diablica.mala 17.11.09, 13:19 Witam Was, Czy ślub i wesele w post to wg Was przegięcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emily_valentine Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:24 Rok ma 365 dni, ok. 50 sobót. Czy ślub musi być akurat w post? Nie można zaczekać? Chyba, że nie jest to ślub wyznaniowy, a goście nie przywiązują wagi do tego, że w pewnych okresach zabaw hucznych nie należy urządzać. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:24 My chodź jesteśmy prawie niewierzący nie wyobrażamy wziąć ślubu w post. Zresztą ślubu kościelnego nikt w post nie udzieli. Jeśli chcecie wziąć cywilny w tym okresie to nie ma sprawy, jednak musicie się liczyć z tym, że wielu wierzących gości może nie przyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
kircia25 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:29 zia86 napisała: > Zresztą ślubu kościelnego nikt w post nie udzieli. I tu się mylisz, w post też są śluby, tylko księża na huczne wesela krzywo patrzą. Ślubu nie weźmiesz tylko w Wielki Czwartek,Piątek i Sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
linka.k Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 19:31 kircia25 napisała: >I tu się mylisz, w post też są śluby, tylko księża na huczne wesela krzywo > patrzą. Ślubu nie weźmiesz tylko w Wielki Czwartek,Piątek i Sobotę. W Wielką Sobotę są udzielane śluby po święconce Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek gratuluję hipokryzji 18.11.09, 13:26 jw. zia86 napisała: > My chodź jesteśmy prawie niewierzący nie wyobrażamy wziąć ślubu w post. > Zresztą ślubu kościelnego nikt w post nie udzieli. Jeśli chcecie wziąć > cywilny w tym okresie to nie ma sprawy, jednak musicie się liczyć z > tym, że wielu wierzących gości może nie przyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
kircia25 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:27 Ślub w post można brać, a co do organizowania wesela to zależy jaki Wy i Wasza rodzina ma do tego stosunek. Jeśli miałby być to np. tylko obiad dla najbliższej rodziny i znajomych to chyba nic złego Odpowiedz Link Zgłoś
k.l2 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:27 Jesli bierzecie slub koscielny, to sami powinniscie wiedziec,ze robienie wesela w Poscie jest przeciwko przykazaniu koscielnemu. Jesli jestescie niewierzacy i chodzi o slub cywilny, tego problemu nie ma. Natomiast pozostaje kwestia gosci - ja np. nie poszlabym na wesele w Poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
e.milia Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:35 Ja bym poszła na takie wesele, bo nie przywiązuję wagi do postów i większości przykazań. Ale myślę, że wiele gości by po prostu nie przyszło, no chyba że nikt nie jest wierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
rzmija Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:36 Wydaje mi się, że nie wypada stawiać gości przed moralnym dylematem. Zapewne wśród bliskich, których chcecie zaprosić są osoby wierzące i będą się źle czuć postawieni przed wyborem - towarzyszyć wam w imprezie czy zachować się zgodnie z zasadami swojej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.mala Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 13:55 Dziekuje za odpowiedzi. Wlasnie problem w tym, ze slub mozemy wziasc w marcu, a kolejne terminy to dopiero wrzesnien Do tej pory nie przejmowaliśmy się faktem, że jest to post, ale teraz widzimy, że jednak może być to problem dla części naszych gości. Jeśli chodzi o księdza, to nie będzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowa123 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 14:23 ja bym brała Nie czekałabym tylko ze względu na post aż do września I zrobiłabym wesele jeśli planowałam Jeśli ktoś nie chce tańczyć- nie musi U nas spora część gości ze względów religijnych nie tańczy, a tańce były. Oni po prostu sobie siedzieli i rozmawiali i było ok Osobiście nie znam nikogo, to przestrzega postu, co jednak nie oznacza, że tacy nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 14:48 Zależy, kiedy to ma być w marcu. Istnieje w polskiej tradycji coś takiego, jak "półpoście". Wiąże się to z pewnym "rozluźnieniem" wielkopostnych smutków w czwartą niedzielę Wielkiego Postu. Nawet ornaty na ten dzień są różowe (radość), a nie fioletowe (pokuta). Udzielane są śluby, a nawet wolno potańczyć (!) na weselu, chociaż bardzo huczne być nie powinno. I to jest dość stara tradycja. Wydaje mi się, że w przyszłym roku czwarta niedziela Wielkiego Postu wypada 13. III, sprawdź na wszelki wypadek. Jeżeli właśnie w tych okolicach możesz wziąć ślub, to nie powinno być problemu z gośćmi o bardziej tradycyjnym nastawieniu. Ważne, żeby zapraszając ich podkreślić, że "ślub będzie w półpoście, bo wtedy nie ma kościelnych przeciwwskazań" (ew. "wtedy Kościół pozwala nawet potańczyć"). Nie wypada natomiast brać ślubu tydzień później. Piąta z kolei niedziela to tzw. Niedziela Męki Pańskiej, kiedy krzyże w kościołach zasłania się fioletową tkaniną. Tak więc jeżeli w przyszłym roku w marcu, to ani na początku, ani na końcu. Tylko ok. 14-go. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.mala Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 15:08 20 marca No nic, jak dl amnie to nie ma żadnego problemu, ale nie chciałabym, zeby połowa gośći ( tak bardzo religijna ) odmówiła nam przybycia na wesele Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 15:16 Ja się nie znam za dobrze, ale może wyproście jakąś dyspensę od biskupa czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 15:52 na "normalne", planowane z wyprzedzeniem wesele w post nikt nie da dyspensy. jakby to bylo cos w rodzaju- wyjazd, choroba, jakis przypadek losowy- to ewentualnie. my by bylo glupio bawic sie na takim weselu. i u mnie w najblizszej rodzinie pomysl z marcem zmienil sie na koniec sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
rzmija Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 17:16 Chcesz brać ślub kościelny i jednocześnie łamać przykazania kościoła? Ja rozumiem, że na taki pomysł może wpaść osoba niewierząca, bo dla niej to normalny czas. Skoro macie być razem całe życie to te kilka miesięcy chyba was nie zbawi? A jeśli tak bardzo zależy wam na tej dacie to nie róbcie wesela. Nie można mieć wszystkiego, takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
merda Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 16:52 diablica.mala napisała: > Witam Was, > > Czy ślub i wesele w post to wg Was przegięcie? Dla mnie to bez roznicy,ale ja liberalna jestem,obawiam sie,ze dla wielu gosci byloby to conajmniej dziwne,jesli nie, nie do przyjecia Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 18:58 Według mnie nie. Według kościoła - i owszem. Jeśli planujesz ślub kościelny i weselicho, załatw dyspensę i/lub licz się z tym, że część gości nie przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: ślub i wesele w post?! 17.11.09, 23:21 Jeżeli jesteście niewierzący i bierzecie ślub cywilny, a wszyscy Wasi goście też niewierzą, to nie widzę w tym żadnego przegięcia. Jeżeli jednak bierzecie ślub kościelny, to dla mnie byłoby to conajmniej dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: ślub i wesele w post?! 18.11.09, 14:07 może nie przegięcie, raczej niestosowność. jestem wierząca, więc wszystko jasne nie poszłabym też na wesele w poście, bo to jest przekroczenie przepisów kościoła, w którym uczestniczę. na ślub tak, na wesele nie. co do terminu - popularne są ostatnio śluby w niedziele oraz w powszednie dni tygodnia. może to jest wyjście i będziesz mogła odpuscić sobie czas postu? no i w restauracjach o wiele taniej Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.mala Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 14:09 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi Ślubu w marcu nie będzie. Po pierwsze dlatego, że nam go nie udzielą w post Myslałam, że nie będzie ztym problemu, a jednak. Zresztą przemyśleliśmy wszystkie za i przeciw i więcej było przeciw. Dlatego też, ślub weźmiemy w święta wielkanocne Rodzinka będzie w komplecie, a i przyjaciele blisko. Ppozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dolores_lime Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 14:27 Ja biorę ślub za parenaście dni - w okresie adwentu. Powiem szczerze, że nie zastanawiałam się w ogóle nad tym, że z tego powodu ktoś mógłby nie przyjść, nie zapraszałam nikogo jakoś szczególnie mocno praktykującego. Dla mnie to pora jak każda inna i - jak w każdym innym przypadku, liczyłam się z tym, że ktoś może po prostu nie chcieć przyjść W moim przypadku adwent był po prostu jedynym możliwym okresem, gdybyśmy nie zdecydowali się na ślub teraz, musiałabym czekać prawie rok. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 15:10 > Dla mnie to pora jak każda inna "W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać". Takie przykazanie kościelne. Odpowiedz Link Zgłoś
dolores_lime Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 15:15 Dla mnie ciągle to pora jak każda inna, nie każdy jest katolikiem Nota bene, nawet katolikom śluby w tym okresie zawierać wolno, łącznie z przyjęciem weselnym - bo ponoć adwent to czas radosnego oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
rusa2002 Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 15:31 Od 7 lat takie przykazanie nie istnieje. Jest nowe: Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach. Okresy pokuty to Wielki Post i wszystkie piątki w ciągu roku. Adwentu to nie dotyczy. Można się normalnie bawić, byle nie w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 15:45 No ale przecież w marcu będzie Wielki Post. Adwent jest przed świętami Wielkanocnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 15:52 Adwent jest przed Świętami Bożego Narodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 15:51 Buuu, w piątki są najlepsze imprezy Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: ślub i wesele w post?! 24.11.09, 20:44 angazetka napisała: > > Dla mnie to pora jak każda inna > > "W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać". Takie przykazanie kościelne. Od ilu osób zabawa jest huczna? Odpowiedz Link Zgłoś
najta Diablica 24.11.09, 15:46 A w którym roku ten ślub? Jeśli w 2010 to zapraszamy do wątku "Kwiecień 2010" forum.gazeta.pl/forum/w,619,103199444,103199444,Kwiecien_2010_.html Odpowiedz Link Zgłoś