ja29t 21.09.08, 15:42 co sądzicie o lokalizacji Kliny? warto tam kupować mieszkania? ceny są stosunkowo niskie.moze wiecie dlaczego? jest jakaś pułapka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fsdfsdf Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? IP: *.devs.futuro.pl 21.09.08, 15:47 witaj, mieszkalem tam roku czasu i jesli szukasz spokoju i ciszy to dobre miejsce, ale dojazd jest tragiczny, jesli chodzi o MPK to jedzie jeden autobus 116 z ronda grunwaldzkiego co 30 minut srednio. Wiec dojazd MPK z klin do centrum to min. 1 godzina. Jesli chodzi o jazde autem to wcale nie jest lepiej bo rano sa korki od ruczaju i na zakopiance. A mieszkania sa tam tanie bo buduja duzo TBS-ow i musza obnizyc ceny poza tym daleko od centrum Odpowiedz Link Zgłoś
ja29t Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? 21.09.08, 15:55 dzieki za powiedz.A jak jest z infrastruktura? Jak na wsi?Sa sklepy, szkoly i przychodnie? I jakie tam towarzystwo mieszka?bardziej starsi na emeryturze ludzie czy mlodzi? Konkretnie chodzi mi o osiedle "Pod Fortem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsdfsdf Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? IP: *.devs.futuro.pl 21.09.08, 16:02 wlasnie miszkalem na os. pod fortem - jesli chodzi o samo osiedle to jest w zasadzie pelna infrastrukura - sa apteki, fryzjerzy, przychodnia, sklepy, pizza, nie ma tylko baru zadnego ;) ludzie raczej mlodzi i spokojni, nie ma jakis zadym czy chuliganstwa, szkoly nie ma zadnej niestety - najblizsza jest gdzies w ok. kobierzynskiej, ale nie mam pewnosci. Jesli chodzi o zabudowe to dominuja nowe bloki i szeregowki, wiec na wieś nie licz;) Ogolnie mi przez rok miszkalo sie tam super, ale jedyna bardzo duza wada jest dojazd jak pisalem wczesniej. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ja29t Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? 21.09.08, 16:05 wyprowadziles sie stamtad ze wzgledu na dojazd? Cos slyszalam o tramwaju na Kliny, ale nie wiem dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
ja29t Krowodrza? 21.09.08, 16:09 bo jeszcze zastanawiam sie nad Bocianim Gniazdem na Krowodrzy. Myslisz ze tam bedzie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.08, 19:48 Tramwaj na Kliny to co najwyżej pojawia się jako abstrakcyjne pomysły na forach komunikacyjnych. Prawda jest taka, że nie ma nic takiego w planach (patrz np. Studium Zagospodarowania Przestrzennego). Co do komunikacji - dojazd do centrum powinna poprawić budowa ulicy Nowoobozowej - jest to prawdopodobnie kwestia kilku najbliższych lat. Połączy ona Zawiłą z Kapelanką. Planowana jest również w tym rejonie (choć zupełnie nie wiadomo kiedy) budowa przystanku kolei aglomeracyjnej - ma się znaleźć w rejonie węzła drogowego w Opatkowicach. Jeżeli natomiast nie chodzi Ci jedynie o dojazd do centrum ale np. również o przemieszczanie się do innych dzielnic - np. do Bronowic znacznie sprawniej jeździ się obwodnicą (obecnie kończą jej remont), do Huty podobnie - budowa obwodnicy wschodniej jest praktycznie zaczęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsdfsdf Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? IP: *.devs.futuro.pl 22.09.08, 09:42 dokladnie, wyprowadzilem sie z klin tylko ze wzgledu na tragiczny dojazd - moja narzeczona jezdzila do pracy ponad 1 h w jedna stronę - w okolice galerii kazimierz, czyli musiala jechac najpierw 116 do ronda grunwaldzkiego - ok. 40 minut, potem tramwajem do ronda grzegorzeckiego, jakies 20-30 minut. A z powrotem jak dojechala do grunwaldzkiego to czasem trzeba byla czekac 30 minut na przystanku bo akurat odjechalo 116. Ja jezdzilem do pracy autem na szczescie na 7.00 wiec jeszcze nie bylo korkow, ale potem zaczalem pracowac od 8:00 i korek zaczynal sie juz na kobierzynskiej w strone tesco, potem korki na kapelance i w centrum i wychodzila godzina jazdy. Jesli chodzi o bocianie gniazdo to przede wszystkim jest to prądnik biały, a nie krowodrza ;) Dojazd na pewno lepszy, ale sasiedztwo duzo gorsze - wkolo masz stare blokowiska, a wiadomo co tam sie nieraz dzieje, dlatego wybor nalezy do ciebie, czy zalezy ci na ciszy i spokoju, czy na szybkim dojezdzie do centrum, kosztem ladnej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew74 Bocianie gniazdo 22.09.08, 10:04 Gość portalu: fsdfsdf napisał(a): > Jesli chodzi o bocianie gniazdo to przede wszystkim jest to prądnik biały, a ni > e > krowodrza ;) Dojazd na pewno lepszy, ale sasiedztwo duzo gorsze - wkolo masz > stare blokowiska, a wiadomo co tam sie nieraz dzieje, dlatego wybor nalezy do > ciebie, czy zalezy ci na ciszy i spokoju, czy na szybkim dojezdzie do centrum, > kosztem ladnej okolicy. Akurat pracuję na Bociana, więc stare blokowiska może i są ale kawałek drogi dalej no chyba że masz na myśli osiedle Mozarta kiedyś ekopark:) Bardziej martwił by mnie bliskość linii PKP (linia do Wawy) oraz planowana rozbudowa drogi w okolicach Siewnej, ale o tym już w temacie Bocianie Gniazdo. Dla mnie to osiedle jest za duże i za ciasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laudyceusz Re: Bocianie gniazdo IP: *.chello.pl 22.09.08, 13:19 na bazie ul. Siewnej ma powstać Trasa Galicyjska o przekroju 2x2. Natomiast ja polecalbym Mistrzejowice i inwestycje Dom-Budu, względnie Budremu przy ul. Bohomolca. Dobre zaplecze handlowo- usługowe, blisko do pętli tramwajowej i przystanku lini autobusowej 182, którą można dojechać do Węzła Mogilskiego a stamtąd tramwajem we wszystkich kierunkach (od października również tunelem w kierunku Dworca Głównego i Politechniki) Odpowiedz Link Zgłoś
ja29t Re: Bocianie gniazdo 22.09.08, 19:15 zgadzam sie.Na Bociana jest bardzo ciasno i malo zieleni.I chyba ta trasa Galicyjska i pociag to niedobry pomysl.Szczegolnie dla dzieci.A masz linka na osiedle przy ul.Bohomolca? Jaka tam jest zabudowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyczesany Re: Bohomolca IP: *.chello.pl 23.09.08, 13:41 link: www.dominium.pl/pl/inwestycje/szczegoly/opis/1177/bohomolca-klatka-iv-ul-bohomolca-jancarza Inwestycja Dom-Budu to 10-piętrowa zabudowa, natomiast blok Budremu ma 4 lub 5 pięter. Moge Ci jeszcze polecić inwestycje "Enklawa Prądnika", developera nie pamietam, też przy ul. Bohomolca, i tam jest 6 pięter. Powoli kończą 2 blok. Odpowiedz Link Zgłoś
chamniak Re: co sądzicie o lokalizacji Kliny? 22.09.08, 23:25 Bloki Dom-Budu to przecież wielkie molochy. Bardziej kameralnie jest po drugiej stronie bohomolca inwestycja wspólnoty-inwest (prawie gotowa). Co prawda dalej do tramwaju, ale blizej do dobrego pasterza. Każda inwestycja ma swoje + i minusy (niestety tych jest więcej). A na Bocianim podobniez nie jest tak ciasno jakby sie mogło wydawac, ale budowa trasy galicyjskiej osobiscie odstraszyła by mnie Odpowiedz Link Zgłoś