przed kupnem mieszkania,co tez moze sie zbudowac w okolicy.W koncu nie ma przymusu mieszkania na osiedlu Zlocien,na szczescie buduje sie tez w innych rejonach miasta.A gdyby mnie pod oknami chcieli postawic spalarnie,bylbys pierwszym,ktory by oponowal,milosniku Huty. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: ewa1125 17.02.08, 17:07 > mnie pod oknami chcieli postawic spalarnie,bylbys pierwszym,ktory by > oponowal,milosniku Huty. Zależy jeszcze gdzie w tej Nowej Hucie mieszkasz. Postawiono nam Kombinat w Nowej Hucie i nikt nie ma o to pretensji, gdzyż jest zlokalizoany doskonale względem róży wiatrów (dla całego Krakowa) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: ewa1125 18.02.08, 11:09 Stara Huta,kolo Zeromskiego.Zalapie sie na twoja obrone?;) Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: ewa1125 18.02.08, 13:39 :) no to spokojnie można postawić ją u Ciebie na kombinacie w Nova Park Edwarda Nowaka (jeśli powstanie) :) Całość będzie na wschód od Ciebie a biorąc pod uwagę krakowską różę wiatrów, nawet nie będziesz wiedzieć, że tam istnieje :) (tak jak cały pozostały Kraków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 09:04 ewo, czytaj, proszę odpowiedzi na twoje posty, następnie postaraj się je zrozumieć i na końcu wyciągnij wnioski a nie zabieraj ludziom czasu powtarzając wciąż te same brednie. tutaj cytat z odpowiedzi na twój wcześniejszy post: "a znasz ty pojęcie "miejscowy plan zagospodarowania"? informuję cię więc, że takiego planu dla rybitw, przewozu i bieżanowa NIE MA!!! skąd więc ty nagle jesteś taki oświecony i wiesz co miało się znaleźć za oknami ludzi 10 lat po ich wprowadzeniu się. tutaj rada: idź ty, yntelygęcie do rady swojej dzielnicy i zapytaj czy istnieje miejscowy plan dla twoich okolic. założę się , że nie ma. a na pewno nie było go wtedy kiedy tam się wprowadziłeś ergo jest szansa na ulokowanie spalarni u ciebie. POWAżNIE! no i jak ci teraz, uwsteczniony wykształciuchu?!" ewo! interesujesz się (podobno) losami miasta. napisz mi więc jaki procent miasta posiada miejscowy plan zagospodarowania, jaki procent miasta miał taki plan, powiedzmy, dziesięć lat temu, kiedy ludzie kupowali mieszkania na złocieniu. a teraz, ewo, spójrz na swoją rękę i oceń czy ona przypadkiem nie znajduje się już w nocniku. jeżeli jeszcze nie, to bądź czujna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 16:41 Wyraźnie pisałam, że spalarnia powinna być minimum 5 km od domów. Zrozumiałaś sedno sprawy ale dalej jesteś głucha na nasze postulaty. Ciekawe czy gdyby ktoś zapytał Cię czy zgadzasz się by 300m od Twojego bloku postawić spalarnie zgodziłabyś się od razu. Przecież za niedługo Miasto może stwierdzić że Nowa Huta to dzielnica przemysłowa. Przy oczyszczalni Kujawy jest 100 ha wolnej przestrzeni może tam było by dobre miejsce. Ale decydenci twierdzą że tam jest za drogo bo trzeba dobudować kawałek rury ciepłowniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Mieszkaniec trzeba bylo ruszyc tylek i podzwonic.. IP: *.betanet.pl 16.02.08, 17:35 po urzedach, dowiedziec sie co i jak, a nie teraz plakac i zakladac jakies stronki.... Odpowiedz Link Zgłoś
gregry nawet krótszy kawałek 16.02.08, 17:54 > przemysłowa. Przy oczyszczalni Kujawy jest 100 ha wolnej przestrzeni > może tam było by dobre miejsce. Ale decydenci twierdzą że tam jest > za drogo bo trzeba dobudować kawałek rury ciepłowniczej. Wystarczy dobudować bardzo krótki kawałek rury (porównywalny z kawałkiem, jaki trzeba dobudować w obecnie planowanym miejscu). Wystarczy połączyć Kujawy z Elektrociepłownią na Kombinacie (tak! - kombinat też wytwarza te media i jest podpięty do sieci) W dalszej przyszłości, należy tak poprowadzić plany, by na Kujawach stanęła Nowoczesna Elektrociepłownia. Więc opłaca się inwestować w nowe magistrale prowadzące od tego miejsca (zwłaszcza, że tereny Rybitw i Płaszoa nie są zabudowane - więc sieci i nowe arterie miejskie będzie łatwo poprowadzić). W czasach, kiedy projektowano EC Łęg, straty na przenoszeniu ciepła (kiepskie metody izolowania) były tak duże, że opłacało się ją postawić njbardziej w środku miasta. Teraz można ją postawić nawet w Wieliczce i zaizolować rury przy użyciu najcnowszych technologii tak, że strary będą mniejsze niż kiedy stoi w Łęgu. Z resztą - Skawina jest tak daleko, a również przesyła Ciepło i nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub JJ Do Ewy! IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 14:59 Kobieto, czytając wczoraj Twoje posty, miałem o Tobie dosyć wysokie miniemanie, ale skoro, po raz kolejny dajesz " dobre rady" ludziom, którzy tam mieszkają (pokoleniowo) od 200 lat, to naprawdę uważam, ze oceniłem Cię na wyrost! Musisz byś od niedawna w Krakowie, skoro NIE DOCIERA do Ciebie, ze osiedle Rybitwy i Przewóz są takie stare prawie jak Bieżanów, a w Bieżanowie osada liczy ponad 700 lat!!!! Dlaczego najpierw nie poczytasz o tym, tylko bijesz pianę powtarzając w kółko swoje ciasne argumenty!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Do Ewy! 18.02.08, 11:21 Chyba mnie nie zrozumiales,pisalam tylko o tym,ze jak sie kupuje mieszkanie,to sie sprawdza,co moze byc dookola,nie pisalam o 'starych' mieszkancach i nie wypowiadalam sie na temat spalarni.Moja pierwsza wypowiedz dotyczyla tego,ze ludzie kupuja mieszkania bezmyslnie,a potem protestuja,nie pisalam czy protest jest sluszny,czy nie,a inni odebrali to jako glos za spalarnia.Poza tym zgodzisz sie ze mna,ze miasto ma to do siebie,ze sie rozrasta i wchlania coraz to nowe tereny,nawet takie stare;)Chyba ze,w zwiazku z twoja wypowiedzia,zrobimy na tych terenach jakis skansen,skoro one sa takie stare.A za 20 lat mieszkancy tego skansenu beda blagac wladze miasta o rozwoj.Jezeli sie mieszka w miescie,to trzeba sie liczyc z tym,ze to miasto rozleje sie kiedys kolo ogrodka i skonczy sie sielski klimat.A jak komus to nie odpowiada,moze sie przeniesc 100km za miasto i bedzie miec spokoj.Jezeli masz inna wizje,jak sie powinno rozwijac miasto nie anektujac nowych terenow,chetnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Starym mieszkancom można zatruć życie? IP: *.devs.futuro.pl 18.02.08, 13:26 No, w dalszym ciągu nie rozumiesz, ze Złocien dobudowano w miejscu, gdzie od wieków też były osiedla i domy. Co z Twojej odpowiedzi wynika? Ze tylko Cie interesuje nowe osiedle, mieszkancom nowego zarzucasz, ze sie nie interesowali co tam bedzie, a przeciesz tysiące domostw tam juz istniało, nie są to chatki jak ze skansenu - przyjedz i zobacz!!!! Cholera po twojemu tym ludziom mozna wewalic kazdy syf? Bo co? bo w XIV wieku nie pytali o plany? Brak logiki, przykro mi, ze Ci miszę to wytknąć, nie chcący! Naprawdę liczyłem, ze wreszcie to zrozumiesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Starym mieszkancom można zatruć życie? 18.02.08, 14:52 Rozumiem,okolice znam.Ja nigdzie nie napisalam,ze jestem za ta lokalizacja.Zgadzam sie z pomyslem,aby na terenie huty zlokalizowac trudne inwestycje typu spalarnia smieci,krematorium itp.Moje wypowiedzi dotyczyly tego,ze ludzie (nowi i starzy)tak naprawde nie interesuja sie swoja okolica,chyba,ze powstaje cos kontrowersyjnego,wtedy protestuja.Czy ci mieszkancy na codzien sa zainteresowani tym co sie dzieje dookola?Czy sprawdzaja od czasu do czasu w urzedach,czy cos sie nie swieci?Smiem twierdzic,ze nie i dlatego tak czesto jestesmy zaskakiwani przez wlodarzy naszego miasta.Skoro wiemy jaka ta nasza wladza jest,to trzeba sie samemu interesowac.Ja czesto zadaje takie pytania administracji osiedla i urzednikom z dzielnicy,moga sie wydawac czasami smiesznie,ale nie chce byc zaskoczona wiezowcem pod moimi oknami.Jezeli mieszkancy spornej okolicy zrobia akcje w Krakowie,chetnie sie podpisze,za zmiana lokalizacji spalarni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 20:17 Droga Ewo! Jakże się mylisz że te tereny są przeznaczone lub od dawna były przeznaczone pod przemysł to bzdura moi rodzice bardzo długo próbowali przekształcić naszą działkę z ROLNICZEJ na budowlaną trwało to kilka lat więc nie mów o czymś o czym nie masz pojęcia. Mieszkam tu od 15 lat a przez prawie a przez 8 mieszkałam niedaleko Baryczy już myślałam,że zniknie widok latających śmieci a tu znowu. Poza tym wszystkie zakłady budowane były po cichu jak do tej pory gdyby nie pewna osoba dalej nic byśmy nie wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Spalarnię na ? 20.02.08, 12:30 Moze masz racje i sie nie znam,ale od dawna bylo wiadome,ze nasza wladza kochana ma zapedy,aby w twojej okolicy zrobic dzielnice przemyslowa.A skoro byly takie plotki 'na miescie',to mieszkancy powinni co jakis czas zagladac do odpowiednich urzedow i pytac,co sie planuje i rzadac na pismie odpowiedzi,o to mi chodzilo w moich postach,a nie o to zeby wam postawili spalarnie,nie jestem az tak zlosliwa.Sama napisalas,ze nikt nic nie wiedzial,i gdyby nie pewna osoba,to byc moze juz mielibyscie wykopy pod oknem.Moje posty byly wlasnie o tym,ze ludzie na codzien nie interesuja sie okolica i sa zaskakiwani przez wlodarzy miasta i ich pomysly.Ja mieszkam w bloku w starej Hucie i raczej trudno byloby tu cos wcisnac,ale dopytuje sie administracji i szukam innych informacji na temat inwestycji miejskich,wlasnie po to,zeby mnie kiedys nie zaskoczyl widok wiezowca pod moimi oknami.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 16:35 To powiedz mi dlaczego w mojej okolicy powstało tyle domków jednorodzinnych? Skoro miasto przewidziało tą okolicę pod przemysł? A jeśli chodzi o plan zagospodarowania to go mamy i NIE MA tam nic wspomniane o jakim kolwiek przemyśle a wręcz przeciwnie jak tu będzie pięknie ten paln nadal obowiązuje bo nie ma nowego i podpisał go prezydent Trzmiel! Chyba takie plany opracowuje się wcześniej a nie na ostatnia chwilę! I owszem dowiadywaliśmy się o plany w naszym osiedlu bo wiadomo jak tu jest ale nikt nie udzielał nam informacji i dalej nikt nam jej nie udziela a chodzimy i prosimy więc sory. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaso Ludzie sie budowali bo sa upraci...a pozniej placz IP: *.betanet.pl 21.02.08, 00:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutnik Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 20:15 Popieram propozycje budowy spalarni śmieci w Kombinacie im. Sendzimira a konkretnie na terenie wyburzonej stalowni martenowskiej. W pobliżu nie ma osiedli ,teren góruje nad miastem, dojazd bardzo dobry. Kolejnym plusem jest instalacja MPEC łącząca kombinat z miastem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Hutnika A wiesz chociaz gdzie jest zlokalizowana teren... IP: *.betanet.pl 16.02.08, 20:34 po tej hali ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Hutnika Aha zapomnialem dodac, ta hala jest blisko... IP: *.betanet.pl 16.02.08, 20:35 do huty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Hutnika I jeszcze jedno, na miejscu zburzonej stalowni IP: *.betanet.pl 16.02.08, 20:38 martenowskiej ma powstać nowa hala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek.s. Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 23:11 Mamy strasznie ciemny naród , a Górole przodują. Musi być spalarnia w Krakowie , bo nas śmieci zasypią !!! Nie ma innych rozwiazań na świecie. Nie pomoże sama segregacja odpadów .Zabrać ciemniaków na wycieczkę np. do Hunertwasserowej spalarni w centrum Wiednia - bo to blisko . Może jak zobaczą i powąchają to zmądrzeją. Musi być spalarnia zwłok!! Musi , bo ... Zabrać ciemniaków na kolejną wycieczkę , już dużo bliżej .. Gdzie byli ci "protestanci " jak się budowało kombinat ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Ci protestanci jak sie budowal kombinat to.... IP: *.betanet.pl 16.02.08, 23:16 s rali w pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasny Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 23:28 Dlaczego ciągle jak mantra powraca ta spalarnia we Wiedniu i ciągle trzeba uświadamiać olśniony naród z nizin, że jest to pokazówka. Jest to malutka spalarnia, w której spala się specjalnie spreparowane brykiety. Krakowska ma być kilkakrotnie większa i spalać wszystkie śmieci i to nie tylko z samego Krakowa ale również kilkunastu sąsiadujących gmin. Dlaczego ci jaśnie myślący ludzie jakoś nie proponują wycieczki do Warszawy i wąchania tamtejszych wyziewów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 23:14 Siedział byś idioto cicho , jak nie masz nic mądrego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Górnicki Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.ds8.agh.edu.pl 17.02.08, 10:42 Ale mnie Pan Marszałek zdenerwował niedawnym swoim tekstem - "Władze województwa będą dążyły do tego, by z 37 działających składowisk pozostało dziewięć. - To wystarczy dla całego województwa. Reszta śmieci powinna trafiać do pieców spalarni". Przez całem 5 lat studiów mówią mi że podstawa jest ograniczanie i zapobieganie powstawania odpadów. Odzysk, segregacja surowców na szeroką skalę! Oczywiście spalarnia odpadów jest konieczna ale mówiąc że pozostałe odpady które nie są kierowane na składowiska powinne być spalane to już szczyt! Jest tyle odpadów które mogą stanowić surowce wtórne. Przez ostatnie dwa lata moich studiów na różnych kursach (racjonalna gospodarka odpadami, metody utylizacji odpadów, technologie utylizacji odpadów) przedstawiano mi tyle możliwości wykorzystania "śmieci". Dlaczego ta cała teoria która mi się pompowało do głowy nie jest wykorzystywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsaz Tacy odazwni protestujacy a zaden nie patrzy sie.. IP: *.betanet.pl 17.02.08, 10:55 w obiektyw na zdjeciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slim Ciemnota tam mieszka ityle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 11:27 a spalarnia i tak tam powstanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: odezwał sie "oświecony" IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 11:32 NIE powstanie. Juz prezes Gastoł zmienił zdanie, i ma powstać w Łęgu, cieszysz sie? I teraz dalej zapewniam, ze zrobione będzie wszystko, aby i włęgu nie powstała,bo na to dziadostwo nie ma miejsca w nieprzewietrzanym Krakowie. A ciemnota przemawia przez Ciebie, bo o zagospodarowaniu odpadów wiesz tyle, co przeczytasz w prasie, w nagłówkach, (zeby było jasne)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub dup... Jakub nie martw sie spalarnia i tak powstanie na.. IP: *.betanet.pl 17.02.08, 12:24 Rybitwach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Nie powstanie nigdzie spalarnia!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 14:43 Jejku, sam zainteresowany spalaniem, ktoś z dyrekcji pięcioosobowej spółki Południe II, która nie ma strony nawet w internecie, sie do mnie odezwał? O, jak mi przykro ze sie zdenerwowaleś, ze mnie na forum nazywasz dupkiem! Nerwy sobie schowaj, a spalarni nie będzie nigdzie, w porę sprawa wypłynęla i zablokujemy to. Nie martw sie, są mocniejsi od Ciebie, załosny pieniaczu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: csa JJ nie goraczkuj sie tak bo Ci zylka peknie... IP: *.betanet.pl 17.02.08, 21:18 i tak kazdy wie ze tego nie zablokujecie a jak zablokujecie to cos na was znajda bo bedzie placz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: JJ nie goraczkuj sie tak bo Ci zylka peknie.. IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 21:34 Ja się nie gorączkuję. Po prostu będę działał, pomalutku i skutecznie. I czyje będzie na wierzchu, wkrótce zobaczysz! A uwierz mi, mam możliwości, których jeszcze do wczoraj nie wykorzystywałem, bo przystąpię do protestujących dopiero w poniedziałek. Potem Tobie żyłka pęknię, choć Ci tego nie życzę,pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: csa Nie strasz, nie strasz bo sie zesr..... IP: *.betanet.pl 17.02.08, 22:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Nie strasz, nie strasz bo sie zesr..... IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 23:11 To, jakich słów używasz, świadczy, jakim jesteś prostakiem. Słoma z butów. Szkoda na Ciebie słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: csa To ty jestes prostak i tobie sloma z butow... IP: *.betanet.pl 19.02.08, 01:23 wystaje.. Chwalipieta kogucik taki :D hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: odezwał sie "oświecony" IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 12:34 Tak spalarnia nie powstanie w krakowie, pewnie bo przeciez smieci nie sa wyrzucane na wysypisko czy do spalarni tylko do kosza osiedlowego. Tak samo jak " po co nam elektrownie przeciez prad jest z gniazdka" tego typu widzienie rzeczywistosci jest stale w nie wyksztalconej polsce coz tak bywa. Spalarnia musi powstac i tyle, a ja mieszka na bronowicach i mozecie stawiac ty spalarnie wiem ze nowoczesne spalarnie smieci nie szkodza wiec jest ok. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: odezwał sie "oświecony" IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 14:45 Naucz się pisać, a potem zbieraj głos na forum, Maćku. Z której podstawówki jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Re: Ciemnota tam mieszka ityle IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 19:16 ... a założymy się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: 88.156.160.* 17.02.08, 12:24 zeulandia.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszk. Ruczaju Nad Ruczajem nikt się nie litował! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 14:16 Mieszkania komunalne zostały ulokowane na Ruczaju, więc dlaczego miałbym teraz litować się nad mieszkańcami Rybitw? Za nami nikt się nie wstawił (!!!) i ulokowanu tutaj dużo bloków dla meneli, więc teraz czas na spalarnię na Rybitwach! JESTEM ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikpok Typowy polaczek, mały i zawistny IP: *.multimo.gtsenergis.pl 17.02.08, 16:13 Tłumoku, jak sie maja mieszkania komunalne do spalania smieci? Ruczaj to betonowe blokowisko - a gdzie niby by mieli stawiac te mieszknia, w lesie wolskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Interes miasta najważniejszy! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 18:42 Obu rzeczy nikt nie chce pod oknami (obniżają wartość mieszkań, itp), ale gdzieś to musi być ulokowane - taki jest interes miasta. Jeżeli na Ruczaju się dało to na Rybitwach tym bardziej ! JESTEM ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Popatrz na siebie! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 18:45 typowy polaczek jest awanturnikiem oraz stawia własny interes ponad interes większości (miasta). Wygląda że to ty jesteś tym baranem... Odpowiedz Link Zgłoś
gregry mieszkania komunalne 17.02.08, 18:52 Mieszkania komunalne muszą być rozlokowywane po całym mieście równomiernie - w przeciwnym razie któraś z dzielnic stanie się slumsem. Dzięki Twoim dzieciom, dzieci z rodzin z mieszkań komunalnych mają szansę wyjść na ludzi i odrotnie, dzięki tamtym dzieciom, Twoje dzieci będą bardziej wrażliwe na potrzeby zwykłych ludzi Poza tym, mieszkania komunalne to nie wysypisko czy spalarnia śmieci. Bez takich porównań. To typowo faszystkowskie porównywać ludzi do śmieci W tamtj sprawie była taka sama żywa dyskusja. Jestem pewny, że zamienisz każdą spalarnię na kolejny blok komunalny w Twojej okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Komunalne na Ruczaju, Spalarnia na Rybitwach! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 19:07 Nikt tego nie chce u siebie ale gdzieś to trzeba ulokować. Obdzielamy każdą dzielnicę po kolei :) Odpowiedz Link Zgłoś
gregry ale to brzmi jak złośliwość 17.02.08, 19:41 Po co obdzielać kogokolwiek spalarnią, skoro można ją wybudować w odpowiednim miejscu? A komunalne są już w Nowej Hucie i na Ruczaju. Teraz kolej na Wolę Justowską, Bieżanów, Krowodrzę. Każdemu po trochu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: mieszkania komunalne IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 21:44 gregry, bardzo ładnie mu odpowiedziałeś, popieram, nie dajmy się sprowokować, ale też nie bądźmy bierni. Jestem przeciwnikiem spalarni i jej lokalizacji gdziekolwiek by to mialo byc, Jakub z Bieżanowa Starego. P.S. Mam pewien pomysł, jak"dołożyć" MPO, zeby sie tak za spalaniem nie opowiadalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.gemini.net.pl 17.02.08, 18:34 www.info-news.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 17.02.08, 20:29 Spalarnia tak wszystkim przeszkadza a sasiad ktory pali smieci w piecu i dym leci z komina bez zadnego filtra jakos nikomu nie przeszkadza. a to przeciez setki razy bardziej rakotworcze niz 100 spalarni naraz. ja tam wole spalarnie niz sasiadow palacych w piecu szmatami i butelkami pet. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry gorzej że 17.02.08, 22:48 > Spalarnia tak wszystkim przeszkadza a sasiad ktory pali smieci w piecu i dym > leci z komina bez zadnego filtra jakos nikomu nie przeszkadza. a to przeciez > setki razy bardziej rakotworcze niz 100 spalarni naraz. Gorzej, że nie ma odpowiednich przepisów, które taki proceder by wyeliminowały, więc od tej pory będziemy mieć palących w piecach gumiakami Krakowian ze Starego Miasta, i jeszcze spalarnię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRR Sposob na rozwiazanie problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 20:30 Bardzo prosty sposob: na koszt miasta wybudowac osiedle o zblizonym standardzie w innej, "niespalarniowej" lokalizacji, zaproponowac mieszkancom przeprowadzke. Kto nie skorzysta z oferty, zostaje na wlasna odpowiedzialnosc. Miasto mialoby wtedy moralne prawo do wybudowania spalarni wraz z cala niezbedna infrastruktura. Wbrew pozorom calkiem realne, koszt szacunkowo rzedu kilkunastu procent ceny spalarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maska Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:45 Bob ! Kominki to Ty chyba widziales tylko przez szybę wystawową w sklepie! W kominku mozna palic tylko drewnem. Gdybyś wrzucił tam węgiel, śmieci i plastik to chyba tylko jeden raz bo nadawałby sie do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry kominek kominkiem ale 18.02.08, 19:37 kominek kominkiem - to nazwa umowna. Chodzi przecież o prywatne piece opalane węglem podpięte do centralnego ogrzewania kamienic i domów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maska Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:51 Odpowiedż dla Urologa : Segregujemy śmieci i to bardzo dokładnie. A wiesz dlaczego? Bo jestesmy lepiej wyedukowani ekologicznie niż Ty. Szkoda tylko, ze musimy te posegregowane śmieci wywozić do dzwonów bo miasto przez 14 lat nie wpadło na pomysł aby na naszych posesjach postawić róznokolorowe kubły na poszczególny asortyment odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maska Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:05 Jak uroczo to brzmi: "skoro na Rybitwach już śmierdzi garbarnia i oczyszczalnia to dołożyć tam jeszcze spalarnię". Logiczne rozumowanie- bo skoro władze miasta nie robią nic aby na istniejące już zakłady nakładać kary za zanieczyszczanie środowiska zmuszając je do stosowania filtrów-to mogą również wybudować spalarnię śmieci bez filtrów. Z punktu widzenia miasta -złoty interes pod względem ekonomicznym ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 18:42 Jestem mieszkanką jednego z osiedli i bardzo zasmuca mnie postawa tych którzy obrzucają nas błotem nie macie pojęcia jak to jest tu mieszkać nie wystarczy tu tylko przyjechać i popatrzeć. Wszyscy borykamy się już wieloma problemami a misto obiecywało tak wiele i do dzisiejszego dnia nic!!! Jak wy wszyscy zapraszacie nas do Wiednia my zapraszamy do nas!!! Mamy już dość patrzenia na kominy z każdej strony a dlatego który twierdzi że to najokropiniejsza okolica w Krakowie ja pytam przez kogo i dlaczego nikt z tym nic nie robi??? Chcemy parków ogrodów itp a nie uciążliwych zakładów. I chętnie wysłuchamy argumentów "za" spalarnią tylko jeszcze nikt z urzędników nam nie udzielił takiej informacji. I my żyjemy w kraju UE??? I my jesteśmy zacofani??? Odniosłam takie wrażenie że to miasto nie wie czym dokłanie ma być ta spalarnia!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec no.07 brak IP: *.63.classcom.pl 21.09.09, 15:36 ludzie, ludzie spalarni na Woli do tej pory nie ma i nie będzie. Wola to jedno z bardzo niewielu miejsc w Krakowie, gdzie jest zielono. Park, Las, natura. Takie miejsca to prawdziwe skarby dużych miast. poza tym my, mieszkańcy, na pewno nie zgodzilibyśmy się na spalarnię śmieci w naszej dzielnicy! a i nie wiem co ma spalarnia śmieci do tego, że mieszka tu wiele zamożnych ludzi, że jest tu wiele ładnych domów. naprawdę chcecie to unikalne miejsce zniszczyć? Wtedy zostaną nam tylko błonia, ale zaraz koś sobie coś ubzdura i będzie tam centrum handlowe - tak samo jak przy rynku moją ulubioną księgarnię zamieniono na.. sklep z używaną odzieżą! Odpowiedz Link Zgłoś