Dodaj do ulubionych

Pijany kierowca chciał wieźć dzieci

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 22:51
Rzeczywiście pijany jak bela!!! Redaktor piszący ten tekst chyba
nie za bardzo zna pojecie nietrzeźwości . 0,4 promila to średniej
wagi osoba bedzie miec po wypiciu jednego dwóch piw . Jakoś po
takiej ilosci jeszcze nie widzialem nikogo pijanego . W większosci
europejskich krajów tak niewielka ilość jest dopuszczalna przy
prowadzeniu pojazdów wiec o byciu pijanym przy takiej nie może być
mowy
Obserwuj wątek
    • ondskan Re: Pijany kierowca chciał wieźć dzieci 08.06.09, 23:02
      Co prawda to prawda. Zgodnie z nawet polskim prawem kierowca był w stanie po spożyciu, a nie w stanie nietrzeźwości. Co nie zmienia faktu, że grożą za to w polskim prawie konsekwencje karne.
      Osobiście jestem za skorygowaniem prawa i dostosowaniem do typowego europejskiego 0.5 promila. W UK można siadać za kółko na przykład z 0.8 promila we krwi, czego już nie uważam za dobre. Jednak 0.5 promila to stan po wypiciu jednego piwa.
      • spokojny.zenek Re: Pijany kierowca chciał wieźć dzieci 08.06.09, 23:59
        ondskan napisał:

> Co prawda to prawda. Zgodnie z nawet polskim prawem kierowca był w stanie po sp
        > ożyciu, a nie w stanie nietrzeźwości.

Co ty nie powiesz?
        Stan po spożyciu jest od 0,1 do 0,25 miligrama w wydychanym powietrzu. Pomyliło
        Ci się z wartościami dla krwi (0,2 i 0,5).
    • Gość: Kiew Re: Pijany kierowca chciał wieźć dzieci IP: *.zax.pl 08.06.09, 23:21
      Mam prawko od 10 lat, co prawda jak wiekszosc kierowcow, ze starym prawkiem nie
      sledze na biezaco zmian przepisow, ale wydaje mi sie, ze z 0,4 to jest
      wykroczenie i ew. strata okresowa prawa jazdy. Dopiero alkohol w dawce wyzszej
      od 0,5 jest zagrozone wiezieniem. Tak tylko pisze. Moze cos sie ostatnio zmieniło?
      • Gość: Kiew Re: Pijany kierowca chciał wieźć dzieci IP: *.zax.pl 08.06.09, 23:32
        Aha teraz doczytałem, że zanim go zbadano to jechał 40 km na miejsce zbiórki,
        czyli ok. godziny. Teraz dla sadu decydujące bedą badania. Jeżeli policja
        wykonała ich co najmniej dwa to można pewne rzeczy sprawidzić. Jeżeli drugie
        badanie wykazało spadek, np. mial wtedy 0,3 sąd może założyć, że 40 km wczesniej
        miał więcej np. powyżej 0,5 (czyli pił w nocy i trzeźwiał - czyli może dostać
        więzienie). Jeżeli jednak, drugie badanie wykazało wzrost, to znaczy że pił z
        rana i wtedy powinno się liczyc pierwsze badanie, a więc na ten moment popełnił
        wykroczenie.

Tak sobie dywaguję, bo jako obywatel chcę wiedzieć jak w Polsce funkcjonuje prawo.

Niezależnie od tego co piszę, takich kierowców zawodowych i przewożących dzieci
        należy eliminować z ruchu!!!!!!!!!!!!!!!
        • spokojny.zenek czytaj dokładnie 09.06.09, 00:24
          Gość portalu: Kiew napisał(a):

> a więc na ten moment popełnił
          > wykroczenie.

Nie. Wykroczenie jest przy wyniku między 0,1 a 0,2 (mg w dm3).
          Przy 0,4 mg w dm3 (czyli ok. 8,16 promila we krwi) jest niewątpliwie przestępstwo.
          • Gość: Kiew Re: czytaj dokładnie IP: *.zax.pl 09.06.09, 00:54
            Ok Zenek, teraz juz wiem co to sa promile we krwi i mg w powietrzu. Tylko, że i
            tak nie wiemy z tekstu jak było.

Redaktor pisze 0,4 promila w wydychanym powietrzu. Jak wyjaśniłes to jest błąd.
            A więc prawda może tak wyglądać:

1. Facet miał 0,4 mg w powietrzu więc 0,8 promila we krwi (jak piszesz).

2. Facet miał 0,4 promila we krwi, więc 0,2 mg (a piszacemu tego newsa
            policjanci przełożyli, dla zobrazowania, wynik z powietrza na promile [bo
            wiekszosc z nas operuje promilami] - a piszacy jak wiekszosc z nas nie nie zna
            różnicy i słysząc ze badaniem było dmuchanie napisał jak usłyszał: 0,4 promila i
            dmuchanie)

• spokojny.zenek Re: czytaj dokładnie 09.06.09, 16:51

> 1. Facet miał 0,4 mg w powietrzu więc 0,8 promila we krwi (jak piszesz).
              >
              > 2. Facet miał 0,4 promila we krwi, więc 0,2 mg (a piszacemu tego newsa
              > policjanci przełożyli, dla zobrazowania, wynik z powietrza na promile [bo
              > wiekszosc z nas operuje promilami] - a piszacy jak wiekszosc z nas nie nie zna
              > różnicy

Bez urazy, ale KAŻDY kto ma prawo jazdy MUSI tę różnicę znać.

Oczywiście to pierwsze. Trzeźwość sprawdza sie za pomocą urządzeń, do których
              się dmucha i które pokazują wynik w mg na litr. Taki na przykład Orzechowski
              podawał kilka tygodni temu, że mu stwierdzono "0,97 odpowiednich jednostek" co
              właśnie odpowiadało 2,1 promila we krwi.

• spokojny.zenek Re: Pijany kierowca chciał wieźć dzieci 09.06.09, 00:00

> Mam prawko od 10 lat, co prawda jak wiekszosc kierowcow, ze starym prawkiem nie
        > sledze na biezaco zmian przepisow, ale wydaje mi sie, ze z 0,4 to jest
        > wykroczenie i ew. strata okresowa prawa jazdy.

To Ci się źle wydaje.
    • spokojny.zenek znowu dziennikarz analfabeta... 08.06.09, 23:58
      NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO jak "0,4 promila w wydychanym powietrzu" !!!!!!
      Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu mierzy się w MILIGRAMACH NA LITR. W
      promilach mierzy się zawartość WE KRWI.
      W pierwszym przypadku dopuszczalna wartość to 0,1, w drugim, 0,2
      0,4 mg odpowiada 0,8 promila. W całej Europie (z wyjątkiem 2 krajów) jest to
      powyżej dopuszczalnej granicy.
      • Gość: duda Re: znowu dziennikarz analfabeta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 00:42
        Zenek ty z PISu jesteś że tak się tym przejołeś ? Robisz aferę
        conajmniej jak Ziobro ze sprawy doktora G.
        • spokojny.zenek Re: znowu dziennikarz analfabeta... 09.06.09, 16:53
          Gość portalu: duda napisał(a):

> Zenek ty z PISu jesteś że tak się tym przejołeś?

Nie, tępię niechlujstwo i niekompetencję, dzięki którym właśnie PiS jeszcze
          zbiera tyle głosów naiwnych. Na razie bezskutecznie, bo na kilka dni znów
          przeczytamy o "promilach w wydychanym powietrzu" bez wyjaśnienia, że dla
          otrzymania wyniku we krwi trzeba pomnożyć przez ok. 2,1. A osobnicy w rodzaju
          pisowskiego posła będą mogli opowiadać, że po zjedzeniu kilku jabłek mieli
          "0,35" czyli nic. A było to 0,8 promila we krwi.

• Gość: Uczennica Pijany kierowca chciał wieźć dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 17:13
      Pomyliliście się, ten kierowca miał 0,8 promila.Jechałam ta wycieczką.Mieliśmy
      2godzinne opóźnienie przez niego...
      • spokojny.zenek Re: Pijany kierowca chciał wieźć dzieci 12.06.09, 18:25
        W kilku postach to tłumaczyłem (że 0,4 mg na litr wydychanego powietrza
        odpowiada ok. 0,8 promila we krwi). Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś ma prawo jazdy i
        myli te limity, to stawia to pod znakiem zapytania jego kwalifikacje.
        Ten błąd jest z maniackim uporem ponawiany przez dziennikarzy, mimo, że w wielu
        wątkach rózne osoby to próbowały tłumaczyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka