Dodaj do ulubionych

Lista reklamacji

18.01.09, 13:09
Witam, otwieram nowy wątek w którym proponuję zgłaszać wszelkie niedoróbki, usterki, które uwidoczniły się podczas eksploatacji budynku (zarówno części wspólnej jak i mieszkań). Celem będzie stworzenie listy usterek i usuniecie ich w ramach gwarancji, oraz informacja dla sąsiadów o potencjalnych wadach.

Proponuje, aby każda nowa wada była zgłaszana jako odpowiedz do tego postu, zaś ewentualna dyskusją dotyczącej tej wady, toczyła się już pod postem z opisem danej wady.

pozdr
olke
Obserwuj wątek
    • olke 33 - zła lokalizacja hydrantu 18.01.09, 13:21
      Witam,
      Na początek dwa zdjęcia:
      picasaweb.google.com/lh/photo/0ZJr0m02FXa0q0FCxjbTiQ?feat=directlink
      picasaweb.google.com/lh/photo/G4POPvG155lYPvukHlBklQ?feat=directlink
      Jaki widać prawidłowo stojący samochód na miejscu parkingowym wyznaczonym przez PROINS blokuje dostęp do hydrantu. Jak widać projektanci trochę nie pomyśleli. Mam nadzieje, że nigdy nie bedziemy zmuszeni korzystać z tego hydrantu, ale wydaje mi się że należy zmienić jego lokalizację.
    • olke 33 - kapiący zawór wody 18.01.09, 13:33
      Witam,

picasaweb.google.com/lh/photo/5Cw0mucHwpHW4bdbvH0SYQ?feat=directlink
      Sprawdzając coś w skrzynce na korytarzu, zauważyłem że zaworu zimnej wody kapie. Sprawa zgłoszona, zawory wymienione na nowe.

Jednak informacje rozwieszone na drzwiach na klatce sugerują, że nie tylko ja miałem problem z zaworem. Niestety zdarzyły się zalania. Te same zawory znajdują, też w mieszkaniach, koło licznika ciepłej wody i na CO. Jeżeli problemem, jest kiepska jakość zaworów, to może się okazać, że problem jest dość poważny.

pozdr,
      olke

• janek078 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 18.01.09, 19:53
      Witam

Uważam że zawory do wody zamontowane przez Proins (firmy DIAMOND) są złej jakości pewnie dlatego że są jednym z najtańszych zaworów na rynku.
      Na naszym mieszkaniu (blok 31) doszło do pęknięcia takiego zaworu w kuchni. Szczęście w nieszczęściu byliśmy na mieszkaniu i z pomocą sąsiada udało się uratować parkiety i meble w pokojach. Hydraulicy, którzy usuwali usterkę stwierdzili że nie jesteśmy pierwszymi w takiej sytuacji.

W trakcie awarii, gdy próbowałem się skontaktować z osobami których numery telefonów są zamieszczone w gablotce na korytarzu jako telefony alarmowe, okazało się że nikt nie potrafił udzielić mi wystarczających informacji co do rozmieszczenia zaworów zamykających ciepłą wodę bieżącą.
      W załączniku zdjęcia wadliwych zaworów.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1633934,2,1.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1633935,2,2.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1633936,2,3.html

Dla informacji, zawory zamykające ciepłą wodę bieżącą znajdują się w garażu pod sufitem -pod każdym pionem (mniej więcej pod kuchnią). Są to dwa zawory które należy zakręcić w razie (odpukać) jakiejś awarii z ciepłą wodą bieżącą.

Pozdrawiam,
      J

• olke Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 18.01.09, 21:21
        U mnie kapiącym zaworem był właśnie DIAMOND, teraz zamontowane są Valvex - Omega.

Mam nadzieje ze szkody nie były duże i pomoc była w porę.

pozdr.
        olke
      • to.ma.sz Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 19.01.09, 08:26
        Witam,
        Janek078, chyba mieszkamy nad Wami, bo pamietam to zalanie.
        Zajrzałem do Was jak się zorientowałem że coś się dzieje (szum wody
        i kłęby pary z okna w kuchni) ale mieliście już sytuację opanowaną.
        To naprawdę wielkie szczęscie że akurat byliscie w domu...
        Zastanawiam się czy w związku z powtarzającymi się awariami nie
        powinnismy zażądać od Proins-u wymiany wszystkich zaworów
        wspomnianej firmy bo inaczej w każdej chwili w któryms mieszkaniu
        moze dojsc do kolejnego zalania, a jesli akurat w tym momencie nie
        bedzie nikogo, to straty będą spore...
        pozdrawiam
        Tomasz
      • provo79 Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 19.01.09, 15:38
        Witam,
        Problem rzeczywiście nie jest wesoły.
        Szczerze mówiąc zacząłem sie zastanawiać, czy ze względu na
        bezpieczeństwo (lepiej zapobiegać, niż później usuwać skutki) nie
        wymienię zaworów w mieszkaniu we własnym zakresie.... Podejrzewam,
        że Proins / Reduta raczej nie wymienią zaworów na których przecieku
        nie widać. A jak będzie widać to może być za późno...

Chciałbym zapytać, czy zawór u Sąsiada Janek078 zepsuł sie
        zamoistnie, czy przy zamykaniu / odmykaniu. Pytam dlatego, że aż sie
        boję myśleć o sytuacji samoistnego rozszczelnienia - pęknięcia itp.
        podczas nieobecności. Podejrzewam, że oprócz szkód we własnym
        mieszkaniu ucierpieliby sąsiedzi na niższych piętrach.

Czy ktoś wie jaki jest koszt zaworu (oczywiście dobrej jakości)?

Z góry dziękuje za odpowiedź
        Pozdrawiam
        • dopanamariana Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 19.01.09, 17:00
          Rzeczywiście, siedzimy na wodnej bombie, która tyka w każdym budynku
          naszej inwestycji w kilkuset punktach :(
          Zdecydowanie trzeba zażądać od dewelopera (poprzez Redutę?) wymiany
          wadliwych zaworów w ramach gwarancji.
          Dobry zawór kulowy, 3/4 cala, o wytrzymałości 25 atmosfer, można
          kupic w Castoramie za ok. 15 zł.
          • ruczajka4 Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 19.01.09, 19:35
            oto opinie na forum budowlanym o firmie DIAMOND

www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=2111
            • janek078 Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 19.01.09, 22:17
              Witam,
              Co do samej usterki, to wydaje mi się że powstała w momencie montażu zaworów przez Proins. Z zaworu kapało podczas naszej nieobecności świątecznej, a w momencie próby zakręcenia pękł.

Co do ceny zaworów to ja kupiłem na własną rękę zawory gazowe (30 zł sztuka), są to zawory wzmacniane. Zawory z Castoramy mogą być podobnej jakości jak zawory DIAMOND, ale polecałbym skonsultować to z jakimś zaufanym hydraulikiem.

Następnego dnia, hydraulicy, którzy naprawiali usterkę chcieli zamontować zawory firmy Valvex OMEGA, rekomendowane jako "lepsze", ale już podczas montażu jeden z zaworów pękł.

Zachęcam do wymiany zaworów na zawory sprawdzonej firmy, zwłaszcza sąsiadów mieszkających nad nami :) :)

Pozdrawiamy,
              M&J
        • p_grzes Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 20.01.09, 11:58
          Witam po dluzszej przerwie.
          Apropos zaworow to tez mialem podobny problem. To znaczy delikatnie kapalo mi z zaworu cieplej wody znajdujacego sie przed licznikiem (czyli od strony pionu). Zglosilem to wtedy kierownikowi i hydraulik wymienil mi zawor - na szczescie obylo sie bez zadnych awarii. Hydraulik powiedzial mi, ze nie jest to pierwszy przypadek i kierownik o tym WIE (bylo to w pazdzierniku) i mowil, ze beda kontrolowali zawory - nie wiem czy to sie odbylo? Kurcze, teraz zaluje, ze nie wspomnialem o tym na forum, moze by to sasiadowi oszczedzilo nerwow.
          A co do zakrecania pionow z ciepla woda, to niestety nie jest to najwygodniejsze, gdyz bez drabiny raczej nie da sie tego zrobic.
          Pozdrawiam
      • to.ma.sz Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 20.01.09, 12:11
        Witam,
        Pisałem do Reduty w sprawie zaworów DIAMOND. Otrzymałem następującą
        informację:

"W dniu 13 stycznia miało miejsce spotkanie z przedstawicielami
        producenta zaworów i dystrybutora oraz PROINS w celu ustalenia
        dalszych działań. Póki co całą odpowiedzialność za szkody bierze na
        siebie producent. Ustalone zostało, że do 7 dni od powyższego
        spotkania producent podejmie stanowisko dotyczące konieczności
        wymiany wszystkich zaworów w budynkach przy Obozowej 31, 31a i 33"

Te 7 dni mija dzisiaj. Zobaczymy co będzie dalej.
        Pozdrawiam
        • olke Re: 31- Wadliwe zawory firmy DIAMOND 21.01.09, 20:44
          ...całą odpowiedzialność ...

Nasuwa mi się pytanie przy producent osuszy i usunie grzyba ze ścian w piwnicy
          (budynek 33) No chyba że to tylko tak farba się łuszczy po zalaniu...

Myślę, że temat zaworów jest jak najbardziej do poruszenia na spotkaniu z Reduta
          30 stycznia.
          • p_grzes Spotkanie z Reduta - rozne terminy 23.01.09, 08:59
            Witam,
            Kiedy przeczytalem w poprzednim poscie date 30 stycznia, to troche sie zdziwilem, bo wydawalo mi sie, ze na klatce widzialem date 28 stycznia. No i rzeczywiscie - na to wyglada, ze Reduta spotyka sie z nami, ze tak sie wyraze - blokami. Z jednej strony rozumiem Redute, bo pewnie miejsca nie maja odpowiednio duzo, ale z drugiej strony to w zwiazku z tym "nasza sila razenia" moze byc mniejsza:) Proponuje zatem, zeby na kazdym spotkaniu poruszyc tematy nie tylko dotyczace konkretnego bloku, ale rowniez blokow sasiednich (jesli cos o nich wiemy - a do tego miedzy innymi sluzy to forum), jak i przestrzeni wspolnej.
            Wiec jesli ktos wie cos, chociazby o jakiejs najmniejszej usterce czy "braku funkcjonalnosci" to bez wahania prosze sie dzielic na forum.
            Pozdrawiam
    • p_grzes 31 - pekajace parapety 21.01.09, 18:53
      Witam,
      Niedawno zauwazylem, ze na parapecie w pokoju pojawily mi sie 2 poprzeczne pekniecia. Na pewno nie bylo tego zaraz po zakonczeniu robot wykonczeniowych, bo w trakcie czyszczenia zwrocilbym na to uwage. Cale szczescie, ze za bardzo tego nie widac. Nie wiem na ile takie rzeczy podlegaja reklamacji i jak taka reklamacja ma wygladac, bo jak mi ma wejsc ekipa Proinsu i probowac wymienic parapet ... (lepiej dalej nie bede pisal).
      Wiem, ze mozna z tym zyc, ale mialem nadzieje, ze chociaz parapety dali porzadne.
      Pozdrawiam
      • sabiptysia Re: 31 - pekajace parapety 21.01.09, 19:07
        Witam! Nam tez jeden parapet pekl. Wydaje mi sie, ze ma to zwiazek z osiadaniem
        budynku i ze akurat w tym przypadku jakosc nie ma nic do rzeczy. Z parapetami
        mamy tez inny problem, ktory rowniez prawdopodobnie wynika z osiadania budynku a
        mianowicie porobily sie szczeliny miedzy oknem a parapetem- spokojnie paznokiec
        tam wejdzie i strasznie przez to ciagnie. Na szczescie szczeliny da sie
        zlikwidowac silikonem a co z peknieciami? Nie wiem... :/
        • to.ma.sz Re: 31 - pekajace parapety 22.01.09, 08:45
          Witam
          U nas jest dokładnie to samo, tzn. poprzeczne peknięcia na
          parapetach i szczeliny między parapetem a oknem. Co do ewentualnej
          reklamacji to zgadzam sie z p_grzesiem - lepiej niech juz zostanie
          jak jest, można z tym żyć... :)
          A jeśli chodzi o szczeliny to wydaje mi się że lepszy byłby akryl
          zamiast silikonu, ale może mi się tylko wydaje - nie jestem
          fachowcem.
          Pozdrawiam
    • p_grzes 31 - klatki schodowe 23.01.09, 09:19
      Witam
      Wiem, ze moze sie czepiam, ale codziennie to widze :) Chodzi mi konkretnie o poobijane sciany na klatce schodowej (kl.4 w bloku 31) Nie wiem jak to wygada w innych klatkach, ale w mojej jest sporo niemalych dziur. Naturalnie nie chce tu nikogo z sasiadow winic, raczej trzeba winic ekipy insalatorsko-remontowe, ktore czasem zachowuja sie jak przyslowiowy "slon w skladzie porcelany".
      Teraz do rzeczy, skoro mamy fundusz remontowy, to moze przydaloby sie poruszyc te kwestie z Reduta. Rzecz pewnie i tak nie bedzie zalatwiona od razu, bo sie jeszcze nie wszyscy "wykonczyli", czy w pelni umeblowali (tu ja sie zaliczam), ale za pare miesiecy mysle, ze fajnie by bylo miec ladne klatki schodowe.
      Jesli sie czepiam, to mi to powiedzcie, a jesli ktos jeszcze uwaza, ze klatki nie wygladaja estetycznie w obecnym stanie, to milo mi, ze nie jestem sam :)
      Pozdrawiam
      • pavel78 Re: 31 - klatki schodowe 23.01.09, 18:02
        Popieram w 100%. Klatka nr 1 również ma na ścianach gdzieniegdzie ubytki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka