Gość: borewicz IP: *.autocom.pl 03.08.08, 23:02 mam nadzieje, ze zrobia jakas ladna fontanne, godna miejsca i miasta, ktora by byla wizytowka i jakas ikona miasta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agnes Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.autocom.pl 03.08.08, 23:08 A może by tak zrobić "salon" XXI -wieczny,a nie ciągle robić z miasta antykwariat?Nie ma współczesnej architektury,nie ma współczesnego disign'u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.chello.pl 03.08.08, 23:32 racja - już DOSYĆ tych koszmarów Arkony ! To atylizowanie historyzyjace szpeci miasto !!! Krakowianie i Krakowianki - dlaczego na to pozwalacie ??? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 195.150.11.* 03.08.08, 23:44 Panie km chello! Właśnie bardzo ładne są takie wystylizowane rzeczy! Wolałby pan wielką płytę. Tam naprawdę nic ku.. nie było stylizowane. Wszystko było szczere, taka ku.. czysta sztuka. Jak jaja na krzyżu Nieznalskiej! Chello, chello, idź pan do wygódki. Oczywiście nie wystylizowanej, jak najprostszej, najlepiej, żeby to były proste, jak najprostsze miejsca na ustawienie stóp i dziura. A do dziury luuuuu! Bo to panu najlepiej zapewne idzie. Chello!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i co? Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.multimo.gtsenergis.pl 03.08.08, 23:55 czlowieku, wyjedz po za ten kurnik jakim jest teraz kraków i zobacz chocby berlin, londyn czy barcelone - naprawde, bilety sa za pol darmo. mi rzygac sie juz chce od tych skansonowatych stylizacji, staroci i calego tandetnego kiczu. krakow to nie tylko miejsce dla statecznych starcow lubujacych sie w takich klimatach, ale przede wszstkim dla nas - ludzi mlodych, dynamicznych, chcacych pracowac w cywilizacji, w nowoczesnym otoczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poetka Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.bilgoraj.mm.pl 04.08.08, 19:16 To wyjedź tam gdzie wielka płyta i brak zabytków, jak nie lubisz wyglądu tego miasta. Kraków jest najpiękniejszym miastem Polski, właśnie ze względu na "starocie", jak niektorzy mówią. Oczywiście mam na myśli zarówno pięknie utrzymane zabytki, jak i odpowiednio dostosowaną do nich współczesną architekturę i wystrój tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 195.150.11.* 03.08.08, 23:36 Salon XXI wieczny masz klarnecie w Galerii Krakowskiej. Od zabytków wara, wieśniaku jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loter ogarnij sie smyku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.08.08, 00:50 miarkuj sie troche bo sloma z butow wychodzi. pan przed toba grzecznie powiedzial, co by wolal, a ty z pyskiem na niego - pewnies oderwany swiezo od pluga w giebultowie i raz w roku przyjezdzasz do krakowa obejrzec smoka wawelskiego i wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
aligator.1 Do p. Krzysztofa 04.08.08, 07:54 Panie Krzysztofie. Proszę się tak nie unosić i może bardziej zapanować nad emocjami i słownictwem. Forum to miejsce, w którym każdy może swój pogląd na sprawę wyrazić. Jak zaś chodzi o zabytki, to mamy ich w Krakowie pod dostatkiem (piszę oczywiście o prawdziwych zabytkach, a nie stylizowanych formach). W wielu miastach europejskich łączy się w udany sposób nowoczesne formy z istniejącą dawną architekturą. Jednym się to podoba, innym - nie. Nie zmienia to jednak faktu, że taki mariaż jest możliwy i może wyglądać ciekawie. Nie wszędzie jednak takie rozwiązania najzwyczajniej pasują. Plac Szczepański to wielkie wyzwanie dla architektów i projektantów. Zobaczymy co im z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Salon... IP: 213.180.137.* 04.08.08, 09:33 Widzisz. Salon XXI-wieczny już mamy. Nie pamiętasz? - "ul. Pawia stała się niemal miejskim bulwarem" - cytat jakiegoś tam decydenta. Ławki - metal albo kamień. Ani nie wyglądają dobrze, ani się na nich dobrze nie siedzi. Więc po co one? Na rynku - ławki-grobowce. Oczywiście koniecznie bez oparcia. Bo człowiek XXI wieczny nie ceni sobie wygody. Kosze na śmieci - Po niektórych zostały same słupki. Dlaczego? Bo były marnej jakości. Raczej trzeba brać pod uwagę, że ktoś dla fantazji czasem sobie w małą architekturę przypier... z buta. Cóż - nie jesteśmy tak cywilizowani jakbyśmy sobie tego życzyli. Inna sprawa - czy jest w tych koszach miejsce na rzucenie niedopałka papierosa? Nie - niedopałki gromadzone są na daszku w piramidkę. Podobna historia jak z pierwszymi herbo-koszami na Rynku Głównym po remoncie. Dobrze, że tamte szlag trafił. Kwietniki - betonowe sześciany z metalową siatką odgradzającą. Całość do złudzenia przypomina... duży i oryginalny kosz na śmieci. I ABSOLUTNIE mnie nie dziwi, że w miejsce przetrzebionej tam w środku zieleniny lądują śmieci. Słupki grodzące - takie se. Nie czepiłbym się ich nigdy, no ale jakiś ktoś wymyślił, żeby montować poprzeczki na zakrętkach na gwincie. Efekt - poprzeczki powiązane między sobą DRUTEM! Bo ktoś dla hecy porozkręcał instalację. No i dorzucę w to miejsce jeszcze słupki z ul. Karmelickiej. Walcowate żelastwo z dospawanymi pokrywkami, które w większości odpadły. Każden ów rdzewiejący słupek pełni rolę mini kosza na śmieci. Ich wyglądu nie komentuję - słupek jaki jest każdy widzi. Ja widzę codziennie i codziennie mnie krew zalewa. No ale może się nie znam. > Nie ma współczesnej architektury,nie ma współczesnego disign'u? Nie. U nas tego NIE MA. U nas nowoczesność to metal, aluminium, kamień i kropka. Architektury i designu nie dostrzegłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS Re: Salon... IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 09:38 nie ma w nim niz z XXI wieku wystaw nos poza krakówkowski skansen a zobaczysz jak wygląda XXIw. Bo puki co wzorce czerpiesz z hipermarketów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Re: Salon... IP: 213.180.137.* 04.08.08, 09:48 Ale z tego co zdążyłem zauważyć temat dotyczy Krakowa. Czy ul. Pawia i Karmelicka robione były przez hipermarket? Piszę o krakowskich niedawnych realizacjach, które miały być jak byk XXI-wieczne i nowoczesne. W domyśle (chociaż widzę po tobie, że tu trzeba wszystko kredkami jak dzieciom rysować) uzmysławiam jedynie, że Kraków nie umie. A do tego niepotrzeba wystawiać nos gdziekolwiek. No - może tobie trzeba wścibić nos w słownik ortograficzny. Bo "puki" co nie błysłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Salon... IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 11:21 to tak jakby dziecko które nie umie czytać, nigdy tego czytania nie uczyć... chyba błysnąłeś... wiem wiem, taki z ciebie luzak i szyderca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Re: Salon... IP: 213.180.137.* 04.08.08, 11:36 I cóżeś wniósł do dyskusji? Tam wyżej nieco jest post, w którym rzekłem to i owo. Jak masz coś do dodania - zapraszam. Nie o mnie tu o mowa. Nie trzeba zaśmiecać wątku. No chyba że naskrobiesz coś zabawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocek XXI wiek na Karmelickiej? O czym ty człowieku wyga IP: *.ghnet.pl 04.08.08, 11:46 dujesz? Słupki to powrót do lat 70tych, takie tam wtedy stały a może i wcześniej. A może krzywo ułożona kostka ma przypominać o wieku informacji? Lampy w projekcie też były stylizowane na stare (choć raczej ochydnawe). Karmelicka to typowy przykład marnej próby przywrócenia ulicy dawnego charakteru. A Galeria Krakowska to po prostu tani barak. Jeśli zaś z XXI wiekie kojarzą ci się bloki to gratuluję. Dobrze gość prawi, na początek polecam potzdamer platz w Berlinie. Albo tańczący budynek w Pradze. Niedaleko a można się trochę nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Re: XXI wiek na Karmelickiej? O czym ty człowieku IP: 213.180.137.* 04.08.08, 15:22 > A Galeria Krakowska to po prostu tani barak. Czytałeś w ogóle to co napisałem, czy tylko "rzuciłeś okiem"? Czy ja pisałem o Galerii Krakowskiej? A może uważasz że to ECE odpowiada za wygląd ulicy Pawiej, o której (I TYLKO I WYŁĄCZNIE O NIEJ) pisałem? > Jeśli zaś z XXI wiekie kojarzą ci się bloki to gratuluję. Natomiast ja będę tobie gratulował, jeśli znajdziesz w mojej pisaninie najmniejszą oznakę tego, że mi się tak kojarzy jak napisałeś. > Dobrze gość prawi, na początek polecam potzdamer platz w Berlinie. Albo tańczący budynek w Pradze. A jak już się napatrzę na ten tańczący BUDYNEK to już będę wiedział jak się robi nowoczesne PLACE MIEJSKIE, tak? Litości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 11:28 A może niech nowoczesny design powstaje gdzie indziej- na to miejsca nie brakuje- a miejsca zabytkowe powinny zachować swój styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 15:56 proszę, wskaż w krakowie dobry nowy plac miejski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rjadak dobry nowy plac miejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 10:37 plac bohaterów getta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allan Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.leed.cable.ntl.com 03.08.08, 23:55 Kiedy spojrzalem na wizualizacje infokiosku, zanim przeczytalem artukul i podpisy pod zdjeciami, przestraszylem sie ze chca na Placu Szczepanskim wybudowac stacje benzynowa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee wreszcie Krakow odzyskuje swoje place! IP: *.wolfson.cam.ac.uk 04.08.08, 00:37 jednakze aby plac byl uzyteczny dla Krakowian a nie wylacznie dla turystow miejscami siedzacymi nie powinny byc jedynie stoliki kawiarniane ale na placu powinny takze sie znalezc: 1/. albo w jednym z rogow powinno zostac posadzone drzewo a pod nim ławki (cos jak na placu Marii Magdaleny ale nieco inne by bylo inaczej); 2/. albo fontanna powinna byc tak zaprojektowana by na jej postumencie dalo sie siedziec co do fontanny to wszyscy czekamy na projekt - na pewno bedzie budzil wiele kontrowersji ale idea budowy fontanny jak najbardziej sluszna; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkc Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.ghnet.pl 04.08.08, 00:48 mam tylko nadzieję, że przy tej modernizacji nie zapomną o tym aby był on dostępny dla osób niepełnosprawnych, a nie tak jak Mały Rynek! gdzie podjazd kończy się schodami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 01:46 wydawalo mi sie ,ze secjesja to poczatek wieku XX nie XXI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asadad Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 01:50 inna sprawa ,ze krakow zapracowal sobie na to ,zeby skutecznie odstraszac od nowoczesnej architektury. doszlismy do punkty w ktorym magistrat stworzyl dwa wygodne dla siebie opcje: ch..wa nowoczesna architektura (Galerie Krakowska bije wszystk na glowe) albo rownie ch...wy historyzujacy kicz. gratulujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pollock Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 38.100.42.* 04.08.08, 02:25 Tylko wiesniakom da sie wmowic, ze postmordernistyczna sztuka/architektura jest czyms pieknym i wybitnym. Proponuje wykopac bardzo gleboki dol w Placu Szczepanskim i nazwac go "Czarna Dziura". Na tablicy obok dziury bedzie napisane: "Jezeli nie wskoczysz do dziury jestes rasista, homofobem i antysemita ktory nie docenia wspolczesnej sztuki." Mysle, ze moj projekt bedzie doskonale pasowal do obecnego i przyszlego stanu naszego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 220.248.110.* 04.08.08, 07:48 zariowales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MŁODOPOLAK Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 07:13 NIECH ŻYJE MŁODA POLSKA! www.akant.telvinet.pl/archiwum/wiercioch105.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 195.150.133.* 04.08.08, 08:16 Czy to wszystko nie będzie za bardzo wycudowane? Zwróćcie uwagę na rysunek kosza na śmieci... to nieporozumienie! Poza tym po co kolejna "rzeźba" przedstawiająca dawną zabudowę? Ja wiem, że jest taki trend w Krakowie, ale to, co postawiono przed Pawilonem Wyspiańskiego to koszmarek - czy taka "stylistyka" będzie teraz obowiązywać w naszym mieście? Po co kolejna fontanna? Pewnie też pseudo-secesyjna. Mowa jest też o nowej nawierzchni - mam nadzieję, że przy okazji nie "zniknie" stara, piękna kostka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulfon Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.crowley.pl 04.08.08, 08:17 Jeżeli plac szczepański ma być secesyjny to jaki jest mały rynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koka Plac Szczepański jak pseudo skansen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 08:20 Po raz kolejny okazuje się, że Twierdza Kraków broni się jak może, przed architekturą nowoczesną - DOBRĄ, rzecz jasna. Żyjąc w XXI wieku, cofamy się o 100 lat, bo nikt w magistracie nie potrafi zrozumiec, że stylizacja na ówczesne czasy, jest śmieszna i żenująca, zwłaszcza gdy obserwuje się współgranie i współistnienie małej architektury nowoczesnej w innych (często o wiele starszych) miastach Europy. Czy architekci, którzy proponują takie "salony" nie widzieli innych miast poza Krakowem ? Czy w Wiedniu - najbardziej secesyjnym mieście Europy, w Budapeszcie, w Zagrzebiu i Lublanie także stylizuje się place ? Nie, nigdzie nie używa się kalki sprzed wieku - bo mamy 2008 rok a architekt ma byc projektantem - nie kopistą. Gdyby tak było - od lat, nie powstałaby żadna nowoczesna architektura, ponieważ wszyscy nawiązywaliby do jednego stylu. Wyzwaniem dla architekta jest stworzenie takiej przestrzeni, która będzie umiejętnie wpisywała się w zabytki miasta. Nowoczesnej, na skalę czasów w jakich żyjemy. Strach przed nowoczesną architekturą - tą najlepszej jakości, wynika z nieznajomości tematu, z braku obserwacji i z nieumiejętności wyciągania wniosków z popełnianych błędów. Szkoda Placu, szkoda pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Plac Szczepański jak pseudo skansen IP: 193.200.133.* 04.08.08, 13:16 Jedna uwaga: w Wiedniu, Barcelonie, Pradze etc. NIE MUSZĄ stylizować placów, bo mają oryginały. W Krakowie niestety secesję wymieciono z miejskiej przestrzeni. Do niedawna nie było w mieście ani jednego placu (!) z małą architekturą z belle epoque. Dlatego stylizowanie w pewnym zakresie i wg oryginalnych wzorów (nie jak na Małym Rynku wg współczesnego katalogu pierwszej lepszej firmy) jest wskazane. Natomiast o nowoczesną małą architekturę należy się upominać w nowej przestrzeni miasta - takiej jak Pawia, pl. Dworcowy, plac przed Muzeum Narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franciszek zarobią znajomi królika IP: *.autocom.pl 04.08.08, 08:20 egejn, potem okaże się że połowa ławek sama się rozpada, kosze wyglądają jak szminki, budka info jest jedna i zepsuta. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan Także bym wolał, żeby Twoi znajomi zarobili - 04.08.08, 15:50 Franciszku. Ale tym razem się nie uda (c: Natomiast odnośnie do ławek, to zdaje się te na Plantach jakoś stoją, i do tego (o zgrozo, mimo, że stylizowane) są wygodne. Kosze stoją? Stoją. A latarnie? No też. Może to Twoi znajomi za tym stoją, skoro to takie dobre? DH Odpowiedz Link Zgłoś
wymie_sza Plac Szczepański jak secesyjny salon 04.08.08, 09:04 secesję cenię, choć może istotnie lepiej byłoby, gdyby coś na wskroś nowoczesnego, dobrego wzornictwa nie brakuje, mamy fantastyczne tradycje, a połączenie nowoczesnego z tradycyjnym robi doskonałe wrażenie - vide Berlin czy choćby... Wrocław. ale o ile tu nie będę radykalny, o tyle kiedy czytam, że oświetlenie będzie robić ta sama firma, która oszpeciła kiczowatymi kolorkami Mały Rynek (fontanna), ręce mi opadają... a widziałem kilka dobrych przykładów iluminacji architektury i zachodzę w głowę, dlaczego właśnie ich kolory wyglądają tak rażąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 09:40 dlatego ludzie światli lubują się w modernizmie i neomodernizmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Skończy się jak z małym rynkiem IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 09:42 Secesyjne latarnie, kosze, nawierzchnia no i oczywiście fontanna. Groteskowy kicz, tylko na to stać naszą wioskę... Krainę kelnerów, pokojówek i najniższego szczebla księgowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parking Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 10:46 Zastanawia mnie tylko dlaczego likwiduje się kolejne miejsca parkingowe bez zaproponowania alternatywy? Niekoniecznie parking podziemny w obrębie plant ale na przykład poza nimi. Albo nadziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 11:20 ja ci aż 3 alternatywy zaproponuję: ROWER AUTOBUS TRAMWAJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parking Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 11:28 A może Alternatywy 4? ;-) Różnica między nami jest taka, że ja nic nikomu nie chce na siłę... Chcesz korzystać ze swoich "alternatyw". Wolna droga. Mi też czasem się zdarza. Ale czasem zdarza mi się jechać "blachosmrodem" jak to zapewne ładnie określasz i chce mieć gdzie zaparkować. Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 15:59 nie dmuchaj w twarz tym co tobie nie miłe... nikt Ci nie każe jeździć na SM, a jak już chcesz to się dostosuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parking Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 204.104.55.* 04.08.08, 16:11 Nikt Ci nie każe jeździć drogami, za które płacę. A jak chcesz to wąchaj spaliny. Poza tym. Myłeś to i owo rano? Nawet jeśli Ty myłeś, to większość podróżujących w ulubionej komunikacji miejskiej nie. Wolę ja dmuchać niż żeby mnie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.wlan-114-137.betanet.pl 04.08.08, 17:56 Typowe polactwo, lepiej samemu wykorzystywać, niż... nie wykorzystywać. Również płacę za drogi, również jeżdżę samochodami, czasem komunikacją miejską (właśnie do śródmieścia), czasem rowerem. Jesteś zaściankowy, myślisz że samochód w leasing jest wyznacznikiem twojego statusu? hahahhaha I racz wypowiadać się publicznie w sposób kulturalny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.autocom.pl 05.08.08, 20:55 To ja dodam czwartą: Kup sobie po cenie komercyjnej działeczkę za Plantami i zrób parking. Bedziesz miał gdzie parkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kononowicz Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.autocom.pl 04.08.08, 19:42 bo mamy takich kretynow rzadzacych, ktorzy mysla ze jak latwo zlikwiduja gdzies parking to samochody znikna z powierzchni ziemi, nie zastanawiaja sie ze gdzies one beda musialy znalezc dla siebie miejsce do postoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 11:30 Bardzo dobry pomysł i projekt - oprócz infokiosków, które nie pasują do reszty. Uwielbiam secesję i dobrze, że zostaje ona zaakcentowana w miejscu, z którym się harmonizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 15:59 i gra gitara!!!, secesja to dobry styl dla tego miejsca,oby tylko kiczu nie zrobili(latarnie i kiosk jest ok, kosz i ławka nie bardzo widać że to wsółczesne stylizacje), a na XXIwieczne formy mamy przecież całą resztę krakowa aż do IV obwodnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
greebo2 czy Arkona mogła by przestać czesać kasę z Krakowa 04.08.08, 13:36 Wiem, że to pogrobowiec PKZtów, ale może by się wyniosła ze swoimi ordynarnymi projektami gdzieś za Mińsk (nie Mazowiecki tylko białoruski). Ludzie, toż za produkcję takiego obrzydliwego kosza na odpadki zapłacimy tyle co za 100 normalnych, prostych koszy. Dodatkowo ten nie nadaje się do utrzymania w tym brudnym mieście, i wszystkie urzeźbione świństwa będą po miesiącu oklejone gumą do żucia i obrzygane... Na co w Polsce Akademie Sztuk Pięknych? Toż zrobić ludziom na formach przemysłowych konkurs z nagrodą i wybrać coś normalnego i europejskiego, a nie jakiś syf chiński... Już doprawdy, pozostanie tylko metro, żeby nie oglądać tego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: czy Arkona mogła by przestać czesać kasę z Kr IP: *.devs.futuro.pl 04.08.08, 17:42 idz juz spac, mama wola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.g-net.pl 04.08.08, 17:03 Proszę jeszcze nie zapomnieć o wyburzeniu tej strasznej budowli na lewej ścianie Placu idąc od Plant. Okropność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 22:38 Kolejny dramat! Bogato zdobione latarnie, ławeczki, makiety, kolorowa kostka, światełka i jeszcze latarnia! Przecież ten plac umrze od tych wszystkich ozdóbek! Zagniotą go! A tylko po to to wszystko żeby ktoś mógł kasę zgarnąć! Porażka. Kolejna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: *.crowley.pl 05.08.08, 08:11 A nie można by go tak po prostu wyremontować bez wydziwiania? Był tam parking to był spokój, ale pewnie ktoś wpadł na pomysł ze da się na tym placu zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Re: Plac Szczepański jak secesyjny salon IP: 213.180.137.* 05.08.08, 10:52 Pewnie że się da. Można zalać betonem na gładko, postawić szalet i budkę z kebabem. Bez wydziwiania. No ale oczywiście nie da się, bo ktoś chce na tym placu zarobić. Pewno jakaś grupa trzymająca władzę albo inni cykliści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_q Czy model kościoła też będzie zdewastowany i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 13:52 ... odwrócony przez "nieznanych sprawców" o 180 stopni jak ten na Placu WW. Świętych? Odpowiedz Link Zgłoś