Gość: ~lemon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:43 Może trzeba będzie po prostu poczekać, aż ci którzy tak głośno oponują odejdą w zapomnienie, bo na to, że zmądrzeją chyba nie ma co liczyć> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek__ Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 00:26 Jak chca miec swoje nazwy to prosze na Lwowszczyznie znaki w jezyku Polskim a co do Akcji Wisla to niech przypomna sobie jak popierali bandy UPA i sie ciesza ze nie robili tego co UPA zrobila z Polakami na Wołyniu !! Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Łemkowskie strachy na Lachy 01.03.08, 11:21 Naucz się odróżniać Ukraińców od Łemków może. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Łemkowskie strachy na Lachy 13.03.08, 11:57 O czym gadasz?Łemkowie to nie Ukraińcy.Owszem pochodzą od Rusinów,ale tak jak Bojkowie nie są Ukraińcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza Akcja Wisła 2 trwa IP: *.autocom.pl 01.03.08, 09:25 Teraz wywozi się Polaków do Irlandii i Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fox Nazwa w cyrylicy może być. Nic się nie stanie, ale IP: 61.28.1.* 01.03.08, 10:33 Po przeczytaniu artykułu stwierdzam, że: 1) Nie dziwię się mieszkańcom, że nie chcą aby na ich dzieci ktoś wołał Rusin. To musi być bardzo przykre dla Łemków. Niestety jest to "zasługa" zbirów z band UPA mordujących ludzi tysiącami. Nikt nie chce, aby kojarzono go z takimi "bohaterami". Dziś wielbicielom tych band wydaje się, że nikt o ich wyczynach nie pamięta. Jestem pewien, że tylko o to skojarzenie chodzi. Ja też nie miałabym ochoty, aby wiązano mnie z ludobójczą formacją. 2) Banderowcy już raz Łemkom "dobrze" się przyczynili. Więc, niech w ich sprawy nie mieszają się współcześni post-banderowcy, którzy do tego stopnia są obłąkani swoją ideologią, że wszędzie widzą Ukr. aż po Wisłę ... Być może polscy mieszkańcy boją się, że kiedyś zjawi się jakiś budziciel "swidomosti" i będzie nawoływał do czegoś ... 3) Dogadywanie przez lata, że "Polaczki" tu nic nie mają też się pozytywnie tej sprawie nie przysłużyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanibal Re: Nazwa w cyrylicy może być. Nic się nie stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 12:07 Sam jesteś banderowcem, tyle tylko że polskim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darino dyskomfort ? 01.03.08, 12:11 Z artykułu wynika, że Polacy odczuwają pewien dyskomfort mieszkając w dawnych łemkowskich domach, i chodząc na msze do cerkwi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: dyskomfort ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.09.13, 21:26 to niech polacy wracaja do siebie a nie mieszkaka w cudzych domach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocur Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.76.classcom.pl 01.03.08, 18:54 Nie mają ludzie innych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Niestety Pan Sołtys także struga durnia 02.03.08, 14:12 ..mówiąc publicznie, że chodzi o parę liter na tablicy. Zarówno Pan Sołtys, jak i wszyscy inni wiedzą, że chodzi o umiejętnie podsycane roszczenia. Jeśli Pan Sołtys nigdy nie słyszał o umiejętnie podsycanych roszczeniach to zapraszamy do Krynicy Dolnej. Dowie się Pan niejednego, jak to za kanadyjskie pieniążki tworzy się konflikty, których tu nie znano, albo opowiada się o ukraińskiej suwerenności w powiązaniu z prawosławną cerkwią, która na Ukrainie jest symbolem rosyjskiego panowania, czy się to Panu Sołtysowi podoba, czy nie. Śmiech pusty. Każdy,a szczególnie wysiedleni z Beskidu Łemkowie, ma prawo do swojej ojczyzny, do bycia u siebie. To dotyczy wielu narodowości w Europie. Niestety , Panie Sołtysie, Pana znajomi nie chcą być u siebie, ale na Ukrainie. I to jest główny kłopot,a nie dwujęzyczne tablice. A jeśli Pan nie rozumie,że dwujęzyczne tablice to jest kłopot, to ja Panu Sołtysowi mogę wskazać kilka miejscowości na Ukrainie, w których przydałyby się dwujęzyczne tablice. I Tak Dalej H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Niestety Pan Sołtys także struga durnia IP: *.tpgi.com.au 03.03.08, 10:45 Jezeli masz taki problem z tablicami na Ukrainie, dlaczego nie pojedziesz i nie wystosujesz odpowiedniego pisma do wladz, jezeli tak bardzo uwazasz ze powinny tam sie znalesc. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Ponieważ Ukraina nie jest demokratycznym państwem 03.03.08, 13:54 a podstawą zachwytu ukraińskiej suwerenności nad samą sobą jest (na razie) nacjonalizm. Jeśli nie rozumiesz o czym mowa, to przypomnij sobie ceregiele z tekstem tablicy na Cmentarzu Orląt. Był to ze strony ukraińskiej pokaz wyjątkowej wprost ciemnoty i drobnego handelku oraz gminnych przepychanek w poważnych sprawach. Nie mam też problemów (jak sugerujesz) z tablicami na Ukrainie, tylko z tablicami w Polsce, która jest krajem demokratycznym, i tu dialog społeczny oraz dialog urzędnika z obywatelem jest możliwy. Są także do tego narzędzia, narzędzia zobowiązujące obie strony. A na Ukrainie takich narzędzi nie ma. Nie obowiązują tam także (na razie) Unijne regulacje. Albowiem Ukraina nie należy do Unii Europejskiej (nie wiem,czy wiesz...), a Polska - należy. I to właśnie w oparciu o unijne regulacje możliwe jest należyte uznawanie praw mniejszości. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Ponieważ Ukraina nie jest demokratycznym pańs IP: 86.46.37.* 08.03.08, 02:39 Taa...wszystko super...tylo pytam po raz kolejny co mają Łemkowie (Rusini) do Ukraińców(Ukrainy)...to tak w kwestii zrozumienia tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierze Re: Ponieważ Ukraina nie jest demokratycznym pańs IP: *.hers.adsl.virgin.net 09.03.09, 20:17 Wszyscy Słowianie wschodni to Rusini, więc nie polemizuj i nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Ponieważ Ukraina nie jest demokratycznym pańs IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 23.04.10, 23:38 to nie są Rusini , oni pochodzą od Wołochów tak jak górale , nie jeden etnograf o tym mówi a z resztą nawet po stroju czy też zabudowie można dostrzec pewne podobieństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ? IP: *.autocom.pl 03.03.08, 12:53 Niemcy i Kaszubi nie potrafią "umiejętnie podsycać roszczeń", i dostają tablice, a Łemkowie potrafią "umiejętnie podsycać roszczenia", i tablic nie dostaną ? Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Re: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ? 03.03.08, 14:05 je też nie wiem, czy dobrze zrozumiałeś. Wiem natomiast,że instrumentalnie porównując sytuacje ( a nie roszczenia) Kaszubów czy Niemców zakładasz (niestety), że jestem idiotką, co utrudnia dialog. Porzuć zatem może te sposobiki dobre podczas sprzedaży ubezpieczeń głuptasom, i prowadź dialog. To zbliży nas do prawdy.A o to zdaje się chodzi. W szczególności to nie Łemkowie z Gorlickiego umiejętnie podsycają roszczenia. Ci ludzie żyją obok siebie na co dzień (o mechanizmach takiego sąsiedztwa wie każdy, kto mieszkał na wsi), a ktoś inny wynalazł to miejsce jako okazję do skrojenia sobie kapitału społecznego, lub politycznego. I "kroi jak umi". Było miło - i już nie jest. Najwyraźniej komuś przeszkadzało, że jest miło. Ciekawe, czy na Ukrainie (a jesli tak, to gdzie) można by zorganizować polską imprezę na podobieństwo zdynieckiej Watry. I ciekawe, kto z Ukraińców by w tym pomógł. A może pomogą Łemkowie zamieszkali na Ukrainie, bo to przecież nie są Ukraińcy i z pewnością na Ukrainie korzystają z praw do swojej odrębności kulturowej (i religijnej) prawda? H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 03.03.08, 18:08 z tego co wiem to polacy nie pomagają przy Watrze:P Odpowiedz Link Zgłoś
aszlas Łemkowskie strachy na Lachy 02.03.08, 15:45 łemek czy ukrainiec wsio ryba Bandyci ,wpajam to swoim dzieciom żeby pamiętały co robili [ strategiczni] ukraincy na Wołyniu-mordercy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.03.08, 16:26 Łemko nie łemek:P zanim zaczniesz nas obrażać to miej jakieś pojęcie o temacie. wolę nie myśleć na kogo twoje dzieci wyrosną-szykuje się kolejne pokolenie giertychów i sowińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Przyjemnie jest replikować w mało waznych sprawach 02.03.08, 23:08 , a w kardynalnych siedzieć cicho. Czy są szkoły, w których można się tego nauczyć? Hallo - tu jestem... H. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 I tak zapadło kopotliwe milczenie 04.03.08, 15:34 , albowiem , jak by tak co do czego - i trzeba podyskutować merytorycznie, to nogi za pas, i do domku. Naknuć, naknuć - i w nogi. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza a o czym tu dyskutować ? IP: *.autocom.pl 04.03.08, 16:57 Decyzje w gminach będą takie albo inne, jedna albo druga strona będzie miała żal, ale nie będzie już tak jak wcześniej. A Unię się powiadomi, jak Polska szanuje mniejszości. Zresztą taka informacja nie będzie dla nikogo zaskoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Ależ oczywiście, po co dyskutować 05.03.08, 11:32 ...lepiej się kopać. Pod stołem. To taka dobra,wschodnia tradycja. Nie jawnie, nad stołem, tylko po kostkach, po kostkach. A na górze? Uśmieszki i "wogóleniewiemocochodzi??" Pan się zastanowi, skąd w Polsce wzięły się prawa mniejszości, i czy Łemkowie (akurat) tak się strrrasznie narobili przy akcesji Polski do Unii. Czy też może chcieliby tylko korzystać. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza wszyscy się strasznie narobili przy akcesji IP: *.autocom.pl 05.03.08, 12:37 I Polacy, i Łemkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza prawa mniejszości IP: *.autocom.pl 06.03.08, 07:53 A więc do rzeczy - podejrzewam, że prawa mniejszości gwarantuje konstytucja, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Nie tylko 07.03.08, 23:01 ...także umowy międzynarodowe, których Polska jest stroną. A skąd ten konstytucyjny wątek? Czy możemy się zgodzić, że konstytucję w obecnym kształcie uchwalili Polacy, a nie PT Mniejszości żyjące w Polsce, i traktujące Polskę jako swoją konieczną ojczyznę? I że wątki w konstytucji traktujące o prawach mniejszości zostały wraz z całą konstytucją uchwalone przez Polaków w interesie mniejszości zamieszkujących Polskę? A nie w interesie Polaków zamieszkujących Polskę? H. Gość portalu: sza napisał(a): > A więc do rzeczy - podejrzewam, że prawa mniejszości gwarantuje > konstytucja, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
aszlas Re: Łemkowskie strachy na Lachy 04.03.08, 18:05 Łemko tu chodzi o pamięć tak jak ty pamiętasz o swoich,, Gierojach ''z U.P.A. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Łemkowskie strachy na Lachy 13.03.08, 11:58 aszlas czy idiota - wsio ryba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aszlas Re: Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.fbx.proxad.net 11.08.09, 15:47 dacie kiedys gardla z pod znaku badytow trojzobow i spie...j na ukraine wschodnia to ci jaja wytnaasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.08, 16:29 Lude toty Lachy cilkom poduryly !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemko z zachodu Re:Łemkowskie strachy na Lachy IP: 62.87.215.* 07.03.08, 20:23 Skoro nas Łemków obraża się od Łemek,to my powinniśmy Polaków obrazić od Łachów(Lachiw). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierze Re:Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.hers.adsl.virgin.net 09.03.09, 20:32 Tak nie mów. Nazwa ''Łemko'' nie jest powszechna, więc ludzie popełniają błędy w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkłirk Łemkowyna IP: *.centertel.pl 07.03.08, 21:36 Jestem Łemkinią. Nie jestem zdziwiona tym co tu wypisują wrogowie Łemków. Tak byli wychowywani, żeby pałać nienawiścią do innych, którzy nie są Polakami. W szkole podstawowej kiedy wracałam z siostrą z lekcji religii z cerkwi - chłopcy Polacy, starsi od nas, rzucali w nas kamieniami + wyzwiska. Na lany poniedziałek na Wielkanoc oblewano nas gnojowicą, obrzucając dodatkowo wyzwiskami; czyniły to również osoby dorosłe. W podstawówce namawiano mnie w szkole, żebym przeszła na katolicyzm bo moje wyznanie jest złe (!!) W późniejszych szkołach tez spotykalam sie z dyskryminacja, a w pracy jest jeszcze gorzej. Powyższe wypowiedzi świadczą o tym, że zupełnie nie znają historii Łemkowyny,jest przeinaczana. Sprobujcie zrozumieć, że jestem u siebie, i tak jak szanuję Waszą kulturę i język - proszę i domagam się poszanowania mojej kultury, języka łemkowskiego, religii oraz praw człowieka. Kiedy i kto Was nauczy naszej historii (tej prawdziwej), kultury i religii- które są piękne, i choćby z racji tego że dotyczą sąsiadów - należałoby je poznać. Jestem pewna, że po poznaniu jej i wspólnych rozmowach można by tą drogą osiągać do siebie nawzajem szacunek, lubienie się. Do tolerancji, jak wskazują powyższe wypowiedzi - to widzę że droga daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.08, 10:37 Olena Duc nie studiuje fiologii łemkowskiej:( co za glupoty wypisujecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:50 ~lemon czekać nie wolno! Walczyć o swoje należy! Marku_ Twoja wiedza na temat UPA wynika z utartych w polskiej świadomości narodowej stareotypach. Wieczy historycznej niestety brakuje Ci... Fox w Twojej wypowiedzi brakuje logiki. Skoro Ci ludzie znają się tak dobrze od wielu lat zatem wiadomo kto jest Polakiem, a kto Łemkiem. Z czego wynika, że obawy mieszkańców wsi są nieuzasadnione. Polaczki na Łemkowszczyźnie winni mieć tyle do gadania co nic. Wystarczy tylko poświęcić chwilę reflkesji nad wiecznym prawem własności:P Helenka17 może porozmawiamy o roszczeniach, o których piszesz?? Sprawy Cmentarza Orląt też chyba doskonale nie opanowałaś:P Polacy nie tylko nie pomagają przy Watrze, ale utrudniają jak mogą:/ a serdecznośc to tylko pozory. Aszlas czy TY jesteś katolikiem?? Jeśli tak czy masz uczyc własne dzieci zgodnie z Przykazaniem Miłości? a może jesteś pokoleniem JPII? No nawet jeśli wyrzekłeś sie wiary praojców to szucunku do innych wymaga nawet etyka:] Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Kontakt z Oświeconym 08.03.08, 17:41 to zdarzenie pożądane. A skąd TY czerpiesz swoją wiedzę nt UPA? Bo każdy ma jakieś źródła, które uważa za wartościowe, lub godne zaufania.A tu tymczasem okazuje się, że WŁAŚCIWE informacje to tylko TY posiadasz. No to śmiało: proszę o wymienienie rzetelnych źródeł. Pisanych, z przypisami, możliwych do zweryfikowania, opracowań na stosownym poziomie naukowym , uwzględniających stan badań po obu stronach granicy. Stan badań powiedzmy na dziś. "Helenka17 może porozmawiamy o roszczeniach, o których piszesz?? Sprawy Cmentarza Orląt też chyba doskonale nie opanowałaś:P" Głównie dlatego, że sprawy Cmentarza Orląt nikt doskonale nie opanował, także i Ty. Ja zaś radzę sobie jak umiem. "Polacy nie tylko nie pomagają przy Watrze, ale utrudniają jak mogą:/ a serdeczność to tylko pozory. " To co opowiadasz jest oczywistą fantazją i to piętrową. Gdyby nie polskie media, to pies z kulawą nogą - także i na tym forum - nie wiedziałby nawet CO TO jest Watra. Tymczasem nie wymaga to komentarza. Dla wyjaśnienia: Zdynię znam jak własną kieszeń - od 1974 roku. Watra ma licznych przyjaciół w TVP, Polskim Radiu, Polskim Radiu Kraków, tygodnikach opinii, telewizjach komercyjnych, AGORZE, i dziesiątkach innych instytucji medialnych. A Tobie się zdaje się wydaje, że Polska składa się z powiatu gorlickiego, jego pszenno-buraczanych problemików, jakichś popieprzonych Giertychów (właśnie świeżo po weryfikacji wyborczej - sukces opętany) prowincjonalnych podkopów i knucia czy nieżyjących dziennikarzy z Gazety Gorlickiej (nb niespotykanych tumanów). H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza Cmentarz Orląt IP: *.autocom.pl 09.03.08, 09:33 Przeciąganie i eskalacja sprawy z tym cmentarzem to w dużej mierze wina rządu polskiego. Prowadził negocjacje, a nie planował żadnych ustępstw. Dopiero po uznaniu prawa Ukrainów do upamiętnienia zbrodni w Pawłokomie wyrazili oni zgodę na rewaloryzację Cmentarza. Zresztą wkrótce później podpisano umowę regulującą upamiętnienie 30 miejsc masowych zbrodni - polskich w Polsce, i ukraińskich na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Jeśli powaznie mam traktować to , co napisałeś 04.05.08, 13:21 to nie wiesz niestety, co było esencją konfliktu o cmentarz Orląt, albo też Twoja doskonała pamięć, zajęta jest czymś innym. Wspomnij zatem może na konflikt z Radą Miejską Lwowa, ten nie miał żadnych związków z Pawłokomą. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kontakt z Oświeconym IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.03.08, 17:53 Helenko17 nie wiem skad żaba czerpie swoją wiedzę nt UPA czy innych spraw łemkowsko-ukraińskich. Ale pewne jest że zna się na tym lepiej od Ciebie:P Ja sam czerpie takową wiedzę z opowiadań swojich dziadków. Nazywaj mnie banderowcem czy zacofanym rusnakiem ale bardziej wierzę swojej rodzinie niż historykom. Miło by było jakbyś nie obrażała mieszkańców powiatu gorlickiego to bardzo mili ludzie:P A i wiedzą więcej o swoich sprawach od Ciebie w końcu mieszkają na codzień wspólnie - Łemkowie i Polacy. PS bardzo się cieszę że znasz Żdynie jak własną kieszeń - im więcej takich ludzi z zewnątrz tym bardziej Watra ubogaca się. Gdybyś jeszcze pisała nazwę poprawnie przez "ż" ,a nie przerobioną przez komunistów na jakieś pseudo-góralskie "zdynia". Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Mieszkańcy Powiatu Gorlickiego 04.05.08, 13:18 en bloc, to grupa nieistniejąca, zatem jeśli ktoś wziął AKURAT do siebie to, co napisałam, to sam sobie winien. Nie zamierzam Cię tytułować bez zasługi bo na Banderowca jesteś za młody-za młoda, a wynalazki skutecznego poznania dziejów mamy już szczęśliwie za sobą. Twoje przekonania o wyższości opowiadań dziadków wiele tu nie zmienią. Podobnie jak nie zmienią wiele w regułach fizyki. Nie wiesz, skąd żaba czerpie - ale PEWNE JEST, że zna się lepiej ode mnie. Oto nowy rodzaj logiki. Zaś co do nazewnictwa, to nie zapomnij od dziś, że London to nie Londyn, Kolonia to wyłącznie Koeln, Akwizgran to Aachen, Basel, to już nie Bazylea, a Wien to żaden Wiedeń. I kiedy już to przyjmiesz za swoje, to ja natychmiast przestanę nazywać Żdynię - Zdynią. Wcześniej - nie. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil=kres Re: Kontakt z Oświeconym IP: *.idc.net.pl 22.10.08, 20:21 znam lemko,bojków,hucułow ,urodziłem sie na pięknej>>>>>>>zielonej,po co to wszystko te wymuwki,urągania ,wszystko mineło,przeszło,a wy ciągle,i powiem wam jeszcze coś=nikt nie zrobił tak mojej polskiej rodzinie,ktorzy walczyli na frontach swiata o polskę moją ojcyznętak wielkiej krzywdy jak polacy ????????emil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 18:33 czy można w ramach umowy z roku 1944 wypi...erdolić jeszcze wszystkich mieszkających w Polsce ukraińców z powrotem na ukraine ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukraniec Re: do domu IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.08, 11:07 ależ można,tylko że najpierw ciebie i wszytskich polaków(lachów) przydałoby się wyj...ebać na sybir do kołhozu!!! PAJACU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil=kkres Re: do domu IP: *.idc.net.pl 22.10.08, 20:28 ja z ukraince wole zgubić jak z tobą znalesc!!!!!!!!!emil=kres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xdana Łemkowskie strachy na Lachy IP: 195.68.232.* 13.03.08, 11:57 Jestem zdruzgotana komentarzami do artykułu. Myślałam,że wreszcie w Bielance bez kłótni i waśni można żyć. Byłam dumna z tego,że dogadali się mieszkańcy w sprawie cerkwi, z ogromnym zaangażowaniem i wielkim wysiłkiem remontowali najcenniejszy skarb pozostały po przodkach - cerkiew z 1773 roku - nikt nie patrzył wtedy w metryki kto jest kim. Wierzę w mądrość wszystkich mieszkańców i liczę na wsparcie księży wszystkich wyznań, by emocje nie wzięły góry nad rozsądkiem. Uważam, że w zgodzie mogą żyć wszyscy niezależnie od narodowości, religii. Bielanka była kiedyś podawana jako przykład wzorowej współpracy Polaków I Łemków ( polecam artykuł z Newsweeka). Smutne jest to, że na uczuciach ludzkich próbują grać różni politykierzy! W Bielance jest miejsce dla WSZYSTKICH !!! Życie jest zbyt krótkie, by go zatruwać tak niepotrzebnymi waśniami. Lepiej zadbać o wodociągi ( bo są problemy z wodą), postarać się o dotacje unijne na rozwój wsi, bo jest pięknie położona, może być perełką turystyczną, a mieszkańcy niezależnie od narodowości tylko na tym zyskają. Panie sołtysie - Jasiu, bądź mądrym przewodnikiem w tych trudnych dla całej wsi chwilach. Pamiętaj, my przeminiemy szybko, co po nas zostanie? Trzymam kciuki za wszystkich mieszkańców. Nie dajcie się podburzać tym, którzy na waszej naiwności chcą robić swoje interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 12:23 List do Jaśnie Panicza na Łemkowskich ziemiach Pana Jedlińskiego murgrabiego z Bielanki Pan Jedlecki z Bilanki krzyczy ,, nie chcemy aby za naszymi dziećmi wołali,że są Rusinami"z tresci artykułu i że ,, Łemkowie mają siedzieć cicho"- ten sam autor Szanowny Panie A kto bedzie krzyczał za Jaśnie Pana dziećmi Ze to Rusini? ... chyba nie Łemkowie...?troche kultury by sie panu przydało bo chyba górskie powietrze Panu na główkę zaszkodziło, Ja jestem Łemkiem czy Rusinem jak Jaśnie pan Jedlecki z Bielanki woli i za mna jak Pan jest aż takim prostym człowiekiem .Może Pan chodzić i krzyczec do woli a jak Pan już się nakrzyczy za mną i za moja dwójką dzeci To niech Pan zmówi Paciorek jak przystało na dobrego chrzescijanina bo zrobił Pan kawał dobrej roboty a wniedzielę czas na komunię....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemko Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.03.08, 19:47 Widać teraz prawdziwą polską tolerancję: "My Polacy jesteśmy tolerancyjni jeśli wy Rusini siedzicie cicho". 500 lat naszej bytności w Beskidach (to co jest potwierdzone oficjalnie przez historię), byliśmy autochtonami tej ziemi i byliśmy do 1947 zdecydowaną większością na niej. Teraz nie chcą nam nawet przyznać marnej tablicy drogowej, żeby przejeżdzając poczuć choć małą namiastkę dumy narodowej. Macie swoje nazwy w tysiącach miejscowości - małych i dużych. Co wam przeszkadza jedna mała wioseczka w Beskidach? Polacy z Bielanki wstydzą sie nazwy Rusin, zato nie wstydzą się mieszkać w połemkowskich chyżach i chodzić do łemkowskiej cerkwi na rzymskokatolickie nabożeństwa. Ich przodkowie nie wstydzili sie zająć łemkowskiej ziemi i majątku bo wypędzonych właścicielach - w tej i we wszystkich innych rusnackich wsiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Legnicy Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 04:39 wszystko to jest bardzo zawiłe,jedni i drudzy mają wiele racji.obawy Polaków są uzasadnione,podkreśla się stale że mieszkają w Łemkowskich domach i zajmują ich ziemie.Nie mieszkają tam z własnej inicjatywy tylko wiadomo jak do tego doszło.Łemkowie otrzymali inne dobra na ziemiach odzyskanych. Łemkom trudno się dziwić ponieważ odebrano im w ostatnich kiludziesięcioleciach możliwość podkreślania własnej indywidualności.Spór powinien rozstrzygnąć sąd ,wówczas nikt do nikogo nie powinien mieć pretensji.Pozdrawiam Bielanke/Bilanke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemkos Łemkowskie strachy na Lachy IP: 195.205.66.* 02.05.08, 22:32 i wsrajte sia Hady Harabuzy!! pereszło prehlosuwane tak jest Bilanka bude Bilankom a nie bielankom!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Ludzie opamietajcie się 07.05.08, 15:32 Łemków w Polsce według ostatniego spisu jest ok. 6 tysięcy (słownie sześć tysięcy)... Skąd ten strach i odmawianie obywatelom RP przywilejów, które im się po prostu należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 19:10 Witam! Piszę pracę magisterską o mniejszościach etnicznych w Polsce. Zupełnie przypadkowo odkryłem tę stronę. I co? Kłótnia. Strasznie to smutne. Zdążyłem się już zafascynować kulturą łemkowską i jestem przygnębiony tym, jak zachowują się Polacy. Jestem Polakiem, nie mam nic wspólnego z Łemkami. Po prostu o nich piszę. Ale szanuję każdego człowieka, który ceni swoje korzenie i pamięta o tradycji. Ktoś na tym forum napisał, że Polaków wywożą, do Irlandji, Angli itd. To są właśnie ci, którzy nie cenią swojego kraju, kultury, nie potrafią z jim być na dobre i złe. Może i jestem idealistą, ale szanuję Łemków za to, że choć w biedzie - potrafią zachować swoje tradycje. Trzymajcie się i walczcie! Pozdrawiam wszystkich Łemków. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Łemkowskie strachy na Lachy IP: 213.25.102.* 04.11.08, 21:53 jestem za gdy w ramach przyjazni na Wolyniu też Ukraina pozwoli nam Polskie nazwy stosować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Łemkowskie strachy na Lachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 05:03 Łemko, Bojko czy inny Rusin zawsze kojarzyć się będzie z OUN-UPA i dziećmi nabitymi na sztachety - to się nie dziwcie, że taka niechęć do was jest. Podziękujcie za to swoim rezunom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucius Łemkowskie strachy na Lachy IP: 89.231.205.* 21.03.09, 00:04 Skoro Kaszubi na Pomorzu mogą mieć na każdej tabliczce czy to z nazwą miejscowości, czy ulicy, czy urzędu, podwójne nazwy po polsku i kaszubsku, skoro obwieszają wszystko swoimi żółtymi flagami z czarnym gryfem i udają, że tworzą nie wiadomo jaką autonomię i starają się za wszelką cenę podkreślić swoją wyimaginowaną już tylko w dzisiejszych czasach odmienność od reszty Polaków; albo analogicznie dzisiejsi "Ślązacy" w radiu i telewizji nagle sobie przypomnieli, że wypadałoby godoć na ślonska nuta, bo łoni tacy inni od reszty Polski, a tylu tam wśród nich prawdziwych Ślązaków co kot napłakał... Więc dlaczego nie pozwolić Łemkom na tablice w cyrylicy, skoro to Rusini i na prawdę czymś odróżniają się od reszty mieszkańców Polski, a jako mniejszość mają do tego prawo. Taki zabieg byłby słuszny i prawdziwy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel lemkowie strachy na lachy IP: 46.113.236.* 31.12.10, 00:42 Wszyscy powłujecie się na dwujęzyczne nazwy na śląsku czy kaszubach ale tamte miejscowości przed wojna miały nazwy niemieckie.Natomiast przeczytałem kilka historii bielanki i nigdzie niema wzmianki o nazwie napisanej w cyrulicy.Zawsze bielanka była bielanką a nie bilianką.Po co poprawiać historie,którą i tak Polacy naciągają w swoja stronę a Łemkowie w swoją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a10 Rok i dziewięć miesięcy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.10, 16:05 Skądeś Ty chopie ten wątek wykopał? Możeś Ty archeolog? Odpowiedz Link Zgłoś