Dodaj do ulubionych

Oszczędzamy!! :D

03.10.09, 16:56
Kochane dziewczyny zastanowiliśmy się z narzeczonym nad tą całą dyskusją która poboczna wynikła z innego tematu. Więc postanowiliśmy też trochę ukrócić nasze finanse. Nie chcemy jednak rezygnować z jakości. Powstał taki plan, jako bardziej doświadczone w tym temacie powiedzcie mi czy wszystko dobrze obmyśliłam.

Sala - 23100 zł, to jest cena ustalona na 2011 rok i jest na 70 osób, czyli nic się nie zmieni, tutaj nie ma co kombinować bo i tak oferta jest super. Więc zostawiamy. smile

Alkohole - wszystkie są w cenie talerzyka, czyli sali. Oprócz tego mamy obsługe barmańską w tym, czyli mamy pierwszą oszczędność. Chcieliśmy dokupić jeszcze inne kolorowe alkohole, ale pani powiedziała, że w tym pakiecie co mamy ustalamy sobie trzy drinki które będzie podawał barman oprócz tych alkoholi co mamy. Jest wódka, wino, piwo, rum, whisky, wermut, no i te drinki chyba wystarczy?

Tort - również jest w cenie talerzyka

Ciasta - mamy bufet z deserami w cenie talerzyka, a oprócz tego wynegocjowałam, że dodadzą nam gratis takie drobne ciasteczka, jak babeczki itd. Więc znowu oszczędność

Fontanna czekoladowa - 500 zł i tutaj kolejna oszczędność! smile Bo ona jest w ofercie hotelu, a taka sama z wynajmem kosztowałaby 1200 zł, myśleliśmy żeby dobrać jeszcze jedną z owocową czekoladą ale skoro oszczędzamy to nie.

DJ - 8000 zł, zrezygnowaliśmy z oświetlenia zewnętrznego i tym sposobem zaoszczędziliśmy 1500 zł. smile To jest jeden z filarów, więc już więcej oszczędności w tym względzie nie przewidujemy

Muzyka w Kościele - myślimy, żeby zamiast kwartetu wziąć same skrzypce i śpiewaczkę, możnaby iść do konserwatorium i kogoś znaleźć. Liczyliśmy 1000 zł ale może uda nam się zejść na 600zł? Po 300 zł skrzypkowi i śpiewaczce, co myślicie?

Samochód - 500 zł, znalazłam cabrio piękne i tanie, więc mamy oszczędności aż 1500 zł. smile Albo 2500 zł w droższej wersji.

Dekoracje(sali, samochodu i kościoła) - licze 3000 zł, jednak wczoraj pani menadżerka mówiła, że ta nasza dekoratorka jest dość cenowo konkurencyjna, więc może uda się zejść do 2500 zł albo nawet do 2000zł?

Zaproszenia - 800 zł, no tu już budżet został okrojony, więc nie ma z czego oszczędzić.

Poligrafia - okazało się, że w tym pakiecie co mamy to hotel zajmuje się całą poligrafią. smile Więc oszczędność prawie 1500 zł. smile

Fotograf - 7000 zł, cena jest ustalona na 2011 rok wiec nie wzrośnie, tutaj również nie ma pola do manewru, bo to musi być ten fotograf.

Video - licze około 7000 zł również, nie ma jeszcze oferty na 2011 rok ale myśle, że za jakiś sensowny pakiet tyle będzie trzeba dać. Filmowcy są super i nawet zapewniają nam jedną atrakcję na wesele(i przed weselem też) o której nie mieliśmy pojęcia, że tak się da, więc są tego warci. smile

Pokaz barmański - 800 zł, ale hotel też kogoś ma więc może uda się taniej

Fajerwerki - 3000 zł, ale rezygnujemy z nich, bo po pierwsze dużo jest głosów, że są już oklepane a poza tym, nie wiem czy byłoby je gdzie odpalić. Także to jest duża oszczędność.

Kościół - 1500 zł liczę tyle, bo wydaje mi się, że nasz ksiądz nie weźmie nic za mszę, więc trzeba będzie dać tylko temu drugiemu no i na nauki i inne takie. Więc jest 500 zł oszczędności. smile

I to chyba na tyle, czy macie jeszcze jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 17:21
      owszem, wywalic fajerwerki-sa juz oklepane, mnie jako goscia ani to ziebilo ani
      grzalo, w razie niepogody wyniesione za wczesnie moga nie odpalic
      wywalic pokaz barmanski
      znacznie okroic wydatki na poligrafie-tansze zaproszenia, winietki, numerki na
      stoly, plan mozesz zrobic sama-oszczednosc nawet 500 zl
      mniej dac ksiedzu
      alkohole wystarcza te co masz w cenie talerzyka
      fontanny owocowej nie brac
      nic nie piszesz o sukni i obraczkach, ubraniu chlopa?
      jak dla mnie dj foto i video koszmarnie drogie-w zyciu bym tyle nie dala

ja bym jeszcze kilka oszczednosci znalazla tongue_out
      • futurebride Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 17:56
        Czy przy DJu cena 8tys. to na serio czy to jakiś błąd?
        • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 19:14
          Na serio, to nie błąd. smile Mówiłam już, że okroiliśmy. A w moim wątku,
          tutaj można zobaczyć za co -
          klik
      • lili-2008 Tomi, masz @ 03.10.09, 18:40
        Przepraszam za offtopa, ale potrzebuję Twojej szybkiej odpowiedzismile
      • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 19:21
        No właśnie, już oklepane, choć dalej uważam, że dość spektakularne.
        Zamienimy to na coś tylko jeszcze nie wiem na co.
        Pokaz barmański musi być bo to fajna atrakcja, pasuje do stylu wesela
        no i jakieś atrakcje być muszą. Tak jak pisałam gdzieś, atrakcje są w
        miejsce konkursów oczepinowych których nie przewidujemy.
        Poligrafia jak pisałam jest zapewniana przez hotel! Więc nie płacimy
        za nią nic i jest oryginalnym projektem pani dekoratorki więc
        wszystko będzie się pięknie zgrywać. Jednak jak już pisałam jakby nie
        była to ja nie jestem w stanie zrobić sama takich rzeczy, nie mam
        absolutnie zdolności.
        Nie pisze o ubraniach bo na nich nie będziemy oszczędzać a to wątek o
        oszczędzaniu. smile Poza tym na to są osobne budżety a ten jest weselny.
        No tak, ale dj, video i foto to są filary. I zapewniam cię Tomi, że
        jakbyś miała spotkanie z naszymi kamerzystami to byś tak nie mówiła,
        to są magicy kamery a poza tym są bardzo kreatywni i wymyślają takie
        rzeczy o których się w Polsce nie śniło. smile
        Ale dziękuje za wszystkie rady. smile
        • wikea Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 20:15
          Jeżeli mówisz o TYCH kamerzystach, to rzeczywiście pięknie mówią, robią fajne
          filmy, ale do profesjonalnego podejścia do klienta oraz szacunku dla niego,
          pozostaje wiele do życzenia. Nie mam jeszcze filmu więc o efekcie się nie
          wypowiadam, ale z samej współpracy w ogóle nie jestem zadowolona.
          Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się wywnętrzniać z tego na forum dopóki nie
          odbiorę filmu.
    • budyniowa123 Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 18:03
      Zia, jestem pod wrażeniem.
      Nie chodzi o to gdzie cieliscie koszty, ale o to, że jak się pojawiłas to z
      pierwszych Twoich opisów "czego chcemy na weselu" wyłaniała się wizja wielkiego
      bałaganu, wszystkiego było za dużo, armaty, czekolady, pokazy, fajerwerki...

Widać, że lektura forum nie poszła Ci na marne i że teraz to przyjęcie jawi mi
      się jako fajna, nie przebajerzona impreza z klasą.

Fajnie, że na forum znalazłaś dobre rady, że nie trzymałaś się sztywno "bo ja
      tak chcę".

Co do cen podwykonawców: są drodzy, nawet bardzo, ale jesli warto i jeśli stać
      cię- to bierz. Nie żal by mi było (gdybym miała) kasy na dobrego fotografa. A na
      każdą zbędną głupotkę owszem...

Myślę, że zaproszenia można taniej. A jeśli już chcesz tyle to ja na Twoim
      miejscu jesli sama nie umiesz znalazłabym np profesjonalnego grafika, który
      zrobiłby wam oryginalny i świetny projekt. Bo z jakichkolwiek gotowych które
      widziałam żadne nie są warte 800 zł.

W ogóle koncepcja mi się bardzo podoba. Osobiście wywaliłabym video i czekoladę
      ale to już wyłącznie z subiektywnej niechęci do tych atrakcjismile Reszta- super!

Jesli tylko nie przegniecie na strojach np garnitur dla młodego (na prawdę są
      świetne garnitury za cenę niższą niż klika tysięcy) to będze oksmile
      • najta Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 18:31
        Zia, nauki przedmałżeńskie zrobisz w Krakowie za friko. Podowiaduj się co i jak,
        ale Ty jeszcze masz czas na to smile

Alkoholi już nie dokupuj, macie przeróżne i jeszcze drinki z tego będą -
        naprawdę spoko.

Zaproszenia dosyć drogie - jedno kosztuje Cię ok 22 zł. Poszukaj jeszcze, na
        pewno da się taniej, może jakaś studentka ASP Ci coś zaprojektuje - nie znasz
        kogoś takiego? Potem dasz do drukarni i już.

Kościół drogo. Księdzu daj ok 500 zł. Naprawdę to chyba dobra kwota. Zmieść się
        w 1000 zł za wszystkie papierkowo-formalne rzeczy.

No i Ci dj, orkiestra, foto - dla mnie drogo, ale jak masz tyle to daj. Ale może
        coś utargujesz? Spróbuj, to nic nie kosztuje smile
        • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 19:26
          Chcemy iść na wieczorki dla zakochanych, to jest 9 spotkań, kosztują
          100 zł za parę za całość.

Co do księdza to są wymysły mojej rodziny, nie będę się kłócić. wink
          Niestety nic nie da się utargować, we wszystkich tych trzech sprawach
          próbowałam.
        • kontodopisanianaforum Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 14:52
          > Kościół drogo. Księdzu daj ok 500 zł. Naprawdę to chyba dobra kwota. Zmieść
          się w 1000 zł za wszystkie papierkowo-formalne rzeczy.

Księdzu daj 500, a didżejowi 8 tysięcy. Świetna rada. Ktoś tu chyba się pogubił.
          suspicious

• najta Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 18:45
        Popieram Budyniową w sprawie garnituru. Poszukaj garniturów Bytom - bardzo
        dobrej jakości, za ok 1000 zł coś wybierzesz.
      • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 19:24
        Dziękuje Budyniowa, mnie naprawde można do różnych rzeczy przekonać,
        jeśli ma się dobre argumenty. Dlatego zawsze pisze, że cenie sobie
        wasze rady. smile

Co do zaproszeń, to chciałabym je z firmy JUM tylko czekam aż mi
        jakiś wzór z kokardą zrobią. tongue_out Jeśli nie to zlecimy komuś projekt.
        smile

Ty nie lubisz video to zrozumiałe, ale zapewniam cię, że są tyle
        warci. smile A czekolada to tylko 500 zł a jest miłym dodatkiem i zawsze
        chciałam ją mieć. Więc to takie moje małe "szaleństwo".

Mój narzeczony jest raczej nieprzejednany w kwestii stroju, chcę taki
        to niech ma. W porównaniu do mojej sukni to i tak będzie niedużo. smile
    • callja oprawa w kościele 03.10.09, 20:05
      Zdecydowanie wystarczy sama śpiewaczka + dobry organista. Jeden
      warunek - każdy z muzyków musi być profesjonalistą, przy czym
      wokalistka powinna być osobą młodą = posiadającą nadal chęci + wciąż
      świeże gardło wink Wówczas, jak sądze, spokojnie zamkniecie się w
      kwocie około 800 zł dla obojga muzyków.
      • marissith Re: oprawa w kościele 03.10.09, 20:17
        OMatkoKochana! strasznie drogo, ale jak wam rodzice sponsorują i nie macie
        wyrzutów sumienia, że na jeden "najpiękniejszy dzień w waszym życiu"
        naciągniecie rodziców na taką kwotę to ok. Nasz budżet to ok. 25 tys na 50 osób.
        Ze wszystkim.
        Ale ja to ekonomistka jestem wink
        • zia86 Re: oprawa w kościele 04.10.09, 01:26
          Ale to już jest po poprawkach i tak jak napisałam i tak dużo
          oszczędzamy. big_grin
          • marissith Re: Zia 04.10.09, 17:03
            Widzę, że po poprawkach. Ale to i tak bardzo dużo. Nie jest Ci głupio ciągnąć
            tyle kasy od rodziców na jedną imprezę?! Pomyśl, ile czasu wasi rodzice muszą na
            to pracować uncertain A ten dzień i tak szybko minie. IMHO nie warto tyle wydawać na
            kilka godzin tańców.
    • deczko Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 20:39
      Czemu dj jest az tak drogi??? Szokuje mnie cena didzeja.
      A ile dostaniecie zdjec za siedem tysiecy zlotych??

Ehhh fajerwerki, sa zbyt przereklamowane.
      • emily_valentine Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 21:42
        U nas w katedrze każdy wykonawca kosztuje 250 zł, czyli organista,
        skrzypaczka, śpiewaczka, trąbka itd.
        Nie wiem ile kosztuje chór bo dostajemy to w prezencie big_grin
        Tak więc może u Was nie będzie aż tak drogo?
        • emily_valentine Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 21:46
          MZ wszyscy wykonawcy są PRZEINWESTOWANI!!!!
          A już DJ za 8 kafli to gruuuba przesada. Pisałam Zia w moim wątku,
          że ja będę mieć to samo co Ty, ale za 2,5 tys. Nie wiem po co
          przepłacać więcej? Radzę szukać dalej. A gdybyś się nie bała
          rodziców i przyjechała do mnie na wesele to miałabyś okazję sama się
          przekonać tongue_out
          • emily_valentine Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 21:50
            Zia, zastanów się raz jeszcze nad MPS. Słyszałam relację z ich
            filmowania i byłam zaskoczona. To jest 200% reżyserii, duble itd.
            Nie wiem czy to o to chodzi w reportażu.
            • wikea Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 21:52
              Dokładnie, ja miałam u nich plener. Żałuję
              • wikea Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 21:55
                za szybko wcisnęłam.
                Żałuję tej kasy...średnio się bawiłam, my mieliśmy inną wizję na film, oni
                wymyślili za nas i dla nas inną konwencję.było jeszcze kilka zgrzytów, ale to
                innym razem
                Ogólnie dziwnie. Wcześniej mieliśmy sesję foto-zupełnie inna współpraca.
              • emily_valentine Re: Oszczędzamy!! :D 03.10.09, 22:06
                Wikea, przykro mi, bo pamiętam jak się wahałaś czy ich wziąć, a ja
                sama Cię namawiałam.
                Nie powiem, że i ja nie chciałam ich zatrudnić, ale z powodu braku
                terminu nie udało się. Teraz słysząc różne opinie, chyba nie żałuję.
                Poza tym pokazałam ich filmy 2 zawodowym filmowcom z tv, i
                stwierdzili oni, że MPS popełnia dużo szkolnych błędów, z brudnym
                obiektywem na czele. Może i mają pasję, fajne pomysły itd., ale
                chyba brak im kierunkowego wykształcenia i co za tym idzie -
                warsztatu.
                Ale może za 2 lata podciągną się wink
                • x.armide Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 00:12
                  8 tys za dja ? sami nie potraficie muzyki wybrac a potem wrzucic na plyty ? 8 tys zaoszczedzone na dj i 7 zaoszczedzone na tych tandetnych pretensjonalnych slubnych filmikach to 15 tys oszczednosci za ktore mozna zobaczyc kawalek swiata tylko we dwoje. tylko wlasnie to chyba odpada bo jak pisalas co weekend musicie sie u rodzinki meldowac.
            • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 01:28
              Byliśmy u nich na spotkaniu i jesteśmy zachwyceni, także nie ma się nad
              czym zastanawiać. Mają specyficzne wizje, inny tryb pracy niż się to
              przyjmuje ale nam to jak najbardziej odpowiada! Trzeba się z nimi
              zgrać, jak nie ma tej więzi to rzeczywiście może jakieś niedomówienia
              itd. powstają ale my jesteśmy bardzo zadowoleni ze spotkania. smile
        • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 01:28
          O to może u nas też się tak fajnie da. smile
      • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 01:31
        Już pisałam, to nie tylko DJ to cała oprawa, mamy agencje która zajmuje
        się eventami, w tej cenie jest sprzęt nagłośnieniowy, światła itd. Jak
        pisałam wyżej tutaj można wszystko zobaczyć -
        klik
      • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 01:38
        Ile zdjęć, ogólnie to 3000 zdjęć w tym 250 obrobionych, 8 w formacie
        dużym i jedno w takim wielkim 100x70. W tym pakiecie mamy też sesje
        narzeczeńską i plener 6godzinny w innym dniu. smile
        • deczko Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 09:59
          zia86 napisała:

> Ile zdjęć, ogólnie to 3000 zdjęć w tym 250 obrobionych, 8 w formacie
          > dużym i jedno w takim wielkim 100x70. W tym pakiecie mamy też sesje
          > narzeczeńską i plener 6godzinny w innym dniu. smile

Dzieki za odpowiedz, nawet niezla oferta.
          • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:18
            No całkiem fajna, oprócz tego mamy też swój serwis ze zdjęciami, album,
            prezentacje multimedialną. smile
            • deczko Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:37
              Co do oswietlenia, to musialam przeczytac link do ktorego odeslalas zszokowane
              forumowiczki. smile
              Rozumiem o co chodzi, bo tego typu oswietlenie widuje na wedding tv, chodzi mi o
              relacje slubow z usa/canady. Nadal nie rozumiem ceny za te usluge. Powiem tak,
              jakbym chciala zaoszczedzic, zrezygnowalabym z tego oswietlenia. Pewnie na zywo
              wyglada to lepiej, ale kamera tego nie uchwyci. Poszukalabym tanszej
              alternatywy, jesli chodzi o kamerzystow, ale i didzeja. Moim zdaniem masz czas,
              mozesz znalesc tansza i lepsza oferte.
              • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:45
                To są filary i na nich nie oszczędzamy. smile Jedni i drudzy mają super
                oferte, z kamerzystami byliśmy na spotkaniu i weźmiemy tylko ich i
                żadnych innych. smile A ta agencja jest polecana przez nasz hotel a ja
                nabrałam zaufania do tego co nasz hotel poleca po tym jak polecili
                naszą florystkę. smile Myśle, że nie będziemy żałować. Jeszcze są dwie
                agencje muzyczne w Krakowie ale mnie nie przekonują.
                • emily_valentine Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 12:23
                  Zia, dzieciaku! Czy Ty nie wiesz jak to jest z polecaniem?
                  Oczywiście, że hotel poleca florystkę, florystka poleca hotel - bo
                  coś z tego mają. Zapewniam, że nikt nie robi tego za darmo. Jak się
                  hotel pokłóci z kwiaciarką, to zobaczysz jak szybko będzie polecał
                  kogoś innego.

Chyba po raz pierwszy mam nerw na Ciebie.
                  Za bardzo wierzysz ludziom.

A już to oświatlenie i nagłośnienie płatne dodatkowo, to
                  przesadziłaś z tym. To M-U-S-I być w cenie
                  DJa!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dajesz się oszukać i jeszcze z radością
                  chcesz za to zapłacić. Idź przynajmniej gdzieś pooglądaj to na żywo,
                  czy to jest warte tych pieniędzy. MZ nie.

• zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 12:41
                    A właśnie nieprawda. Florystka nie poleca hotelu. tongue_out Nie ma u niej na
                    stronie tego hotelu w poleceniach. Ale chodziło o to, że myśmy ją
                    najpierw znaleźli i stwierdzili, że chcemy ją mieć, a potem dopiero
                    hotel ją nam polecił. Co uznałam za plus bo to znaczy, że mają taki
                    sam gust jak my. smile
                    Szukałam innych DJ ale nie przekonali mnie. wink
                    A dlaczego mam ludziom nie wierzyć? Przecież hotelowi też zależy żeby
                    nasze wesele się udało bo wtedy będziemy go polecać. A pani
                    menadżerka jest strasznie miła. I pani z tej agencji muzycznej też
                    jest świetna i też wychodzi za mąż więc wie co przeżywam i na pewno
                    nie chcę zrobić na złość. smile
                    Poza tym wole przepłacić i mieć pewność do muzyki niż szukać
                    oszczędności i wybrać niedobrze.
                    • emily_valentine Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 13:03
                      Zia, na miejscu menedżerki też bym była miła. Taka praca. A jak bym
                      miała w perspektywie premię od obrotu przy evencie, to bym była
                      jeszcze bardziej miła. Takie życie wink
                      • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 14:27
                        No ale ona jest tak po prostu miła, oprócz tego, że jest miła dla
                        premii to widać, że jest miła po prostu. To widać, jak ktoś ma wyuczone
                        bycie miłym a jest po prostu. smile Zresztą ja spotkałam się ze złym
                        traktowaniem ze strony usługodawców. A ja mam jeszcze tak, że nagradzam
                        firmy np. za fajne reklamy, albo za dobre traktowanie klientów. smile
                        • nerri Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 14:31
                          Zia...uwierz,że nawet przeciętnie miła osoba jeśli musi jest
                          baaaaardzo miławink
                          I nie...nie widać,nie po każdymwink
                          • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 16:12
                            Skoro tak, ja tam wole wierzyć, że są po prostu mili. smile
    • czarny108 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:29
      zia86 napisała:

> DJ -[/i] 8000 zł, zrezygnowaliśmy z oświetlenia zewnętrznego i tym sp
      > osobem zaoszczędziliśmy 1500 zł. smile To jest jeden z filarów, więc już więcej os
      > zczędności w tym względzie nie przewidujemy

To żart?
      • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:33
        Jakbyś przeczytał(przeczytała?) poprzednie posty to tam jest napisane,
        że nie żart. Po raz kolejny odsyłam to mojego tematu -
        klik
        • czarny108 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:41
          Pewnie pamiętasz, rozmawialiśmy na prv; zrezygnowałem, kiedy się okazało, że to
          w 2011. Ale pewnie też pamiętasz... nagłośnienie z najwyższej półki, ruchome
          głowy i pełne oświetlenie a także dwóch dj radiowych skalkulowane było na połowę
          tej ceny. To Twój kesz, nie mam w tym żadnego interesu, ale chyba dajesz się
          robić w bambuko. smile
          • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:48
            A pamiętam. smile Mimo wszystko wole firmy które mają strony i są długo na
            rynku. Mogę ci na prv przesłać wykaz tego sprzętu. smile
            • czarny108 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 11:54
              zia86 napisała:

> Mogę ci na prv przesłać wykaz tego sprzętu. smile

Nie, nie potrzeba smile
          • crises Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 10:14
            To nie jest jej kesz, to jej kesz jej rodziców.
    • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 14:27
      Dobra dziewczyny bo dyskutujemy ale powiedzcie mi na czym by tutaj
      jeszcze można ciachnąć? smile
    • nerri Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 14:29
      Zia...po co ten wątek?

Oszczędzać? Ty nie chcesz oszczędzaćtongue_out

Wszyscy Ci piszą na czym można oszczędzić bo zdzierstwo nie warte
      takiej kasy a Ty swoje....egh...szkoda gadaćwink
      • sajolina Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 15:30
        Obcinanie drobiazgów typu zejście z 800zł na 500zł na zaproszenia nic Ci nie da.
        Jeśli naprawdę chcesz oszczędzić musisz obciąć swoje "filary" - sala,
        dj,kiecka,ganitur,foto, video, bo na tym najwięcej pieniędzy Ci ucieka i co
        więcej, najłatwiej jest wybrać coś tańszego. Ja bym zrezygnowała z tych około dj
        - owych wydatków - goście i tak nie zauważą magicznych śwaiteł itd, a muzyka, to
        muzyka, będzie brzmieć tak samo u każdego dj'a.

Co do reszty, to mz ta dyskusja nie ma za bardzo sensu - co Ci z tego, że
        oszczędzisz 100zł na bukiecie, jak i tak wydasz ok 10 tys na kieckę...?
        • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 16:12
          Ale my nie mamy ambicji zejść z 50 tys na 30. smile Ja po prostu wziełam
          sobie wasze rady do serca i chciałam niektóre z tych wydatków zrobić
          bardziej racjonalne. A filary są filarami ich się nie rusza. smile Bo to
          one tworzą imprezę. wink
          • agawa48 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 16:18
            Więc wątek o oszczędzaniu powinien zostać zamknięty wink. Uważam, że to co
            napisała sajolina jest bardzo rozsądne.
            • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 16:20
              No nie, bo my chcemy oszczędzić nie tracąc na jakości. smile Np. tak jak
              Emi napisała u nich się da wziąć instrumenty za dużo mniejszą cenę itd.
              Tak samo jak np. fontanna, na której oszczędziliśmy 600 zł itd. smile
              • agawa48 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 16:23
                Więc możecie poszukać, czegoś również dobrego za mniejszą cenę. Masz jeszcze
                sporo czasu, z tego co się orientuję ślub macie za 2 lata. A zaoszczędzone
                pieniążki możecie wydać na super podróż poślubną smile
                • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 16:27
                  Fotografa szukaliśmy 5 miesięcy, wyłanialiśmy spośród 10 potem 3 i
                  stanęło na tym, więc nie ma już co szukać. Video naszym zdaniem nie ma
                  w Polsce konkurencji, zwłaszcza po spotkaniu z nimi, a jeśli jakąś ma
                  to kosztuje tyle samo. Więc średnio jest czego szukać. A agencja
                  muzyczna też jest w Krakowie bezkonkurencyjna. Ale w sumie wysłałam już
                  do pozostałych dwóch zapytanie o ofertę, żeby nie było. smile
                  • lili-2008 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 17:07
                    Wiadomo, że muzyka i jedzenie są najważniejsze na weselu, a dzięki pięknym zdjęciom ma się pamiątkę do końca życia, ale uważam Twoje ceny za zbyt zawyżone...
                    Mój DJ kosztował 1000 zł, a świetnie poprowadził imprezę. Koleś pracował w radiu i zna się na rzeczy. Nie dośc, że doskonale wie przy czym ludzie się najchętniej bawią to na dodatek jest fantastycznym wodzirejem. Nagłośnienie było bardzo dobre i jakieś tam światełka też miał. Uważam, że Wy baaardzo przesadzacie.
                    Nasz fotograf kosztował nas 2000. Za wszystko - przygotowania do ślubu (nie skorzystałam z tego), ślub, wesele i plener.
                    Zdjęcia robi bardzo dobre, chłopak ma talent. Nigdy w zyciu nie zapłaciłabym 7000 za zdjęcia ślubne, ponieważ wiem, że jest wybór pomiędzy tańszymi fotografami, którzy robią równie dobre zdjęcia.
                    Zdjęcia są ważne, zgadzam się, nie zapłaciłabym również 1000 (żeby było taniej) jakiemuś cieniasowi, bo po prostu szkoda kasy na byle co. Fotografów w PL jest dużo, jest z czego wybierac i jak się chce naprawdę oszczędzic można coś znaleźc.
                    Co do kamerzysty się nie wypowiem, ponieważ my nie chcieliśmy filmu z wesela. Jednak jeśli dziewczyny doradzają Ci, żebyś odpuściła sobie tych wybranych może warto ich posłuchac, zwłaszcza jeśli mają doświadczenia z nimi większe, niż Wy. Na pierwszych spotkaniach najczęściej wszystko wygląda pięknie i cudownie, a potem w trakcie wychodzą różne kwiatki, nie warte zachodu i kasy wsadzonej.

Założyłaś wątek o oszczędzaniu, a nadal upierasz się przy swoim. Nie widac żadnych oszczędności. Piszesz tylko o filarach ślubu i wesela, a naprawdę można te "filary" miec za rozsądną cenę.
                    Zachowujesz się strasznie dziecinnie - "nie bo nie" i "bo tak musi byc" - jak dziecko normalnie. Wiem, że to Twoje wesele i zrobisz jak uważasz, ale denerwujące są już te wątki, niby chcesz coś zrobic, zaoszczędzic, a okazuje się, że to wszystko ściemawink
                    • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 18:22
                      Ale ja chcę oszczędzać, tylko nie na głównych rzeczach. I nie chcemy
                      oszczędzać 20 tys tylko np. 2-3 tys. smile
                      Widziałam zdjęcia duuuużej ilości fotografów i większość nam się po
                      prostu nie podobała, dlaczego mamy powierzyć komuś wykonanie pamiątki
                      skoro nie podobają nam się jego/jej prace?
    • gwiazdka3333 ojej ... 04.10.09, 18:35
      Ja też nie wiem jak mogła coś takiego napisać. Tak,jak pisałam ...
      jak planujesz wesele z rozmachem nie licząc się z kosztami to
      źle ... jak chcesz zaoszczędzić to też źle. Zia ! Tym laskom nigdy
      nie dogodzisz. Zazdrość zazdrość zazdrość - i zdania nie zmienię.
      • monikapers Re: ojej ... 04.10.09, 18:53
        Zia, dzieciaku smile podoba mi sie zwrot Emi...
        Zreszta zgadzam sie z nia i juz wielokrotnie mowilam, ze przeplacasz, jestem w
        Krakowa i wiem, co mozna miec i za ile. Przeplacasz!
        8 tys za Dj 7 za foto i 7 za video to kosmos.
        Policz, za calosc zaplacisz 22 tys!

Bezdyskusyjnie mozna taniej i na tym samym poziomie. Tzn ja akurat za Twoje foto
        nie dalabym nawet 3, to, co Ci oferuja, jest w standardzie juz prawie u kazdego.
        DJ plus swiatla za 8 tys to jakis absurd, ja uwazam, ze to nie sa ich ceny, to
        sa ceny dla CIEBIE. Ja bralam od nich oferte rok temy niecaly i koszty byly
        mniejsze o kilka tysiecy....
        Co do video nie wypowiadam sie bo uwazam ta forme rejestracji wspomnien za
        przezytek i nikomu niepotrzebny gadzet.

Co do 'bycia milym' nie wiem co Ty wygadujesz? A to, jak niby mialoby byc?
        Zreszta Emi napisala juz o prowizji...
        Co do polecania sie nawzajem to nazywa sie barter i jest objete umowa o
        wspolpracy. Andels zrobil napewno casting na podwykonawcow, kazde miejsce
        slubno-eventowe tak robi i wybral swoich. I ich poleca.
        Akurat Eva jest bardzo OK wiec nic tu nie zmieniamy.

Zgadzam sie rowniez z opinia,z e ten watek jest niepotrzebny bo oszdzedzanie 2
        tys jest strata czasu i jakas pomylka.

Rob swoje i po swojemu ale badz choc odrobine bardziej krytyczna, prosze Cie
        • rockiemar Re: ojej ... 04.10.09, 20:22
          Zia, mialam napisac wiecej, ale dziewczyny juz wszystko powiedzialy. 2000zl to
          zadna oszczednosc, jesli wydajesz ponad 70000.

Powiedzmy, ze cene fotografa jestem w stanie zrozumiec, kamerzysty nie do konca,
          ale ja po prostu nie znosze takich filmikow, ale ten DJ to jakas porazka. Jego
          zadaniem jest mz puszczanie dobrej muzyki, jesli to samo mozesz miec za 1500zl,
          to po co przeplacac?
      • agawa48 Re: ojej ... 04.10.09, 20:37
        Gwiazdko ale zazdrość o co? Bo nie bardzo rozumiem. Zia prosiła o opinie nt jej
        oszczędności. Niestety żadnych oszczędności tam nie ma. Popatrz na to, co
        napisała Emily. Z tego co wiem, a dość długo już czytam to forum, Emily również
        będzie miała eleganckie i wystawne wesele, a jednak potrafi zaoszczędzić. I
        jeśli ktoś podpowiada Zia gdzie może zaoszczędzić, a ona nadal upiera się przy
        swoim to najwyraźniej niektórym już puszczają nerwy smile. Bo faktycznie te posty
        są zabawne smile. Ja na jej miejscu mając 2 lata do ślubu szukałabym czegoś równie
        dobrego, ale za rozsądną cenę. A różnicę można na prawdę nieźle spożytkować.
        • nocarka różnica między Zia a Emily jest taka... 04.10.09, 21:51
          ... że Emily robi bardzo drogie wesele z klasą, a Zia tej klasy nie ma. Może
          chodzi o wiek, dojrzałość na pewno. Zobaczcie, Emily robi ślub w drogiej
          restauracji, ma suknię za 7000, kupuje trzy pary butów, woalki itd. Tylko, że
          jej wątki są spokojne, nie egzaltowane, nie wzbudzają takich emocji. Szkoda, że
          Zia się nie umie tego nauczyć. Niech robi co chce, ale emocjonowanie się że
          zaoszczędzi 1000 zł przy 55000 wydatków, to nic... Przy okzaji, zaoszczedziła
          nie swoje, tylko rodziców, cieszmy się więc i radujmy... Zia, dorośnij,
          tłumaczyłam Cię jakoś przed samą sobą, ale już nie daję rady,....
          • agawa48 Re: różnica między Zia a Emily jest taka... 04.10.09, 21:54
            Podpisuję się obiema łapkami smile
          • zia86 Re: różnica między Zia a Emily jest taka... 04.10.09, 21:58
            Przykro mi nie jestem spokojna. Jestem emocjonalna i hiperaktywna. Może
            rzeczywiście to kwestia wieku. smile Ja prawie przez cały czas chodzę
            uśmiechnięta, ciesze się, skacze itd. Nic na to nie poradze, jeśli się
            smucę to tylko na chwile. Dlatego moje wątki też są takie.
            • nerri Re: różnica między Zia a Emily jest taka... 04.10.09, 22:13
              Zia...ależ ja też jestem nadaktywna,skaczę,śmieję się i ciągle gadam
              (podejrzewam ADHD u siebietongue_out)
              Ale...potrafie realnie spojrzeć na życie i świat.Potrafię
              przystosować swoje zachowanie do konkretnych sytuacji.

A co do postu to...nie trzeba na video,foto i DJa wydać po 7-8
              tyś,żeby mieć cudowne wesele i wspaniałą pamiątkę...masz tyle
              czasu,że spokojnie uda Ci się znaleść coś innego.

Ps. Ja mam problem z oszczędzaniem,ale zdecydowanie łatwiej
              zmobilizować się do oszczędzania własnych pieniędzy...pieniądze
              rodziców trochę trudniej oszczędzać.
              A to co Ty tu robisz wygląda z boku jak szopka "czego odemnie
              chcecie,przecież ja tak bardzo chcę oszczędzić tylko się nie da"
            • nocarka Re: różnica między Zia a Emily jest taka... 04.10.09, 22:58
              Czy Ty w ogóle czytasz to co ludzie Ci piszą? Czy udajesz tylko, czy naprawdę
              tak myślisz? Przecież ja nie piszę o Twoim podnieceniu tylko o tym co piszesz i
              jak reagujesz na posty innych. Straszne.
          • gwiazdka3333 Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 22:22
            Dlaczego uważasz,że Zia nie ma klasy ??? Na jakiej podstawie ? Ty ją
            masz ??? Moim zdaniem to jest bardzo obraźliwie. A Twoim ?
            • nocarka Re: Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 22:52
              Po tym, że klasę się ma, mając pieniądze i nie za przeproszeniem piep...c o tym
              co chwilę, w każdym wątku, w każdym poście. Wybacz, ale takie nowobogackie
              chwalenie się wszystkim to i bez klasy i dziecinne. Tym bardziej, że to ani jej
              zasługa, ani wina. Ma bogatych rodziców i co z tego? Nie wiem jak Emily, nei
              pamiętam, ale nie robi rozgłosu wokół tego, że ma fotografa za Bóg wie ile
              pieniędzy, że za wesele płaci 350 zł za osobę, wręcz przeciwnie, potrafi
              spojrzeć rozsądnie i chłodno, może dlatego, że zna wartość pieniądza, a
              zakłądanie przez Zię stu wątków specjalnie po to, żey się pochwalić, że ma opcję
              250 albo 350 zł od osoby, to chyba przesada. Każdej dziewczynie która pyta o
              dodatki, radzi stylistkę ślubną. Myślę, że gdyby dziewczyna chciała, sama by na
              to wpadła, a może jej na to nie stać. Każda z nas ma pisać na taką odpowiedź:
              sory, nie stać mnie, dlatego piszę na forum?

Zia, sory, dorośnij trochę, co z tego że masz 23 lata, ja też, ale jesteś
              rozumkiem o wiele ode mnei młodsza i tym rozumkiem przypominasz mi Kubusia
              Puchatka. Co z tego, że podchodzisz z entuzjazmem? Chyba kazda z nas podchodzi
              tak do tego dnia, ale tylko wokół Ciebie rozgorzała taka dyskusja. Może pomyśl o
              tym, zamiast odpisywać kolejnego bzdurnego posta w stylu: wy jesteście dobre, wy
              chcecie dla mnie dobrze, ja was lubie...
              • nerri Re: Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 23:18
                "...zamiast odpisywać kolejnego bzdurnego posta w stylu: wy
                jesteście dobre, w
                > y
                > chcecie dla mnie dobrze, ja was lubie..."

Widze,że nie tylko mnie to irytujebig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                • agawa48 Re: Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 23:20
                  I ja się podłączam wink
              • zia86 Re: Nocarka własnie o tym mówię 05.10.09, 01:37
                Pytam bo nie wiem, pytam bo prosze o radę, pytam bo każecie mi
                oszczędzać itd. To chyba normalne, że pytam o opcje bo nie wiemy
                którą wybrać. Oczekuje tylko pomocy i porady a nie zachwytu nad moim
                statusem majątkowym, ale jak macie wybrać nie znając cen? Żeby coś
                wybrać potrzebne są dwa czynniki: jakość i cena i ich stosunek
                względem siebie, dlatego podaje potrzebne informacje.
                Nie każdej doradzam stylistkę, zdarzyło mi się parę razy ale robie to
                dlatego, że ja również nie wiedziałam o takiej możliwości.
                Dowiedziałam się na innym forum i teraz się dziele tą wiedzą. smile Po
                prostu, zakładam, że skoro ja nie wiedziałam to ktoś inny też może
                nie wiedzieć.

Wiesz co to naprawde nie było miłe. NAPRAWDĘ uważam was przynajmniej
                za koleżanki, ale skoro moje "lubienie" was uważasz za bzdurne to
                przykro mi. Rozumiem, że mam zakładać, że jesteście złe i perfidne i
                z nieznanych mi powodów piszecie takie rzeczy? Nie żeby mi doradzić a
                żebym poczuła się gorzej? W takim razie jaki jest cel forum ogólnie a
                tego w szczególności? Bo mnie się wydawało, że każda z nas chcę żeby
                śluby i wesela dziewczyn były najpiękniejsze i dlatego sobie
                doradzamy a czasem karcimy, przynajmniej taka była moja motywacja.
                Ale skoro was "polityka miłości" drażni i nie chcecie żebym was
                lubiła i podejrzewała o dobre pobudki to ok.
                Myśle, że wystarczająco się dowiedziałam dzisiaj, jest mi strasznie
                przykro, że ktoś moje szczere uczucia tak zinterpretował.
                • nocarka Re: Nocarka własnie o tym mówię 05.10.09, 06:45
                  Teraz zia pokaż jaka jesteś dojrzała i strzel focha. Zasmuć się normalnie i się
                  obraź, bo ktoś się nie zachwycił i nie pogłaskał po główce, tylko powiedział
                  wprost. Nie moim celem Cię obrazić, ale ocknij się wreszcie. Życie też Cię nie
                  będzie ciągle poklepywać po pupce, ale da takiego kopa w dupsko czasem, ze
                  zaboli. Nie no jasne, dlaczego masz nei zakładać stu wątków, przecież każdy musi
                  zwrócić na Ciebie uwagę, bo rodzice dali Ci tyle uwagi, że nie zniesiesz od
                  innych mniej. Nabierz klasy, dziewucho, bo na razie robisz popisywanki
                  przedszkolaka.

Napisałąś że czasem się chwalimy, czasem karcimy, Ty nei potrafisz przyjąć
                  krytyki. Ktoś Ci mowi nie, a Ty od razu negujesz jego zdanie. Kto Ci KAZAŁ
                  oszczędzać? Mogłyśmy sugerować, ale nikt Ci iczego nei kazał.

teraz jest Ci przykro. A pomyślałaś ilu osobom sprawiłaś przykrość pisząc
                  niektóre posty? Nie, bo po co, najważniejsze, że tobie było dobrze wtedy. No
                  offence, ale musiałam w końcu.
                • agawa48 Re: Nocarka własnie o tym mówię 05.10.09, 07:35
                  "To chyba normalne, że pytam o opcje bo nie wiemy
                  którą wybrać. Oczekuje tylko pomocy i porady a nie zachwytu nad moim
                  statusem majątkowym, ale jak macie wybrać nie znając cen?"

99% dziewczyna na forum wyraziło swoja opinię: to co wybrałaś jest bardzo
                  drogie, za drogie i możesz mieć to samo za niższą cenę. Podobno chcesz
                  oszczędzać, ale jak widać jest to dla Ciebie tylko zabawa w oszczędzanie.
            • agawa48 Re: Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 22:59
              Gwiazdko poczytaj w jaki sposób wypowiada się Emily a w jaki Zia. Widzisz różnicę?
              Do Tomelanki lub Galapagos: chyba ten wątek powinien być skasowany wink
              • nocarka Re: Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 23:10
                Też się z tym zgadzam. ZIa traktuje to oszczędzanie jak dobrą zabawę; a może tu
                się uda i tu i tu, podczas gdy ielu dziewczynom to się kojarzy ze smutną
                codziennością, bo żeby zebrać budżet 1/3 taki jak ona, muszą dfługo oszczędzać
                i odkładać. I to ze swoich pieniędzy. Wiem, że conajmniej 4 jest przykro.
              • zoselin1987 Re: Nocarka własnie o tym mówię 04.10.09, 23:16
                agawa48 napisała:

> Gwiazdko poczytaj w jaki sposób wypowiada się Emily a w jaki Zia. Widzisz różni
                > cę?
                > Do Tomelanki lub Galapagos: chyba ten wątek powinien być skasowany wink
                Wątki nie są kasowane na życzenie wink
    • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 22:00
      Zarzuciliście mi, że nic nie oszczędziliśmy. Chcę powiedzieć, że
      podliczyłam to i wyszło prawie 13 tys oszczędności. smile
      • marissith Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 22:18
        Przy jakich kosztach całkowitych? Zia doisz rodziców równo, ja bym zrozumiała
        twoje fanaberie i wymysły gdybyś sama własnymi rękami zarobiła na swoje wesele.
        A tak pozostaje mi niesmak, bo to straszne marnotrawstwo pieniędzy, które nie są
        twoje.
        Poza tym po nicku wnioskuje, że jesteś o rok ode mnie młodsza. A w głowie
        fiu-bździu. Ech...
        Zresztą dziewczyny już wszystko w tym temacie napisały.
        Amen.
        • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 22:28
          Nie wiem ile masz lat, ale ja niecałe 23. smile

Pomimo ostatniego tematu to moi rodzice nie chcą innych rzeczy, mają
          podobny gust do nas i chcą wydać te pieniądze.
          A chodziło mi o to, żeby zmieścić się w 50 tys, tylko nagle wszystko
          zaczęło lecieć w góre strasznie i zrobiło się w pewnym momencie 62
          tys za samo wesele! Więc chyba 12 tys robi już jakąś różnice.
          Jak napisałam nie jest naszym celem zejść do 30 czy 40 tys ale
          zamknąć się w 50 tys, która to kwota została zaakceptowana przez
          rodziców i teściów.
          • marissith Re: Oszczędzamy!! :D 04.10.09, 22:39
            No i git skoro wszyscy są zadowoleni.
          • glonik Re: Oszczędzamy!! :D 06.10.09, 18:20
            zia86 napisała:

> Nie wiem ile masz lat, ale ja niecałe 23. smile
            >
            > Pomimo ostatniego tematu to moi rodzice nie chcą innych rzeczy, mają
            > podobny gust do nas i chcą wydać te pieniądze.
            > A chodziło mi o to, żeby zmieścić się w 50 tys, tylko nagle
            > Jak napisałam nie jest naszym celem zejść do 30 czy 40 tys ale
            > zamknąć się w 50 tys, która to kwota została zaakceptowana przez
            > rodziców i teściów.

A miałam stulić dziub.

No, Glonikowy wydałbył córkę. Z podobnymi fanaberiami.
            Koszt, po czytaniu Forum: ok. 60.000 PLN.
            I teraz wiem, dlaczego urlop był z psem, miejscowo, a ja na propozycję wyjazdu
            nad morze warczałam.
            Ma córkę? Ma. Chce jej wesele urządzić? Proszę.
            Ja nie żałuję, ale dlaczego ja nie wyjadę w świat, nawet mały. Owszem, za swoje,
            jednoosobowo mogłabym, ale nie o to chodzi.
      • sophie.k Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 00:11
        No i fajnie.
        Zia, jesteś straaasznym dzieciuchem. I to wcale nie jest komplement w wieku 23 lat.
        Optymistyczna, radosna, spontaniczna, wylewna? OK. Spoko.
        Ale jednocześnie - gdzie dojrzałość? Ty chcesz wyjść za mąż, kobieto. To jest
        poważna decyzja. To nie jest zabawa w księżniczkę na balu.
        Życie Cię w końcu dorwie i będziesz musiała dorosnąć. I nie będzie już wtedy
        wymówek, że "ale ja mam dopiero 23 lata, ja mam jeszcze czas na wszystko".
        Jestem od Ciebie starsza o rok. Od 19 roku życia utrzymuję się sama. Skończyłam
        studia dzienne, studiowałam, pracowałam, czasem w kilku miejscach jednocześnie.
        I daję radę. Ciężko było czasem, owszem. Ale doświadczenie - ogromne.
        Życzę Tobie nieco doświadczenia. Zajmij się sobą, swoją przyszłością. Siedząc z
        założonymi rękami nie osiągniesz wiele.
        • mamavinca Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 13:25
          Uwierzyc nie moge jakie zazdrosnice!!!! Co, zal wam dupy sciska ze
          kogos stac na wesele marzen???? Ze ktos pochodzi z bogatej rodziny i
          moze sobie pozwolic na wiele???? Pieniadze po to sa zeby je wydawac!
          Ja mialam skromny slub i sama za niego placilam bo moich rodzicow
          nie stac, ale gdybym byla na miejscu Zia i miala kwote do wlasnej
          dyspozycji to zrobilabym to na co mam ochote, a wam kolezaneczki nic
          do tego! Jak nie macie ochoty czytac watkow Zia bo was zazdrosc
          zzera to nie czytajcie i nie prawcie moralow nie znajac dokladnie
          osoby!!!!
          • nocarka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 13:31
            Jak napisałam - Emily robi równie drogie wesele, jeśli nie droższe, a robi to z
            klasą i ją dziewczyny wspierają, a z Zia się śmieją. To raczej nie żal ściska
            dup, tylko głupota dziewczyny.
            • mamavinca Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 13:37
              Nie kazdy to Emily! Niech sobie robi jak jej sie podoba a wam nic do
              tego !!!!
              • foczkaka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 13:39
                Nie byłoby nam nic do tego gdyby nie opisywała kazdego szczegółu na forum po
                kilka razy.
                • mamavinca Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 13:48
                  foczkaka napisała:

> Nie byłoby nam nic do tego gdyby nie opisywała kazdego szczegółu
                  na forum po
                  > kilka razy.

To po co czytasz JEJ posty????????????
                  • foczkaka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 14:00
                    Bo ostatnio forum składa się prawie tylko z postów Zia i z odpowiedzi na nie tongue_out
                    A tak serio mamavinca jesteś jej adwokatem czy co?
                    Zia podobno prawo studiuje wink Mogła by się zebrać w końcu i sama sie bronić.
                    • mamavinca Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 14:48

foczkaka napisała:

> Bo ostatnio forum składa się prawie tylko z postów Zia i z
                      odpowiedzi na nie tongue_out

To zmien forum!!!!

> A tak serio mamavinca jesteś jej adwokatem czy co?

Nie trzeba byc adwokatem zeby obiektywnie ocenic nagonke na Zia.

> Zia podobno prawo studiuje wink Mogła by się zebrać w końcu i sama
                      sie bronić.

Widocznie ma gdzies wypowidzi "slodkich" zazdrosnic!!!!!
                      Widze ze wiesz o niej bardzo wiele,a dziwi mnie to bardzo, bo gdy ja
                      widze posty osob ktore mnie irytuja najzwyklej w swiecie ich nie
                      czytam.
                      -
                      Vinc - moj osmy cud swiata (22.05.08)
                      • foczkaka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 14:49
                        Boże ale Ty nerwowa jesteś, pooddychaj troche wink
                        • mamavinca Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 15:02

foczkaka napisała:

> Boże ale Ty nerwowa jesteś, pooddychaj troche wink

A co sugerujesz na poprawe humoru? Pewnie poszydzenie z pewnej
                          forumki? To dopiero jest zabawa! uncertain
                          • zoselin1987 Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 15:04
                            mamavinca ale siadłaś na biedną foczkakę.
                            Ty masz swoje zdanie,a ona swoje. I niech tak pozostanie smile
                      • marissith Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 15:19
                        mamavinca strasznie nerwowa jesteś, przestań się ciskać w imieniu Zia, chyba, że
                        jesteś jej adwokatem.
                        Po to jest forum żeby wyrażać na nim opinie. I każdy to robi.
                        Nie byłoby tyle szumu wokół tego tematu, gdyby nie to, że Zia, robiąc wesele za
                        50 tys, zakłada wątek, że udało jej się zaoszczędzić tysiaka... no proszę smile
                        Niech ma to superfajne wesele "najpiękniejszy dzień w swoim życiu" i co tam
                        jeszcze chce. Tylko tak jak napisały dziewczyny już wcześniej, Zia prosi o rade
                        na czym zaoszczędzić, a jak wszyscy piszą, że dj, fotograf to NIE, bo coś tam.
                        No kurcze, albo ktoś chce oszczędzać albo nie. Ale po co zakładać od razu cały
                        wątek, że się udało zaoszczędzić 300 zł na zaproszeniach, kiedy budżet wesela to
                        50 tys. ?!
                        Niech każda zacznie pisać, że zaoszczędziła na owocach 50 zł, albo na wódce 15
                        big_grin Będzie super!
                        Oddzielna sprawa to taka, że to jest zwykłe marnotrawstwo pieniędzy ich
                        rodziców! Tego nie mogę zrozumieć uncertain Jakbym się uparła to też bym miała wesele
                        za 70 tys. Tylko po co? Im większy budżet wesela tym szczęśliwsze pożycie
                        małżeńskie? Chyba nie.
                        -> Zia wiem, że twoi rodzice zaakceptowali ten budżet, ale pomyśl, na młodość im
                        nie idzie, wydadzą dużo pieniędzy na 1 imprezę, które mogą się przydać na czarną
                        godzinę albo w razie choroby. Pomyśl o tym jak dorosła kobieta, która dojrzała
                        do założenia rodziny.
                        I tyle z mojej strony. Już wszystko na ten temat napisałam smile
                        • najta Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 15:46
                          -> Zia wiem, że twoi rodzice zaakceptowali ten budżet, ale pomyśl, na młodość im nie idzie, wydadzą dużo pieniędzy na 1 imprezę, które mogą się przydać na czarną godzinę albo w razie choroby. Pomyśl o tym jak dorosła kobieta, która dojrzała do założenia rodziny.
                          > I tyle z mojej strony. Już wszystko na ten temat napisałam smile>

O to to! Zgadzam się.

I jednocześnie skończcie tę awanturę dziewczyny, bo to i tak nic nie zmieni
                          • tomelanka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 16:03
                            a moze maja jej rodzice na starosc lub w razie choroby jakas lokate albo co?
                            jakies fundusze, inwestycje, III filar? wink skoro zaakceptowali to zaakceptowali
                            i juz. koniec. kropka.
                            • nerri Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 21:10
                              Tomi...ale jak widać nie do końca tak bez wyrzeczeń mogą dać jej
                              tyle na wesele...
                              Przekroczenie limitu już nie wzbudza zachwytów.

Pozatym...kurcze wiesz co? Ja jej po prostu nie rozumiem.Gdybym
                              chciała też mogłabym dostać od rodziców tyle(znaczy równowartość jej
                              budźetu ślubnego) na co byłoby mi trzeba,dla teścia dać dwa razy
                              tyle nie byłoby problemem...ale po cholerę?

Pozatym moje wesele a raczej przyjęcie weselne licząc na osobę
                              mieściło się w podobnym budźecie co wesele Zia(tylko gości było
                              prawie pół mniejwink )
                              Nie mam jej czego zazdrościć...już kiedyś dokładniej napisałam
                              czemu...Pozatym...ja mam ważniejsze sprawy niż chwalenie się każdym
                              duperelkiem po x razy na forumuncertain I takie zachowanie uważam za
                              dziecinne...tak jak i branie ślubu i bycie PO NIM na garnuszku
                              rodziców.Bo to nie chodzi o to na co kogo stać,tylko o dojrzałość.

I nie wątpię,że Zia to miła osoba(czasem aż za bardzo),ale
                              niesamowicie infantylna i dziecinna.Czasem mam wrażenie,że ja
                              podobną dojrzałością wykazywałam się kupując kieckę komunijną a nie
                              ślubną!
                              A ona niestety musi liczyć się z tym,że wystawiając się aż tak
                              bardzo na forum publicznym będzie oceniana...z takim podejściem do
                              życia,pieniędzy i pracy raczej ma małe szanse na pozytywną ocenę
                              swojej postawy.
                              • agawa48 Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 21:58
                                nerri napisała:

>
                                .Pozatym...ja mam ważniejsze sprawy niż chwalenie się każdym
                                > duperelkiem po x razy na forumuncertain I takie zachowanie uważam za
                                > dziecinne...tak jak i branie ślubu i bycie PO NIM na garnuszku
                                > rodziców.Bo to nie chodzi o to na co kogo stać,tylko o dojrzałość.
                                >
                                > I nie wątpię,że Zia to miła osoba(czasem aż za bardzo),ale
                                > niesamowicie infantylna i dziecinna.Czasem mam wrażenie,że ja
                                > podobną dojrzałością wykazywałam się kupując kieckę komunijną a nie
                                > ślubną!
                                > A ona niestety musi liczyć się z tym,że wystawiając się aż tak
                                > bardzo na forum publicznym będzie oceniana...z takim podejściem do
                                > życia,pieniędzy i pracy raczej ma małe szanse na pozytywną ocenę
                                > swojej postawy.
                                >

Amen! To powinno być podsumowanie całej dyskusji
          • gwiazdka3333 Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!!! 05.10.09, 17:51
            Ja też tak uważam. Zazdrość !
            • nocarka Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:02
              Do głupoty zawsze się jakaś znajdzie.... Przecież my jej nie mówimy nic złego,
              żeby mówić, tylko podajemy konkretne argumenty, nie widzicie tego?
              • gwiazdka3333 Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:07
                Nie ! Gadacie byle gadać i nie sprawiacie, że Zia dzięki Wam poczuje
                się dobrze...wręcz przeciwnie, zrobiła sobie wolne od forum !
                • nocarka Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:10
                  Nie jestem od poklepywania po główce, większość dziweczyn też. Chciała opinii to
                  dostała, a jej decyzja co zrobi. Nie ma to jak zabrać łopatkę i pójść do innej
                  piaskownicy. Małżeństwo to nie sprawa dla dzieci. I już.
                • budyniowa123 Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:11
                  gwiazdko, i to akurat JEJ ( a nie nam) na zdrowie wyjdzie.
                  Zia ma dużo fajnych pomysłów, dużo inspiracji i dużo dobrego słowa i porad dla
                  innych. Ale za dużo zdradza o sobie i to nie jest dobre. Forum nie jest
                  anonimowe. Poza tym MZ niedobrze się dzieje, że powstaje coraz więcej wątków
                  personalnych, które nie wnoszą nic do tematu, ale dają miejsce do pyskówki...
                • agawa48 Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:12
                  A to wszyscy mają przytakiwać żeby czuła się lepiej? Poprosiła o opinię, więc
                  99% osób powiedziało, że da się bardziej zaoszczędzić skoro chce oszczędzać, to
                  teraz tupie nóżką i się obraża. I nadal nie rozumiem o co chodzi z tą zazdrością smile
            • dorothy_mills Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:12
              ja tam Zia niczego nie zazdroszcze. Moj budzet to 52tys., jednak sie
              tym nie chwale. Może powinnam,bo nie biore tej kasy od rodziców!
              • gwiazdka3333 Re: Mamavinca-w końcu jakaś bratnia dusza !!!!!!! 05.10.09, 18:21
                Nie chwal się, bo Cię zjedzą.
    • caprichito Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 17:04
      generalnie to mnie tez smieszy troszke to wielkie oszczedzanie, bo
      tam gdzie naprawde zia moglaby zaoszczedzic - to nie chce o takich
      opcjach w ogole slyszec.
      Nie podoba mi sie, ze piszecie o jakis lokatach i o "zabezpieczaniu
      sie" na czarna godzine. Wlasnie ciekawe, ze emily nikt tego nie
      pisze, a jak ktos tutaj dobrze wspomnial ma taki sam budzet, a moim
      zdaniem nawet wiekszy.
      Mnie osobiscie by denerwowalo, jakby ktos mi sugerowal zebym
      zaoszczedzila te 30tys i najlepiej zrobila wesele w remizie.
      • tomelanka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 17:07
        tylko drobna roznica jest taka, ze emily i pan emilowy robia wesele za wlasna
        kase wink
        ale rownie dobrze mogliby napisac emily czemu nie oszczedza na starosc, mogłaby
        tez w sumie pomyslec o jakims zabezpieczeniu w razie choroby tongue_out
        • nocarka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 17:59
          Ja wspomniałam o Emily, ale wspomniałam też, że mimo takiego budżetu nie
          podnieca się nim jak dwunastolatka pierwszą miesiączką. I ze taka jest różnica
          między nią a Zia, która chce każdemu, słownie KAŻDEMU pokazać i udowodnić, że
          ona ma najdrożej, najlepiej i "najeleganciej", teraz pisze że jej przykro, bo
          nie wszyscy głaskają po główce, a nie bierze pod uwagę, że jej posty mogły
          urazić innych, bo ona przecież prowadzi "politykę miłości". Tak nie mówi kobieta
          23-letnia, tylko 13-toletnia...

Co do oszczędzania Zii, jak kilka osób wspomniało, to dla niej kolejna rozrywka,
          zabawa i uciecha, za którą po raz kolejny oczekiwała pogłaskania po główce, a tu
          zonk, bo ludzie skrytykowali, powiedzieli, że można lepiej, bardziej i poważnie.

Nie mam nic przeciwko ludziom, którzy robią tę imprezę na koszt rodziców -
          wolno, mają kochanych rodziców, ale zauważcie, że oni najbardziej rozsądnie
          podchodzą do spraw wydatków, robią to rozważnie i szanując każdą złotówkę którą
          otrzymują. A Zia się nadal bawi. No cóż, jak w tej piosence: bawić się każdy
          może... tylko czy każdy powinien?
          • gwiazdka3333 Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:09
            Nocarka ! Jesteś postacią tragiczną ... ja już nie mam słów !
            "Podnieca się jak nastolatka pierwszą miesiączką" ... co to za
            poziom ??? Tomelanko możesz jej post wykasowac ? Bo moim zdaniem
            jest to obraźliwe a podobno nie dopuszczamy tu do tego smile dziękuję
            • tomelanka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:16
              mamy chyba inne wyobrazenie o tym, co jest obrazliwe a co nie
              wink
              • nocarka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:24
                Nikogo nie chciałam obrażać, porównanie moim zdaniem jest na miejscu. A czy
                jestem postacią tragiczną, czy nie, zadecyduje los. Myślę jednak, ze zgodnie z
                definicją z historii literatury nie bardzo, ponieważ nie miotam się między dwoma
                wyborami tragicznymi, które sprowadzą na mnie nieszczęście bez znaczenia, który
                wybiorę. Zacznij używać słów, które znasz smile
                • gwiazdka3333 :D :D :D 05.10.09, 18:30
                  ha ha ! Nocarka Antygoną !!! Jesteś tragiczna czytaj: Twoje
                  wypowiedzi mają niskie loty ... Wiem co mówię i wszystkie
                  słowa,które wypowiadam są mi znane. Mogłabym nie mówić "na około"
                  ale jak dla mnie poziom nie ten ...
              • gwiazdka3333 jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:24
                ale o tym,że Nocarka ma teksty poniżej jakiegokolwiek poziomu to już
                nie !
                • agawa48 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:26
                  Poniżej jakiego poziomu? Ja nie widzę nic obraźliwego, dziewczyna dosadnie
                  napisała co myśli. I chyba skoro większość forum podziela jej zdanie to coś w
                  tym jest
                  • gwiazdka3333 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:31
                    Dlatego też uważam,że reprezentujecie stanowisko zazdrosnych
                    dziewczyn, tak typowo ...
                    • agawa48 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:35
                      A masz jakiś inny argument prócz zazdrości? Bo nadal nie wytłumaczyłaś czego
                      niby zazdroszczę?
                      • gwiazdka3333 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:36
                        Pieniedzy a co za tym idzie możliwości jakie ma Zia.
                        • agawa48 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:39
                          I tu zonk moja droga. Nie wiesz kim jestem i jaki mam budżet do dyspozycji na
                          wesele. Poszukaj innych argumentów
                        • gwiazdka3333 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:42
                          Nagle wszystkie są zamożne i dowalają Zia w imię wyższych ideałów !
                          jasne ...
                          • agawa48 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:45
                            Kto dowala ZIA? Odkąd to odmienne zdanie jest "dowalaniem"? I co to za język?
                            Pouczasz innych, a sama nie potrafisz się wyrażać i podać racjonalnych
                            argumentów poza zazdrością. Zazdrością o co? Chyba o beztroskie i
                            nieodpowiedzialne podejście do życia.
                            Z mojej strony end of topic, bo widzę, że nie dyskutuję tu z dorosłymi tylko z
                            dzieciakami.
                            • gwiazdka3333 Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 19:04
                              end of topic - wow ! to mi teraz zainponowałaś.
                          • nerri Gwiazdeczko:D 05.10.09, 21:17
                            Ja juz Ci kiedys napisałam,co myślę o Twoim argumencie...rzn
                            zazdrościwink

Poszukaj innegotongue_out
                            Albo udowodnij,że masz rację...ja Ci udowodniłam,dlaczego w moim
                            przypadku jej nie masz...
                • nocarka Re: jejku żartowałam przecież 05.10.09, 18:38
                  gwiazdko - nic do Ciebie nie mam, ale proszę Cię - nie pisz do nie, bo nie chce
                  mi się czytać postów w stylu: zazdrościcie, głupio piszecie. Dwa słowa przeciwko
                  racjonalnym argumentom to raczej Ciebie stawiają w świetle mało korzystnym i
                  dziewczyny niżej napisały co myślą.

Dziękuję za uwagę i bez odbioru
            • andrzej_123_123 Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:36
              gwiazdka3333 napisała:

> Nocarka ! Jesteś postacią tragiczną ... ja już nie mam słów !
              > "Podnieca się jak nastolatka pierwszą miesiączką" ... co to za
              > poziom ??? Tomelanko możesz jej post wykasowac ? Bo moim zdaniem
              > jest to obraźliwe a podobno nie dopuszczamy tu do tego smile dziękuję

alez w podniecaniu sie nie ma nic zlego, w miesiaczce tez. nie przesadzaj zatem
              (czyt. nie podniecaj siewink)
              • gwiazdka3333 Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:40
                Andrzej weź się nie czepiaj wink Kobiety rozmawiają wink smile))))
          • tomelanka Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:10
            no wiem, to tak jak ja wink
            podalam przyklad emily, bo porownujecie je caly czas do siebie, mam nadzieje ze
            nie wezmie tego do siebie wink chodzilo o to, ze do kazdego sie mozna przyczepic
            podajac argument "zabezpieczne" nie tylko do zii.
            a tak ogolnie-co do osob którym "przykro", bo oni nie maja kasy na wesele, a co
            to zie obchodzi? nie jej problem, czy ja tez mam nie pisac ze jestem szczesliwa
            w zwiazku, bo przeczyta to laska porzucona przez faceta i bedzie jej przykro?
            prosze...
            kiedy ktos wchodzi na forum slubne, to moze sie spodziewac dyskusji o kwotach
            rzedu kilkudziesieciu tysiecy złotych, status majatkowy jest rózny u róznych
            ludzi, niektórzy musza zapracowac sami, innym finansuja rodzice; i jak zia i jej
            rodzice chca wydac iles tam tysiecy na pierdoly, to maja do tego swiete prawo
            ale z drugiej strony rozumiem, ze moze tez byc to troche wkurzajace, takie
            "pokazywanie sie" wink
            zawsze powtarzam-nie chce czytac-wygaszam, i po problemie
            • agawa48 Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 18:15
              Tomelanko wtedy trzeba by było "wygasić" połowę postów smile.
            • nerri Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 21:20
              Jeśli Zia nie obchodzi,że komuś może się zrobić przykro,czemu mnie
              ma obchodzić,że jej przykro jak powiem jej co myślę?smile To działa w
              dwie strony niiieeeee?smile

Nie wyzywam,nie obrażam,oceniam bo ona sama na to pozwalawink Tak jak
              i inne dziewczyny które mają podobne zdanie do mojegowink
    • zoselin1987 dziewczyny 05.10.09, 18:33
      chce Wam się tak w nieskończoność? wink
      Bo widzę,że żadna nie odpuści...
      • gwiazdka3333 Re: dziewczyny 05.10.09, 18:36
        Ale ja nie mogę odpuścić smile))) Nocarka mnie tyle uczy ...
        • zoselin1987 Re: dziewczyny 05.10.09, 18:41
          nocarka odpuściła i chwała jej za co smile
          naprawdę nie ma sensu.
          Macie różne zdanie i niech tak zostanie.
          Chce Wam się kłócić właściwie nie wiadomo o co?

Idźcie się napijcie ciepłej herbatki z cytrynką big_grin
          albo meliskiwink
          • gwiazdka3333 Re: dziewczyny 05.10.09, 18:43
            Ja się Zosielin w ogóle nie denerwuję. Naprawdę.
            • zoselin1987 Re: dziewczyny 05.10.09, 18:44
              jakoś ostatnio się dogadać nie można między sobą smile
              • sajolina Re: dziewczyny 05.10.09, 21:09
                A co kogo obchodzi, czy Zia ma zabezpieczenie na przyszłość? Będziecie ją
                musiały utrzymywać czy jak.....? jej życie, jej problem
    • odsrodkowa Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 22:47
      Mnie zastanawia tylko jedno:
      Poszczególni wykonawcy są prawdopodobnie na bieżąco z co większymi forami
      ślubnymi. Siłą rzeczy, wiedzą że Ty to Ty- data ślubu, zdjęcia itp. W takiej
      sytuacji nie zdziwiłabym się, gdyby czytając teksty o tym, że nie negocjujesz
      cen, nie chcesz oszczędzać itd, podniesli ceny specjalnie dla Ciebie próbując
      wcisnąć Ci wiele rzeczy za kosmiczne kwoty.

To taka mała uwaga tylko, ale mogę się mylić smile
      Na początek zaczęłabym od negocjacji cen np. za dj, czy foto, bo moim zdaniem są
      kompletnie kosmiczne. No ale ja zawsze na dzień dobry po otrzymaniu oferty pytam
      o rabat smile
    • nerri Re: Oszczędzamy!! :D 05.10.09, 23:40
      Sęk w tym,że mi nie chodzi o nieprzyjemne komentarze(przyjemność to
      kwestia względna),tylko o ocenę kogoś kto sam chce aby go
      ocenić.Kogoś kogo nie obchodzi czy innym jest przykro czy nie ale
      sam oczekuje tylko głaskania po główce i mówienia biedne
      maleństwo<cacycacy> a jak nie to zabieram zabawki i wszyscy mnie
      przeproście to może wrócę tongue_out

I nie...nie widze różnicy...jesli mi wisi,że komuś jest przykro gdy
      czyta to co ja pisze to nie mam prawa oczekiwać,że ktoś będzie brał
      pod uwagę,że mi jest przykro gdy czytam to co on napisał.
      • tomelanka Re: Oszczędzamy!! :D 06.10.09, 07:30
        chodziło mi o to, ze zia piszac z zalozenia swoje posty nt oszczedzania, salw
        armatnich i czego tam jeszcze nie moze z góry wiedziec czy komus bedzie przykro.
        Z drugiej strony w jej postach nie ma nic obrazliwego, co, mamy jej kazac
        przestac pisac?
        poza tym masz racje smile
    • budyniowa123 Zezłość mnie wzięła...! 06.10.09, 08:31
      Wiecie co? Te wasze pyskówki są głupie, nic na forum nie wnoszą i psują atmosferę.

Zamiast udzielać rad, merytorycznych odpowiedzi, to wy wolicie nabijać do ponad
      100 wątki które przerodziły się w pyskówkę.

Szkoda, że dorosłe kobiety nie potrafią się zdystansować- to FORUM O ŚLUBIE!
      Jeśli macie coś do Tomi, a Tomi ma do was: ludzie, można na priv takie rzeczy
      załatwiać.

Spoko, fajnie jak czasami pojawiają się wątki trochę kontrowersyjne, ale :
      1. czemu większość przekształca się w oceniaie Zia?
      2. Czemu zawsze wychodzą w nich osobiste animozje?

A teraz co? Coraz mniej wątków o slubie, coraz mniej porad, coraz mniej
      pomysłów. Za to coraz więcej pretensji i żali...
      Nic, tylko się obrazić i isc...wink

Tylko głupio tak obrażać się na FORUM... gdzie są OBCY dla mnie ludzie, których
      opinia, nawet jak ubodzie, to w końcu tylko OPINIA KOGOŚ OBCEGO PO DRUGIEJ
      STRONIE KABLA! I nie powód żeby sobie iść, czy zakładać odzielne wątki na forum
      dotyczące mojej osoby.

Dużo większym powodem, żeby przestać tu zaglądać będzie to, kiedy już niczego
      nie będzie można dla siebie znaleźć, uzyskać żadnej opinii i porady. Więc może
      ogarnijcie się dziewczyny!

Pozdrawiam
      • rajunoja Zezłość wzięła i mnie ! 06.10.09, 09:28
        Dziewczyny czytam to forum już długo, ja jestem już po ślubie ale jakieś 90 %
        dziewczyn czytających to forum jeszcze nie. Co one sobie pomyślą czytając
        niektóre powyższe wypowiedzi?
        Miałam pisać oddzielny top, ale to bez sensu...
        To forum "umrze" jeśli nadal będą tu tylko pyskówki i przebijanie się i
        licytowanie...
        A gdzie idea forum? Gdzie kultura osobista...

Ja ciągle tylko widzę jedno, co już po prostu mnie śmieszy, w prawie co drugim
        poście stwierdzenie oczywiście jedna do drugie :tupnąć nóżką" ten tupot jest już
        tak głośny, że zagłusza wszystko inne co istotne.
        Czy możecie dać sobie już z tym spokój? I chociażby uśmiechnąć się i zacząć
        wariacko tańczyć w rytm jakiejś dzikiej muzyki? a nie wywalać frustracje na
        forum o ślubach...
        ehhh..
        koniec

pozdrawiam smile
        • tomelanka Re: Zezłość wzięła i mnie ! 06.10.09, 09:43
          budyniowa i rajunoja, oczywiscie macie racje, zaczelo sie od watku zia, a
          skonczy nie wiadomo jak, proponuje juz nic nie pisac na ten temat i nie
          zasmiecac zia watku, moze temat umrze smiercia naturalna, tyle ze soba
          przebywamy, ze moze wszystkie mamy pmsa? wink nie warto sie klocic, dajmy juz
          WSZYSCY spokoj
          • papalaya off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 10:14
            w przynajmniej dla mnie...50 tyś...70 tyś...przecież za to mozna by
            było kupić dobry kawałek mieszkania albo przyzwoity nowy
            samochód...ale nie, bo to przecież "jedyny taki dzień" i lepiej
            puścić na fotografa, fantanny i inne srajdumajdu...

pal licho jeśli ktoś sam na to zarabia, przynajmniej stać go na to i
            wie jaka jest wartośc pieniądza, ale to na forum mamy wysyp panienek
            z dobrych domów i kochających rodziców sponsorujacych
            gadżeciarstwo...

wszstkie te sprawy można zmieścić w kwocie 2-3 razy niższej,
            gustownie i eleganckio, ale jak widać dominuje filozofia "pokaż
            się"...za wszelką cenę...

sorry, ale chyba żyjecie na innej planecie niż 95% społeczenstwa...
            • gwiazdka3333 Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:07
              No może żyjemy ale czy ktoś Cie krytykuje,że nie masz pieniędzy i
              oszczędzasz ??
              • papalaya Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:10
                mnie po prostu zdumiewa beztroska, w zderzeniu z tym jak zyje i na
                co stać a raczej nie stać ogromną wiekszośc ludzi w naszym kraju...

no, ale po lekturze forum widać, że tu prawie wszyscy sią piekni,
                mlodzi i bogaci...
                • gwiazdka3333 Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:20
                  No własnie nie są ... niektóre dziewczyny,które krytykują Zia
                  twierdzą, że one nie zazdroszczą, bo same są zamożne... a krytykują
                  ją w imię wyższych ideałów uncertain
                  Także ja myślę,że tylko Zia i może ze dwie inne dziewczyny stać na
                  takie wesele. Reszta zazdrości.
                  A ja nie uważam,żeby kwestia zamożności była powodem do krytyki.
                  • papalaya Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:26
                    a czy ja krytykuje zamożnośc???...dziwię się po prostu pisaniu o
                    takich kwotach jak by to były drobne wystające z tylnej kieszeni
                    jeansów i przeznaczaniu ich na kiczowate gadżety...

no i faktem jest że dla ogromnej większości ludzi to jakaś inna
                    galaktyka...
                  • chocoladette Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:39
                    Przeciez nikt nie naskakuje na Zia za to, ze ma na wesele ogromny budzet.
                    Problemem jest tu jej naiwnosc w mysleniu.
                    Zia jest mloda i zupelnie niedojrzala, przypuszczam, ze to pierwsza jej
                    stycznosc z organizacja czegos na duza skale. Zalozyla watek na temat
                    oszczedzania, to dziewczyny mowia jej na czym moze zaoszczedzic.
                    Tak naprawde, to mam wrazenie, ze to wlasnie dla Zia wszystkie jej watki na
                    temat duzego budzetu, sa jakas smieszna proba dowartosciowania sie.
                    • papalaya Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:43
                      mi to przypomina moje starsze dziecko, które jeszcze niedawno w
                      zaawansowanym wieku przedszkolnym święcie wierzyło, ze pieniądze są
                      robione w bankomacie...
                  • marissith Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:44
                    teraz to i ja się zirytowałam a miałam już nie pisać w tym wątku!

gwiazdka3333 napisała:

> Także ja myślę,że tylko Zia i może ze dwie inne dziewczyny stać na
                    > takie wesele. Reszta zazdrości.

Po czym wnosisz? Siedzisz wszystkim dziewczynom w portfelu czy jak?
                    To, że większość osób robi mniej wystawne wesele nie oznacza, że są biedne, może
                    mają inne cele i wartości w życiu.
                    Zastanów się zanim coś napiszesz. Bo na razie w kółko powtarzasz to samo. I
                    uprzedzając Twoją starą śpiewkę,
                    tak, stać mnie
                    nie, nie zazdroszczę
                    uważam to za jawne marnotrawstwo i to nie jej pieniędzy! (tak samo nie znoszę
                    marnotrawstwa wody, prądu itp)
                    • nocarka Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:49
                      Ale ona tego nie pojmie, po co się produkować.
                      • marissith Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 11:51
                        nocarka wiem, przykre to i płytkie, ale są i tacy ludzie uncertain
                        no po prostu musiałam tu napisać, ale już nie będę, obiecuję big_grin
                    • klekleklekle Re: off-topic, te kwoty to jakiś kosmos 06.10.09, 18:56
                      czego tu zazdrościć pani Zia?głupoty?próżności?ja osobiście nie zazdroszczę,ale
                      może troszkę skromności by dziewczę przybrało?
    • nomya Będzie gorzko. 06.10.09, 12:21
      Poczytałam sobie wątki zia i dochodzę do wniosku, że to zwyczajny troll, który
      swoimi postami ma na celu Was nakręcać, wzbudzić zazdrość i powkurzać. Nieźle
      jej się to udaje. Ona wcale nie potrzebuje niczyich rad, bo żadnych nie
      przyjmuje, tylko chwali się głównie statusem majątkowym swoich rodziców, a ja
      wcale nie wierzę w nic co ta dziewczyna pisze. Przypuszczalnie to jakaś szara,
      biedna myszka, która tutaj na forum dowartościowuje się i łechce swoje ego przez
      to, że każda z Was łyka te głodne kawałki jak młody pelikan.
      Te jej infantylne, durne komentarze i reakcje na Wasze posty świadczą tylko i
      wyłącznie o tym, że dobrze się bawi podkręcając temperaturę smile TROLL i tyle
      • lili-2008 Re: Będzie gorzko. 06.10.09, 12:34
        Po 1. Zia naprawdę nie wzbudza zazdrościwink Raczej złośćwink
        Po 2. Jest już udowodnione, że Zia to osoba z krwi i koścismile
        • nomya Re: Będzie gorzko. 06.10.09, 13:14
          > Po 2. Jest już udowodnione, że Zia to osoba z krwi i koścismile

To nie znaczy, że nie jest trollem. Czy ktoś widział ten rzekomy majątek, o
          którym tak wszem i wobec zia na każdym kroku pisze??? Nie sądzę...
      • nocarka Będzie gorzko- dlatego dajmy spokój 06.10.09, 12:34
        Dlatego dajmy spokój, ja już nei mam siły, o to bez sensu.
        • sajolina Re: Będzie gorzko- dlatego dajmy spokój 06.10.09, 12:55
          Też mam już dość tego, ze każdy wątek kończy się atakiem na Zia. Ona jaka jest
          taka jest i tyle, po co to bez końca wałkować? Was na jej weselu nie będzie, Was
          ten przepych kłuć w oczy nie będzie, dajcie sobie spokój. Co kogo obchodzi skąd
          Zia weźmie pieniądze na ślub czy na mieszkanie, czy od tego cokolwiek Wam
          ubędzie? jej życie, jej decyzje, niezależnie od tego czy są rozsądne czy nie. To
          jest forum ślubne, a nie forum "chłopcy do bicia" albo forum "podejmujemy
          decyzje finansowe".
          • papalaya Re: Będzie gorzko- dlatego dajmy spokój 06.10.09, 13:04
            wolny kraj, wolne forum, każdy może pisać, jednocześnie każdy
            powienien wiedzieć, ze jego wypowiedzie spotkają się z komentarzem...

a jesli się nie podoba, wystarczy nie pisać...
      • chocoladette Re: Będzie gorzko. 06.10.09, 13:28
        nomya napisała:

> Poczytałam sobie wątki zia i dochodzę do wniosku, że to zwyczajny troll, który
        > swoimi postami ma na celu Was nakręcać, wzbudzić zazdrość i powkurzać. Nieźle
        > jej się to udaje. Ona wcale nie potrzebuje niczyich rad, bo żadnych nie
        > przyjmuje, tylko chwali się głównie statusem majątkowym swoich rodziców, a ja
        > wcale nie wierzę w nic co ta dziewczyna pisze. Przypuszczalnie to jakaś szara,
        > biedna myszka, która tutaj na forum dowartościowuje się i łechce swoje ego prze
        > z
        > to, że każda z Was łyka te głodne kawałki jak młody pelikan.
        > Te jej infantylne, durne komentarze i reakcje na Wasze posty świadczą tylko i
        > wyłącznie o tym, że dobrze się bawi podkręcając temperaturę smile TROLL i tyle

Myślałam, ze to tylko moje odczucie, ale widzę, ze ktoś jeszcze myśli tak jak
        ja. Moze i taka osoba istnieje, ale ten caly slub za ogromna kase wydaje sie
        wyimaginowany.
        • tomelanka Re: Będzie gorzko. 06.10.09, 13:58
          troche bezcelowe wydaje sie wklejanie postu tutaj, nawet za zgoda oli, poniewaz
          kazdy moze go przeczytac w watku oli o jej slubie, dlatego tez zostal usuniety
          • gwiazdka3333 post szyk1-ola - zachęcam do lektury 06.10.09, 14:05
            Tylko,że temat dotyczy Zia i tutaj prowadzona jest dyskusja.
            Dobra. W takim razie polecam post w wątku Ola nareszcie wychodzi
            za mąż ! 21.08.2010
            tak może być ?
            • tomelanka Re: post szyk1-ola - zachęcam do lektury 06.10.09, 14:25
              oczywiscie ze tak wink
              • klekleklekle .....i Zia się zamknęła;).... 06.10.09, 18:57
                ....i pewnie czyta owo forum w ukryciu i czeka na rozwój sytuacjiwink
                • mamavinca Re: .....i Zia się zamknęła;).... 07.10.09, 09:46
                  Twoj nick jest dokladnym odbiciem twojej osobowosci- takie
                  bezsensowne kle kle kle....Prostactwo z ciebie bije i nic wiecej a
                  jadu masz w sobie tyle ze ci sie uszami przelewa!!!!! Zalosne...
                  • gwiazdka3333 święta racja 07.10.09, 10:40
                    To własnie klekleklekle "wygoniła" Zia z forum... Zia wracaj sad
                    • klekleklekle Re: święta racja 07.10.09, 18:33
                      czemu zaraz jad?,wystarczy ostrzej wypowiedzieć się na temat przesytu tematem
                      gwiazdy tegoż forum i już krytyka?zwyzywałam ją?nie,po prostu wyraziłam swoją
                      opinię,a tak na marginesie Zia chyba z tronu spadła,czyżby krytyka ją przygniotła?
                  • zoselin1987 Re: .....i Zia się zamknęła;).... 07.10.09, 23:50
                    mamavinca świetnie to ujęła.
                    Nick jest świetnym odzwierciedleniem charakteru kle kle kle...ble ble ble
                    Co chcesz wskórać?
                    p.s a ponoć to ja jestem jedną z najbardziej chamskich osób na forum...
                    • monikapers Re: .....i Zia się zamknęła;).... 09.10.09, 01:35
                      Jesli dla Ciebie, droga Tomi, nazywanie stalej forumki Zia trollem nie
                      jest powodem do reakcji, to znaczy, ze naprawde nie specjalnie masz wyczucie co
                      jest OK, a co OK nie jest. Nie wiem, jak bedzie wygladalo to forum z paniami,
                      wypowiadajacymi sie w TAKIM stylu /patrz wyzej/ ale poziom
                      niezaprzeczalnie siadl i zostaje juz tylko smutek i nostalgia, a
                      moze tez nieladny zapach, zeby nie powiedziec dosadniej....
                      Patrz wyzej na tytul i nadal udawaj, ze NIC sie nie dzieje, tak rozmawiaja ze
                      soba kobiety? PM?
                      ........

Powodzenia w przygotowaniach, bye bye
                      • ana-lucia123 Re: .....i Zia się zamknęła;).... 09.10.09, 12:49
                        monikapers napisał:

> Jesli dla Ciebie, droga Tomi, nazywanie stalej forumki Zia trollem nie
                        > jest powodem do reakcji, to znaczy, ze naprawde nie specjalnie masz wyczucie co

Skoro tyle osob na forum zastanawia sie, czy Zie nie trolluje, to chyba cos w
                        tym jednak musi byc.

> jest OK, a co OK nie jest. Nie wiem, jak bedzie wygladalo to forum z paniami,

a moim skromnym zdaniem moderatoka jednak ma wyczucie.

> wypowiadajacymi sie w TAKIM stylu /patrz wyzej/ ale poziom
                        > niezaprzeczalnie siadl i zostaje juz tylko smutek i nostalgia, a

a pani juz chyba po slubie...?

> moze tez nieladny zapach, zeby nie powiedziec dosadniej....

nie badz taka wrazliwa. ilez mozna wytrzymac, kiedy co i raz czyta sie takie
                        bzdury...

> Patrz wyzej na tytul i nadal udawaj, ze NIC sie nie dzieje, tak rozmawiaja ze
                        > soba kobiety? PM?

przepraszam, ale mi sie wydaje, ze dorosle kobiety/PM moga sobie rozmawiac jak
                        im sie podoba. a czy tobie sie to podoba czy nie to juz twoj wylacznie problem.
                        nadmierne slodzenie i podlizywanie sie nie dla kazdego ma sens.
                        • gwiazdka3333 ana-lucia123 09.10.09, 16:56
                          Ile dziewczyn tu szczerze nienawidzi Zia. Za co ?
                          • nocarka Re: ana-lucia123 09.10.09, 17:12
                            Gwiazdka, a gdzie np. ja napisałam, że neinawidzę Zii? Przeciwnie, ile razy ją
                            popierałam, cieszyłam się z nią, napisałam do niej maila (niestety bez
                            odpowiedzi), ale nie mogłam bez końca patrzeć na takie bzdury jak ostatnio się
                            pojawiły. Skrytykowałąm nie ją, tylko niektóre z jej pomysłó - tak jak
                            popierałam/krytykowałam inne dziewczyny i one jakoś tak nie zareagowały. Ile np.
                            budyniowa, tomelanka, emily zebrały krytyki, a żyją i się nie obrażają. tongue_out
                            • gwiazdka3333 nocarka 09.10.09, 17:36
                              ale ja przecież nie kierowałam tego bezpośrednio do Ciebie.
                              Napisałam tylko "dużo diewczyn". Wiem,że inne dziewczyny żyją po
                              miażdżącej krytyce ... mam nadzieję,że Zia też żyje i ma się dobrze.
    • zia86 Re: Oszczędzamy!! :D 09.10.09, 20:00
      Odpoczęłam i wracam do was. smile Głównie dlatego, że pośrednio przeze
      mnie porobiły się niemiłe sytuacje na forum a tego nie chcę.
      Przeczytałam całą dyskusje i mogę powiedzieć tylko PAX! Naprawde nie
      kłóćmy się, bo nie po to tutaj jesteśmy. Bardzo dziękuje dziewczynom
      które mnie broniły. smile
      Ze swojej strony powiem tylko, że przez myśl mi nie przeszło, że
      podawanie faktów finansowych może komuś sprawić przykrość, podawałam
      je tylko by nakreślić sytuacje. Jest to inna sytuacja niż osobiste
      wycieczki.
      Dlatego proponuje, ja postaram się pisać o finansach tylko w
      szczególnych przypadkach, gdy będą to konieczne informacji, postaram
      się też mniej osobistych wątków zamieszczać, a was proszę o nie
      obrażanie mnie. Możemy dyskutować o wszystkim ale nie róbmy wycieczek
      personalnych, bo to nie miłe.