pina_colada88 04.10.09, 02:17 Czy danie w prezencie ślubnym koperty z życzeniami w środku (a bez pieniędzy) to faux pass? Dodam, że za mną stała cała rodzina i każdy dał cos młodym. Np kwiaty, pieniądze, czekoladki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kol.3 Re: Koperta 04.10.09, 09:16 Życzenia się na ślubie składa, można w zasadzie wręczyć jakąś wyjątkowej urody laurkę-kartę z życzeniami na pamiątkę, ale nie jest to prezent. I nie dawałabym karty w kopercie. Zwyczajowo, jeśli jest się proszonym na sam ślub, prezentów się nie daje. W przypadku zaproszenia na wesele, prezent jest na miejscu, choć nie jest obligatoryjny, wszystko zależy od przypadku. Jeśli byłaś zaproszona z rodzicami i jesteś np. osobą niepracującą przy rodzicach, prezent od rodziców wystarczy, jeśli byłaś zaproszona osobno i jesteś osobą samodzielną finansowo, to prezent byłby jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Koperta 04.10.09, 09:55 ale o co chodzi ze nie daje sie zyczen w kopercie? u nas sie zawsze daje "laurke", w laurce kase, laurka z kasa wedruje do koperty, u nas sie tak wlasnie robi tak jak napisala kol, jak bylas z rodzicami i dawaliscie wspolny prezent to ok, jak bylas sama to nalezalo cos dac zalezy tez czy bylas zaproszona na wesele czy przyszlas tylko do kosciola, w tym drugim przypadku wystarczylaby mz laurka i kwiaty (lub cos co mlodzi zazyczyli sobie zamiast kwiatow) Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Koperta 04.10.09, 11:20 Nie rozumiem. W sensie składaliście się na jakiś duży prezent a oprócz tego każdy przy składaniu życzeń dawał jakąś drobnostkę. To oczywiście, że kartka z życzeniami jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Koperta 04.10.09, 16:02 Ja się nie doczytałam, żeby było rodzinne składanie się na prezent. Wg mnie, jeśli się nie daje prezentu, dawanie karty w kopercie może stworzyć fałszywe wrażenie na początku że jest tam kasa (bo w zasadzie w kopercie daje się kasę). Potem młodzi zobaczą, że w kopercie jest tylko kartka i będą się domyślać, czy była tam kasa czy nie i co gorsza mogą kogoś podejrzewać o jej zgubienie (np. świadka jeśli to świadek zbierał koperty). Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Koperta 05.10.09, 19:28 Już mówię jak było. Jestem studentką. Byłam zaproszona na wesele. Ja dałam kopertę z kartką z życzeniami z podpisem Małgorzata, bez nazwiska. 11 letni brat czekoladki, mama pieniądze, tata kwiaty. Dodatkowo była siostra z narzeczonym- od nich dostali różę i kasę Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Koperta 05.10.09, 19:52 dostalas zaproszenie z rodzicami czy osobno z osobą towarzyszącą? tak jak Twoja siostra? Odpowiedz Link Zgłoś
emkaska Re: Koperta 06.10.09, 08:50 Przede wszystkim nie nazywałabym kartki z życzeniami prezentem. Prezent to prezent, kartka z życzeniami to kartka z życzeniami. I nie podpinałabym się pod resztę rodziny, skoro dostałam zaproszenie osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: Koperta 06.10.09, 09:12 Ja byłam w zeszłym roku zaproszona na ślub i wesele mojej koleżanki, ale mogłam być tylko na ślubie, bo tego samego dnia musiałam jechać też na inny ślub. Koperty nie było, kupiliśmy po prostu roślinkę doniczkową w ładnej osłonce i to było nasze 2w1: prezent i kwiaty. Aha, faux pas (jedno S). Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: Koperta 06.10.09, 09:54 E tam, ja uważam, ze wszystko jest w jak najlepszym porządku, przecież i tak Cię pewnie rodzice sponsorują, to co mama miała pieniądze ze swojej koperty podzielić między Ciebie, siebie, tatę i brata? skoro szliście jako rodzina, PM dostali pieniądze od Was jako rodziny. To, ze miałaś osobne zaproszenie niczego nie zmienia - przecież PM nie mogli dać zaprosenia Twoim rodzicom z dopiskiem, ze zapraszają również Ciebie i Twoją osobę towarzyszącą. Ja zaraz po maturze byłam w identycznej sytuacji, szłam z rodzicami na ślub (zaproszenie miałam osobne) kopertę dał mój tata, ja dałam tylko śmieszną kartkę, nikt nie był obrażony. Odpowiedz Link Zgłoś
emkaska Re: Koperta 07.10.09, 08:55 To może w takiej sytuacji wypadałoby raczej, żeby to rodzice złożyli życznia pierwsi, potem dorosła studentka, a po niej jedenastoletni brat? Nie chodzi o to, że tak nie można, tylko autorka wątku wypchnęła się przed szereg ze swoją kartką i się martwi, czy para młoda na pewno zauważyła, że prezent był wspólny... Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: Koperta 07.10.09, 09:30 to jest jakiś porządek dawania prezentów...?koperta idzie pierwsza, żeby sobie nikt przypadkiem nie pomyślał, ze rodzina przyszła bez koperty?.............. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Koperta 07.10.09, 12:24 I tak koperty otwiera się po weselu, przynajmniej my na weselu nie pomyślelibyśmy, żeby otwierać koperty i prezenty przy gościach więc jaka to różnica kto pierwszy złożył życzenia? Zresztą PM na pewno wiedzą kogo zaprosili, więc nie wiem o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
emkaska Re: Koperta 07.10.09, 15:34 sajolina napisała: > to jest jakiś porządek dawania prezentów...?koperta idzie pierwsza, żeby sobie nikt przypadkiem nie pomyślał, ze rodzina przyszła bez koperty?.............. no na tym chyba zależało autorce wątku? żeby para młoda nie pomyślałam, że ona nic im nie dała? Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowa123 a co to za róznica...? 07.10.09, 10:01 Mam wrażenie, że czasami goscie myślą, że KAZDY NA NICH PATRZY... "Przyniosłem, czy nie przyniosłem..." "Za małe kwiaty dają, wszystcy patrzą..." "Czy na pewno każdy widział, że JA DAŁAM KOPERTĘ!" A tak naprawdę przy składaniu życzeń goście gadają ze sobą, a młoda para ma taki młyn i jest tak przejęta, że zapamięta może 3 pierwsze życzenia... Ja do kartki dołączyłabym mały prezent- od siebie, jeśli by mnie nie było stać i kwiaty Ale zakładam, że student ma jakieś źródło dochodów i jak ostatnio szliśmy na wesele, mimo propozycji teściowej żebyśmy się pod nich podpięli to uskładaliśmy sami. Nie dużo, ale zawsze od nas. Odpowiedz Link Zgłoś