Dodaj do ulubionych

Spalarnię na Wolę Justowską!

• gregry dlaczego nie doleją wybielacza do tego prania mózg 16.02.08, 14:18
      myślę, że robi się z ludzi ciemnogród próbując wstawić w tym miejscu
      Spalarnię

To już ten tak "rozpaczliwie" ulokowany kombinat jest perfekcyjnie
      umiejscowiony względem miasta - w porównaniu ze slalarnią

no, ale co wolno wojewodzie to nie komuchowi

".....Mit piąty: projektanci kombinatu usytuowali go świadomie na
      wschód od Krakowa, kierując się rutynowo tak zwaną “różą
      wiatrów”.... tadeusz.binek.pl/6b.htm ..."

Zaleta Krakowa nr. 1
      Projektanci Spalarni świadomie ulokowali ją w środku miasta, by
      powstała w tym miejscu wielka dziura
    • gregry Dlaczego nie doleją wybielacza do tego prania mózg 16.02.08, 14:19
      myślę, że robi się z ludzi ciemnogród próbując wstawić w tym miejscu
      Spalarnię

To już ten tak "rozpaczliwie" ulokowany kombinat jest perfekcyjnie
      umiejscowiony względem miasta - w porównaniu ze slalarnią

no, ale co wolno wojewodzie to nie komuchowi

".....Mit piąty: projektanci kombinatu usytuowali go świadomie na
      wschód od Krakowa, kierując się rutynowo tak zwaną “różą
      wiatrów”.... tadeusz.binek.pl/6b.htm ..."

Zaleta Krakowa nr. 1
      Projektanci Spalarni świadomie ulokowali ją w środku miasta, by
      powstała w tym miejscu wielka dziura
    • Gość: Krakowianin Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalarnię! IP: *.autocom.pl 16.02.08, 14:21
      Spalarnia odpadów powinna powstać właśnie na Woli Justowskiej, bo tam mieszka
      najwięcej bogaczy, wykształciuchów, kapitalistycznych złodziei i urzędasów!
      Trzeba dać im w kość i postawić tam fabryki i jeszcze krematorium, bo w Krakowie
      by się przydało. A na ową spalarnię jest to najlepsze miejsce. Wszystkie syfy z
      miasta powinno się kierować właśnie tam gdzie mieszkają te nowobogackie ćwoki.
      Ja bym ich jeszcze zasypał odpadami z Baryczy i by było git:] Takich ludzi
      powinno się tępić! Trzeba skończyć z tym żydo-komuno-liberało ścierwem!
      • martvica Re: Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalar 16.02.08, 17:35
        Gość portalu: Krakowianin napisał(a):

> Spalarnia odpadów powinna powstać właśnie na Woli Justowskiej, bo tam mieszka
        > najwięcej bogaczy

Przejdź się, człowieku, do psychologa. Kompleksy się leczy.
      • Gość: bycz Re: Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 18:56
        Widać, że masz 40 lat, mieszkasz z mamusią w bloku i nigdy się nie wyprowadzisz,
        bo jesteś za tępy, aby zarobić sam na własne utrzymanie. Skoro inni się dorobili
        pieniędzy, to Ty też mogłeś, ale skoro jesteś na to za głupi to przynajmniej nie
        obrażaj tych, którzy potrafią w życiu do czegoś dojść.
        • Gość: Wolanin Re: Wola Justowska to najlepsze miejsce na spalar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 19:00
          Podyskutujcie o tym na www.wolajustowska.fora.pl
    • Gość: Agnes Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.autocom.pl 16.02.08, 14:34
      Protestujący przeciw spalarni śmieci mają już swoje miejsce w
      historii,tak,tak.Miejsce w historii obok:
      -paryskich kopistów z XV wieku protestujących przeciw szkaradnemu wynalazkowi druku
      -angielskich robotników z pocz.XIX którzy zwalczali maszyny,jako szkodliwą
      nowość w przemyśle
      A teraz w Krakowie kolejny rozdział tej historii.Szkoda tylko i to żenujące
      zjawisko ma miejsce w moim mieście.
      • Gość: Krakowianin Zgadzam się z twoim stwierdzeniem. IP: *.autocom.pl 16.02.08, 14:50
        Jednak z jednym małym wyjątkiem. Angielscy robotnicy, którzy w początkach XIX w.
        niszczyli maszyny przemysłowe robili to poniekąd słusznie. Rewolucja
        przemysłowa, która najwcześniej pojawiła się właśnie w Anglii przyniosła za sobą
        powstanie maszyn przemysłowych i rozwój nowych technologii w produkcji, a to
        przyczyniło się do wzrostu bezrobocia. Pracę, którą wcześniej wykonywało dużo
        ludzi zaczęła wykonywać maszyna, przy obsłudze której pracował dajmy na to jeden
        tylko człowiek. Niszczenie maszyn w fabrykach pojawiało się później także i w
        innych krajach europejskich, między innymi echa tego rodzaju protestu miały
        miejsce i na ziemiach polskich. Jednak nie zaliczyłbym tego do czegoś skrajnie
        negatywnego. Robotnicy protestowali po prostu w ten sposób przeciwko czemuś, co
        było powodem utraty przez nich pracy.
    • ewa1125 Re: Spalarnię na Wolę Justowską! 16.02.08, 14:38
      Mnie zawsze zastanawia, dlaczego ludzie interesuja sie gdzie
      mieszkaja dopiero po kupnie mieszkania.Przeciez od dawna bylo
      wiadomo,ze tereny na ktorych miasto chce postawic spalarnie, to
      tereny przeznaczone na przemysl,ze moga tam stanac fabryki,hale i
      zwiekszy sie ruch samochodow,i ze bedzie smierdziec.Trzeba sie bylo
      zorientowac wczesniej co moze powstac pod oknami,a potem dopiero
      decydowac sie na zakup.Ostatnio w tiwi byly pokazywane dwie podobne
      sprawy:lokatorzy nowych osiedli chcieli usunac raz ferme lisow,dwa
      schronisko dla psow. Obie "firmy" staly tam zanim ktokolwiek
      wiedzial,ze powstana osiedla.I teraz ci 'nowi'chca usunac 'starych'
      bo im smierdzi.To znaczy,ze nie wiedzieli gdzie beda mieszkac?Nie
      byli na budowie,zeby sobie obejrzec okolice?To niech teraz wachaja
      smrod,a nie usuwaja smrodzacych,ktorzy byli wczesniej.jak sie nie
      dbalo wczesniej o informacje,to teraz trzeba znosic towarzystwo
      nawqet spalarni.
      • Gość: d Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.ghnet.pl 16.02.08, 14:45
        My już tu JESTEŚMY a spalarni jeszcze nie ma, więc co starego usuwamy?
        • ewa1125 Re: Spalarnię na Wolę Justowską! 16.02.08, 14:51
          To byly przyklady z tiwi.Zanim tam zamieszkales/as nie
          dowiadywaliscie sie co bedzie w okolicy?Przeciez wiadomo bylo wszem
          i wobec,ze sa to tereny przeznaczone na takie inwestycje.Ale sie
          pewnie nie chcialo poszukac,bo ceny byly niskie.
      • Gość: raf Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.ghnet.pl 16.02.08, 14:48
        Droga Ewo, Rybitwy i Bieżanów są starsze niż jakikolwiek uciążliwy zakład w tej
        okolicy
        • ewa1125 Re: Spalarnię na Wolę Justowską! 16.02.08, 14:53
          Ale co ma piernik do wiatraka?Miasto przeznaczylo te tereny pod
          przemysl juz dawno,wiec mogli sie mieszkancy spodziewac jak nie
          spalarni to fabryki pod oknami.Jak sie nie zainteresowali okolica
          wczesniej,to niech ponosza konsekwencje.
      • Gość: mit Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.devs.futuro.pl 16.02.08, 16:00
        a znasz ty pojęcie "miejscowy plan zagospodarowania"?
        informuję cię więc, że takiego planu dla rybitw, przewozu i bieżanowa NIE MA!!!
        skąd więc ty nagle jesteś taki oświecony i wiesz co miało się znaleźć za oknami
        ludzi 10 lat po ich wprowadzeniu się.
        tutaj rada: idź ty, yntelygęcie do rady swojej dzielnicy i zapytaj czy istnieje
        miejscowy plan dla twoich okolic. założę się , że nie ma. a na pewno nie było go
        wtedy kiedy tam się wprowadziłeś ergo jest szansa na ulokowanie spalarni u
        ciebie. POWAżNIE! no i jak ci teraz, uwsteczniony wykształciuchu?!
      • Gość: Aisha Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 13:01
        Moja droga Ewo - nie mów, że wiedzieliśmy gdzie kupujemy mieszkanie a jeśli nie, to nasz błąd - miasto zamierzało po cichu wybudować spalarnię bez wiedzy mieszkańców - dziennikarka, która jako pierwsza napisałą o trzech potencjalnych lokalizacjach - w ciągu 1 dnia straciła pracę - wg Ciebie to jest przypadkowy zbieg okoliczności? Bo ja w to
        NIE WIERZĘ.
        Poza tym to właśnie miasto wydało decyzję zezwalającą na wybudowanie osiedla czy poszczególnych domków (mówimy o tych powstałych stosunkowo niedawno) - w papierach nie było mowy o żadnych nowych uciążliwych inwestycjach. Nie było mowy o giełdzie samochodowej, nie było mowy o spalarni lagun itp. atrakcjach.
        Poza tym kilkanaście lat remu miasto przeniosło w ten rejon giełdę spo,żywczą a nie potrafiło do tej pory wybudować do niej dojazdu - korki w tym miejscu byłyby dużo mniejsze, gdyby zmienili 1 (słownie: jeden) znak drogowy. A skoro to przerosło naszych włodarzy, to jak mamy wierzyc, że nam wybudują bezpieczną spalarnię?
      • Gość: Wolanin Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 19:04
        Oto odnośnik do HTML.net
    • Gość: gość Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 14:54
      Przepraszam wszystikch, że mieszkam na Rybitwach i nie chcę by ktoś
      budował 300m od mojego domu spalarnię, nie kupiłam tutaj taniego
      mieszkania ani taniej działki , tutaj urodzili się moi dziadkowie,
      rodzice i ja też, całkiem niedawno wybudzowaliśmy dom (legalnie z
      pozwoleniem na budowę) nie na terenach przemysłowych jak myślą
      niektórzy, teraz po kilku latach okazuje się że władze Miasta chcą
      na tym terenie urządzić składowisko odpadów z całego miasta to nie
      tylko spalarnia śmieci ale też rozbudowa oczyszczalni ścieków i
      kompostownia, takie "szczęcie" mogło spotkać Każdego z Was więc
      powiedzcie sobie uczciwie czy chcielibyście znaleźć się w takiej
      sytuacji jak my? Jeśli tak to proszę o kontakt coraz poważniej myślę
      o sprzedaży domu! Jeśli ta spalarnia musi powstać to miasto powinno
      znaleźć nie tanią lokalizację, ale taką która będzie zdala od
      osiedli minimum 5 km nie na Rybitwach, ani w Łęgu, ani nawet na Woli
      Justowskiej.
      • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:07
        To jest niestety urok mieszkania w miescie.Ja mieszkam w Hucie i nie
        domagam sie usuniecia huty,ktos,kto mieszka przy ruchliwej ulicy nie
        powinien zadac zamkniecia tej ulicy.A ze miasto wlasnie tam
        przeznaczylo tereny pod przemysl,to trudno,gdzies musialo, inaczej
        nie bedzie sie rozwijac.Trzeba sie bylo dowiedziec,co miasto planuje
        wokol nowych osiedli,to moze zamieszkali by tam ci,ktorzy by sie na
        spalarnie zgodzili,albo nikt.A starzy mieszkancy musza sie pogodzic
        z rozrostem miasta,albo przeniesc sie wystarczajaco daleko,zeby
        miasto ich nie wchlonelo.Cisza,spokoj i mile zapachy to tylko na
        gluchej wsi.
        • gregry Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:22
          > To jest niestety urok mieszkania w miescie.Ja mieszkam w Hucie i
          nie
          > domagam sie usuniecia huty

Tyle, że ta huta została tak usytuowana, że nie zatruwa życia
          mieszkańcom miasta a tym bardziej nowohucianom
        • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 15:26
          Ewo! chyba zupełnie nie zrozumiałaś co napisałam moja rodzina
          mieszka tutaj od STU lat i były to jedynie tereny ROLNICZE! a
          pierwsze zakłady pojawiły się w latach osiemdziesiątych, niestety
          nie skontaktowałam się z jasnowidzem przed budową domu aby sprawdzić
          co zostanie tutaj wybudowane w 2010r. Na Rybitwach,
          Przewozie,Bieżanowie jest większość właśnie takich mieszkańców
          z "dziada pradziada" więc nie ma mowy o jakimś WYBORZE miejsca
          zamieszkania. Twoja rodzina wprowadzając się do Huty o istnienu
          kombinatu już wiedziała.
          • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:35
            Chyba nie doczytalas do konca.Nie przewidywalas,ze miasto sie
            rozwija i anektuje okoliczne ziemie rolnicze pod siebie i swoja
            dzialalnosc?Takie sa uroki zycia w miescie i jego najblizszych
            okolicach,ze z sielskiej podmiejskiej okolicy moze sie zrobic
            okolica miejska przemyslowa.Jasne,ze urzednicy powinni takie sprawy
            rozgrywac madrze i w porozumieniu z mieszkancami,ale rozrostu i
            rozwoju miasta nie zatrzymasz.Huta tez kiedys byla terenami
            rolniczymi,ale powstala Nowa Huta,a gdzyby nie ona,to zapewne teraz
            by sie rozrastal jakis koszmarek typu Ruczaj.Jezeli ci tak zle,to
            sie wyprowadz na glucha wies,tam bedziesz miec klimaty jak za czasow
            twoich dziadow.
            • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:10
              Kobieto, najnormalniej w świecie jesteś głupia.
              Ludzie maja się wyprowadzić bo "Wadza" sobie wymyśliła że tu zrobi
              teren przemysłowy? Czast stalinizmu minęły. Jakbyś nie wiedziała, to
              urzędnicy mają służyć miszkańcom a nie odwrotnie.
              • Gość: MIT Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 16.02.08, 16:12
                masz rację! stalinizm się odradza w ludziach. tutaj trafiło na ewę.
                • Gość: Maciek Re: Spalarnię na ? IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 12:28
                  Tylko ze ta Wladza musi gdzies to umiesci i zawsze bede prostesty
                  okolicznych mieszkancow. Ja sie tylko dziwie tym profesorom ktorzy
                  popierja ten protest (sa mieszkanscami dzielnic ktore beda
                  zaszczycone spalarnia). Widac ze tytul naukowy do niczego nie
                  zoobowiazuje taki ludzi powinno sie zwolnic z uniwerkow. Prawdziwy
                  naukowiec nie mogłby sie sprzeciwic spalarni bo fakty sa
                  nieubłagane. A ci panowie to szmatławcy oportunisci a nie naukowcy.
                  Spalarnia jest w srodku Wiednia i działa.

Sam jestem krakowianinem od niedawna pochodze z nowego sacza i ten
                  sam case czyli spalarnia i protesty niesety tacy sa ludzie i tego
                  sie nie zmieni. zarzadca miastem musi wybierac rzetelnie i
                  przejzyscie takie miejsce i pozniej robic to siła i tyle.

Ja mieszkam na osiedlu w mieszkaniu, pierwszy raz w zyciu mieszkam w
                  bloku i dziwi mnie postawa ludzi mowia ze sasiedzi sa zagłosco ze
                  dzieci płacza itp. a mi tez przeszkadza ale tak wbyrałem kupiłem
                  mieszkanie nie dom na wsi wiec wybrałem sasiada za scianą i godze
                  sie ze bedzie glosno. a starsi ludzie na spotkaniu wspolnoty mowil
                  ze oni sobie kupil mieszkanie na starosc aby odpaczac a tu obko
                  studneci. Kto do jasnej cholery kupuje mieszkanie na starosc trzeba
                  bylo kupic dom 50 km od krakowa i bylo by spokojnie.
                  Maciek
              • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:18
                Gdyby mieli sluzyc tak jak ty bys chcial/a,to pewnie byloby
                piekniej.Zatem czekam az wystartujesz w wyborach,a potem bedziesz
                nam sluzyc,bede pierwsza z moimi miejskimi bolaczkami u ciebie.Tylko
                sie ujawnij z imienia i nazwiska,zebym wiedziala na kogo glosowac i
                kto mi potem bedzie sluzyl.
              • Gość: Agnes Re: Spalarnię na ? IP: *.autocom.pl 16.02.08, 16:29
                Tak,tak,jeszcze raz tak!!!Władza ma służyć mieszkańcom np.poprzez wybudowanie im
                nowoczesnej spalarni śmieci!A nie powinna,wręcz nie może rezygnować z
                korzystnych dla mieszkańców działań zaszantażowana przez grupkę warchołów i
                pieniaczy.Terrorowi irracjonalnych protestów STANOWCZE NIE!!
                • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:43
                  a czy zapoznałaś się z argumentami protestujących aby je nazywać irracjonalnymi?
                  Czy potrafisz jedynie kogoś obrażać? Na tym poziomie można by napisać że jesteś
                  idiotką z wypranym przez władze mózgiem.
                  • Gość: Agnes Re: Spalarnię na ? IP: *.autocom.pl 16.02.08, 17:12
                    Ach co za styl!To zapewne(ten chamski bluzg pod moim adresem)jeden z twoich
                    racjonalnych argumentów?No to gratuluję intelektualnej błyskotliwości!
                    A co meritum-spalarnie są w Skandynawii,Japonii,Austrii.Ty zaś i tobie podobni
                    każecie mi wierzyć,że te kraje,o niebo bardziej dbające o środowisko i bardziej
                    zaawansowane z uporem działają na własną szkodę.Że mieszkają tam głupcy,którzy z
                    chorobliwą konsekwencją stosują rozwiązanie szkodliwe i nieopłacalne.Prawda
                    bowiem o spalarniach na tej planecie objawiła się jedynie grupce mieszkańców
                    Rybitw.Tak?Wybacz,ale w taką bzdurę nie uwierzę.I nie uczyni tak nikt
                    racjonalnie myślący.
                    • Gość: gosc Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 17:26
                      Nie miałem zamiaru nikogo obrażać w przeciwieństwie do Ciebie. W Wiedniu nikt
                      nikogo nie zmusza do mieszkania przy spalarni. Okoliczni mieszkańcy dostali
                      możliwość wykupienia swoich mieszkań przez miasto. Tutaj natomiast nikt nie
                      będzie chciał kupić mieszkań, czy działek, więc ludzie są zmuszeni do
                      sąsiadowania ze spalarnią.
                      • Gość: Agnes Re: Spalarnię na ? IP: *.autocom.pl 16.02.08, 17:33
                        Cóż,jeśli uważasz że nazwanie kogoś "Idiotką z wypranym mózgiem" nie jest
                        obrazliwe to mogę jedynie pomedytować nad twoją językową wrażliwością.Aż boję
                        się pomyśleć co w twoim rozumieniu jest obrazliwym określeniem...
                • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:49
                  Tak, mieszkańcy się wypowiadali w sondażachna ten temat. Sondaż na
                  stronie internetowej urzędu maista został nagle zdjęty jak się
                  okazało że 70% jest przeciwko spalarni. Również w sondażu gazety
                  Wyborczej większość była przeciwko spalarni. Do ludzi już dotarło
                  informacja , że spalarnia jest nieekologiczna i nieekonomiczna, a
                  tzw. specjaliści to opowiadają kłamstwa i bzdury za pieniądze.
                  • Gość: anna Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 08:48
                    "gościu", proponuję, żebyś podarował sobie dalszą dyskusję z osobami
                    potrafiącymi "rozumować" jedynie przez analogie. z argumentami masz szansę
                    trafić do ludzi inteligentnych. do wykształciuchów trafiają jedynie hasła i obrazy.
                    a propos. mam przed sobą zdjęcie rozebranej "do ostatniej śrubki" nowoczesnej
                    spalarni w karlsruhe. wygląda na to, że mieszkańcy rybitw chcą nam oszczędzić
                    znacznych kosztów!
                    RYBITWY NA PREZYDENTA!!!
          • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 15:41
            Chcialam tylko zwrocic uwage na to,ze mieszkancy nowych osiedli
            zamiast teraz protestowac,mogli sie dowiedziec co miasto planuje na
            tych terenach.Skoro ja wiem,ze to ma byc dzielnica przemyslowa,to
            tym bardziej przyszli mieszkancy powinni sie tego dowiedziec.I teraz
            nie byloby krzykow,bo mieszkali by tam ludzie,ktorzy wiedzieliby,ze
            moga miec fabryke czy spalarnie w okolicy.Albo nikt by tam nie
            mieszkal.I tyle.
            • Gość: antyewa Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:10
              a Ty ewo 1125 masz może coś wspólnego z tym "miastem" na które ciągle się
              powołujesz? To "miasto" w postaci KZK przekupiło już radną Rybitw posadką, aby
              nie protestowała. Takie metody to "miasto" stosuje. To nie prawda, że te tereny
              to tereny przemysłowe. Część rzeczywiście przeznaczona jest na przemysł, ale
              większość to osiedla domów jednorodzinnych i ostatnio bloków. Dlatego te dwie
              części muszą ze sobą koegzystować. Miasto ma tereny gdzie odległość od zabudowy
              mieszkalnej jest znacznie większa, tam może postawić spalarnię, a na tym terenie
              mogą powstawać hurtownie i inne zakłady, które będą dawały zatrudnienie
              jednocześnie nie wpływając negatywnie na życie mieszkańców. Miasto to nie jakiś
              mityczny stwór decydujący o losie ludzi. To mieszkańcy tworzą to miasto i mają
              prawo wpływania na jego losy i rozwój.
              • Gość: wyborca Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:13
                "To "miasto" w postaci KZK przekupiło już radną Rybitw posadką, aby
                nie protestowała."
                Po nazwisku proszę. Ludzie muszą wiedzieć jak głosować w następnych
                wyborach.
                • Gość: antyewa Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:22
                  wystarczy sprawdzić na stronie rady dzielnicy XIII odpowiedni okręg.
                  • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.chello.pl 16.02.08, 16:51
                    a skąd wiesz że chodzi o radną dzielnicową (a może radną miejska
                    wybrana z tego terenu)?
              • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:41
                To dlaczego ci mieszkancy,ktorzy tworza miasto,nie zadbali wczasniej
                o okolice?Wiedzieli w jakiej lokalizacji beda mieszkac,jakie zaklady
                sa dookola.I zamiast zapytac odpowiedni urzad,czy cos planuja tam
                postawic,co bedzie kiedys wokolo i poprosic o odpowiedz na pismie,to
                teraz placza,ze chca im spalarnie zbudowac.Wiec smiem twierdzic,ze
                nie tworza oni miasta,bo sie nim interesuja tylko wtedy,kiedy
                dzialalnosc urzednikow dotyka bezposrednio ich i chetnie wsadza te
                spalarnie na Wole Justowska.A wystarczyloby zamiast opluwac tych,co
                maja inna wizje,wrzucic tu apel:Mieszkancy Krakowa,chca nam postawic
                spalarnie pod domem.Pomozcie nam,bo to samo moze kiedys spotkac
                was.Bylabym pierwsza,ktora by sie podpisala pod takim apelem.Ale
                teraz stracilisie jeden glos za wasza racja.
                • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:46
                  takich zapytań do władz było wiele, ale ta władza po prostu nie odpowiada. Tak
                  samo było z ostatnim spotkaniem w Bieżanowie. A hasło o Wolę Justowską nikt nie
                  traktował poważnie. Po prostu władza powinna zainteresować się innymi lokalizacjami.
                  • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:53
                    Wladze nie odpowiadaly,wiec trzeba bylo szukac pomocy dalej.Ja mam
                    problem z gmina,bo nie odpowiada na moje pisma w ustawowym
                    czasie.Wiec zamierzam wyslac ostatnie pismo z prosba o odpowiedz,a
                    jak jej nie dostane,to bede pisac wyzej,rozwazam nawet droge
                    sadowa.W dobie internetu nie potrzeba wielu pieniedzy aby sie
                    zorientowac gdzie kierowac swoje pytania czy prosby i wj aki
                    sposob,a takze ile druga strona ma czasu na odpowiedz.Mozna tez bylo
                    zaczac od apelu do mieszkancow o pomoc a nie od krzykow i obrazania.
                    • Gość: mieszkaniec Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 17:03
                      tego typu spotkania charakteryzują się dużym poziomem emocji. Jak można obwiniać
                      ludzi, że są zdenerwowani, że władza ich lekceważy? Poza tym większość tego
                      spotkania to była spokojna i bardzo wyważona prezentacja racji mieszkańców.
                      Emocje wzrosły dopiero, gdy przedstawiciele prezydenta oświadczyli, że nie
                      zamierzają odpowiadać na jakiekolwiek pytania ludzi. Co do zwracania się do
                      wyższych władz: komitet protestacyjny zdobył już poparcie dużej części radny,
                      posłów Krakowskich i tzw. eurodeputowanych. A jeżeli chodzi o apel, to proszę
                      odwiedź stronę www.zlotaenklawa.pl . I proszę nie formułuj oskarżeń nie znając
                      dogłębnie sprawy.
                      • Gość: vv Mieszkaniec madrala sie znalazl zalosne IP: *.betanet.pl 16.02.08, 17:19
                        • Gość: mieszkaniec Re: Mieszkaniec madrala sie znalazl zalosne IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 17:30
                          co w tym niby żałosnego?
              • Gość: ases Re: Spalarnię na ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:47
                To już jest pomówienie - owa radna owszem pracuje w KZK ale nikt jej
                nie przekupywał. Jakaś nowa teoria spiskowa czy co?
                • Gość: pytanie o radną coś na kształt politycznej prostytucji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 18:19
                  Gość portalu: ases napisał(a):

> To już jest pomówienie - owa radna owszem pracuje w KZK ale nikt
                  > jej nie przekupywał. Jakaś nowa teoria spiskowa czy co?

Jak się nazywa ta radna?

Pracowała w KCK zanim została radną? To bardzo głupi ludzie ją wybrali.

Jeśli zaczęła pracować po tym, jak została radną, to powinna złożyć mandat.

Nie można być zależnym (zawodowo czytaj finansowo) od instytucji, którą się z
                  mandatu społecznego ma KONTROLOWAĆ. To elementarz.
            • Gość: mit Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 16.02.08, 16:10
              ewo, nie!
              zasada jest taka: kupując NIERUCHOMOść godzisz się ze stanem "zastanym" oraz z
              tym co powstanie wokół ZGODNIE z planem zagospodarowania przestrzennego.
              kraków takich planów nie ma a winę za swoje zaniechanie chce zepchnąć na
              praworządnych obywateli. ja na ich miejscu pozwałbym majchrowskiego do sądu już
              dzisiaj. za publiczną zniewagę. na przykład - powodów znajdzie się z pewnością
              więcej! PRECZ Z KOMUNą!
              • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:28
                Wystarczy,ze ktos ma inny pomysl i juz go chcecie zjesc.Nie chodzilo
                mi o to zeby ludziom na sile budowac spalarnie pod domami,ale o
                to,ze trzeba sie interesowac okolica,a nie tylko mieszkaniem.No ale
                to ja jestem glupia,a nie ci,ktorzy kupuja sobie mieszkania bez
                sprawdzenia co jest dookola,a potem placza,ze drogi nie ma(kto
                pamieta problem z droga?),ze cos buduja pod oknami,ze nie ma
                przedszkola.Zobaczymy co mieszkancy spornych terenow zrobia,jak
                zmieni sie lokalizacja spalarni i tamtejsi okoliczni mieszkancy beda
                protestowac?Pomozecie im,czy bedzie sie cieszyc,ze to nie u was
                postawili?Nie spodziewajcie sie poparcia,skoro dbacie o swoje
                osiedle,a nie o cale miasto i innych mieszkancow.
                • Gość: antyewa Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:37
                  Dbanie o całe miasto oznacza zgadzanie są na każda nierozsądną decyzję włodarzy.
                  Są miejsca w Krakowie, gdzie spalarnie można by usytuować w znacznym oddaleniu
                  od zabudowy mieszkalnej. Władze tego miasta to nie rada mędrców, których każda
                  decyzja jest nieomylna. Decyzję o tej lokalizacji podjęto bez konsultacji
                  społecznych, bez informowania nikogo co się planuje.
                  • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 16.02.08, 16:47
                    Pisalam juz o tym wczesniej.Zamiast oplowac tych,co mysla inaczej(ja
                    pisalam przede wszystkim o tym,ze ludzie zanim kupili mieszkania nie
                    sprawdzili,co sie tam moze jeszcze zbudowac,przeciez wiedzieli w
                    jakiej okolicy chca zamieszkac)wystarczyloby wsadzic tu apel do
                    mieszkancow miasta o pomoc,sama chetnie podpisala bym sie pod takim
                    apelem.Ale teraz juz nie,myslicie tylko o sobie,to sobie sami
                    radzcie.
                    p.s.kupujac mieszkanie w takiej okolicy nie interesowaloby cie co
                    moze powstac obok?Bo mnie tak i przeszlabym sie po urzedach aby
                    wiedziec,co moze sie trafic pod oknami za jakis czas,tak samo jak
                    interesowalo by mnie jaka jest komunikacja i cala infrastruktura
                    nowego osiedla.
                    • Gość: mieszkaniec Re: Spalarnię na ? IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 16:53
                      Ciekawy jestem w którym urzędzie udzieliliby Ci takiej odpowiedzi. Protestujący
                      wysłali setki pism do władz miasta, ale oni nie skorzy do jakichkolwiek
                      odpowiedzi. Więc może trzeba było iść do wróżki, żeby przewidziała co będzie się
                      budować w tej okolicy?
                    • gregry ewa1125 16.02.08, 17:46
                      A co Ty Ewa tak bronisz tej spalarni?
                      To, może skoro jest taka świetna i wspaniała, to poproś, by
                      zaprojektowali ją koło Twojego domu? A potem powiedz sobie "przecież
                      mogłam się dowiedzieć, co planują koło mojego domu zanim tu
                      zamieszkałam".

Dlaczego miasto ma przeznaczać kolejny, tak cenny teren pod przemysł
                      w mieście, skoro na wschodzie jest już ku temu przeznaczony?

Wystarczy zrobić tam Nova Park Edwarda Nowaka:
                      miasta.gazeta.pl/krakow/1,57820,4034218.html
                      i lokować wszelkie tego typu śmierdzące inwestycje
                      • ewa1125 Re: ewa1125 17.02.08, 07:19
                        Alez ja wcale nie bronie spalarni w tamtym rejonie,tez uwazam,ze
                        jezeli musi powstac to na terenach odludnych.Ale znajac fantazje
                        naszych wlodarzy i przeznaczenie okolicznych
                        terenow,zainteresowalabym sie przed kupnem mieszkania,co tez moze
                        sie zbudowac w okolicy.W koncu nie ma przymusu mieszkania na osiedlu
                        Zlocien,na szczescie buduje sie tez w innych rejonach miasta.A gdyby
                        mnie pod oknami chcieli postawic spalarnie,bylbys pierwszym,ktory by
                        oponowal,milosniku Huty.
                        • gregry Re: ewa1125 17.02.08, 17:07
                          > mnie pod oknami chcieli postawic spalarnie,bylbys pierwszym,ktory
                          by
                          > oponowal,milosniku Huty.

Zależy jeszcze gdzie w tej Nowej Hucie mieszkasz.
                          Postawiono nam Kombinat w Nowej Hucie i nikt nie ma o to pretensji,
                          gdzyż jest zlokalizoany doskonale względem róży wiatrów (dla całego
                          Krakowa)
                          • ewa1125 Re: ewa1125 18.02.08, 11:09
                            Stara Huta,kolo Zeromskiego.Zalapie sie na twoja obrone?;)
                            • gregry Re: ewa1125 18.02.08, 13:39
                              :) no to spokojnie można postawić ją u Ciebie na kombinacie w Nova
                              Park Edwarda Nowaka (jeśli powstanie) :)
                              Całość będzie na wschód od Ciebie a biorąc pod uwagę krakowską różę
                              wiatrów, nawet nie będziesz wiedzieć, że tam istnieje :) (tak jak
                              cały pozostały Kraków)
                    • Gość: anna Re: Spalarnię na ? IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 09:04
                      ewo, czytaj, proszę odpowiedzi na twoje posty, następnie postaraj się je
                      zrozumieć i na końcu wyciągnij wnioski a nie zabieraj ludziom czasu powtarzając
                      wciąż te same brednie.
                      tutaj cytat z odpowiedzi na twój wcześniejszy post:

"a znasz ty pojęcie "miejscowy plan zagospodarowania"?
                      informuję cię więc, że takiego planu dla rybitw, przewozu i bieżanowa NIE MA!!!
                      skąd więc ty nagle jesteś taki oświecony i wiesz co miało się znaleźć za oknami
                      ludzi 10 lat po ich wprowadzeniu się.
                      tutaj rada: idź ty, yntelygęcie do rady swojej dzielnicy i zapytaj czy istnieje
                      miejscowy plan dla twoich okolic. założę się , że nie ma. a na pewno nie było go
                      wtedy kiedy tam się wprowadziłeś ergo jest szansa na ulokowanie spalarni u
                      ciebie. POWAżNIE! no i jak ci teraz, uwsteczniony wykształciuchu?!"

ewo! interesujesz się (podobno) losami miasta. napisz mi więc jaki procent
                      miasta posiada miejscowy plan zagospodarowania, jaki procent miasta miał taki
                      plan, powiedzmy, dziesięć lat temu, kiedy ludzie kupowali mieszkania na złocieniu.
                      a teraz, ewo, spójrz na swoją rękę i oceń czy ona przypadkiem nie znajduje się
                      już w nocniku. jeżeli jeszcze nie, to bądź czujna!
                • Gość: gość Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 16:41
                  Wyraźnie pisałam, że spalarnia powinna być minimum 5 km od domów.
                  Zrozumiałaś sedno sprawy ale dalej jesteś głucha na nasze postulaty.
                  Ciekawe czy gdyby ktoś zapytał Cię czy zgadzasz się by 300m od
                  Twojego bloku postawić spalarnie zgodziłabyś się od razu. Przecież
                  za niedługo Miasto może stwierdzić że Nowa Huta to dzielnica
                  przemysłowa. Przy oczyszczalni Kujawy jest 100 ha wolnej przestrzeni
                  może tam było by dobre miejsce. Ale decydenci twierdzą że tam jest
                  za drogo bo trzeba dobudować kawałek rury ciepłowniczej.
                  • Gość: wer Mieszkaniec trzeba bylo ruszyc tylek i podzwonic.. IP: *.betanet.pl 16.02.08, 17:35
                    po urzedach, dowiedziec sie co i jak, a nie teraz plakac i zakladac
                    jakies stronki....
                  • gregry nawet krótszy kawałek 16.02.08, 17:54
                    > przemysłowa. Przy oczyszczalni Kujawy jest 100 ha wolnej
                    przestrzeni
                    > może tam było by dobre miejsce. Ale decydenci twierdzą że tam jest
                    > za drogo bo trzeba dobudować kawałek rury ciepłowniczej.

Wystarczy dobudować bardzo krótki kawałek rury (porównywalny z
                    kawałkiem, jaki trzeba dobudować w obecnie planowanym miejscu).

Wystarczy połączyć Kujawy z Elektrociepłownią na Kombinacie (tak! -
                    kombinat też wytwarza te media i jest podpięty do sieci)

W dalszej przyszłości, należy tak poprowadzić plany, by na Kujawach
                    stanęła Nowoczesna Elektrociepłownia. Więc opłaca się inwestować w
                    nowe magistrale prowadzące od tego miejsca (zwłaszcza, że tereny
                    Rybitw i Płaszoa nie są zabudowane - więc sieci i nowe arterie
                    miejskie będzie łatwo poprowadzić).

W czasach, kiedy projektowano EC Łęg, straty na przenoszeniu ciepła
                    (kiepskie metody izolowania) były tak duże, że opłacało się ją
                    postawić njbardziej w środku miasta.
                    Teraz można ją postawić nawet w Wieliczce i zaizolować rury przy
                    użyciu najcnowszych technologii tak, że strary będą mniejsze niż
                    kiedy stoi w Łęgu.
                    Z resztą - Skawina jest tak daleko, a również przesyła Ciepło i nie
                    ma problemu.
            • Gość: Jakub JJ Do Ewy! IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 14:59
              Kobieto, czytając wczoraj Twoje posty, miałem o Tobie dosyć wysokie
              miniemanie, ale skoro, po raz kolejny dajesz " dobre rady" ludziom,
              którzy tam mieszkają (pokoleniowo) od 200 lat, to naprawdę uważam,
              ze oceniłem Cię na wyrost! Musisz byś od niedawna w Krakowie, skoro
              NIE DOCIERA do Ciebie, ze osiedle Rybitwy i Przewóz są takie stare
              prawie jak Bieżanów, a w Bieżanowie osada liczy ponad 700 lat!!!!
              Dlaczego najpierw nie poczytasz o tym, tylko bijesz pianę
              powtarzając w kółko swoje ciasne argumenty!!!!!!
              • ewa1125 Re: Do Ewy! 18.02.08, 11:21
                Chyba mnie nie zrozumiales,pisalam tylko o tym,ze jak sie kupuje
                mieszkanie,to sie sprawdza,co moze byc dookola,nie pisalam
                o 'starych' mieszkancach i nie wypowiadalam sie na temat
                spalarni.Moja pierwsza wypowiedz dotyczyla tego,ze ludzie kupuja
                mieszkania bezmyslnie,a potem protestuja,nie pisalam czy protest
                jest sluszny,czy nie,a inni odebrali to jako glos za spalarnia.Poza
                tym zgodzisz sie ze mna,ze miasto ma to do siebie,ze sie rozrasta i
                wchlania coraz to nowe tereny,nawet takie stare;)Chyba ze,w zwiazku
                z twoja wypowiedzia,zrobimy na tych terenach jakis skansen,skoro one
                sa takie stare.A za 20 lat mieszkancy tego skansenu beda blagac
                wladze miasta o rozwoj.Jezeli sie mieszka w miescie,to trzeba sie
                liczyc z tym,ze to miasto rozleje sie kiedys kolo ogrodka i skonczy
                sie sielski klimat.A jak komus to nie odpowiada,moze sie przeniesc
                100km za miasto i bedzie miec spokoj.Jezeli masz inna wizje,jak sie
                powinno rozwijac miasto nie anektujac nowych terenow,chetnie
                poczytam.
                • Gość: Jakub Starym mieszkancom można zatruć życie? IP: *.devs.futuro.pl 18.02.08, 13:26
                  No, w dalszym ciągu nie rozumiesz, ze Złocien dobudowano w miejscu,
                  gdzie od wieków też były osiedla i domy. Co z Twojej odpowiedzi
                  wynika? Ze tylko Cie interesuje nowe osiedle, mieszkancom nowego
                  zarzucasz, ze sie nie interesowali co tam bedzie, a przeciesz
                  tysiące domostw tam juz istniało, nie są to chatki jak ze skansenu -
                  przyjedz i zobacz!!!! Cholera po twojemu tym ludziom mozna wewalic
                  kazdy syf? Bo co? bo w XIV wieku nie pytali o plany? Brak logiki,
                  przykro mi, ze Ci miszę to wytknąć, nie chcący! Naprawdę liczyłem,
                  ze wreszcie to zrozumiesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • ewa1125 Re: Starym mieszkancom można zatruć życie? 18.02.08, 14:52
                    Rozumiem,okolice znam.Ja nigdzie nie napisalam,ze jestem za ta
                    lokalizacja.Zgadzam sie z pomyslem,aby na terenie huty zlokalizowac
                    trudne inwestycje typu spalarnia smieci,krematorium itp.Moje
                    wypowiedzi dotyczyly tego,ze ludzie (nowi i starzy)tak naprawde nie
                    interesuja sie swoja okolica,chyba,ze powstaje cos
                    kontrowersyjnego,wtedy protestuja.Czy ci mieszkancy na codzien sa
                    zainteresowani tym co sie dzieje dookola?Czy sprawdzaja od czasu do
                    czasu w urzedach,czy cos sie nie swieci?Smiem twierdzic,ze nie i
                    dlatego tak czesto jestesmy zaskakiwani przez wlodarzy naszego
                    miasta.Skoro wiemy jaka ta nasza wladza jest,to trzeba sie samemu
                    interesowac.Ja czesto zadaje takie pytania administracji osiedla i
                    urzednikom z dzielnicy,moga sie wydawac czasami smiesznie,ale nie
                    chce byc zaskoczona wiezowcem pod moimi oknami.Jezeli mieszkancy
                    spornej okolicy zrobia akcje w Krakowie,chetnie sie podpisze,za
                    zmiana lokalizacji spalarni:)
        • Gość: Kasia Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 20:17
          Droga Ewo! Jakże się mylisz że te tereny są przeznaczone lub od
          dawna były przeznaczone pod przemysł to bzdura moi rodzice bardzo
          długo próbowali przekształcić naszą działkę z ROLNICZEJ na budowlaną
          trwało to kilka lat więc nie mów o czymś o czym nie masz pojęcia.
          Mieszkam tu od 15 lat a przez prawie a przez 8 mieszkałam niedaleko
          Baryczy już myślałam,że zniknie widok latających śmieci a tu znowu.
          Poza tym wszystkie zakłady budowane były po cichu jak do tej pory
          gdyby nie pewna osoba dalej nic byśmy nie wiedzieli.
          • ewa1125 Re: Spalarnię na ? 20.02.08, 12:30
            Moze masz racje i sie nie znam,ale od dawna bylo wiadome,ze nasza
            wladza kochana ma zapedy,aby w twojej okolicy zrobic dzielnice
            przemyslowa.A skoro byly takie plotki 'na miescie',to mieszkancy
            powinni co jakis czas zagladac do odpowiednich urzedow i pytac,co
            sie planuje i rzadac na pismie odpowiedzi,o to mi chodzilo w moich
            postach,a nie o to zeby wam postawili spalarnie,nie jestem az tak
            zlosliwa.Sama napisalas,ze nikt nic nie wiedzial,i gdyby nie pewna
            osoba,to byc moze juz mielibyscie wykopy pod oknem.Moje posty byly
            wlasnie o tym,ze ludzie na codzien nie interesuja sie okolica i sa
            zaskakiwani przez wlodarzy miasta i ich pomysly.Ja mieszkam w bloku
            w starej Hucie i raczej trudno byloby tu cos wcisnac,ale dopytuje
            sie administracji i szukam innych informacji na temat inwestycji
            miejskich,wlasnie po to,zeby mnie kiedys nie zaskoczyl widok
            wiezowca pod moimi oknami.Pozdrawiam
            • Gość: Kasia Re: Spalarnię na ? IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 16:35
              To powiedz mi dlaczego w mojej okolicy powstało tyle domków
              jednorodzinnych? Skoro miasto przewidziało tą okolicę pod przemysł?
              A jeśli chodzi o plan zagospodarowania to go mamy i NIE MA tam nic
              wspomniane o jakim kolwiek przemyśle a wręcz przeciwnie jak tu
              będzie pięknie ten paln nadal obowiązuje bo nie ma nowego i podpisał
              go prezydent Trzmiel! Chyba takie plany opracowuje się wcześniej a
              nie na ostatnia chwilę! I owszem dowiadywaliśmy się o plany w naszym
              osiedlu bo wiadomo jak tu jest ale nikt nie udzielał nam informacji
              i dalej nikt nam jej nie udziela a chodzimy i prosimy więc sory.
              Pozdrawiam
              • Gość: kwaso Ludzie sie budowali bo sa upraci...a pozniej placz IP: *.betanet.pl 21.02.08, 00:17
    • Gość: hutnik Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 20:15
      Popieram propozycje budowy spalarni śmieci w Kombinacie im.
      Sendzimira a konkretnie na terenie wyburzonej stalowni
      martenowskiej. W pobliżu nie ma osiedli ,teren góruje nad miastem,
      dojazd bardzo dobry. Kolejnym plusem jest instalacja MPEC łącząca
      kombinat z miastem
      • Gość: Do Hutnika A wiesz chociaz gdzie jest zlokalizowana teren... IP: *.betanet.pl 16.02.08, 20:34
        po tej hali ??
      • Gość: Do Hutnika Aha zapomnialem dodac, ta hala jest blisko... IP: *.betanet.pl 16.02.08, 20:35
        do huty
        • Gość: Do Hutnika I jeszcze jedno, na miejscu zburzonej stalowni IP: *.betanet.pl 16.02.08, 20:38
          martenowskiej ma powstać nowa hala.
    • Gość: leszek.s. Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 23:11
      Mamy strasznie ciemny naród , a Górole przodują. Musi być
      spalarnia w Krakowie , bo nas śmieci zasypią !!! Nie ma
      innych rozwiazań na świecie. Nie pomoże sama segregacja
      odpadów .Zabrać ciemniaków na wycieczkę np. do
      Hunertwasserowej spalarni w centrum Wiednia - bo to blisko .
      Może jak zobaczą i powąchają to zmądrzeją.
      Musi być spalarnia zwłok!! Musi , bo ... Zabrać ciemniaków na
      kolejną wycieczkę , już dużo bliżej ..
      Gdzie byli ci "protestanci " jak się budowało kombinat ??
      • Gość: :) Ci protestanci jak sie budowal kombinat to.... IP: *.betanet.pl 16.02.08, 23:16
        s rali w pieluchy.
      • Gość: jasny Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.kki.krakow.pl 16.02.08, 23:28
        Dlaczego ciągle jak mantra powraca ta spalarnia we Wiedniu i ciągle trzeba
        uświadamiać olśniony naród z nizin, że jest to pokazówka. Jest to malutka
        spalarnia, w której spala się specjalnie spreparowane brykiety. Krakowska ma być
        kilkakrotnie większa i spalać wszystkie śmieci i to nie tylko z samego Krakowa
        ale również kilkunastu sąsiadujących gmin. Dlaczego ci jaśnie myślący ludzie
        jakoś nie proponują wycieczki do Warszawy i wąchania tamtejszych wyziewów?
    • Gość: krakus Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 23:14
      Siedział byś idioto cicho , jak nie masz nic mądrego do
      powiedzenia.
    • Gość: Łukasz Górnicki Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.ds8.agh.edu.pl 17.02.08, 10:42
      Ale mnie Pan Marszałek zdenerwował niedawnym swoim tekstem - "Władze
      województwa będą dążyły do tego, by z 37 działających składowisk
      pozostało dziewięć. - To wystarczy dla całego województwa. Reszta
      śmieci powinna trafiać do pieców spalarni". Przez całem 5 lat
      studiów mówią mi że podstawa jest ograniczanie i zapobieganie
      powstawania odpadów. Odzysk, segregacja surowców na szeroką skalę!
      Oczywiście spalarnia odpadów jest konieczna ale mówiąc że pozostałe
      odpady które nie są kierowane na składowiska powinne być spalane to
      już szczyt! Jest tyle odpadów które mogą stanowić surowce wtórne.
      Przez ostatnie dwa lata moich studiów na różnych kursach (racjonalna
      gospodarka odpadami, metody utylizacji odpadów, technologie
      utylizacji odpadów) przedstawiano mi tyle możliwości
      wykorzystania "śmieci". Dlaczego ta cała teoria która mi się
      pompowało do głowy nie jest wykorzystywana.
      • Gość: dsaz Tacy odazwni protestujacy a zaden nie patrzy sie.. IP: *.betanet.pl 17.02.08, 10:55
        w obiektyw na zdjeciu.
    • Gość: Slim Ciemnota tam mieszka ityle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 11:27
      a spalarnia i tak tam powstanie...
      • Gość: jakub Re: odezwał sie "oświecony" IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 11:32
        NIE powstanie. Juz prezes Gastoł zmienił zdanie, i ma powstać w
        Łęgu, cieszysz sie? I teraz dalej zapewniam, ze zrobione będzie
        wszystko, aby i włęgu nie powstała,bo na to dziadostwo nie ma
        miejsca w nieprzewietrzanym Krakowie. A ciemnota przemawia przez
        Ciebie, bo o zagospodarowaniu odpadów wiesz tyle, co przeczytasz w
        prasie, w nagłówkach, (zeby było jasne)!!!
        • Gość: Jakub dup... Jakub nie martw sie spalarnia i tak powstanie na.. IP: *.betanet.pl 17.02.08, 12:24
          Rybitwach
          • Gość: JJ Re: Nie powstanie nigdzie spalarnia!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 14:43
            Jejku, sam zainteresowany spalaniem, ktoś z dyrekcji pięcioosobowej
            spółki Południe II, która nie ma strony nawet w internecie, sie do
            mnie odezwał? O, jak mi przykro ze sie zdenerwowaleś, ze mnie na
            forum nazywasz dupkiem! Nerwy sobie schowaj, a spalarni nie będzie
            nigdzie, w porę sprawa wypłynęla i zablokujemy to. Nie martw sie, są
            mocniejsi od Ciebie, załosny pieniaczu!
            • Gość: csa JJ nie goraczkuj sie tak bo Ci zylka peknie... IP: *.betanet.pl 17.02.08, 21:18
              i tak kazdy wie ze tego nie zablokujecie a jak zablokujecie to cos
              na was znajda bo bedzie placz.
              • Gość: JJ Re: JJ nie goraczkuj sie tak bo Ci zylka peknie.. IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 21:34
                Ja się nie gorączkuję. Po prostu będę działał, pomalutku i
                skutecznie. I czyje będzie na wierzchu, wkrótce zobaczysz! A uwierz
                mi, mam możliwości, których jeszcze do wczoraj nie wykorzystywałem,
                bo przystąpię do protestujących dopiero w poniedziałek.
                Potem Tobie żyłka pęknię, choć Ci tego nie życzę,pa
                • Gość: csa Nie strasz, nie strasz bo sie zesr..... IP: *.betanet.pl 17.02.08, 22:43
                  • Gość: JJ Re: Nie strasz, nie strasz bo sie zesr..... IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 23:11
                    To, jakich słów używasz, świadczy, jakim jesteś prostakiem. Słoma z
                    butów. Szkoda na Ciebie słów.
                    • Gość: csa To ty jestes prostak i tobie sloma z butow... IP: *.betanet.pl 19.02.08, 01:23
                      wystaje.. Chwalipieta kogucik taki :D hahahah
        • Gość: Maciek Re: odezwał sie "oświecony" IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 12:34
          Tak spalarnia nie powstanie w krakowie, pewnie bo przeciez smieci
          nie sa wyrzucane na wysypisko czy do spalarni tylko do kosza
          osiedlowego. Tak samo jak " po co nam elektrownie przeciez prad jest
          z gniazdka" tego typu widzienie rzeczywistosci jest stale w nie
          wyksztalconej polsce coz tak bywa.

Spalarnia musi powstac i tyle, a ja mieszka na bronowicach i mozecie
          stawiac ty spalarnie wiem ze nowoczesne spalarnie smieci nie szkodza
          wiec jest ok.
          Maciek
          • Gość: JJ Re: odezwał sie "oświecony" IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 14:45
            Naucz się pisać, a potem zbieraj głos na forum, Maćku. Z której
            podstawówki jesteś?
      • Gość: GREG Re: Ciemnota tam mieszka ityle IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 19:16
        ... a założymy się?
    • Gość: q Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: 88.156.160.* 17.02.08, 12:24
      zeulandia.myminicity.com
    • Gość: mieszk. Ruczaju Nad Ruczajem nikt się nie litował! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 14:16
      Mieszkania komunalne zostały ulokowane na Ruczaju, więc dlaczego miałbym teraz
      litować się nad mieszkańcami Rybitw? Za nami nikt się nie wstawił (!!!) i
      ulokowanu tutaj dużo bloków dla meneli, więc teraz czas na spalarnię na
      Rybitwach! JESTEM ZA!
      • Gość: Pikpok Typowy polaczek, mały i zawistny IP: *.multimo.gtsenergis.pl 17.02.08, 16:13
        Tłumoku, jak sie maja mieszkania komunalne do spalania smieci? Ruczaj to
        betonowe blokowisko - a gdzie niby by mieli stawiac te mieszknia, w lesie wolskim?
        • Gość: Ruczaj Interes miasta najważniejszy! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 18:42
          Obu rzeczy nikt nie chce pod oknami (obniżają wartość mieszkań, itp), ale gdzieś
          to musi być ulokowane - taki jest interes miasta. Jeżeli na Ruczaju się dało to
          na Rybitwach tym bardziej ! JESTEM ZA!
        • Gość: Ruczaj Popatrz na siebie! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 18:45
          typowy polaczek jest awanturnikiem oraz stawia własny interes ponad interes
          większości (miasta). Wygląda że to ty jesteś tym baranem...
      • gregry mieszkania komunalne 17.02.08, 18:52
        Mieszkania komunalne muszą być rozlokowywane po całym mieście
        równomiernie - w przeciwnym razie któraś z dzielnic stanie się
        slumsem.
        Dzięki Twoim dzieciom, dzieci z rodzin z mieszkań komunalnych mają
        szansę wyjść na ludzi i odrotnie, dzięki tamtym dzieciom, Twoje
        dzieci będą bardziej wrażliwe na potrzeby zwykłych ludzi

Poza tym, mieszkania komunalne to nie wysypisko czy spalarnia
        śmieci. Bez takich porównań. To typowo faszystkowskie porównywać
        ludzi do śmieci

W tamtj sprawie była taka sama żywa dyskusja.

Jestem pewny, że zamienisz każdą spalarnię na kolejny blok komunalny
        w Twojej okolicy
        • Gość: Ruczaj Komunalne na Ruczaju, Spalarnia na Rybitwach! IP: *.ghnet.pl 17.02.08, 19:07
          Nikt tego nie chce u siebie ale gdzieś to trzeba ulokować. Obdzielamy każdą
          dzielnicę po kolei :)

• gregry ale to brzmi jak złośliwość 17.02.08, 19:41
            Po co obdzielać kogokolwiek spalarnią, skoro można ją wybudować w
            odpowiednim miejscu?

A komunalne są już w Nowej Hucie i na Ruczaju. Teraz kolej na Wolę
            Justowską, Bieżanów, Krowodrzę. Każdemu po trochu
        • Gość: JJ Re: mieszkania komunalne IP: *.devs.futuro.pl 17.02.08, 21:44
          gregry, bardzo ładnie mu odpowiedziałeś, popieram, nie dajmy się
          sprowokować, ale też nie bądźmy bierni.
          Jestem przeciwnikiem spalarni i jej lokalizacji gdziekolwiek by to
          mialo byc, Jakub z Bieżanowa Starego.
          P.S. Mam pewien pomysł, jak"dołożyć" MPO, zeby sie tak za spalaniem
          nie opowiadalo.
    • Gość: G Re: Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.gemini.net.pl 17.02.08, 18:34
      www.info-news.pl
    • Gość: kibic Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 17.02.08, 20:29
      Spalarnia tak wszystkim przeszkadza a sasiad ktory pali smieci w piecu i dym
      leci z komina bez zadnego filtra jakos nikomu nie przeszkadza. a to przeciez
      setki razy bardziej rakotworcze niz 100 spalarni naraz. ja tam wole spalarnie
      niz sasiadow palacych w piecu szmatami i butelkami pet.
      • gregry gorzej że 17.02.08, 22:48
        > Spalarnia tak wszystkim przeszkadza a sasiad ktory pali smieci w
        piecu i dym
        > leci z komina bez zadnego filtra jakos nikomu nie przeszkadza. a
        to przeciez
        > setki razy bardziej rakotworcze niz 100 spalarni naraz.

Gorzej, że nie ma odpowiednich przepisów, które taki proceder by
        wyeliminowały, więc od tej pory będziemy mieć palących w piecach
        gumiakami Krakowian ze Starego Miasta, i jeszcze spalarnię
    • Gość: RRRRR Sposob na rozwiazanie problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 20:30
      Bardzo prosty sposob: na koszt miasta wybudowac osiedle o zblizonym
      standardzie w innej, "niespalarniowej" lokalizacji, zaproponowac
      mieszkancom przeprowadzke. Kto nie skorzysta z oferty, zostaje na
      wlasna odpowiedzialnosc. Miasto mialoby wtedy moralne prawo do
      wybudowania spalarni wraz z cala niezbedna infrastruktura. Wbrew
      pozorom calkiem realne, koszt szacunkowo rzedu kilkunastu procent
      ceny spalarni.
      • Gość: csa Gregry na Krowodrzy juz sa IP: *.betanet.pl 17.02.08, 21:11
      • Gość: cc do komunalek ich! IP: 195.42.249.* 18.02.08, 08:27
        jw
    • Gość: Maska Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:45
      Bob ! Kominki to Ty chyba widziales tylko przez szybę wystawową w
      sklepie! W kominku mozna palic tylko drewnem. Gdybyś wrzucił tam
      węgiel, śmieci i plastik to chyba tylko jeden raz bo nadawałby sie
      do wyrzucenia.
      • gregry kominek kominkiem ale 18.02.08, 19:37
        kominek kominkiem - to nazwa umowna. Chodzi przecież o prywatne
        piece opalane węglem podpięte do centralnego ogrzewania kamienic i
        domów.
    • Gość: Maska Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:51
      Odpowiedż dla Urologa :
      Segregujemy śmieci i to bardzo dokładnie. A wiesz dlaczego? Bo
      jestesmy lepiej wyedukowani ekologicznie niż Ty. Szkoda tylko, ze
      musimy te posegregowane śmieci wywozić do dzwonów bo miasto przez 14
      lat nie wpadło na pomysł aby na naszych posesjach postawić
      róznokolorowe kubły na poszczególny asortyment odpadów.
    • Gość: Maska Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:05
      Jak uroczo to brzmi: "skoro na Rybitwach już śmierdzi garbarnia i
      oczyszczalnia to dołożyć tam jeszcze spalarnię".
      Logiczne rozumowanie- bo skoro władze miasta nie robią nic aby na
      istniejące już zakłady nakładać kary za zanieczyszczanie środowiska
      zmuszając je do stosowania filtrów-to mogą również wybudować
      spalarnię śmieci bez filtrów. Z punktu widzenia miasta -złoty
      interes pod względem ekonomicznym !
    • Gość: kasia Spalarnię na Wolę Justowską! IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 18:42
      Jestem mieszkanką jednego z osiedli i bardzo zasmuca mnie postawa
      tych którzy obrzucają nas błotem nie macie pojęcia jak to jest tu
      mieszkać nie wystarczy tu tylko przyjechać i popatrzeć. Wszyscy
      borykamy się już wieloma problemami a misto obiecywało tak wiele i
      do dzisiejszego dnia nic!!! Jak wy wszyscy zapraszacie nas do
      Wiednia my zapraszamy do nas!!! Mamy już dość patrzenia na kominy z
      każdej strony a dlatego który twierdzi że to najokropiniejsza
      okolica w Krakowie ja pytam przez kogo i dlaczego nikt z tym nic nie
      robi??? Chcemy parków ogrodów itp a nie uciążliwych zakładów. I
      chętnie wysłuchamy argumentów "za" spalarnią tylko jeszcze nikt z
      urzędników nam nie udzielił takiej informacji. I my żyjemy w kraju
      UE??? I my jesteśmy zacofani??? Odniosłam takie wrażenie że to
      miasto nie wie czym dokłanie ma być ta spalarnia!!!!!
    • Gość: mieszkaniec no.07 brak IP: *.63.classcom.pl 21.09.09, 15:36
      ludzie, ludzie spalarni na Woli do tej pory nie ma i nie będzie.

Wola to jedno z bardzo niewielu miejsc w Krakowie, gdzie jest
      zielono. Park, Las, natura. Takie miejsca to prawdziwe skarby dużych
      miast.

poza tym my, mieszkańcy, na pewno nie zgodzilibyśmy się na spalarnię
      śmieci w naszej dzielnicy!

a i nie wiem co ma spalarnia śmieci do tego, że mieszka tu wiele
      zamożnych ludzi, że jest tu wiele ładnych domów.

naprawdę chcecie to unikalne miejsce zniszczyć? Wtedy zostaną nam
      tylko błonia, ale zaraz koś sobie coś ubzdura i będzie tam centrum
      handlowe - tak samo jak przy rynku moją ulubioną księgarnię
      zamieniono na.. sklep z używaną odzieżą!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka