Dodaj do ulubionych

Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ

IP: *.ksk.net.pl / 192.168.1.* 30.09.03, 08:36
kolejki pod dziekanatem Wydziału Prawa to ten sam problem co
problem sznurka do snopowiązałek lub skupu surowców wtórnych w
PRL-jest nie do rozwiązania, chyba, że ktos pojdzie po rozum do
głowy i zmieni cały system obśługi studentów-jak panie
wdziekancie wezwą na jeden dzień 900 osób to będzie zawsze
sajgon dziekanat jest czynny tylko przez 3 godziny dziennie - to
w ramach troski o studenta...
Obserwuj wątek
    • Gość: tEq Dlaczego dziekan Woś kłamie? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 18:37
      Chciałem zauważyć że kolejka do ubezpieczenie jest zupełnie w
      innej części budynku, tak więc pod dziekanatem stali ludzie
      którzy chcieli załatwić coś w dziekanacie!
      A dziś dziekan Woś uciekł przed telewizją, przynajmniej 300
      osób stojących w kolejce od 11 do 15 miało chwile zabawy jak
      nasz dziekanek uciekał przed kamerą i schował się w swoim
      gabinecie.
      • Gość: pk Re: Dlaczego dziekan Woś kłamie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 13:09
        no nigdy specjalnie odważny nie był...
        • krzych00 http://studenciuj.prv.pl 06.10.03, 19:09
    • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 30.09.03, 19:36
      "Odmówił wczoraj rozmowy na temat ogromnej liczby studentów, którzy nie zdali
      egzaminu z prawa cywilnego. Potwierdził jednak, że zna problem, a władze
      zbliżają się do rozwiązań ostatecznych."

Czyżby eksterminacja cywilistów?
      • Gość: Studentka Prawa :) Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 80.48.181.* 30.09.03, 19:41
        ciemno wszędzie, głucho wszedzie... Co to będzie z katerdą prawa
        cywilnego na UJ-cie???? Niechby raz przezyli to co my studenci
        przez te dwa tygodnie, to by im się życ odechciało! Lepiej było
        się pewnie obijać całe lato, a nie kuć do egzaminu z cywila, bo
        i tak gała w indeksie :( Smutno mi.....
        • Gość: MaYa Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 11:07
          dobra ale ja znam przypadki sprzed kilku lat, bo jestem już po
          studiach gdzie ludzie zakuwali kilka miesiecy i nic. konczyło
          sie powtarzaniem roku. z drugiej strony pamietam jak pare lat
          tamu krążył skserowany artykuł chyba z gazety krakowskiej o tym
          co się dzieje w tej wspaniałej katedrze
    • Gość: Eurydyka Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 21:17
      Ludzie sa sami sobie winni. ja 3 lata temu skonczyłam prawo i w
      tym roku zdałam egzamin prokuratotski. i musze napisać, że
      wymagania z cywila na uj sa niczym w porównaniu z tym czego sie
      wymaga z zakresu prawa cywilnego np. w prokuraturze apelacyjnej
      w rzeszowie. po prostu uczcie sie, bo weryfikacja na studiach
      to, żadna weryfikacja.dopiero na aplikacji wam pokażą, że
      jesteście nikim jeśli nie macie genów właściwych ( a ja ich nie
      mam). koncząc z cywila II w 98 r. we wrześniu za pierwszym
      podejściem dostałam bdb.
      • ich1 Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 30.09.03, 22:00
        Właśnie czekałem, aż ktoś tu zacznie się wymądrzać. Po co im to piszesz? Żeby
        się lepiej poczuć? Ja zdałem w tym roku na sędziowską, z cywilnego czułem się
        naprawdę mocny, ale jak zobaczyłem test (!) z jedynki to wymiękłem. Czegoś
        takiego to ja w życiu nie widziałem, a nie są mi obce nazwiska kojarzące się z
        ptactwem leśnym. Wiadomo, że dużo ludzi idzie bez podstawowego przygotowania,
        ale wszystkie uogólnienia są błędem.
        • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 30.09.03, 22:10
          To, co jest wymagane na studiach to nic w porównaniu z tym, co potem trzeba się
          nauczyć na aplikacji. Na egzaminy z "C-1" i "C-2" idą ludzie często bez
          elementarnego pojęcia o prawie cywilnym a potem ogromnie zdziwieni, że oblali.
          • Gość: ich1 Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 30.09.03, 22:17
            Ze wszystkim się zgadzam, tylko że ludzie którzy już są "po" powinni być nieco
            bardziej powściągliwi w swoim paternalizmie. Nie pamięta wół? Naprawdę radzę
            popytać o testy z tegorocznego egzaminu. Ja je widziałem i spokorniałem.
            • quennie Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 30.09.03, 23:19
              sama bylam w dziekanacie w poniedzialek i musze zweryfikowac troche ten artykul.
              po pierwsze Dziekan niech najpierw pooglada sobie dokladnie te kolejke przed
              dziekanatem i postoi tam jakies 2 godziny, a potem niech sie wypowiada na ten
              temat.
              kolejka placacych ubezpieczenie idzie w inna strone niz ta czekajacych do
              dziekanatu, wiec niech nie odwraca kota ogonem.

poza tym oprocz tych, ktorzy chca zlozyc podanie o komis czy warunek,
              faktycznie w tym roku rekordowa ilosc tych osob - powinnien byc osobny pokoj
              chocby na ten tydzien przeznaczony na zalatwianie tych formalnosci

w tej kolejce stali tez:
              - studenci 1 roku chcacy odebrac indeksy i legitymacje - absurd! rozumiem
              podekscytowanie poczatkiem studiow, ale indeks 1 pazdziernika nie jest im do
              niczego potrzebny. powinny byc osobno wyznaczone dni, albo nawet powinno sie to
              odbywac w odrebnych pomieszczeniach. w tym tlumie osoby z pierwszego roku maja
              najmniej do stracenia i wcale nie musza tam stac koniecznie teraz.
              - studenci wszystkich pozozstalych lat, ktorym udalo sie jakos obronic sie
              wsesji i chca zlozyc indeksy, zeby byc wpisanym na nastepny rok.

w sumie wystarczy kilka prostych rozwiazan i problem mozna zlikwidowac:
              - w ostatnim tygodniu wrzesnia i poczatek pazdziernika - dziekanat czynny 5 DNI
              w TYGODNIU ( a nie 4 !) od 8 do np 15 czy nawet 16.
              - oddzielne pomieszczenia dla roznego typu spraw - skladanie indeksow osobno,
              osobno podania o komis, osobno odbieranie indeksow dla pierwszego roku, osobno
              informacja

moznaby jeszcze z latwoscia wynalezc ze 20 sposobow zeby ulatwic zalatwianie
              poszczegolnych typow spraw, zaden problem, wystarczy troche pomyslec.

ja nie mam nic za zle paniom w dziekanacie. wiadomo - wydzial sie rzadzi swoimi
              prawami i pewnie o pracy dziekanatu tez w jakims okolniku decyduje dziekan.
              trzeba mu wiec dac znac ze jest taki problem, skoro go jeszcze nie zauwazyl.

poza tym nie bardzo wiem co rozumie on przez slowa "ostateczne rozwiazania"
              wobec tradycyjnych statystyk zdawalnosci cywilnego, ale to juz temat na osobny
              watek

• Gość: Eurydyka Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 09:46
          piszę, bo jak studiowałam na uj, to mnóstwo medrców przed
          cywilem II chodziło i stresowało ludzi w stylu :ja się uczyłem
          dwa tygodnoe i to było banalne a co ty mi powiesz na temat itp.
          może teraz jest inaczej ale ja pamiętam kilka sztandarowych
          postaci z naszego roku które tak robiły. no i oczywiśdcie
          zdawali ten egzamin za pierwszym podejściem. nie pisze tego żeby
          sie teraz mądzrzyć tylko żeby wam pokazać, że podczas aplikacji
          dopiero wszystkich gnoją szczególnie tych którzy są dumni że
          przezyli uj.
          • Gość: ich1 Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.10.03, 09:53
            Ale człowiek przed cywilem1 a człowiek przed kolokwiami na aplikacji to dwie
            różne sprawy! Dzieli ich różnica 3,5 roku, aplikant ma pewne doświadczenie,
            trochę już się w życiu nauczył. Wiem, że na aplikacji egzaminy są dużo
            trudniejsze, tylko że są to rzeczy nieporównywalne. Dlatego nie ma co pisać
            ludziom z drugiego roku "zobaczycie co będzie na aplikacji", bo chybaby się
            zamienili.
            • Gość: MaYa Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 10:46
              nie wiem czy masz rację. na aplikacji są też tacy ludzie, którzy
              nie maja bladego pojęcia o podstawowych rzeczach z róznych
              dziedzin prawa.
      • Gość: tEq Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 23:34
        Gość portalu: Eurydyka napisał(a):

> Ludzie sa sami sobie winni. ja 3 lata temu skonczyłam prawo i
        w
        > tym roku zdałam egzamin prokuratotski. i musze napisać, że
        > wymagania z cywila na uj sa niczym w porównaniu z tym czego
        sie
        > wymaga z zakresu prawa cywilnego np. w prokuraturze
        apelacyjnej
        > w rzeszowie. po prostu uczcie sie, bo weryfikacja na studiach
        > to, żadna weryfikacja.dopiero na aplikacji wam pokażą, że
        > jesteście nikim jeśli nie macie genów właściwych ( a ja ich
        nie
        > mam). koncząc z cywila II w 98 r. we wrześniu za pierwszym
        > podejściem dostałam bdb.

TO pewnie skończyłaś uniwerek w rzeszowie i o egzaminie z
        cywila na UJ nie masz pojęcia, ja zdałem za pierwszym razem,
        ale wielu moich znajomych znajomych nie zdało, mimo że prawo
        cywilne znają lepiej niż nie jeden z praktykuących prawników,
        więc przestań sie wymądrzać!
        • Gość: Studentka Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 80.48.181.* 01.10.03, 07:57
          Ludzie prawda jest taka, że sprawdzali egzaminy nieuczciwie, bo
          chodziło o to, żeby multum ludzi powtarzało rok, (kasa, kasa).
          Niestety taka jest prawda. A egzamin był to najtrudniejszy od
          lat. Na aplikacji każdy z nas sobie poradzi, proszę nie martwić.
          • Gość: Izolda Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 10:41
            jeśli masz prawników w rodzinie od pokoleń na pewno sobie
            poradzisz. jeśli nie to juz lepiej powoli zacznij schodzić na
            ziemię
        • Gość: eurydyka Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 09:41
          chyba mnie nie zrozumiałeś. skonczyłam dzienne na uj i z tzw. ur
          nie mam nic wspólnego, na szczęście, bo ludzie którzy go kończą
          nie wiedzą co to studia prawnicze. a zobaczymy jak ty będziesz
          piszczał na aplikacji, tylko die najpierw dostań.
        • Gość: Eurydyka Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 10:44
          Mój drogi skończyłam uj a nie jakis prowincjonalny
          pseudouniwersytet. tak więc nie obrazaj mnie.ale za to mogę
          poinformować ,że jakimś cudownym zrzadzeniem losu ci którzy
          skonczyli podrzędne uczelnie podczas aplikacji sa gwiazdami i
          kariera w wymiarze sprawiedliwości stoi przed nimi otworem, ,
          zaś pod adresem tych z uj nieraz słyszałam różne epitety.
    • Gość: Marek Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 07:36
      CAŁA SYTUACJA JEST CHORA!!!
      • Gość: Prawnicy&Co. Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 08:53
        Wielu moich znajomych, ktorzy sa bardzo dobrymi studentami i
        mieli nawet szanse na stypendium, oblalo dwa razy cywila i (poza
        nielicznymi wyjatkami, ktore dostaly komis) beda powtarzac rok.
        Mimo ze zdalam za pierwszym razem uwazam, ze egzamin z cywila
        nie jest wyznacznikiem naszej wiedzy. Jesli nie zdalo 900 osob,
        a powtarzanie roku kosztuje ok 2500zl, to wnioski nasuwaja sie
        same. Katedra cywila to dojna krówka UJ-u.
        • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.10.03, 09:04

To ciekawe skąd twoim zdaniem ten narastający od lat konflikt między władzami
          wydziału i katedrą wokół liczby oblewanych? W tej chwili już idzie na noże.
          Sprzeczności z twoją teorią nie widzisz?
      • Gość: Asmo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.tarnow.tpnet.pl 01.10.03, 09:00
        Mialem watpliwa przyjemnosc uczestniczenia w tych zdarzeniach, ktore dzialy sie w poniedzialek. Zdawalem indeks i kwitek potwierdzajacy wplate za studia bo ktos wymyslil, ze wplaty i indeksy mozna dokonywac tylko do 30 wrzesnia. Zwazywszy na wolna amerykanke i panujacy chaos nastepnym razem pocztownie wysle chyba stosowne dokumenty, bo inaczej byc nie moze. Tzreba tez winic po czesci studentow, kazdy sie przepychal, totalny brak koordynacji, 3 rzadki ludzi ustawionych w kolejkach, jednym slowem tragedia.

A co do osob zaczynajacych 1 rok, tzreba pamietac, ze juz 1 pazdziernik i waznosc stracily legitymacje szkolne totez nie ma co sie dziwic, ze jak sepy stoja w kolejkach.
        • Gość: OLO I Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 09:22
          Można nie stać długo w kolejce do dziekanatu. Trzeba tylko podejść schodami
          przeciw pożarowymi z 1 pietra pod same drzwi dziek. wmieszać się w tłum i w
          ciagu 15 min załatwić sprawę
          • Gość: Grabex Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 217.96.2.* 02.10.03, 15:48
            Ty chyba jesteś niedzisiejszy.... Ja staem 1,5 metra od drzwi dziekanatu i
            dostaem sie tam po godzinie.... A jesli ktos wszedlby tymi schodami, to
            prawdopodobnie nic by nie zalatwil tego samego dnia... Tam sie czeka
            godzinami...
      • magai Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 01.10.03, 09:16
        Byłam wczoraj pod dziekanatem i udało się wszystko załatwić ale po jakich
        bólach, można było z łatwością zostać zdeptanym lub nabawić się kontuzji.
        Problem ten jest od lat i wszyscy o tym wiedzą, mówiło się o tym rok temu i dwa
        lat temu, były zdjęcia w gazetach, telewizji ale czy coś to pomogło chyba nie,
        a jest gorzej.
        W tym roku pojawił się problem z cywilem a dokładnie z podaniami. Po pierwsze
        błędną decyzja było wyznaczenie tylko dwóch dni na doniesie dokumentów wiadomo
        tłum studentów i 2 panie w dziekanacie. Kolejnym chorym pomysłem było
        przeniesienie dziekanatu Administracji tam gdzie jest dziekanat Prawa zaocznego
        i dzięki temu zwiększyła się kolejka. Kolejnym problemem są godziny otwarcia
        dziekanatu, to w końcu dziekanat dla zaocznych i niektórzy z nich pracują i nie
        mogą się co chwile zwalniać z pracy aby iść załatwić jakikolwiek papierek. A
        wczoraj należało wszystkiego dopilnować samemu bo inaczej gdy coś brakowało
        podanie nie zostało rozpatrzone a nawet przyjęte. Poza tym może można by było
        kogoś zatrudnić dodatkowo żeby dla każdego roku była 1 pani. Co do egzaminu z
        cywila nie wiadomo jak był sprawdzany, co z kluczem do testu bo niby jest ale.
        Powyżej są wypowiedzi że to łatwy i prosty egzamin. Może tak jest, ale wiem
        jedno że coś jest nie tak skoro nie zdaje go 900 osób, przecież nikt nie powie
        ze Ci ludzie nic nie umieli. A niektórzy już zdawali go 4 i 6 a nawet 10 raz.
        Może po prostu Dziekan powinien zrobić kontrole lub po prostu przyjrzeć się
        tej sprawie z bliska. Bo niedługo WPiA straci studentów przeniosą się na UŚ, UW
        bo jak mają płacić to przynajmniej za coś, a nie za urok kolejek i ciągłych
        problemów. A na wydziale się coś psuje i wszyscy wiedzą o tym od dawna i temu
        się przypatrują. Tylko jak dlugo tak moze byc?
        • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.10.03, 10:07
          magai napisała:

> Może po prostu Dziekan powinien zrobić kontrole lub po prostu przyjrzeć się
          > tej sprawie z bliska. Bo niedługo WPiA straci studentów przeniosą się na UŚ,
          UW
          > bo jak mają płacić to przynajmniej za coś, a nie za urok kolejek i ciągłych
          > problemów.

Dokładnie to jest powodem narastającego konfliktu dziekana z cywilistami.
          Równocześnie jakiś mądry inaczej bredzi powyżej, ze celowo się tyle oblewa,
          żeby uczelnia zarobiła na opłatach za powtarzanie.

• Gość: dzolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 2.5.STABLE* / *.ghnet.pl 01.10.03, 10:41
            Jesli uwazasz, drogi lolo, ze katedra cywila nie ma cichego ukaldu z wladzami
            to albo jestes bardzo naiwny albo jestes pracownikem katedry. tertium non
            datur.
            • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.10.03, 14:41

Ani jedno ani drugie.
              Gdybyś wiedział jak już na noże w tej chwili to idzie, to nie pisałbyś takich
              bzdur.
              Wiadomo - najprostsze wytłumaczenie - mają układ. Prześledź różne rzeczy w
              ostatnich paru lat, to sam zobaczysz jak się grubo mylisz.
              Zaoczni odpadają głównie na cywilu. Policz sobie łaskawie ile wydział może
              zyskać na powtarzających a ile traci na odpadniętych zaocznych i na tych,
              którzy w ogóle nie przyjda studiowac na UJ, odsatraszeni famą.
              Od studenta prawa (którym zapewne jesteś) należy wymagac minimum logicznego
              myślenia i kojarzena faktów. Tymczasem twoja znajomość logiki kończy się
              najwyraźniej na słowach "tertium non datur"..

• Gość: Do lola Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 17:30
                Drogi lolo, cale to "zamieszanie" tlumaczysz jedynie konfliktem istniejacym
                (rzekomo- tego nie wiem) miedzy katedra i dziekanem. Brak Ci szerszego
                spojrzenia na sprawe, obrazanie kogokolwiek (czyt.mnie)nie jest dobra droga do
                zrozumienia problemu. Nie zgadzam sie z tak uparcie forsowanymi przez Ciebie
                tezami ale nie zamierzam juz wiecej polemizowac na tak miernym poziomie.
                PS z logiki mialam 5
                • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.10.03, 19:50
                  Gość portalu: Do lola napisał(a):

> Drogi lolo, cale to "zamieszanie" tlumaczysz jedynie konfliktem istniejacym
                  > (rzekomo- tego nie wiem) miedzy katedra i dziekanem.

Nic podobnego. Chyba niedokładnie przeczytałaś. W żadnym wypadku nie "tłumaczę
                  zamieszania", tylko wspominam o - skądinąd powszechnie znanym - fakcie takiego
                  konfiktu.

> Nie zgadzam sie z tak uparcie forsowanymi przez Ciebie
                  > tezami

Trudno, nie musisz, ale przynajmniej nie opowiadaj,że jest między nimi zmowa,
                  skoro (prawie) wszyscy wiedzą jaka jest - jak by to kibic określił - "kosa"!
                  • sa-bella Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 01.10.03, 20:19
                    A ja zgadzam się z teza, że oblewanie na cywilu to najszybszy zarobek dla UJ.
                    A za co niby tak pieknie odnowili Olszewskiego i pałac Larisha?! Większość
                    moich znajomych powinna mieć ławkę ze swoim nazwiskiem na Olszewskiego- tyle
                    zabulili za "przyjemność" czterokrotnego powtarzania II cywila, że chyba coś
                    im się należy :)
                    Szkoda tylko, że temat powraca co roku, to chyba takie krakowskie Loch Ness,
                    ale kiedy minie październik są już inne "gorące tematy" i żadna gazeta nie
                    interesuje się co dalej. Przykre, bo władze UJ myślą, że są państwem w
                    państwie i żadne reguły ich nie obowiązują.
                    • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.10.03, 20:42
                      sa-bella napisała:

> A ja zgadzam się z teza, że oblewanie na cywilu to najszybszy zarobek dla UJ.
                      > A za co niby tak pieknie odnowili Olszewskiego i pałac Larisha?!

Ty też liczyć nie umiesz? Jeśli umiesz to pol jednej stronie podsumuj sobie
                      korzyści z tłumu studiujących zaocznych, nieodsatraszonych famą cywila nie do
                      przejścia a po drugiej stronie kwoty za powtarzanie (tych którzy powtarzają a
                      nie odpadają). Rachunek jest prosty.

Nawiasem mówiąć - jak dla Ciebie Olszewski jest "pięknie odnowiony" to
                      współczuję - chyba przez kontrast z Krupniczą...

• Gość: dzolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 2.5.STABLE* / *.ghnet.pl 02.10.03, 11:30
                        Drogi lolo, genialny matematyku, jak sie okazuje tylko Ty sposrod tej
                        sfrustrowanej gawiedzi zachowales trzezwosc myslenia i zadne teorie spiskowe
                        sie Ciebie nie imaja. Swietnie orietujesz sie w zawilych interakcjach miedzy
                        dziekanatem, wladzami etc. a katetdra prawa cywilnego. I tylko Ty rozumiesz ze
                        Larisz, Olszewskiego czy tez inwestycje w stylu maximum lub wykupowanie
                        gigantycznych terenow na Ruczaju finansowane jest z dochodow pochadzacych ze
                        sprzedazy firmowych kubkow w Collegium Novum.
                        • magai Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 02.10.03, 12:51
                          A ja zgadzam się poczesci z lolo, nie można do końca mówić ze wszystkie
                          inwestycje UJ opierają się na funduszach które uzyskuje się dzięki oblanym
                          studentom na prawie, bez przesady, po 1) jest budżet, po 2) uczelnia ma inne
                          źródła finansowania (wynajem sal, wynajem powierzchni na sklepiki itp.), po 3)
                          są inne wydziały na których studia zaoczne sa droższe. Następnie powiedzmy
                          sobie prawdę kiedy czyta osoba która chce zdawać na prawo na UJ ze oblano 900
                          osób to co robi idzie na US czy UW. Poza tym w Krakowie tez rośnie konkurencja
                          pod postacią prywatnej szkoły Frycza Modrzewskiego gdzie wykładają Ci sami
                          wykładowcy tylko egzaminują delikatniej, sporo moich znajomych tam się
                          przeniosła dzięki oblanemu cywilowi. Wiec uczelnia raczej nie zyskuje a traci.
                          Czy jest jaki spisek pomiędzy Katedra a Dziekanem wie o tym tylko dziekan i
                          wykładowcy. Czy będzie kiedyś rozwiązanie mam nadzieje ze tak, ale
                          prawdopodobnie dyskusja zakończy się wraz z komisami i lutowym warunkiem,
                          rozgorzeje na nowo dopiero w przyszłym roku jak znowu będą tłumy pod
                          dziekanatem i problemy z cywilem. Dlatego może powinno utworzyć się więcej grup
                          ćwiczeniowych, zrobić jakieś kolokwia, testy w czasie roku akademickiego które
                          dawałyby jakieś punkty do egzaminów. Może Katedra wydałaby swój podręcznik,
                          kazusy. Po prostu potrzebny jest dialog a tego brakuje.
                        • Gość: Realista Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 213.25.29.* 02.10.03, 13:59

Fakt ostrego konfliktu między dziekanem i cywilistami na tle egzaminów jest
                          powszechnie znany i komentowany, więc chyba tylko ty dzolo uważasz to za teorię
                          spiskową.
                          • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 02.10.03, 22:39
                            Gość portalu: Realista napisał(a):

>
                            > Fakt ostrego konfliktu między dziekanem i cywilistami na tle egzaminów jest
                            > powszechnie znany i komentowany, więc chyba tylko ty dzolo uważasz to za
                            teorię
                            >
                            > spiskową.

Nie tylko - jeszcze Wojtek na dole wątku.
                      • sa-bella Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 03.10.03, 16:18
                        Gość portalu: lolo napisał(a):

>
                        > Nawiasem mówiąć - jak dla Ciebie Olszewski jest "pięknie odnowiony" to
                        > współczuję - chyba przez kontrast z Krupniczą...

Oj lolo,lolo.. A niby nie ma nowych ławeczek i krzesełek w nowych salach na
                        Olszewskiego? Więc jest dla mnie Olszewskie pieknie odnowiony- chociazby dla
                        tego, że nie musiałam na wykładach wycierać spódnicą podłogi i notować na
                        kolanie.

• Gość: XZ Re: sajgon jest co roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 11:34
      to samo dzieje się każdego roku i co nikogo to nie
      zainteresuje. a dlaczego panie z dziekanatu pracuja tylko do 14.
      niech pan woś przedłuzy godziny urzędowania do 15.30 to może
      będzie lekka poprawa. korona im z głowy nie spadnie
    • Gość: p. Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 13:34
      Większość uwag jest po prostu wyrazem flustracji studentów, którzy nie potrafią
      rozwiązać prostego testu, prawda jest taka, że część kazusową zdają prawie
      wszyscy,którzy zdali test. A wymagania stawiane dla zaliczenia testu są na
      poziomie elementarnej wiedzy z prawa cywilnego i uzyskanie 50% nie powinno
      stanowić problemu, tymczasem okazuje się, że większość studentów przychodzi na
      egzamin niedouczona.
      Warunki w jakich ja zdawałem egzaminy z prawa cywilnego, były o wiele gorsze,
      wówczas nikt nie wywieszał studentom rozwiązań, nie można było mieć kodeksów na
      części kazusowej, jak to jest dzisiaj. W ubiegłym roku zrealizowane zostały
      wszystkie postulaty studentów, o których my mogliśmy tylko marzyć... Studenci
      mieli w ub. roku dodatkowe wykłady i ćwiczenia, mogli mieć akty prawne na
      części kazusowej a także część teoretyczna została zredukowana do prostego
      testu, do którego rozwiązania wymagana jest wyłacznie znajomość podstawowych
      przepisów. Skoro realziowane są (z bardzo dużym wysiłkiem Katedry) postulaty
      studentów, a wyniki (zdawalność) egzaminu nie polepszyał się, to może czas
      przyglądnać się drugiej stronie..., bo dalsze ustępstwa są już moim zdaniem
      niemożliwe, no chyba że chcemy zejść na poziom Uniwersytetu w Białymstoku.
      Prawo cywilne jest jednym z najtrudniejszych, ale zarazem najważniejszym
      egzaminem na studiach prawniczych, a jego znjomość konieczna jest do
      wyknonywania każdego zawodu prawniczego. Nie ma się więc co łudzić i oczekiwać
      dalszych ustępstw ze strony Uniwersytetu i Katedry,a trzeba sie Szanowni
      Państwo zabrać wreszcie do nauki.
      • magai Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 01.10.03, 14:54
        Większość uwag jest po prostu wyrazem flustracji studentów, którzy nie potrafią
        >rozwiązać prostego testu, prawda jest taka, że część kazusową zdają prawie
        > wszyscy,którzy zdali test.
        I tu jest poprawka niestety nie wszyscy którzy zdali test zaliczają egzamin,
        miałam z testu 17 punktów niestety 2 kazusów z 4 nie zaliczyłam i nie zdałam
        egzaminu, czy jestem z frustrowana chyba odrobinę, bo zamiast na wakacjach,
        zakuwałam, może jeszcze za mało, jak dostane warunek to do lutego jest czas i
        pewnie jeszcze dopracuje tego czego mi brakowało, będę mięć większa wprawę w
        rozwiązywaniu kazusów. No ale czy to cos pomoże. To prawda wiele osób
        przychodzi niedouczonych widziałam to wśród osób które zdawały ze mną egzamin,
        ale tez wśród tych które go zdały. Wiec oprócz nauki potrzebna jest odrobina
        szczęścia. Co do kwestii ćwiczeń, wykładów. Studiuje zaocznie i jakoś tego nie
        zauważyłam żeby było więcej wykładów. A egzamin pisałam taki sam jak dzienni.
        Czy studenci wymagają jakiś ustępstw, chyba nie porostu chcą być traktowani jak
        ludzie, a nie jak rzeczy którymi można rzucić. Można ogólnie powiedzieć że wina
        leży po dwóch stronach studentów i Katedry.
        • Gość: MaYa Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 15:04
          wszystko ok i pewnie masz racje co do tego, że tzreba mieć
          cholernego farta żeby zdac ten egzamin, tyle że kilka lat temu
          jak ja zdawałam I i II były 3 pytania i 3 kazusy, bez
          jakichkolwiek materiałów pomocniczych i nikt ci nie mówił co i
          ile musisz napisać poprawnie żeby zaliczyc. a poza tym kazusy
          wcale nie były proste i dotyczyły np. bardzo szczegółowych
          zagadnień z zobowiązań, rzeczówki albo spadków. to chyba jednak
          troche się poprawiło
      • Gość: ich1 Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.10.03, 15:45
        Drogi p, widziałeś test z tego roku? Chyba nie, bo byś nie opowiadał, że
        wystarczy znajomość przepisów. Zresztą zastanówmy się, czy test jerst
        najwłaściwszą formą sprawdzania wiedzy na temat prawa cywilnego? Przecież to
        absurdalne. Test został wprowadzony, ponieważ wielu pracowników katedry jest
        zajętych prowadzeniem własnych kancelarii (rzecz jeszcze jakiś czas temu
        niedopuszczalna). Nie chce im się siedzieć nad pracami, to sobie wymyślili
        test. Kazusy były dość proste, ale nie można z samymi kazusami zdać egzaminu.
        Mam dziwną pewność, że w tym roku statystyki są dużo gorsze niż w latach
        poprzednich. Zawsze większość z tych którzy nie zdali jest po prostu
        nieprzygotowana. Ale wprowadzenie testu wykosiło nawet tych, którzy na
        normalnych zasadach zdaliby bez problemu. Straszny to wysiłek katedry,
        pozwolić na kodeksy przy kazusach i dorzucić rozwiązania na ksero.
        • Gość: Slav Do Eurydyki IP: *.is.net.pl 01.10.03, 16:44
          Cytat:

"Ludzie sa sami sobie winni. ja 3 lata temu skonczyłam prawo i w
          tym roku zdałam egzamin prokuratotski. "

>>>>

He, he, i napisz jeszcze że po egzaminie etat asesorski dostałaś :o)))
          Jesli tak - chyle czoła.przed wiedzą i/lub wejściami. Jesli nie, to jestem
          zdania że wyjęte z życia- 2.5 roku ciężkiej pracy za darmo na aplikacji
          poszło na marne. Otwiera się natomiast kariera jako “młodszy kontroler
          celny”, “inspektor skarbowy”, albo samodzielny referent ds. windykacji w banku
          spółdzielczym, które to stanowiska objąć można mając li tylko maturę. (tak
          skończyli moi koledzy którzy robili aplikację sędziowską lub prokuratorską). A
          naprawde dobrzy byli....
          Ja na szczęście aplikację olałem i poszedłem w inną stronę. Ale wtedy tak
          naprawde nie wiedziałem co robię. Miałem farta po prostu...
          Wiem że prowokuję moim postem; jak będę mieć więcej czasu (może w weekend ?),
          to założę osobny wątek nt. perspektyw pracy w zawodzie wyuczonym dla
          prawników w Polsce.

Pzdr
          Absolwent UJ/’96
          • Gość: eurydyka Re: Do Eurydyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 22:03
            oczywiscie nie mam układów i na razie jestem kura domową bo
            wbrew temu co myslisz zeby zostać kontrolerem celnym itp. tez
            trzeba mieć znajomości. i powiem ci szczerze żałuje nie tylko
            aplikacjji ale żałuję że poszłam na studia i to na uj. ludzie
            których znam pokonczyli rzeszów i maja teraz to samo tylko
            mniejszym kosztem. tak więc życie przegrane. tak to oceniam na
            tzrexwo
          • Gość: eurydyka Re: Do Eurydyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 22:05
            a wracając do mojej wiedzy. co do niej mam bardzo wysokie
            mniemanie ,lecz niestety w PA w Rzeszowie monopol na oceny
            bardzo dobre i wyżej mają osoby z koneksjami rodzinnymi i
            towarzyskimi, oczywiscie po podrzednych uniwersytetach
        • Gość: p Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 21:08
          Widziałem testy z wszystkich terminów w tym roku. Test nie został, wbrew temu
          co piszesz wprowadzony z inicjatywy Katedry, a w zasadzie wszyscy pracownicy
          Katedry woleliby powrót do poprzednich zasad egzaminowania. Test wprowadził
          dziekan w ubiegłym roku, z inicjatywy studentów. Wbrew temu, co ci sie wydaje
          wszystkie testy i kazusy są czytane przez egzaminujacych, a wiele dodatkowego
          czasu zabiera układanie testu. Co do rzeczy "jeszcze niedawno"
          niedopuszczalnych, to chyba nie masz pojęcia o czym piszesz, własne Kancelarie
          profesorowie prawa prowadzili i w czasach II RP i w PRL, większość cywilistów
          była zawsze czynna w praktyce stosowania prawa, jako adwokaci, notariusze,
          pracując w Prokuratorii Generalnej czy w sądach.
      • Gość: odp Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 17:33
        testu z prawa cywilnego nie zaliczyl z powodzeniem zaden prawnik pracujacy w
        kancelarii, w ktorej mam praktyki. Wiec albo nie byl wcale taki latwy, albo...
        • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 01.10.03, 19:52
          Gość portalu: odp napisał(a):

> testu z prawa cywilnego nie zaliczyl z powodzeniem zaden prawnik pracujacy w
          > kancelarii, w ktorej mam praktyki. Wiec albo nie byl wcale taki latwy, albo...

tak, to drugie :)))
        • Gość: Radek Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 21:12
          To przerażające, co to za Kancelaria???
          • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 02.10.03, 22:39

Mamy prawo do informacji !!! :))))
      • Gość: wojtak Do p. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 20:28
        Szanowny Panie Asystencie w Katedrze Prawa Cywilnego. Jeżeli zdecydowana
        większość studentów nie zdaje jakiegoś egzaminu, zdając jednocześnie wiele
        innych to nie znaczy że się nie przygotowali. To raczej Pana Katedra nie jest
        przygotowana do przekazywania wiedzy i przeprowadzania egzaminów. Na
        zachodnich uniwerkach jeśli jakiś przedmiot oblewa większość studentów to
        zwalniają wykładowcę. Ponieważ to świadczy o jego kwalifikacjach a raczej ich
        braku.
        • quennie Re: Do p. 01.10.03, 22:23
          ja uwazam ze podstawowy blad to system zajec z cywilnego. jak mozna sie
          czegokolwiek nauczyc jak masz na cwiczeniach po 100 osob, bo nikomu nie
          przyszlo do glowy, zeby zrobic wiecej grup cwiczeniowych?
          w zeszlym roku cwiczenia z rodzinnego odbywaly sie w 1 sem, choc wyklad byl w
          drugim, poza tym byly chyba 3 lub 4 grupy, do ktorych mozna bylo chodzic. w tym
          jedna w godzinach wykladu z rzeczowki!
          tego nie da sie nauczyc w tydzien czy dwa. podstawa tego przedmiotu to
          zrozumienie o co w tym chodzi, nauczenie sie jakiegos calosciowego spojrzenia
          na to. do tego potrzebne sa zajecia w mniejszych grupach, gdzie wiadomo, ze
          kazdy moze choc raz zabrac glos.

nie mowie ze to rozwiazaloby calkowicie problem tego przedmiotu, ale choc
          troche by na pewno pomoglo.

poza tym wyklady - super, ale jak cos juz umiesz. jak ja mam cos zanotowac jak
          slysze slowotok???!!! ksiega guinessa w ilosci slow wypowiadanych na minute!!??
          ja nie mam tu zastrzezen do tresci, ale do formy...
          ( rzeczowe i rodzinne) - zwlaszcza ze potem egzamin opiera sie na tym co bylo
          na wykladzie
          Drozda wyklady ze spadkow mi sie podobaly, choc bylo to co w ksiazce w
          wiekszosci.

Gość portalu: wojtak napisał(a):

> Szanowny Panie Asystencie w Katedrze Prawa Cywilnego. Jeżeli zdecydowana
          > większość studentów nie zdaje jakiegoś egzaminu, zdając jednocześnie wiele
          > innych to nie znaczy że się nie przygotowali. To raczej Pana Katedra nie jest
          > przygotowana do przekazywania wiedzy i przeprowadzania egzaminów. Na
          > zachodnich uniwerkach jeśli jakiś przedmiot oblewa większość studentów to
          > zwalniają wykładowcę. Ponieważ to świadczy o jego kwalifikacjach a raczej ich
          > braku.
          • Gość: t ilość wykładów i ćwiczeń IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 20:59
            racja, ale ilość godzin ćwiczeń zależy od tego co da dziekan.
            • Gość: lolo Re: ilość wykładów i ćwiczeń IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 02.10.03, 22:32
              Gość portalu: t napisał(a):

> racja, ale ilość godzin ćwiczeń zależy od tego co da dziekan.

O liczbie godzin ćwiczeniowych decyduje twoim zdaniem dziekan???????
    • melissa79 Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 02.10.03, 08:03
      za mało cwiczeń!!! i to nie tylko grup ćwiczeniowych , ale i godzin
      przeznaczonych na każdą z częsci! 30 godzin na zobowiazania czesc ogólna i
      szczegółowa to stanowczo za mało!
      za duzo osób na ćwiczeniach!!
      podobno prowadzący cwiczenia powtarzaja to co mozna wyczytać w ksiazkach, za
      mało jest kazusów!!
      dlaczego katedra prawa cywilnego nic z tym nie zrobi?
      czy wykładowcy, mający najczesciej wlasne praktyki mają uczelnie w d...?
      przecież pracowników w katedrze jest mnóstwo. dochodzą do tego liczni
      doktoranci, nierzadko bardziej zaangazowani w sprawy dydaktyczne od starszych
      pracowników, a prowadzący cwiczenia za darmo 9w ramach swoich studiów).
      Czy naprawde nie mozna nic z tym zrobic??
      Moze petycja??
    • Gość: Grabex Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: 217.96.2.* 02.10.03, 15:54
      Ostatecznymi rozstrzygnieciami wg dziekana Wosia jest wiec dsuniecie od
      kierownictwa katedrą prof. Preussner- Zamorskiej i zastapienie jej
      czlowiekiem, który w opinii studentów i doktorantów jest milion razy bardziej
      laskawszy dla żaków niz w/w kierownik....

• Gość: XXZ Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 16:29
        skonczyłam kilka lat temu prawo na UJ i nie wiem kto teraz
        rządzi zamiast Zamorskiej. napisz
        • Gość: lolo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 02.10.03, 22:34

to właśnie Zamorska jest od niedawna kierownikiem - w miejsce odsuniętego D.
          XXZ sobie chyba tak chciał zażartować.
          • magai Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 03.10.03, 08:00
            Mam nadzieje ze Dziekan zmieni zdanie, albo to byl tylko zart, bo przecierz nie
            o to chodzi zeby kogos odsówac za to oblali studencji bo jak tak dalej pojdzie
            to co roku bedzie inny kierownik katedry :), a sama Pani Profesor jest
            kierownikiem dopiero od roku. Poprsotu nalezy znalesc jakies inne rozwiazanie.
            Moze przeprwadzanie egzaminów w formie ustnej przed komisja, oczywiscie blo by
            to kosztowne ale zminiejszyloby niedomówienia które sa na egzaminach pisemnych.
          • Gość: XXZ Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 09:00
            ja naprawdę nie żartowałem tylko nie miałaem o tym pojęcia.
            ajeżeli chodzi o tego d. to jakoś go nie żałuję jak przypomnę
            sobie egzaminy z zaocznymi przed kilkoma laty
    • Gość: Wojtak Do jego matematycznej wysokości lola IP: *.chello.pl / *.chello.pl 02.10.03, 16:18
      Ty matematyku od siedmiu boleści. Pomyśl dwa razy zanim coś napiszesz. Jeśli
      zaoczni płacą za powtarzanie roku to studiują o rok dłużej, a płacą tyle co
      przedtem + składka za powtarzanie roku. Do tego dochodzą pieniążki od
      dziennych (a co tam że studia mają być bezpłatne). Prościej nie umiem tego
      wyjaśnić.
      Być może katedra cywila jest skłócona z dziekanem, ale sytuacja jest dla
      uczelni korzystna, bo ma zagwarantowany dopływ kasy. I dlatego nie robią nic
      żeby sutyacja się zmieniła. Nawet jeśli kiedyś coś się zmieni to pojawi się
      inny przedmiot, z którym studenci mają problemy.
      Pieniążki, pieniążki, pamiętasz o dziurze budżetowej, która pojawiła się 2
      lata temu i obcięto dotację dla UJ-u? Od razu zwiększyła się ilość osób
      powtarzających rok. Trzeba kojarzyć fakty.
      • Gość: lolo kolejna modyfikacja teorii spiskowej? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 02.10.03, 22:38

Na takie mózgi jak ty nie ma rady.
    • Gość: Hoho Aaaa bo na uj same głąby ida żeby potem gadać... IP: *.kim.pl / *.kim.pl 02.10.03, 19:44
      ..JA TO PO UJOCIE, PROSZE PANSTWA, JESTEM, HA! :)))
    • Gość: pw Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.net.autocom.pl 03.10.03, 10:28
      Tok rozumowania, znacznej części wypowiadajacych sie tutaj tzw.
      niedokończonych prawników, zdaje sie zmierzac do konkluzji, że po zakonczeniu
      afery Rywina, kolejna komisja śledcza powinna byc powołana do zbadania sparwy
      Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ:)albo mówiac inaczej - przychodzi
      Zamorska do Wosia....albo na odwrót? Proszę Panśtwa, zamiast marnowac czas na
      wypisywanie tych głupot, nie majac o niczym zielonego pojęcia, lepiej zabrac
      sie do nauki, zeby chociaz o prawie cywilnym móc sie wypowiadać...
      • Gość: PDP Re: teoria spiskowa IP: 2.5.STABLE* / *.ghnet.pl 03.10.03, 19:49
        Mimo iz w rzeczonym przypadku jestem zwolenniczka teorii spiskowej, Pana/Pani
        wypowiedz bardzo mi sie podoba. Gratuluje iscie prawniczej erudycji (niczym
        Jan Maria z Krakowa:)
        Prawie Dokonczona Prawniczka
    • Gość: Tomasz Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.krakow.pl 03.10.03, 12:33
      Kochani przyszli prawnicy do roboty. Nikt was nie żałuje sami
      wybraliście ten typ studiów. Przyjmują dużo osób żeby było z
      czego wybiwrać i traktują was jak bydło. Do roboty przyszli
      prawnicy. Prawo cywilne przed wami a w perspektywie może jakaś
      posadka klanie prawnicym krakowa. Nie ma co was żałować. Do
      roboty przyszli prawnicy. Każdy kto chce zdać ten egzamin i
      przykłada się do nauki zda go. Jesteście nieukami.
      Chemik
      • Gość: Lola Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.sosnicanet.pl 03.10.03, 15:43
        Chemik zażyj cos lepiej :) Takiego egzaminu jak cywil to Ty nie widziałeś na
        studiach i nie zobaczysz bo na chemie ida tłumoki i odrzutki z innych
        wydziałów, więc nie zabieraj głosu proszę. Breoń Boże nie chciałam Pana
        obrazić, ale nie wypowiadaj się jeśli nie masz pojęcia o temacie.
        • Gość: temi Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.jasna.tarnow.pl 04.10.03, 11:17
          A moze moglby ktos doradzic jakie przedmioty wybrac na II roczku > ...prawa
          rzecz jasna. Bylabym wdzieczna za wszelkie podpowiedzi...
          • Gość: Asmo Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.tarnow.tpnet.pl 06.10.03, 16:11
            Sugeruje:
            - Historia Ustroju Polski (jesli cwiczenia poprowadzi Migda)
            - Ekonomia
            - Kryminologiczna Problematyka Przestepczosci Gospodarczej
            - Kryminalistyka
            - Prawo Miedzynarodowe Publiczne
            - angielski - to juz na liscie rezerwowej.

Podobno wyzej wymienione egzaminy zdaje sie szybko, latwo i bezproblemowo. Od kilku zrodel zbieralem informacje na temat doboru i mi sie pokrywaly te przedmioty, totez najprawdopodobniej je zadeklaruje.

Mankamentem jest fakt, iz zajecia na zaocznych sie dubluja i na dodatek np Historii w ogole nie ma w dniazh zjazdu. Jest to totalne oszolomstwo i glupota, zwazywszy ze mamy identyczne egzaminy jak dzienni - jest to ni mniej ni wiecej jawna niesprawiedliwosc.

A jakie wy - koledzy drodzy z wyzszych lat - przedmioty proponujecie?

Pozdrawiam krajanke.
          • Gość: Lola Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.sosnicanet.pl 07.10.03, 12:57
            Ja proponuje:
            1. prawo międzynarodowe Europy
            2. teorie prawa )łatwo, szybko i przyjemnie)
            3.kryminologie
            4. historię doktryn politycznych i prawnych
            5. powszechną historię prawa
            6. dwójek nie zdawaj bo żmudne i tylko za 2 punkty :(
          • Gość: Adalbert Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.bsipl.com.pl 08.10.03, 18:22
            To jest gówno a nie uniwersytet!!!!!!!!!!!!!
            Zebym musiał czekać na komis ponad miesiąc i być odsyłanym dzień w dzień ze
            jutro bedzie coś wiadomo. To jest chyba jakas paranoja!!!
      • quennie Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ 05.10.03, 17:32

Gość portalu: Tomasz napisał(a):

. Każdy kto chce zdać ten egzamin i
        > przykłada się do nauki zda go. Jesteście nieukami.
        > Chemik

oj, wcale nie....
        sprobuj, zapraszam, zdawac sobie ten egzamin...
        a nieuk to pojecie wzgledne, wiec nie oceniaj jesli nie wiesz o czym mowisz...

• krzych00 http://studenciuj.prv.pl 06.10.03, 19:07
      studenciuj.prv.pl
    • Gość: student Re: Kolejki pod Dziekanatem Wydziału Prawa UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 23:05
      Ja piernicze..dobrze ze nie poszedlem na prawo bo z tego co widze to ten
      kierunek caly to istny horror. Dziwie sie wam ludzie ze znajac opinie o tym
      kirunku zdecydowaliscie sie na niego...

• Gość: siatkarz tak się zarabia na studentach IP: *.blokers.net 14.10.03, 23:12
      To wy ludzie nie wiecie, że tak sie teraz zarabia na studentach?
      Przyjąć jak najwięcej, mimo że brakuje sal, asystentów; wziąc
      pieniądze za rekrutację, a potem uwalić pół roku i posłać na
      warunki. A co! Niech płacą, jeśli tak bardzo chcą nasz dyplom...
      TO SZCZYT BEZCZELNOŚCI!!! Krwiopijcy z tytułami, to ma być nasza
      yntelygencja. Jestem na innej krakowskiej uczelni i mamy ten sam
      problem co roku z jednym przedmiotem. Co roku na warunek leci
      prawie połowa roku, a niektórzy zdają ten przedmiot na VI roku.
      To nie pomyłka! na VI orku! -powinni już zrobić specjalne 6
      letnie studia dla notorycznie powtarzających (czyt.sponsorów
      uczelni). Po wynikach nie masz nawet prawa wglądu do pracy,
      jeśli już bardzo chcesz musisz pisać podanie do dziekana z
      prośbą o jej obejrzenie. Paranoja! Ale to nie koniec. Prowadzący
      przedmiot ma swoje 'uszy', które mu donoszą kto się burzy i
      swoje wie. Ostatnie terminy ustala tak, żeby nie można było
      zdążyć złożyć podania o egzamin komisyjny jeszcze w trakcie
      trwania sesji poprawkowej. I co wtdey? Płacisz znowu, i tak w
      kółko. Piszę to ku przestrodze ludzi, którzy jeszcze nie zdawali
      na studia. Prodziekani i prorektorzy są często bierni, to nawet
      na rękę, trochę kaski wpadnie... Chociaż podobno są też
      uczelnie, które dbają o studentów. Poważnie! Tam się wyrzuca
      takich napuszonych pawiów z tytułami za takie numery.
    • Gość: BTY WYNIKI Z C II 2003 SZCZEGÓŁOWO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 17:54
      26.04.2003 10-oblanych, 4 zdały , 72% w plecy
      16.05 28-o; 15-z; 65%
      3.06 ok. 97 osób na egzaminie- niestety brak szczegółowych danych
      18.06 ok. 374 na egzaminie
      2.09 147-o; 55-z 73% w plecy + nieoficjalny rekord świata woblewaniu należacy
      do HNB z grupy 29 os zdała 1! ale az na 4!
      12.09.2003 192-o; 105-z w plecy 65%

Jeśli ktoś wie jakie były wyniki z terminów czerwcowych to fajnie gdyby je tu
      zamiescił, te które podałem sa pewne bo osobiście lub z moimi znajomymi
      liczyliśmy.

Szukam materiałów do Gih i Finansów chodzi o pyt. z egzaminów, wykłady rzeczy,
      które nie występują w oficjalnym obiegu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka