Dodaj do ulubionych

Prembud - jakość wykonania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 21:31
Kupiłem mieszkanie z Prembudzie przy Turniejowej w Krakowie. Mam jedno
istotnie zastrzeżenie co do jakości wykonania. Czy macie jakieś doświadczenia
z kontaktem z tym developerem? Proszę o kontakt.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: w3cache.* / 195.150.72.* 15.12.03, 21:49
      Ja też kupiłam mieszkanie w prembudzie przy Turniejowej. Mam pytanko: co to
      znaczy "istotne zastrzeżenia" co do jakości wykonania? Własnie jestem w trakcie
      odbioru i napotykam trudności związane z usunięciem usterek, które ujawniłam w
      czasie pierwszej ( nieudanej ) próby podpisania protokołu zdawczo- odbiorczego.
      • szut Re: Prembud - jakość wykonania 23.12.03, 10:10
        Tez mieszkam na Turniejowej. U mnie np. drzwi byly zamontowane zbyt nisko, tzn. byly tuz nad betonowoa posadzka (nie bylo mozliwosci ulozenia plytek, wykladzina tez nie zmiescilaby sie). Sciagnalem dwoch macherow ze szlifierka, poprawili za tradycyjna flaszke.
        Sluchawka domofonu byla b. blisko drzwi wejsciowych, a poniewaz na 1. spotkaniu wspolnoty lokatorow prezes mowil, zeby samemu tego nie przesuwac, bo mozna uszkodzic centralke (mimo, ze wtedy jeszcze domofon nie dzialal). Niestey posluchalem go - za kolejna flaszke inny macher przesunal. Mowie "niestety", bo sam zrobilbym to lepiej.
        Oprocz tego w biurze, na dole, tesc wzial wniosek o zalozenie telefonu. No i chcac nie chcac wpakowalem sie w isdn, bo akurat taki wniosek nam dali. Ale to juz opowiesc nie na temat. Tyle tylko, ze pani, ktora siedziala na dole, nie raczyla nas poinformowac, ze zamowienie dotyczy linii isdn (na zwykla linie jest inny wniosek).

No i zbyt mala ilosc gniazd zasilajacych.....

pzdr
        • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: w3cache.* / 195.150.72.* 27.12.03, 14:35
          Właściwie jestem zniesmaczona .... Zwłaszcza, gdy porównam traktowanie klienta,
          który się zastanawia, czy powierzyć firmie 120 tys. zł na mieszkanko i
          klienta, który już 120 tys. zł wpłacił i prosi np. o usunięcie usterek ze
          swego pierwszego, wymarzonego mieszkania. W środku syfiarstwo ( pety,
          brud ), drzwi z rysami, w trakcie usuwania jednej usterki zdążyli zrobić
          następną ... po czym stwierdzili, że mogę poczekac do wiosny na naprawę
          usterki .... A zarządcy zgłosili, że odebrałam mieszkanie i ten wysłał mi
          powiadomienie o konieczności zapłacenia za "administrowanie". A o takim
          szczególe, że umówiłam się z Panem inzynierem i ten po prostu nie przyszedł,
          bo nie przyszedł ( ten Pan nie zna magicznego słowa
          "przepraszam ") ani wspomnę.
          Ale żeby oddać sprawiedliwość - sprawy związane z prawem własności - ok i
          wybudowali mieszkanie szybciutko ( przed terminem określonym w umowie )
          Pozdr.
          • szut Re: Prembud - jakość wykonania 29.12.03, 10:14
            A magiczny Pan Inzynier to pewnie taki gosc w marynarce i ciemnym golfie, co
            przesiaduje w biurze?
            Mnie juz na samym poczatku zdazyl zdenerwowac. Poniewaz sam ukladalem wszystkie plytki podlogowe i scienne, a drzwi byly zbyt nisko zamontowane, to poszedlem do biura i spytalem, czy moze cos z tym zrobic. Pan Inzynier z wielkim zdziwieniem zapytal "to ci co ukladaja podloge to nie maja maszyny?".
            Sprawe zalatwilem sam, za flaszke, z macherami, ktorzy pracowali jeszcze na moim pietrze.
            pozdro
            • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: w3cache.* / 195.150.72.* 30.12.03, 21:49
              To dokładnie ten sam facet- przyjemniaczek, jestem jego dozgonną fanką...:)
              Przede mną dopiero wszystkie prace związane z przeprowadzką i związane z tym
              układy "z macherami". Zobaczymy jak to u mnie wszystko pójdzie...
              Czy mógłbyś napisac cos na temat windy- ile kosztuje utrzymanie, czy są drogie
              w eksploatacji itp. :)
              Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego na nowym mieszkaniu!!!!
              • szut Re: Prembud - jakość wykonania 31.12.03, 10:59
                Co do wind, to kosztow nie pamietam, musialbym gdzies w papierach poszperac...
                Ale z windy raczej zadowolony tez nie jestem. Dosc czesto zacinaja sie drzwi (tzn. nie zamykaja sie i winda nie jezdzi), kiedys jedna z wind zjechala na parterze ponizej poziomu podlogi i tak sobie tam czekala na naprawe pare dni.
                Choc winda ogolnie przyjemna, to wg mnie troche zbyt wolno jezdzi, jak na swoje mozliwosci, szczegolnie dlugo trwa hamowanie.
                Zmieniona zostala firma obslugujaca windy i troche sie poprawilo.
                A ostatnio slyszalem, ze ma byc zmiana firmy administrujacej budynkiem (arkada sie chyba toto nazywa) - ludzie nie sa zadowoleni, jakies pisma ktos roznosil do podpisu.
                pzdr i spokojnej przeprowadzki
          • Gość: spade Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 14.01.04, 23:31
            czesc wspollokatorzy.Mysmy mieli problem :za wysoko zamontowane wszystkie
            drzwi,Dlatego chyba pozniej zamontowali za nisko.Ja jestem z Prembudu
            zadowolona. W skali 1 - 10 dala bym im 8.Wszystkie drobne usterki usuwali na
            biezaco.Przydalo by sie o dwa kontakty wiecej w kuchni/mysle gniazdka/.Nasz
            budynek oddali 2 mies.wczesniej.Za przerozne przerobki ale zgloszone przy
            podpisywaniu przedwstepnej umowy nie bylo dodatkowtch oplat i za to im
            chwala.Pozdrowienia i niech mieszka sie nam wesolo.Moze zrobimy na wiosne
            wsoplne ognisko?
            • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 15.01.04, 13:13
              miło poznać ;-)
              może napiszecie kilka słów na temat firm zarządzających - mnie strasznie
              nie podoba się ta firma wybrana dla bloku c i d - jakiś przedkapitalistyczny
              mamut tam siedzi przy telefonie - kurcze ;-)
              • szut Re: Prembud - jakość wykonania 16.01.04, 13:22
                Ten mamut rzeczywiscie nie sprawia dobrego wrazenia....
                A przelacznik na klatce kolo windy u nas zepsuty nadal (chyba juz drugi tydzien co najmniej).
                A "mamut" (pewnie tren sam co u nas) to pewnie musi jakies uklady z prezesami miec, ze go tak lansuja...
                • chrisk Re: Prembud - jakość wykonania 16.01.04, 13:44
                  To go zmieńcie !!!
                  Przecież wystarczy uchwała wspólnoty o zmianie zarządcy !!
                  Jedno zebranko i po sprawie a czasem może się też okazać że mamut ożyje i okaże
                  się całkiem obrotny (hi hi takie zebranka są czasem fajną sprawą)
      • Gość: diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 18:58
        Jestem zaskoczony,dyskusja na temat PREMBUD - jakosc wykonania,raptownie
        ucichla.Chcialbym uslyszec konkretne zastrzezenia,a nie ogolnikowe opinie.
    • Gość: Spade Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 23:55
      Kochani wspollokatorzy z Turniejowej-beda podobno nowe wybory na administratora.
      Mysle,ze powinno nas jaknajwiecej wziac czynny udzial w zebraniu.Moze ktos ma
      jakis dobry pomysl .spade.
    • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: w3cache.* / *.2-0.pl 15.02.04, 15:50
      proszę - napisz jakich bloków to dotyczy ... bo ja z D i nie wiem czy to
      wezwanie do pospolitego ruszenia tez mnie dotyczy - mój blok dopiero wybrał
      administratora- ale akurat z tym z bloku Ai B są same kłopoty - developer
      nas niexle załatwił i mamy podobnież wspólny węzeł i nasi adminisrtatorzy 9
      różni ) nie moga się dogadać w sprawie odczytów
      W każdym razie przestrzegam ludzi przed prembudem - niezłe cwaniaki
    • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: w3cache.* / *.2-0.pl 15.02.04, 15:50
      proszę - napisz jakich bloków to dotyczy ... bo ja z D i nie wiem czy to
      wezwanie do pospolitego ruszenia tez mnie dotyczy - mój blok dopiero wybrał
      administratora- ale akurat z tym z bloku Ai B są same kłopoty - developer
      nas nieźle załatwił i mamy podobnież wspólny węzeł i nasi adminisrtatorzy 9
      różni ) nie moga się dogadać w sprawie odczytów
      W każdym razie przestrzegam ludzi przed prembudem - niezłe cwaniaki
      • Gość: diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 15.02.04, 17:18
        Prosze o wyjasnienie okreslenia "niezle cwaniaki",co sie za tym kryje?
        Zebranie mieszkancow dotyczy blokow C i D./chyba/
        • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 09.03.04, 08:52
          Bardzo proszę :
          w tej chwili wspólnota mieszkańców Ci D wniosła szereg skarg
          i tak:
          nie ma podjazdu dla wózków
          nie ma własnego śmietnika
          wentylacja i windy przekraczają normy dopuszczalnego hałasu
          wentylacja mechaniczna jest skonstruowana wadliwie - blok jest strasznie
          głośny - kichnie ktoś na I piętrze - słychać go na II
          na tarasie położonym na garażach między budynkami B,C,D brak właściwego
          odpływu wody grozi zniszczeniem stropów garaży
          i jeszcze Prembud
          zrobił WIELKIE ZEBRANIE z przyszłymi właścicielami lokali , na 5 godzinnym
          zebraniu wybralismy przyszłego zarządce - prembud obiecał ( bo to on był
          jeszcze właścicielem większości udziałów ), że zagłosuje tak jak my
          wybraliśmy .. a potem cichutko zrobił zebranie z notariuszem i tymi kilkoma
          właścicielami, którzy posiadali już akty notarialne i wybrał tego
          administratora, który jemu odpowiadał ( to nie był administrator wskazany
          przez mieszkańców ). Oczywiścei prawo miał za sobą - ale złamał obietnicę i
          zmarnował efekty naszych 2 nasiadówek po 5 godzin ( kosztownych , bo salę
          trzeba było wynająć ). A i jeszcze okłamywał nas wszystkich twierdząc, że
          wskazany przez nas administrator nie miał stosownej dokumentacji ( miał -
          sprawdzone przez naszych przedstawicieli )
          no i teraz to wszystko spadło na nasze głowy - cały czas próbujemy odwołać
          zarządcę - firmę Domena - która pazurami trzyma się naszej nieruchomości .
          Ponieważ jest to nowy blok, jeszcze niezasiedlony całkowicie - to trudno nam
          zebrać się w ilości 51 % udziałów - cały czas próbujemy ( wczoraj było
          zebranie - do odpowiedniej ilości brakło nam ok. 3 mieszkań udziałów )
          Chętnie podam w wolnej chwili jeszcze kilka szczegółów.
          Ogólnie jestem zdegustowana PREMBUDEM - który gra na zwłokę, bo jak skończy
          budować blok obok - Turniejowa 73 F - to się rozwiąże - jest Spółką cywilną -
          i wtedy my będziemy musieli płącić za wszystkie naprawy itd.
          NIe kupujcie w Prembudzie nic .... to zespół domorosłych techników i
          cwaniaków - nie dotrzymujących słowa.
          Apeluję jeszcze tylko do współmieszkańców - przyjdźcie na
          zebranie ,odwołajmy tę Domenę - wybierzmy nowego administratora - obojętnie
          jakiego - byle mu Prembud nie pałcił za domilczenie do końca roku , do
          jego rozwiązania .
          POZdrawiam - chętnie podam więcej szczegółów osobom zainteresowanym -
          sybcia@interia.pl
      • Gość: olek Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 17:05
        Kupiłem i mieszkam i jestem zadowolony
        Jak drobne usterki były to szybko poprawili, przed terminem oddali i za zmiany
        grosza nie wzięli
    • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 09.03.04, 08:55
      Bardzo proszę :
      w tej chwili wspólnota mieszkańców Ci D wniosła szereg skarg
      i tak:
      nie ma podjazdu dla wózków
      nie ma własnego śmietnika
      wentylacja i windy przekraczają normy dopuszczalnego hałasu
      wentylacja mechaniczna jest skonstruowana wadliwie - blok jest strasznie
      głośny - kichnie ktoś na I piętrze - słychać go na II
      na tarasie położonym na garażach między budynkami B,C,D brak właściwego
      odpływu wody grozi zniszczeniem stropów garaży
      i jeszcze Prembud
      zrobił WIELKIE ZEBRANIE z przyszłymi właścicielami lokali , na 5 godzinnym
      zebraniu wybralismy przyszłego zarządce - prembud obiecał ( bo to on był
      jeszcze właścicielem większości udziałów ), że zagłosuje tak jak my
      wybraliśmy .. a potem cichutko zrobił zebranie z notariuszem i tymi kilkoma
      właścicielami, którzy posiadali już akty notarialne i wybrał tego
      administratora, który jemu odpowiadał ( to nie był administrator wskazany
      przez mieszkańców ). Oczywiścei prawo miał za sobą - ale złamał obietnicę i
      zmarnował efekty naszych 2 nasiadówek po 5 godzin ( kosztownych , bo salę
      trzeba było wynająć ). A i jeszcze okłamywał nas wszystkich twierdząc, że
      wskazany przez nas administrator nie miał stosownej dokumentacji ( miał -
      sprawdzone przez naszych przedstawicieli )
      no i teraz to wszystko spadło na nasze głowy - cały czas próbujemy odwołać
      zarządcę - firmę Domena - która pazurami trzyma się naszej nieruchomości .
      Ponieważ jest to nowy blok, jeszcze niezasiedlony całkowicie - to trudno nam
      zebrać się w ilości 51 % udziałów - cały czas próbujemy ( wczoraj było
      zebranie - do odpowiedniej ilości brakło nam ok. 3 mieszkań udziałów )
      Chętnie podam w wolnej chwili jeszcze kilka szczegółów.
      Ogólnie jestem zdegustowana PREMBUDEM - który gra na zwłokę, bo jak skończy
      budować blok obok - Turniejowa 73 F - to się rozwiąże - jest Spółką cywilną -
      i wtedy my będziemy musieli płącić za wszystkie naprawy itd.
      NIe kupujcie w Prembudzie nic .... to zespół domorosłych techników i
      cwaniaków - nie dotrzymujących słowa.
      Apeluję jeszcze tylko do współmieszkańców - przyjdźcie na
      zebranie ,odwołajmy tę Domenę - wybierzmy nowego administratora - obojętnie
      jakiego - byle mu Prembud nie płacił za domilczenie do końca roku , do
      jego rozwiązania .
      PoZdrawiam - chętnie podam więcej szczegółów osobom zainteresowanym -
      sybcia@interia.pl
      • Gość: Maja Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 13.03.04, 15:28
        Cześć , witam zainteresowanych tematem "Administrator CiD".O jakich 9-ciu
        administratorach piszesz Sybcia?Jeden jest do A,drugi(ten sam)do B,a trzeci do
        CiD, czwarty będzie w EiF. A i B nie udzieliło absolutorium swojemu
        Zarządcowi,zaraz wyleci z hukiem z nieruchomości jeśli chodzi o C i D , to
        kwestia kilku dni. Domeny dni w naszej wspólnocie są policzone.Siemanko
        trzymajmy się razem , czas zdjąć z Prezesa Prembudu ironiczny uśmieszek.
    • Gość: diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 13.03.04, 17:23
      Czesc Maja,wydaje mi sie,ze my sie znamy,masz racje wkrotce skonczymy
      z Domena.Niezbyt aktywna jest ta wspolnota,duzo narzekan,a na zebrania
      malo kto przchodzi.
      • Gość: Maja Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 13.03.04, 17:56
        cześć Diamond , kim jesteś ? Czy jesteś pewny kim ja jestem ? Czy masz kontakt
        z Sybcią ?Czy jesteś osobą , która ma mój adres e-meil? Pozdrawiam , do
        zobaczenia na zebraniu , wykopmy ich wspólnie .
        • Gość: diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 13.03.04, 20:16
          Czesc Maja,nie jestem calkowicie pewny kim Ty jestes,ale o ile pytasz sie czy
          mam twoj email address,wiec chyba jestes ta osobo,o ktorej mysle,mam twoj
          adres.Z "sybcia" nie mam bezposrednich kontaktow.
          Do zobaczenia ..........
          • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: w3cache.* / *.2-0.pl 13.03.04, 20:54
            Cze
            jeszcze nie mieszkam na Turniejowej - i nie będe mieszkała z jakieś 4
            miesiące
            ale na zebrania przychodzę, chociaż mnie wkurzają ( dłużej na tyłku na jednym
            miejscu zdarza mi się siedziec tylko w pracy ... no cóż, ale my Polacy.. my
            lubim "sielanki" ... ) - uważam, że powinnismy jednak bardziej szanować prawo
            ( nie jestem prawnikiem ... i pewnie dlatego tak uważam ;-) Uważam, że Domenę
            uda nam się odwołać bez sądów w trakcie najbliższych kilku tygodni - ( mam
            nadzieję, że te akty , które sa jeszcze nie podpisane zostaną podpisane w
            najbliższym czasie a pozostałych mieszkańców zmobilizuje się do przyjścia
            przez puszczenie plotki na temat draństwa, jakie nam chce zrobić Prembud -
            sorry - to nie plotka - po prostu informacji )
            Maju - 9 przy administratorach.
            to "za szybki" nawias na klawiaturze.
            Grażyno - siły i wytrwałości.
            No i cóż .. do boju .. Prembud ( to chyba Ci sami ludzie tylko teraz "pod
            innym kształtem prawnym" ) buduje Konstelację na Ruczaju .... chyba mu zalezy
            na dobrej opinii ? ;-)
            JAk patrze na katalog skarg tych, któzy już mieszkają i WIEDZĄ to włos mi się
            jezy na głowie. Dosyć że mamy tak obudowaną przez inne bloki posesję, to
            jeszcze nasz wielki developer robi takie fuszerki.... I ja oczywiście nie
            zauwazyłam, ze nas wyrolował ze śmietnikiem ..
            Gdzie mam napisac skargę? Gdzie są ewentualne listy do podpisu? Przez to, że
            jeszcze nie mieszkam mały ze mnie użytek .. ale chociaż petycje mogę
            podpisywać i przychodzić na zebrania.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Maja Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 13.03.04, 21:35
              Witam Miłych Sąsiadów . Diamond - masz przewagę , ja w dalszym ciągu nie wiem
              kim jesteś choć mój adres ma niewiele osób . Sybcia do nich dołączyła dziś po
              mojej wiadomości do niej , niestety nie odpisała .
              Sybcia - czy ja Cię znam , czy rozmawiałyśmy w ostatnim czasie ?Czy możesz do
              mnie napisać ? Pozdrawiam , pamiętajcie o zabraniu na zebranie akyów
              notarialnych .
              • Gość: Diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 15.03.04, 19:22
                Czesc Maja,wyglada na to,ze my sie znamy.Nie wiem kto to jest "sybcia" ?
                Ty jej nie poznajesz,lecz "sybcia" Ciebie zna.Spodziewam sie,ze na
                najblizszym zebraniu poznamy sie,nie mozemy "dzialac" anonimowo.
                • Gość: pik Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 15.03.04, 20:23
                  Do Sybci:chce kupic mieszkanie na Kurdwanowie,nowe,ok 75m2.Poradz jaka firme
                  wybrac,czy jest tam ktos lepszy niz Prembud?
                  • Gość: Maja Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 16.03.04, 11:41
                    pik - proponuję wejść na rozmowę :Wawel Service , ta znajdziesz odpowiedz na
                    Twoje pytanie . Pozdrawiam
                    • chrisk Re: Prembud - jakość wykonania 18.03.04, 15:49
                      Niestety w Wawel Service na Kurdwanowie nie ma już mieszkań została tylko
                      Borkowska :((
                      Ale może za jakiś czas WS wybuduje jeszcze jeden budynek.
                      zaglądnij na stronę:
                      www.taniemieszkania.com.pl
                      Ja z tą firmą nie mam większych problemów (przynajmniej na razie) ale spokojny
                      będę dopiero jak będę miałakt notarialny w ręce ;)
                • Gość: Maja Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 15.03.04, 22:50
                  Cześć Diamond . Witaj ponownie , ta cisza zaczęła mnie już niepokoić , miło że
                  ją przerwałeś .Ponieważ Ty wiesz kim ja jestem , ja nie wiem kim Ty jesteś ,
                  wiąc liczę na Twoją odsłonę w najbliższym czasie . Co myślisz o tym , aby podać
                  trochę więcej szczegółw na forum , na temat od którego ta dyskusja się
                  rozpoczęła ? A tak w ogóle , czy jesteś z mojej klatki ?
                • Gość: diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 16.03.04, 00:47
                  Czesc Maja,tak jestem z Twojej "klatki".Wlasnie przgotowuje materialy
                  na najblizsze zebranie./dochodzi pierwsza godz.po polnocy/
                  • szut Re: Prembud - WINDY 16.03.04, 08:22
                    A jak sie u was sprawuja wspaniale windy marki Schindler?
                    Na pierwszym zebraniu prezes sie wypowiadal, jaka to doskonala winda.
                    A dzis rano o 6.00 nie moglem wysiasc z windy - zatrzymala sie jakies pol metra nad poziomem parteru. Tak sobie jechalem i jechalem z gory, az tu nagle sie zatrzymala, na wyswietlaczu juz sie pojawilo zero, ale maszyneria ucichla. Probowalem otwierac drzwi przyciskiem na panelu, ale bez efektu, po chwili zgasl wyswietlacz.
                    Z trudem udalo mi sie "na chama" otworzyc drzwi od srodka i wyjsc z windy.
                    Doskonala winda, nie ma co...
                    pzdr
                    szut
                  • Gość: Sybcia Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 16.03.04, 08:24
                    ze względu na atak wirusów, który przechodzi pracowniczy serwer mam
                    utrudniony dostęp do skrzynki - a więc przepraszam, że nie odpisuję - w
                    tej chwili nie mogę - przykro mi ;(
                    kiedy jest to nowe zebranie - ja nic jeszcze nie wiem ;(
                    do P....- w sprawie Kurdwanowa - moi znajomi kupują w Wawelu i Activie (
                    koło biedronki ) ale żaden z developerów nie miał w momencie kiedy oni
                    podpisywali umowy porządnych, prawnych papierów ( ja bym się nie
                    zdecydowała w takim stanie prawnym, jakim były te nieruchomości 6 miesięcy
                    temu na podpisywanie jakichkolwiek umów - inaczej - wpłacania im
                    jakichkolwiek pieniędzy ), ale stan się mógł zmienić - to jest do
                    sprawadzenia -Wawel ma użytkowanie wieczyste tej nieruchomości, na której
                    buduje - ale żadnej umowy w sprawie użytkowania nie ma podpisanej (
                    przynajmniej nikt jej na oczy nie widział ) Activ nie miał pozwolenia na
                    budowę - a sprzedawał mieszkania / teraz mogło się to zmienić - JA bym się
                    na Twoim miejscu zainteresowała activem - jeśli nie zdecydowali się budowac
                    tego 10-pietrowego bloku na TBS koło biedronki - tylko będą stawiać te małe
                    bloczki - to ja bym to brała ( realizacja 2005 rok ) - oczywiście po
                    sprawdzeniu stanu prawnego tej działki. Pozdrawiam.
                    • Gość: pik Re: Prembud - jakość wykonania IP: 64.12.116.* 16.03.04, 14:09
                      Sybcia ;dziekuje za obszerna informacje.Pozdrawiam Pik
    • Gość: tomek kieloch Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 13:08
      Witam jestem mieszkańcem Turniejowa 73C - mam trochę wiedzy na tematy tutaj poruszane. Jestem do dyspozycji. Zainteresowanych proszę o kontakt na tkieloch@pf.pl lub GG 1215806. W szczególności proszę o kontakt osoby Sybcia i Diamond.
      Serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: @ Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.tele2.pl 17.03.04, 13:59
        WITAM
        Mieszkam w budynku "A" lecz o forum dowiedziałam się dopiero dziś. A szkoda....
        1. Od grudnia 2002 roku walczę z PREMBUDEM o usunięcie usterek - które zostały
        wpisane w protokole odbioru mieszkania. Jak na razie piszę pisma - lecz nawet
        nie mogę się doczekać na pisemną odpowiedz.
        2. Pan w "golfie" oraz inny pan, którzy obiecywali usunięcie usterek - umawiali
        się na konkretne dni - a potem cisza....
        3. Dziś osobiście jadę z kolejnym pismem - ale to chyba nie wiele zmieni.
        4. Czy ktoś ma problemy z instalacją elektryczną? W trakcie gotowania na płycie
        grzejnej (która podobno ma inne zasilanie - trójfazowe - i jednoczesnym
        włączeniu prania) Wywala mi korki - wydaje mi sie, że instalacja jest wadliwa.
        5. ADMINISTRACJA - na ostatnim spotkaniu wspólnoty ADREM nie dostał
        absolutorium - jeśli ktoś jest zainteresowany jakie były powody - chętnie
        odpowiem.
        6. Czy właściciele piwnic w budynku A - mieszkańcy budynków B, C i D zostali
        powiadomieni o spotkaniu wspólnoty? Proszę, by te osoby zgłoiły się na kolejne
        spotkanie. Chodzi o pomoc w wybraniu innego administratora - o terminie
        powiadomię również na tej stronie.
        7. Mam też dla wszystkich dobrą wiadomość - mamy wiosnę i już nikt nie musi się
        matrwić, że złamie nogę na oblodzonym chodniku i zalodzonej jezdni:)
        Pozdrawiam wszystkich
        • Gość: Maja Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 17.03.04, 16:45
          Witam serdecznie nowych gości .
          @ - cieszę się , że tak szybko włączyłaś się do dyskusji . Jestem pewna , że
          wspólnie osiągniemy więcej .
          Pozdrawiam wszystkich , a z powodu nadejścia wiosny też bardzo się cieszę .
          • Gość: diamond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 17:25
            Czesc Maja,wiosna zawitala wszedzie,czekam na odpowiedz na moje email.
            Gosc " tkieloch "nie jestem gotowy jeszcze do dyskusji z Toba.
            W tej chwili jestem bardzo zajety.Pozdrawiam wszystkich nowego goscia@
            rowniez,szkoda,ze tak pozno znalazles nas.........
            • Gość: @ Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.crowley.pl 17.03.04, 18:50
              Witaj diamond. Witam ponownie wszystkich
              Podstawowym problemem jest brak wymiany informacji. Stąd tak póżno dowiedziałam
              się o samoistnej grupie dyskusyjnej.
              Myślę, że infrmacja o niej powinna dotrzeć do wszystkich mieszkańców naszego
              budynku (przynajmniej tych, którzy mają internet).
        • Gość: Devil_eyes Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.blast.pl / *.blast.pl 17.03.04, 22:50
          Wypowiem się co do jakości wykonania budynku przez firmę Prembud:
          1.Pękające gładzie gipsowe na ścianach,wygląda to ślicznie jakby pękła ściana.
          2.Drzwi balkonowe sprawiają wrażenie jakby miały wypaść(szpary miedzy ścianą a
          futryną)
          3.Wentylacja mechaniczna jest tak głośna że nawet Sanepid to potwierdza.
          4.Winda kosztuje potworne pieniądze(30 zł za miesiąc) i bardzo często się psuje.
          5.Brak gorącej a często i ciepłej wody przez ładnych kilka miesięcy,kilka
          awarii pomp cieplnych(jedna w Sylwestra),niewyregulowana instalacja po
          dołaczeniu kolejnych segmentów(a należało to robić po każdym dodatkowym
          przyłączeniu użytkowników)
          6.Kilka włamań do piwnicy,cóż kamera miała być zainstalowana dawno temu,w końcu
          po ostatnim włamaniu zamontowano ją,cóż z tego skoro nie ma czujnika
          zbliżeniowego i dalej jest ciemno(chyba ze to kamera na podczerwień)
          7.Brak miejsc parkingowych,trudno nawet wyjechać z miejsca parkingowego ,tak
          stoją samochody,cóż nie ma zywcem gdzie parkować.
          8.Miejsca parkingowe w segmencie A zajmuje Prembud na magazyny,ale nie można
          się doprosić kto płaci za energię elektryczną, zresztą nie wiadomo czy Prembud
          płaci wogóle za swoje biura,bo tez nie podano ile zapłacił.Może to ich własność
          ale czy koszta utrzymania są pokrywane przez nich czy przez mieskzańców
          segmentu A?
          Na razie tyle uwag,może jutro więcej :)
          • jordber Re: Prembud - jakość wykonania 18.03.04, 02:43
            Witam wszystkich mieszkancow osiedla Centrum! ;)
            Myslalem, ze tylko ja mam takie szczescie ze drzwi mam zamontowane 5cm nad
            podlaga, ze tylko ja slysze odglosy z mieszkan wszystkich sasiadow, ze tylko u
            mnie zamki w drzwiach sa do du...szy, i ze tylko ... tynki tez pekaja... ale
            nie ma sensu juz narzekac, trzeba dzialac. widac, ze jest przynajmniej kilka
            osob ktore nie dadza sobie dmuchac w kasze. Mamy szanse tylko razem jako
            wspolnota cos zdzialac z prezeskiem prembudu, zarzadzcom samozwanczym , itp.
            Pamietajacie - zebrania wspolnowty traktowac obowiazkowo! A co sadzice o tym,
            zeby wspolnota wynajela radce prawnego/speca do prawa i przepsow bud, itp?
            pozdrawiam, P.S. jakbyscie szykowali jakies akcje w naszej obronie to dajcie
            znac.
          • jedruch Re: Prembud - jakość wykonania 18.03.04, 17:39
            No i jeszcze pokryte farbą olejną zardzewiałe futryny tudzież pojawiająca się
            na barierkach balkonowych rdza dopełniają obrazu całości - na pewno nie jest to
            obraz pełny. Prembud robi oszczędności na wszystkim, co można zrobić 'na
            granicy normy' lub niezauważenie poniżej.
            Pozdrawiam uczestników forum
    • jedruch O Prembudzie raz jeszcze 17.03.04, 18:18
      Witam! Dopiero dzisiaj mój uświadomiony sąsiad poinformował mnie o istnieniu
      tego forum. A może by tak zrobić jakąś listę mejlingową albo spis numerków
      gadugadu mieszkańców wspólnoty CD? Ja jestem z klatki D2 i dzisiaj dowiedziałem
      się od pani z DOMENY, iż najbliższe zebranie odbędzie się w PRZYSZŁY PIĄTEK o
      godzinie 19.00 (świetny termin moim skromnym zdaniem). A zawiadomienia będzie
      roznosił osobiście jakiś pan jutro (tj. czwartek 18.03) w GODZINACH
      PRZEDPOŁUDNIOWYCH, potem będą one rozsyłane (kiedy dojdą? można domniemać po
      poprzednich działaniach firmy...).
      A tak w ogóle to wiem już, kim w Prembudzie jest owa dama, która reprezentowala
      rzekome 25% udziałów na ostatnim zebraniu. Ta pani jest SPRZĄTACZKĄ!!! Co
      zresztą po sposobie brania udziału w zebraniu nie mogło być zbytnim
      zaskoczeniem. Pani ta sprząta pomieszczenia firmy w godzinach wczesnoporannych.
      Pozdrawiam niniejszym serdecznie i życzę sobie i Wam, abyśmy odwołali domenę
      póki czas.
      Andrzej K. from D2
      • jedruch Re: O Prembudzie raz jeszcze 17.03.04, 18:22
        Żeby nikogo nie urazić i nie pomówić - jutro jeszcze raz sprawdzę, czy
        rzeczywiście ta pani jest sprzątaczką, ale generalnie pamięć do twarzy mam.
      • Gość: @ Re: O Prembudzie raz jeszcze IP: *.crowley.pl 17.03.04, 19:08
        Witaj Jedruch
        Pomysł listy mailingowej oraz spisu numerów GG jest dobry.
        Uświadomiony sąsiad - poszedl jescze krok dalej. Można na domenie TURNIEJOWA
        stworzyć stronę oraz grupę dyskusyjną.
        Po oddaniu bydynku F będzie około 300 mieszkań lecz podział na budynki nie
        uwolni nas od wspólnych probleów. Choćby wymiennikownia ciepła znajdująca się w
        budynku A, wspólne śmietniki, czy problemy z odśnieżaniem. jest mało
        prawdopodobne, by kiedykolwiek udało się zebrać wszystkich mieszkańców, by
        uzgodnić wspólne stanowisko. A tak, można będzie przynajmniej się komunkować.
        Chyba wszyscy mają uwagi do PREMBUDU oraz administracji...
        • Gość: Maja Re: O Prembudzie raz jeszcze IP: *.crowley.pl 17.03.04, 19:36
          Cześć , witam wszystkich .
          @-pomysł dobry , zwłaszcza , że po dzisiejszym dniu rozmówców przybędzie .
          Jeśli chodzi o wymiennikownie , to bud. E i F będą miały oddzielny swój w bud.
          F, co nie zwalnia nas wszystkich ze współpracy . W poniedziałek będą sprawdzone
          wyciągi bankowe oraz faktury w Domenie , chyba nie będę zaskoczona rezultatem .
          Jutro rano zatelefonuję do Domeny i spróbuję zmusić ich , aby roznieśli
          zawiadomienia jeszcze wieczorem , ale nie wierzę aby na tym etapie sprawy
          poszli nam na rękę , dlatego zgodnie z ostatnio podpisywanym przez właścicieli
          wnioskiem , muszą wywiesic zawiadomienie na drzwiach wejściowych do kl.
          schodowych o takim zebraniu . Widzę też , że co do godz. 19.00 o którą
          wnioskowaliśmy dostosowali się .
          Jeśli chodzi natomiast o udziały Prembudu - mają na chwilę obecną ok. 13% ,
          (wiadomość z kancelarii notarialnej Prembudu ),więc informacja , którą podał
          nam Pan Prezes na zebraniu jest niezgodna z faktami . Również czekamy na
          oficjalna wyjaśnienie w tej sprawie .
          Jeszcze jedno - we wniosku powiadomiliśmy Domenę , że notariusz będzie
          zaproszony przez właścicieli nieruchomości .
          Pozdrawiam .
          • Gość: @ PREMBUD a administracja IP: *.crowley.pl 17.03.04, 21:13
            Dziś (czyli 17 marca 2004) w godzinach wieczornych Pani z Firmy ARKADA -
            administrująca budynkiem A przyniosła książeczkę opłat za garaż znajdujący się
            w budynku B. ksiązeczka nosi znak - Wspólnota Mieszkaniowa ul Turniejowa
            73 "B".
            Mam pytanie do zarządu wspólnoty budynku B - Kto administruje tym budynkiem?
            protokół z zebrania właścicieli miejsc postojowych w garażu podziemnym w
            budynku B nie został oznaczony datą:
            1. Terminu zebrania
            2. Dnia spisania protokołu
            3. Dnia odebrania protokołu
            Takie błędy formalne (Popełnione przez firmę administrującą budynkiem) oraz
            brak informacji o terminie zebrania wspólnoty B (właściciele garaży chyba
            powinni uczestniczyć w takim spotkaniu) wymuszają pytania:czy i komu płacić
            czynsz oraz dlaczego zostaliśmy pominięci.
            • Gość: diamond Re: PREMBUD a administracja IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 23:20
              Witam wszystkich i dziekuje za obszerne wypowiedzi.Widze,ze sprawy nie
              wygladaja zbyt dobrze,usterki, usterki i klopoty z administratorami.
              Kupujac mieszkanie nie spodziewalem sie tego co slysze obecnie.
              Bardzo dobrze,ze zebranie odbedzie sie w piatek 26 marca br.
              Nie bede mogl uczestniczyc osobiscie,moj partner/zona/zastapi mnie.
              Serdecznie pozdrawiam wszystkich,........Powodzenia........
            • Gość: Monika z 73B Re: PREMBUD a administracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 22:22
              Grażyna dziękuję za informację o forum :0)
              No to super!!! W dniu 11 marca odbyło się zebranie naszej wspólnoty (dzięki
              wszystkim, którzy przybyli)- jednym z naszych zapytań były właśnie garaże?
              p.Sacha reprezentująca ARKADĘ nie potrafiła nam wytłumaczyć dlaczego na
              zebraniu nie był nikogo z właścicieli garaży. Zapytalismy o opłaty za garaże?
              usłyszeliśmy, ze stawki za garaż są nie ustalone, potem, że właściciele płacą
              tylko 12 zł bo nie chcą aby było sprzątane!?!?!? Jednak na koniec najlepsze:
              Nie potrafiła nam wytłumaczyć, gdzie na rozliczeniu za rok 2003 znajdują się
              wpłaty za garaże! Gdzie jest kasa? hmm może jeszcze nie "zdążyła" przejść z
              kasy Arkady na konto wspólnoty? Ale poważnie? Co ta kobieta knuje, przecież
              odwołalismy ją?
              Ale takich różnych niewiadomych jest wiele. Okazuje się, że p. Sacha do tej
              pory nie "ściągnęła" kasy za czynsz za 2 niesprzedane mieszaknia. Sorry, ale my
              musimy wnosić opłaty regularnie i dodaję, że stawki są dość wysokie. Przecież w
              przynajmniej jednym mieszkaniu mieszkali pracownicy Prembudu. Cholera, używali
              wody, grzali mieszkanko, jeździli windą, chodzili po części wpólnej - potrafili
              nawet popijać piwo i palić papierosy siedząc na schodach klatki, ! Mało tego
              nagminnie odblokowywali drzwi wejściowe, jak któryś z nich szedł po piwo i nie
              brał kluczy. Przez takie własnie zachowanie, mamy zniszczoną klatkę!!!
              Gdybym chciała wymienić wszystkie numery robione przez Arkadę i Prembud ...
              rany ile by się tego znalazło.
              Jeśli macie pytania piszcie. Chętnie odpowiem.
              Ps: Dzisiaj kilku smarkaczy (w tym jedna panna) popijali alkohol na klatce,
              przyłapałam ich jak zaczeli jeździć windą i dosłownie po niej skakać. Zostawili
              po sobie ślady obuwia na ścianach, poplute podłogi i pootwierane okna.
              Zareagowałam natychmiast - kilku mieszkańców wybiegło na pomoc, nie moglismy
              ich namierzyć (wspólne przejscie górą z klatki do klatki) - jednego po
              szarpaninie złapał znajomy z klatki 2 (Jacku dzięki!!!!!) - wezwaliśmy policję -
              no i znowu jesteśmy bezradni wobec gówniarzy. Niska szkodliwość społeczna
              czynu - odwiozą go do matki! Gnojek bezczelnie mówił, że w domu tez pluje na
              podłogę i kopie ściany. LUDZIE!!! reagujcie na łobuzów!!! Zniszczą nam część
              wspólną i my za to zapłacimy
              Pozdrawiam Wszystkich
              Piszcie
              • Gość: Pawel Re: PREMBUD a administracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 23:20
                Czesc Monika dzieki za info o forum:)
                Co do Pani Sachy to widac ze w koncu potraktowala slowa swoich klientow czyli
                wspolnoty powaznie i zaczela wypelniac swoje obawiazki (w koncu jeszcze pelni
                role Administratora naszej Wspolnoty), tylko szkoda ze tak pozno.
                Co do tych oplat za garaze pod czescia B to od kiedy macie za nie placic i ile
                jesli mozna wiedziec? Chodzi mi o sprawdzenie informacji ktore podawala Pani
                Sacha na zebraniu i jak ona chce sprawe tych garazy zalatwic.
                Co do zebrania to nastepne bedzie w przeciagu miesiaca, by przyjac nowy plan na
                biezacy rok juz z nowa Administrator i juz zapraszam na nie wszystkich czlankow
                wspolnoty B a wiec i wlascicieli garazy, bo beda napewno poruszane kwestie
                uregulowania oplat za nie, wiec na pewno bedzie pomocna opinia samych
                zainteresowanych. Jak bedzie juz znany dokladny termin tego zebrania to
                nieomieszkam o nim poinformowac tutaj i byc moze juz na stronie, ktora
                powstanie z informacjami o wspolnotach.

Pozdrowienia
                Pawel
        • jordber Re: O Prembudzie raz jeszcze 18.03.04, 02:52
          witajcie,
          strona Naszej wspolnoty to strzal w dziesiatke,
          sadze, ze bardzo ulatwilo by to wymianie informacji.
          I mozna by na www umieszczac aktualnosci i inne wazne rzeczy.
          Mysle, ze kazdy ma pomysl co by jeszcze na naszym www moglo byc, poza tymi
          sprawami o ktorych pisze powyzej oraz forum dyskusyjnym mieszkancow Turniejowa.

• Gość: tomek kieloch Apel do Mieszkańców IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 09:27
      Szanowni Współmieszkańcy uważam że dyskusja na tym forum może być jedynie informacyjna i nic tak naprawde tutaj nie zwojujemy (ilość osób można policzyć na palcach - a mieszkań jest pewnie ok 300). Poszczególne klatki (wspólnoty) muszą sie zorganizować - wybrać bardzo aktywnych przedstawicieli (albo niech się sami zgłoszą), którzy będą prowadzić sprawy danej wspólnoty i informować mieszkańców co się dzieje na bieżąco (wieszając informacie np. na drzwiach wejściowych). Ze swojego doświadczenia i koleżanki Maji wiem, że dla chcącego nic trudnego. Wspólnota klatek C i D za naszym pośrednictwem będzie teraz miało już drugie zebranie w marcu na warunkach naszych a nie zarządcy którego zamierzamy wykopać. I na koniec - irytuje mnie ta anonimowość osób uczestniczących w forum, przedstawcie się przecież to nie komuna i nikt Was nie będzie represjonował za to co piszecie, a jak widzę pomysły macie super. Serdecznie pozdrawiam i zainteresowanym podaję kontakt GG 1215806 tkieloch@pf.pl Tomasz Kieloch 73C
      • Gość: Maja Re: Apel do Mieszkańców IP: *.crowley.pl 18.03.04, 10:49
        Witam serdecznie
        dziś rano chodził gość i roznosił zawiadomienia o zebraniu C D - potwierdzam
        26.03.2004r. o godz. 19.00 , porządek obrad min. tak jak wnioskowaliśmy .
        Próbuję dodzwonić się do Domeny , aby skłonić ich do rozniesienia zawiadomień
        jeszcze wieczorem - rano Pani U. nie mogła ze mną rozmawiać , a od przeszło
        godziny nikt nie odbiera telefonów . Może ktoś jeszcze spróbuje do nich
        zadzwonić w tej sprawie , będę zobowiązana . Cieszę się , że moja wczorajsza
        akcja informacyjna przyniosła efekt - jeszcze raz witam Was wszystkich , choć
        nie wiem kto jakiego pseudo używa ( może oprócz dwóch osób ). Dlatego też
        propozycja Tomka nie jest zła , rozważmy ją wspólnie .
        DIAMOND - z przyjemnością odpiszę Ci na meile jak tylko je od Ciebie dostanę ,
        obawiam się niestety , że pomyliłeś mnie z kimś innym (co byłoby dziwne bo w
        poprzednich rozmówkach jest ujawnione kim jestem ) . Chętnie z Tobą porozmawiam
        jak tylko mi w tym pomożesz .
        Postaram się , aby budynek B dołączył się do naszej dyskusji . Może dowiemy się
        czeboś ciekawego ?
        Zgadzam się z opinią , aby mniej narzekać , a więcej zrobić aby bezwzględnie
        zmotywować ludi do przyjścia na zebranie . Napewno zapukamy jeszcze raz do
        waszych ( wszystkich ) drzwi , aby upewnić się , że każdy wie o zebraniu i na
        nie przyjdzie . Trzymajmy się razem .
        Pozdrawiam
        • Gość: @ Nabici w PREMBUD IP: *.crowley.pl 18.03.04, 16:02
          Na stronie internetowej PREMBUDU jest adres Biura Obsługi przy Ul. Turniejowej
          73/2. Jesli ktoś chce coś załatwić pod tym adresem, niech się nawet nie
          wybiera. Właśnie odmówiono mi przyjęcia pisma z reklamacją usterek oraz skargi.
          Na pismie chciałam dostać adnotację, że biuro odmawia przyjęcia pisma - tego
          też odmówiono.
          MIESZKAŃCY Turniejowej.
          Jesli przez przypadek kupiliście mieszkanie i chcecie by PREMBUD wam przyjął
          jakiekolwiek pismo to zapomnijcie, że załatwicie sprawę na Turniejowej - w
          BIURZE OBSŁUGI KLIENTA, musicie podwinąć nogawki i ... w drogę na Wadowicką.
          Biuro na miejscu jest tylko dla wygody firmy!!!
          Pozdrawiam tych, którzy lubią długie spacery
          • Gość: Maja Re: Nabici w PREMBUD IP: *.crowley.pl 18.03.04, 16:12
            Jest ustawa , która mówi że firmy mają obowiązek przyjąć pismo w biurze obsługi
            klienta . Nie mogą Ci odmówić . Znając Ciebie napewno będziesz wiedziała gdzie
            to znalezć . Ja też kiedyś szłam z bojowym nastawieniem , że nie przyjmą mi
            pisma i będzie awantura , ale przyęli (2 msc. temu ). Wez kogoś ze sobą i
            zróbcie im awanturę , najlepiej przyczaj się jak będą klienci .
            Pozdrawim
            • jedruch Re: Nabici w PREMBUD 18.03.04, 16:30
              Tak, to jest bardzo dobry sposób - przyczaić się na moment, w którym w biurze
              zasiadają ewentualni klienci firmy, wejść i być obsłużonym na miarę
              kapitalizmu. Juz tego parę razy - zupełnie nieświadomy powagi sytuacji dla
              firmy - doświadczyłem. Do dzieła!
              • jordber Re: Nabici w PREMBUD 18.03.04, 20:20
                witam,
                moze teraz cos z innej beczki, a'propos kontakow mieszkancow wspolnoty moze
                zorganizujemy konferencje ... chetni musza tylko zaisntalowac sobie program o
                nazwie skype: www.skype.prv.pl/, albo
                ui.skype.com/ui/0/96/en/latestversion
                Program umozliwia rozomwy "telefoniczne" przez internet (zero rachunkow), mozna
                tez powadzic konferencje (chyba do 5 osob).
                P.S. ja tak gadam z drugim koncem Polski za darmo ;)

pozdrawiam sąsiadów!
        • Gość: Piotr bud B Re: Apel do Mieszkańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 21:18
          Witam Serdecznie wszystkich uczestników forum.

Moim skromnym zdaniem wszyscy mieszkańcy, bez wzgledu w jakim budynku
          mieszkają, powinni wspólnie utrzymywać kontakt ze soba (wspólna strona www to
          super pomysł).Każdy kto ma już akt notarialny jest pełnoprawnym właścicilem
          nieruchomości i nie powinien obawiać się "represji" ze strony Prembudu. Myślę,
          że każdy decydując sie na kupno tutaj mieszkania sprawdził i przeanalizował
          inne oferty, a co za tym idzie dokonał świadomego wyboru. W moim mieszkaniu też
          były usterki (na szczęście nie zbyt wielkie) i w tej chwili poza "szmerem"
          wentylacji i odpadająca farbą na balkonie raczej jest O.K. W przyszłości
          idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby całym budynkiem zarządzała jedna firma (
          nie będzie problemów z rozliczeniami). Myślę, ze do takiej sytuacji należy
          dążyć. W naszym budynku (na szczęście) udało sie zmienić zarządcę i teraz może
          być już tylko lepiej (mam nadzieję). Utrzymywanie wspólnego kontaktu, bądź to
          bezpośredniego, bądź za pomocą internetu pozowli na wymianę uwag i szybkie
          podejmowanie trafnych decyzji przez wszystkich. Z tego co wiem są dwie
          niezależne sieci internetu w naszych budynkach. Proponuję aby osoby
          zarządzające nimi dogadały sie i założyły wspólną stronę www. Na koniec- mamy
          piękny dziedziniec. Może wspólny grill i p...ko/ ( no i oczywiście dyskusja).
          • Gość: pawel Re: Apel do Mieszkańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 22:52
            Witam wszystkich sasiadow z Turniejowej
            Popieram pomysl wspolnej strony z informacjami o zyciu wspolnoty i nie tylko:)
            i jako administrator jednej z trzech sieci dzialajacych w naszym budynku
            zglaszam swoja gotowosc do prac nad nia oraz moge udostepnic miejsce na
            serwerze dla niej. Chetnych do pomocy a takze administratorow pozostalych sieci
            prosze o kontakt GG 3603719 lub wspolnota@jps.internetdsl.pl

Pozdrowienia
            Pawel
          • Gość: Do Piotra!! Re: Apel do Mieszkańców IP: *.crowley.pl 19.03.04, 07:08
            Ja jestem jak najbardziej za glilem no i oczywiście rozmowy miałby towarzyszyc
            tym spotkaniom!!!Więc czekamy na pogode stosowną no i zaczynamy!!!!Co Ty na
            to??
            • Gość: Piotr bud. B Re: Apel do Mieszkańców IP: *.excellent.com.pl / *.excellent.com.pl 19.03.04, 08:31
              Mówisz i masz.
          • Gość: Krzysztof Kulig Re: Apel do Mieszkańców IP: *.r / *.turniejowa.pl 23.03.04, 22:29
            Witam Serdecznie. Jestem operatorem internetu na budynku Turniejowa 73 B-F i
            zarazem mieszkancem czesci D3. Moge /wystepuje tu oczywiscie jako mieszkaniec/
            udostepnic nieodplatnie miejsce na serwerze i domene www.turniejowa.pl, ktora
            wykupilem. Sluze pomoca w budowie strony i obsluga. Mysle ze kazdy moglby cos
            dodac od siebie i zrobilby sie fajny w miare aktualny serwis dla mieszkancow
            naszego bloku.
            Ja rowniez mam nadzieje ze w koncu koncow zarzadzanie budynkiem przypadnie
            jednej firmie co wszystkim wyszlo by chyba na dobre.
            Jesli ktos bylby zainteresowany to prosze o info na meila: biuro@turniejowa.pl
            lub 0502365284
            PS Grill wspanialy pomysl - mam bardzo duzy taras okolo 50 m kw i impreza
            zapoznawcza sasiedzka na wiosne....nie widze przeszkod :)
            • Gość: Jakub Re: Apel do Mieszkańców IP: *.ists.pl 24.03.04, 13:52
              Pytanie do Krzysztofa
              Na jakiej podstawie jeste operatorem budynku Turniejowa 73 F skoro z
              wczesniejszej Waszej dyskusji wynika ze tego budynku jeszcze niema.
              Pytam z czystej ciekawosci na ile wczesniej trzeba sie umawiac z deweloperem na
              obsluge przyszlego budynku.

Zycze powodzenia w walce z Waszymi Administratorami i deweloperem.

Pozdrowienia
              Jakub
    • jedruch Zebranie piątkowe 18.03.04, 23:40
      Witam po raz kolejny!
      Zebranie w przyszły piątek jest naprawdę istotne dla wspólnoty CD i warto
      zatroszczyć się w klatkach o poinformowanie WSZYSTKICH właścicieli. Dzisiaj
      dwukrotnie były roznoszone zawiadomienia (przed i po południu) i z tego co
      widziałem na liście podczas podpisywania, to około 50% osób w mojej klatce (D2)
      odebrało powiadomienie. Reszta dostanie je nie wiadomo kiedy listem poleconym
      (a np. ja czasem nie zauważam awiz w skrzyneczce pocztowej).
      Piątkowy termin jest o tyle nieszczęśliwy (pomimo korzystniejszej niż ostatnio
      godziny), że sporo młodych przecież ludzi zamieszkujących nasz blok wybiera się
      czy to na narty, czy też do rodziców po oprowiantowanie ;-), albo po prostu się
      gdzieś tam umawia. Miejmy tylko nadzieję, że rozsądek da o sobie znać w
      sytuacji jak by nie było ekstremalnej. Niestety, u wielu z nas pokutują stare
      nawyki (jeszcze z czasów komuny), że nie warto się wychylać, a najlepiej to
      przepraszać, że żyję. Ja jstem za tym, by 'kosić' nieuczciwych jak na
      kapitalizm przystało i walczyć o swoje, bo jeśli nikt nam nie usunie usterek
      lub nie zapłaci odszkodowań, to później zapłacimy je komuś my.
      Tym miłym akcentem kończę moje wywnętrznienia na dzisiaj. Pozdrawiam wszystkich
      mieszkańców serdecznie, developerowi życzę jak najsłodszych snów, bo jak mam
      nadzieję, później będą tylko gorsze.
      Andrzej
      • Gość: Maja tzn. Grażyna Re: Zebranie piątkowe IP: *.crowley.pl 19.03.04, 00:09
        jak miło patrzeć jak liczba rozmówców przybywa , Andrzej dołączam się do twoich
        wniosków , zwłaszcza podobają mi się " dobre " słowa dla Prembudu
        Śpijcie wszyscy dobrze , zbierajmy siły na piątek .
      • Gość: tomek kieloch Re: Zebranie piątkowe IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 08:34
        Kolego Jedruch właśnie tak jak sugerujesz zamierzamy (Grażyna i ja) w środę i czwartek odwiedzić ludzi w mieszkaniach z informacją o zebraniu.
        Mam nadzieję że się wszyscy zmobilizuja mimo piątkowego terminu.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Maja tzn. Grażyna Re: Zebranie piątkowe IP: *.crowley.pl 19.03.04, 10:19
          A nie interesuje Was moi drodzy sąsiedzi problem śmietnika ?
          Po pierwsze bud. B i D dostali klucze do pomieszczenia na śmieci w bud. A .
          Dlaczego pominięto mieszkańców bud. C ? Od kilku tygodni nie mogę doprosić się
          o dziewięć kluczy .
          Po drugie jak są rozliczane koszty ( która wspólnota z trzech korzystających
          ile śmieci wyrzuciła ). Szczerze powiem , nie wierzę w to , że Domena płaci
          jakiekolwiek pieniądze za to . Pomijając już fakt , że chyba nikt z niego nie
          korzysta , bo nie jest po drodze .
          • Gość: Sybcia Re: Zebranie piątkowe IP: *.crowley.pl 19.03.04, 11:23
            tak, interesuje mnie problem śmietnika
            czy oni mieli w ogóle prawo sprzedać nam mieszkania bez śmietnika?
            oczywiście jako budowlany neptyk nie zwróciłam na to uwagi przy zakupie i
            jak mi dali klucze do smietnika na innej posesji to się nawet nie zmartwiłam
            ( tak byłam wściekła na 1000 innych spraw przy odbiorze mieszkania ) ....
            czy korzystamy bezprawnie ze śmietnika w budynku A?
            czy jest jakaś służebność?
            gdzie na ten temat - w jakiej ustawie, na jakiej stronie www można o tym
            poczytać?

• Gość: Monika Re: Zebranie piątkowe IP: *.excellent.com.pl / *.excellent.com.pl 19.03.04, 11:55
              Cześć! Odnośnie śmietnika - jest on własnością A - przy czym B ma tam swoich 5
              kontenerów (ale jak sie okazało Prembud śmietnik przewidział dla nas w F?!?!)
              A i B płacą za wywóz śmieci (dla każdej wspólnoty po 5 kontenerów) a gdzie są
              kontenery dla Was?
              Jeszcze sprawa podjazdu dla wózków. Starliśmy się od kilku miesięcy o podjazd,
              jednak Arkada - uzyskała odpowiedź telefoniczną, że projekt budynku przewiduje
              podjazd przy F!!!! U nas w klatce mieszkają maluchy, a kilka niebawem pojawi
              się na świecie. Przychodnia znajduje się od strony A ... sami rozumiecie jak
              taki podjazd jest potrzebny. A co by było gdyby w naszych wspólnotach mieszkała
              osoba niepełnosprawna? Prawdopodobnie do listopada czekałaby żeby wyjść na
              spacer.
              Pozdrawiam
              • Gość: Grażyna Re: Zebranie piątkowe IP: *.crowley.pl 19.03.04, 13:06
                Śmietniki : służebności do śmietnika w bud A nie ma nikt . Jest to własność
                wspólnoty , bez prawa korzystania przez kogokolwiek . W grudniu ub.r. zadałam
                pytanie Pani Monice B. jak to się ma do prawa budowlanego , wymogów sanepidu
                itd. Wtedy otrzymałam szereg zagmatwanych odpowiedzi w rodzaju :"... dlatego
                zastrzegliśmy sobie w umowie narzucenie zarządcy... , ...śmietniki są
                przewidziane dwa na cały blok i tak ma być ..." . Szkoda tego komentować , choć
                przecież wszyscy już jesteśmy uświadomieni , że zapis w aktach notarialnych na
                temat zarządcy nie ma mocy prawnej ( gratulacje dla notariusza Prembudu ) .
                Tydzień póżniej , gdy odwiedziłam Panią Monikę w Prembudzie poinformowała
                mnie , że jest jeszcze jedno pomieszczenie na śmietnik o którym sobie
                zapomniała ( pozostawiam to bez komentarza ).Tak więc wnioski są następujące :
                Wspólnota A ma swój śmietnik . Wspólnota B , oraz C D nie mają prawa z niego
                korzystać . Dla wspólnot B , C D , oraz E F bębą dwa pomieszczenia śmietnikowe
                w budynku F , do których mamy już ponoć służebność ( nie widziałam jeszcze tego
                dokumentu , choć jak sądzę powinien być w posiadaniu nas wszystkich (B,CD).
                Mam propozycję :niech A wykopie wszystkich bezprawnie korzystających , a my
                zostawiajmy śmioeci pod drzwiami Prembudu . Co Wy na to ?
                Podjazdy : po raz "setny" byłam w ubiegłym tygodniu w tej sprawie w
                Prembudzie . Pan Wojtuś znów z głupawym uśmieszkiem próbował wciskać mi
                ciemnotę , ale ( i tu proszę o szczególną uwagę ) dowiedziałam się jakie jest
                rozwiązanie zaakceptowane przez Nadzór Budowlany : np. ja mieszkająca w bud.
                C , chcąc jechać z dzieckiem (wózkiem ) do wspomnianej przez Monikę
                przychodni , muszę wejść do bud. D klatka 1 lub 2 (pod warunkiem ,że mi ktoś
                otworzy ), wyjechać na samą górę , przejść korytarzem do kl. 3 , zjechać na
                poziom zero i jeeeeest wreszcie znalazłam się na wolności . Zapytałam czy mają
                wyobraznię , w końcu zostawiłam bez komentarza . Mam wrażenie , że oni z nas
                wszystkich się śmieją , a nas szlak trafia . Dlatego jak będę chodziła z
                Tomkiem w środę przypominając o zebraniu , poprosimy Was o podpisy na piśmie
                dotyczącym podjazdów . Sprawa śmietników ? - może ktoś będzie mógł dowiedzieć
                się ( sanepid , nadzór , przepisy ... )czegoś więcej np. odległość do
                śmietnika , ilość mieszkań korzystających itp.
                Pozdrawiam i czekam na opinie
                • Gość: Sybcia Re: Zebranie piątkowe IP: *.crowley.pl 19.03.04, 13:11
                  proszę - prześlijcie na skrzynki informację, jak mogą złożyć podpisy osoby
                  nie mieszkające jeszcze fizycznie przy Turniejowej ( dzień, godzina,
                  miejsce ) - jeśli oczywiście jest taka potrzeba by podpisów było jak
                  najwięcej ;)
                  pozdr.
                • jedruch Re: Grażyna o podjazdach 19.03.04, 18:23
                  No to jajka. Ale ja już kiedyś mojej żonie mówiłem po cichu na zebraniu
                  wspólnoty, że to rozwiązanie z wyjeżdżaniem na ostatnie piętro D i wychodzeniem
                  przez D3 jest jakimś wyjściem... Ale nie dajmy z siebie robić idiotów - w końcu
                  coś z tym krajem łapowników i pseudomyślicieli (jak np. nasz minister
                  infrastruktury Marco Polo) trzeba zrobić. Jak każdy będzie przechodzil nad tymi
                  faktami do porządku dziennego i przyzwyczajał się do nienormalności, to do
                  końca świata się nc tu nie zmieni.
              • Gość: @ Koszty i administracja IP: *.tele2.pl 19.03.04, 13:14
                A zastanawialiscie sie jak sa rozliczane koszty centralnego ogrzewania i
                cieplej wody?? Wymiennikownia jest w budynku A - i to na te wspolnote
                przychodza faktury. Jesli ktos z B C lub D nie zaplaci - i tak mieszkancy A
                musza zaplacic za fakture. W innym przypadku sa obciazani odsetkami karnymi.
                poza tym jesli DOMENA nie ureguluje faktury - i tak konsekwencje poniesie
                wspolnota A.
                Jak wam sie to podoba??
                Bo mnie wcale.... przydalby sie jeden administator
                • Gość: Grażyna Re: Koszty i administracja IP: *.crowley.pl 19.03.04, 15:45
                  I dlatego droga @ musisz mocno działać , aby administrator był ten sam ,
                  którego wybeała wspólnota B , a którego my tak bardzo chcemy . Wtedy dopiero
                  będzie spokój , a my będziemy mogli pisać o wspólnym grilowaniu , ognisku itp.
                  Sybcia - jeśli chodzi o podpisy , będziemy je zbierać w środę od godz. 19.00.
                  Sprawa dotyczyć będzie podjazdów , a pismo złożymy do Nadzoru Budowlanego jako
                  reklamację na ich pozwolenie użytkowania budynków . Przed złożeniem oddamy to
                  pismo Monice , aby mogli też się na nim podpisać mieszkańcy B kl.1 , bo ich to
                  też dotyczy .
                  Wiadomo , że im więcej podpisów tym lepiej , ale bez względu na to ile ich
                  będzie muszą się do pisma odnieść . Jak chcesz dołączyć swój podpis to
                  zapraszam do siebie , zostaw mi wiadomosć no skrzynce kiedy Ci pasuje .
                  Pozdrawiam wszystkich
                  Grażyna
                  • jordber Re: Koszty i administracja 19.03.04, 19:20
                    1. Wspolny administrator/zarządca dla calego bloku 73, czyli mieszkańcy łączcie
                    się !
                    2. A'propos www, chetnie pomogę w tworzeniu stronki, choć przyznam jestem
                    poczatkujacym miniwebamasterem ;)
                    3. Co do ujawniania anonimowych nickow... joredber należy do Remiga & Joli z
                    73C,
                    4. BEZPIECZENSTWO! czy nie wydaje sie wam, ze nasze osiedle nie jest bezpieczne?
                    Nie chce podawac na forum szczegolow, ale napewno wiecie o czym mowie. Moze
                    powinnismy tez pomyslec o tym by zmienic ten stan rzeczy? Przeciez mial byc
                    system dozorowania (kamery) -aktualnie brak. We wlasnym zakresie jako wspolnota
                    mozemy wynajac frme monitorujaca obiekt. Wiem, ze teraz myslicie o wiatrakach,
                    podjazdach i innych przekretach prembudu ale o bezpieczenstwie tez pomyslcie.

pozdrawiamy:)
                    • Gość: Sybcia Re: Koszty i administracja IP: w3cache.* / *.2-0.pl 19.03.04, 21:29
                      No to teraz już spanikowałam - właśnie to co poniżej cytuję, znalazłam na
                      ogólnopolskim forum dot. administrowania - polecam tam również wątek dot.
                      wind Schindlera
                      JA DO TEJ WINDY JUŻ NIE WSIĄDĘ ( mogę tak twierdzić, bo mieszkam na III )

WYPADEK w WINDZIE SCHINDLERA
                      Autor: imp1
                      Data: 18.03.2004 09:54 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
                      14/03/2004, o godz. 6.50 mój mąż miał wypadek w windzie Schindlera:

winda nie zatrzymała się na piętrze, poleciała do góry i z ogromnym hukiem
                      uderzyła w urządzenia znajdujące się w szybie windy i/lub belkę stropową.

Po tym zaczęła bazwładnie spadać, uderzając z impetem o zabezpieczenie.
                      Na szczęście zadziałały hamulce.
                      Stała wyżej niż poziom piętra, otworzyły się drzwi.

Natychmiast zgłosiłam to w serwisie Schindlera jako wypadek i urwanie się
                      windy.
                      Przyjechał 1 człowiek z torbą po ponad 2 godzinach.
                      Uruchomił windę.

Ponieważ po tym wypadku nie unieruchomiono windy i nie poddano kontroli
                      eksperckiej, zgłosiliśmy wypadek Policji.

Wczoraj Urząd Dozoru Technicznego wyłączył windę.

Czy ktoś miał podobny wypadek?
                      Kto dokonał po takim wypadku przeglądu i co było przedmiotem badania?
                      Jakie służby jeszcze trzeba powiadomić?

Proszę o wszystkie informacje mogące nam pomóc.
                      Izabella Piątek

wątek nr 1850
                      oddano głosów: 0

--------------------------------------------------------------------------------

• WYPADEK w WINDZIE SCHINDLERA - imp1 18.03.2004 09:54

• Gość: Grażyna Bezpieczeństwo i windy IP: *.crowley.pl 19.03.04, 21:53
                        W Prembudzie kiedyś słyszałam o tym jakie te windy są wspaniałe , nowoczesne i
                        ciche . Nie przykładałam większej wagi do tego tematu , bo mnie on nie dotyczy
                        ( tak mi się wtedy wydawało ).Ktoś już pisał na naszym forum o zdarzeniu w
                        windzie , czy ta sprawa została zgłoszona choćby do naszego wspaniałego
                        administratora ? Może wzięli by się do jakiejś pracy w naszej wspólnocie .
                        Wracając do wątku , trzeba sprawdzić tą windę (Wasze dzieci nimi tez jeżdżą ).
                        Witam moich ujawnionych sąsiadów na rozmówkach .Nie wiem o jakiej sprawie
                        związanej z bezpieczeństwem mówicie . Może więcej szczegółów ?
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Diamond Re: FORUM IP: *.proxy.aol.com 20.03.04, 00:18
                          Nie wierze wlansnym oczom,do niedawna na forum bylo nas kilku:
                          Janusz,sybcia,szut,spade i diamond......rozpetalem burze dyskutantow......
                          Wlasnie jestem tego samego zdania,nie wystarczy narzekac,nelezy
                          konsekwentnie dzialac.......powodzenia ....pozdrawiam wszystkich-Diamond
                          PS.Cesc Maja/Grazyna.
                          • Gość: @ Prawo Budowlane IP: *.crowley.pl 20.03.04, 08:26
                            Dla chcących zgłosić reklamacje dotyczące budowy i eksploatacji budynku przy
                            ul/Turniejowej:
                            www.archiserwis.com/text/Prawo_Budowlane.pdf
                            Polecam zwłaszcza przepisy:
                            Art.5 w podpunktach 1d i 2 dotyczące smietników oraz 3 dotyczących podjazdów
                            (ewidentnie złamane Prawo budowlane)
                            Art 60. Teraz już wiemy dlaczego jeden zaprzyjaźniony zarządca(można mu
                            przekazać nieistniejąca lub niekompletną dokumentację.
                            • Gość: tomek kieloch Re: Prawo Budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 10:01
                              Obawiam się że odnośnie podjazdów możesz być w błędzie mianowicie:
                              Z parawa budowlanego:
                              Art. 7.1. Do przepisów techniczno-budowlanych zalicza sie:
                              1) warunki techniczne, jakim powinny odpowiadac obiekty budowlane i ich usytuowanie,
                              uwzgledniajace wymagania, o których mowa w art. 5,
                              a teraz cytat z w/w warunków technicznych:
                              Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. Dz. U. Nr 75 poz. 690 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi co następuje:
                              "Rozdział 2 paragraf 16 Do wejść do budynku mieszkalnego wielorodzinnego, zamieszkania zbiorowegoi użyteczności publicznej powinny być doprowadzone dojścia........(jakieś nieistotne pierdoły)....przy czym co najmnie JEDNO dojście powinno zapewniać osobom niepełnosprawnym dostęp do całego budynku lub tych jego części, z których osoby te mogą korzystać."
                              Więc jeżeli projektant przewidział dla całego budynku wjazd dla wózków i niepełnosprawnch od strony budynku F to jest to zgodne z prawem. Inną bajką jest że w obecnej chwili nie ma udostępnionego tego dojazdu, oraz to że użytkowanie tego wjazdu będzie uciążliwe dla mieszkańców. W tym przypadku może nam pomóc tylko dobra wola urzędników.
                              Aha wszystkie obiekty projektuje się wg wymagań wymienionego przeze mnie rozporządzenia.
                              Pozdrawiam
                              Tomek
                              • Gość: loras Re: Prawo Budowlane IP: *.tele2.pl 22.03.04, 10:20
                                Witam!
                                W końcu i ja się dołączę.
                                A jak wygląda uzgodnienie ze strażą pożarną?? Przecież w przypadku (nie daj
                                Boże) pożaru w D1, D22 nie ma możlwiości dojazdu samochodów gaśniczych czy
                                karetki. Zakładają chyba, że do czasu F nic się nie stanie.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: Sybcia Re: Prawo Budowlane IP: w3cache.* / *.2-0.pl 23.03.04, 22:57
                                  słuszna uwaga .... straż nie dojedzie
                          • Gość: Graż Re: FORUM IP: *.crowley.pl 20.03.04, 17:01
                          • Gość: Grażyna Re: FORUM IP: *.crowley.pl 20.03.04, 17:17
                            Cześć Diamond - Oczekiwałeś konkretnych zastrzeżeń , to je dostałeś . Nie
                            powinieneś być zaskoczony . W dalszym ciągu jesteś dla mnie osobą tajemniczą ,
                            ale może wypowiesz się na temat podjazdów i śmietników ?
                            Sąsiedzi - Pismo do Nadzoru Budowlanwgo jest gotowe . Zainteresowanych jego
                            treścią już teraz (przed podpisami ), bardzo proszę zostawić adresy na mojej
                            skrzynce : grazyna.stachelska@interia.pl
                            Pozdrawiam wszystkich cieplutko , wypoczywajcie .
                            • Gość: diamond Re: FORUM IP: *.proxy.aol.com 20.03.04, 17:57
                              Czesc Grazyna,jestem zaskoczony tym co piszesz,"jestes osoba tajemnicza"?
                              Doskonale wiesz kim jestem.W sprawie smietnikow nie moge sie wypowiedziec,
                              gdyz jak Ci wiadomo jestem czsowo nieobecny na tym terenie.
                              Oczywiscie teraz widze konkretne zastrzezenia w stounku do PREMBUD.
                              Serdeczne pozdrowienia - diamond
                            • Gość: Sybcia Re: FORUM IP: w3cache.* / *.2-0.pl 20.03.04, 18:10
                              Bardzo proszę - jeśli to nie sprawi kłopotu - o pismo na skrzynkę.
                              Za wszystkie prawne odnośniki - wielkie dzięki.
                              Bardzo dziękuję wszystkim, którzy starają się zaaktywizować naszą Wspólnotę i
                              podejmują działania "na rzecz", nie szczędząc czasu i wysiłku.
                              • Gość: Grażyna Re: FORUM IP: *.crowley.pl 20.03.04, 23:27
                                Diamond - teraz wszystko rozumiem , ale naprawdę nie szukałam Twojej osoby tok
                                daleko . Pozdrawiam serdecznie .
                                Oczywiście prześlę jutro pismo na skrzynki wszystkich , których mam adresy .
                                Pozostałych zainteresowanych bardzo proszę o zostawienie adresów na mojej
                                skrzynce .
                                Wiadomości : Byłam dziś z Tomkiem w " biurze obsługi klienta " naszego
                                administratora (w 73 D 2 ). Wizyta ta nie wiele wniosła nowego do sprawy . Pani
                                siedząca za biurkiem nie jest , lub nie chce być zorientowana w podstawowych
                                sprawach , nie wspomnę już o przepisach . Nie istotne są szczegóły , ale na
                                uwagę zasługuje fakt , jaką dostaliśmy odpowiedz na pytanie : dlaczego z
                                kontenera wciąż wysypują się śmieci i kto płaci za wywóz . Pani stwierdziła ,
                                że to ONA zadecydowała , że kontener będzie opróżniany tylko raz w tygodniu , w
                                poniedziałek , a jeśli chodzi o koszty to w pełni płacimy my ( wspólnota 73 CD )
                                Prembud pomimo , że to oni w większości zawalają ten kontener róznymi rzeczami
                                z budowy , nie ponoszą kosztów związanych z ich wywożeniem . I niech mi ktoś
                                powie , że Domena nie ma układów z Prembudem .
                                Na temat podjazdów Pani pokusiła się o stwierdzenie , że :" Państwo
                                wiedzieliście co kupujecie " , co to w ogóle ma znaczyć ? Czy mnie się wydaje ,
                                czy administrator powinien reprezentować interesy wspólnoty ? Na pytanie co w
                                teych sprawach ma zamiar zrobić , otrzymaliśmy odpowiedz , że nic , bo i tak
                                prawdopodobnie ich tu nie będzie . A fakt , że cały czas wypłacają sobie nasze
                                pieniądze ? ....... bez komentarza , nie mam siły , dużo by można o tym pisać .
                                Może Tomek coś pikantnego dorzuci dla poprawy nastroju . Pozdrawiam .
    • Gość: diamond Re:FORUM IP: *.proxy.aol.com 21.03.04, 04:42
      Grazyna,otrzymalem Twoja wiadomosc,dziekuje.Zaluje,ze nie bede mogl byc
      w piatek na zebraniu.Do zobaczenia wkrotce.
      • Gość: Grażyna Re:FORUM IP: *.crowley.pl 21.03.04, 08:41
        Diamond , na zebraniu będzie Twoja żona , która z pewnością odda za Was błos
        dla dobra sprawy , a my jak napisałeś zobaczymy się wkrótce . Pozdrawiam
        gorąco .
        • jedruch Śmietniczek 22.03.04, 08:12
          Dzisiaj pięknie wygląda nasz kontenerek. Ściślej - jego otoczenie. Nie dziwię
          sie wywożącym śmieci, że nie zebrali tego, co jest dookoła, bo mi też by się
          nie chciało tego robić. Natomiast jest jeden fakt - za wywóz śmieci płacimy my,
          więc spokojnie można wywozić je dwa razy w tygodniu, a pani z Domeny powinna
          się orientować cokolwiek w tym, co dzieje się na terenie wspólnoty CD. Nie
          potrzebuję ignoranta jako zarządcy.
          • Gość: Grażyna Re: Śmietniczek IP: *.crowley.pl 22.03.04, 08:57
            Teraz pasowałoby zaprasić Panią z Domeny , żeby cały ten bałagan posprzątała .
            Ale ona oczywiście tego nie zrobi , nikogo też nie zatrudni do tego , bo ma
            wszystko w nosie . Zrobiłam wczoraj sesję zdjęciową naszemu kontenerowi ,
            uwieczniłam to jaką drogę trzeba pokonać , aby dojść do 3D . To wszystko chyba
            tylko po to , aby ostrzec innych przed Domeną , bo oni sami pewnnie tylko
            wzruszą ramionami , a Pan z Domeny znów strzeli głupawym uśmiechem , że on to
            niby nic nie wie . Sąsiedzi , upewniajcie się wśród swoich sąsiadów czy będą na
            zebraniu , przypominajcie też aby każdy zabrał ze sobą akt notarialny i dowód
            osobisty . Osoby , które były na zebraniu , kiedy Prembud wybrał Domenę ( to
            było 5-6 mieszkań ) pamiętają pewny siebie głos Prezesa Domeny , że teraz to
            jego będzie trudno odwołać . Pokażmy wszystkim na co nas stać , nie będzie nikt
            dysponował naszymi pieniędzmi bez naszej zgody , to nie te czasy .
            Co z naszą stroną www , czy na pomysłach się zakończy działajcie .
            Dziś będziemy sprawdzać w Domenie sprawy finansowe , jutro Was poinformuję o
            efektach .
            Pozdrawiam
          • Gość: tomek kieloch Re: Śmietniczek IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 09:05
            Wywozić dwa razy w tygodniu dobre sobie. Moim zdaniem nic to nie da, ponieważ kontener nagminnie wypełniają palanty z budowy Prembudu (będziemy tylko dwa razy więcej płacić i wywozić śmieci Prembudu). Jak można zauważyć kontener jest napełniony momentalnie w ciągu dwóch dni przez Prembud, a potem mieszkańcy nie mają gdzie wyrzucać. Miejmy nadzieję że w piatek wywalimy domenę i powołamy wreszcie kogo trzeba.
            Pozdrawiam
            • Gość: Grażyna Re: Śmietniczek IP: *.crowley.pl 22.03.04, 10:28
              Mam "dobrą ??????" wiadomość dla wszystkich , którzy są w pracy i nie mają
              przyjemności widzieć co tu się dzieje . Panowie , którzy "sprzątają" w naszej
              wspólnocie pozbierali wszystkie śmieci leżące przy kontenerze i te rozniesione
              przez wczorajszy wiatr , następnie skutecznie uzupełnili nimi kontener w 2/3
              jego objętości ( zrobiłam zdjęcia , będę je miała w piątek , a dziś zaniosę do
              Domeny ).Czy ktoś ma pomysł na wykorzystanie tych zdjęć ? Można więc sobie
              wyobrazić co będzie jutro , a np.w środę ? Będziemy mieli ten sam widok co
              wczoraj . Przeraża mnie myśl , że Prembud powoła Domenę do bud. E F .
              Piszcie , pozdrawiam
              • Gość: @ Re: Śmietniczek IP: *.tele2.pl 22.03.04, 10:49
                Skoro PREMBUD wyrzuca śmieci macie prawo zarządać zwrotu kosztów za wywóz
                smieci. Ja bym tak zrobiła. DOMENA na wasze monity ma obowązek zareagować.
                Oficjalnie jest administratorem i chce za to zapłaty - więc niech się weźmie do
                roboty!!!!
                ZDJĘCIA są pomocne w dyskusji. W razie czego mam aparat cyfrowy i też mogę
                porobić kilka zdjęć. Ja już mam niezłą kolekcję dla mojego administratora;)
                • Gość: Grażyna Re: Śmietniczek IP: *.crowley.pl 22.03.04, 12:47
                  @ - dzięki za spostrzeżenia , wszyscy wiemy , że Domena ma obowiązek , problem
                  polega na tym , że nic sobie z tego nie robią . Prembud musi płacić za wywóz ,
                  owszem , ale tego nie robią !!!!! To my musimy mieć za administratora kogoś ,
                  kto będzie skutecznie egzekwował od nich koszty .Za cyfrówkę dziękuję , bo
                  właśnie takim aparatem zdjęcia zrobiłam . Bardziej chodziło mi o doradę jak je
                  wykorzystać .
                  Dziękuję i pozdrawiam
                  • Gość: diamond Re: Śmietniczek IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 19:06
                    Czesc Grazyna,te rzeczy o ktorych piszecie dzialy sie w czasie budowy
                    bud.C i D ,widze ,ze nic sie nie zmienilo w czasie szesciu miesiecy.
                    Niejednokrotnie sam zbieralem walajace sie smiecie i wrzucalem do
                    kontenera.To jest poprostu niechlujstwo ze strony PREMBUD.
                    Odniosnie kosztow za wywozenie smieci,PREMBUD powinien placic za swoje
                    odpady budowlane wrzucane do naszego kontenera.
                    Ktos powinien to egzekwowac,zmusic ich do zaplacenia,o ile administrator
                    nie potrafi tego zrobic,miszkancy powinni to uczynic.
                    Pamietajcie,pojedynczo tego nie zalatwicie,ale jako grupa macie wielka
                    przewage nad PREMBUD.Pozdrowienia - diamond
              • jordber Re: Śmietniczek 22.03.04, 22:08
                czesc!
                jestesmy za tym zeby te zdjecja opublikowac w internecie i podac link na forum,
                mysle, ze to ino rozniesie sie szybko po Krakowie i "nasz" zarzadca pozaluje ze
                pogrywa sobie z nami. Moze nawet wyslac to do snanepidu ? No sasiedzi podajcie
                pomysly. pozdrawiamy remig&jola z 73C
                • Gość: diamond Re: SMIETNISKO IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 22:59
                  Czesc,pozwolilem sobie zmienic temat na SMIETNISKO jeszcze lepiej byloby
                  WYSYPISKO SMIECI ,bo tak to wygladalo szesc miesiecy temu i teraz,gdyz
                  nic sie nie zmienilo na lepsze.Pozdrawiam wszystkich.diamond
                  • Gość: @ Do wspólnoty B IP: *.tele2.pl 24.03.04, 07:25
                    Z przykrością stwierdezam, że administator budynku B nie powiadomił właścicieli
                    garaży o spotkaniu wspólnoty - złamał prawo - to raz, a dwa przez kilka
                    miesięcy pytaliśmy się o książeczki opłat i nic. Ustalenie na boku, za co i
                    kiedy mamy płacić nie jest rozwiązaniem.
                    Nie wiem co administatorka powiedziała mieszkańcom budynku B o opłatach za
                    garaż, ale jak już kiedyś pisałam w marcu przyniosła książeczki opłat (w dniu,
                    gdy B podpisało umowę z innym administratorem. Proszę o kontakt mieszkańców
                    budynku B (niestety nie ze wszystkimi mam kontakt) mój nr GG 286022.
                    • Gość: @ Re: Do wspólnoty B IP: *.tele2.pl 24.03.04, 08:40

Art. 29. 1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną
                      powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany prowadzić dla
                      każdej nieruchomości wspólnej, określoną przez wspólnotę mieszkaniową,
                      ewidencję pozaksięgową kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek
                      uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na
                      rzecz nieruchomości wspólnej.

1a. Okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest rok kalendarzowy.

1b. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w
                      sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany sporządzić protokół
                      przejęcia nieruchomości i jej dokumentacji technicznej (budowlanej,
                      powykonawczej i książki obiektu budowlanego) w imieniu wspólnoty mieszkaniowej,
                      przechowywać dokumentację techniczną budynku oraz prowadzić i aktualizować spis
                      właścicieli lokali i przypadających im udziałów w nieruchomości wspólnej.

1c. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w
                      sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany do podjęcia czynności
                      zmierzających do opracowania lub aktualizacji dokumentacji technicznej budynku
                      i rozliczenia kosztów związanych z opracowaniem lub aktualizacją tej
                      dokumentacji.

1d. Jeżeli uchwała właścicieli lokali nie stanowi inaczej, koszty opracowania
                      lub aktualizacji dokumentacji technicznej budynku obciążają:

1) do czasu wyodrębnienia własności ostatniego lokalu - dotychczasowego
                      właściciela nieruchomości,

2) po wyodrębnieniu własności ostatniego lokalu - wszystkich właścicieli lokali
                      w częściach odpowiadających ich udziałom w nieruchomości wspólnej.

1e. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w
                      sposób określony w art. 18 ust. 1, może żądać od właścicieli lokali okazania
                      dokumentów potwierdzających prawo własności lokali.

2. Właściciele podejmują uchwałę w przedmiocie udzielenia absolutorium
                      zarządowi lub zarządcy, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w
                      sposób określony w art. 18 ust. 1, z prowadzonej przez niego działalności.

3. Prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu.

Nic dodac nic ująć. Ustawa o własności lokali art 29 1b mówi o obowiązku
                      prowadzenia ewidencji włąścicieli. Natomaist art 32 o obowiązku powiadomienia
                      właścicieli o spotkaniu. Zarówno w przypadku właścicieli piwnic jak i garazy
                      ewidentnie zostało złamane prawo...
                      • Gość: Grzegorz z B Re: Do wspólnoty B IP: *.bphpbk.pl 24.03.04, 11:46
                        Dziękujemy serdecznie za info! Wiemy, że nasz zarządca złamał prawo. Mamy
                        nadzieję, że z nowym zarządcą nie będzie już żadnych problemów i że wspólnocie
                        CD uda się odwołać Domenę i wybrać dobrego zarządcę dbającego o interesy
                        mieszkańców, być może tego samego co nasza wspólnota.

Strona www naszego osiedla to dobry pomysł i razem z Pawłem możemy się włączyć w
                        jej tworzenie.

Grzegorz Litwiński
                        shinkei(at)poczta.onet.pl
                        • jordber Re: Do wspólnoty B - storna www 24.03.04, 21:25
                          witam,
                          chetnie sie przylacze do tworzena naszej strony www
                      • Gość: Grażyna Domena & Prembud.......My IP: *.crowley.pl 24.03.04, 13:28
                        Witajcie sąsiedzi
                        Postaram się opisać szczegóły wizyty poniedziałkowej w Domenie , postaram się
                        również nie zanudzić Was zbytnio .
                        Pojechałam tam z Panią , która jest księgową ( właścicielka mieszkania w
                        bud.D ) . Pani Kierownik , z którą się umawiałam na sprawdzenie dokumentacji
                        finansowej " przekazała " nas innej Pani i szybko oddaliła się z pokoju , na
                        bezpieczną jak pewnie sądziła odległość . Pani , z którą rozmawiałyśmy nie
                        potrafiła odpowiedzieć nam na szczegółowe , ale równocześnie podstawowe w
                        takiej wizycie kontrolnej pytania . Zapytałyśmy o Prezesa i dowiedziałyśmy
                        się , że jest na tygodniowym urlopie , od Pani Kierownik natomiast chwilę
                        pózniej otrzymałyśmy odpowiedz , że Prezes wyjechał na tygodzień w sprawach
                        służbowych ( dlaczego te wersje tak różne są od siebie ? - nie dowiedziałyśmy
                        się ) . Po wielu perypetiach " zmusiłyśmy " Panią Kierownik do rozmowy z nami ,
                        choć twierdziła , że nie ma dla nas czasu ( mimo , że umawiałam się tydzień
                        temu ) .
                        Informacje : 1) jeśli chodzi o pismo , o które prosiłam w sprawie podjazdów (
                        korespondencja między Domeną a Prembudem ) , nie mogły Panie odnalezć .
                        2) sprawa zadłużenia Prembudu względem wspólnoty - pamiętacie deklarację ,
                        zapewnienie Prezesa Domeny na zebraniu , że Prembud płaci ? - nie wpłacili na
                        konto wspólnoty ani jednej złotówki i to dla mnie osobiście nie jest wielkim
                        zaskoczeniem , ale ........!!!!!! to Prembud wystawił fakturę wspólnocie za
                        wywóz śmieci ( za listopad 1 498,00 , a za grudzień 2 996,00 - suma 4 494,00)
                        Zadłużenie Prembudu względem wspólnoty za trzy lokale mieszkalne (12,17,22)
                        wynosi 4 418,46 , cóż za zbliżone kwoty . Prośba od Prembudu za skompensowanie
                        faktury wpłynęła do Domeny właśnie w poniedziałek ( ? ) .
                        3) nie ma naliczeń na Prembud za nieodebrane mieszkania i garaże nie sprzedone
                        ( dlaczego ? no właśnie ... ). Garaże , dowiedziałyśmy się , że odbiór miały
                        dopiero na początku marca . Jakim cudem skoro kilka już jest sprzedanych ( to
                        jawne przewały , żeby nie ponosić kosztów - ile nasza wspólnota na tym
                        traci ? , nie wspominając juz o zapewnieniach Prezesa , że Prembud płaci . Kogo
                        my mamy za Zarządcę ? O co tu w ogóle chodzi , przecież oni wszyscy powinni za
                        to odpowiedzeć .
                        4) wracając do podjazdów Pani zapytana czy nam pomogą w tej sprawie , czy
                        wstawią się za nami stwierdziła , że wykonują swoje obowiązki w ramach których
                        biorą wynagrodzenie , a wszystkie tego typu interwencje trzeba potraktować jako
                        dodatkową pracę ( na pewno zaraz wprowadzili by uchwałę , że podnoszą sobie
                        wynagrodzenie i może wtedy coś by zrobili ponad sprzątanie i pobieranie sobie
                        wynagrodzenia , bo nawet księgowość prowadzona jest nieprawidłowo ) .
                        5) śmietniki - Pani Kierownik nie miała pojęcia o tym , że bud. D posiada
                        klucze do śmietnika w bud. A . Przy nas telefonowała do Prembudu chcąc
                        dowiedzieć się czegoś więcej , tam dostała odpowiedz , że jest to rozwiązanie
                        tymczasowe i taką informację zaakceptowała . Kluczy dla bud. C w dalszym ciągu
                        nie ma i wszyscy mają to w nosie . Kontener jest na odpady budowlane , nie
                        wolno wrzucać do niego odpadów komunalnych , nie mamy służebności do
                        korzystania ze śmietnika w bud. A - wniosek ? - nie mamy śmietnika , niech
                        sobie Prembud wezmie kontener i postawi przy bud. F , to może my będziemy
                        dorzucać tam swoje odpady .
                        Oczywiście Prezesa Domeny nie będzie na zebraniu z powodu jego nieobecności
                        (?) . Wydawało mi się , że na ostatnim zebraniu mówił coś o odejściu z twarzą ,
                        rzeczywiście "klasy" mu nie brakuje ( ? ) . Wyśle swoich ludzi , niech się
                        tłumaczą za niego , ale jak tu się z tego wytłumaczyć ?
                        Pozdrawiam , piszcie .
                        • Gość: Grzegorz z B Re: Domena & Prembud.......My IP: *.bphpbk.pl 24.03.04, 13:54
                          Jak żywo przypomina mi to sytuacje z naszym zarządcą... histria lubi się
                          powtarzać...
                        • Gość: Sybcia Re: Domena & Prembud.......My IP: *.crowley.pl 24.03.04, 13:54
                          no tak, to przeczuwałam po tym jak dostałam pismo, żądające ode mnie zapłaty
                          za administrację i media od 1 listopada ( niestety po interwencjach w tej
                          sprawie po prostu je wyrzuciłam ) - kiedy ja mieszkanie odebrałam bodajże
                          w połowie grudnia - tylko sądziłam, iż żerują na pojedynczych owieczkach
                          takich jak ja - a nie, iż od pół roku uprawiają taki proceder na koszt
                          wspólnot
                          no cóż - pozostaje nam szybka zmiana administratora ..... bo ktoś rzetelnie
                          administrujący nie pozwoli na utrzymywanie przez wspólnotę niepłacących
                          gości, którzy sypiają na pieniądzach,

na pokrycie zaległości mamy przecież prawo
                          sprzedać mieszkania należące do takich czarnych baranów

• qwadra Re: Domena & Prembud.......My 24.03.04, 22:25
                            Przeczytałam co piszecie na forum i mam wrażenie że przesadzacie z tą nagonką
                            na Prembud ja też kupiłam u nich mieszkanie i jestem bardzo zadowolona -
                            mieszkanie jest ok i co ważne oddane przed terminem, a wszystkie sprawy prawne
                            czyste i jasne, więc nie rozumiem tego skrzykiwania się na wojne. Co do
                            administracji to się zgodzę. No i jestem za tym żeby zrobić stronę www - i
                            czekam na informacje o grillu, bo i wiosna już jest.
                            • jordber Re: Domena & Prembud.......My 24.03.04, 23:24
                              witam,

wow pierwsza osoba ktora znam zadowolona z prembudu!
                              nie wiesz dlaczego ta wojna to spytaj sasiadow, a zreszta na forum masz
                              klarownie opisane co jest grane dlatego nie rozumiem zdziwienia.
                              Mysle ze sasiedzi ci pokaza tez kilka "ciekawostek" typu za nisko osadzone
                              drzwi, lub za wysoko, nie wsponinajac o tym jakie to drzwi. A i uwazaj bo
                              podobne nasze okna moga wypadac ! ale jesli u ciebie wszystko ok to tylko sie
                              cieszyc!
                              pozdrawiamy

p.s. ale sie poruszylem ;)
                              • Gość: diamond Re: Domena & Prembud.......My IP: *.proxy.aol.com 24.03.04, 23:55
                                Czesc,to jest druga osoba zadowolona z PREMBUD,sprawdz wypowiedz "spade".
                                Moim zdaniem,w tej chwili mamy wiecej klopotow z administracja niz PREMBUD.
                                Nie moge sie zgodzic z niekompetencja administratora,ktory jest oplacany
                                przez mieszkancow.Poprostu odzwyczailem sie od krajowej biurokracji.
                                Mam mnostwo przkladow na ten temat...........Pozdrowienia....
                            • Gość: Sybcia Re: Domena & Prembud.......My IP: w3cache.* / *.2-0.pl 25.03.04, 22:25
                              prawnie jest ok, budują szybko .. ale w umowie zobowiązali się do oddania mi
                              mieszkania zgodnego z normami budowlanymi - no i w tej umowie zaproponowali
                              bezprawne zapisy ( dot. np. narzucenia mi zarządcy ) i nie chcieli od nich
                              odstapić ....
                              nie podoba mi się ich niesłowność, marnowanie mojego czasu i olewanie
                              klienta ...
                              rozumiem, ze są firmą komercyjną a nie charytatywną i chcą na mnie zarobić -
                              ale na Boga - niech zarabiają uczciwie - niedługo bedziemy mieli takie domy
                              jak w Turcji i to my poniesiemy konsekwencje takiego budownictwa ...
                              co to znaczy, ze facet umawia się ze mną np. na odbiór mieszkania - ja jak
                              idiota biorę urlop - a ten po prostu nie przychodzi .. i ani be ani me ani
                              kukuryku ... to co mam się cieszyć, że jeszcze mnie nie okradł i nie pobił
                              w ciemnej ulicy?
                              poza tym na pewno wszyscy chemy mieć dobrego administratora - skoro jeden
                              się nie sprawdził, to należy wybrać drugiego
                              my mamy takiego administratora jakiego mamy , bo go sobie sam Prembud
                              wybrał
                        • Gość: Monika Re: Domena & Prembud.......My IP: *.excellent.com.pl / *.excellent.com.pl 25.03.04, 11:35
                          Cześć Grażyna!!! Okazuje się, że nie tak łatwo "skończyć współpracę" z ARKADĄ.
                          A już świętowaliśmy :0( Słuchajcie!!! Na budynku B nadal rządzi p.Sacha i znana
                          budynkom A i B firma ARKADA!!!
                          Jest tylko jeden problem, nie uzyskałam informacji dlaczego jeteśmy w tym samym
                          miejscu co 11 marca, kiedy to "wydawało" nam się, że wygraliśmy.
                          P. Sacha powiedziała, że jej prawnik pisze do nas pismo - które
                          otrzymamy "niebawem" (czy ktoś potrafi określić mi jak długo trwa niebawem).
                          Zapytałam wprost - czy nadal chce zarządzać budynkiem, któego większość
                          właścicieli nie chce nadal z nią współpracować?
                          Zapytałam również o nie zapłacony czynsz przez firmę Prembud? Odpowiedź: do tej
                          pory nie praktykowało się, aby deweloper płacił co miesiąc, tylko ... płaci
                          po "jakimś" czasie? Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie jest taki zapis, że
                          jedni właściciele mieszkań muszą płacić czynsz w terminie, a inni nie ??? W
                          jakim my Państwie żyjemy?
                          Jeżeli chodzi o czynsz za garaże - to też jedna wielka niewiadoma.Postaram się
                          w najbliższym czasie to wyjaśnić.
                          Ktoś napisał, że jest zadowolony - rozumiem, ma takie prawo (a może
                          poprostu "musi być" zadowolonym????)W budynku B kilka osób też wychodzi z
                          założenia, że lepiej nie uczestniczyć w podejmowaniu jakichkolwiek dezycji - i
                          tak ktoś za nich wszystko załatwi i zawsze tego "kogoś" będzie można obciążyć
                          za podjęte dezycje i czyny!!!
                          Grażyna ... poprostu oklapłam, ale jeszcze do końca się nie poddałam
                          Pozdrawiam wszystkich mieszkańców przy Turniejowej 73
                          • Gość: Grażyna Re: Domena & Prembud.......My IP: *.crowley.pl 25.03.04, 15:02
                            Gwadra - przepraszam , ale szlak mnie trafia jak czytam taką wypowiedz . Ktoś
                            wcześniej napisał , że traktowani byliśmy dodrze przez Prembud dopuki byliśmy
                            klientami ( kim jesteś , przedstaw się , masz podpisany akt not. , czy może
                            zalegasz jeszcze jakieś pieniądze Prembudowi ? ), teraz jesteśmy złem
                            koniecznym . Może przypomnisz sobie , jeśli jesteś z dud. C lub D , w jaki
                            sposób został powołany obecny Zarządca ? Wtedy nasze dobro nie było ważne ,
                            tylko kieszeń Prembudu . Najlepiej jest oceniać z boku ! Proponuję , abyś
                            poszła do Prembudu "załatwić" podjazdy na wózki na schodach od strony
                            przychodni , a może jesteś zdania , że kobieta po porodzie z noworodkiem , aby
                            dojść do przychodni ma zwiedzić wszystkie zakamarki naszego bloku ? ( chyba
                            powinno trafić na ciebie , żebyś zrozumiała ). A sprawa śmietnika ??? Takich
                            przykładów można podać kilka np.nie usuwanie usterek po odbiorach . Inaczej
                            Prembub traktował nas pół roku temu , a inaczej teraz . Przyszły zmiany
                            personalne w składzie Zarządu i pracowników , a efekty tego zbieramy my .
                            Monika - przepraszam , za chwilkę znajdę czas to do Ciebie napiszę ,
                            pozdrawiam .
                            Grażyna
                          • Gość: Grażyna Re: Domena & Prembud.......My IP: *.crowley.pl 25.03.04, 16:14
                            Moniko - jestem przekonana , że każda z nas ma więcej informacji na temat prawa
                            (UWL) , oraz obowiązków Zarządcy ( administratora ). Nie przejmuj się tym , co
                            ona wygaduje , a jej prawnik ( kimkolwiek jest , bo przecież mamy
                            doświadczenie , że bywają różni , pod warunkiem , że nimi w ogóle są ) niech
                            pisze do Was , tylko ciekawe co . Zrobiliście wszystko zgodnie z prawem i
                            przepisami opisanymi w UWL . Macie podpisaną umowę z nowym Zarządcą i Pani
                            Sacha nawet jeżeli ma w umowie okres wypowiedzenia , powinna dać sobie spokój ,
                            a wy ją gnębcie o wszystkie szczegóły . Pamiętaj !!!!! - zawsze na wszystko
                            pismo ( żadnych rozmów telefonicznych i osobistych ) , jeśli przeprowadzasz z
                            nią rozmowę , miej ze sobą kogoś , a przed wyjściem niech zawsze podpisze Ci
                            twoje wnioski , czy jej wypowiedzi . Chodzi mi tu o to , że jeśli nie ma
                            przygotowanych np. dokumentów , lub jakieś finanse czy faktury nie zgadzają się
                            bierz zawsze jej oświadczenie . Raz dwa nauczy się porządku . Tak w ogóle czy
                            byłaś z dobrą księgową sprawdzić dokumentację finansową . Na moje oko to ona
                            powinna wylecieć z hukiem ze skutkiem natychmiastowym , za działania na szkodę
                            wspólnoty ( i tu apel do @ ) .
                            Pozdrawiam Was bardzo serdecznie .
                            Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądz na zebraniu , bąz w
                            drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem
                            głosów oddanych częściowo na zebraniu , częściowo w drodze indywidualnego ich
                            zebrania .
                            Co Pani Sacha chce do tego dopowiedzić , a może ma swoje prawo ?
                            • jedruch Nasze balkoniki 26.03.04, 08:23
                              Hejka!
                              Kilka dni temu panowie pracujący przy budynku F malowali balkoniki. Chwała im
                              za to, natomiast sposób, w jaki to robili jest - delikatnie rzecz ujmując -
                              niefachowy. Otóż nie zważając na rdzę zadomowioną już na poręczach, chlapnęli
                              po nich pędzelkami i poszli na wcześniejszy fajrant. Nie wiem jak wy, ale ja
                              już dobrych kilkanaście dni temu zauważyłem, że barierka u nas na balkonie
                              gdzieniegdzie razi świeżuteńką rdzą. Moje pytanie - czy składać pisemko
                              reklamacyjne samotnie, czy raczej grupowo (założę się, że wasze barierki są
                              podobne)?
                              Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego, OWOCNEGO dnia mieszkańcom CD.
                              Andrzej
                              • jordber Nasza strona (alfa version) - wystartowala 26.03.04, 09:20
                                witam,
                                wczoraj wieczorkeiem na szybko zrobilem tymczasowa stronke naszej wppsolnoty:
                                turniejowa.w.interia.pl/
                                Jeszcze nie wszystko dziala, a wlasciwie aktualnie malo co dziala, ale
                                zapraszam do wszelkiej krytyki i uwag. Prosze tez wytslac na podaany tam adres
                                informacje ktore powinny znalez sie na stronie. Dzisiaj wieczorkiem, pewnie po
                                zebraniu wspolnoty na stronie znjadzie sie niespodzianka, a dokladniej bedzie
                                to galeria z ...
                                pozdrawiamy
                                jola&remig
                                • Gość: Grażyna Re: Nasza strona (alfa version) - wystartowala IP: *.crowley.pl 26.03.04, 11:17
                                  Super !
                                  Jeatem pod wrażeniem , wreszcie ktoś coś zrobił zamiast tylko pisać . Teraz
                                  wszystkim zaangażowanym będzie łatwiej dołożyć swoje 5 gr. Będziemy mogli pisać
                                  na forum swojej strony .
                                  Pozdrawiam , Grażyna
                                • Gość: tomek kieloch Re: Nasza strona (alfa version) - wystartowala IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 13:34
                                  Super - podoba mi się - moim zdaniem trzeba trzymac ta konwencję. Strona powinna być prosta i przejrzysta bez zbędnych wodotrysków. Tematy podstron bardzo trafne. Jak będziemy mieli nowego administratora to myśle że warto będzie zrobić dział zgłoszenia - i wszystko co zostało tam wpisane powinien administrator dostawać mailem.
                                  Pozdrawiam
                                  ps. remig jak coś jestem na GG
                                • Gość: jedruch Re: Nasza strona (alfa version) - wystartowala IP: *.crowley.pl 26.03.04, 18:24
                                  Fajno jest - ja jestem gotowy do współtworzenia! Jakieś tam mikre doświadczenie
                                  mam, mogę pomóc w realizacji pomysłów.
                                  Andrzej
                              • Gość: Monika Re: Nasze balkoniki IP: *.excellent.com.pl / *.excellent.com.pl 26.03.04, 10:55
                                Cześć - farba na poręczy naszego balkonu wygląda "cudnie" pęcherze , odpryski
                                nic dodać nic ująć - totalna fuszera. Mąż zgłosił pisemną reklamację - podobno
                                jak tylko będą dogodne warunki atmosferyczne to będą malować ponownie. Ciekawam
                                w jaki sposób to zrobią? Nadal na odwal się ...?
                                • Gość: diamond Re: turniejowa.w.interia... IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 21:49
                                  Gratulacje ......jakie sa wiadomosci z zebrania?
                                  • pliski Re: turniejowa.w.interia... 26.03.04, 22:39
                                    Uf.. i po Domenie na Turniejowej 73CD. Strona WWW OK.
                                    • Gość: grażyna Re: turniejowa.w.interia... IP: *.crowley.pl 27.03.04, 01:05
                                      Witamy nowego dyskutanta , super . Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziękuję ,
                                      do tej pory nie mogę uwierzyc , że już po wszystkim . Dziękuję za dobre słowa ,
                                      za wsparcie , bez tego pewnie nie byłabym taka " silna " . Teraz przekazanie
                                      wspólnoty - jestem mimo wszystko dobrej myśli , nie powinni robić większych
                                      problemów . Będziemy robili wszystko , aby to poszło sprawnie , a jadnocześnie
                                      przetrzepiemy każdy dokument .
                                      Pozdrawiam , kolorowych snów .
                                      • Gość: Sybcia Re: turniejowa.w.interia... IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.03.04, 07:46
                                        Witam ;-) Biorąc pod uwagę liczbę dyskutantów w trakcie spotkania, mnie z
                                        moim cienkim głosem zostaje tylko forum ;-)
                                        BARDZO SIĘ CIESZĘ, ŻE SIĘ UDAŁO !!!
                                        i fajnie, że mamy tylu ludzi, chcących się zaangazować w sprawy Wspólnoty -
                                        fantastycznie, że udało się skompletować Zarząd na zasadzie: "jedna klatka -
                                        jeden przedstawiciel". ( zwłąszcza, że tyle cięzkiej pracy przed naszym
                                        Zarządem )
                                        Mam jedną watpliwość ( zapytanie ) prawne - dot. głosowania i podejmowania
                                        uchwał. Z jakiego przepisu wynika obowiązek obecnosci 51% mieszkańców
                                        wspólnoty i potem np. podejmowania decyji nie zwykłą wiekszością obecnych
                                        tylko wiekszością bewzględną - liczoną od 100%? Bo Art. 23, ust 2 jest
                                        ogólnikowy i raczej nie wskazuje tego kierunku ( toku) myślenia. Do jakiego
                                        przepisu wykonawczego powinnam zerknąć? Może ktoś wie? Wystarczy mi sam
                                        odnośnik prawny - resztę sobie sprawdzę.
                                        Pozdrawiam. Świetnie, że wszystko będzie na stronie.
                                        • Gość: Grażyna Re: turniejowa.w.interia... IP: *.crowley.pl 27.03.04, 11:08
                                          Mam nadzieję , że brak wypowiedzi spowodowany jest tym , że jeszcze
                                          odpoczywacie po męczącym wczorajszym wieczorze , bo chyba nie tym , że nie
                                          macie nic do powiedzenia .
                                          Sybcia - jeśli chodzi o Zarząd , jak wiesz jest w nim 5 osób , w tym 2 z kl. C
                                          ( ja i Tomek Kieloch ), myśle , że w niedalekiej przyszłości jak wszystko się
                                        • Gość: Grażyna Re: turniejowa.w.interia... IP: *.crowley.pl 27.03.04, 11:23
                                          cd. uspokoi (sprawy podjazdów , śmietników , wentylatorów , stojącej wody na
                                          dziedzińcu i cieknącej po ścianach garaży ) , myslę , że będę mogła zrezygnować
                                          z funkcji . Wówczas faktycznie będzie w zarządzie reprezentacja każdej klatki
                                          bez wątpliwości , że któraś jest bardziej faworyzowana ( w ogóle tego typu
                                          wątpliwości uważam za absurdalne ). Trzymajmy się w dalszym ciągu , a nawet
                                          przede wszystkim teraz razem , aby żyło nam się obok siebie sympatycznie .
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: Sybcia Re: turniejowa.w.interia... IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.03.04, 18:52
                                            Uważam, że absolutnie pięcioosobowy Zarząd nam nie zaszkodzi - ani tym
                                            bardziej "nadreprezentacja" ;-) klatki C. Raczej się cieszę, że jest tyle osób,
                                            chcący się zająć "interesami" naszej Wspólnoty Mieszkaniowej . Tego typu praca
                                            publiczno-społeczna to naprawdę duży trud - i czasem mało wdzięczny ( wystarczy
                                            wspomnieć zebranie ). Nie żywię takich wątpliwości wobec Zarządu, jakie padły
                                            na zebraniu - mam też nadzieję, że Zarząd bardzo się nimi nie przejął - to
                                            świadectwo emocji i lęków a nie przemyślanych zarzutów. Poza tym, chyba
                                            trzeba niektórym osobom, przy sprzyjającej okazji, pewne sprawy wytłumaczyć -
                                            np. kwestie zaliczki na indywidualne media i zaliczki na wszystko to, co
                                            jest związane ze współfinansowaniem części wspólnych nieruchomości.
                                            Bardziej, niż tym z jakiej klatki jest Zarząd ;-), martwię naszym małym
                                            doswiadczeniem prawnym, tym, że czegoś tam w prawie nie doczytamy i możemy z
                                            niewiedzy popełniać jakieś błędy, których skutki odczujemy po jakimś czasie.
                                            Jeśli ktoś rozjaśni moje wątpliwości co do sposobu głosowania - ustalania
                                            kworum, większości ( względnej? bezwględnej? ), będę wdzięczna.Proszę tez o
                                            podanie adresu kontaktowego do P. Beaty.
                                            Oczywiście martwię się sprawami przedstawionymi w czasie "wolnych wniosków,
                                            spraw bieżących" , bo w tej walce z developerem mamy wszystkie życiowe racje
                                            po swojej stronie, ale prawnych to malutko - kurcze.
                                            I jeszcze nieporuszane, ale pewnie niewesołe sprawy windy mnie trapią związane
                                            z jej awaryjnością i kosztownością. Rozumiem, że w tym temacie nie mamy jak
                                            na razie żadnej jasności - ze względu na brak faktur - ale przewiduję
                                            kłopoty. Co do tematu przewijającego się w trakcie zebrania - rachunków nie
                                            wiadomo za co - to mnie to tez spotkało - i strasznie wkurzyło przed samymi
                                            Świętami BN ( pisałam o tym na forum ). Tylko ja nie zapłaciłam ani grosza
                                            za okres przed odebraniem mieszkania - zadzwoniłam po otrzymaniu rachunków od
                                            Domeny - ( 2 dni, żeby się tam dodzwonić zeszło = dlatego wcale nie zazdroszę
                                            Zarządowi )i ...wyjasniłam ... kilka kwestii.... za miesiąc grudzień wpłaciłam
                                            proporcjonalnie do ilości dni, kiedy byłam już posiadaczem mieszkania .. no
                                            może i z 3 zł podarowałam Domenie - ale na nie machnęłam ręką.
                                            Oczywiście - wcale nie wiem - (nie jestem pewna ) co dzieje się z forsą,
                                            którą - zgodnie z moimi obowiązkami wpłaciłam i wpłacam . Na pewno muszę
                                            mieć straszne indywidualne nadpłaty - bo jeszcze nie mieszkam w lokalu. A
                                            co z kosztami za nieruchomość wspólną? Pewnie podobnie jak wszyscy
                                            mieszkańcy czekam na wyliczenia - które - mam nadzieję - przedstawi nam już
                                            nasz .. dobry.... administrator ;-)
                                            Pozdrawiam wszystkich.
                                            • jedruch Zarząd 27.03.04, 22:07
                                              A mnie trapi jeden problem...
                                              Wczoraj na zebraniu okazało się, że dwie uchwały nie przeszły większością
                                              głosów. Pierwsza to uchwała o bodajże udzieleniu pełnomocnictw Zarządowi, a
                                              druga chyba o wysokości zaliczek. Nie pamiętam (mimo że siedzialem w komisji
                                              skrutacyjnej). KTO będzie zbierał brakujące głosy? Czy Zarząd, któremu nie
                                              udzielono 50% - udziałowego poparcia? To chyba niedorzeczne... Zarządca? To już
                                              lepiej. W każdym razie ze względów formalno-prawnych raczej niech nie zbierają
                                              tych podpisów członkowie JESZCZE nie mającego wymaganego poparcia Zarządu.
                                              Pozdrawiam serdecznie!
                                              Andrzej
                                              • Gość: Sybcia Re: Zarząd IP: w3cache.* / *.2-0.pl 28.03.04, 08:57
                                                Ja cały czas nie mogę zrozumieć dlaczego nie przeszły - skoro głosowała na
                                                Zarząd większość obecnych - a na zebraniu mieliśmy wymagane quorum ( tj.
                                                obecnych ponad 51% udziałów )
                                                Zadzwonię do P. Beaty - może ona bedzie miałą jakiś odnośnik prawny - bo ja
                                                sama nigdzie nie mogę znaleźć
                                              • Gość: Grażyna Re: Zarząd IP: *.crowley.pl 28.03.04, 10:22
                                                Jedna , która nie przeszła to uchwała nr. 3 w sprawie wyboru Zarządu Wspólnoty
                                                Mieszkaniowej . Jak pamiętacie problemem dla niektórych osób było to , jaki
                                                powinien być zapis : kilkuosobowy , czy kilkuosobowy w składzie pięcioosobowym .
                                                Ostatecznie pozostał pierwotny zapis : Zarząd sprawowany będzie kilkuosobowo
                                                przez ... . Głosów za : 47 - 49 396/100000 , głosów przeciw 1( Pani L. )-
                                                639/100000 , wstrzymujących się : 2 - 1 962/100000 . Przy pierwszej
                                                (najważniejszej )uchwale głosowały 53 osoby , jak wynika z tego co podałam
                                                powyżej 3 osoby wyszły w tzw. międzyczasie .
                                                Przy uchwale nr. 6 ( w sprawie zaliczki ) mieliśmy głosujących 49 osób z czego
                                                2 wstrzymały się od głosu . Wątpliwością było to czy zarząd może reprezentować
                                                te Panie przy podpisaniu umowy z Zarządcą . Wynik głosowania udziałami
                                                49731/100000 . Dziś o godz. 12.00 jesteśmy ( dwie osoby z wybranego Zarządu )
                                                umówieni z Panem , który na zebraniu być nie mógł , ale był " na telefon " , na
                                                tzw. alarm . Jeżeli miałaby miejsce taka sama sytuacja jak na poprzednim
                                                zebraniu , to mieliśmy do Pana dzwonić . Konieczności takiej nie było , więc
                                                Pan odda swoje głosy " obiegowo ". Kto ma po te podpisy pójść ? Oczywiście ,że
                                                członkowie Zarządu choćby po to , aby Pan wiedzał na kogo swój głos oddaje .
                                                Zarządca nie , bo nie mamy jeszcze nowego , trzeba z nim podpisać umowę , co
                                                nastąpi pewnie w poniedziałek . Ja zapraszam , jeśli ktoś jeszcze ma ochotę
                                                pójść po ten podpis będzie mi miło ( proszę o kontakt ) . Nie doszukujmy się
                                                problemów . To jest proste , w ustawie jest napisane , że podpisy można
                                                dozbierać droga obiegową i robi to Zarząd . Poprzedni dla nas już nie
                                                istnieje , bo go odwołaliśmy ( 54 691/100000 za ), Zarządcy nie ma ( a i tak
                                                nie ma prawa bez pełnomocnictwa zbierać podpisy ) .
                                                Będziemy starali się na bieżąco informować Was o wszystkim , co się dieje .
                                                Myślę , że nasza strona jest do tego idealna .
                                                Pozdrawiam.
                                                Sybcia , dzięki za dobre słowo . Postaram się przygotować na jutro odpowiedzi
                                                na Twoje pytania w sprawie głosowania .
                                                • jedruch Re: Zarząd 28.03.04, 11:44
                                                  Hej!
                                                  Ja nie doszukuje sie problemow, ale problem niejaki to jest. Bo: 1) odwołaliśmy
                                                  Zarząd i Zarządcę jednocześnie; 2) nie powołaliśmy nowego Zarządu na zebraniu
                                                  (nie ma odpowiedniej ilości udziałów); 3) nie powołaliśmy nowego Zarządcy. W
                                                  tym przypadku jeśli nowy Zarząd, który de facto nie został powołany, dozbiera
                                                  głosy, to jest to uchwała do zaskarżenia. To jest co prawda czarny scenariusz,
                                                  ale prawdopodobny.
                                                  I jeszcze mała uwaga, Grażynko. Nie pisz, nawet w nawiasie, kto
                                                  głosował 'przeciw', bo to troszkę nieeleganckie. Nawet jeśli jesteś zła na tę
                                                  osobę, bądź ponad swoją złość.
                                                  Miłej niedzieli.
                                                  • Gość: tomek kieloch Re: Zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.04, 12:03
                                                    Witam!!!
                                                    To nie jest tak jak kolega Jedruch myśli.
                                                    Po pierwsze: na obecna chwilę Domena została odwołana (czyli Zarządca który równierz był zarządem). Po drugie: na zebraniu zdecydowaliśmy się podejmować uchwały większością 50% głosów na TAK żeby nikt nie miał żadnych wątpliwości (przy pierwszej uchwale musiała być większość 50%). Po trzecie: Piszesz że obecnie zarząd nie ma został wybrany - masz rację. Po czwarte: ustawa zezwala na zbieranie głosów obiegowo i my to uczynimy jako członkowie wspólnoty a nie zarząd. A że składa się tak że będę to ja z Grażyną (osoby zapoponowane do zarządu) to chyba jest wporządku, ponieważ jestśmy dorze zorientowani w sytuacji i mieliśmy jak narazie bardzo dobry kontakt z mieszkańcami. Po piąte: jeżeli ktoś ma ochotę w tym uczestniczyć serdecznie zapraszamy.
                                                    Po szóste: Głosowanie było jawne i nie ma co ukrywać kto był przeciw i kto był za, chociażby z tego powodu że pani L. i jej mamuśka potrafią wykorzystać w nawet najbardziej perfidny sposób informację którą się jej powierzyło w zaufaniu.
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                    ps niech ktoś zadzwoni po wiosnę :-)
                                                  • Gość: tomek kieloch Re: Zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.04, 14:49
                                                    Witam serdecznie
                                                    Jeszcze kilka słów do mojej ostatniej wypowiedzi:
                                                    Oczywiście pisząc 50% głosów miałem na myśli udziały - przepraszam za pomyłkę.
                                                    Chciałbym tez dodać, że nie chciałbym oczerniać Pani L. i jej mamy, ale zachowanie ich na zebraniu było delikatnie ujmując dziwne. Agresja w stosunku do osoby Grażyny była żenująca i uwłaczająca całemu zebraniu a w szczególności zgryźliwe wyciągnięcie faktu, że Grażyna działa w Radzie Rodziców w szkole (była to informacja od Grażyny dla Pani L. w rozmowie w cztery oczy, którą uważam za poufną). Cały ten wybryk nie miał żadnego znaczenia na zebraniu wspólnoty, a to w jakim celu powiedziała o tym mama Pani L., to wielki znak zapytania podobnie jak cała ich postawa.
                                                    Aha, mam nadzieję że w najbliższymn czasie skonsolidujemy siły i nasza stronka internetowa będzie się rozwijać.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • jordber Re: Zarząd 28.03.04, 23:10
                                                    do Tomka K. -> nic dodac, nic ujac a'propos 2 ostatnich wypowiedzi
                                                  • Gość: Grażyna Re: Zarząd IP: *.crowley.pl 28.03.04, 13:51
                                                    Tak się składa , że o tym kto głosował na "nie" powiedziałam już na zebraniu ,
                                                    więc nie powinno być to żadną zaskoczeniem dla , osób które były i podpisywały
                                                    ( przypomnę Ci , że głosowanie było jawne ) . Poza tym nazwiska nie wymieniam
                                                    (zauważ) , a tak poza tym , nie ma to nic wspólnego ze złoscią , tylko z obawą
                                                    przed takimi osobami , które za wszelką cenę wyszukują afery . Spójrz na to
                                                    obiektywnie . Czy Twoim zdaniem " nieeleganckie " byłoby to , gdybym oskarżyła
                                                    Panią L. za pomówienia ? I tak uważam , że zachowałam się grzecznie
                                                    odpowiadając na takie zarzuty , a najbardziej było mi wsyd za zachowanie Pani
                                                    L. przed Pania Beatą , która musiała poczuć się okropnie .
                                                    Czy masz jeszcze jakieś zastrzeżenia co do mojego " nieeleganckiego "
                                                    zachowania ?
                                                    Zastanawiam się jaki jest cel Twojej uwagi na temat dozbierania głosu do uchwał.
                                                    Zapewniam Cię , że jest to rozwiązanie właściwe i nie naruszamy żadnych
                                                    przepisów . Nie martw się (?)tym, że ta uchwała będzie łatwa do zaskarżenia (
                                                    bo nie będzie ), ale raczej tym, aby był spokój i zgoda pośód właścicieli w
                                                    naszej nieruchomości .
                                                  • Gość: diamond Re: Zarząd IP: *.proxy.aol.com 28.03.04, 16:10
                                                    Czesc Grazyna,nie zrobilas zadnego nie taktu,zebranie bylo jawne,wiec
                                                    wiadomo bylo kto jak glosowal,nie ma potrzeby ukrywac tego.
                                                    Z tego co przeczytalem/wasze wypowiedzi/ wynika,ze pani L.ma duza "buzie"
                                                    delikatnie mowiac.
                                                  • jedruch Re: Zarząd 28.03.04, 21:55
                                                    Wyluzujcie.
                                                    Nie chciałem rozpętać wojny ani wojować z nikim. Nie chciałem podsuwać nikomu
                                                    żadnych pomysłów do wykorzystania przeciwko wspólnocie. Ja po prostu stoję
                                                    sobie nieco z boku i przyglądam się na trzeźwo całej sytuacji. Staram się
                                                    zawsze mieć odrobinę dystansu do wszystkiego, co mnie zajmuje i uważam, że jest
                                                    to zdecydowanie dobra postawa, bo popełnia się mniej błędow. Chociażby bardziej
                                                    uważa się na słowa wypowiadane chociażby o swoim życiu prywatnym przy innych
                                                    osobach. Jeśli interesuje mnie dobro wspólnoty, to zwracam uwagę na każdy
                                                    detal, który może mieć znaczenie - i o to mi chodziło pisząc o zarządzie.
                                                    Tomku - nie masz racji pisząc, że "ustawa zezwala na
                                                    zbieranie głosów obiegowo i my to uczynimy jako członkowie wspólnoty a nie
                                                    zarząd. A że składa się tak że będę to ja z Grażyną (osoby zapoponowane do
                                                    zarządu) to chyba jest wporządku, ponieważ jestśmy dorze zorientowani w sytuacji
                                                    i mieliśmy jak narazie bardzo dobry kontakt z mieszkańcami."
                                                    Otóż Ustawa mówi w Art. 23. 1. "Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź
                                                    na zebraniu , bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez ZARZĄD;
                                                    uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu , częściowo w
                                                    drodze indywidualnego ich zebrania."
                                                    Jest różnica? I o to mi chodziło. A wy już uważacie mnie za spiskowca.
                                                    Wczytajcie się w przepisy i pomyślcie, jak można rozwiązać tę sytuację. Bo
                                                    zwoływanie następnego zebrania jest bez sensu. Jesli zbierzemy dużo, ale
                                                    naprawdę dużo więcej głosów niż przepisowy jeden (żeby pokryć brakującą część
                                                    udziałów) to nie powinno być żadnych wątpliwości. Jeden pan 'na telefon' sprawy
                                                    nie załatwi. To musi być czytelna decyzja wspólnoty, a nie 'rzut na taśmę'.

• Gość: diamiond Re: Prembud - jakość wykonania IP: *.proxy.aol.com 28.03.04, 22:32
      Ja tez sie przygladam tej "imprezie",gdyz nie mam innego wyjscia.
      Sprawa jest b.prosta,dlaczego robicie tyle halasu ?????
      • jedruch O sprawach mniej istotnych 28.03.04, 23:22
        Hejka!
        Moje ostatnie słowo na temat niedzielnych niesnasek.
        Nie zamierzam więcej osądzać czyjegokolwiek zachowania, słów, itd., ponieważ to
        chyba do niczego nie prowadzi. Zdziwiłem się natomiast, że moje parę słów -
        zupełnie nie obraźliwych, mających charakter całkowicie przyjacielskiej uwagi -
        zostało odebranych jako atak! Nie bronię nimi osoby, która na zebraniu
        zachowywała się jak rozwydrzone dziecko (przy okazji sporo robi również dla
        wspólnoty...), ani nie robię przytyku do osoby, która całkowicie angażuje się
        dla naszej wspólnoty. Przeczytajcie sobie mój post jeszcze raz, jak chcecie.
        Nie chcę rozłamu, żeby nastapiła jakaś polaryzacja przekonań, kto jest z kim,
        kto przeciw komu, bo nie o to mi chodzi. Uszanujmy czyjeś zdanie, wątpliwości,
        charakter (trudny czy trudniejszy ;-)), nie wywlekajmy tego na to akurat forum.
        Niech pozostanie to raczej w rozmowach prywatnych (via telefon czy gadugadu), a
        nie w miejscu, do którego różni ludzie mają dostęp - nie tylko z naszej
        wspólnoty.
        Z mojej strony na ten temat tyle - teraz będę pisał tylko i wyłącznie o tym, co
        było przedmiotem tego forum na początku, tzn. o Prembudzie i jego sprawkach. Co
        do naszych wewnętrznych spraw - proponuję stworzyć e-mailową listę dyskusyjną,
        gdzie nic nie wyjdzie poza wspólnotę. Nie znam się na zakładaniu takiego
        ustrojstwa, ale mogę coś poczytać i zrobić na dniach.
        Pozdrawiam i życzę dobrej nocki.
        • jedruch E-mailowa lista dyskusyjna wspólnoty 28.03.04, 23:37
          turniejowa@yahoogroups.com
          to adres listy dyskusyjnej naszej wspólnoty. Wstęp mają tylko jej członkowie -
          więc nie ma obaw o udostępnianie danych osobowych, więc proszę o przesyłanie
          adresu e-mail + imienia (ew. nazwiska) + numerku mieszkanka na mój tymczasowy
          numer gadugadu: 5324344. Zapraszam do aktywności.
          • jedruch Re: E-mailowa lista dyskusyjna wspólnoty 29.03.04, 08:02
            i jeszcze pod adres jedruch@gazeta.pl
      • jordber http://turniejowa.w.interia.pl/ 31.03.04, 11:37
        Zapraszam na:

turniejowa.w.interia.pl/
        strona w budowie, ale powoli cos sie rodzi, zapraszam chętnych do pomocy w
        redagowaniu podstron, moze ktos z Zarządu :) ale niekoniecznie. I mowcie co
        zmienic i co poprawic, tak zeby nasza strona byla jak najlepsza i jak
        najbardziej przydatna/fukcjonalna. Podajcie sasiadom info o
        turniejowa.w.interia.pl
        • loras Segergacja 01.04.04, 08:04
          Witam ponownie!!!
          Chciałem zaproponować ustawienie w okolicy naszego blokowiska pojemników
          segregujących odpadki. Jest to obszar mocno zaludniony, a wprowadzenie takiego
          rozwiązania powinno spełnić swojąrolę. Przyznam się szczerze, że nie mam
          pojęcia gdzie trzeba taką sprawę załtwić i u kogo. PRoszę o wypowiedzi i
          ewentualne podpowiedzi.
          Pozdrawiam
          Loras
          GG: 3160297
          • jedruch Re: Segergacja 01.04.04, 12:55
            Ja jestem za. Kiedy jeszcze mieszkałem w akademikach, to studenci nawet chętnie
            segregowali swoje odpadki (puszki lub szkło ;-)). Myślę, że i u nas to
            rozwiązanie byłoby przyjęte dobrze, a przy okazji zrobilibyśmy dobry uczynek
            dla środowiska naturalnego. A mogłoby się okazać, że za darmo te odpadki ktoś
            by nam wywoził...
            • Gość: tomek kieloch Re: Segregacja IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 15:43
              To naprawdę trzeba dobrze przemyśleć, jeśli juz to możemy segregować śmieci ale w swoich zamykanych śmietnikach do rożnych oznaczonych pojemników. A dlaczego ?? Z mojego doświadczenia wynika (widziałem to na własne oczy za jednym z osiedli), że po prostu bezdomni lub bardzo biedni ludzie wyciągają na bieżąco z pojemników na metale i szkło to co jest w środku. Kontenery są szybko niszczone a wokół nich robi się niezły syf. Smutna to prawda ale niestety tak właśnie jest.
              Pozdrawiam
              • Gość: Sybcia okna IP: w3cache.* / *.2-0.pl 03.04.04, 21:23
                Mam problem z oknami. ( Teraz dopiero myję )Szyby są lekko uszkodzone (
                nawet przypuszczam jak doszło do tych czarnych rys i kresek )
                Nie rzuca się to natychmiast w oczy - dopiero przy myciu. Czy ktoś reklamował
                szyby ( okna )?
                • sawar Re: okna 04.04.04, 16:31
                  tak reklamowaliśmy bo też były takie plamy jakby wypalone i podobno mają w tym
                  tygodniu wymieniać, żona pytała w zeszłym tygodniu. Więc lepiej szybko złoż
                  swoją reklamację ale koniecznie na piśmie.
                  • szut grzyb na scianie 06.04.04, 09:40
                    Witojcie,
                    czy u kogos z was na scianie pojawil sie grzyb (plesn)?
                    Mieszkam na najwyzszym pietrze, na antresoli, na "kominie" z przewodami wentylacyjnymi pojawil sie podejrzany bialy nalot. Nad nim widoczne sa zacieki. Zglaszalem te sprawe telefonicznie w Arkadzie, powiedzieli, ze ma chodzic jakas komisja i ogladac usterki oraz, ze w mojej sprawie wysla pismo do Prembudu. Kilka dni pozniej dzwonilem ponownie, pisma jeszcze nie wyslali. Minelo kolejnych kilka dni, tym razem zadzwonila zona. Dowiedziala sie dla odmniany, ze nie wysla zadnego pisma w naszej sprawie, bo oni moga tylko ingerowac w czesc wspolna bloku....
                    Dzis wysylamy pismo do Prembudu, zobaczymy kiedy i jaki bedzie efekt.
                    • Gość: Sybcia Re: grzyb na scianie IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.04.04, 11:42
                      A co u Was jeszcze robi Arkada?
                      Z tego co wiem - to grzyb ciężka do udowodnienia sprawa ( na podstawie
                      innych developerów - którzy zwalają wtedy na złe użytkowanie mieszkania ). U
                      mnie na szczęście grzybów nie ma ( jeszcze nie ma - kurcze nastraszyłeś ).
                      Doradzam osobiste złożenie skargi na Wadowickiej.
                      • szut Re: grzyb na scianie 15.04.04, 09:22
                        Hej,
                        czy wymieniona w tym artykule firma Adrem
                        miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2022266.html
                        to ta sama, co u was zarzadza(la)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka