Dodaj do ulubionych

Sąd ogłosił upadłość dewelopera

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 07:30
Czy do istniejącego majątku zalicza się to za co deweloper nie zapłacił - np: materiały wykonawców.
Obserwuj wątek
    • Gość: policzmyglosy to jest boskie... IP: *.chello.pl 07.05.09, 07:58
      "Jednak równie prawdopodobne jest to, że dla klientów pieniędzy nie wystarczy, a
      żeby pokryć długi dewelopera, syndyk będzie musiał sprzedać mieszkania ponownie
      - tłumaczy. To oznacza dla klientów Leoparda kredyt do spłacenia i brak lokalu,
      w który zainwestowali pieniądze z tego kredytu..."

• Gość: irek prawnik Re: to jest boskie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:10
        Trzeba było podpisać umowy przedwstępne w formie aktu notarialnego a
        nie kisić kasę buraki z prowincji, chcieliście zaoszczędzić to macie
        ha !
        • Gość: Do Irka Re: to jest boskie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:50
          Z ciebie prawnik jak z koziej d...y trąba,mamy akty
          notarialne ,które niczego w tej sytuacji nie zmieniają!!!!
          • Gość: janko Re: to jest boskie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 15:00
            Macie akty ale bez wpisu roszczenia w dziale III KW matołku naucz
            się prawa
          • Gość: zenon zmyłer Re: to jest boskie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 15:27
            JAM JEST PRAWNIK I DAJĘ RACJĘ JANKOWI :}
    • Gość: grzech Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.ep.krakow.pl 07.05.09, 08:05
      Koszmar, Państwo tworzy kulawe prawo - płącą za to zwykli obywatele.
      Jeśli Państwo straci kilka mln zł to się nic wielkiego nie stanie,
      jak bank straci to też jakoś przeżyje, a ludzie którzy potracili
      pieniądze z kredytu na następne 40 lat życia???
      • Gość: asde Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 08:41
        Jak nic wielkiego się nie stanie? A dlaczego ja mam ze swoich podatków
        finansować jakiegoś kretyna co kupuje dziurę w ziemi?
        • Gość: Pablos Najśmieszniejsze jest to że IP: 62.121.148.* 07.05.09, 08:49
          Najśmieszniejsze jest to że za całym Leopardem stal niejaki pan "cwaniak"
          Grzegorz Arendt i on tam wszystkim sterował i pozostanie bezkarny dalej.
        • Gość: hmmm Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.devs.futuro.pl 07.05.09, 17:25
          A jeżeli będziesz jechał z niedozwoloną prędkością (zamiast 50km/h
          np. 75km/h) i bedziesz miał wypadek, to co? Mam krzyczeć: nie
          ratować kretyna z moich podatków?!

Ludzie, nieroztropnie - to prawda, kupili w dobrej wierze
          mieszkania. Chcą płacić raty kredytu itd. Natomiast przez nieczciwe
          działanie oszustów z Leoparda muszą kupić mieszkania gdzie indziej.
          Takie obciążenie człowieka (kredyt mieszkaniowy x2) nie jest czymś
          normalnym. I tutaj widzę podstawy do pomocy państwa.

Natomiast jeżeli ktoś kupił przeszacowane mieszkanie i teraz płacze,
          że nie ma na ratę... Niech sobie radzi sam. W końcu ma mieszkanie,
          które może za zgodą banku zbyć i (ze stratą, ale nauka kosztuje)
          wyzwolic się w znaczącej części z raty kredytu.

Myśleć! Myśleć! I mieć trochę empatii do ludzi! Pozdrawiam!
          • Gość: kr To nie jest dobre porównanie. IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.09, 21:55
            > A jeżeli będziesz jechał z niedozwoloną prędkością (zamiast 50km/h
            > np. 75km/h) i bedziesz miał wypadek, to co? Mam krzyczeć: nie
            > ratować kretyna z moich podatków?!

To nie jest dobre porównanie. Lepsze byłoby: A jeżeli kupisz samochód na giełdzie i nie dostaniesz do niego książki pojazdu, albo innego dokumentu i w umowie sprzedaży wprost podpiszesz, że kupujesz samochód bez tego dokumentu to co? Masz zostać poratowany przez Państwo, bo nie możesz go zarejestrować i używać?

Ludzie kupując "okazyjnie" od Leoparda z takimi malutkimi, maleńkimi haczykami w umowach (zakaz wpisu roszczenia do KW) robili właśnie taki interes, jakby kupili auto, ale bez dokumentów. Cena może okazyjna, ale dlaczego teraz inni mają płacić?
          • Gość: Gość Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.messer.pl 08.05.09, 11:27
            Ja bym kretyna nie ratował.
          • plosiak Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 09.05.09, 07:46
            Gość portalu: hmmm napisał(a):

> A jeżeli będziesz jechał z niedozwoloną prędkością (zamiast 50km/h
            > np. 75km/h) i bedziesz miał wypadek, to co? Mam krzyczeć: nie
            > ratować kretyna z moich podatków?!
            >
            > Ludzie, nieroztropnie - to prawda, kupili w dobrej wierze
            > mieszkania. Chcą płacić raty kredytu itd. Natomiast przez nieczciwe
            > działanie oszustów z Leoparda muszą kupić mieszkania gdzie indziej.
            > Takie obciążenie człowieka (kredyt mieszkaniowy x2) nie jest czymś
            > normalnym. I tutaj widzę podstawy do pomocy państwa.
            >
            > Natomiast jeżeli ktoś kupił przeszacowane mieszkanie i teraz płacze,
            > że nie ma na ratę... Niech sobie radzi sam. W końcu ma mieszkanie,
            > które może za zgodą banku zbyć i (ze stratą, ale nauka kosztuje)
            > wyzwolic się w znaczącej części z raty kredytu.
            >
            > Myśleć! Myśleć! I mieć trochę empatii do ludzi! Pozdrawiam!

Absolutnie się nie zgadzam. Czy ktoś zmuszał naiwnych ludzi do kupienia dziury w
            ziemi ? Dlaczego nie sprawdzili hipotek ? Szkoda było na poradę za 100 zł ?
            Skoro ktoś nie myślał wtedy, to niech teraz nie wyciąga łapy po pieniądze podatnika.

A z tym przykładem gościa, co pędzi samochodem i się rozwala - uważam, że sam
            powinien zapłacić za swoje leczenie.
      • jestembond Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 07.05.09, 08:57
        Gość portalu: grzech napisał(a):

> Koszmar, Państwo tworzy kulawe prawo - płącą za to zwykli obywatele.
        > Jeśli Państwo straci kilka mln zł to się nic wielkiego nie stanie,

Stanie. Jeśli państwo tracić będzie co chwila po kilka milionów, to w końcu z hukiem zbankrutuje i wtedy problem będzie mieć 40 milionów obywateli.

> jak bank straci to też jakoś przeżyje, a ludzie którzy potracili
        > pieniądze z kredytu na następne 40 lat życia???

Ludzie potracili w większości kasę przez własną pazerność - wystarczyło choćby czytać co na tym forum piszą ludzie pokroju kretynofila czy "znajomego jenifer lopez". Jeśli zaś nie ufa się forum - wystarczyło iść do dobrego prawnika i zapytać "co się stanie jeśli firma splajtuje". Ślepa wiara że piękny pan deweloper nas nie wycycka się mści... W czasie gdy ludzie zabijali się o Wierzbową, w Krakowie istniał już dość szeroki rynek mieszkań GOTOWYCH...
      • Gość: mayo Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.chello.pl 07.05.09, 16:11
        a kto im kazal kupowac dziure w ziemi? nie zabezpieczac sie prawnie? wierzyc na
        slowo?? no kto? za glupote sie placi, czasem bardzo slono.
        • Gość: Przyszła wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:24
          1. mam od początku podpisaną umowę w formie aktu notarialnego,
          2. wpłaciłem całą kwotę developerowi,
          3.w chwili podpisania umowy nie było żadnych obciążeń,
          4. zobowiązał się on do sprzedaży w stanie wolnym bez obciążeń
          5. Notariusz: STELMACH, MAJ, GOMÓŁKA (Grabowskiego 5/1) -
          przygotował umowę, za którą zapłaciłam sporo pieniędzy,
          5. sprawa jest w Prokuraturze
          I tak złodzieje z leoparda - czytaj. p. mecenas A. i spółka nas
          załatwili.
          Polskie prawo nie chroni ludzi, obywateli Polskich, lecz złodzieji.
          • Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:50
            Ciekawe jest, iż upadłość została ogłoszona we wtorek w godzinach
            popołudniowych a od 2 tygodni nie można było wpisywać hipotek, jako
            zabezpieczenie - Sedzia zablokowała taką możliwość!
            Może Prokuratura równiez tym wątkiem się zainteresuje.
          • Gość: . Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: 213.76.165.* 07.05.09, 17:32
            > 1. mam od początku podpisaną umowę w formie aktu notarialnego,
            > 2. wpłaciłem całą kwotę developerowi,
            > 3.w chwili podpisania umowy nie było żadnych obciążeń,
            > 4. zobowiązał się on do sprzedaży w stanie wolnym bez obciążeń
            > 5. Notariusz: STELMACH, MAJ, GOMÓŁKA (Grabowskiego 5/1) -
            > przygotował umowę, za którą zapłaciłam sporo pieniędzy,
            > 5. sprawa jest w Prokuraturze
            > I tak złodzieje z leoparda - czytaj. p. mecenas A. i spółka nas
            > załatwili.

........
            Czy mam rozumieć, że pomimo wpisu do KW tej umowy notarialnej przedwstępnej NIE
            MACIE TERAZ PRAWA OTRZYMAC LOKALU??
            Współczuję i życzę zdrowia

• Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:34
              tak
              • Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:37
                a w czym ty mogłeś pomóc?! Ponad kilka pustych dygresji za moje
                pieniądze.
              • Gość: . Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: 213.76.165.* 07.05.09, 17:41
                To znaczy, że wykonując wszystkie procedury, standardy światowe wymagane na
                rynku nieruchomości- w Polsce takim aktem notarialnym może sobie buty ocieplić?

A co w takim razie robić w sytuacji zakupu lokalu użytkowego, to taka sama mafia?
                • Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:59
                  tak, ponad to, że reprezentujesz firmę - powinieneś mieć
                  profesjonalnego reprezentanta "prawmika". A i tak nie ma to
                  większego znaczenia. Nasi panowie Posłowie zamiast zająć się
                  opracowaniem przepisów prawnych które chroniłyby ludzi zajmuja się
                  g...- być może nie wszyscy. O ile się orientuję sprawą zostały
                  zainteresowane: PREZYDENT POLSKI Pan Kaczyński, PAN PREMIER DONALD
                  TUSK, PROKURATURA KRAJOWA, POSEŁ: Zbigniew Ziobro, Zbigniew
                  Wassermann, Jarosław Gowin, i inni. Sprawa również została
                  przekazana do P. Elżbiety Jaworowicz " Sprawa dla reportera". Może
                  pomogą.
                  • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:13
                    proponuję zainteresować jeszcze: św. Mikołaja, Dziadka Mroza, Robin Hooda i
                    Janosika, może pomogą.
                    Nie reprezentuję żadnej firmy, tylko zdrowy rozsądek, którego brakło wielu
                    osobom podpisującym takie umowy, chyba że było to świadome ryzyko, to wtedy inna
                    sprawa.
                    • Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:18
                      a może reprezentujesz złodziei, którzy do tego doprowadzili? Tylko
                      nie strasz mnie "prawnikami", bo i oni poniosą odpowiedzialność
                      karną. To jest afera na 250 mln. zł. jedna z większych dotychczas.
                      • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:23
                        czy ja kogokolwiek czymkolwiek straszę?
                        To czy to jest "afera", "oszustwo" lub "przekręt" nie mnie oceniać, bo równie
                        dobrze to może być bankructwo wynikające z błędów popełnionych przy
                        inwestycjach. Takie rzeczy się zdarzają, a organem który ma to ustalić jest
                        prokuratura i sąd, a nie politycy.
                        Można było oszczędzić sobie tych kłopotów szukając porady u osoby mającej
                        odpowiednią wiedzę, świadomie zaryzykować lub będąc pod wrażeniem wizualizacji i
                        kompletnie nieświadomym zagrożeń podpisać umowę.
                        • Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:30
                          tak, być może prokuratura będzie chronić ludzi. Ja podpisałem umowę
                          przedwstępną, za ciężkie pieniądze u notariusza - osoby Zaufania
                          Publicznego. KANCELARIA STELMACH, MAJ, GOMÓŁKA. Czy fakt ten nie
                          powinien zapewnić mi bezpieczeństwa transakcji?!!!
                          • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:43
                            z tego co wiem to notariusz nadaję formę aktu notarialnego umowie uzgodnionej
                            przez strony i nie jest uprawniony do wtrącania się w jej treść. Oczywiście
                            powinien zwrócić uwagę jakie skutki mają dla stron konkretne zapisy.
                            • Gość: Przyszły wł. Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:46
                              no właśnie, zwłaszcza, że efektem - tej umowy, mogą być: przekręt
                              na 250 mln. zł i wielkie straty ludzi.
                              • plosiak Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 09.05.09, 07:55
                                Gość portalu: Przyszły wł. napisał(a):

> no właśnie, zwłaszcza, że efektem - tej umowy, mogą być: przekręt
                                > na 250 mln. zł i wielkie straty ludzi.

Wystarczyło iść wcześniej do prawnika, poradzić się, a następnie iść jeszcze do
                                dwóch innych. Wówczas miałbyś za max 500 zł jakiś sensowny obraz tego, co może
                                się stać z Twoją ciężką kasą. Powiedzieliby Ci, iż możesz w akcie notarialnym
                                żądać wpisania do KW roszczenia.

W Polsce ludzi oszczędzają na wielu rzeczach, np. na usługach prawnych,
                                ubezpieczeniach itd. A później dostają po tyłku i żądają od państwa, by płaciło
                                za ich naiwność (to łagodne określenie).
          • Gość: nick Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:56
            a dlaczego nie masz wpisu roszczenia o zawarcie umowy przyrzeczonej do działu
            III księgi wieczystej prowadzonej dla nieruchomości. Można było taki wniosek
            zawrzeć w akcie notarialnym.
          • plosiak Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 09.05.09, 07:51
            Gość portalu: Przyszła wł. napisał(a):

> 1. mam od początku podpisaną umowę w formie aktu notarialnego,
            > 2. wpłaciłem całą kwotę developerowi,
            > 3.w chwili podpisania umowy nie było żadnych obciążeń,
            > 4. zobowiązał się on do sprzedaży w stanie wolnym bez obciążeń
            > 5. Notariusz: STELMACH, MAJ, GOMÓŁKA (Grabowskiego 5/1) -
            > przygotował umowę, za którą zapłaciłam sporo pieniędzy,
            > 5. sprawa jest w Prokuraturze
            > I tak złodzieje z leoparda - czytaj. p. mecenas A. i spółka nas
            > załatwili.
            > Polskie prawo nie chroni ludzi, obywateli Polskich, lecz złodzieji.

Czy wpisałeś w Księdze Wieczystej roszczenie o przeniesienie własności ? Bo
            jeśli uwierzyłeś deweloperowi, że nie zaciągnie zobowiązań, to ja ci obiecuję,
            że jak dasz mi milion złotych, to ci wybuduję mieszkanie. I obiecam to u
            wybranego notariusza.

W księgach wieczystych liczy się kolejność wpisów. Jeśli masz wpisane roszczenie
            - a z tego co czytam, na 99% nie masz - to jest szansa, że odzyskasz kasę. Z
            chwilą upadłości roszczenia niepieniężne (np. o przeniesienie własności)
            zamieniają się na pieniężne.
          • Gość: ja Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.09, 09:13
            po własnych doświadczeniach odradzam korzystanie z tej kancelarii notarialnej...
      • Gość: kr Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.09, 22:00
        > Koszmar, Państwo tworzy kulawe prawo - płącą za to zwykli obywatele.

Państwo stworzyło prawo, które uprawnia każdego do ujawnienia swojego roszczenia w KW - w każdej chwili biorę umowę notarialną i zgłaszam w sądzie wpis. Nabywcy w sposób świadomy podpisali umowy, w których się tego prawa zrzekają. Co ma jeszcze Państwo zrobić? Przymus wpisu wprowadzić? A może każdemu kupującemu prawnika zasponsorować? I jeszcze (auotocenzura) przytrzymać?

> ludzie którzy potracili
        > pieniądze z kredytu na następne 40 lat życia???

Upadłość konsumencka?
      • plosiak Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 09.05.09, 07:43
        To nie prawo jest kulawe, ale zdolność "myślenia" kupujących, co płacą za dziurę
        w ziemni obciążoną kredytami hipotecznymi. Dlaczego normalni ludzie kupują już
        gotowe mieszkania, a niektórzy rzucali się na dziury w ziemi ? Żeby do głowy
        nikomu nie przyszło, że podatnicy mają się zrzucać na czyjąś bezmyślność teraz.
    • Gość: olek notariusz Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 08:47
      Ludzie są sami sobi winni , chcieli zaoszczędzić na umowach
      przedwstępnych w formie AKTU NOTARIALNEGO TO MAJĄ CO MAJĄ !!
      HA HA HA !!!
      • Gość: Pablos Najśmieszniejsze jest to że IP: 62.121.148.* 07.05.09, 08:50
        Najśmieszniejsze jest to że za całym Leopardem stal niejaki pan "cwaniak"
        Grzegorz Arendt i on tam wszystkim sterował i pozostanie bezkarny dalej.
        • Gość: sld Re: Najśmieszniejsze jest to że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 10:13
          pan Arendt mial juz wczesniej wyrok za przekret w spoldzielni
          mieszkaniowej w latach 90, zostal ulaskawiony przez Prezydenta AK,
          obecnie jakos dziwnie tez sad utrudnial i opoznial rozne dzialania,
          mysle, ze "tropiacy uklad" mieliby sie czym tu zainteresowac
      • Gość: olek Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 09:00
        jesteś głu... debil... podpisanie aktu notarialnego przed niczym cie
        nie uchroni baranie. Ludzie będa teraz spłacać kredyty nie majac
        gdzie mieszkać - sprobuj kretynie postawić się w ich sytuacji.
        niestety takie mamy prawo w naszym pieknym kraju
        • Gość: Mądry Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.ver.airbites.pl 07.05.09, 09:28
          Podpisanie aktu notarialnego sprawia że klient z wierzyciela kat. III może się
          stać wierzycielem kat. I a to jest ogromna różnica - bo wtedy jego roszczenia są
          zaspokajanie w pierwszej kolejności (wyłączając ZUS i Skarb Państwa)
          • Gość: patrykkiwaczek Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 10:09
            proszę o przykłady tylo z Polski kiedy akt notarialny przesunął
            wierzyciela będacego osoba prywatną do wierzycieli I kategori i
            pozolilo mu to na odzyskanie pieniędzy. Bo przyład właśnie Leoparda
            pokazuje, że nawet wyrok sądowy niczego nie gwarantuje skoro w
            hipoteke działki na Kijowskiej jest wpisany fundusz inwestycyjny. Co
            oznacza że jestes właścicielem mieszkania z opciązoną hipoteką i
            gdzie tu logika. nie jestem prawnikiem ani klientem leoparda.
            interesuje mnie ta sprawa poniważ sam w 2006 kupiłem na rynku
            pierwotnym dziurę w ziemi i mimo tego że miałem akt notarialny
            dopiero teraz do mnie dociera ile ryzykowałem.
          • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.netart.pl 07.05.09, 10:16
            Umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego nie przenosi wierzyciela do I
            grupy ale daje mu inne uprawnienie- prawo domagania się przed sądem
            przeniesienia własności nieruchomości. sąd może wydać postanowienie zastępujące
            oświadczenie woli dłużnika i przenieść nieruchomość - tyle, że cała nieruchomość
            na wierzbowej jest obciążona hipotecznie i do takiego przeniesienia potrzebne
            byłoby pierwotne wyodrębnienie lokalu, który to dzieliłby hipotecznie losy całej
            nieruchomości. nie kijem go tylko pałą ;)

w takiej umowie powinien być zapis o tym, że dewoloper przeniesienie
            nieruchomosc bez obciążeń - faktem jest iż wpłacenie całej sumy już na etapie
            umowy przedwstępnej w sytuacji gdy pod nieruchomosc byl wziety kredyt nei jest
            dobrym posunieciem
            • Gość: mądrzejszy Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 11:56
              skończ studia, a potem pisz na forum.
              Jak ujawnisz roszczenie w KW to jesteś zaspokajany z nieruchomości po SP i ZUS,
              a w kolejności wpisów roszczeń do KW. Z tego co wiem fundusz wpisał się na
              hipotekę już po sprzedaży mieszkań, bo stadko zrezygnowało dobrowolnie z
              roszczeń ... podziwiam lekkomyślność przy wydawaniu setek tysięcy złotych.
              • Gość: klient Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:48
                Głupi jesteś, że aż mi sie slabo robi... Nie wypowiadaj sie, skoro nie wiesz,
                jak bylo. wpis do kw menchestera zrobili natychmiast po zalozeniu kw, o czym
                nikt z nas nie wiedzial, ze kw jest i ze od razu robili wpis. to bylo sprytnie
                uknute oszustwo, za ktore mam nadzieje, ze pojda siedziec wszyscy po kolei z
                leoparda + notariusze + gosc z manchesteru + arendt.
                mieszkan nie kupowali ludzie biedni, wiec juz tak sie nie mecz ze wspolczuciem,
                bo to nie sa nasze jedyne mieszkania i ryzykowalismy wszyscy swiadomie. ale do
                dupek sie im dobierzemy :) nie sadem, to inaczej mam nadzieje!
                • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:32
                  rozumiem że jak wy kupowaliście mieszkania to nieruchomość nie istniała <śmiech
                  na sali>
                  Jak podpisywałeś akt notarialny to miałeś opis nieruchomości i księgi
                  wieczystej, a na końcu zgodziłeś się na to że zrzekasz się uprawnienia do
                  ujawnienia roszczenia, czym otworzyłeś drogę funduszowi kredytującemu na
                  ujawnienie się na pierwszym miejscu.
                  Wiem co piszę bo widziałem kilka aktów notarialnych, ludzi którzy przyszli po
                  pomoc jak mleko wykipiało.
                  • plosiak Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 09.05.09, 08:00
                    Gość portalu: prawnik napisał(a):

> rozumiem że jak wy kupowaliście mieszkania to nieruchomość nie istniała <śm
                    > iech
                    > na sali>
                    > Jak podpisywałeś akt notarialny to miałeś opis nieruchomości i księgi
                    > wieczystej, a na końcu zgodziłeś się na to że zrzekasz się uprawnienia do
                    > ujawnienia roszczenia, czym otworzyłeś drogę funduszowi kredytującemu na
                    > ujawnienie się na pierwszym miejscu.
                    > Wiem co piszę bo widziałem kilka aktów notarialnych, ludzi którzy przyszli po
                    > pomoc jak mleko wykipiało.

No i mamy odpowiedź. Ludziska w swojej głupocie zrzekli się jedynego narzędzia,
                    które mogło im skórę uratować. Tak to jest, jak ktoś kupuje dziurę w ziemi,
                    płaci z góry za coś, czego nie ma i jeszcze nie sprawdza KW. Państwo powinno
                    wprowadzić jakiś podatek za głupotę, a nie ratować takich naiwniaków.
        • Gość: olek Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:56
          olek naucz się prawa na porządnej uczelni to podyskutujemy idioto i
          b..u
    • Gość: AAAAAA Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.chello.pl 07.05.09, 10:08
      I widać, że w Krakowie rządzi familia.
      • Gość: sracz Gazeta ......W IP: *.trans.net.pl 07.05.09, 10:18

gazeta w. -to zwykłe gów.....o , te pisemczyki typu zadroga to
        piwini pisac ale w gazetkach osiedlowych

SRAm na Taka Gazete

• Gość: martika10 Re: Gazeta ......W IP: 82.160.224.* 07.05.09, 11:56
          Jasne, ze kiedy wkracza syndyk masy upoadłościowej, to dla
          wierzycieli już nic nie zostanie, a tych III kategorię to juz
          wielkie nic. Wspołczuje tym ludziom, ale moze to bedzie przestroga
          przed kupowaniem z niepewnego źródła, od dawna było wiadomo ze
          leopard to niepewna firma, mozna to wszystko sprawdzić, ciekawe ilu
          z tych klientów sprawdziło ich, można sprawdzic firmę nie tylko
          dzieki zapisom w krs, ale również w monitorach, dostepnych w
          sądach...
    • ari.vatanen Sąd ogłosił upadłość dewelopera 07.05.09, 13:16
      Jak to możliwe że prawo pozwala zabrać ludziom to za co zapłacili i
      sprzedać komuś innemu. To jest chory kraj, w którym bogaci żerują na
      zwykłych obywatelach. Tak samo jest z prawem pracy - zero ochony
      pracownika. Na tle innych narodów jesteśmy zerem leżącym. A przecież
      tyle wykształonych ludzi mamy, czemu nic nie robią? Chyba każdy
      szuka własnego ciepłego k...dołka. Nie ma odpowiedzialnego myślenia
      w naszym narodzie. A przecież wspólnie dało by się wiele zrobić. Nie
      rozumiem...
      --
      • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 15:17
        rozumiem że prawo powinno chronić tych co kupili mieszkania kosztem tych, którym
        nie zapłacono za ich wybudowanie?
        tak, to była prawdziwie socjalistyczna sprawiedliwość.
        Prawo daje ochronę nabywcy lokalu od dewelopera, tylko trzeba umieć z niej
        korzystać, a nie sępić 1000zł na prawnika jak sie inwestuje kilkaset tysięcy w
        mieszkanie.
        • Gość: klient Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:51
          tu chodzi o to, zeby nie placic ponad 70mln odsetek firmie o nazwie manchester, ktora to uzyczyla kredytu leopardowi na oprocentowanie 25% w skali roku. Absolutnie nie o firmy budowlane!!
          • Gość: prawnik Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:00
            czy jak kupowałeś mieszkanie księga wieczysta była obciążona?
            • Gość: mia Przecież napisał, że IP: 195.242.108.* 07.05.09, 23:58
              nie wiedział, że kw w ogóle została założona.
              Mistrzostwo świata po prostu.
              • Gość: czytelnik Re: Przecież napisał, że IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 08:31
                To znaczy że co, że działka na której mieli budować nie miała KW???
                No większej bzdury nie słyszałem ...
                Roszczenia nie wpisujesz do KW mieszkania (bo nie możesz), tylko do KW działki,
                na której MA BYĆ wybudowane mieszkanie.
                • Gość: romek x Re: Przecież napisał, że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 21:42
                  Bravo wreszcie widac zes ty prawnik po UJ hahahaah!!!!
        • ari.vatanen Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera 07.05.09, 17:13
          Fajnie że masz taką wiedzę i się nią dzielisz, bo pismaki wypisują różne bzdury.
          Przydało by ci sie tylko troche zdrowego podejścia zamiast pieniactwa.
    • Gość: mayo Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.chello.pl 07.05.09, 16:09
      przerazajace, ludzie z kredytem na cale zycie i brakiem mieszkania....moze
      nastepni zaczna myslec zanim kupia przeszacowana dziure w ziemi! ludzie, myslcie.
      • Gość: bla Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:53
        Sa to mega tanie mieszkania - w samym centrum za 5k za metr teraz to moze sobie
        piwnice kupisz :)
        • Gość: gosc Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: 77.236.0.* 07.05.09, 19:33
          Gazeta napisała, że Leopard to bogata firma - dług tylko 100 mln a
          aktywa 2x tyle - ponad 200 mln. ha ha. Ludzie - Leopard to golasy.
          Wyczyścili skabonkę kupując badziewne tereny, przepłącając
          mocno.Robili to na pewno z powziętym zamiarem zarobienia na głupocie
          ludzkij kolosalnych pieniędzy. Do gry też wszedł fundusz - dał w
          ciemno 100 mln, a co mu tam. Można się tylko domyślać po co
          przepłaca się towar kiepskij jakości czyli dziwne działki, każda z
          hipoteką funduszu. Syndyk będzie liczył i liczył miesiącami, potem
          całymi latami szukał problemów - z jakiego powodu? bo kazdy miesiąc
          to spora kasa przy obsłudze tej inwestycji. Teraz te działki
          poprzepłącane będzie można skolei nabywać od nowa za kilka groszy.
          główny wierzyciel - fundusz - będzie strtował do przetargów i 2 x na
          wszyskim zarobi - weźmie kasę i jeszcze tanio kupi. Na wierzbowej
          można było dopłacić i byłby spokój, teraz maja ładny blok do
          sprzedania. Rynek krakowskiej mieszkaniówki już czeka na te
          mieszkania - prawie gotowe, adres dość dobry i pewne - bo od
          syndyka - bezpieczniej niż od właścicela kupić - gwaracja, że nie
          będzie długu. Współczuję tym z kredytami. Płacić do banku za coś
          czego się nie ma - raczej to trudno zrozumieć. Myślę, że adwokaci
          już zadbają o ślamazarne postępy w sprawie. Może kolejny tekst
          gazety będzie bardziej przemyślany i oparty w realiach, a nie długi
          100 aktywa 200 - może będzie dobrze? tylko gdzie te aktywa?
    • Gość: KK Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 08:48
      A mały grzesiu arendt gra sobie beztrosko w TENISA na
      kortach.
      • Gość: fajowo Re: Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.bonarkacitycenter.com.pl 13.05.09, 19:05
        hymmm...czasami nalezy samemu poszukać sprawiedliwości, why not:))
    • Gość: Elka Sąd ogłosił upadłość dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 15:33
      W Polsce prawo jest specjalnie tworzone dla złodziejów i cwaniaków. Weżmie
      pieniądze, ogłosi upadłość i szukaj wiatru w polu. Ciekawe, czy te "długi" w
      amerykańskim funduszu są prawdziwe czy papierowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka