pezetel Serce Krakowa pod ochroną konserwatora! 02.04.08, 18:04 Dwunasta Helenko ... popracuj nad dowcipem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka 17 Re: Serce Krakowa pod ochroną konserwatora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 20:37 Przychodzi Janczykowski do lekarza ze zwiotczałym..... Co Panu koserwa-torowi dolega? Pyta Lekarz... Żona się ciągle denerwuje, a ja się po prostu obawiam, że jak mi stanie to zasłoni Kościół Mariacki.... I co może być? Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Popracowała 02.04.08, 20:43 ...i podniosła sobie dowcip o 5 pkt. Na 800 możliwych (c: H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega z mięsnego Re: Popracowała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 21:06 Ej TY - Helenka już wróciłaś z pracy w Biedronce? pozdr kolega z mięsnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Popracowała IP: *.ghnet.pl 02.04.08, 22:19 Helenka to Antek-Emigrant /tylko cicho/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Janczykowaski wydaje pozwolenia na budowy w RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 12:37 Janczykowski wydal zgode na przebudowe hotelu starego na ul szczepanskiej, Hotelu Boner w Rynku Glownym i Hotelu na ulicy szerokiej. Wszystko bez zadnego szacunku dla zabytkow a teraz udaje szlachetnego konserwatora. Byl nawet aresztowany w zwiazku z hotelem na szerokiej.To lapowkarz. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan Aleś Ty durny 03.04.08, 16:41 Panie... za co? A jeśli chcesz sprawdzić, ile czasu zajmie namierzenie Twojego IP, to napisz jeszcze coś głupiego. Dostałeś już kiedyś pozew i prywatny akt oskarżenia - równocześnie? Na łeb upadłeś? Właśnie obraziłeś pracownika administracji państwowej wykonującego obowiązki służbowe - i tym samym możesz być, gąsko, ścigany z urzędu. Nie przeze mnie - bo ja nie konserwator. Ale z URZĘDU. A w związku z budą na Szerokiej nie był aresztowany, tylko zatrzymany. To taka moda - zatrzymywać na zlecenie przy kamerach - i wypuszczać po cichu, bo okazuje się, że to czysty pic. Zatrzymany został na zlecenie rodzinki L, której zaszedł za skórę w związku z ich kombinacjami w podziemiach Rynku. Załatwili to sobie ze słynnym autorem scenariuszy prawno-telewizyjnych, niejakim Ziobro. Jego (konserwatora) zalecenia dotyczące Hotelu Starego Państwo Liwowie złamali i dlatego nie mogą tam mieć hotelu, oraz grożą im za to wysokie kary ze strony NB. Zaś remont Św Jana wykonano wzorowo. Czyli g... wiesz, a mordę drzesz. Zanim następnym razem ją otworzysz, lub dotkniesz klawiatury, żeby pisać bzdury, to zastanów się dwa razy. DH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAL Re: Aleś Ty durny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 15:26 Tylko zapomniałeś kolego obrońco że już nie jest podejżanym a oskarżonym przed sądem. Wstyd mi że Małopolska posiadająca najwięcej zabytków w Polsce posiada konserwatora wojewódzkiego oskarżonego za niedopełnienie czynności. I to są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan Mnie natomiast jest wstyd 11.04.08, 19:13 ,że na mój post odpowiada osoba, która pisze, że ktoś jest "podejżanym". O Panie - jak mi wstyd. To, że prokuratura na zlecenie swojego byłego szefa dorobiła komuś status "oskarżonego" oznacza tylko, że jest dyspozycyjna, i że za pomyłki prokuratury płaci Państwo Polskie (mało niestety), a nie ten prokurator, który działa na zlecenie. Gdyby to on płacił za fabrykowanie spraw z niczego, to by musiał lepiej liczyć, co mu się bardziej opłaca. Przy okazji Mec Widackiego mogłeś się dowiedzieć, że dorobienie komuś na zlecenie statusu "oskarżonego" tyle jest warte, ile bezstronność prokuratury w czasach Zbysia. Odpowiedz Link Zgłoś
pezetel Serce Krakowa pod ochroną konserwatora! 03.04.08, 13:55 Helenko17, chyba ponoszą Cię nerwy skoro na kulturalne zwrócenie uwagi na nieścisłość Twojej wypowiedzi atakujesz mnie epitetem "mądrala". Chcę zwrócić uwagę że opieranie się na samych publikacjach śp. prof. Bogdanowskiego już nie wystarcza dla uzyskania pełnej wiedzy o rozwoju twiedzy Kraków. Napisałaś: "Co do idei utwierdzania rdzenia z początkiem XX wieku, to budzi się we mnie niepokój, bo z końcem (1897?) XIX zniesiono rewersy, stąd zgrabne konkursy na osiedla profesorskie , Salwator i bodaj parcelacja pod Kopcem Krakusa". Otórz rewersy demolacyjne dla rdzenia zostały zniesione tylko w obszarze pomiędzy starym (II-gim) rdzeniem a powstającym nowym (III- cim). Nowy realizowano poprzez modernizację dawnego I-szego pierścienia twierdzy, złożonego z szańców i nielicznych fortów reditowych. Na odcinku od Wisły (na wysokości kopca Kościuszki) po fort 12 "Luneta Warszawska" większość szańców przebudowano na małe forty obrony bliskiej, wzniesiono nowe, obronne bramy, częściowo zmodernizowano dwa forty. Planowane było także usypanie ciągłego wału z fosą, łączącego poszczególne dzieła obronne, lecz tego nie zdążono już wykonać. Podobnie nie zdążono dokończyć modernizacji obiektów owego rdzenia od strony wschodniej. Na przedpolu dzieł nowego rdzenia nadal utrzymane były rewersy demolacyjne. Po południowej stronie Wisły dawny rdzeń także został porzucony a półpierścień nowego zamierzano przenieść, podobnie jak po stronie północnej, na linię szańców. To jednak rozpoczęto wykonywać, w ograniczonym zakresie (przy pomocy fortyfikacji polowych) dopiero w czasie mobilizacji w 1914 roku. Z pozdrowieniami ... mądralo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Dziendobry! 03.04.08, 17:21 Nareszcie coś miłego (c: pezetel napisał: > Helenko17, chyba ponoszą Cię nerwy skoro na kulturalne zwrócenie > uwagi na nieścisłość Twojej wypowiedzi atakujesz mnie > epitetem "mądrala". Nerwy ponoszą mnie z pewnością, ale w nie mniejszym stopniu, niż nieuwaga - Ciebie (c: Tytuł "Mądrala" został zastosowany w odniesieniu do osoby, która pierwsza mnie tym terminem uraczyła, a nie byłeś to Ty, ale chowający się za Twoimi plecami goguś o nicku pożyczonym od Królewskich Holenderskich Linii Lotniczych. Tak? Tak. Zatem zarzut, jakobym odważyła się Ciebie tak tytułować odrzucam w całości. Jestem niezwykle i stale zainteresowana poszerzeniem mojej skromnej wiedzy, i prostowaniem moich nieścisłości - to tak dla porządku estetyczno-etycznego. > Chcę zwrócić uwagę że opieranie się na samych publikacjach śp. prof. > Bogdanowskiego już nie wystarcza dla uzyskania pełnej wiedzy o > rozwoju twierdzy Kraków. Zacytowałam tego autora in extenso, albowiem( i tylko dlatego, że) sam wymieniłeś Go jako źródło zasadnicze. Szerokiej publice uprzytomnienie sobie istnienia tego tytułu (zwykle pierwszy raz w życiu) z pewnością nie zaszkodzi. Sama zwyczajowo staram się korzystać z kilku źródeł. Pośród nich szczególnie poważam lekturę map. > Napisałaś: "Co do idei utwierdzania rdzenia z początkiem XX wieku, > to budzi się we mnie niepokój, bo z końcem (1897?) XIX zniesiono > rewersy, stąd zgrabne konkursy na osiedla profesorskie , Salwator i > bodaj parcelacja pod Kopcem Krakusa". > Otórz (ż?) rewersy demolacyjne dla rdzenia zostały zniesione tylko w > obszarze pomiędzy starym (II-gim) rdzeniem a powstającym nowym (III- > cim). Nowy realizowano poprzez modernizację dawnego I-szego > pierścienia twierdzy, złożonego z szańców i nielicznych fortów > reditowych. Na odcinku od Wisły (na wysokości kopca Kościuszki) po > fort 12 "Luneta Warszawska" większość szańców przebudowano na małe > forty obrony bliskiej, to jeden z nich, jak rozumiem, wysadziła dzielna armia w okresie międzywojennym, w Cichym Kąciku bodaj, czy u wylotu Reymonta na Piastowską? wzniesiono nowe, obronne bramy, częściowo > zmodernizowano dwa forty. Czy to nie wtedy dostawiono Lunecie tradytor ryglujący tory kolejowe? Planowane było także usypanie ciągłego > wału z fosą, łączącego poszczególne dzieła obronne, lecz tego nie > zdążono już wykonać. ...za wyjątkiem bodaj linii Bronowice 7/Krowodrza 9. Wspominając o zniesionych rewersach miałam w istocie, per analogiam, na myśli rewersy obowiązujące na przedpolu rdzenia, który jest przedmiotem tej dysputy (objęcie ochroną). Nie sugerowałam, by tym samym wszystkie nieliniowe dzieła obronne twierdzy straciły swój charakter, zamieniając się w stanowiska obrony okrężnej jedynie - bez rewersów. Bez zniesienia rewersów natomiast leowskie rozszerzenie nie miałoby większego sensu. Podobnie nie zdążono dokończyć modernizacji > obiektów owego rdzenia od strony wschodniej. Na przedpolu dzieł > nowego rdzenia nadal utrzymane były rewersy demolacyjne. Po > południowej stronie Wisły dawny rdzeń także został porzucony a > półpierścień nowego zamierzano przenieść, podobnie jak po stronie > północnej, na linię szańców. To jednak rozpoczęto wykonywać, w > ograniczonym zakresie (przy pomocy fortyfikacji polowych) dopiero w > czasie mobilizacji w 1914 roku. Bardzo ciekawe, dziękuję, nie wiedziałam tego ostatniego za grosz. A co do okopów kościuszkowskich w Podgórzu? (c; > Z pozdrowieniami ... mądralo ;) Podziękowanie... i konkluzja. Czy w istocie ktokolwiek śledzący materię dłużej, niż kwadrans (w moim egzemplarzu dedykacja datowana jest na 1981) mógł mieć wątpliwości, KTÓRY rdzeń będzie wytyczał zakres ochrony? Wg mnie - nie. Jeszcze raz bardzo dziękuję za objaśnienia. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Dziendobry! IP: *.compower.pl 07.04.08, 03:26 Podziwiam Cię Helenko,Ty chyba pracujesz w jakimś urzędzie, bo czas jaki poświęcasz na aktywność na forum gazety nie wydaje mi się błachostką.No, chyba że traktujesz to jako misję edukacyjną w ramach obowiązków na uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Re: Dziendobry! 11.04.08, 18:56 Gość portalu: baba napisał(a): > Podziwiam Cię Helenko,Ty chyba pracujesz w jakimś urzędzie, bo czas jaki poświę > casz na aktywność na forum gazety nie wydaje mi się błachostką.No, chyba że tra > ktujesz to jako misję edukacyjną w ramach obowiązków na uczelni Hm. Mnie ten czas także nie wydaje się błachostką. Przynajmniej z kilku powodów. Bynajmniej nie błahych. No i chyba nie pracuję w żadnym urzędzie. H. Odpowiedz Link Zgłoś
pezetel Serce Krakowa pod ochroną konserwatora! 03.04.08, 22:38 "to jeden z nich, jak rozumiem, wysadziła dzielna armia w okresie międzywojennym, w Cichym Kąciku bodaj, czy u wylotu Reymonta na Piastowską?" Tak i nie. W obiekcie tym (N-4) zniwelowano obwałowania i rozebrano dwa schrony pogotowia. Centralny schron zachował się do dziś (w okresie okupacji przebudowany na schron przeciwlotniczy). Zachował się też w znacznym stopniu N-1 przy Malczewskiego (ob. radiostacja) oraz relikty N-8 (przy Radzikowskiego) i N-10 (przy Wybickiego). "Czy to nie wtedy dostawiono Lunecie tradytor ryglujący tory kolejowe?" Tradytor na "Lunecie Warszawskiej" ostrzeliwał całe międzypole do fortu 9 "Krowodrza". Podobny wzniesiono na forcie 7 "Za rzeką" (u Bogdanowskiego funkcjonuje błędna nazwa "Bronowice"). "...za wyjątkiem bodaj linii Bronowice 7/Krowodrza 9. Wspominając o zniesionych rewersach miałam w istocie, per analogiam, na myśli rewersy obowiązujące na przedpolu rdzenia, który jest przedmiotem tej dysputy (objęcie ochroną). Nie sugerowałam, by tym samym wszystkie nieliniowe dzieła obronne twierdzy straciły swój charakter, zamieniając się w stanowiska obrony okrężnej jedynie - bez rewersów. Bez zniesienia rewersów natomiast leowskie rozszerzenie nie miałoby większego sensu." Likwidacja rdzenia z lat 1860-tych odbyła się tak w sensie organizacyjnym (zniesienie rewersów demolacyjnych dla tej pozycji obronnej) jak i fizycznym (wyburzenie dzieł obronnych, niwelacja wałów i fos). Wyjątek stanowiły tu: fort/bastion III (zamieniony ówcześnie na koszary, zachowany do dziś przy Nowym Kleparzu), fort/bastion V (także otrzymał funkcję koszarową, rozebrany po II WŚ, obecnie jego relikty odsłonięto na rondzie Mogilskim), schrony magazynów amunicyjnych w obrębie bastionu VI (jeden zachowany do dziś przy ulicy Kotlarskiej). Zachowano wał rdzenia podgórskiego z lat 1980-tych na krzemionkach aczkolwiek forty: 31 ("Św.Benedykt", zachowany do dziś na Krzemionkach) i 32 ("Krzemionki", zburzony w czasie budowy stacji telewizyjnej na Krzemionkach) także utraciły funkcje bojowe i przeznaczono je na koszary. Bardzo ciekawe, dziękuję, nie wiedziałam tego ostatniego za grosz. "i konkluzja. Czy w istocie ktokolwiek śledzący materię dłużej, niż kwadrans (w moim egzemplarzu dedykacja datowana jest na 1981) mógł mieć wątpliwości, KTÓRY rdzeń będzie wytyczał zakres ochrony? Wg mnie - nie." Oczywiście że nie. Tak jak napisałem wcześniej: tylko rdzeń z lat 1860-tych spełnia dwa istotne kryteria - wyznacza wyraźny etap rozwoju przestrzennego miasta oraz posiada czytelne do dziś granice urbanistyczne. Natomiast żeby skomplikować sprawę dodam że w istocie mamy do czynienia z wpisem w granicach rdzenia z trzech okresów historii rozwoju fortyfikacji w Krakowie: po stronie północnej z rdzeniem z lat 1860-tych (z korektą przebiegu z lat 1980-tych), po stronie południowej z odcinkiem rdzenia na wzgórzach Krzemionek z lat 1980-tych oraz dwoma odcinkami dowiązującymi go do Wisły z lat 1890-tych ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Serce Krakowa pod ochroną konserwatora! IP: 88.156.160.* 05.04.08, 13:14 zeulandia.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Serce Krakowa pod ochroną konserwatora!???? IP: *.compower.pl 14.04.08, 12:56 Panie Janczykowski-czy Pan o tym wie?? Bo może nie... Ale chyba konserwator wojewódzki jest jedną z pierwszych osób, które powinny wiedzieć. www.nowamalopolska.pl/newsysn/formatka.php?idwyb=1773 Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan Babo? 14.04.08, 13:06 Jesteś bez serca, cały dzień mi zepsułaś. Dobrze chociaż, że obejdzie się bez Cześka - tym razem. Szkoda, że Krakowska nie wie, że osiągnięcia Cześka sięgają już nie 60-ciu "monumętów", ale 90-ciu. DH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Babo? IP: *.compower.pl 14.04.08, 13:18 a widziałeś zdjęcie?? www.nowamalopolska.pl/newsysn/wszystkie.php?tem= Nie wiem czy duża różnica-Zdzisek czy Gucio....... Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan Eee - no nie... 14.04.08, 15:14 Jest lepszy niż cześkowe Disneylandy "A'la Papa" Coś się przynajmniej dzieje, a nie kloce dla moherów w systemie "Rynek w Nowy Sączu" i "którędy do kasy?" Natomiast dalej g... widać, bo foto z góry. Toż już od czasów Liz Taylor wiadomo, że foto z dołu się robi. A tu nic. Cokół normalny, to dobrze. Martwię się trochę mniej. Ale miejsce??? Niech ich szlag trafi. Szczególnie wzrusza mnie gust Księdza Dobrodzieja Nowobilskiego, znanego estety, (i naukowca) wypowiadającego się w tej materii. DH Gość portalu: baba napisał(a): > a widziałeś zdjęcie?? > > www.nowamalopolska.pl/newsysn/wszystkie.php?tem= > Nie wiem czy duża różnica-Zdzisek czy Gucio....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Eee - no nie... IP: *.compower.pl 14.04.08, 15:18 no może postać bardziej przypomina człowieka, ale poza tym to w stosunku do Czesiowych rozwiązań pozytywny wydaje się tylko brak kolumny w porządku Cześkowym. Ja, szczerze mówiąc jestem przerażona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOttie Serce Krakowa pod ochroną konserwatora! IP: *.pools.arcor-ip.net 13.11.09, 16:56 Tak piekna budowla PRL-u po 1989 roku , a teraz pusty i zaniedbany.Trzeba dbac o ten hotel Odpowiedz Link Zgłoś