Gość: crac.87 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 23:28 byłem ''pod jaszczurami'' i jestem pod wrażeniem poziomu pana koniecznego. rzeczywiście wibtny człowiek - skromny, ale wie, czego chce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pon Archi-Szopa za nieskromność IP: *.salwator.net 25.06.08, 23:31 tylko ze te plachty juz gdzies zniknely. dzis bylem na spacerze obejrzec to "cudactwo" i zauwazylem, ze zostaly juz wylacznie monumentalne slupy z Castoramy i te przeokropne pomniki przed nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek syf straszny IP: *.chello.pl 25.06.08, 23:49 syf straszny bo: 1) straszny kicz ten ołtarzyk.. zupełnie obrzydliwe 2) szkoda, że gazeta.pl jest tak beznadziejnie lewicowa... tzn tak jak SLD, zanim zaoferować konkretne socjalne wsparcie pokrzywdzonym ludziom to prowadzą akcje antyklerykalne w kraju gdzie ponad 90% ludu ciemno "wierzy".... ech gdzie efektywność? czy zawsze chcecie być niszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Archi-Szopa za nieskromność IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.08, 23:49 Bardzo dobry werdykt. Ten ołtarz to nieporozumienie, zupełnie zniszczył Skałkę. Ech, ...jaka szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Archi-Szopa za nieskromność IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.08, 00:14 z tych pięciu - to faktycznie najgorsza budowla. Ale rzeczywistym zwycięzcą w tym roku powinien zostać nieudaczny "pawilon pseudomedialny" , którego jurorzy nie odważyli się zakwalifikować do finału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek sumaryczna liczba oddanych głosów świadczy... IP: *.net.autocom.pl 26.06.08, 00:19 No własnie, o czym to świadczy? O małej poczytności krakowskiego GazWyba? O małym zaangażowaniu mieszkańców naszego miasta w jego sprawy, jego wygląd, w wyglad naszego wspólnego otoczenia? W przeświadczenie, że głosować sobie to można (jak w Irlandii), a oni zrobią i tak swoje? Wszystko do kupy razem? Więc po co się szanowne (?) gremium wogóle wysila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DH ...żeby w nagrodę móc przeczytać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 01:28 Pańskie światłe uwagi - Panie Marku. Bez nich szacowne gremium byłoby znacznie uboższe. Tak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Eeee tam skromnosc. Dyrdymaly. 26.06.08, 00:48 Norman Foster na ten przyklad. Czy on jest skromny? Albo Wieza Eiffela, czy to jest przyklad skromnosci (ba, kiedy ja budowano w Paryzu intelektualisci i architekci grzmiali ze miasto zostaje oszpecane - zapewne takie dzielo w Kraku dostaloby archi-szope). A taki Hundertwasser we Wiedniu, czy Gaudi. A Brooklyn Bridge, Golden Gate itd. czy to sa przyklady skromnosci??? Moim zdaniem dobra architektura to dobry pomysl. A o tym czy bedzie dobra czy zla zadecyduja przyszle pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Eeee tam skromnosc. Dyrdymaly. 26.06.08, 00:51 Acha, nie zebym bronil tego oltarza. Generalnie wiele rzeczy mi sie w Krakowie nie podoba, ale w imie wolnosci uwazam, ze nie bede ich zwalczal. Co najwyzej krytykowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Eeee tam skromnosc. Dyrdymaly. IP: *.wolfson.cam.ac.uk 26.06.08, 01:18 zgadzam sie, ze twierdzenie iz architektura powinna byc skromna to bzdura, bo architektura wcale nie musi byc skromna; architektura musi za to byc DOPASOWANA do zastanego otoczenia a tego 'zwycieskiemu' projektowi zabraklo; zreszta w architekturze jest jeszcze jedna rzecz wazna - czesto dane miejsce jest juz w pelni zagospodarowane i nowych obiektow tam po prostu nie potrzeba i moim zdaniem to jest problemem tego oltarza, ze jest nie tylko wulgarnie brzydki ale takze, co istotniejsze, zbedny; Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Publiko? 26.06.08, 01:31 Coś mi się wydaje, że napisano powyżej o skromności ARCHITEKTA, a nie o skromności architektury. A może się mylę? A może ktoś sądzi, że to jedno i to samo? H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Publiko? IP: *.wolfson.cam.ac.uk 27.06.08, 01:19 > Coś mi się wydaje, że napisano powyżej o skromności ARCHITEKTA, > a nie o skromności architektury. > A może się mylę? to tylko semantyka; Twoim zdaniem nieskromny architekt moze tworzyc skromną architekturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też arch ? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 11.10.10, 04:48 kontrastować/być nieDOPASOWANą to już być nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6666666 Re: Eeee tam skromnosc. Dyrdymaly. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 03:52 BRAWO!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Gość jest SUPER 26.06.08, 01:38 ...ale na wieżowce nie licz (c: bo wygląda raczej na zrównoważonego. H. Gość portalu: crac.87 napisał(a): > byłem ''pod jaszczurami'' i jestem pod wrażeniem poziomu pana > koniecznego. rzeczywiście wibtny człowiek - skromny, ale wie, czego > chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo Archi-Szopa za nieskromność IP: *.autocom.pl 26.06.08, 01:42 Co to za bzdura, że architekt powinien byś skromny? Czy architekta ocenia się za charakter czy realizacje? Architekt może być bufonem, obwieszać się platyną, być monarchą itd. Przecież to nie przeszkadza w tym by dobrze projektować. Nie bronie tego śmiesznego ołtarzyka, ale taki konkurs jak archi-szopa, zwłaszcza na takim poziomie to jakaś kpina. Czemu dla przeciwwagi nie ma konkursu na najlepszą architekturę (tak wiem, wiem że jest ale jego rozgłos jest "nieco" inny)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Archi-Szopa za nieskromność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 03:47 Konradzie jesteś żałosnym beztelenciem. Zamilcz, tak będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś kto się zgodził na powstanie takiego badziewia ? IP: *.chello.pl 26.06.08, 07:04 przecież kuria mogłaby sobie zakupić jakieś składane, przenośne ołtarze. Najgorsze jest to, że nikt nie żąda wyjaśnień od sprawców którzy przyczynili się do powstania tego potworka, bo przecież ktoś rzucił pomysłem, inny zaprojektował, jeszcze inny wydał zezwolenie na budowę. Jeżeli nie będzie wyciagnietych konsekwencji wobec sprawców tego czynu to tylko patrzeć jak przy kamieniu na Błoniach postawią kapliczkę,wybudują ołtarz, a póżniej wybudują kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd parking na Skałce IP: 82.177.125.* 27.06.08, 08:41 Święte słowa! a potem Dom pielgrzyma i parking! Dokładnie tak to działa! Nie zapominajmy o planowanym parkingu "do ołtarza na Skałce". Nie zapominajmy od domu pilegrzyma w ogrodach karmelitów, o parkingu w ogrodach franciszkanów! zaprawdę, zaprawdę powiadam Wam - Ci którzy się w tej sprawie "umoczyli" odbiorą swoją nagrodę za pazerność i niszczenie polskiego dziedzictwa, oj odbiorą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: kto się zgodził na powstanie takiego badziewi IP: 83.15.139.* 27.06.08, 11:38 Ołtarz na Skałce to tak zwany pikuś przy pomysłach jego eminencji na Wawelu (pomnik papieża vis-a-vis wejścia do katedry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Czyj jest Wawel? IP: 82.177.125.* 27.06.08, 15:22 Znaczy się wawel tez już do kurii należy? Kto daje kasę? kto rzeźbi? kto pierze pieniążki? Gdzie będzie parking i dom pielgrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawitator Re: Archi-Szopa za nieskromność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 07:12 Cały krakówek. Wyładowanie frustracji architektów skromnych którzy tylko ze swej skromności nic nie zrealizowali. Nie ma ich wypocin w żadnym miejscu Krakowa wybudowanych bo są "skromni" Jakże łatwo stawiać się w roli sędziego i krytykować krytykować krytykować O jakiż jestem wtedy wielki, mądry, wprost genialny. O jakież to wspaniałe uczucie móc bezkarnie dokopać komuś bardziej zdolnemu ,bardziej obrotnemu lub tylko mającemu więcej szczęścia A może by bando nieudaczników zrobić konkurs na architektoniczne osiągniecie ? Wiem, że to nie mieści się z zakompleksionych główkach bo przecież wasze projekty nie powstają a one z definicji są genialne wiec jak by można Kiedyś krążyło takie złośliwe powiedzonko " Nie dała Bozia talentu aby zostać malarzem, nie dała rozumu aby zostać konstruktorem to zostało sieę architektem. Wiem, że aby być artystą to trzeba być z lekka popieprzonym ale nie spodziewałem się ze można być tak popieprzonym a do tego kimś kto jest rzeczywistym a nie żartobliwym przykładem powyższego powiedzonka jak autorzy jurorzy i komentatorzy archi szopy. Żal dupę ściska patrząc na takie działania. Odpowiedz Link Zgłoś
gj_archi Re: Archi-Szopa za nieskromność 26.06.08, 10:03 taaa... p. Myślik jest dobrym przykładem człowieka, który w swej niebywałej skromności uznał sam siebie największym autorytetem w dziedzinie estetyki miasta; o gustach się nie dyskutuje - mnie się np. ołtarz ów podoba - i co? jestem gorszy w związku z powyższym ? nie dajmy się zwariować: to nie jest tak, że co GW uzna za brzydkie jest brzydkim w istocie; mnie się nie podoba przykładowo styl większości artykułów GW ale nie apeluję do narodu, żeby przyznawać redaktorom dzienni-szopy ( a może by należało ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też arch. "Mister Krakowa" IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 11.10.10, 05:01 był konkursem na najlepszy budynek w Krakowie niestety, to co dobre "przemineło z Echem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Gdybym Ci pokazał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:45 jakie grandziarskie budy go zdobywały z politycznej ustawki, to byś osłabł. Pomnik Wyspiańskiego (wielki parkingowy) też był z konkursu. Tak długo robili konkurs, aż nareszcie wygrał ten, co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też arch. IDEA IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 16.10.10, 05:18 proszę pani: POZYTWNA IDEA pokazywania czegoś nowego i dobrego /a nie złego/ była ważna, zwłaszcza wtedy, gdy "gumową pieczątką" produkowano blokowiska. p.s. Co to za konkurs, w którym wybiera się między "złym, paskudnym i odrażającym" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też arch. suplement IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 16.10.10, 05:36 pan? pani? ...a może /b. przepraszam/ "Jaś Marysia" lub tylko "...bi-gamoń/zapominalski..." ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek GazW owa znalazła architekta który usprawiedliwi IP: *.autocom.pl 26.06.08, 08:18 wybór redaktorów z GWna wet nie silą sie na obiektywność. Architektura - skromna. Co to za wygibas językowy? Tak, wiele takich wygibasów stosowała GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: GazW owa znalazła architekta który usprawiedl IP: *.izacom.pl 26.06.08, 19:09 Skoro tak się brzydzisz GW, to po kiego grzyba tu zaglądasz? Nie macie forum na stronie waszego dziennika? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo Archi-Szopa za nieskromność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 10:37 Jury archi-szopy ocenia oltarz na Skalce i inne realizacje wyłącznie w kategoriach emocjonalnych. Oczywiście niesposob, przy ocenie realizacji architektonicznej uniknąć stosowania kryteriow subiektywnych. Jednak krytyk powinien umieć wskazać także racjonalne, obiektywne motywacje wlasnej decyzji. W przedstawionej ocenie oltarza - brakuje tego rodzaju argumentacji. Nie odnoszę się więc do wrażeniowych refleksji jury na temat ołtarza jako rzekomo najgorszej budowli roku, bo akurat moje ODCZUCIA co do tego obiektu są zgoła odmienne. Ponieważ niewiele wiem na temat okoliczności i warunków realizacji, które zawsze trzeba brać pod uwagę oceniając dzieło architektoniczne - więc się nie wypowiadam. Poza jednym - że nawet w najbardziej wstępnej, powierzchownej kwalifikacji nie zaliczylbym tego obiektu do kategorii najgorszych budowli. Inna sprawa, że od początku dziwaczna formuła konkursu archi-szopy w tym roku dała szczególnie dziwaczne efekty. Generalna dziwaczność polega na tym, że ze sporej liczby marnych realizacji architektonicznych usiłuje się wskazać najmarniejszą, trochę mniej najmarniejszą itd. Po co? Pietnować trzeba wszelką architektoniczną marność a tymczasem stwarza się pozory, że np. obiekt x nie jest taki najgorszy jeśli nie on lecz obiekt y "dostał" archi-szopę. A czy członkowie archi-szopy potrafią ustalić, który hotel jest gorszy: Poleski czy Szeraton? I co z tego ustalenia ma niby wynikać dla Krakowa? Tegoroczna archi-szopa dokonała w dodatku dziwacznego pomieszania: wedle jakich racjonalnych kryteriów można porównywać tzw. fontannę na Małym Rynku z wielkim obiektem kubaturowym na Salwatorze, a ten z ołtarzem na Skalce? Reasumując - zaletą archi-szopy jest to, że propaguje ona tematykę architektoniczną. Błędem jest propagowanie krytyki typu emocjonalnego i prawie zupelna nieumiejętność czynienia krytyki racjonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Archi-Szopa za nieskromność IP: 83.15.139.* 26.06.08, 11:15 To ja podam racjonalne argumenty. Niegdyś najważniejszą kompozycją na dziedzińcu była sadawka z figurą św. Stanisława. Sadzawka - co istotne ściśle symetryczna. I co istotniejsze - jedyna w Krakowie zachowana zabytkowa kompozycja małej architektury operująca wodą. Tymczasem zaraz za sadzawką, która powinna być przedmiotem szczególnej ochrony wyrosła, nie respektując istniejącej osi kompozycyjnej (barokowej co powinno tym bardziej zobowiązywać) ogromna instalacja, na tle której "znikła" i figura świętego i czytelność kompozycji. Czy ktoś sobie wyobraża np. w Warszawie postawienie za fontanną ogrodu saskiego słupy w poprzek osi ogrodu? Nie? no właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Archi-Szopa za nieskromność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 13:38 Tylko człowiek skromny może odnieść sukces w architekturze? Bzdura!!! www.krakow-www.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Archi-Szopa za nieskromność 26.06.08, 18:45 Niemniej jednak z tegorocznym werdyktem nikt jak widze tu nie dyskutuje co może świadczyć na korzyść Krakowa - poprawia sie jakość architektury - lub też co gorsza na niekorzyść tegorocznego 'laureata'. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Dzięki Wam zobaczyłem cos ciekawego 02.07.08, 15:42 Na Skałkę nie zaglądałem od kilku lat i gdyby nie absurdalny konkurs "Gazety w Krakowie" nie zobaczyłbym pewnie ciekawej budowli. Sam obiekt wbrew temu co piszecie podoba mi się! Nazwa może zbyt pretensjonalna, ale w architekturze nie nazwa sie liczy. Dziekuję! Pewnie gdyby Wam sie to nie podobało, to w ogóle o tym byscie nie napisali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Re: Dzięki Wam zobaczyłem cos ciekawego IP: 82.177.125.* 02.07.08, 22:24 Wyrazy wspólczucia - brak gustu jest niestety nieuleczlany, tak jak i brak słuchu. ps: w architekturze własnie nazwa się liczy ale by to dostrzec terzba jeszcze umieć kojarzyć fakty (ułatwię: "Rezydencja pod Lipami", "Bronowice Tower", "Apartamenty Królewskie" - no, ale guru estetyki twierdzi, ze nie nazwa nie ma znaczenia!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8888 Archi-Szopa za nieskromność IP: *.gprs.plus.pl 05.07.08, 02:14 jestescie zalosni Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_zaqwer Archi-Szopa za nieskromność 16.07.08, 17:53 można powiedzieć, że skromi jurorzy szanownej komisji nie zwracają uwagi na skromne budowle. Mianowicie chce zwrócić uwagę szanownego jury na budynek, który byc może skromny ale jednak stanie juz niedługo u podnuża jednego z kandydatów do tegorocznej archiszopy. Otóż praktycznie 2 metry od budynku przy ul. kościuszki (salwator, a raczej by byc purystą językowym Półwsie Zwierzynieckie), na środku chodnika blokując i z każdej strony zamykając schizofrenicznie przejście w stronę klasztoru , postawiony jakby przypadkiem , pojawił sie szkieletor budy. Okazuje się że na połowie chodnika będącego własnością gminy, ktoś postanowił postawic budę do w której bedzie uprawiać handel. Poki co buda przyjęła forme szkieletora ale juz jest okupowana przez wszelkiej maści pijaczków i wieśniaczków udających sie z Salwatora do okolicznych wsi. Wiem że ohyda nowowybudowanego budynku mrozi żyły rodowitych krakowian i purystów architektury, lecz przypomnijmy może jak było wcześniej - walące się ruiny. krzaki, budy i klientela typu były dworzec główny w krakowie, a wieczorkiem - toaleta publiczna dla wieśniaków wyjeżdżających z krakowa do okolicznych wsi. TAK CAŁA OKOLICA BYŁA OBSRYW.... OBSIKIW.... REGULARNIE niestety nie przez psy lecz przez człowieka. Teraz gdy nastapiła rewitalizacja tego terenu i powstał świeży czysty budynek, którego parter wynajmują prawie wyłącznie banki - to jest źle . Na domiar złego nastepuje wtórna ukrainizacja tego terenu przez miasto które wydaje pozwolenie na tego typu ohydztwa jak buda ( a raczej przyszły sr...cz). Gdzie jest tu logika, poczucie estetyki obojetne jak to nazwać. Jak można było wydac takie pozwolenie, niszcząc ciężką pracę rewitalizacji tej przestrzeni. Może tym powinno zająć się szanowne jury..... Odpowiedz Link Zgłoś
xylan Budy i budki to krakowska specjalnosc 16.07.08, 20:49 Budy i budki to krakowska specjalnosc. Znalazlem cos takiego: www.klubkrakowski.pl/upload/publications/krakow___stoleczne_krolewskie_miasto_bud_i_budek.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd do czarny IP: 82.177.125.* 17.07.08, 08:45 Niebardzo rozumiem dlaczego jury archiszopy ma się tym zajmować? Tym się zajmuja i są z to odpowiedzialni urzednicy magistraccy oraz straż miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Pieprzone betony IP: *.chello.pl 10.09.09, 08:40 WIDZIAŁEM TEN OŁTARZ NA SKAŁCE. PATRZAC OBIEKTYWNIE I NEUTRALNIE OŁTARZ JAKO POMNIK, Z JEDNYM Z CHYBA NAJLEPSZYCH ROZWIĄZAŃ JAKIE WIDZIAŁEM W ZWIĄZKU Z ZADASZENIEM, Z PRZEMYŚLANĄ KONSTRUKCJĄ DOSTAJE WIĘCEJ KOPNIAKÓW NIŻ JAKIKOLWIEK INNY OPARTY NA DURNYM I SCHEMATYCZNYM POMYŚLE. NIE JESTEM WIERZACY I PODCHODZE DO BUDOWLI OD STRONY CO KTO WYMKYŚLIŁ BY BYŁO NOWOCZEŚNIE I SPRAWNIE. W TYM PRZYPADKU WYGLADA NA TO ZE KTOS TU CHCE COS OSIAGNAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd do solonego silikonu IP: 82.177.125.* 10.09.09, 21:10 A dlaczego "pieprzone"? To że się coś podoba, komuś kto nie ma gustu, całkiem niewiele oznacza. Na przykład komuś podoba sie w Castoramie. To niech sobie tam siedzi. Nikt mu tam muzeum sztuki nowoczesnej nie będzie fundować. No więc szanujmy gusta prymitywne i gusta wytworne. Skałka ze swą barokową wistą należy do tych drugich - ustawienie tam nawet najpiękniejszego zdjęcia Dody w skórzanych majtusiach, na zmianę tych gustów nie wpłynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian588 Archi-Szopa za nieskromność IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 15:44 www.archiszopa.pl Odpowiedz Link Zgłoś