Dodaj do ulubionych

zbędna podmiana

06.10.03, 20:52
Według mnie podmiany w niedziele wiczorem, a właściwie wymiany autobusów na
liniach 105 i 129 są bez sensu! Podczas kiedy na linii 129 jeżdżą puste
Scanie Omni CN94UA, na 105 jeżdżą Jelcze M121M(B) do których pasażerowie się
poprostu nie mieszczą! Taki numer może przejść w wakacje, kiedy jest mniej
ludzi i nie ma studentów, ale teraz w niedziele wieczorem na linii 105 jest
prawdziwy sajgon.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: zbędna podmiana IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 20:54
      Ale przeguby mają chyba dowozić studentów do Czyżyn do akademików wieczorami i
      chyba dlatego je dają. Może niech ktoś inny się jeszcze wypowie na ten temat.

Michał Wojtaszek
      • pavlack Re: zbędna podmiana 06.10.03, 21:00
        Dokładnie o to chodzi.
        Studenci wracający po weekendowych wyjazdach do akadamików muszą się jakoś
        dostać z Dworca do Czyżyn. I już kilka razy wracałem w niedzielne wieczory z
        wycieczek itp. i widziałem na własne oczy, że te kursy są zapchane (biorąc pod
        uwagę jeszcze to, że student z plecakiem zajmuje więcej miejsca :D)
        • yogy zbędna podmiana 06.10.03, 21:08
          Ale kierowanie Jelczy na 105 o tak wczesnej porze (mówię tu np o 19) jest
          kiepskim pomysłem choć tłok utrzymuje się i tak tylko do przystanku Opolska
          Estakada.
          • pavlack Re: zbędna podmiana 06.10.03, 21:12
            Zapewniam Cię, że tłok w 129 jest w niektórych wiezornych kursach taki sam, i
            utrzymuje się do przystanku Okulickiego :)
            • yogy zbędna podmiana 06.10.03, 21:19
              No trudno się dziwić, przecież #129 jest znacznie dłuższe od #105. Tylko żeby
              dostać się z dworca na Okulickiego można jechać #129, #152 i od biedy #502(te
              przystanki są niedaleko:-PP), a żeby dostać się pod estakade na Opolskiej...
              • pavlack Re: zbędna podmiana 06.10.03, 21:43
                Mozna się przesiąść ;-P
                A poza tym przystanki Wileńska i Opolska Estakada są niedaleko ;P, a na
                Wileńską dojeżdża 129. I problem z głowy :D

I jeszcze jedno - większość studentów ma wykupiony miesięczny tylko na 129. i
                oni ani 152, ani 502 nie pojadą.
                • yogy zbędna podmiana 07.10.03, 18:39
                  pavlack napisał:

> A poza tym przystanki Wileńska i Opolska Estakada są niedaleko ;P, a na
                  > Wileńską dojeżdża 129. I problem z głowy

Wcale nie są tak blisko. Niesądz, żeby ludziom chciało się chodzić taki kawał w
                  niedziele wieczorem

>
                  > większość studentów ma wykupiony miesięczny tylko na 129. i
                  > oni ani 152, ani 502 nie pojadą.

Nie możesz powiedzieć, że większość studentów ma karte na 129, bo niby skąd
                  masz to wiedzieć. To jest takie gadanie...
                  • pavlack Re: zbędna podmiana 07.10.03, 19:04
                    yogy napisał:

> pavlack napisał:
                    >
                    > > A poza tym przystanki Wileńska i Opolska Estakada są niedaleko ;P, a na
                    > > Wileńską dojeżdża 129. I problem z głowy
                    >
                    > Wcale nie są tak blisko. Niesądz, żeby ludziom chciało się chodzić taki kawał
                    w
                    >
                    > niedziele wieczorem

Tak samo można zbić twój argument o bliskości Wiślickiej i Okulickiego. A więc
                    502 nam odpada :)

> > większość studentów ma wykupiony miesięczny tylko na 129. i
                    > > oni ani 152, ani 502 nie pojadą.
                    >
                    > Nie możesz powiedzieć, że większość studentów ma karte na 129, bo niby skąd
                    > masz to wiedzieć. To jest takie gadanie...

Ehe... to tak samo mogę stwierdzić, że Ty nie możesz powiedzieć że w 105 jest
                    tłok, bo nie masz dokładnych danych. Takie gadanie :D

A co do karty na 129 - wnioskuję to z tego, że znając sytuację studentów to
                    mają inne wydatki i jeśli nie muszą nigdzie indziej jeździć, to kupują bilet
                    tylko na jedną linię. A że 129 jest linią typowo studencką i dla studentów, to
                    chyba nikomu nie muszę udowadniać. I te Omnie (czy tam inne przeguby, nie muszą
                    być Omnie) są na 129 w niedzielne wieczory potrzebne :D
                    • yogy zbędna podmiana 07.10.03, 20:13
                      Widzisz, swego czasu miałem okazje bardzo często jeździć linią 105 w różnych
                      dniach i o różnych porach. Tłok w krótkim 105 był, jest i będzie, natomiast 129
                      jeszcze nigdy nie widziałem zatłoczonego w niedziele wieczorem. I gdybym ja był
                      studentem i miał do wyboru karte na jedną linie miejską, to wybrałbym 152,
                      ponieważ 129 kończy trase na dworcu, a 152 objeżdża część plant, a co za tym
                      idzie zatrzymuje się w pobliżu wielu placówek UJ. Poza tym nie sądze, żeby
                      studenci w niedziele wieczorem zapieprzali z rynku i okolic (czyt. z imprez) na
                      dworzec, skoro 152 mają na Piłsudzkiego, pod Bagatelą, Lotem i wreszcie Dworcem.
                      A skoro przeguby są tak potrzebne na 129 w niedziele wieczorem, to niech dadzą
                      na 105 Neoplany (kiedyś jeździły na podmianie) tak jak kiedyś.

A tak odnośnie tych kart na 129. Tłok w autobusie widać, a czasem nawet czuć z
                      bliska i z daleka, natomiast to, czy ktoś ma karte na 129, czy nie, to ciężko
                      jest wypatrzeć...
                      • pavlack Re: zbędna podmiana 07.10.03, 20:35
                        yogy napisał:

> Widzisz, swego czasu miałem okazje bardzo często jeździć linią 105 w różnych
                        > dniach i o różnych porach. Tłok w krótkim 105 był, jest i będzie, natomiast
                        > 129 jeszcze nigdy nie widziałem zatłoczonego w niedziele wieczorem.

Widzisz, tak się składa że mam okazję jeździć linią 129 codziennie o różnych
                        porach, także w niedzielne wieczory. I zgodzę się, że w soboty i niedziele
                        krótkie 129 w zupełności wystarcza, wyjątkiem są tylko te niedzielne wieczory :D

I wierzę Ci, że w krótkim 105 może być tłok, ale na pewno dużo gorzej by było,
                        gdyby przeguby jeździły w niedzielne wieczory na 105, a solówki na 129. Wtedy w
                        krótkim 129 na pewno by było gorzej niż obecnie w krótkim 105.

> I gdybym ja był
                        > studentem i miał do wyboru karte na jedną linie miejską, to wybrałbym 152,
                        > ponieważ 129 kończy trase na dworcu, a 152 objeżdża część plant, a co za tym
                        > idzie zatrzymuje się w pobliżu wielu placówek UJ.

Nie ma to jak znajomość tematu o którym się pisze... Akurat 129 jeżdżą głównie
                        studenci Polibudy mieszkający w akademikach Polibudy, których placówki UJ
                        zbytnio nie interesują.

Wiem, bo jeżdżę codziennie 129 do szkoły, 152 też mi się zdarza, i studenci
                        jeżdżą 129 a nie 152.

> Poza tym nie sądze, żeby
                        > studenci w niedziele wieczorem zapieprzali z rynku i okolic (czyt. z imprez)
                        na
                        >
                        > dworzec, skoro 152 mają na Piłsudzkiego, pod Bagatelą, Lotem i wreszcie
                        Dworcem
                        > .

Akurat studenci w niedziele wieczorem to jeśli zapieprzają z imprez to idą na
                        nocny, bo linie dzienne już wtedy nie kursują. Natomiast 129 służy tym, którzy
                        przyjeżdżają pociągiem/PKS-em z gór/wycieczki/wyjazdu do rodziny itp. itd.I oni
                        wychodzą spod peronów Dworca Głównego i zaraz mają 129. I na pewno nie będą
                        zapieprzać do 152.
                        I jeszcze taka ciekawostka - odległość pomiędzy wyjściem z Dworca Głównego
                        (spod globusa) do przystanku 152 wynosi w linii prostej 345 metrów, natomiast
                        między Wileńską a Opolska Estakada 390 metrów. Sprawdzane na planie miasta.
                        Więc jeśli twierdzisz, że student może podejść z dworca do 152, to pasażer 105
                        niech pojedzie 129 i podejdzie z Wileńskiej pod Estakadę.

> A skoro przeguby są tak potrzebne na 129 w niedziele wieczorem, to niech
                        dadzą
                        > na 105 Neoplany (kiedyś jeździły na podmianie) tak jak kiedyś.

Nie mam nic przeciwko :D
                      • Gość: mouset Popieram Yogiego IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 07.10.03, 20:38
                        Do 105 praktycznie od 19 nie można wsiąść!
                        W każdym kursie jest rzeźnia, a jest to jedyny autobus dla Prądnika (cz.
                        zachodnia) i na przesiadkę dla Kuźnicy, podczas gdy 129 ma napełnienie zależne
                        od pociągu ale srednio co drugi jedzie pustawy, i faktycznie ludzie z
                        akademików mają 152, 501 czy 502 którymi moga podjechać
                        • yogy zbędna podmiana 07.10.03, 20:54
                          Uczepiłeś się tej niedzieli i studentów, jak pantograf sieci trakcyjnej, kiedy
                          jedno z drugim nie ma wiele wspólnego. Tych niedzielnych wycieczek które
                          rzekomo korzystają z niedzielnego 129 jest na tyle mało, że 12metrowiec im
                          wystarczy!
                          Jeżeli chodzi o odcinek pomiędzy Wileńską a Opolską Estakadą, to nie należy on
                          do najprzyjemniejszych i ja bym się tam raczej na spacer w niedziele wieczorem
                          nie wybierał, już o spacerze przez nasz wspaniały dworzec nie wspominając...:-)

Trzba by jeszcze dodać, tak jak napisał to mouset - dojazd do akademików to
                          jeszcze 152, 502, 501, a 105 jest jedyną linią wjeżdżąjącą w prądnik czerwony
                          od strony 29 alejki. I tak się składa, że w niedziele wieczorem ludzie masowo
                          wracają na prądnik czerwony:-)
                          • pavlack Re: zbędna podmiana 07.10.03, 20:58
                            To Ty się uczepiłeś niedzieli i ludzi masowo wracających 105! :D

A 12metrowiec nie wystarczy niedzielnym wycieczkom na 129, i proszę się tu ze
                            mną nie kłócić! ;-P

A tak serio - dla mnie EOT bo i tak się nie dogadamy :)
                            • yogy zbędna podmiana 07.10.03, 21:00
                              pavlack napisał:

> To Ty się uczepiłeś niedzieli i ludzi masowo wracających 105!
                              Ja się nie uczepiłem, ja stwierdzam fakt!

> A 12metrowiec nie wystarczy niedzielnym wycieczkom na 129, i proszę się tu ze
                              > mną nie kłócić! ;-P
                              wg mnie wystarczy, ale tylko w niedziele wieczorem:-p

> A tak serio - dla mnie EOT bo i tak się nie dogadamy :)
                              Ja wolę białe koperty...
                              • pavlack Re: zbędna podmiana 07.10.03, 21:05
                                A tam, najlepiej na obie linie wysłać melony, przynajmniej problemu nie będzie,
                                bo i tak do każdego wsiądzie tyle samo ludzi a reszta pójdzie na nogach :D
                      • Gość: Misiek K Re: zbędna podmiana IP: *.chello.pl 07.10.03, 20:41
                        I gdybym ja był
                        >
                        > studentem i miał do wyboru karte na jedną linie miejską, to wybrałbym 152,
                        > ponieważ 129 kończy trase na dworcu, a 152 objeżdża część plant, a co za tym
                        > idzie zatrzymuje się w pobliżu wielu placówek UJ.

ej, sorry Tomek, nie zebym sie czepial,
                        ale ilu studentow mieszkajacych w akademikach (jak sama nazwa wskazuje)
                        Politechniki Krakowskiej studiuje na UJ,
                        ja akurat zadnego nie znam, a bywalem tam na imprezach.
                        wiec jak maja pod brame polibudy 129 to nim jezdza,
                        a z doswiadczenia wiem ze jak jada na impreze to jada (tu racja Twoja) 152 ale
                        na gape ;)
                        a wracaja raczej znacznie po ostatnim kursie 152 tak na marginesie, jesli juz
                        to blizej pierwszego porannego ;D
                        • yogy zbędna podmiana 07.10.03, 20:57
                          Gość portalu: Misiek K napisał(a):

> I gdybym ja był
                          > >
                          > > studentem i miał do wyboru karte na jedną linie miejską, to wybrałbym 152,
                          >
                          > > ponieważ 129 kończy trase na dworcu, a 152 objeżdża część plant, a co za t
                          > ym
                          > > idzie zatrzymuje się w pobliżu wielu placówek UJ.
                          >
                          > ej, sorry Tomek, nie zebym sie czepial,
                          > ale ilu studentow mieszkajacych w akademikach (jak sama nazwa wskazuje)
                          > Politechniki Krakowskiej studiuje na UJ,
                          > ja akurat zadnego nie znam, a bywalem tam na imprezach.
                          > wiec jak maja pod brame polibudy 129 to nim jezdza,
                          > a z doswiadczenia wiem ze jak jada na impreze to jada (tu racja Twoja) 152
                          ale
                          > na gape ;)
                          > a wracaja raczej znacznie po ostatnim kursie 152 tak na marginesie, jesli juz
                          > to blizej pierwszego porannego ;D

wiem, wiem, pokrochmaliły mi się akademiki:-)
                          A tak swoją drogą, to 105 też wozi całą mase studentów Polibudy z Prądnika:-)
                          • yogy 439 07.10.03, 21:09
                            Tak samo rano na 439 powinny jeździć przeguby. Z tego co wiem jeździ tylko
                            jeden chyba 439-10A:-(
                            Zawsze można wystawić Neoplany, bo rano nie ma takiej linii jak 132. Tzn
                            oficjalnie jest, ale składa się z samych podmian;-)
                            • pavlack Re: 439 07.10.03, 21:13
                              Oj tak, tu się zgodzę. 439 powinno jeździć przegubowe i to moim zdaniem także
                              po południu.
                            • Gość: mouset 439 i 132 a neosie IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 07.10.03, 22:00
                              439-10 to CLL z Płaszowa, ale przed nim jedzie ALB 124-11A jako 439

A rano 132 to są 501, 172 itd. a na dodatek można jeszcze wystawić na 132 dwa
                              ikary, ale zaraz! mozna 501-15, który wjeżdża na HTS o 8 dać na 439 na 1 kółko,
                              i na pół kółka 172-13 który zaczyna w Bronowicach ok. 7.45

A jeśli chodzi o przeuguby na 439 to pamietajcie o pomysle zamiany tras 114 i
                              439
                              • pavlack Re: 439 i 132 a neosie 07.10.03, 22:15
                                Gość portalu: mouset napisał(a):

> A jeśli chodzi o przeuguby na 439 to pamietajcie o pomysle zamiany tras 114 i
                                > 439

Mógłbyś go przypomnieć jeszcze raz, razem z proponowaną częstotliwością i
                                taborem? :)
                                • Gość: ADAŚ "114" do Huty, "104" na Prądnik B.Z. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 22:30
                                  Szczegóły opisze raz jeszcze Mouset, ale od razu zaznaczam, że ta propozycja
                                  wymaga dodatkowych pieniędzy, ale moim zdaniem jest naprawdę dobra i
                                  RACJONALNA !!!
                                  "114" KAMPUS UJ - AL. PRZYJAŹNI (przeguby + krótkie)
                                  "104" R.GRUNWALDZKIE - PRĄDNIK B.Z. (krótkie)
                                  "439" do piachu ("428" też of corz)
                                  • pavlack Re: & & #35 34114;" do Huty, & & #35 34104;" na Prądnik B. 08.10.03, 21:50
                                    Jestem za :)
                                    • Gość: mouset Re: & & & #35 35 34114;" do Huty, & & & #35 35 IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 09.10.03, 13:10
                                      jeszcze jak powiesz precz z 428 i co druga 16 otrzymasz legitymację klubową
                                      nr012
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: zbędna podmiana IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 21:14
      Panowie, spokojnie. I tak się nie dogadacie, bo każdy będzie bronił "swojej"
      linii i zresztą się temu nie dziwię.
      Sądzę jednak, że MPK nie wymyśliło sobie tak z sufitu żeby akurat w soboty i w
      niedziele wieczorami tak dla hecy zdejmować wozy ze 105 i dawać na 129. Coś w
      tym jednak musi być, skoro tak jeżdżą i to już chyba od dłuższego czasu.
      129 oprócz akademików PK w Czyżynach obsługuje także Olszę i okolice Dobrego
      Pasterza i mogę się z wami założyć, że każdy mieszkaniec tamtych okolic po
      wyjściu z tunelu na dworcu skieruje się do 129, a nie do oddalonego 152 czy też
      innych autobusów.

Michał Wojtaszek
      • yogy Re: zbędna podmiana 07.10.03, 21:18
        Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

każdy mieszkaniec tamtych okolic po
        > wyjściu z tunelu na dworcu skieruje się do 129, a nie do oddalonego 152 czy
        też innych autobusów.

ich jest niewielu, a Prądnik Czerwony ma tylko jedną sensowną linię - 105. 184
        to duch, a nie linia..., a 152 to zbyt długa wycieczka przez osiedle dla ludzi
        mieszkających w okolicach 29th alei.
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: zbędna podmiana IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 21:23
          Wiem, że 105 to jedyna sensowna linia na Prądniku. Z drugiej strony taka
          podmiana nie wzięła się z sufitu. Widocznie przeguby są bardziej potrzebne na
          129 niż na 105. Zresztą nie wiem, niedługo miasto odda połowę linii
          prywaciarzom i zamiast autobusów wieczorami będą kursować busy.....

Michał Wojtaszek
          • yogy zbędna podmiana 07.10.03, 21:45
            Idąc tym tokiem myślenia można powiedzieć, że GT6+B4 (z punktu widzenia
            pasażera, nie miłośnika) jest wyssane z sufitu, bądź zdjęte z palaca...:-p
          • Gość: Locutus Re: zbędna podmiana IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 07.10.03, 23:04
            > Wiem, że 105 to jedyna sensowna linia na Prądniku. Z drugiej strony taka
            > podmiana nie wzięła się z sufitu. Widocznie przeguby są bardziej potrzebne na
            > 129 niż na 105.

A GT6+B4 są w soboty bardziej potrzebne na #16 niż #4 itede itepe... jeżeli
            starasz mi się wmówić, że ZDiK (czy kto tam w końcu rozdysponowuje ten tabor)
            podejmuje SŁUSZNE decyzje taborowe, to dziękuję bardzo, ale po tym, na co się
            napatrzyłem w wakacje i co widzę na przykład na #194 (gdzie przeguby są również
            niezwykle potrzebne przy zupełnym braku zapotrzebowania na przeguby na takiej
            #439) NIE UWIERZĘ.

> Zresztą nie wiem, niedługo miasto odda połowę linii
            > prywaciarzom i zamiast autobusów wieczorami będą kursować busy.....

Będzie zajebiście

A poza tym ZTCW (chociaż faktycznie nie jeżdżę zbyt często w tamte rejony
            niedzielnym wieczorem, ale parę razy jednak miałem tę niepowtarzalną okazję)
            jest tak jak mówi Mouset - napełnione są kursy #129 zsynchronizowane z
            pociągiem. Pozostałe świecą pustkami. A sytuacja w #105 nie wygląda
            najweselej...

Pozdrawiam.
            LOKI (nadal chory)
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: zbędna podmiana IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 20:20
              Tylko, że dla mnie powód skierowania GT6+B4 na szesnastkę w soboty jest
              sensowny mimo wszystko, chociaż zupełnie mi się to nie podoba. Tak samo, jak
              rozumiem, że nie można ich dać na czwórkę, chociaż bardzo bym chciał. To jest
              walka na argumenty. Ja powiem coś ZA, a przeciwnik rzuci natychmiast coś
              przeciw.

Czepiasz się tych wakacji. Nie było tak źle przecież!

A co do 194 to słyszałem opinię z MPK, że bardzo udała im się ta linia i są
              zadowoleni z napełnienia. Nie wiem, jak teraz, ale przed wakacjami 194 było
              pełne luda podjeżdżając na przystanek na Rondzie Grunwaldzkim w stronę Kampusu.

Poza tym jeszcze jedno. Nauczcie się w końcu, że zapełnienia nie ocenia się po
              jednym lub kilku kursach. Może w końcu zaczniecie ostrożniej stawiać swoje
              hasła. Trzeba wziąść pod uwagę, jakie zapełnienie jest na linii między
              wszystkimi przystankami i na wszystkich kursach, a nie na przykład na
              wybranych. Na prawdę sądzę, że jeżeli ktoś bawi się w takie podmiany w soboty i
              w niedziele wieczorami, to są one potrzebne.

Michał Wojtaszek
              • Gość: mouset Re: zbędna podmiana IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 08.10.03, 21:23
                Zgadza się 194 pięknie się napełnia od Ruczaju do miasta, ale dzięki pocięciu
                128, ludzie muszą się jakoś wydostać, natomiast na odcinku Cracovia - AK II
                zieje pustka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka