Dodaj do ulubionych

szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ruczaju

25.03.08, 15:05
Witam!
Prosze o opinie na temat szkół na Pszczelnej, Strąkowej, Skosnej, a
szczegolnie na temat malo znanych malych szkół, a przeciez lezacych bardzo
blisko Ruczaja: na ul Ćwikłowej w Pychowicach oraz na ul. Skotnickiej w
Skotnikach. Moze znacie kogos, kto posyla tam swoje dzieci? Szukalam na forum,
ale niestety nic nie znalazlam.
Obserwuj wątek
    • kurakpol Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 25.03.08, 15:24
      Pewien pogląd dają wyniki testow 6 klasistow - z r. 2006 podają :
      Mediany (lepszy obraz niż srednia) - w skali 0-40pkt
      Pychowice - 30
      Skotnicka - 22
      Pszczelna - 32
      Strakowa - 29
      Lipinskiego - 33
      Skosna - 26
      • lychee.82 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 25.03.08, 18:05
        Dziekuje za dane.
        Szkola w Skotnikach wypada bardzo slabo... szkoda, bo ma piękne położenie - w parku.
        Ale juz szkoła w Pychowicach o rownie urokliwym polozeniu (nie posrod
        blokowiska!!!) ma niezly wynik.
        Tylko najważniejsza jest moim zdaniem atmosfera. Wyniki mają się nijak do niej.
        Bo przeciez moze byc tak, ze nauczyciele stresuja dzieci (wyscig szczurow) i
        przez to maja one wyzsze wyniki - a przeciez ocena to nie wszystko, wazniejsza
        jest nauka zycia.
        Poza tym średnia szkoły (także mediana) nie skazuje dziecka uczeszczajacego tam
        na taka wlasnie ilosc punktow. Wazne pewnie bedzie tez wyksztalcenie rodzicow i
        podejscie do edukacji w domu.

Wiecie cos na temat atmosfery w wyzej wymienionych szkolach? Jakie dzieci
        uczeszczaja do nich?
        • aciaf33 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 25.03.08, 22:32
          Witam
          Ja też jestem zainteresowana tym tematem , od września muszę
          przepisać córkę do szkoły w pobliżu Chmieleńca (4 klasa)i prawde
          mówiąc wolałabym żeby była ona jak najbliżej :) już kiedyś
          poruszałam ten wątek na forum, ale nie wiele odpowiedzi było, tutaj
          ludzie raczej mają dzieci w wieku przedszkolnym i to pewnie
          dlatego...

Pozdrawiam
          • kurakpol Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 26.03.08, 10:24
            Stres związany z Wynikami testów niestety zmienił oblicze szkół.
            Jednaj nie mając dobrego wyniku testu - bardzo ciężko dostać się
            później do przyzwoitego gimnazjum - a to skutkuje gorszym wynikiem
            testu gimnazjalego i trudnością w dostaniu się do liceum itd.itd.

To nie wymysł rodziców - tylko reformujących polski system
            szkolnictwa. A teraz jeszcze 6latki platforma wkręci w ten młyn
            • lychee.82 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 26.03.08, 11:36
              OK, tak to wyglada, jeden wynik pociaga drugi.... jak to dobrze bylo za naszych
              czasow (sprawiediwie), gdy nawet matura nie byla momentem decydujacym, ale
              dopiero egzamin na studia :)
              Wracajac do tematu: wydaje mi sie, ze to nie szkola generuje takie, a nie inne
              wyniki, ale status socjoekonomiczny rodzin dzieci. Dzieci z pewnych rodzin
              chodza do innych szkol (np z rodzin o wysokim statusie S-E chodza do prywatych -
              stad wysokie wyniki, a np ze wsi pod Nowa Huta osiagaja bardzo niskie wyniki, co
              wynika wprost z tego statusu).

Jesli dziecko jest zdolne, to nie jest istotne do jakiej szkoly chodzi, i tak
              bedzie mialo wysoka ilosc punktow. Szczegolnie, gdy rodzice ucza to dziecko
              niezaleznie od szkoly.
              Jesli dziecko jest malo zdolne, a rodzice nie dbaja o nie, to tez bedzie mialo
              raczej niska ilosc punktow. Walka chyba trwa o srednio zdolne dzieci, ktore w
              zaleznosi od sytuacji albo sie zmobilizuja, albo tez nie...

W dalszym ciagu pytam o szkoly? Jaka jest w nich atmosfera?
              Wczoraj odwiedzilam szkole w Skotnikach - troche zaniedbany budynek, ale jakie
              powietrze! Ono przeciez nie jest bez znaczenia dla funkcjonowania umyslowego dzieci!
              • agniech30 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 26.03.08, 19:17
                Sama stoję przed dylematem, gdzie przepisac córkę, bo przeprowadzam się na
                ul.Żywiecką i muszę znaleźc jej szkołę - po wakacjach pójdzie do drugiej klasy.
                W zasadzie nie biorę pod uwagę szkoły na Klinach ze względu na naukę na
                trzy(sic!) zmiany, i też się zastanawiam nad szkołą w Skotnikach. Wiem o niej
                tylko tyle, że jej dyrektorem jest polonista, który wcześniej uczył w mojej
                podstawówce i był wychowawcą mojej młodszej siostry. Jak to ona stwierdziła -
                był po prostu genialny:) Dzieci go uwielbiały, bo nie tylko ciekawie nauczał,
                ale też był świetnym pedagogiem. Jeżeli przekłada się to też na zmysł
                organizacyjny, to pewnie ta szkoła ma dobrego dyrektora. Tylko te wyniki
                egzaminu 6-cioklasistów rzeczywiście nie są zbyt zachęcające...
                • lychee.82 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 26.03.08, 21:35
                  To juz jakis trop :)
                  Wyniki byly rzeczywiscie niezbyt dobre w poprzednim roku - 26 punktow, ale rok
                  wczesniej bylo to chyba 29 albo 30. Tak czy inaczej to powyzej sredniej Polski.
                  Trzeba zapytac dlaczego tak sie dzieje. Biore to na siebie, jak sie dowiem, napisze.
                  • yaga57 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 27.03.08, 19:22
                    moje dziecko chodzi do szkoły w Skotnikach, wcześniej chodził tam do przedszkola
                    stąd wybór szkoły, teraz jest w drugiej klasie; szkoła jak każda, coś wiem bo
                    sama pracuję w szkolnictwie, to tylko podstawówka, nie ma co przesadzać, tak
                    naprawdę to liczą się konkretni nauczyciele- wszędzie są lepsi i gorsi; w
                    przyszłym roku będą fajne Panie zaczynały, słyszałam o nich same pozytywy. Co do
                    dyrektora to nie przesadzałabym ... moim zdaniem "najsłabsze ogniwo" tej
                    placówki. Trzeba też wziąć pod uwagę, że nie ma tam stołówki więc jeżeli dziecko
                    ma długo siedzieć w świetlicy to może być dla niektórych problem.
                    • lychee.82 do Yagi57 29.03.08, 00:58
                      Dzieki! Spadlas mi z nieba. Mam straszny dylemat teraz, nie wiem czy zapisac
                      syna do zerowki do Skotnik czy na Zachodnia na Ruczaju. Dlatego pytalam tez o
                      szkoly, bo 1 z 2 jakos sie wiaze (srodowisko). Jednego dnia drukuje podanie na
                      Zachodnia, nastepnego do Skotnik i sama juz nie wiem... Moze napiszesz mi cos
                      wiecej o przedszkolu w Skotnikach - jak z dyscyplina (czy nie za bardzo), czy
                      czesto dzieci wychodza na zewnatrz, czy sa bezpieczne, zadowolone, sprawiedliwie
                      traktowane, jakie sa panie? Bede bardzo wdzieczna za odp.
                      • yaga57 Re: do Yagi57 29.03.08, 21:02
                        Przedszkole rewelacja! Mój starszy syn chodził tam do zerówki jak się
                        przeprowadziliśmy i w porównaniu z wcześniejszymi naprawdę super, teraz chodzi
                        tam młodszy i naprawdę co roku widać jak przedszkole sie rozwija. Panie super i
                        przedszkolanki i pomoce, Pani Dyrektor ma naprawdę wizję przedszkola i ją
                        realizuje. Przedszkole super wyposażone, plac zabaw też, dużo wycieczek, imprez,
                        fajne konkursy dla dzieci i rodziców, co też ważne jadłospisy ok, tam
                        przestawione są posiłki na prośbę rodziców: jest śniadanie, drugie śniadanie i
                        obiad ok. 14.30. Nie wiem co jeszcze, ja jestem bardzo zadowolona, Panie
                        naprawdę cały czas pracują z dziećmi, nie ma takiej przechowalni, nawet po 15,
                        na pole też wychodzą, jak jest tylko ładna pogoda, i na plac zabaw i na spacery,
                        w piątek np. moje dziecko mówiło, że byli na boisku i rysowali kredami (on jest
                        w najmłodszej grupie), nawet zimą na sanki wychodzili, rodzice byli wcześniej
                        informowani o tym, żeby odpowiednio ubrać dzieci,; ponieważ co nieco wiem o
                        pedagogice przedszkolnej to mogę powiedzieć, że wszystkie sprawdzone i
                        nowoczesne metody są przez panie stosowane.
                        • lychee.82 Re: do Yagi57 30.03.08, 21:36
                          dzieki! :)
                          więc juz wiem, gdzie zaniose jutro podanie.
                          pozdrawiam
                          • ania_kr Re: do Yagi57 31.03.08, 18:26
                            Zwróć uwagę na nauczycieli, którzy biorą pierwszą klasę. Jeśli
                            bardzo ci zależy podpytaj dyskretnie innych rodziców. To chyba
                            najistotniejsze w wyborze szkoły (sama pracuje w podstawówce i
                            róznica w klasach jest ogromna) Zapytaj jaką max. liczbę dzieci
                            przewidują w klasie. Potem zorientuj się na temat zajeć dodatkowych
                            w szkole po lekacjach i opłat za nie, ewentualnie stołówki,
                            świetlicy...
                    • jaga68 do Yagi 57 - szkoła w Skotnikach 13.05.08, 06:09
                      Możesz napisać coś więcej o tej szkole? Jakie macie odczucia?
                      Czy jesteś zadowolona z tej szkoły? Skąd są dzieci, czy całe grupy przechodzą z
                      przedszkola? To jest szkoła tylko dla Skotnik??
                      Jaka jest atmosfera? Itp.
                      Dzięki piękne za informacje ( mogą być na gazetowy )
                      PS. Chciałam napisać na priv, ale mam coś problemy z twoim adresem.
    • dorota-32 Re: szkoły w Pychowicach i Skotnikach - blisko Ru 22.04.15, 13:26
      Przedszkole Centrum Wczesnej Edukacji na Wandejskiej 4 - cena 390 zł za miesiąc (w tym obiad) robi nabór do zerówki dla 5 -cio i 6-cio latków. Wspaniali nauczyciele, duży ogród-dzieci często są na powietrzu, domowa atmosfera. Na pewno lepiej posłać dziecko do zerówki tam, niż do przepełnionej szkoły - gdzie będzie siedziało kilka godzin na zatłoczonej świetlicy, gdzie nawet nie będzie miało miejsc przy stoliczku ani nawet na podłodze żeby odrobić lekcje. Nie mówiąc, że ze świetlicy pani nie zabiera dzieci na powietrze! W lipcu mają otwarte, pierwszy i czwarty tydzień sierpnia też działają!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka