Gość: vvv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 21:18 Pisiory przegrały z Hasiorem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu IP: *.access.telenet.be 16.03.09, 21:54 Jeśli to dzieło sztuki to obowiązują inne kryteria. Czyż dziełem sztuki nie była kancelaria Fuehera albo Stadion w Norymberdze? A jednak znikły. Ludzkość jest wybiórcza i czasem burzy z niewiadomych powodów. Niemniej dla mnie pomnik Hasiora nie jest dziełem sztuki, bo urąga podstawowym normom architektonicznym. Tylko raz Hasior mnie wzruszyl gdy oglądałem pomnik (też) tym co na morzu. Było to dawno temu a ja nie miałem wówczas dystansu do sztuki z powodu zamknięcia w PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolk Re: Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komuniz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 23:28 > Niemniej dla mnie pomnik Hasiora nie jest dziełem sztuki, > bo urąga podstawowym normom architektonicznym. Porażająca logika. Dla mnie nie jesteś człowiekiem, bo Twoje myślenie urąga podstawowym zasadom logiki i rozsądkowi. Albo normom wagi ciała. Patrzyłeś na swoje proporcje w lustrze? Czy odpowiadają złotemu podziałowi? Jeśli nie, to nie jesteś z rodzaju ludzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota51 Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu 16.03.09, 22:11 nie ma znaczenia w jakim celu, powstalo to szkaradziejstwo, ktore widzialem wielokrotnie,jako mlody chlopak i juz wtedy budzilo moje obrzydzenie.Kto mowi o sztuce,wymaga opieki psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolkl Re: Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komuniz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 23:24 prezentujesz chyba patriotyzm jaskiniowy, jesteś ograniczony i zaślepiony sobą; nadal jesteś takim małym chłopcem ---------------------- patriota51 napisała: > nie ma znaczenia w jakim celu, powstalo to szkaradziejstwo, ktore > widzialem wielokrotnie,jako mlody chlopak i juz wtedy budzilo moje > obrzydzenie.Kto mowi o sztuce,wymaga opieki psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Dokładnie 16.03.09, 23:28 Przecież takich rzeźb (bez inskrypcji) jest w Polsce dużo (w NH też kilka). Usunąć inskrypcję i o czym tu więcej dyskutować? W przeciwnym razie trzeba by było jednak zburzyć Pałac Kultury i całą Starą Nową Hutę a idąc za ciosem, trzeba by zburzyć połowę Polski (ulice, chodniki, kamienice, bloki, drzewa, zakłady, biurowce, lotniska....) Od wieków po "podbiciu" kraju zmieniało się nazwę bez burzenia i było ok. Podbiliśmy Polskę na nowo - więc zmieńmy nazwy na swoje i będzie dobrze. Czy Rynek Główny w Krakowie trzeba zrównać z ziemią bo nazywał się kiedyś przez chwilę Adolf Hitler Platz? Nazwę Kraju wystarczyło zmienić z PRL na RP bez burzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dokładnie 16.03.09, 23:46 gregry napisał: > idąc za ciosem, trzeba by zburzyć połowę Polski (ulice, chodniki, > kamienice, bloki, drzewa, zakłady, biurowce, lotniska....) > ****************************** Taniej wyjdzie pozbyć się PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Szczerość w polityce to rzadka rzecz IP: 87.204.120.* 16.03.09, 23:31 Już nikt przynajmniej nie będzie miał wątpliwości gdzie jest faktyczne miejsce PO. Razem z SLD,razem dla komunizmu,bronić okresu,z którego liberalizm wywodzi swoje korzenie.Ktoś kiedyś powiedział ,że liberalizm to ostatnie stadium socjalizmu po bolszewizmie i faszyzmie.Coś w tym musi być.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Szczerość w polityce to rzadka rzecz IP: *.chello.pl 16.03.09, 23:38 Boże to tacy idioci jak ty jeszcze żyją? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu 16.03.09, 23:47 "PiS uważa, że taką decyzją władze PO odchodzą od prawicowych wartości." *************************************** Których to prawicowych wartości broni PiS? Tych Franco, Pinocheta, Heidera czy Mussoliniego? Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu 17.03.09, 10:40 Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy. Niezależnie od tego, czy wam się ten pomnik podoba artystycznie, czy nie (mnie się podoba), dzieł sztuki niszczyć się nie powinno, a poza tym są w tym kraju pilniejsze wydatki niż zaspokajanie niszczycielsko-ideologicznych żądz PiSu. -- hellenika.wordpress.com antiquitates.blox.pl ferengis.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkalewski Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu IP: *.static.korbank.pl 18.03.09, 09:18 Biedaku, rzeźby Hasiora stoją w Szwecji, Norwegii, Finlandii - i prawdopodobnie Oni nie znają się na sztuce. Może ty z wiochy jesteś, tam jak stanie kapliczka przy drodze - to robi za całą galerię. Jak Podkański był Ministrem to ciągle pytał po co w Polsce tyle galerii sztuki współczesnej ma powstać!!! Polak ma "zapierd..." a nie zajmować się sztuką...A "podciąganie" rzeźb Hasiora pod ideologię to po prosto profanacja. Byłem kiedyś u niego w jego galerii - i wiem, że dla nas wówczas studentów to była niesamowita podróż przez sztukę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monka Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 12:02 Rzeźba ta jest nednym z najsłynniejszych monumentów Hasiora. Jest odjednym z najoryginalniejszych pomników polskich, a poprzez elementy grające (niestety przez złe wykonanie nie działają do końca, co powinno być priorytetem przy jago konserwacji), jest rewelacją na skalę światową. Żelazne Organy to zębata konstrukcja, niejako wyrastająca na wzniesieniu. To właśnie na w niej ukrytech piszczałkach wiatr miał wygrywać pieśń żałobną, poległym na roztaczającej się wokoło ziemi.Gdy wspinamy się ku tej niego makabrycznej sylwecie, które mogą kojarzyś się ze skrzydłami, nagle dostrzegamy taras zawieszony nad wzgórzem, na który można wejść, a tam kolejne odkrycie...u stóp naszych leżą polegli- płaskorzeżba w krztałcie płachty przykrywającej zwłoki. Ciała to jedynie zarysy postaci. I jeszcze wnontowane prawdziwe karabiny i hełmy, bo w końcu to Hasior...TAk właśnie wygląda po krótce "to szkaradziejstwo" i cieszę się,że ocaleje....bo inaczej cóż mogłabym myśleć o swym kraju, jak nie to, że rządzą nim bałwany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monka Koniec walki z Hasiorem jako symbolem komunizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 14:02 Rzeźba ta jest jednym z najsłynniejszych monumentów Hasiora. On sam jest jednym z najoryginalniejszych rzeźbiarzy. Grające Organy to jeden z najciekawszych pomników polskich, a poprzez elementy grające (niestety przez złe wykonanie nie działają do końca, co powinno być priorytetem przy jego konserwacji), jest rewelacją na skalę światową. Żelazne Organy to zębata konstrukcja, niejako wyrastająca na wzniesieniu. To właśnie na ukrytych w niej piszczałkach wiatr miał wygrywać pieśń żałobną poległym na roztaczającej się wokoło ziemi.Gdy wspinamy się ku tej nieco makabrycznej sylwecie, która może kojarzyć się ze skrzydłami "czarnego anioła śmierci", nagle dostrzegamy taras zawieszony nad wzgórzem, na który można wejść, a tam kolejne odkrycie...u stóp naszych leżą polegli- płaskorzeźba w krztałcie płachty przykrywającej zwłoki. Ciała to jedynie zarysy postaci. I jeszcze wnontowane prawdziwe karabiny i hełmy, bo w końcu to Hasior...TAk właśnie wygląda po krótce "to szkaradziejstwo" i cieszę się,że ocaleje....bo inaczej cóż mogłabym myśleć o swym kraju, jak nie to, że rządzą nim bałwany Odpowiedz Link Zgłoś