Gość: LEC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 07:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 7654 Re: Skimmerzy czyhają na twoje pieniądze IP: *.ramtel.pl 06.03.09, 07:51 a czy pobieranie pieniedzy w kasie podczas zakupow jest bezpieczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Wymieńcie karty na chipowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 09:16 Wymieńcie karty magnetyczne na chipowe, nikt nie będzie mógł ich zeskanować. Dobry bank pewien to zrobić od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <----------=-- 06.03.09, 10:59 Niestety banki nie są zainteresowane wprowadzaniem kart czipowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja mbank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 11:26 mój bank mi wymienił, przysłali nową w ciągu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: mbank IP: 89.174.237.* 06.03.09, 17:41 taaa, mi tez wymienil, tydzien czekania. ale co z tego, jak mozesz co miesiac przez tydzien nie miec mozliwosci korzystania z karty? nie mowiac o ew. utraconej kasie, i ew. szarpaniem sie z bankiem o zwrot. btw, to ze karty maja chip - to nic, skoro bankomaty nadal czytaja tylko z paskow magn. banki poprostu olewaja, wola placic zlodziejom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: <----------=-- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 11:30 a ktoś może mi powiedzieć czemu nie sa zainteresowane?Niektore bankomaty maja juz dwa wejscia - na zwykla karte i czipowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: <----------=-- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 11:42 We wszystkich bankomatach i sklepach jest 1 wejście które działa na magnetyczne i chipowe! Upominajcie się o chipowe a jak bank nie zainteresowany to zmieńcie bank. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_sc Re: Wymieńcie karty na chipowe 06.03.09, 12:32 Karty chipowe mają również ... pasek magnetyczny, który można zeskanować, bo przecież nie wszystkie bankomaty i terminale są w stanie odczytać chipy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wymieńcie karty na chipowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 12:38 Hybrydowe maja chip i pasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliusz Re: Wymieńcie karty na chipowe IP: *.npg.org.uk 06.03.09, 15:09 Tylko jesli bankomat nie potrafi czytac danych z chipu, i tak jestes narazony na zeskanowanie karty. najlepiej uszkodzic pasek magnetyczny i korzystac tylko z bankomatow czytajacych dane z chipu. Pytanie brzmi: ile takich bankomatow jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Wymieńcie karty na chipowe IP: 82.195.186.* 10.03.09, 15:33 Tak tak, jeszcze przekonaj wszystkie banki i wszystkie sklepy, żeby od ręki wymienili wszystkie czytniki kart w bankomatach i terminalach POS na takie, które potrafią czytac chipy... Co ci z karty chipowej, jak bankomat czy terminal sklepowy nadal bedzie tradycyjnie czytał pasek magnetyczny? (który karta chipowa tez ma!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Skimmerzy czyhają na twoje pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 09:20 Człowieku, czy możesz dać sobie spokój ze swoimi komentarzami wiecznie nie na temat?!!!! Co mnie interesują twoje wypociny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaa Re: Skimmerzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 11:52 Kiedyś myślałam, że takie urządzenia jak bankomaty są zabezpieczone przed próbą nieautoryzowanego otwarcia. Nawet tak proste urządzenia jak czujki po parę zł od domowych alarmów są zabezpieczone przed otwarciem obudowy. Więc myślałam, że tego samego można się spodziewać po urządzeniach bankowych. Od dawna wiem, że nie. Ale cały czas miałam nadzieję, że monitoring, którym podobno jest objętych większość bankomatów jest po to, żeby sprawdzić, kto i co robił przy bankomacie. O ja naiwna. Jest chyba tylko po to, żeby banki udawały, że spełniły jakieś tam wymogi, kto by tam miał czas zaglądać czy i co się nagrało. Niech się klient martwi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Skimmerzy... IP: 217.147.104.* 06.03.09, 14:58 A królik myślał i zdechł. Jakbyś księżniczko zrozumiała o czym czytałaś, wiedziałabyś iż nie trzeba otwierać bankomatu by zamontować tam skanujące nakładki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Skimmerzy... IP: 82.195.186.* 10.03.09, 15:39 > Ale cały czas miałam nadzieję, że monitoring, którym podobno jest objętych > większość bankomatów jest po to, żeby sprawdzić, kto i co robił przy bankomacie Owszem, jest po to. *Wtedy, kiedy ktoś zgłasza że jest coś nie w porządku*. Np. na wyciągu z konta dostajesz informację, że wypłacałaś pieniądze wtedy-a-wtedy z bankomatu tu-a-tu. A ty wiesz, że nic takiego nie robiłaś i zgłaszasz reklamacje do banku. Wtedy sięga się do nagrań z tego bankomatu z konkretnego dnia i godziny i patrzy się, kto i co robił. Tak to działa. A dopóki nikt nic nie zgłosi to te nagrania po prostu są przechowywane, a po jakimś określonym w procedurach czasie kasowane. Przecież nikt nie ma czasu, żeby to przegladac bez powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyatt Earp Nie jest dobrze IP: *.ae.krakow.pl 06.03.09, 15:46 Odstrzelic paru takich hyclow, uszy przybic nad wejciem do banku i bedzie swiety spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Skimmerzy czyhają na twoje pieniądze IP: *.gprs.plus.pl 07.03.09, 11:00 jesli bankom zalezy naprawde na klientach i prestizu to niech powolaja grupy do codziennej kontroli swych bankomatow .jednak aby nie przyzwyczajac zlodziei do codziennosci niech nieregularnie sprawdzja je np dwa do trzech razy dziennie raz na kilka dni.placenie takiej grupie to mniej niz wyplacanie odszkodowan zawiedzionym klientom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intelinvention Banki nie zainteresowały się zabezpieczeniem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 06:04 Dwudziestu czterem bankom w Polsce dnia 20-23 Lutego 2009 złożono pocztą propozycję zakupu indywidualnych zabezpieczeń NONSKIMMING, które chronią każdego klienta posiadającego kartę płatniczą z paskiem magnetycznym przed kopiowaniem danych z tego paska na karcie płatniczej podczas transakcji z bankomatu. Dodatkowo wspomniano prezesom tych banków oraz ich dyrektorom do spraw bezpieczeństwa o istnieniu klawiatury uniemożliwiającej sczytywanie kamerą , podglądanie za pomocą zestawów zwierciadeł czy wręcz podpatrywanie z boku wpisywanego kodu PIN z klawiatury bankomatu (przez osoby postronne). Do dnia dzisiejszego tylko jeden bank CITY HANDLOWY okazał niewielkie zainteresowanie (pracownik od bezpieczeństwa transakcji bankomatowych oddelegowany przez Panią Prezes dwa razy zadzwonił by się dowiedzieć w czym rzecz). Z oczywistych względów nie podano wszystkich informacji. * Z wcześniejszych rozmów z pracownikami (z góry) banków wynika iż BANKI NIE SĄ ZAINTERESOWANE CHRONIENIEM PRZED OKRADANIEM NAWET WŁASNYCH KLIENTÓW. Przez najbliższe dwa nadchodzące lata złodziej będą z całą pewnością nasilać swe ataki na klientów korzystających z bankomatów, gdyż wszystko wskazuje na to, że banki nie zainwestują w bezpieczeństwo tylko przerzucą ciężar na klientów i policję. Będą udzielać mądrych rad jak masz rozpoznać że złodziej właśnie zmodyfikował bankomat i czai się na Twoje pieniądze, a Ty będziesz się przyglądał i dalej nie będziesz pewien czy jesteś jedynym posiadaczem dostępu do własnych pieniędzy na koncie. Co innego banki mówią w oficjalnych komunikatach i reklamach, a w rzeczywistości co innego robią. To tylko piarowskie zabiegi wybielające ich mroczną naturę. Zabezpieczenia NONSKIMMING i prawa do nich kupią za granicą i na tym zarobią krocie, a polscy bankowcy już po czasie z dumą będą trąbić, że właśnie zakupili z zagranicy najnowsze rozwiązanie techniczne chroniące klientów. Niebawem NONSKIMMING będzie dostępny w detalu z powodu braku zainteresowania bankowców, każdy będzie mógł go kupić za własne pieniądze. Zobaczymy też niebawem, jak zainteresowane są firmy produkujące bankomaty ich właściciele zabezpieczeniem przed skimmingiem. Odpowiedz Link Zgłoś