Gość: klecha IP: *.chello.pl 12.01.09, 22:50 tyle odzyskali nieruchomości ze nie połakomią się teraz na jakieś marne ochłapy w kopercie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jegomosc Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.dsl5.guernsey.net 12.01.09, 23:16 "Można na nich znaleźć nie tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale także, gdzie można kupić tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; taki zestaw kosztuje od 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami albo zamówić przez internet)." No i to tez jest problem. Dlaczego kolęda musi się wiązać z jakimkolwiek wydatkiem? Pamiętam, że jak chodził ksiądz po kolędzie to zawsze nosił ze sobą potrzebny sprzęt i nikt nie musiał wydawać żadnych pieniędzy. Jedyna to ta koperta. Ja zawsze powtarzałem mamie, żeby nie dawała. Już lepiej żeby mi dała albo coś mi kupiła potrzebnego. To zawsze słyszałem, że przecież tak nie można bo inni też na pewno dają i co sobie ksiądz pomyśli... Zwykłe okradanie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 23:30 "Można na nich znaleźć nie tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale także, gdzie można kupić tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; taki zestaw kosztuje od 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami albo zamówić przez internet)." A PO JAKIEGO..... MI TAKI ZESTAW ??? - SPECJALNIE DLA KSIĘDZA MAM KUPOWAĆ ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:06 tak, specjalnie na tę uroczystość. podobnie jak na pogrzeb, kiedy dostaniesz nowiutką trumnę/urnę. nie musisz przyjmować księdza. ale jeśli chcesz przyjmować to przyjmij też wiążące się z tym zasady. jak mnie wkurzają tacy ludzie... PS. jestem ateistką jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel w końcu głos rozsądku.. IP: *.chello.pl 13.01.09, 10:08 ..coraz mniej ludzi się tym cechuje, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Mój proboszcz też się denerwuje, IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.09, 11:52 jak dostanie kopertę, bo nigdy nie wie co jest w środku i musi zaraz po wyjściu z mieszkania zaglądać, aby mu się nie pomyliło kto ile dał. Dlatego apeluje aby nie dawać kopert ale kasę bezpośrednio do ręki - wtedy nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd mala mi IP: 213.185.212.* 13.01.09, 12:20 jestes ateistka??? Czyzby? Zasady moga [i w tym przypadku sa] byc kuriozalne. To, ze ksiadz chodzi po koledzie nie znaczy, ze ma zbierac pieniadze. To wlasnie pieniadze sa glownym celem obecnej koledy. Wiesz co stanie sie z koleda jezeli zabroni sie ksiedzom zbierania pieniedzy? Ta tradycja powoli zaniknie. Rozumiem dobrowolne dotacje na rzecz kosciola, ale to podczas mszy i w samym kosciele. Chodzenie po domach i wykorzystywanie ludzkiej naiwnosci (bo co powie ksiadz jak ja nic nie dam...) jest zwyczajnie obrzydliwe. Tak wiec zastanow sie nad tym co mowisz. =================== I tutaj dodam jeszcze przewrotnie... Wybor Karola Wojtyly (bez obrazy dla tej szacownej osoby) na papieza wyrzadzil temu narodowi tlukow wiecej zlego niz dobrego. Konserwujemy w tym kraju ciemnote i sredniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luni Re: mala mi IP: 156.17.230.* 13.01.09, 12:46 Po akademikach chodzą, a nie widziałem by kiedyś ktoś dał koperte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Walker Re: mala mi IP: *.serv-net.pl 13.01.09, 13:16 W jednym znanym mi akademiku księdza musieli studenci po kolędzie odwozić na plebanię tak z nimi zapił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tępiciel idiotów agresorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 12:58 przeczytaj spokojnie do czego ateistka się ustosunkowała i sam się zastanów nad tym, co piszesz (mówisz pewnie też) - czy był tam podjęty wątek zbiórki pieniędzy. Co do wpisu, który wybrałeś na swoją wizytówkę - to radzę ci poznaj lepiej średniowiecze, bo należysz do tego tłumu tłuków, dla których średniowiecze i ciemnota to pochodne. Poczytaj np. co to takiego renesans karoliński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: mala mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:51 jestes ateistka??? Czyzby? > > Zasady moga [i w tym przypadku sa] byc kuriozalne. To, ze ksiadz > chodzi po koledzie nie znaczy, ze ma zbierac pieniadze. To wlasnie > pieniadze sa glownym celem obecnej koledy. > Wiesz co stanie sie z koleda jezeli zabroni sie ksiedzom zbierania > pieniedzy? Ta tradycja powoli zaniknie. > Rozumiem dobrowolne dotacje na rzecz kosciola, ale to podczas mszy i > w samym kosciele. Chodzenie po domach i wykorzystywanie ludzkiej > naiwnosci (bo co powie ksiadz jak ja nic nie dam...) jest zwyczajnie > obrzydliwe. > Tak wiec zastanow sie nad tym co mowisz. nie. to nie o pieniądze chodzi. to chodzi o "spis powszechny", zorientowanie się gdzie i kto żyje na kocią łapę, a poza tym masz pojęcie, jakie znajomości sobie wtedy wyrabiasz?? te 10 czy 50 zł w kopercie naprawde nie jest warte tego, żeby ludzie gremialnie zaczęli zamykać im drzwi. tak, jestem ateistką. ale uważam i będe uważać, że zasady są ważna, a pewne rzeczy bierze się z dobrodzejstwem inwentarza. czyli jak tradycja każe biały obrusik to go kłade i jak każe pochlapać się woda (przeźroczystą a nie niebieską) to też to robię. podobnie jak dzielę się opłatkiem a nie kiełbasą albo doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: mala mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:52 Rozumiem dobrowolne dotacje na rzecz kosciola, ale to podczas mszy i > w samym kosciele. aha, a obrzydliwe to jest zbieranie na tacę podczas tzw. opłaconych uroczystości - ślubów, chrztów i pogrzebów. Odpowiedz Link Zgłoś
myszkinx Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 13:51 Kolo kup se czipsy i dyńkie na halołyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibn Re: Kolęda bez białej koperty IP: 82.160.57.* 13.01.09, 00:07 Siedzi na zmywaku i ma najwięcej do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Wniosek. IP: *.VIC.netspace.net.au 13.01.09, 07:08 Ksiadz nie powinien sobie myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 07:56 Większosć takich rzeczy jak koledy , odpusty, spowiedź w konfesjonale, dogmaty to wymysły kościelnych mądrali nie mających nic wspólnego z działalnoscią Chrystusa. Zostały ustanowione co najwyżej kilkaset lat temu. 150 lat temu ktos wymyślił dogmat o niepokalanym poczęciu NMP i tak już jest i szaraczkom wara od tego. A przez 1000 lat wcześniej wszyscy wiedzieli że NMP urodziła się dzieki normalnemu wspołżyciu tylko ktoś wpadl na pomysł aby lud oswiecić i umoralnić. Dziwie się ze w XXI wieku nikt jeszcze nie zrobił z tym wszystkim porządku i nie pogonił tych wszystkich klechozbieraczy dorabiajacych pokątnie bez opodatkowania. Te wszystkie GŁodzie i Jankowskie poobwieszane orderami, zachłanność na dobra materialne, dzielenie zarodków, liczenie plemników i jajek ... Doszlo do tego że Kosciół zabrania transplantacji jąder mężczyznom którzy je stracili bo kościelni mądrale boją się rozwiązłosci tychże. A moze sami tak by się wykastrowali? Co to ma wspólnego z wiarą, pokora i skromnością którą ślubowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.net.autocom.pl 13.01.09, 08:27 Widzisz, ta skrzynka przy której siedzisz to podpięta jest do takiej rąbanej bazy danych, co to na nią internet mówią. Sprawdziłbyś sobie o co biega z tym niepokalanym poczęciem, co? (Wiem że w pewnym wieku to wszystko się ze współżyciem kojarzy, ale zeby aż tak?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel to taki typ człowieka.. IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:18 że już automatycznie palnie głupotę, bez sekundy pomyślunku, tylko po to aby..no właśnie, po co? nie ma obowiązku przyjmować księdza, więc niech nie przyjmuje - adekwatnie, niech się odpierdzieli od tematów które go nie dotyczą :\ niby takie proste a jak trudne dla sprawnego inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 09:59 Gość portalu: dede napisał(a): > Większosć takich rzeczy jak koledy , odpusty, spowiedź w konfesjonale, dogmaty > to wymysły kościelnych mądrali nie mających nic wspólnego z działalnoscią > Chrystusa. Zostały ustanowione co najwyżej kilkaset lat temu. 150 lat temu ktos > wymyślił dogmat o niepokalanym poczęciu NMP i tak już jest i szaraczkom wara od > tego. A przez 1000 lat wcześniej wszyscy wiedzieli że NMP urodziła się dzieki > normalnemu wspołżyciu tylko ktoś wpadl na pomysł aby lud oswiecić i umoralnić. > Dziwie się ze w XXI wieku nikt jeszcze nie zrobił z tym wszystkim porządku i ni > e > pogonił tych wszystkich klechozbieraczy dorabiajacych pokątnie bez > opodatkowania. Te wszystkie GŁodzie i Jankowskie poobwieszane orderami, > zachłanność na dobra materialne, dzielenie zarodków, liczenie plemników i jajek > ... Doszlo do tego że Kosciół zabrania transplantacji jąder mężczyznom którzy j > e > stracili bo kościelni mądrale boją się rozwiązłosci tychże. A moze sami tak by > się wykastrowali? > Co to ma wspólnego z wiarą, pokora i skromnością którą ślubowali? Ty sie lepiej nie wypowiadaj wiecej na ten temat... i dowiedz sie czegos wiecej o "niepokalanym poczęciu" bo widze ze ewidentnie nie czaisz sprawy o której sie wypowiadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:15 Kochany niepokalanego poczęcia ,jak tez wiele innych religijnych historii nie mozna "czaić " -rozumieć ? W to mozna tylko uwierzyć ,bądź nie. Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 11:13 Gość portalu: maura4 napisał(a): > Kochany niepokalanego poczęcia ,jak tez wiele innych religijnych > historii nie mozna "czaić " -rozumieć ? W to mozna tylko > uwierzyć ,bądź nie. Dogmat - czyli koncepcja głoszona i obowiązująca... to trzeba zaczaic, zrozumiec ze miało to miejsce badz nie... i tu dopiero zaczyna sie wiara, o której słusznie wspominasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:37 Dalej twierdzę ,że nie zrozumiec a - przyjąc do wiadomości . W skutecznym przyjeciu do wiadomości pomaga ugruntowane wczesniej przekonanie ,że tylko KK jest głosicielem prawdy ,że papiez w sprawach wiary jest nieomylny. Jezeli ktos zechce to wszystko zrozumieć ,dowiedzieć sie czy takie zdarzenia rzeczywiscie miały miejsce ,to moze skończyc tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 11:46 Gość portalu: maura4 napisał(a): > Dalej twierdzę ,że nie zrozumiec a - przyjąc do wiadomości . W > skutecznym przyjeciu do wiadomości pomaga ugruntowane wczesniej > przekonanie ,że tylko KK jest głosicielem prawdy ,że papiez w > sprawach wiary jest nieomylny. Jezeli ktos zechce to wszystko > zrozumieć ,dowiedzieć sie czy takie zdarzenia rzeczywiscie miały > miejsce ,to moze skończyc tak jak ja. Ale papiez jest tylko człowiekiem... nastepcą apostoła Piotra wiec jak moze byc nieomylny w sprawach wiary? Jest tylko człowiekiem! fakt faktem wykształconym i głebokiej wiary ale człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 12:04 Ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie pamietam kiedy ostatnio nauk wysłuchiwałam ,ale zdecydowanie twierdze ,ze tak mnie uczono - papiez jest nieomylny w sprawach wiary . Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 12:15 Gość portalu: maura4 napisał(a): > Ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie pamietam kiedy > ostatnio nauk wysłuchiwałam ,ale zdecydowanie twierdze ,ze tak mnie > uczono - papiez jest nieomylny w sprawach wiary . czyli przyjełas to do wiadomości a moze wierzysz w to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 12:29 Ja przyjmuje do wiadomości ,ze w to wierza katolicy i nauk głoszonych ,dogmatów zatwierdzanych przez papieza nie podwazają ,wierząc w nie bez zastrzezeń. Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 13:01 Gość portalu: maura4 napisał(a): > Ja przyjmuje do wiadomości ,ze w to wierza katolicy i nauk > głoszonych ,dogmatów zatwierdzanych przez papieza nie > podwazają ,wierząc w nie bez zastrzezeń. O gdzie własna wolna wola? Papiez powie "zabij w imie Boga" to zabijesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:06 Jezeli czytasz ,to co ja piszę a chyba tak ,skoro ze mna rozmawiasz ,to chyba powinenes zauwazyc ,ze ja nie slucham papieza w zadnej kwestii . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: athman29 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:55 czytam czytam... miałem na mysli to czy sadzisz ze katolik wierzący postapi tak jak wszesniej napisałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.chello.pl 13.01.09, 14:11 ja wierzę, że papież, który apeluje często o pokój na świecie, nie powie "idź i zabij"..to nie ta religia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 17:33 nie ta? a przypomnij mi, komu to Bóg wszechmocny kazał zabić swojego syna, żeby sprawdzić siłę wiary? sprawdzić człowiek, czy posłucha jego rozkazu? to akurat jest napisane w Biblii bardzo wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 14:11 Gość portalu: athman29 napisał(a): > czytam czytam... miałem na mysli to czy sadzisz ze katolik wierzący > postapi tak jak wszesniej napisałem... Maura mowila o sprawiach wiary: Papiez, na mocy dogmatu o swojej nieomylnosci w sprawach wiary (1870) nie myli sie przemawiajac ex cathedra. Jest to piekny dogmat, i zachwycil on forma wielu filozofow ateistow (oprocz Franciszka Brentano, ale ten jak wiadomo wzial go na serio). ..."Gdyby zaś kto uchowaj Boże, ośmielił się sprzeciwić temu orzeczeniu naszemu; niech będzie wyklęty."... Swietna proza. Odpowiedz Link Zgłoś
gumini_0317 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 18:11 papież nie może zaprzeczać przykazaniu "nie zabijaj" i chocby nie wiem co robił to nie zmieni tego i nie można nikomu kazać łamać tak ważnej rzeczy. podpisano GORLIWY KATOLIK. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 23:01 gumini_0317 napisał: > papież nie może zaprzeczać przykazaniu "nie zabijaj" i chocby nie wiem co robił > to nie zmieni tego i nie można nikomu kazać łamać tak ważnej rzeczy. podpisano > GORLIWY KATOLIK. Przykazanie "nie zabijaj" nie jest prawda wiary, ale przykazaniem. Nie masz w to wierzyc, ale masz tak czynic. Nieomylnosc papieza dotyczy spraw wiary, jak kilkakrotnie juz tu bylo podkreslane (niepokalane poczecie Maryi i jej wniebowstapienie na przyklad). Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 11:20 Prawie wszyscy wazniejsi bogowie, byly narodzeni z dziewicy, pod koniec grudnia, wiec akurat Jezus nie odbiega specjalnie od kanonu. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Niepokalane Poczęcie a narodzenie z dziewicy 13.01.09, 11:32 Gość portalu: dede napisał(a): > 150 lat temu ktos wymyślił dogmat > o niepokalanym poczęciu NMP Ogłosił, ogłosił, tylko co to właściwie znaczy? Nie że zaszła w ciążę będąc dziewicą, tylko że sama była wolna od grzechu pierworodnego. <ciach> > A przez 1000 lat wcześniej wszyscy > wiedzieli że NMP urodziła się dzieki > normalnemu wspołżyciu Ciekawe. W Ewangelii jest wyraźnie mowa, że się Maryja dziwiła, jak to możliwe, skoro nie była z mężczyzną, Józef dowiaduje się, że ona jest w ciąży, a potem, że "to, co jest, z Ducha Świętego jest". W Składzie Apostolskim, II w. po Chr.: "który się począł z Ducha Świętego". Jaśniej w Credo nicejsko-konstantynopolitańskim (czyli tym Wierzę, które się odmawia w kościele, nie tylko u katolików zresztą, bo my ewangelicy mamy to samo): "Który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami [...] i za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem." Spierają się natomiast katolicy z protestantami, czy żyła z Józefem PO narodzeniu Jezusa. Bo że przedtem nie, jest w Ewangelii otwartym tekstem. Więcej na ten temat tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja wroc Re: Kolęda bez białej koperty IP: 212.127.90.* 13.01.09, 08:22 cały ten art. i twoje dewagacje - zewnętrznym łkaniem i stękaniem płytkiej wiary osoby. Jaka licytacją ? Jeśli tak to może napiszcie że potem w gablotach przykościelnych wisi lista kto dał najwięcej i ci dali mało są pod czarną kreską.Może napiszcie, że dla osoby wierzącej normalne jest to że raz na całe życie do domu kupuje się krzyżyk i świeczki.Eh ... co za płytkie teksty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Kolęda bez białej koperty IP: 212.244.73.* 13.01.09, 08:57 w parafii mojej zony ksiądz odczytuje listę nazwisk parafian z kwota która od nich otrzymał oraz tych którzy go nie przyjęli w tym danym roku wiec lepsze niż gablota bo nie musisz czytać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel i dobrze! IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:25 A potem z czystym sumieniem pójdziesz do księdza załatwiać jakąś sprawę (pogrzeb czy chrzest)? No chyba nie jesteś takim hipokrytą, prawda? Można w końcu jakoś się usprawiedliwić, że się nie przyjęło kolędy, ksiądz za to cię nie wyklnie. Ale podczas spowiedzi też zawsze kłamałeś?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: i dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:36 Ach ta wszechobecna czarna kontrola. Moja babcia jak usłyszala ,że ksiądz sprawdza i zapisuje czy w domu wiszą swiete obrazki ,to nie ma wolnej od nich ścany. Trzeba sie ksiedzu tłumaczyc ,bać sie ,bo on przychodzi do domu jako kto ? Jako bóg ? Nie wypełnienie obowiązków narzuconych przez księzy ,jest gorsze niz brak wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: i dobrze! IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:41 więc dlaczego większość tak robi? Ksiądz też człowiek, dlaczego mam się go bać zamiast traktować go na równi z innymi? Wiesz, moja babcia też w dinu kolędy dostawała "speeda" w sprzątaniu domu, a po południu dosłownie warowała przy drzwiach i oknie patrząc czy już nie idzie..stąd teraz śmieję się trochę z mojej żony gdy mają przyjść jacyś goście - potrafi 3 razy odkurzyć dywan (porównując ją do mojej babki..). Może więc to nie wina w księżach ale w nas samych i podejścia do całej sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd steel IP: 213.185.212.* 13.01.09, 12:33 To wina samych ludzi ale i okolicznosci (mowimy tutaj o setkach lat) gdzie ludzie byli pod tym wzgledem, intensywnie tresowani. Swiat poszedl do przodu a twoja babcia (i miliony jej podobnych w Polsce i kilku innych, 'ciemnych' krajach) jest [przepraszam za wyrazenie] 'po!ebana'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: steel IP: *.chello.pl 13.01.09, 13:49 wiesz, ja równierz się nabijałem z mojej babci. aczkolwiek daleko mi to powiedzenia o niej "poj*bana" i szacunek do niej mam. szkoda, że zmarła.. kłopot w tym, widząc też po sobie, że ludzie popadają ze skrajności w skrajność. jedni przyjmują księdza bez żadnych zastrzeżeń i dają tą kopertę, jedni nie widząc w tym nie wiadomo jakie naciąganie, że "trzeba mu dać". nie..nikt nikomu dawać nie musi, to nasza dobra czy zła wola. ale nic nam chyba z człowieczeństwa nie ubędzie, jeśli przyjmiemy tego "czarnego", nie zapominając, że ksiądz też człowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefanio Re: i dobrze! IP: *.ptedom.pl 13.01.09, 15:15 Zaraz, zaraz - SWOJEGO pogrzebu to raczej załatwiać nie będę. Jak już pójdę do księdza to załatwiać pogrzeb osoby, która by sobie tego życzyła, bo była wierząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yet89 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 09:19 Gość portalu: ja wroc napisał(a): >Może napiszcie, że dla osoby wierzącej normalne jest to że raz na całe >życie do domu kupuje się krzyżyk i świeczki. Owszem, napiszemy, że jest normalne. Bo co wiara w Boga i dewocjonalia mają ze sobą wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:26 tak samo mówisz żrąc jak świnia na święta? sprowadzasz też wtedy wiarę do żarcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:48 Obżarstwo swiateczne wzieło sie z biedy. Na codzień ludzie jedli byle co ,to w świeta sobie odbijali. Poza tym data urodzin boga jest symboliczna,to i resza taka moze być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:51 jednak nadal uważam, że branie z religii/tradycji czy innego, tego co najlepsze dla siebie, a takie usilne odrzucanie tego co choć trochę będzie od kogoś wymagało wysiłku i wyrzeczenia - to hipokryzja. Jak inaczej to nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel żeś nie lepszy od księdza.. IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:20 szczególnie to twoje "mi dała", "mi kupiła coś..". ..aż tak to cię boli, że tobie nie daje?? :D Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 09:55 Gość portalu: jegomosc napisał(a): > "Można na nich znaleźć nie tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale > także, gdzie można kupić tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; > taki zestaw kosztuje od 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami > albo zamówić przez internet)." > > No i to tez jest problem. Dlaczego kolęda musi się wiązać z jakimkolwiek > wydatkiem? Pamiętam, że jak chodził ksiądz po kolędzie to zawsze nosił ze sobą > potrzebny sprzęt i nikt nie musiał wydawać żadnych pieniędzy. Jedyna to ta > koperta. Ja zawsze powtarzałem mamie, żeby nie dawała. Już lepiej żeby mi dała > albo coś mi kupiła potrzebnego. To zawsze słyszałem, że przecież tak nie można > bo inni też na pewno dają i co sobie ksiądz pomyśli... Zwykłe okradanie ludzi. Kradziez nastepuje w momencie kiedy bierzemy cos bez wiedzy i zgodny własciciela. Skoro ludzie sami daja koperty to nie jest kradzieżą. To pieniadze Twojej mamy wiec moze robic z nimi co chce... A jak Ty chcesz sobie cos kupic to idz do pracy i zarób sobie pieniadze, wtedy bedziesz mógł robic z nimi co chcesz... Poza tym jak masz jakies objekcie to nie przyjmuj koledy - to rozwiąze Twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luni Re: Kolęda bez białej koperty IP: 156.17.230.* 13.01.09, 12:46 Po akademikach dziwnym trafem zawsze chodzą z własnym sprzętem. Kopert też nie ma. Zasadniczo wydaje mi sie że w diecezjach akademickich są ciekawsze msze a i ksiądz jest bardziej ludzki. Ciekawe czy to umyślna taktyka czy poprostu idą tam księża z misją a nie na zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
bosco.ewa Re: Kolęda bez białej koperty...jak mi DOBRZE... 13.01.09, 14:27 ...ze uwolnilam sie od "tego wszystkiego" jakies 20 lat temu!!..serdecznie namawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piokuk Re: Kolęda bez białej koperty...jak mi DOBRZE... IP: 82.160.57.* 13.01.09, 18:33 jeszcze ci żal dupę ściśnie... spokojnie... poczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f34f3 Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 07:02 "Żeby uniknąć takich wpadek parafie uruchamiają na swoich stronach internetowych specjalne serwisy poświęcone kolędzie. Można na nich znaleźć nie tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale także, gdzie można kupić tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; taki zestaw kosztuje od 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami albo zamówić przez internet)." Buahahaha, jak nie zbierają kopert to zaczną ludziom wciskać "zestawy kolędowe". Żenada. Rydzykiada gdzie się nie spojrzy. Kościół ze wszelkich sił próbuje zachowywać się jak jakaś korporacja, tylko cholera po kiego ?! Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:10 Gość portalu: f34f3 napisał(a): > "Żeby uniknąć takich wpadek parafie uruchamiają na swoich stronach > internetowych specjalne serwisy poświęcone kolędzie. Można na nich znaleźć nie > tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale także, gdzie można kupić > tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; taki zestaw kosztuje od > 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami albo zamówić przez > internet)." > > Buahahaha, jak nie zbierają kopert to zaczną ludziom wciskać "zestawy > kolędowe". Żenada. Rydzykiada gdzie się nie spojrzy. Kościół ze wszelkich sił > próbuje zachowywać się jak jakaś korporacja, tylko cholera po kiego ?! Po to aby tacy idioci jak Ty mieli co pisac na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lecha Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 07:04 a takim jak ty zawsze będzie źle i zawsze wynajdą sobie jakiś pretekst, żeby dojechać księży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nash Kolęda bez białej koperty IP: *.gorzow.mm.pl 13.01.09, 07:22 Tak, ściąga haracz - dobrowolny, ale to przecież nadal haracz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik z Galicji A ja sobie na to zeby IP: *.sbr3.nsw.optusnet.com.au 13.01.09, 07:24 ksiadz robil u mnie wizytacje nie pozwole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ono Czy branie kopert jest zgodne z naszym prawem? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 13.01.09, 07:30 Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Czy branie kopert jest zgodne z naszym prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:01 a dlaczego mialoby byc niezgodne??? darowizna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Czy branie kopert jest zgodne z naszym prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:51 Dlatego ,ze darowizny sa opodatkowane. Zdaje sie ,że tylko darowizny w obrębie najblizszej rodziny sa bez podatku, ale juz zięc obdarowany przez tescia podatek uiscic musi. Dalej wszystko w porządku ? KK moze być obdarowywany bez podatku a ciezko harujacy na ten karaj obywatel nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Czy branie kopert jest zgodne z naszym prawem 13.01.09, 12:40 Gość portalu: ono napisał(a): > Ktoś wie? Może nie, ale jeżeli datek przekracza określoną sumę, to nalezy odprowadzić od tego podatek od darowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Czy branie kopert jest zgodne z naszym prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 14:36 witam.jak myślicie co za gnój wymyślił podatek od darowizn no i jakim prawem ? Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 Żeby tylko nie trzeba było odrabiać pańszczyzny w 13.01.09, 07:30 tych ogromnych latyfundiach,które Kosciół "odzyskuje" od Państwa! Jest juz tego tyle,że nawet samych cieciów i dozorców tych dóbr musi być cała armia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwiec Re: Żeby tylko nie trzeba było odrabiać pańszczyz IP: 213.180.137.* 13.01.09, 09:30 Boli cię, że państwo musi oddać to, co twoi komuszy ojciec i dziadek zagrabili kościołowi? I dobrze, niech boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Żeby tylko nie trzeba było odrabiać pańszczyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:52 Chyba bardziej martwi go ewentualny przymus pańszyźniany na kleszych polach. Taka w koncu jest tradycja,że wierni obrabiają ziemskie dobra boga za - bóg zapłac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prazłośliwiec komuchy rzeczywiście zabrały, ale nie dla siebie IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 12:35 a co do sposobu pozyskania tych dóbr (latyfundiów) przez KK to mam poważne wątpliwości, jeśli takie nadanie przez księcia czy temu podobnego było zgodne z prawem (utrzymuje się że było, bo takie obowiązywało prawo), to może odzyskanie przez państwo tych też dóbr jest zgodne z prawe, BO TAKIE OBOWIĄZUJE PRAWO, a jeżeli takie prawo nie jest to należy je stworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Kolęda bez białej koperty IP: *.gprs.plus.pl 13.01.09, 07:30 "Można na nich znaleźć nie tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale także, gdzie można kupić tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; taki zestaw kosztuje od 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami albo zamówić przez internet)." Pewnie !! Jeszcze brak wskazówki jak się ubrać i uczesać na wizytę sukienkowego Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 08:07 Tobie i podobnym jest chyba zawsze źle. Krzyż w domu katolika to chyba nic dziwnego. Świeczkę możesz położyć na stole. Ksiądz ma ze sobą kropidło. O tym każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o kolędzie, wie. A wy, którzy się tak oburzacie, pewnie i tak nie przyjmujecie księdza więc o co ten cały krzyk. Mieszkam na terenie opisanej parafii (M.B.Ostrobramskiej w Krakowie). Bardzo mnie ucieszyło gdy podczas pasterki ks.Andrzej podał tę informację (że księża nie będą zbierać żadnych ofiar podczas kolędy). To dobra droga. Każdy, kto chce może ofiarę złożyć na tacę. Dzięki temu odpadnie jeden argument i być może więcej osób przyjmie księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:37 fletniapana napisał: > Tobie i podobnym jest chyba zawsze źle. Krzyż w domu katolika to > chyba nic dziwnego. Świeczkę możesz położyć na stole. Ksiądz ma ze > sobą kropidło. O tym każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o > kolędzie, wie. Taaa, tylko u mnie w domu przez jakieś 50 (tyle pamiętam) zawsze stała jedna świeca, a teraz nagle "jaśnie państwo księżźostwo" zażyczyło sobie dwóch. I nie mów mi, że świeca kosztuje kilka złotych, bo ładny świecznik kosztuje dużo, a dobrze by było, żeby były oba jednakowe, więc trzeba kupic dwa. No i nie wiadomo, że stary drewniany krzyżyk się jego oświeconości spodoba. a co do kropidła - nie rozśmieszaj mnie. No i koniecznie biały obrus - a co jeśli nie mam? Kupić tylko po to, żeby facet w kiecy miał taki widok, jakiego sobie zażyczył? A to kremowy przeszkadza mu w modlitwie? > A wy, którzy się tak oburzacie, pewnie i tak nie przyjmujecie > księdza więc o co ten cały krzyk. Aty, który tak wszystko wiesz, zastanów się nad sobą. Masz wyraźnie problem. Co do księdza - w tym roku nie przyjmę. Musiałabym wziąć urlop, bo nagle się im uwidziało, że będą chodzić przed południem. A off topic - w ostatnich latach obserwuję fascynujące zjawisko zanikania nazwisk u księży. Taki "ks. Andrzej", "ks. Tomasz", czy jakiś inny nie są moimi kolegami (i nie chcę, żeby byli), więc może by zaniechali takiej familiarności i powrócili do zwyczaju podawania nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel heh.. IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:37 > Taaa, tylko u mnie w domu przez jakieś 50 (tyle pamiętam) zawsze > stała jedna świeca, a teraz nagle "jaśnie państwo księżźostwo" > zażyczyło sobie dwóch. I nie mów mi, że świeca kosztuje kilka > złotych, bo ładny świecznik kosztuje dużo, a dobrze by było, żeby > były oba jednakowe, więc trzeba kupic dwa. No i nie wiadomo, że > stary drewniany krzyżyk się jego oświeconości spodoba. a co do > kropidła - nie rozśmieszaj mnie. > No i koniecznie biały obrus - a co jeśli nie mam? Kupić tylko po to, > żeby facet w kiecy miał taki widok, jakiego sobie zażyczył? A to > kremowy przeszkadza mu w modlitwie? A co to za dom bez białego obrusu? ;D To wstyd dla pani domu! Zresztą dlaczego traktujesz kolędę jak jakaś burdelówka, gdzie trzeba się koniecznie pokazać z jak najlepszej strony?..bo co? Sąsiedzi się dowiedzą i wtyd będzie? > Aty, który tak wszystko wiesz, zastanów się nad sobą. Masz wyraźnie problem. > Co do księdza - w tym roku nie przyjmę. Musiałabym wziąć urlop, bo > nagle się im uwidziało, że będą chodzić przed południem. Uargumentujesz jakoś "jego problemy"? Jak na razie widać twoje plucie na coś co ciebie nota bene nie dotyczy..więc kto je ma? Nie dość, że nie przyjęłaś księdza to jeszcze najwięcej masz na ten temat do powiedzenia! Nie znasz powiedzenia "w d*pie byłaś - g*wno widziałaś"? > A off topic - w ostatnich latach obserwuję fascynujące zjawisko > zanikania nazwisk u księży. Taki "ks. Andrzej", "ks. Tomasz", czy > jakiś inny nie są moimi kolegami (i nie chcę, żeby byli), więc > może by zaniechali takiej familiarności i powrócili do zwyczaju >podawania nazwisk. To mów do nich dalej "ojcze", tak lepiej, LOL!:DD Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:16 Gość portalu: Asik napisał(a): > fletniapana napisał: > > > Tobie i podobnym jest chyba zawsze źle. Krzyż w domu katolika to > > chyba nic dziwnego. Świeczkę możesz położyć na stole. Ksiądz ma ze > > sobą kropidło. O tym każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o > > kolędzie, wie. > > Taaa, tylko u mnie w domu przez jakieś 50 (tyle pamiętam) zawsze > stała jedna świeca, a teraz nagle "jaśnie państwo księżźostwo" > zażyczyło sobie dwóch. I nie mów mi, że świeca kosztuje kilka > złotych, bo ładny świecznik kosztuje dużo, a dobrze by było, żeby > były oba jednakowe, więc trzeba kupic dwa. No i nie wiadomo, że > stary drewniany krzyżyk się jego oświeconości spodoba. a co do > kropidła - nie rozśmieszaj mnie. > No i koniecznie biały obrus - a co jeśli nie mam? Kupić tylko po to, > żeby facet w kiecy miał taki widok, jakiego sobie zażyczył? A to > kremowy przeszkadza mu w modlitwie? > > > A wy, którzy się tak oburzacie, pewnie i tak nie przyjmujecie > > księdza więc o co ten cały krzyk. > > Aty, który tak wszystko wiesz, zastanów się nad sobą. Masz wyraźnie > problem. > Co do księdza - w tym roku nie przyjmę. Musiałabym wziąć urlop, bo > nagle się im uwidziało, że będą chodzić przed południem. > > A off topic - w ostatnich latach obserwuję fascynujące zjawisko > zanikania nazwisk u księży. Taki "ks. Andrzej", "ks. Tomasz", czy > jakiś inny nie są moimi kolegami (i nie chcę, żeby byli), więc może > by zaniechali takiej familiarności i powrócili do zwyczaju podawania > nazwisk. Infantylizm w pełnej okazałości. Zastanów sie nad tym co napisałes... a to ze nie masz kasy to Twój problem! Moze sie dokształc i zmien prace na lepiej płatna choc po 50'ce to raczej awykonalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.bad.pppool.de 13.01.09, 10:09 krzyż w domu katolika nic dziwnego? a w domu polskiego katolika? w domu polskiego katolika wisi 10 Matek Boskich skądś tam i krzyża nie uświadczysz. jak wniknąć w to głębiej to Najświęętsza Panienka ma większą moc niz sam Bóg. tylko czekać jakiegoś przewrotu i przjęcia władzy w niebie. Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:20 Gość portalu: Ania napisał(a): > krzyż w domu katolika nic dziwnego? a w domu polskiego katolika? w domu polskie > go katolika wisi 10 Matek Boskich skądś tam i krzyża nie uświadczysz. jak wnikn > ąć w to głębiej to Najświęętsza Panienka ma większą moc niz sam Bóg. tylko czek > ać jakiegoś przewrotu i przjęcia władzy w niebie. Pewnie u Ciebie tez wisi pełno "paniene"... i to tych w stroju "adama"... kazdy w domu wiesza to co mu sie podoba a Tobie nic do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
login-ka Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 07:37 Swego czasu, kiedy jeszcze w moim domu rodzinnym przyjmowało się księdza, proboszcz po otrzymaniu "koperty" przejrzał zawartość i stwierdził "tylko tyle?" Pomijam fakt, nie stać nas było wtedy na jedzenie pod koniec miesica, a w domu dwójka małych dzieci... i już nie przychodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mileg56 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.wat.edu.pl 13.01.09, 08:11 login-ka napisała: > Swego czasu, kiedy jeszcze w moim domu rodzinnym przyjmowało się księdza, proboszcz po otrzymaniu "koperty" przejrzał zawartość i stwierdził "tylko tyle?" Pomijam fakt, nie stać nas było wtedy na jedzenie pod koniec miesica, a w domu dwójka małych dzieci... i już nie przychodzi ... ======== być biednym to przecież nie wstyd ani grzech; czemu szczekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:29 Byc moze ,ale ja nie znam nikogo ,kto bylby ze swojej biedy dumny. Biedy ludzie sie wstydzą i nic nie daje zaklinanie ,że to nie grzech ani wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e! Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 09:22 Czytaj ze zrozumieniem, bieda to nie wstyd!!!ale rozumiem potrzeby tego księdza, miał duże, jak sprawdzał ile gotówki w środku koperty, brakowało mu też przy końcu miesiąca na jedzenie!!! Ja nie szczekam, bom nie pies!!!!! Ty swym skomleniem przypominasz pieska służącego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:22 login-ka napisała: > Swego czasu, kiedy jeszcze w moim domu rodzinnym przyjmowało się księdza, probo > szcz po otrzymaniu "koperty" przejrzał zawartość i stwierdził "tylko tyle?" Pom > ijam fakt, nie stać nas było wtedy na jedzenie pod koniec miesica, a w domu dwó > jka małych dzieci... i już nie przychodzi ... A chwała panu... Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_z_puszczy Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:56 > Pomijam fakt, nie stać nas było wtedy na jedzenie pod koniec > miesica, a w domu dwójka małych dzieci.. To pomijasz czy nie pomijasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 12:18 zenek_z_puszczy napisała: > > Pomijam fakt, nie stać nas było wtedy na jedzenie pod koniec > > miesica, a w domu dwójka małych dzieci.. > > To pomijasz czy nie pomijasz? Pomija - przecież napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana69 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 18:02 A swoją droga to ciekawe.... Księża NIE POTRAFIĄ ZREZYGNOWAĆ z kopertki, za to bez problemu rezygnują z niej ZAKONNICY (Filipini i inni), którym i tak trudno żyć, gdyż ślubowali ubóstwo. Może I TAKIE ŚLUBY powinni ZŁOŻYĆ KSIĘŻA - ludzie bardziej by im ufali. Może czas już na przejęcie wzorców z Niemiec - podatek kościelny i KONIEC ZDZIERANIEM PIENIĘDZY Z LUDZI - te śmieszne płatności za sakramenty (chrzest, I-sza komunia i cała reszta)!!!! ZAWÓD KSIĄDZ to chyba od wielu lat najlepiej opłacalny zawód! A gdzie tu miejsce na SŁUŻBĘ LUDZIOM??? I kto mi powie, że księża idą śladami BOGA?? Bóg nie brał ostatnich pieniędzy od schorowanych starych ludzi, którym się zdaje, że dzięki temu dotrą do Królestwa Niebieskiego - zamiast wykupić NIEZBĘDNE LEKARSTWA w aptece. Jeśli ktoś jeszcze zrezygnuje z tych nieszczęsnych kopert, to będą to zapewne ZAKONNICY,a nie KSIĘŻA - nasz wzór niedościgniony pod wieloma względami (choćby nawet pod względem życia na "kocią łapę" z gromadką nieślubnych dzieci, które PARAFIANIE utrzymują.... BO CHCĄ! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech_37 Kolęda bez białej koperty IP: *.ar.krakow.pl 13.01.09, 07:38 to co teraz przelewem na konto sie daje ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddd Re: Kolęda bez białej koperty IP: 217.147.104.* 13.01.09, 09:20 > to co teraz przelewem na konto sie daje ??? Przelew, mTransfer, karta kredytowa - ksiądz niesie terminal, zamiast kropidła. Mam nadzieję, że się chociaż uśmiałeś :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:27 Owszem ,jeszcze sie smieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:45 a w bonach do biedronki to też można?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXXXXXXX Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.icpnet.pl 13.01.09, 15:50 Steel...:))) aż poplułam monitor ...no wiesz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Nie mniej niż ... IP: 217.96.17.* 13.01.09, 07:47 W mojej parafii daje się dwie koperty: jedna dla księdza, druga na kościół. Proboszcz ogłosił, że każdy parafian ma obowiązek utrzymania świątyni i tym roku należy dać nie mniej niż 200 zł ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Kolęda bez białej koperty IP: *.rzeszow158.tnp.pl 13.01.09, 07:55 A co jest złego w świętym obrazie (zamiast krzyża)? Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy cały czas kierując się, sztywnymi jak drewniana pała, schematami. Ktoś kiedyś zaczął na stole stawiać krzyż, później zaczęła robić tak większość i nagle jak ktoś stawia ŚWIĘTY obraz to jest nieprzygotowany. Brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazana1 Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:02 dzięki biednemu zawsze było po dupie brawo za inicjatywe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaja Kolęda bez białej koperty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:02 W jednej z parafii w mazowieckim, ksiądz podczas ogłoszeń przedstawiając harmonogram koledy wezwał by datki nie były mniejsze niż 50 zł bo to wstyd dla takiej rodziny, że daje tylko tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmin-ka Rabini chodzą po kolędzie? IP: *.autocom.pl 13.01.09, 08:07 i biorą koperty z pieniędzy czy od razu z czekami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Kolęda bez białej koperty IP: *.domainunused.net 13.01.09, 08:12 Do dzisiaj wspominam jak w malej wsi w kieleckim ksiadz w ogloszeniach duszpasterskich czytal nazwiskami kazda rodzine i wymienial ile dala na koledzie pieniedzy,rowniez czytal osoby ktore nic nie daly na koledzie. Jaki to mialo sens ekumeniczny? W malej spolecznosci to pozniej sluzy przytykom ze ktos nie dal na koledzie. Potem nastapila ceremonia wymiany szczesliwego nazwiska ktore bedzie sprzatac kosciol. Nic dodac nic ujac...Niesmaczne jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazana2 Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:12 jałmużna za głupotę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewucha Kolęda bez białej koperty IP: *.gprs.plus.pl 13.01.09, 08:19 Już jako dziecku kolędę kojarzyłam z kasą.......w domu bieda,ale koperta dla księdza musiała być........A w domu często gęsto brakowało na podstawowe potrzeby z żywnością włącznie......Ksiądz kopertę w kieszeń,a my głodni spać......Jako 12-latka przestałam chodzić do kościoła i na religię.......I tak mam do dziś........Czarną stonkę omijam z daleka,a ona mnie..........:) Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 09:23 Gość portalu: ewucha napisał(a): > Już jako dziecku kolędę kojarzyłam z kasą.......w domu bieda,ale koperta dla > księdza musiała być........A w domu często gęsto brakowało na podstawowe > potrzeby z żywnością włącznie......Ksiądz kopertę w kieszeń,a my głodni > spać......Jako 12-latka przestałam chodzić do kościoła i na religię.......I tak > mam do dziś........Czarną stonkę omijam z daleka,a ona mnie..........:) A kaskę na kreację komunijną dla córki to już masz odłożoną czy będziesz brała kredyt??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel oczywiście że kredyt! IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:59 bo przecież zosia z 2 piętra wyda na sukienkę córki 4 tysiące, to jej ma być gorsza? o nigdy w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:36 Gość portalu: ewucha napisał(a): > Już jako dziecku kolędę kojarzyłam z kasą.......w domu bieda,ale koperta dla > księdza musiała być........A w domu często gęsto brakowało na podstawowe > potrzeby z żywnością włącznie......Ksiądz kopertę w kieszeń,a my głodni > spać......Jako 12-latka przestałam chodzić do kościoła i na religię.......I tak > mam do dziś........Czarną stonkę omijam z daleka,a ona mnie..........: Żłosne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pst Kolęda bez białej koperty IP: *.tarnow.pl 13.01.09, 08:20 Mnie tam zostało bo nie dałem Owsiakowi więc chętnie dam w kopercie księdzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:14 No i slusznie .Ksiądz za te pieniądze zadba o duszę katolika ,co by bezgrzeszna była i po smierci ,w jedynym prawdziwym zyciu jakie katolik posiada ,mogła zaznac szczescia w panu. A Owsiak ? Ten to dba o ciało ,które jak z nauk ojców kościoła wiadomo ,jest siedliskiem szatana ,wiec im szybciej sie go katolik pozbędzie i zacznie wieśc zywot jedynie duchowy ,tym dla niego lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Kolęda bez białej koperty IP: *.aster.pl 13.01.09, 08:24 "Można na nich znaleźć nie tylko informacje o tym, jak przygotować stół, ale także, gdzie można kupić tzw. zestawy kolędowe (dwie świeczki, krzyż, kropidło; taki zestaw kosztuje od 30 do 80 zł, można go kupić w sklepach z dewocjonaliami albo zamówić przez internet). " Żarty jakieś? Ksiądz chyba przychodzi po to, żeby można było z nim porozmawiać o swoich problemach i wątpliwościach - trochę jak psychoterapeuta. A nie, żeby odprawiać czary, wygłaszać formułki i kropić kropidłem. Może się mylę? Czy dom, w którym nie ma krzyża jest gorszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel a co? zdrowaśki freestajlujesz? :D IP: *.chello.pl 13.01.09, 10:02 przy dobrej improwizacji, to można tak całą mszę poprowadzić, niż odprawiać ciągle tą samą szopkę z modłami i innymi "czarami" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Zdzisław W Opolu już o kilku lat (!) się nie daje a tu IP: *.xdsl.centertel.pl 13.01.09, 08:25 dziennikarzyny się podniecają Krakowem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tertra Kolęda bez białej koperty IP: *.2-0.pl 13.01.09, 08:32 jak juz nawet w busach sa kasy fikalne - caly czas trwa dysputa o lekarzy , czy maja miec - a kosciol a te pieniadze bez podatku - ja place mnostwo podatkow i podatki fiskusowi i nie zarabiam pod "stołem" - czy "Oni" nie wedza ze nasze społeczeństwo sie zmienilo i nie ma juz wroga - PRL-u , a pewnie poszukaja zaraz nowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 10:41 Gość portalu: tertra napisał(a): > jak juz nawet w busach sa kasy fikalne - caly czas trwa dysputa o > lekarzy , czy maja miec - a kosciol a te pieniadze bez podatku - ja > place mnostwo podatkow i podatki fiskusowi i nie zarabiam > pod "stołem" - czy "Oni" nie wedza ze nasze społeczeństwo sie > zmienilo i nie ma juz wroga - PRL-u , a pewnie poszukaja zaraz > nowego.... kosciół tez płaci podatki.. nie od tacy ale od kazdego parafianina - i nie wazne czy chodzi do kościoła czy nie... czy przyjmie kolede czy nie... mieszka w rewirze parafii wiec "niby" nalezy do niej... w zwiazku z tym płacony jest podatek od niego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Kolęda bez białej koperty IP: 193.26.131.* 13.01.09, 11:55 > kosciół tez płaci podatki.. nie od tacy ale od kazdego parafianina - > i nie wazne czy chodzi do kościoła czy nie... czyli apostazja jest dzialaniem na chwale kosciola ! jest apostata -> nie jest katolikiem -> nie jest parafianinem -> kosciol nie placi podatkow od niego -> wiecej kasy zostaje "dla boga" :) Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 12:11 No to wygląda... im wiecej niewiernych i odstepujących od wiary tym wieksze prawdopodobieństwo ze zamkną parafię... i wtedy nie bedzie powodów do dyskusji :) Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 12:14 No to wygląda... im wiecej niewiernych i odstepujących od wiary tym wieksze prawdopodobieństwo ze zamkną parafię... i wtedy nie bedzie powodów do dyskusji :) i podatków od parafian nie bedzie komu płacic wiec mniej kasy w budzecie na np. remont dróg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Kolęda bez białej koperty IP: 193.26.131.* 13.01.09, 12:20 czymze sa drogi w porownaniu do chwaly bozej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 13:02 Gość portalu: arturkosmal napisał(a): > czymze sa drogi w porownaniu do chwaly bozej ;) hehe... mowa tu o tej bożej drodze... do nieba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stwwl Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.chello.pl 13.01.09, 13:51 ..ale każdy z nas chwali tych co, bez względu na okoliczności, dobroć człowiekowi czynią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oculus Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 14:54 Akurat to nie jest prawda. Od apostatów, jehowych i innych też się płaci podatek. Zameldowany na terenie parafii - ta parafia płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 12:46 Gość portalu: tertra napisał(a): > jak juz nawet w busach sa kasy fikalne - caly czas trwa dysputa o > lekarzy , czy maja miec - a kosciol a te pieniadze bez podatku - ja > place mnostwo podatkow i podatki fiskusowi i nie zarabiam > pod "stołem" - czy "Oni" nie wedza ze nasze społeczeństwo sie > zmienilo i nie ma juz wroga - PRL-u , a pewnie poszukaja zaraz > nowego.... Taki wróg już jest. To UKŁAD. Ale na układy podobno nie ma rady, każdy brydżysta to powie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Kolęda bez białej koperty 13.01.09, 08:49 Ja żadnego krzyża wystawiac nie będę, mam tylko obrazy świete, a jak sie księdzom to nie podoba to moga omijac moj dom szerokim łukiem, wali mnie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowa Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:19 kochane dziecko, nie ma żadnych świętych obrazów,Bóg mówi (tylko jam jest święty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e! Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 09:33 To skąd w kościele tyle świętych!!!!!! Nie do zliczenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pustelnik Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.tktel.tvk.wroc.pl 13.01.09, 11:09 a mnie wali co ty zrobisz, więc się nie chwal i mi głowy nie zawracaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.gprs.plus.pl 13.01.09, 22:35 czyli nie wiesz co to znaczy kolędowanie a jesteś katoliczką czy satanistką ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE PRAKTYKUJACY Kolęda bez białej koperty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:55 U NAS W PARAFI KSIADZ NA HOMILI POWIEDZIAŁ ZE W PROWADZI JESZCZE MINISTRANTÓW DO CHODZENIA Z NIM I BEDA MIELI PUSZKE ZEBY IM TEZ DAWAC PIENIADZE DIECEZJA SANDOMIERSKA PARAFIA NOWA SŁUPIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumanie Re: Kolęda bez białej koperty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.09, 09:21 ja z dziecinstwa pamietam ze ksiadz wielokrotnie nie bral koperty wlasnie dlatego ze byla u nas trojka dzieci (jak bylo nas dwoje to tez zreszta nie bral) a jak kiedys myslelismy ze zapomnial i wyszlam za nim to powiedzial ze nam bardziej pieniadze potrzebne i mam wracac z nimi do domu... jak widac ksieza sa rozni szkoda ze nie wszyscy postepuja w ten sposob... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alleluja Re: Kolęda bez białej koperty IP: 79.191.200.* 13.01.09, 10:16 Nie wciskaj koperty i nie wrzucaj do puszek. Chyba, że boisz się podania na ambonie swojego nazwiska lub tego, że ministranci z zemsty powybijają okna/porysują samochód/poturbują psa. Swoja drogą fajny ksiądz, bo dba o maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś