Gość: Krakus IP: *.chello.pl 11.01.09, 23:23 No ale i tak w następnych wyborach zagłosujecie na Jacka Majchrowskiego prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.09, 23:25 autor rozpisał się o winadach - a zapomniał dodać że 5 nowych wind juz działa i nie trzeba robić takich kombinacji, a poza tym pod peronami za dwa lata ma powstać nowy dworzeć - ja myśle że wcale nie jest w krk az tak tragicznie - zapraszam do Katowic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOR Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 00:32 fakt u nas jest naprawde super :D, oto Katowice... tobrze.blox.pl/resource/schodyruchome.jpg miasta.gazeta.pl/katowice/51,35019,4216992.html?i=0 miasta.gazeta.pl/katowice/51,35019,4216992.html?i=3 miasta.gazeta.pl/katowice/51,35019,4216992.html?i=4 miasta.gazeta.pl/katowice/51,35019,4216992.html?i=7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ufo Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: 195.150.133.* 12.01.09, 08:11 Dworzec w Katowicach był swego czasu architektoniczną wizytówką. Słyszałem o pomyśle wyburzenia go, co byłoby szczytem głupowy i ogromną stratą dla polskiej architektury. Należy wywalić koszmarne budy wypełniające halę dworca, a całość odnowić i katowicki dworzec znów zalśni dawnym blaskiem. Jeśli słowo "dworzec" kojarzyć z budynkiem, to w Krakowie nie mamy się czego wstydzić, jeśli z infrastrukturą kolejową i okołokolejową... to niestety, autor atykułu ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowaniec Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.chello.pl 12.01.09, 08:21 Pan jak się domyślam reprezentuje interesy Dworca PKP bo nie pasażerów.Dlaczego np z tunelu prowadzącego od strony tzw.Dworca wschodniego do galerii nie zainstalowano ruchomych schodów czy jak kto woli eskalatorów prowadzących z i na perony.Windy niech zostaną dla osób starszych bojących się ruchomych schodów. Do windy nie zmieści się wiele osób tym bardziej z bagażami(najwyżej 1 lub 2).Ponadto dojścia i same tunele są obskurne a przecież przeważnie tu zaczyna się pobyt wielu osób w Krakowie i od razu taki widok. Jest mi wstyd jako rodowitemu Krakusowi z ponad 60 letnim życiorysem za cały ten zespół dworcowo-galeryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka2003 Re: W labiryncie krakowskiego dworca 12.01.09, 09:49 Ten w kcach jest brudny, ale architektura tam a w krk to niebo a ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Diagnoza jest i co dalej? IP: *.autocom.pl 11.01.09, 23:30 No pięknie. Opisaliście stan faktyczny. Wszystko to racja. Ale co dalej? Są jakieś propozycje naprawy istniejącego stanu rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz cala prawda niestety... taki burdel jak tam jest IP: *.autocom.pl 11.01.09, 23:32 to nie widzialem do tej pory, moze sie to zmieni po zrobieniu wreszcie dworca w podziemiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.kolornet.pl 11.01.09, 23:50 Do tej smutnej wyliczanki, jeszcze nalezy dorzucic brak parkingu. Przy dworcu PKS to juz katasrofa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 00:01 parking przy dworcu pks bedzie budowany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 12:01 Gość portalu: adi napisał(a): > parking przy dworcu pks bedzie budowany:) Czy możesz określić w którym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vapor a na kogo mielismy glosowac? IP: 213.134.187.* 12.01.09, 00:16 Na tego drugiego z PIS, o wyglądzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asr Re: a na kogo mielismy glosowac? IP: *.chello.pl 12.01.09, 18:59 no tak faktycznie, bo decydujący jest wygląd... gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helios W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 00:21 Jak zwykle gazeta się nie popisała. Powiem tak, w której Galerii są ochroniarze pilnujący wejśc i przejmujący się tym kto wchodzi i wychodzi. Dalej osobie bardzo fajnie sie pisało w ciepłym pokoiku, niech sie zamieni z tymi ochroniarzami i postoi 8 h dziennie w tunelu. Osobiście jestem zbulwersowany tym co czasami sie tu wypisuje, może czas zacząc działac, a nie pisac o byle czym jak sie nie ma o czym. Wejścia i wyjścia są monitorowane całodobowo i to jest dobre. Osobiscie mam wielu znajomych w całej Polsce i jeszcze nikt się nigdy nie zgubił na dworcu. pozdrawiam redakcje i życze ciekawszych i bardziej " prawdziwych " artykułów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 06:50 > Osobiscie mam wielu znajomych w całej Polsce i jeszcze nikt się > nigdy nie zgubił na dworcu. Mam pytanie, czy ktoś z nich próbował się "przebić" przez galerię z dużym bagażem? W okresie szczytu zakupowego i promocji? Czy ktoś z nich próbował z takim bagażem jechać na wąskich schodach ruchomych? Do tego umiejscowienie schodów - tak, abyś musiał (poza jednym wejściem) obejść schody dookoła, aby móc zjechać na dół - a nuż coś kupisz. Dalej, obejść np fontanne. I dopiero wtedy widzisz tunel na dworzec. Wiesz - w galerii wszystko jest przyporządkowane celowi komercyjnemu - zakupom. A miała spełniać rolę tkanki łączącej dworzec RDA, PKP, Szybki tunel. Tymczasem brak jasnych potoków ludzkich (szerokie korytarze, szersze schody ruchome umieszczone na wprost wyjść, brak jasnych oznaczeń. Brak typowego "placu dworcowego" w rejonie galerii. Miał być taki holl w miejscu, gdzie obecnie jest wejście do Saturna. Ale był zniknął. Na planach jest - podczas budowy został zabudowany budkami, inaczej umieszczonymi schodami. I co jest?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 15:13 No cóż, jak we władzach same qrwy i sqsyny, to nic dziwnego, że NOWY dworzec wygląda jak burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wittiw Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: 195.117.48.* 12.01.09, 08:53 >Dalej osobie bardzo fajnie sie pisało w ciepłym pokoiku, niech sie >zamieni z tymi ochroniarzami i postoi 8 h dziennie w tunelu. >Osobiście jestem zbulwersowany tym co czasami sie tu wypisuje, może >czas zacząc działac, a nie pisac o byle czym jak sie nie ma o czym. Każdy ma inną pracę, więc nie ma co wymagać od dziennikarzy (tym bardziej początkujących, jacy tworzą tą gazetę), że będą politykami, strażnikami miejskimi czy architektami. Jakie to oczywiste. >Osobiscie mam wielu znajomych w całej Polsce i jeszcze nikt się >nigdy nie zgubił na dworcu. >pozdrawiam redakcje i życze ciekawszych i bardziej " prawdziwych " >artykułów:) Trudno się zgubić na dworcu takich rozmiarów, ale i tak chaos jest zadziwiający. Lepiej zapytaj znajomych czy jak się pojawili pierwszy raz w tym kompleksie nie czuli się zagubieni i czy od razu wiedzieli, którędy podążać. Mnie szokuje wyjście na plac - właściwie nie wiadomo czy to przejście dla pracowników czy jakiś skrót. Niesamowity jest też przystanek mpk przy dworcu - kiedy by się tam nie pojawić wita przyjazny zapach uryny. Nie rozumiem dlaczego służby sprzątające nie zadbają o właściwy zapach tego miejsca. Genialna wizytówka miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 10:32 Z Twoich znajomych, to może nie. Nie jestem z Krakowa. Ostatnio zaczęłam przyjeżdżać na studia w weekendy i na początku nie raz się zgubiłam wchodząc do nie tego, co chciałam tunelu, spiesząc się do wyjścia na miasto. Jeszcze czasem wyjdę nie tym, co chcę tunelem, lądując w Galerii i zapominam,żeby wyjść z niej na miasto, muszę wjechać schodami o 1 poziom wyżej. A wychodząc z "50" też się ląduje na Galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 12:11 Gość portalu: b napisał(a): Jeszcze czasem wyjdę nie tym, co chcę tunelem, > lądując w Galerii i zapominam,żeby wyjść z niej na miasto< Pewnie, jak wokół tyle sklepów, zwłaszcza, gdy jest jeszcze jakaś promocja wcale sie nie dziwię!Rozumiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 15:09 No i właśnie o to chodzi, żeby wszystkie drogi prowadziły do, przepraszam za wyrażenie, galerii. Świnie z magistratu wzięły właśnie za to za to grube miliony od "inwestorów" i dotrzymały słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOR W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 00:22 Na Majchra zagłosuje bo patrząc na lata wstecz to w Krakowie się nic nie działo(poza budową mostów). Za stan dworca prezydent nie odpowiada tylko PKP, a tam same problemy i cięzkie głowy, więc czego się spodziewać?? Perony ostatnio chyba sprzątano na wizytę papieża...Widny działają-zjeżdża się z peronu do obesranego tunelu, w tych starych jak mówił pan z PKP zardzewiały konstrukcje w wyniku oddawania moczu wewnątrz i zostały wyłączone-program Penetratorzy TVP Kraków. Co do nazwy "Magda" -to kobieta z PKP która przekazała fundusze na remont tamtego przejscia-myślałem że bazar zniknie, ale jak się myliłem...Zastanawiam się gdzie zamierzają budować parking dla RDA i w jakim celu skoro zaparkowanie tam będzie kosztowało pewnie 10 lub 20 zł za godzine? w GK przynajmniej 1sza godzina jest gratis! W temacie podziemnego dworca jego budowa trwa chyba od 2000 roku(a raczej stoi w miejscu) jeśli uda się go otworzyć to będzie się dało dotrzeć do tunelu nr2 z kasami-myślę że jak PKP padnie i przejmie ją DB (czego bym pragnął) to uzyskamy nowy dworzec, lub wkońcu ktoś pomyśli jak ma to wszystko wyglądać...albo konstrukcja peronów nie wytrzyma dachu z parkingiem i wszytko się zawali a dworzec będzie w Płaszowie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.chello.pl 12.01.09, 01:05 A Majcher co zrobił? Miała być hala sportowa i nie ma, miało być centrum kongresowe i nie ma, miał być tramwaj na ruczaj i nie tylko nie ma, ale i nie będzie! Obiecywał szybki tramwaj do nowej huty, ale kasy już na to nie dał. Co prawda otworzył tunel pod dworcem i rondo mogilskie, ale z 3 letnim opóźnieniem i zapłacił 2 razy więcej niż powinien. Szybki tramwaj miał jechac 30 minut a jedzie 50 minut. Bora Komorowskiego remontował rok temu i już się robią koleiny. Przepędził google z Krakowa, nie pozwala na dokończenie szkieletora, a jego najlepszy dyrektor Jan Tajster siedzi za kratkami i ma postawione 44 zarzuty o korupcję, molestowanie seksulane, kradzież itp. Pozatym wszystkie pomysły na inwestycje na Majchrowski odgapił od poprzednich prezydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR NIE zagłosuje na Majchrowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 20:50 masz całkowita rację. Podwyższenie szkieletora jest do zrobienia natychmiast,ale Prezydent uważa że to nie jego sprawa. Nie interesuje Go że Kraków jest pośmiewiskiem w PL. 30 lat to za mało? ile można budować taki niski wieżowiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: NIE zagłosuje na Majchrowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 21:27 Prezydent uważa że to nie jego sprawa. Nie interesuje Go że Kraków jest > pośmiewiskiem w PL.< To juz mocna przesada. Jeżdżę dużo po Polsce i raczej wszędzie Kraków cieszy sie szacunkiem. Nie spotkałem zbyt wielu krytycznych opini. A swoją drogą czy wy myslicie, że jakiś inny prezydent coś wiele zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: 77.236.0.* 12.01.09, 22:15 Jako ktoś, kto się dość dobrze orientuje w tych sprawach (a nie jakieś argumenty wyssane z palca) czuję się obowiązany odpisać na Twój tekst. Hala sportowa, tu masz rację, aczkolwiek jeśli chodzi o mnie to nie jest priorytetowa inwestycja, ważniejsza jest komunikacja. Centrum Kongresowe, wybacz ale to jest dość młody pomysł i ciężko, aby już była zrobiona. Co do szybkiego tramwaju, to jedzie 45 min, aczkolwiek będzie jechał 30 min po uruchomieniu systemu Siemens'a (tu mam dużo obaw) oraz jak MPK zniesie durne ograniczenie do 30 km/h (konstrukcyjnie 60 na prostych i 40 na zakrętach). Za szkieletora jest odpowiedzialny konserwator zabytków. Co do tramwaju na Ruczaj, to miał być budowany w 2009 i będzie za kasę MPK (z dofinasowaniem), aczkolwiek przez idiotyczny pomysł obcięcia wydatków na komunikację przez d'obyrna ( i w PO taci i**ci :/ ), inwestycja jest poważnie zagrożona, na szczęście do tego obcięcia wydatków nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seven w wielu miastach jest duzo gorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 01:12 fakt, ze u nas wyglada to dosc slabo i szkoda, ze nikt o tym wczensiej pomyslal, ale w wielu miastach jest jeszcze gorzej, przyklady od reki - praga, budapeszt, oslo. w dwoch pierwszych dworce kolejowy/autobusowy sa od siebie dosc oddalone i latwo mozna sie zgubic, a w oslo przejscie miedzy dworcami przypomina to z krakowa, jest rownie absurdalnie skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowaniec Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: *.chello.pl 12.01.09, 08:25 Tylko dlaczego my mamy powielać niedoskonałości ? Odpowiedz Link Zgłoś
seven Re: w wielu miastach jest duzo gorzej 12.01.09, 12:54 oczywiście, że nie powinniśmy tego robić, zresztą zgadzam się generalnie z tym, że na dworcu jest bałagan i wiele rzeczy zaprojektowano bez sensu, tylko że ja pisałem w odniesieniu do pierwszego akapitu artykułu, gdzie przywołuje się, jak zwykle, tą mityczną zagranicę, gdzie wszystko jest pięknie i funkcjonalnie. otóż nie jest i chociaż nie jest to powód do dumy, Kraków nie wybija się bardzo in minus w porównaniu z wieloma innymi miastami Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ET Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: *.eranet.pl 12.01.09, 08:45 W Pradze remontują teraz kompleksowo dworzec kolejowy i już teraz wygląda zupełnie inaczej. A bezpośrednio z niego można dojechać na dworzec autobusowy metrem. Więc jednak myślę, że Kraków wciąż musi pracować, by dorównać do Pragi. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka2003 Re: w wielu miastach jest duzo gorzej 12.01.09, 09:53 Ale Krakow do Pragi przyrownywac to chyba nieporozumienie :)... Byles wogole w Pradze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ET Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: *.eranet.pl 13.01.09, 17:29 mieszkałem tam pół roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t brak logiki IP: *.sa.gov.pl 12.01.09, 10:33 lol, kolego twierdzisz, że lepiej jest gdy z dworca kolejowego do autobusowego można dojechać metrem niż gdy znajdują się one w jednym miejscu? Pełny szacun. Takie są skutki braku logiki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomznh Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:33 Co do Budapesztu... to który dworzec masz na myśli bo w Budapeszcie są 4... i czemu porównujesz skalę miasta dwu milionowego do ledwie siedmiotysięcznego? Budapeszt akurat dworce ma bardzo dobrze skomunikowane metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: 217.98.20.* 12.01.09, 18:42 > czemu porównujesz skalę miasta dwu milionowego do ledwie siedmiotysięcznego? Nie wiemo jakim mieście myślisz, ale chyba nie o Krakowie, bo ten ma akurat przeszło 750 tysięcy oficjalnych mieszkańców (+ ogromna rzesze przyjezdnych nie branych pod uwagę w statystykach), a nie 7 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomznh Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: 193.142.210.* 12.01.09, 21:22 No tak.. pomyliłem się w pisaniu, chodziło o siedemset tysięcy ;) A z tym 750... to bym tak nie przesadzał, zresztą to liczba już wzięta pod uwagę ze studentami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: w wielu miastach jest duzo gorzej IP: 77.236.0.* 12.01.09, 22:07 Teraz, jak się podaje liczbę ludności miasta to się podaje wielkość całej aglomeracji ( np NY to nie 8 a 20 mln ), więc w przypadku Krk jest to 1 300 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Wspaniała Galeria 12.01.09, 04:26 A pamiętacie jak ta wspaniała Galeria miała nas wprowadzić do Europy i upiększyć zapyziały Kraków? A wyszło trochę inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Re: Wspaniała Galeria IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 06:43 A widziałeś projekt tamtej galerii? :( A właściwie nowego miasta Tishmana? Niestety, nasz burdel urzędniczy, go po latach starań odstraszył i odsprzedał teren "hipermarketowccom" z galerią. Tamten projekt owszem - miał galerie, ale między nibi szerokie pasaże, hole i czytelną (nawet dla analfabety) strukturę. I wygląd miasta. A nie wygląd bunkra KRU - Krakowskiego Rejonu Umocnionego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leccinum Pamiętajmy prezydenta G. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 14:37 Nie zapomnijmy komu zawdzięczamy przepędzenie z Krakowa Tischmanna. Prezydentowi G., którego wyczynów jakoś tu nikt nie chce pamiętać. To on też zafundował nam też wydłużenie remontu ronda Mogilskiego i znaczny wzrost kosztów w stosunku do oferty, która wygrała pierwszy przetarg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ufo Re: Wspaniała Galeria IP: 195.150.133.* 12.01.09, 08:14 Tak się zastanawiam... co rusz słyszymy o wyburzaniu jakiś budynków. Jak jest szansa na zrównanie z ziemią Galerii Dworcowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Wspaniała Galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 15:15 Musimy wziąć sprawę w swoje ręce i sami ją wysadzić w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: Wspaniała Galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 17:32 Nie trzeba. Już zaczęła się sama sypać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.budimex.com.pl 12.01.09, 08:20 normalka w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 W labiryncie krakowskiego dworca 12.01.09, 08:48 Fakt. Jestem "starym Krakusem", znam jego historie i topografię, jest jego miłosnikiem i wielbicielem ale... Ale w "okolice i na dworzec" jeszcze sie nie wybrałem - na zwiedzanie. Bo sie boję, że zagubię się jak zając w lesie. Jeśli ktos mnie pyta o wskazanie drogi na dworce ( ? ) czy perony odpowiadam, że nie jestem stąd ( z Krakowa ). Totalny bajzel informacyjny. Najgorsze jest to, że (zdaje mi się ) nie ma jednej instytucji odpowiadającej za "politykę dworcową" w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.ksknet.pl 12.01.09, 08:55 krakowskie narzekanie,panie dziejku...... mysle ze jest lepiej niz bylo a bedzie jeszcze lepiej.pamietam niejedno,zdarzalo mi sie pijac piwo nad ranem w restauracji dworcowej w towarzystwie piotra skrzyneckiego..... odnosze wrazenie ze,swiadomie lub nie,zblizamy sie do modelu japonskiego - tam dworce z reguly umieszczone sa wewnatrz centrow handlowych,na perony trzeba isc dlugimi pasazami handlowymi i uslugowymi.zdarza sie ze wejscie na peron wielopoziomowej kolei jest po prostu na 3-cim pietrze domu towarowego i oczywiscie trzeba przejsc przez cale pietro handlowe.wielkie firmy handlowe sa czesto wlascicielami lini kolejowych.po pierwszym szoku dla czlowieka zachodu znajduje to bardzo pozytywnie - po wyjsciu z kolejki mozna natychmiast zalatwic wiele zakupow i uslug.miejsc parkingowych i tak nie ma,podobnie jak we wszystkich centrach wielkich miast. uwielbiam stare,galicyjskie stacyjki kolejowe ale nie mozemy wiecznie zyc w skansenie.a krakow nie od razu zbudowano.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waciak Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.ericsson.net 12.01.09, 13:48 Gość portalu: matt napisał(a): > krakowskie narzekanie,panie dziejku...... > mysle ze jest lepiej niz bylo a bedzie jeszcze lepiej.pamietam niejedno,zdarzal > o mi sie pijac piwo nad ranem w restauracji dworcowej w towarzystwie piotra skr > zyneckiego..... ... Uwazasz, ze jesli Kowalski chce pojechac z Krakowa do dajmy na to Pcimia, to trzeba Kowalskiego przegnac przez pincet sklepow zanim wsiadzie do pociagu?? Nie sadze ze to dobry pomysl. Kowalski i tak pojdzie na zakupy do Biedronki albo Lidla bo go na Galerie nie stac, a jesli go nawet stac ( jak Wisniewskiego ) to sie wk... na takie chamskie wciskanie wystaw przed nos i nie kupi nic w zasr.. galerii. Reasumujac, sklepy sa do robienia zakupow, koleje do podrozowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.ksknet.pl 12.01.09, 14:34 nadal uwazam ze to niezly pomysl - gdy bede jechal do pcimia/autobusem/,lub do klaja/pociagiem/,w galerii zaopatrze sie w roznosci na miejscu niedostepne,prezenty etc.gdy bede stamtad wracal,z radoscia zakupie w galerii to,czego mi tam najbardziej brakowalo.. lokalizacja centrow handlowych w miejscach duzego przeplywu potencjalnych klientow jest sprawdzonym p[omyslem biznesowym..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacerpwicz Nie ma sie co dziwić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 10:21 Nie ma sie co dziwić dworcowi wystarczy popatrzec na wszystkie nowe inwestycje w Krakowie, rondka, mosty , zjazdy. Sprubójcie kogoś zawieść na dworzec RDA nie da sie! Z tramwaju też kawał świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Nie ma sie co dziwić IP: *.chello.pl 12.01.09, 10:38 No ale spod prywatnej uczelni prezydenta czyli KSW na RDA jedzie chyba z 5 lini autobusowych...a teraz jeszcze tam szybki tramwaj budują, kosztem remontu torów do nowej huty i tramwaju na ruczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Nie ma sie co dziwić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 12:22 Gość portalu: spacerpwicz napisał(a): Sprubójcie kogoś > zawieść na dworzec RDA nie da sie! Z tramwaju też kawał świata Wszystko zgoda TYLKO ; S-P-R-Ó-B-U-J-C-I-E SPRÓBUJCIE. Odpowiedz Link Zgłoś
jednokolanko W labiryncie krakowskiego dworca 12.01.09, 10:32 Fakt, chaos i brak oznakowania przygniata. Nie chciałabym się w Krakowie znaleźć, nie znając polskiego:/ Dziwne w ogóle, że jacyś turyście jeszcze tu są... Wybierać stres zamiast relaksu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.chello.pl 12.01.09, 11:29 Alternatyw było dużo Lassota, Szczypiński, Terlecki i jeszcze kilku innych kandydatów. Ja z czystym sumieniem mówię, że w następnych wyborach zagłosuje na każdego byle by nie na Majchrowskiego, nawet jak by do 2 tury przeszedł Jarek Kaczyński i Majchrowski to kaczor ma mój głos. Byle by się pozbyć tej gnidy z naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Galeria-najważniejszy punkt na mapie miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 11:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 11:41 Autor nieco przesadził z błądzeniem po dworcu.Nawet przyjezdni po raz pierwszy do Krakowa nie mają trudności poruszania się po tym ,,Labiryncie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t racja! IP: *.sa.gov.pl 12.01.09, 12:11 Kolega uratował moją wiarę w ludzką inteligencję, jako pierwszy chyba z komentujacych zauważył zdawałoby się oczywistą rzecz, że naprawdę nie sposób się pogubić na dworcu. Żeby pogubić się w tym "labiryncie" trzeba być albo mocno wstawionym albo być po prostu kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODA ELEKTRODA Re: racja! IP: 77.236.0.* 12.01.09, 12:24 mam nadzieje że ty nie jesteś teraz wstawiony albo że nie jesteś kretynem, napisz proszę coś o ułatwieniach na dworcu bądź w Galerii typu czytelne i widoczne strzałki, tablice, plany sytucyjne, piktogramy z wizerunkiem pociągu czy autobusu, widziałeś tam coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: racja! IP: *.sa.gov.pl 12.01.09, 12:57 plany sytuacyjne ? idziesz przez plac pzred Galerią od strony centrum. Masz 2 drogi do dworca -pzrez galerię lub pzrez budynek PKP. Wybierasz pierwszą - idziesz prosto bo inaczej się nie da - masz zakręt w prawo - możesz tam skręcić i trafisz, idziesz dalej - kończy ci się galeria i masz zakręt w prawo -skręcasz tam i trafiasz gdzie chcesz. Idziesz przez budynk PKP - przechodzisz na jego drugą stronę, idziesz prosto, a potem wchodzisz do tunelu, który po bokach ma perony, a u wylotu dworzec pks. Jeśli nie jesteś totalnym idiotą nie masz najmniejszych szans się zgubić bo każda droga cię doprowadzi do dworca pks lub na perony. Oznaczenia są, a to, że nie ma ich co pół metra to nie jest powód, żeby rozkręcać zaraz halo jaki to jest wielki labirynt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: racja! IP: *.autocom.pl 12.01.09, 14:59 A widzisz panie mądralo, najwygodniejsza i najkrótsza droga na dworzec to żadna z tych, które przedstawiłeś. Tyle, że ECE zrobiło dużo, bardzo dużo, by ją skutecznie zamaskować i unieprzyjemnić. Podobnie jak zrobiło wiele, by nie funkcjonował poprawnie ZAPROJEKTOWANY W STUDIUM KCK ciąg dworzec kolejowy (nowy)-Ogrodowa-Droga Królewska. I nikt ich z tego nie rozliczył. Natomiast droga przez stary budynek dworca wkrótce przestanie funkcjonować - bo PKP budynku zamierza się pozbyć. Droga przez galerię jest natomiast zamknięta bodaj między 23-8. Czyli we wczesnoporannym szczycie przez bunkierek nie przejdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leccinum A w Kopenhadze na dworcu byliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 14:41 Ciemno, ciasno, pełno bud z lodami i trudno znaleźć wyjście "do miasta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cady zgadzam się IP: *.tktelekom.pl 12.01.09, 14:03 Autor przesadza. Prawdopodobnie jest osobą nie mającą za grosz zmysłu orientacji i z domu bez gps'a nie wychodzi. A takim to nawet mapa nie pomoże. Są ważniejsze problemy w tym mieście, czep się panie redaktorku czegoś poważniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:02 a probowaliscie z walizka, plecakiem i psem? wtedy sie dopiero dzieje. ja tak trafilam, a nigdzie po drodze zadnego zakazu wprowadzania psow. bylam juz ponad polowe drogi do wyjscia gdy zmuszono mnie do powrotu do dworca i blakania sie by znalezc droge. Pies na smyczy, w kagancu, wszystko zgodnie z prawem, a ja zmeczona i sfrustrowana. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.bj.uj.edu.pl 12.01.09, 13:32 Tak,jest do de...trudny do oroentacji,klopotliwy itd... ale za to Galeryja...czyja? dla kogo? Dworzec to dworzec i teren kolo dworca powinien...ktos specjalnie zapomnial,co to jest-"dworzec". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: violkafiolka W labiryncie krakowskiego dworca IP: 138.40.65.* 12.01.09, 13:47 Witam, w nieba spadl mi wasz artykul. Po mojej ostatniej wizycie w domu (Krakowie) chcialam wam opisac swoje przezycia na dworcu w krakowie. Mialam to "nieszczescie" ze musialam na lotnisko w Balicach dojechac pociagiem. Wysiadlam z szybkiego trawaju na nowiutkim przystanku Dworzec glowny tunel i musze przyznac bylam pod wrazeniem - do czasu. Jako rodowita Krakuska nigdy nie czulam sie tak zagubiona we wlasnym miescie- Przede wszystkim nie wiedzialam gdzie isc - zero informacji o tym gdzie trzeba sie udac do pociagu ktory jedzie na lotnisko, tylko jakies obskurne tunele i strome schody; ja z ciezka waliza i mala iloscia czasu nie mialam ochoty biegac po schodach w poszukiwani informacji. Nagle mnie olsnilo, znajomy kiedys powiedzial ze pociag do Balic odjezdza z peronu 1 i tym samym uratowal mnie i nie spoznilam sie na pociag. Szczerze wspolczuje wszystkim podrozujacym, zwlaszcza obcokrajowcom, bo nie dosc ze informacja jest bardzo znikoma to jest tylko w jezyku polskim. Bardzo frustrujace jest to, ze tak miedzynarodowe miasto za jakie uwaza sie Krakow moze pozwolic sobie na taka zenade. Bylo mi strasznie wstyd za swoje wlasne miasto i niech Bog ma w swojej opiece wszystkich turystow w Krakowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 15:11 I dlatego niedługo Kraków przestanie być "międzynarodowym" miastem. Wszystko, co buduje się tutaj w ostatnich latach, jest nie tylko szkaradne, ale utrudnia życie mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.ghnet.pl 12.01.09, 16:41 Jako starego krakowianina boli mnie to, jaki dworzec stworzono dla Krakowian i dla turystow. Calosc lacznie z tzw dworcem autobusowym i calym systemem ulic z totalna dezorganizacja ruchu jest skandalem i kuriozum na skale co najmniej europejska. Nie trzeba jezdzic po swiecie, aby widziec jak na dloni bezsensownosc calego projektu, chyba, ze decydenci chcieli celowo wprowadzic zamet i utrudniac zycie ludziom. A moze to jakis specyficzny rodzaj "krakowskiej" choroby, bo terminal lotniczy takze jest kuriozalny i niepodobny w swej funkcji, pracy personelu i traktowania pasazera do zadnego znanego mi terminala w Europie, Ameryce i Azji. Czy znajda sie sily, ktore przerwa zla passe Krakowa i potrafia nie tylko zadbac o wygodniejsze zycie mieszkancow, ale takze o prestiz jakby nie bylo kulturalnej stolicy (jeszcze?) Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomznh W labiryncie krakowskiego dworca IP: 193.142.210.* 12.01.09, 18:32 Większym chamstwem i nieudolnością jest to, że gazecie wyciekła lista mailingowa. To ten "profesjonalizm". Chrzanię to, likwiduję konto na gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol Jakie krakusy taki Kraków IP: *.93.classcom.pl 12.01.09, 18:50 Tylko krakusy lubią sr... do własnego gniazda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucylla W labiryncie krakowskiego dworca IP: *.blast.pl 12.01.09, 19:01 winda dla niepełnosprawnych jest tylko przy peronie 2.Jesteś na wózku nie jedź pociągami ruszającymi z innych peronów. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś