Dodaj do ulubionych

Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian

IP: *.2.20.195.pp.com.pl 06.11.08, 20:28
I kto tu biznes robi? Może my mieszkańcy? Ale klapa ludzie na Groblach
umierają a oni se mercedesy. Same cuda kanały się sypią smród nam Majcher wali
do mieszkań a tu mercuy! Do zobaczenia w piekle złodzieje!
Obserwuj wątek
    • Gość: robus* co za głupie dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 20:46
      każdy półgłówek potrafi zaglądnąć na stronę mpk i poczytać sobie o
      wydarzeniach. i właśnie tym bardziej imponuje mi warsztat autora, który jak
      przypuszczam uprawia liche dziennikarstwo, bo nie potrafi nawet zacytować
      stosując powszechne (zakładam) znaki interpunkcyjne, jak też sprawdzić na
      miejscu konkretną sprawę (np. licząc wszystkie autobusy i sprawdzając dajmy na
      to klimatyzację)...
      • Gość: qnick W Krakowie trzeba więcej MAŁYCH autobusów!!! IP: *.iop.krakow.pl 07.11.08, 12:53
        MPK oszczędza na kierowcach a wydaje na autobusy! Mieszkam w Pychowicach. Nie
        dość, że do przystanku jest ok 10 min pieszo, bo MPK nie chce się doprowadzić
        linii do miejsca gdzie mieszka już grubo ponad 1000 rodzin, to autobusy w
        okolicach południa jeżdżą raz na pół godziny - co z tego, że przegubowe i dużo
        ludzi pomieszczą? Jak się człowiek spóźni na jeden autobus to na następny musi
        czekać pół godziny. Zróbcież wreszcie coś dla ludzi!!!!
        • Gość: gesa Re: W Krakowie trzeba więcej MAŁYCH autobusów!!! IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 17:38
          Jakby co nie którzy tu pisacy mieli troche oleju w głowie ti powinni
          wiedziec ze to nie MPK rozdziela tabor , ze to nie MPK ustala
          rozkłady ani nie MPK wyznacza linie. Czasami lepiej nic nie pisać
          niz wypisywać durnoty.
          • Gość: Włodek z Poznania to jest kryptoPR IP: *.icpnet.pl 08.11.08, 00:30
            Nie ma żadnego faktu, który przemawia za sugerowaną przewagą zakupionych
            autobusów nad innymi. A jest to tym bardziej dziwaczne (albo i nie), ze Polska
            jest dużym europejskim producentem autobusów. Prócz sprzedającej na całą Europę
            (Rzym, Ateny, Berlin) polskiej firmy i marki Solaris, w Polsce produkowane są w
            dużych fabykach jeszcze autobusy MAN, Neoplan i Volvo.
        • Gość: mikroos Re: W Krakowie trzeba więcej MAŁYCH autobusów!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 21:41
          Słuchasz sam siebie? Narzekasz, że linia nie dojeżdża w określone miejsce, a zaraz potem, że MPK kupuje autobusy... LOL!
    • Gość: ra Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 21:06
      Jestem zachwycony i niezwykle szczęśliwy, mam tylko jedno pytanie:
      kiedy MPK upora się z systemem informacji w autobusach i tramwajach?
      Obecny stan to kompletna żenada. W większości autobusów nie ma nawet
      tablic z nazwami kolejnych przystanków, a wyświetlane na
      elektronicznej tablicy kolejne przystanki czy zapowiedź głosowa to
      już kompletnie nieosiągalny szczyt luksusu przekraczający horyzonty
      wyobraźni szefostwa MPK. MPK chwali się tylko systemem głosowym i
      wyświetlającym nazwy przystanków w bombardierach jakby to było
      osiągniecie na miarę XXIII wieku a tymczasem w wielu polskich
      miastch jest on na porządku dziennym
      • barnacle.bill.the.sailor Głosowe zapowiedzi przystanków były w wileńskich 07.11.08, 15:57
        trolejbusach jeszcze za czasów radzieckich w latach 80-ych, tak więc Kraków po
        prawie 30 latach dogania radzieckie Wilno...

;)))
        • Gość: rg Re: Głosowe zapowiedzi przystanków były w wileńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 12:20
          Przejedźcie się wy, którzy narzekacie do Katowic i skorzystajcie z komunikacji miejskiej-szybko zmienicie zdanie na temat krakowskiej komunikacji.
    • Gość: anty-k Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:19
      i po co ten ksiądz?!
      • Gość: Zbigniew Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:25
        No właśnie, czemu ten klecha macha pędzlem? Jakieś czary odprawia?
        • Gość: ziom Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.autocom.pl 06.11.08, 21:30
          nie wiedziales ??? pogrzeb tam byl !!!
      • Gość: wojtek Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.chello.pl 06.11.08, 21:41
        Człowieku, lecz się z tej nienawiści, bo ci kiedys na mózg siadzie. O ile już
        nie siadła
        • Gość: asd Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 12:24
          A ty się lecz z głupoty i naiwności.
      • Gość: Czesław obowiązkowa sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:45
        pomachał kropidłem, zainkasował po tysiączku od sztuki i sobie polazł
    • Gość: borewicz a kolorystyka tych autobusow to jest chyba z IP: *.autocom.pl 06.11.08, 21:27
      innego miasta bo od kiedy to krakowskie kolory sa granatowo-
      biale ??? flaga krakoska jest bialo-niebieska
      • Gość: Transportowiec Re: a kolorystyka tych autobusow to jest chyba z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 13:09
        czubek
    • Gość: Grzegorz Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: *.mobile.playmobile.pl 06.11.08, 21:58
      Ostatio zdarzylo mi sie kilka razy jechac autobusem i zauwazylem, ze
      nawet kiedy autobus ma dwa metry do podjechania w korku, kierowca nie
      jest w stanie zahamowac lagodnie, za kazdym razem jest mocne
      szerpniecie. Gdyby moje auto mialo takie hamulce, oddal bym je na
      zlom... moze te Mercedesy maja lepsze.
      • Gość: 'ewovhwicbn s/ Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:06
        To proste. Autobus waży 10 ton. Twój samochód 1 tonę. Kapito?...No
        chyba, że jeździsz do pracy starem...
        • Gość: Grzegorz Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: *.mobile.playmobile.pl 06.11.08, 22:17
          Moj motor wazy 250 kg, rower 12, kazdym z tych pojazdow potrafie
          zahamowac lagodnie i zawsze tak robie, bo nie lubie szarpania, chyba
          ze musze zahamowac awaryjnie. Pociag wazacy 100 ton tez hamuje
          lagodnie. Wiec nie kapito.
          • Gość: kierowiec Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: 195.150.18.* 07.11.08, 09:30
            jak jezdziles kiedys pojazdem ciezarowym to chyba masz pojecie jak
            czule tam sa hamulce chyba ze nie to proponuje wsiasc i sprobowac
            daje stowe ze za pierwszym hamowaniem zeby sobie o kierownice
            wybijesz:D
            • Gość: darek Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 11:11
              Nawet jadac pierwszy raz da sie zrobic lagodne hamowanie. Wystarczy nie opierac
              stopy(dokladnie piety) o podloge samochodu. To samo dotyczy przyspieszania,
              unoszac piete dodac gazu, jest zdecydowanie lepiej.

Tylko ze w normalnym ruchu sie tego nie robi...

ot taka ciekawostka
              • Gość: kierowiec Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: 195.150.18.* 07.11.08, 13:08
                nastepny fahura co sie najezdzil
            • Gość: Grzegorz Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: 151.193.120.* 07.11.08, 14:01
              Panie kierowiec. Samochody ciezarowe to sluza do wozenia ziemniakow, a nie
              pasazerow. Autobusy do tego nie sluza, i jesli maja tak dzialajace hamulce, to
              znaczy, ze sa zle zrobione albo zepsute. BTW: czy kierowcy autobusow z reguly
              tak maja, ze nie widza roznicy miedzy workiem ziemniakow a pasazerem?
              • Gość: kierowiec Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: 195.150.18.* 07.11.08, 14:44
                j.w. przejedz sie ciezarowka volvo za kierownica to sie przekonasz
                jak dzialaja hamulce a roznica jest taka ze autobus ma inna bude i
                troche wiecej elektroniki z reszta jak ci tak zle to chodz sobie na
                piechote albo wlasnym samochodem nikt ci nie kaze jezdzic autobusami
                i chyba zapomniales czasy jak ikarusy jezdzily.
                • Gość: Grzegorz Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: 151.193.120.* 07.11.08, 14:58
                  No dzieki, rzeczywiscie robie tak jak mowisz. W ciagu ostatnich kilku lat wiecej
                  razy jezdzilem autobusami poza granicami kraju niz w Krakowie. Widze, ze
                  nowoczesnosci taboru nie mozna nic zarzucic, w takim Liverpoolu na przyklad
                  krakowianom zazdroszcza :)
                  Czasy ikarusow zapomnialem, bo chcialem zapomniec.
              • Gość: kr Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: *.chello.pl 07.11.08, 15:07
                niestety żadnej różnicy nie ma,chołota,chamstwo.
              • Gość: gesa Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 17:43
                Ziemniaków nie wozą ale wozą takich buraków jak ty co sie na niczy
                nie znają w a wszystkiego się czepiaja.
                • Gość: Grzegorz Re: Krakowskie autobusy maja popsute hamulce IP: 151.193.120.* 07.11.08, 21:12
                  No juz dobrze. Zwracam honor. Nie woza takich burakow jak ja. Tylko kilka razy w
                  ciagu ostatnich 10 lat jechalem autobusem w Krakowie i przyznaje, ze to byl
                  blad. Obiecuje sie poprawic, juz wiecej nie bede. Skoro tak twierdzicie, to musi
                  byc prawda, ze krakowscy kierowcy autobusow to najczulsi i najdelikatniesi
                  misiowie na calym swiecie, a ja sie nie znam.
    • Gość: Hrabia JanCzułyNos Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:03
      Problem polega na tym, że Krakowianie są na bakier z higieną
      osobistą i po 2-3 tygodniach wsztstkie cacy siedzenia w cacy
      mercedesach będą capiły krowim łajnem....
      • Gość: Fabian Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: 77.46.50.* 07.11.08, 14:43
        Powinieneś dodać Polacy a nie mieszkańcy Krakowa. To niestety standard w PL, że
        nasi obywatele rzadko myją się. Ostatnio wracałem z USA i... pierwsze polskie
        zapachy czułem w samolocie Paryż-Warszawa. Nie rozumiem tego, skoro kogoś stać
        na bilet lotniczy to na mydło tym bardziej powinno stać.
        Jednak chyba tu nie chodzi o koszt a przyzwyczajenia, wychowanie. Ten mało
        sympatycznie pachnący gość obok mnie był z grupy lekarzy lecących z jakiegoś
        szkolenia. Ciekawe, czy mu nie przeszkadza jak przychodzą do niego śmierdzący
        pacjenci...
    • Gość: mimi Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:05
      Dla równowagi marudom dodam:
      fajnie, podoba mi się, gdzie te czasy autobusów z przeciekającymi drzwiami,
      smrodem, nie wspominając o monitoringu.

Oby tak dalej.
    • Gość: LZ Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:24
      A Solarisy są złe? Za drogie? Nienowoczesne?
      • Gość: jan akuratny Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: 83.13.74.* 07.11.08, 09:24
        Solarisy są nowoczesne i nawet są w Krakowie, ale produkowane są w
        polsce przez polską firmę. Dlatego lepiej wprowadzić kolejny typ
        autobusu bo będą wycieczki do niemiec (z kasą w euro za delegację)dla
        niektórych.
    • Gość: ar Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.chello.pl 06.11.08, 22:28
      Te Mercedesy wyglądają fajnie, ale próbuję doszukać się logiki w zakupach MPK. Co to za mikroskopijne przetargi, skapywanie po 10 autobusów i to za każdym razem innego producenta? MPK powinno wziąć sobie za swoją podstawową zasadę działania niskokosztowych linii lotniczych - jednolita flota to niższe koszty obsługi.

Nie chcę niczego sugerować, ale czy niepołomicki MAN produkuje autobusy oprócz ciężarówek? Zdaje się, że przeżywa ostatnio pewne trudności (gdzieś czytałem o anulowanych zamówieniach) i może zwolnić część załogi. Moim zdaniem byłoby sensowne gdyby krakowskie podatki wracały na krakowski rynek pracy.
      • Gość: havi Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 23:06
        Niestety MAN produkuje autobusy w niemczech, jedynie nadwozia i wiązki kabli produkowane są w starachowicach, także nijak ten zakup nie wróciłby do krakowa.
        W niepołomicach produkuje się , choć raczej składa tylko ciężarówki, do poziomu ramy z kabiną (bez paki lub innej zabudowy)

Swoją drogą mogli dalej kupować Solarisy, jeden typ taboru -niższee koszty obsługi
        Choć możliwe że Mercedes zaoferował niższą cenę (solarisy U18 też kosztowały ponad "bańkę" za szt.)
        A serwis? można załatwić "zniżki" w ramach wynegocjowanego pakietu zakupowego.
        • Gość: sad Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.chello.pl 07.11.08, 10:03
          Man produkuje autobusy w Starachowicach..
          • Gość: sprostowanie Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.komster.pl 07.11.08, 12:22
            Gość portalu: sad napisał(a):

> Man produkuje autobusy w Starachowicach..

Autobusy miejskie MANa maja rozdzielona produkcje na 2 zaklady: Starachowice (szkielet + wiazki) -> Sady /k Poznania (silnik, szyby, wykonczenie wnetrza). W Niemczech zaprzestano juz produkcji. Oprocz tego autobusy wysokopodlogowe robione sa OIDP w Ankarze.
      • Gość: Byle tak dalej! Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 10:35
        Bywam w wielu miastach, ostatnio Wrocław - tragedia! Szyby takie umazane, że nie
        wie gdzie się jedzie. Zimno brudno i śmierdzi. Brak dokładnej informacji o
        biletach, okazało się, że jadę na ulgowym. Automat do biletów wyglądał jak
        WALLY. Przystanki brudne, pełne palaczy i obklejone ulotkami. Zapomnijcie o
        monitoringu, automatach w środku, TV, przyciskach do drzwi, informacji głosowej
        i pisanej o następnym przystanku. MPK w Krakowie jest najlepsza w Polsce!
        • Gość: gość potralu1 Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.nat.tvk.wroc.pl 08.11.08, 10:46
          Sory ale ty chyba nie wiesz o czym mówisz, jak jest 10st. na dworze
          a szyby otwarte to trudno żeby było ciepło, porządku może ine ma ale
          jak byłem dwa lata temu w krakowie to było gorzej niż w naszych
          ikarach, brak info o biletach no sory w każdym tramwaju i autobusie
          są informacje ak samo jak na automatach do biletów a przystanki nie
          należą do MPK W-w więc sie odczep,monitoring przyciski do drzwi
          zapowiadanie głosowe i pisane jest tylko tobie sie chyba nie chciało
          popatrzeć na wyświetlacze PIXEL-a co do kamer są ale tylko w mercach
          w reszcie mają być około przyszłego roku, automat do biletów był w
          jednym pojeździe ale ze względu na małe zainteresowanie nie są
          montowane, przyciski do drzwi chyba jesteś daltonistą że tego nie
          widzisz może i są na żółto ale sam "guziczek" jest na czerwono/szaro
          i na prawie każdej rurce, tv po co tv? to jest autobus a nie jakieś
          kino objazdowe wystarczy ze są reklamy na wyświetlaczach, a co do
          info pisanej do nast. przystanku to jest decha koralikami a w
          mercach LCD z koralikami, info głosowe też jest wewnętrzne i
          zewnętrzne(to ostatnie tylko merce) tylko nie zawsze włączone czy ja
          wiem... mpk kraków nie jest najlepsze w polsce są lepsze ale gdyby
          to mpk było najlepsze to by nie kupowało 30 letnich tramwajów z
          wiednia. widać że jesteś dzieckiem neo bo nie wiesz co piszesz a
          teraz najlepsza odpowiedź pewnie wogóle nie jechałeś porządnym
          autobusem tylko tym przeznaczonym do kasacji gdize nie ma tego
          wszystkiego. takim jak ty za pisanie bzdet powinni dawać dożywocie
        • Gość: wrocoaw Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 17:50
          Spie...j
    • burakpl4 Krakowianie pojadą do pracy mercedesami 07.11.08, 00:28
      autobusy na złom wystawić, a komunikacją niech zajmie się pan Wolny
      Rynek (ten wujek balcerowicza).
      • Gość: wilq Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 01:22
        boże czemu wy zawsze musicie narzekać. Jedźcie sobie do innych polskich miast i
        popatrzcie co oni tam mają. Nie jestem jakimś specjalnym fanem MPK, ale na
        prawdę widać że idą w dobrym kierunku. Po prostu za bardzo się rozpuściliście.
        Miesiąc jazdy ikarusem, albo jakimś starym jelczem prawdopodobnie pozwoliłby wam
        dostrzec, jak zmieniły się warunki komunikacji zbiorowej w krakowie w ostatnich
        latach.
        • Gość: miś autobusy XXIw, czarownik z kropidłem średniowiecze IP: *.chello.pl 07.11.08, 07:47
          skoro podano cenę autobusów, to chciałbym również wiedzieć ile z
          naszych podatków poszło na ich pokropek ?
          W tramwaju mówią ,że MPK ma swojego kapelana, który ma stałą pensję,
          ciekaw jestem czy to prawda ?

• jasiuniu Re: autobusy XXIw, czarownik z kropidłem średniow 07.11.08, 12:37
            Przecież to nie twoje ani moje pieniądze, tylko pieniądze MPK. Firma dostaje
            określoną stawkę za kilometr przejechanej trasy i może ją wydać jak chce, nawet
            na kampanię reklamową, a ty i ja nie możemy mieć nic do tego. Owszem kasa
            pochodzi z budżetu miasta, ale nie jest to żadne dofinansowanie, ale środki
            najnormalniej w świecie zarobione przez MPK. Ponadto MPK, podobnie jak każda
            inna firma i osoba prywatna, musi potem spłacać olbrzymie kredyty na zakupywane
            autobusy, a pasażerowie i tak je wkrótce zniszczą...
            • Gość: fred Re: autobusy XXIw, czarownik z kropidłem średniow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 15:15
              dostaje określone pieniądze z budżetu miasta a to są moje pieniądze!!
      • Gość: prs Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.mas.airbites.pl 07.11.08, 13:39
        Twój nick mówi sam za siebie. :p
      • Gość: gosc Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: 217.147.104.* 07.11.08, 17:52
        Ksywka odpowiednia, zupelnie nie na temat, ale mimo to odpowiem.
        Sz.P, burakpl4 woli od pana Wolnego Rynku (nawiasem mowiac baaardzo
        dalece spokrewnionego z p. Balcerowiczem), pana Deficyta
        Budzetowego. A ja np. odwrotnie.
    • Gość: czarek a Jelcz zabkrutował IP: *.autocom.pl 07.11.08, 08:08
      fajnie jest nabijać kabzę Niemcom.
      • Gość: kr Re: a Jelcz zabkrutował IP: *.chello.pl 07.11.08, 19:36
        i dobrze że bankrutowal,przynajmniej nie bedzie wiecej zlomu robil.
    • bartoo Krakowianie pojadą do pracy mercedesami 07.11.08, 08:20
      Solarisy już nie dają rady? Może są droższe od Mercedesów? CBA powinno
      zainteresować się tym zakupem...
      • Gość: jan akuratny Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: 83.13.74.* 07.11.08, 09:28
        Coś w tym jest bo niemcy kupują nasze Solarisy.
        Są też w Krakowie i to nie mało, nawiasem mówiąc były montowane w MPK.
        • Gość: ja Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.chello.pl 07.11.08, 10:06
          jakbyscie lajkoniki troche uzywali mozgu to byscie wiedzieli ze jest cos takiego
          jak PZP i przetargi i wygrywa ten co daje nizsza cene. Jakby kupili drozsze to
          byscie pisali ze skandal rozdaja publiczne pieniadze, idzcie na kielbaske z
          grila na rynek.
          • Gość: viki Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.autocom.pl 07.11.08, 10:13
            oj głupiś, głupiś lajkoniku

przetarg przetargiem a promowanie polskiego przemysłu?
            To w Niemczech niemcy beda mieli pracę, zarobek, zapłacą podatki.
            My radośni że jeździmy mercami dajemy upaść Jelczowi i zabieramy zysk Solarisowi.

Fajnie, fajnie jak potem bogatych niemców stać jeździć na zagraniczne wycieczki
            a Polak wypoczywa głównie na działce.
            • swoboda_t Jest jeszcze Solbus 07.11.08, 12:51
              Poza Solarisami, które dobrze sprzedają się w całej Europie, jeżdżą
              gdzieś w "arabach" i Kanadzie, są jeszcze Solbusy. Rozumiem, że
              przetarg rządzi się swoimi prawami, ale jednak szkoda, że padło na
              merole. W GOP nowe autobusy to wyłącznie Solarisy i Many Lion's
              City, a więc produkowane w Polsce.
              • mokumek Re: Jest jeszcze Solbus 07.11.08, 14:16
                > W GOP nowe autobusy to wyłącznie Solarisy i Many Lion's
                > City, a więc produkowane w Polsce.

5 Mercedesów dla PKM Katowice - www.pkm.katowice.pl/docs/www_wynik.doc

A tak szczerze mówiąc - zakupy nowych autobusów w GOP w porównaniu z ilością
                "nowych" używanych autobusów sprowadzonych zza granicy są dosyć nikłe. Więc nie
                mędrkuj proszę, bo jak widać opowiadasz banialuki.
                • Gość: swoboda_t Re: Jest jeszcze Solbus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:42
                  A faktycznie, linia na lotnisko jest wyposażona w Citaro. Ale to
                  afaik jedyna i to całe 5 sztuk. Poza nimi nie widziałem nowych
                  autobusów innych niż Solarisy i Many. Używany to nie nowy, więc o co
                  ta piana?? W PKM Katowice poza nieśmiertelnymi Ikarusami dominują
                  Jelcze i Many, do tego 12 Solarisów. Używek jest 5 - sprowadzone w
                  tym roku Neoplany. U pozostałych przewoźników, w sumie w GOP jest
                  ich ponad trzydziestu, wygląda to z grubsza podobnie - nowe autobusy
                  są krajowe.
                  • mokumek Re: Jest jeszcze Solbus 08.11.08, 07:38
                    Gość portalu: swoboda_t napisał(a):

W PKM Katowice poza nieśmiertelnymi Ikarusami dominują
                    > Jelcze i Many, do tego 12 Solarisów. Używek jest 5 - sprowadzone w
                    > tym roku Neoplany. U pozostałych przewoźników, w sumie w GOP jest
                    > ich ponad trzydziestu, wygląda to z grubsza podobnie - nowe autobusy
                    > są krajowe.

Zapomniałeś o około 20-tu używanych MAN'ach z Oslo czy Dusseldorfu.

Masz rację, nowe autobusy zakupowane przez przedsiębiorstwa świadczące przewozy
                    miejskie w ramach KZK to w większości autobusy wyprodukowane/zmontowane w
                    Polsce. Tylko zauważ, jaki procent nowych autobusów to pojazdy fabrycznie nowe,
                    a ile z nich to 10-15 latki sprowadzone z krajów UE. Ile przedsiębiorstw
                    komunikacji miejskiej na Śląsku/Zagłębiu nie posiada co najmniej
                    kilku-kilkunastu "używek". Więcej - ilu przewoźników bazuje tylko i wyłącznie na
                    taborze zakupowanym jako używany?

Dla osób mniej siedzących w temacie polecam lekturę
                    www.wpk.katowice.pl/index.php?catid=12&blogid=4 oraz
                    tabor.wpk.katowice.pl/
        • Gość: Ma-ryja Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.08, 12:59
          "Coś w tym jest bo niemcy kupują nasze Solarisy."

Tak, to logiczne. Niemcy wiedza, co dobre i dlatego kupuja Solarisy. Pojedzcie
          do Berlina, Lipska, Drezna, Bochum. Oni wiedza, ze jest to najnowsza technologia
          i umieja ja docenic, niezaleznie skad ona pochodzi. Polacy zawsze marzyli o
          przejazdzkach mercedesem i dlatego kupili do Krakowa 10 Mercedesow, a wlasciwie
          EvoBusow, produkowanych w Turcji. Czyzby Turcy juz raz nie spiep..li jakiegos
          przetargu w Krakowie przed laty, gdzie musieli sie wycofac? Co nam to mowi?
          A branza autobusowa jest taka, ze Solaris sie nie wyrabia z produkcja, a
          mercedes musi smarowac, aby jechac i to ciezko. Chodza sluchy, ze 8 - 10% od
          kwoty przetargu "sie nalezy". Tez bym chciala takie przetargi rozstrzygac, mnie
          by wystarczylo nawet 5 sztuk. Nie wiem tylko, czy bym sie zdobyla na tyle
          niegospodarnosci, aby kupowac nowa marke i podwyzszac koszty przegladow i
          serwisu w mojej firmie. Ale jaka tam moja firma? - miejska, nie moja!!
          • Gość: gesa Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 17:55
            "Polacy zawsze marzyli o
            przejazdzkach mercedesem i dlatego kupili do Krakowa 10 Mercedesow,
            a wlasciwie

Polacy zawsze marzyli o
            przejazdzkach mercedesem i dlatego kupili do Krakowa 10 Mercedesow,
            a wlasciwie
            EvoBusow, produkowanych w Turcji.

Ale się uśmiałem, takiego debilizmu dawno nie czytałem. EVOBUS jest
            firmą zajmujaca się dystrybucją i serwisem autobusów MERCEDES I
            SETRA. To nie jest zadna marka autobusu! :-))). A po za tym w Turcji
            produkuje sie Conecto a nie Citaro które przyszły do Krakowa. Na
            drugi raz polecam troche pogrzebac w sieci a nie zeby robić z
            siebie totalnego imbecyla.

• Gość: mechanik Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.ghnet.pl 08.11.08, 15:41
            bzdury piszecie, że te Mercedesy będą zwiększać koszty napraw bo to nowa marka w
            krakowskim taborze. Jakbyście mieli chociaż blade pojęcie na temat na który się
            wypowiadacie to byście wiedzieli, że mercedesy są produkowane na tych samych
            podzespołach co Jelcze, których w Krakowie już jeździ bardzo dużo.

Poza tym przetarg był zorganizowany pod zajezdnię Wola Duchacka (tam parkują
            Jelcze) Solaris nawet jakby się zesrał to by przetargu nie wygrał, bo wymiary
            jego pojazdów nie współgrają z wymiarami hali (vide wjeżdżając do garażu
            obcierałby sobie dach)

• Gość: zdegustowany Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.chello.pl 07.11.08, 10:17
      taaa... a o linii 184 ktoś z "góry" pamięta? czy dalej będziemy jeździć "wypasionymi bublami" ???
      Ciekawe co z ogrzewaniem w tym roku? będzie, nie będzie, będzie, nie będzie....
      • Gość: solar Kiedy w końcu nowe tramwaje, anie złomy z Wiednia IP: *.slp.vectranet.pl 07.11.08, 12:10
        i innych europejskich miast sciagaja. Jak narazie Krakow ma jedne z
        najlepszych autobusów w tym kraju, naprawd eteraz czas juz pomyslec
        o rewolucji w tramwajach i skonczyc ze sciaganiem smieci z zachodu.
        • Gość: WG Re: Kiedy w końcu nowe tramwaje, anie złomy z Wie IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 13:29
          a tych 50 Bombardierów oczywiście nie zauważyłeś?
          • Gość: solar Ale widze także niekończacy potok złomu z Wiednia IP: *.slp.vectranet.pl 07.11.08, 13:57
            Kiedy to się w koncu skonczy. Teraz powinni zainwestowac w tramwaje
            bo to wola opomste do nieba...Bombardiery sa cool, ale jest ich
            tylko 50... a złomu zachodniego jest kolo 100
            • Gość: kamrat Re: Ale widze także niekończacy potok złomu z Wi IP: 213.134.185.* 08.11.08, 00:50
              Dzięki temu złomowi wziętemu prawie darmo - miasto stać było na 50 nowych
              bombardierów. Inne miasta poszły drogą "ładujemy kasę w remonty istniejących
              tramwajów made in PRL w polskich zakładach" zamiast brać tanio "złom" z zachodu
              i w efekcie dziś nie mają nawet połowy tyle nowoczesnych tramwajów co Kraków...
    • Gość: com Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.polskieradio.pl 07.11.08, 10:32
      Szkoda tylko ze nawet super-mega-nowoczesne wozy nie nauczą kultury
      i punktualności tych buców co zarządzają i prowadzą wozy w MPK -
      kraków...Szkoda gadać...
    • Gość: CWS To chore nie kupować polskich autobusów IP: 212.38.200.* 07.11.08, 11:46
      To chore nie kupować polskich autobusów - dlaczego wolimy dać
      zarobić obcym..?
    • Gość: kg Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.uml.lodz.pl 07.11.08, 11:58
      w Łodzi jeżdzi 50 sztuk takich autobusów. I wałek wam Krakowianie.
      • Gość: WG Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 13:28
        ot, kultura łódzka...można by powiedzieć, gdybym nie znał wielu porządnych
        Łodzian...
    • bart1728 tureckie gó...ane mercedesy... 07.11.08, 11:59
      żal...
      • Gość: gesa Re: tureckie gó...ane mercedesy... IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 17:57
        Sam jesteś tureckie g.... , w TUrcji produkuje się Conecto a nie
        Citaro.
    • Gość: daro wszystko co kupia to albo Made in Germany IP: *.devs.futuro.pl 07.11.08, 12:07
      albo Made in China itd itp. Ino Made in Poland jakos malo, a pozniej sie wszyscy dziwia dlaczego czamu w kraju jest jak jest :/
    • Gość: lza Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: *.spray.net.pl 07.11.08, 12:09
      Cieszymy się, że systematycznie udaje się nam unowocześniać tabor.
      Za sukces można uznać fakt, że już od roku krakowianie nie muszą
      męczyć się w przestarzałych ikarusach, które już od roku podziwiać
      można tylko jako zabytek - podkreśla Gancarczyk.

Poprawcie to ostatnie zdanie. ... w przestarzałych ikarusach, które
      teraz można podziwiać tylko jako zabytek.
    • igrekoski Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? 07.11.08, 12:42
      Polskie firmy przegrywają. Dlaczego? Ze względu na kontrakt? Na serwis?
      Wszystko musi być zachodnie? Solarisy są tańsze i mają podobne wyposażenie. W
      Łodzi w w Warszawie jeździ takich parę i ja jako pasażer nie widzę różnicy
      między Solarisem a Mercedesem.
      • Gość: Transportowiec Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 13:08
        proponuje abys sprawdzil ile solarisów jeździe w Krakowie duzo wiecej niz pare
      • Gość: xyz Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: 195.150.61.* 07.11.08, 13:40
        W Krakowie jeździ takich parędziesiąt. Solarisów.
      • Gość: Nomyzs114 Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: 149.156.67.* 07.11.08, 15:21
        W Krakowie jeździ między 50- 70 Soliarisów Urbino 12 i 18- czyli krótki i
        długie. Jako pasażer również nie wiedze różnucy, ale zastanawia mnie dlaczego
        mając już flotę Solarisów kupują 10 autobusów innej marki?Do tych nowych Solków
        na pewno zostali wyszkoleni mechanicy, etc. więc warto mieć 80 Sol niż 70 sol i
        10 merców, 4 Renaluty, 2 Volvo, 6 Scani.... wiecie o co mi chodzi?:)
        • Gość: sebeq Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: *.wip.pl 07.11.08, 16:25
          jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
          ktoś, kto robił przetarg albo jest ignorantem albo dostał dolę...
      • Gość: x Ponad 100 Solarisow jezdzi nawet w Berlinie!!! IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 07.11.08, 16:38
        Ponad 100 Solarisow jezdzi nawet w Berlinie!!!

Chcialbym wiedziec jak odbyl sie "przetarg" na te Merce.
        W Krakowie od jakiegos czasu wszystko smierdzi!
      • Gość: libra6 Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 18:37
        Jak można nie zauważyć ogromnej przecież różnicy - solarisy przegubowe mają 12 m
        długości a te mercedesy 18 m.
        • Gość: whow Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: *.chello.pl 07.11.08, 21:06
          Solarisy 12m nie są przegubowe. Podobnie jak 9m. Przegubowe mają 18m
          tak jak mercedesy, volvo, man, scania, ....
          • Gość: Arturo Re: Tak. A w Polsce produkcji autobusów nie ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 08:26
            Gość portalu: whow napisał(a):

> Solarisy 12m nie są przegubowe. Podobnie jak 9m. Przegubowe mają
            18m
            > tak jak mercedesy, volvo, man, scania, ....

Solarisy 18 są przegubowe znawco....
      • Gość: dobrzan najwyzszy odsetek ?? IP: *.icpnet.pl 08.11.08, 10:36
        etam, skoro Krakow woli merce to niech je sobie kupuje ;) Solaris w
        dbrej kondycji jest, eksportuje mnostwo pojazdow za granice (berlin,
        grecja, łotwa) wiec krakowem przejmowac sie nie musi ;)
        szkoda tylko ze w artykule podaja bledna informacje o "najwyzszym
        odsetku autobusow niskopodlogowych" ;/ w Poznaniu odsetek ten wynosi
        prawie 100%, na wszystkich liniac jezdza autobusy niskopodlogowe, a
        wysokopodlogowe wyjezdzaja na trase tylko w sytuacji awaryjnej ;)
    • Gość: kuba Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: *.ghnet.pl 07.11.08, 12:42
      pamietam jaka radosc byla po kupnie Solarisow - te autobusy skladane byly (oczywiscie nie od podstaw) przez... MPK :) Ze taniej, ze praca dla ludzi itp. itd. A tu siup - pare meroli...
      Po co? Jaki sens ma kupowanie co chwile innego taboru???

Poza tym ze ktos odpowiednia wziatke zaliczyl zapewne...
    • Gość: xyz Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: 144.36.130.* 07.11.08, 13:58
      A w Pradze (czeskiej) sie jezdzi Porsche (tramwaje) - ok - Skoda z
      designem Porsche ;) )
      • Gość: Swiss Re: Krakowianie pojadą do pracy mercedesami IP: 195.248.91.* 07.11.08, 14:50
        wy to jednak macie ciagle kompleksy...na zachodzie nikt nie dyskituje jakie
        autobusy sie kupi...na szescie w moim miescie jedzy merce i man...jechalem
        kiedys typ cudem made in poland solaris w düsseldorfie...niewygodne, glosne i
        Beznadziejne hamulce...jedynie tanie to badziewie dlatego kupili go niemcy..
        pozdrowienia z helvetii
    • Gość: Kofoga Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian IP: 195.150.133.* 07.11.08, 14:49
      W tym roku MPK S.A. w Krakowie kupiło 50 autobusów:
      35 autobusów marki Solaris (12-metrowych), 10 Mercedesów
      przegubowych (18-metrowych) i 5 krótkich 8,5 metrowych autobusów
      marki Polskie Autobusy. Czyli nie tak źle dla firm polskich.
    • ninsei Re: Nowoczesne mercedesy będą wozić krakowian 07.11.08, 15:12
      A nie lepiej sprawdzic, czy autobusy takich rozmiarow jak tych 10 Mercedesow
      robi Solaris? Sa ROZNE autobusy wymagane w miescie, roznej dlugosci na rozne
      trasy. Nawet jezeli Solaris robi takie jak Mercedesy, to moze sa drozsze, i
      dlatego tych 10 bedzie Mercedesow, a pozostale Solarisa. Wielka afera, a
      wystarczy pomyslec i sprawdzic, ze MPK kupilo ok. 50 autobusow w tym roku,
      roznych firm, w tym najwiecej polskiego Solarisa, ale o innych rozmiarach, nize
      Mercedesy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka